DeMooiBoxtelKrant

26 juli 2017

DeMooiBoxtelKrant 26 juli 2017


Boxtel bouwend de vakantie in

Boxtel/Lennisheuvel - De vakantieperiode start voor de gemeente Boxtel met het startsignaal voor twee flinke bouwprojecten. De eerste inloopavonden voor de nieuwbouw van 25 appartementen aan de Albinonistraat zijn inmiddels achter de rug en afgelopen woensdag werd de zogenaamde anterieure overeenkomst getekend voor de nieuwbouw van 85 woningen in Lennisheuvel, een flinke uitbreiding van het bestaande woningaanbod.

De eerste woningen binnen het nieuwbouwproject in Lennisheuvel, genaamd 'Achter Den Eijngel', worden al in 2018 opgeleverd. De locatie stond tot nu toe bekend onder werknaam 'plan Heerenbeekloop'. De overeenkomst waarin de voorwaarden zijn vastgelegd tussen de drie partijen, werd ondertekend door Wethouder Peter van de Wiel namens de gemeente Boxtel, directeur Mark van Doorn, namens Janssen de Jong Projectontwikkeling, en directeur John van der Doelen, namens Hazenberg Bouw.

De 85 woningen worden een mix van sociale huurwoningen en koopwoningen over het hele segment. De woningen komen aan de zuidrand van Lennisheuvel, nabij de Mijlstraat, het Rigtpad, De Ploeg en de Heerenbeekloop (waterloop).

Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij de indicatieve fasering uitgaat van de oplevering van 45 woningen in de periode van 2018 tot 2020. Hiervan is 35 procent gericht op het goedkoopste segment. De overige woningen worden verspreid over de periode 2020-2026 gerealiseerd.

Lees verder op pagina 5.

Essche kermis is klein, maar fijn

De ondertekening van de overeenkomst, met van links naar rechts directeur John van der Doelen, van Hazenberg Bouw, wethouder Peter van de Wiel en Mark van Doorn, namens Janssen de Jong Projectontwikkeling. (Foto: Janssen de Jong Projectontwikkeling B.V.) Foto: Janssen de Jong Projectontwikkeling B.V.

Esch - De Essche kermis barstte afgelopen zaterdag weer los. Hoewel de kermis niet erg groot is, genoten toch enkele tientallen aanwezigen op het Marktplein van de gezellige sfeer en de verschillende attracties.

Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Foto: Edwin Diependaal
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding
Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Op het Marktplein konden de aanwezigen zich vermaken met een draaimolen, Para Jump, schiettent, eendjes vangen en een snoep- en oliebollenkraam. Voor een verfrissend drankje en speciale kermisoptredens konden de bezoekers terecht bij Ons Café.

Verbouwing Markt direct na kermis 2018 van start

Boxtel - De verbouwing van de Markt start direct na de kermis van 2018. Dit meldde wethouder Eric van den Broek dinsdagmiddag in een gesprek met de pers. Oorspronkelijk zou de Markt direct na de kermis van dit jaar op de schop gaan, maar dit werd eerder al uitgesteld tot na de carnavalsperiode in 2018. De centrumondernemers wilden namelijk eerst de parkeergelegenheid in de binnentuin van het gemeentehuis en op het Zusterspad gereed zien.

Lees verder op pagina 10.

DeMooiBoxtelKrant gaat met vakantie

Boxtel - Het is zomer! En dat betekent voor vele Boxtelaren dat ze lekker vakantie gaan vieren. Zo ook voor de medewerkers van DeMooiBoxtelKrant. Daarom gaat het kantoor op Markt 17 een paar weken dicht en komt er een paar weken geen krant uit.

Dit is de laatste reguliere krant voor de vakantiesluiting. Volgende week, op woensdag 2 augustus verschijnt nog de speciale Zomerkrant vol verhalen, columns, puzzels en interessante aanbiedingen, waaronder de kortingcoupons voor de Boxtelse kermis! De weken daarna, op woensdag 9 en 16 augustus, verschijnt er geen krant. Het team van DeMooiBoxtelKrant zal, nadat iedereen weer is opgeladen, er samen voor zorgen dat de krant op woensdag 23 augustus weer bij je op de mat valt.

Het team van DeMooiBoxtelKrant - Marco, Mark, Masha, Sander en Willemijn - wenst je alvast een fijne, zonnige vakantie!

Veteranendag Boxtel en Sint-Michielsgestel voortaan gezamenlijk georganiseerd

Boxtel - Op de Boxtelse Veteranendag, sinds 2009 georganiseerd, zijn dit jaar voor het eerst ook veteranen uit gemeente Sint-Michielsgestel welkom. De gezamenlijke Veteranendag vindt plaats op zaterdag 23 september.

Deze dag wordt vanaf 2011 georganiseerd door de Stichting Veteranen Boxtel, in samenwerking met de Gemeente Boxtel. De Veteranendag is in de maand september om veteranen ook in de gelegenheid te stellen de Nationale Veteranendag in Den Haag in juni bij te wonen.

Eerder dit jaar bereikte het bestuur van genoemde stichting vanuit de gemeente Sint-Michielsgestel het verzoek om dit jaar de Boxtelse Veteranendag ook open te stellen voor Gestelse veteranen samen met hun partner of begeleider. Na overleg tussen beide gemeenten en het stichtingsbestuur is besloten dit jaar de Veteranendag te houden voor veteranen uit beide genoemde gemeenten.

De twee gemeenten sturen gezamenlijk een uitnodigingsbrief naar alle bekende veteranen. In deze brief staat vermeld op welke wijze veteranen zich kunnen aanmelden. Mocht je veteraan zijn en begin september nog geen brief hebben ontvangen, neem dan contact op met Stichting Veteranen Boxtel via de website www.veteranenboxtel.nl. Daar vind je alle contactgegevens.

De eerste gezamenlijke Veteranendag Boxtel-Sint-Michielsgestel vindt plaats op zaterdag 23 september in Gemeenschapshuis De Rots. Het programma start om 10.00-10.30 uur met een ontvangst met koffie/thee en een lekkernij. Om 10.30 uur vindt de opening plaats. Daarna volgen toespraken een gezamenlijk gedenkmoment, kennismaking, het bijpraten en een maaltijd en muziek. De dag wordt om 15.30 uur afgesloten. Op de Veteranendag is een informatiestand van het Veteraneninstituut aanwezig. Beide gemeenten en het bestuur van Stichting Veteranen Boxtel hopen op een grote opkomst op deze eerste gezamenlijke Veteranendag te Boxtel.

Brabant Water: spoel kraan bij thuiskomst 1 minuut door

Foto: Brabant Water

Boxtel - Brabant Water adviseert vakantiegangers bij thuiskomst de kranen 1 minuut door te spoelen voor vers en betrouwbaar drinkwater.

Veel Brabanders zijn of gaan binnenkort weer op vakantie. Tijdens hun afwezigheid staat het water in de leidingen in huis soms wekenlang stil. Hierdoor is het water niet meer vers. Ook kunnen leidingen en kranen in huis metalen afgeven aan langdurig stilstaand water. Deze vormen geen risico voor de gezondheid, maar kunnen de smaak en geur van het water wel negatief beïnvloeden. Daarom adviseert Brabant Water iedereen om direct na thuiskomst de kranen minstens één minuut door te spoelen. Dit advies geldt ook voor de douchekop, gevelkraan en de tuinslang.
Voorkom dat het water vernevelt tijdens het doorspoelen
Als de temperatuur in huis oploopt tot boven de 25 graden, groeit de kans op aanwezigheid van de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het drinken van water vormt hierbij geen risico, maar besmetting kan wel plaatsvinden door het inademen van waternevel met de bacterie. Via de douche bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat het water vernevelt tijdens het doorspoelen. Het advies van Brabant Water: houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan.

Veilig en bewust watergebruik tijdens de zomer
Brabant Water geeft via hun website www.brabantwater.nl/zomertips en de sociale media meer tips over veilig en bewust watergebruik tijdens de zomerperiode.
Brabant Water is het drinkwaterbedrijf dat aan 2,5 miljoen inwoners en bedrijven in Noord-Brabant drinkwater levert. 800 medewerkers zorgen ervoor dat onze klanten altijd en overal in Brabant kunnen rekenen op zuiver en veilig drinkwater. Een verantwoordelijke taak en daar handelen we ook naar.
Voor meer informatie: Ilse de Groot via 073-6903796 of communicatie@brabantwater.nl.


KBO-activiteiten

Donderdag 27 juli        Naverkoop kaartjes voor de dagtocht naar Zeeland, alleen in Selissen in het BIC gebouw, Baanderherenweg 1a         van 14.00 tot 14.30
Vrijdag 28 juli        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 1 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in de kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Collectanten voor KWF gezocht

Boxtel - De jaarlijkse collecteweek van KWF Kankerbestrijding vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 9 september. Ook in Boxtel, waar zich deze keer weer zo'n 150 vrijwilligers in zullen zetten voor minder kanker en meer genezing.

Wil jij meehelpen? Geef je dan op als collectant. Kijk op www.kwf.nl voor meer informatie.

Plaatsen vrij in leesgroep Filosofie

Boxtel - Er is nog een plaats vrij in een leesgroep filosofie (Fil1) in Boxtel. De groep kiest uit de boekenlijst van de landelijke organisatie Senia, zie www.senia.nl, bij filosofie.

De boeken worden besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie diepgang krijgt en minder kans loopt te verzanden. De groep komt eenmaal in de zes weken bij elkaar op vrijdagochtend.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de contactpersoon, Peter Beekhuizen, via peter.beekhuizen@home.nl of 06-52321481.

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Wethouder wuift kritiek op huishoudelijke hulpregeling mantelzorgers weg

Boxtel - De afgelopen weken kwam er vanuit de oppositie harde kritiek op de huishoudelijke hulpregeling die wethouder Eric van den Broek in april in het leven riep. Volgens BALANS zit er namelijk een weeffout in deze zogenaamde HHM-regeling, die ervoor zorgt dat mantelzorgers die hulp verlenen aan iemand die op hetzelfde adres woont, geen aanspraak kunnen maken op een goedkope huishoudelijke hulp. BALANS spreekt in een brandbrief aan de wethouder ban 'een trieste vertoning van sociaal Boxtel'.

BALANS hekelt dat mantelzorgers die wonen op een adres waar iemand al via de Wmo Huishoudelijke Hulp krijgt geen beroep kunnen doen op de HHM-regeling. Volgens BALANS betreft het een zeer grote groep mantelzorgers die zorgen voor partner, kind of ouder(s) op hetzelfde adres. Wethouder Van de Broek weerspreekt dit echter: volgens hem gaat het om hooguit twintig gevallen, waarvan er nu twee problemen ervaren. Hij pleit daarom vooral om maatwerk en een hernieuwd 'keukentafelgesprek' om de huishoudelijke hulp via de Wmo-aanvrager toereikend te krijgen.

Volgens de wethouder hoort de maatwerkvoorziening Huishoudelijke Hulp Wmo, op basis van het keukentafelgesprek, voldoende te zijn. "Als dat niet zo is, dan moet de cliënt in contact gaan met de zorgaanbieder omtrent het volume en de vorm van de huishoudelijke hulp", laat Van de Broek in een schriftelijke verklaring weten.

De wethouder laat weten blij te zijn dat de oppositie de regeling kritisch volgt. Wel baalt hij een beetje van de grote woorden in de brief die de oppositiepartij hem stuurde. 'Onterecht', zo concludeert hij. "Je ziet veel maatschappelijke reuring als er zaken structureel mis zijn, maar dat zie ik nu niet."

Sinds april van dit jaar kent de gemeente Boxtel de regeling Huishoudelijke Hulp voor Mantelzorgers. Via deze regeling kan een mantelzorger indien hij of zij aan de voorwaarden voldoet, aanspraak maken op huishoudelijke hulp voor een gereduceerd tarief. De huishoudelijke hulp regeling voor mantelzorgers (HHM) is in co-creatie met ContourdeTwern, de adviesraad Sociaal Domein en de mantelzorgers gemaakt.

Kenniscentrum Probos vraagt aandacht voor problemen duizendknoop

Boxtel - Kenniscentrum Probos, dat zich bezighoudt met bosbeheer, luidde deze week in een publicatie de noodklok met betrekking tot de bestrijding van de Aziatische duizendknoop in Nederland. Deze exotische plantenfamilie is sinds ongeveer 1950 bezig met een opmars, vermoedelijk ontstaan dankzij het dumpen van tuinafval. De plant is zeer moeilijk te bestrijden en kan in extreme gevallen zelfs betonnen funderingen aantasten. Ook in Boxtel werd de afgelopen maanden op verschillende locaties melding gemaakt van de plant.

Een delegatie van de gemeente bezocht destijds de groeilocaties en schakelde enkele milieuambtenaren in om de exoot aan te pakken. De gemeente greep toen naar extra bemaaiing omdat andere bestrijdingsmiddelen zoals begrazing of afdekking niet toepasbaar bleken. Nu blijkt uit een vierjarige praktijkproef die Probos samen met een groot aantal beheerders uitvoerde dat het extra maaien alleen waarschijnlijk niet toereikend is om de plant in te perken.

Jan Oldenburger, directeur van Probos, geeft aan dat enkel het maaien een beetje aanvoelt als pappen en nathouden: "Als je minder vaak dan wekelijks maait ben je nog heel, heel erg lang bezig om de plant weg te krijgen. En als je het meeneemt in het reguliere maaibestel bestaat zelfs de kans dat de plant extra verspreid wordt in plaats van dat je hem bestrijdt." Wel geeft Oldenburger aan dat hij de specifieke situatie in Boxtel niet kent. Hij is blij met de aandacht voor de plant, die inheemse soorten verdringt. Toch is dat niet het grootste probleem. "Op sommige locaties kan de plant, vanwege zijn snelle groei een grote hoogte bereiken. Dat kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren als de plant bijvoorbeeld nabij kruispunten groeit", vertelt de Probos-directeur. "Bovendien kan de duizendknoop op dijken, doordat hij andere vegetatie verdringt, voor verzwakking zorgen."

De gemeente geeft desgevraagd aan nog geen reden te zien om het beleid te veranderen. "Bestrijden met andere middel [dan extra maaien] past niet binnen de wet én het duurzame beleid van de gemeente Boxtel. Daarnaast is men in heel Nederland nog op zoek naar een geschikte manier om te bestrijden, maar die is er nog niet." Boxtel volgt tot die die tijd het advies van het kennisinstituut Alterra in Wageningen. Dat luidt: maaien.

Bestrijden van de duizendknoop blijkt lastig, bevestigt Oldenburger: "Er is een integrale aanpak met alle terreinbeheerders in de regio nodig. Ik ken verhalen waarbij de ene terreinbeheerder de plant aan het bestrijden is terwijl de andere eigenlijk niets aan de plant doet. Het gaat natuurlijk om één populatie die ook als geheel aangepakt moet worden." Hij pleit er dan ook voor om verschillende bestrijdingsmaatregelen te combineren. Ook pleit hij voor het zorgvuldig schoonmaken van maaivoertuigen en het afgeven van schoongrondverklaringen zoals nu bijvoorbeeld al gebeurt met mogelijk verontreinigde bouwkavels. De grondeigenaar moet dan bij verkoop een verklaring afgeven dat op zijn grond geen duizendknoop (meer) voorkomt.

Samenwerking met grondeigenaren en andere gemeenten is er niet, zo geeft ook Boxtel aan. "Pilots in andere gemeenten houden we via het kennisinstituut in de gaten. Er is geen beleid dat specifiek geschreven is op de bestrijding van de duizendknoop. Wel staat vast dat wij geen gif gebruiken, de overige mogelijkheden zijn dan beperkt, maar daarnaast is ook de goede werking van gif niet aangetoond." Toch laat de gemeente een klein achterdeurtje open staan: "Het kan best mogelijk en nodig zijn om van de beleidslijn af te wijken, maar dan moet eerst vast komen te staan dat het ook effect heeft." Of bij die afwijking ook het gebruik van gif behoort, geeft de gemeente niet aan.

Bewoners Hoogheem kiezen kleur

Boxtel - Flat 4 (Schorpioen) van Hoogheem wordt binnenkort opgefrist, zoals eerder ook enkele andere Hoogheemflats al werden opgeknapt. Dit wordt gedaan in samenspraak met de bewoners, zo meldt Woonstichting St. Joseph in een nieuwsbrief.

In de flat worden de galerijvloeren aangepakt, de verzakte bergingsgangen hersteld en de huidige bergingen voor de vrijgezellenflatjes uitgebreid. Ook de entree en trappenhuizen worden opgefrist. De vloerbedekking in de hal gaat eruit en in plaat daarvan komt er een tegelvloer. Het voorstel sluit aan bij de omgeving en de flats die eerder al onder handen werden genomen.

In samenwerking met De Loods architecten en de huurdersvereniging is gekozen om eerstgenoemde een kleuradvies voor het schilderwerk van de deuren en kozijnen te laten geven. Het architectenbureau kwam met een uitgebreid voorstel dat aan de bewoners voorgelegd is. Zij mogen hun eerste en tweede voorkeur aangeven. Ook mogen ze kiezen welke van de vier kleuren ze absoluut niet willen. De eerste reacties zijn volgens St. Joseph veelbelovend. "Ik zou heel graag de kleur donker magenta (lila) willen!", schrijft een bewoner. Een wat oudere huurster vertrouwt de woonstichting toe: "Wat fris! Een hele verbetering!"

Om de nieuwe indeling van de bergingen te kunnen uitvoeren, dient minimaal 70 procent van de bewoners akkoord te gaan. Dat geldt ook voor het aanbrengen van de nieuwe kleuren. Nog niet iedereen geeft gereageerd, dus het is nog even spannend of dit percentage gehaald gaat worden.

Leo Konings herkozen tot Essche gildekoning

Leo Konings wist de titel 'gildekoning' in ieder geval voor de komende vier jaar vast te houden. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Esch - Leo Konings heeft zijn koningstitel bij het Essche Sint Willebrordusgilde weten te prolongeren voor vier jaar. Al sinds de oprichting van het gilde in 1897 wordt iedere vier jaar een nieuwe gildekoning gekozen.

In de middag mocht de heersende koning, Leo Konings, het eerste schot lossen op de koningsvogel. Leo Konings loste eveneens het laatste schot waarmee de houten vogel naar beneden kwam en daarom mag hij zich ook de komende vier jaar nog koning van het Sint-Willebrordusgilde noemen.

Tegen 16.30 uur werd de koning officieel (opnieuw) ingehuldigd. Nadat Konings de eed op het koningschap aflegde, kreeg hij het koningszilver omgehangen en de koningsscepter overhandigd. Als teken van zijn waardigheid liep hij over het gildevaandel heen en brachten de vendeliers een vendelgroet aan de nieuwe koning. Daarna trok het gilde in optocht door het dorp om de nieuwe koning aan de Essche bevolking te tonen.

OERRR: kinderen er een dag op uit als boswachter

Oisterwijk - Kinderen van 6 tot en met 12 jaar die nieuwsgierig zijn naar wat een boswachter in de zomer allemaal doet en willen leren wat er leeft in de vennen, kunnen dat meemaken en beleven op zaterdag 5 augustus. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/agenda.

Ze gaan die dag op watersafari in het Oisterwijkse Speijckven, waar het krioelt van de waterbeestjes. Ook op het land wonen allerlei beestjes die ze gaan bestuderen en natekenen. Water uit het ven is troebel, maar met hulp van zand en steentjes zuiveren de kinderen het tot het zuiver is.

Deze activiteit is speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar zonder hun ouders en vindt plaats op zaterdag 5 augustus. Deelnemers verzamelen om 13.30 uur bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk en rond 15.30 uur zit hun middag als boswachter erop. Leden van Natuurmonumenten en OERRR betalen 4 euro voor deze activiteit, voor niet-leden kost de activiteit 7 euro. Alle kinderen die meegaan, krijgen gratis het mooie Doe Boek van Het Groene Woud.

OERRR is overal
Een stap buiten de deur, is een stap in OERRR. OERRR is buiten. Buiten waar je altijd iets beleeft en waar het avontuur naar je glimlacht. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur laat ontdekken.

Kinderkookwedstrijd Keukenbazen start na de vakantie

Boxtel - Kookwedstrijd Keukenbazen gaat komend najaar voor de derde maal van start. Ook in Boxtel kunnen leerlingen die in schooljaar 2017-2018 10, 11, of 12 jaar oud zijn aan de wedstrijd meedoen.

Keukenbazen is een kookwedstrijd waaraan kinderen uit groep 7 of 8 uit achttien gemeenten kunnen meedoen. De wedstrijd wordt georganiseerd door AgriFood Capital. Kinderen uit Noordoost-Brabant strijden om de titel Keukenbazen 2017, door een driegangenmenu in te sturen, bij voorkeur met producten van lokale leveranciers. In elke gemeente beoordeelt een topchef de ingezonden menu's. Hij of zij kiest de winnaar in de gemeente en coacht het team tijdens de finale.

In 2016 wonnen Sil, Eef, Sterre en Renske uit Mill en Sint Hubert de Mega Live KookBattle 2016. Chef Jeroen van den Heuvel van ROC de Leijgraaf coachte het team. Burgemeester Antoine Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert mocht zich, dankzij de overwinning, een jaar lang SmaakBurgemeester van Nederland noemen.

Deelnemers koken in teams van twee of drie kinderen. Inschrijven kan vanaf half augustus 2017. Aanmelden voor de kookwedstrijd kan tot en met zondag 24 september via www.keukenbazen.nl. Inmiddels zijn de vooraanmeldingen al gestart.

Schrijf je in voor de Lennisquizzz van 23 september

Arcieffoto: Hans van Doorn Foto: Hans van Doorn

Lennisheuvel - Na een jaar overgeslagen te hebben wordt dit jaar voor de derde keer de Lennisquizzz georganiseerd, en wel op zaterdag 23 september om 18.30 uur.

Er is bewust voor gekozen om vorig jaar geen Lennisquizzz te organiseren. "Kwissen is populair en we willen het wel spannend houden voor de deelnemers", aldus de organisatie in een persbericht. "Door een jaar over te slaan is er weer erg veel animo om mee te doen en heeft de organisatie de tijd gehad om weer een spannende en originele Lennisquizzz te organiseren."

Na de laatste editie in 2015 heeft Maureen van Heertum het organisatie-team verlaten en hebben Linda de Jong en Linda van der Zijde het team inmiddels versterkt. Beiden zijn afkomstig uit Lennisheuvel en boordevol inspiratie en leuke ideeen. Hiernaast bestaat de organisatie uit Werner Dekkers, Marcel Vermeiren en Marcel Roos.

De eerste editie in 2014 werd met overmacht gewonnen door team ''t Benkske' en in 2015 was er een nipte overwinning voor 'Many Imported People'. Dat laatste team kon zich daarna wel twee jaar lang winnaar van de Lennisquizzz noemen. Tot 23 september dit jaar. Of wellicht ook daarna nog? Dat zal moeten blijken.

De organisatie adviseert deelnemers om een team samen te stellen met minimaal 10-15 personen. De quiz is leuk voor iedereen, jong en oud, en ook mensen die niet afkomstig zijn uit Lennisheuvel kunnen goed mee doen, omdat de meeste vragen niet specifiek over het dorp Lennisheuvel gaan. Om goed mee te doen is het wel verstandig om te spelen vanuit een locatie in de buurt van het dorp, daar zal het een en ander te doen zijn.

Inschrijven voor de Lennisquizzz kan via het digitaal inschrijfformulier op de Facebook-pagina 'Lennisquizzz 2017'. Of door een e-mail te sturen naar lennisquizzz@gmail.com. Je krijgt dan als antwoord een link naar het inschrijfformulier toegestuurd. Ook voor vragen en/of opmerkingen kun je een mail sturen naar de organisatie.

Nadat je je aanmelding hebt ingevuld en ingestuurd kun je altijd nog wijzigingen doorvoeren. Daarom hoef je ook niet te wachten met inschrijven tot je alle gegevens compleet hebt, maar kun je toch alvast je team opgeven.

Ierse Sessie Bij Bed&Breakfast In Den Boogert

Boxtel - Ook in augustus wordt weer een 'Boxtelse Ierse Sessie' in Bed & Breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 georganiseerd.

De Ierse sessie duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur. Tijdens de sessie komen onder andere nummers van de Dubliners voorbij. Meer informatie over de Ierse Sessies is te vinden op www.iersesessie.nl.

Vervolg van voorpagina: Boxtel bouwend de vakantie in

Nul op de Meter
De woningen en het openbaar gebied worden gerealiseerd met het oog op duurzaamheid, waarbij ongeveer de helft van het totaal aantal woningen een 'Nul op de Meter' woning wordt. Deze woningen wekken evenveel (of meer) energie op dan nodig is. Wethouder Peter van de Wiel liet via Facebook weten buitengewoon tevreden te zijn met de overeenkomst, en dan vooral met de optie voor de overige woningen om 'Nul op de Meter' te worden: "De eigenaren van de overige woningen kunnen kiezen, maar krijgen eenzelfde kans die ze volgens mij niet zullen laten liggen."

Bestemmingsplanprocedure
De bestemmingsplanprocedure gaat naar verwachting kort na de zomer van start. De insteek van het bestemmingsplan is flexibel om qua woningaanbod in te kunnen spelen op eventuele veranderingen in de vraag naar woningen. Dit is nodig omdat realisatie van het plan gefaseerd wordt over een aantal jaren en het nu niet te voorspellen is hoe de woningmarkt er in 2021 uitziet.

Albinonistraat
Ook in Boxtel wordt op verschillende plaatsen gebouwd, zoals bijvoorbeeld aan de Albinonistraat. Op de plek waar nu nog voormalig basisschool De Beemden staat moet een kleinschalig woongebouw met 25 appartementen verrijzen. Tijdens de informatiebijeenkomst gaven veel bezoekers aan positief te zijn dat er eindelijk iets met het gebouw gebeurt. Ook is er vanuit verschillende omwonenden behoefte om straks zelf op deze locatie te gaan wonen. "Ik wil graag wat kleiner gaan wonen, maar woon hier zo fijn in deze wijk dat ik hier graag wil blijven wonen", aldus één van de bezoeksters.

Enkele direct omwonenden die tegenover de school wonen, uitten hun zorgen over de mogelijke inkijk die zij verwachten. Samen met gemeente en architect kijken we naar alle mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te beperken.

Opmerkingen die tijdens de inloopavond door omwonenden zijn gemaakt, worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan. Daarna dient een nieuw bestemmingsplan te worden gemaakt en de bestemmingsplanprocedure te worden doorlopen. Dit duurt ruim één jaar. De bouw start op z'n vroegst in 2019.

De schoolvakantie is met een meer dan gerust gevoel begonnen: zoonlief is over naar 4 vwo. Tot op de laatste proefwerkuitslag, inclusief rapportbespreking, was het onzeker of hij het zou gaan redden. ‘Ik functioneer het beste onder spanning mam.’ Arghhh. Ik namelijk niet.

Hij zou ook ‘het kind van verrassingen’ kunnen heten, al 16 levenszomers. Alles wat hij onderneemt, doet hij op een eigen manier. Een eigenheid waar ik zo trots op ben. En tegelijkertijd is het een eigenheid die, als ik het bekijk vanuit mijn ouderrol, soms ook zo lastig is.

Zijn mentor formuleerde het heel mooi: ‘Joep heeft laten zien dat hij 't echt wel in z'n mars heeft en dat hij niet vies is van hard werken. Als het voor Joep in de komende jaren duidelijker wordt wat zijn idealen en dromen zijn, wordt het doel dat er voor hem ligt wellicht wat beter afgetekend. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij als een speer zal gaan de komende jaren als hij zich kan richten op de vakken van zijn eigen keuze.’

Deze bevlogen en betrokken docent had de kern niet beter kunnen raken: passie adelt en zet aan tot werken. Zoonlief weet op een aantal vlakken heel goed wat hij wel wil en dat krijgt hij, al dan niet met eindsprint, voor elkaar. Al toen hij vier was ‘spaarde hij voor later’. Een paar maanden geleden kwam hij thuis met de tussen-neus-en-lippen-door-mededeling dat hij zich ‘ineens’ voor de leerlingenraad had aangemeld, want ‘hij moest meepraten’. Zijn profielkeuze voor de komende schooljaren was overtuigend snel gemaakt. En toen hij recentelijk (met succes) solliciteerde voor zijn eerste bijbaan, vertelde hij dat hij van koken heeft leren houden ‘omdat zijn vader en moeder het niet kunnen’. Tja.

Zo duidelijk als zoonlief weet wat hij wil, zo duidelijk heb ik dat mogen en moeten leren. Vaker wist ik namelijk wat ik niet wilde, omdat ik de neiging had me meer te richten op wat goed was voor de mensen in mijn omgeving, dan wat goed was voor mij.
Zo ook cliënten die naar mijn coachpraktijk komen en zichzelf afvragen ‘wie ben ik en wat wil ik?’ Vaak ervaren zij dit als twee frustrerende vragen, en dat is absoluut begrijpelijk. In deze wereld en tijdgeest waarin zoveel keuzes gemaakt kunnen en moeten worden, voelt ‘niet weten’ als Klein Duimpje die zonder broodkruimels op pad gaat en ongelukkig dwaalt in het grote bos.
Tegelijkertijd ligt in deze twee veelomvattende vragen een grote kans verscholen: de mogelijkheid tot ontdekken! Het ontdekken van ‘jee, dat gaat mij gemakkelijk af’. Van ‘daar word ik blij en krijg ik energie van’. Daar moet je wel wat voor doen: ‘gewoon’ nieuwe dingen uitproberen!

Mag ik heel Boxtel oproepen om deze vakantietijd te benutten om te ontdekken waar je energie van krijgt? Dat kan ‘het op adem komen in een hangmat’ zijn (is je balans tussen werk en privé okay?). De ontdekking dat fietsen je hoofd leegmaakt, dat je heel graag in de bergen of bij het water bent (doe je daar hobbymatig iets mee?). Dat je enorm geïnspireerd wordt door een artikel in een tijdschrift (dus ga je daar vooral verder in verdiepen). Dat het genieten is om van camping naar camping te reizen (neem je elke dag dezelfde route naar je werk?). Dat het al kijkende naar de verre horizon heerlijk is om je gedachten alle kanten op te laten gaan (heb je thuis en op je werk voldoende rust- en reflectiemomenten?). En ook… durf niets te doen als je zo gewend bent om altijd in beweging te zijn. Want op je billen zitten is voor vlijtige doeners een megakunst.

Dus… Durf. Doe. Ontdek. Geniet. Ik wens je een hele mooie zomer èn… veel energiegevende inzichten voor de rest van je leven!

Nieuwe eigenaar BBQenzo vestiging Liempde

Liempde/Heeswijk-Dinther - Per 1 juli heeft Mark Verwijst uit Heeswijk-Dinther de vestiging van BBQenzo overgenomen van Jos en Angela Evers. Het horeca-echtpaar zorgde afgelopen jaren voor heerlijk ongedwongen barbecueën, vertrouwd in uw eigen huis of op uw bedrijf. De franchise ondernemers van het eerste uur vinden het nu tijd worden voor een nieuwe uitdaging en daarom hebben zij het bedrijf overgedaan aan Mark Verwijst die de BBQenzo.nl vestiging vanaf nu onder zijn hoede heeft.

Mark: "Jos en Angela hebben aan de wieg gestaan van de BBQenzo franchise-formule in Liempde, zij waren echt een van de eerste. Ik ben hen dan ook zeer dankbaar voor alles wat zij voor BBQenzo hebben gedaan. Ook wil ik graag benadrukken dat er niks gaat veranderen nu ik rayon Liempde heb overgenomen; alles blijft gewoon bij het oude. De service, kwaliteit én klantvriendelijkheid, zoals iedereen dit ook van Jos en Angela gewend was, blijven zeker behouden."

Mark is eigenaar en franchisegever van het concept BBQenzo.nl, hij kwam met het antwoord op de vragen: Wie regelt de barbecue? Waar bestelt u het vlees of de vis? En erger nog, wie doet in hemelsnaam de afwas? Hij zal het gezicht worden van BBQenzo.nl Liempde.

Wat is BBQenzo.nl
BBQenzo.nl regelt alles voor u met de all-in service. Bezorgt het zonder extra kosten bij u aan de deur. Het BBQ-pakket zelf samenstellen met keuze uit vele soorten verse ambachtelijke vlees, vis, salades en sauzen. BBQenzo.nl werkt uitsluitend met kwaliteitsproducten en dus ook luxe culinaire gerechten kunt u op www.bbqenzo.nl bestellen.

Gratis thuisbezorgd vanaf vier personen

Geleverd in koelboxen

Uitsluitend kwaliteit en versproducten

Incl. serviesgoed, BBQ en benodigdheden

Geen afwas

Vanaf € 12,50 per persoon (kinderen € 8,95)

All-in prijzen, geen extra kosten

Quote 'Lekker en genieten!'

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

199 Hofje op de Markt
Pastel, 29 x 39 cm, gesign. l.o.
Collectie: A. Lustermans- van Dam

Lange tijd woonde de familie Theodorus van Dam naast de kunstschilder Pierre Janssen in de Prins Hendrikstraat, voorheen De Ossenpad genoemd. Dochter Clasina Maria was bevriend met de dochters van Pierre Janssen. Clasina, die Jos genoemd werd, was ongeveer even oud als Truus en Jo Janssen. Drie zussen van Jos waren al op jonge leeftijd overleden (6, 19 en 21 jaar). In december 1999 vertelde juffrouw Van Dam - ze is heel haar leven vrijgezel gebleven - aan pater Hans de Visser, dat zij vaak met de dochters en Pierre Janssen op de fiets naar een locatie gingen, omdat vader Janssen dan ging schilderen. Pierre Janssen nam altijd de fiets als hij wilde schilderen. Vóór op de fiets had hij een pakkendrager, waarop hij zijn schildersezel legde. Zijn dochters moesten ook mee op de fiets.

"Terwijl Pierre een schets van iets maakte, speelden wij in zijn nabijheid", vertelt juffrouw Van Dam. "Pierre was een rustige, stille man; een echte heer. Hij bemoeide zich niet zozeer met de opvoeding van zijn kinderen. Moe Janssen was daarentegen een echte zakenvrouw. Zij was een knappe verschijning. Zo wilde zij eens, dat een schilderij werd overgeschilderd, omdat zij het niet goed genoeg vond. Pierre was een beroepsschilder, hij had geen ander beroep. Zijn atelier was achter zijn huis. Daar werkte hij zijn schetsen verder uit tot schilderijen."

Foto: Heemkunde Boxtel

Juffrouw Van Dam bezat een groot aantal schilderijen. Met het verzamelen waren haar ouders al begonnen. Alle werken die ze had, waren haar even dierbaar. "Ik vind de wolkenpartijen op de schilderijen van Pierre Janssen veel mooier dan die van Vincent van Gogh. Dat zal ik maar niet hardop zeggen", vertelde ze Hans de Visser.

Toen tante Jos, zoals ze door neven en nichten werd genoemd, in 1944 op de Bosscheweg woonde, plukte ze een bos pioenrozen uit haar tuin en ging daarmee naar Pierre Janssen. Janssen schilderde daar een prachtig bloemstilleven van, dat weer terug ging naar tante Jos. Ze had aan de muur van de woonkamer een schilderij hangen, met daarop afgebeeld, de Markt met het Mannen Gasthuis en het Vrouwen Gasthuis. Er staan twee personen bij een pomp. Juffrouw Van Dam zei, dat die pomp daar in werkelijkheid niet stond, maar aan de andere kant van de Markt. Het is dit schilderij dat haar bidprentje sierde, nadat zij op 23 augustus 2008, op 98-jarige leeftijd, in Boxtel overleed.

[ foto: schilderij nr. 222]

[ onderschrift schilderij:

222 Bloemstilleven, pioenrozen

Olieverf, 63 x 82 cm, gesign. r.o. 1944

Collectie: J. van Dam

Dit moet ik gewoon even kwijt.
Vorige week verscheen via de buurtWhatsApp een berichtje over een vernieling van een prullenbak bij het Havo-veldje. Voor diegene die niet weten waar dat is; het ligt in het verlengde van de Deken Broekmanstraat richting de Drossaard. Een 'jong gastje' van ongeveer 16 jaar vond het nodig om rijdend op zijn fiets zijn traptechniek uit te proberen op de bak. De bak heeft verloren, hangt nu half uit zijn voegen en is niet meer te gebruiken.

Nu werd de bak toch al niet gebruikt. Elke dag ligt het veldje namelijk vol met lege zakken chips, halfopgegeten koeken, in elkaar gedrukte blikjes (fris)drank en kapotgegooide flessen. De rotzooi wordt veroorzaak door een groep 'sportieve' bikers en skateboarders. Ze zijn door buurtbewoners al regelmatig aangesproken om de rotzooi op te ruimen. Helaas is het geheugen van die sportievelingen zo slecht dat ze een dag later al weer zijn vergeten waar de prullenbak stond en ligt het veldje weer vol met glasscherven en restanten van etenswaren.

Beste Bikers en skateboarders, door jullie rootzooi niet op te ruimen, maken jullie de speelplaats ook een luilekkerland voor ratten en ander ongedierte. Daarnaast zorgen de glasscherven voor lekke banden van kinderfietsjes. Wat jullie misschien niet weten, is dat de speelplaats ook wordt gebruikt door kleine kinderen die met hun fietsje jullie trucs willen nadoen of gewoon lekker met de knietjes op de grond een mooie krijttekening willen maken. Het is natuurlijk vervelend als ze dan in de scherven van jullie kapotgegooide flessen gaan zitten.

Het Havo-veldje is ingericht als speelterrein voor buurtkinderen van ongeveer 2 jaar tot dat je zelf vindt dat je geen kind meer bent. Voor de allerkleinsten zijn houten speeltoestellen geplaatst. Verder zijn er twee voetbaldoeltjes en twee basketbalborden geplaatst. Het grasveld met heuveltjes en stukken van een rioolbuis maken er een geweldige speelplaats van.
Daarom een verzoek. Als jullie vermoeid van de inspannende trucs onderuitgezakt tegen een bankje je zak chips leegeten, je blikje of fles leegdrinken, kijk dan even rond waar de prullenbak staat. Het is toch een kleine moeite om sportief als jullie zijn die paar meter naar de prullenbal af te leggen. Gooi je rotzooi daar gewoon in en houdt de wijk schoon. En wat nog belangrijker is: hou het veilig voor de andere kleine gebruikers.

Hondenpoep!
Voor ik het vergeet, er is ook nog een groep hondenbezitters die hun hond gewoon op het KINDERSPEELVELD laten poepen zonder dit even op te ruimen. Als je kind door de poep heeft gelopen en nietsvermoedend je huis inloopt en een spoor van poeprestanten achterlaat word je daar niet echt vrolijk van. Ruim de poep dus op en houdt elk kinderspeelveld vrij van poep.

O ja, ondanks een snelle actie van buurtbewoners om de 'prullenbaktrappende jonge gast' te achterhalen is hij toch weggekomen (zijn naam is mogelijk bekend). De schade is inmiddels bij de gemeente gemeld en een nieuwe bak is al geregeld.

Buurtbewoner voorkomt woningbrand Van Beekstraat

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een buurtbewoner zag woensdagmiddag dat in de keuken van een woning aan de Van Beekstraat de vlam in de pan sloeg. De betreffende bewoner sliep op dat moment. De buurman doofde het vuur, wekte de bewoner en bracht hem in veiligheid. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij met zijn kordate optreden een woningbrand voorkomen.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Sander van Gils Fotografie
Sander van Gils Fotografie
Sander van Gils Fotografie
Sander van Gils Fotografie
Sander van Gils Fotografie
Sander van Gils Fotografie

De buurman twijfelde geen moment en maakte enkele doeken nat om het vuur te doven. Ook bracht hij brandende restanten uit de keuken naar buiten. Uit voorzorg is hij door de ambulancedienst gecontroleerd omdat hij mogelijk een kleine hoeveelheid rook had ingeademd. De straat is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Vele tientallen buurtbewoners kwamen op de brand af.
De brandweer heeft de woning geventileerd.

Drugshandelaar en klanten op heterdaad betrapt

Boxtel - Een Boxtelaar werd donderdagavond 20 juli in zijn woning aan de Fellenoord aangehouden wegens handel in harddrugs. De man werd op op heterdaad betrapt toen hij drugs verkocht op straat. De gemeente onderzoekt of de woning van de verdachte voor drie maanden gesloten kan worden.

Een anonieme tip over mogelijke handel van harddrugs vanuit een woonruimte aan de Fellenoord in Boxtel vormde voor de politie aanleiding om onderzoek te doen hiernaar. "De bestrijding van de lokale drugshandel heeft onze volle aandacht", zo laat de politie weten, "Plaatsen waar gedeald wordt pakken we aan. Dit zorgde ervoor dat wij donderdagavond kort voor 21.00 uur op de Burgakker in Boxtel de bewoner van de woning aan de Fellenoord aanhielden in verband met handel in drugs."

Eerder die avond zag de politie hoe de verdachte op de Vic. van Alphenlaan, de Fellenoord en op de Grote Beemd drugs verkocht. De verdachte kopers zijn ook aangehouden. Het gaat om een 48-jarige man uit Schijndel, een 53-jarige vrouw uit Den Bosch en twee mannen van 49 en 32 uit Boxtel. Bij drie van hen zijn gebruikershoeveelheden harddrugs gevonden. Zij zijn verhoord en daarna in vrijheid gesteld. De 32-jarige verdachte werd ook betrapt tijdens een transactie met de hoofdverdachte. Bij hem werden geen harddrugs gevonden. Hij zit nog vast voor verder onderzoek.

Na de aanhouding van de drugshandelaar is zijn woning aan de Fellenoord verder onderzocht. In het pand werden diverse bolletjes harddrugs en gripzakjes met drugs aangetroffen. Ook werden twee ampullen met een nog onbekende vloeistof in beslag genomen. Bij zijn aanhouding gooide de man nog vier bolletjes drugs en een gripzakje weg. Alle aangetroffen drugs zijn in beslag genomen. De bewoner zit vast voor verder onderzoek.

Vandalen steken oud papier in brand

Boxtel - De brandweer is vrijdagnacht rond 5.00 uur uitgerukt voor een buitenbrand op de hoek van de Hobbendonkseweg met de Sweelincklaan in Boxtel. Stapels oud papier en drie kunststof afzetpalen stonden daar volledig in brand.

Het oud papier zou zaterdagochtend worden opgehaald maar vandalen waren dit voor en staken het in brand. De brandweer had het vuur snel gedoofd waarna men de brandende restanten goed uit elkaar heeft getrokken om deze af te kunnen blussen. Een laatste controle met de warmtebeeldcamera liet zien dat de brand volledig uit was.

Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaar

Foto: Marij Wagenaar

Deze foto is genomen bij de Mortelen in Boxtel. Het is de eerste boomkikker die ik heb gefotografeerd. Je ziet ze niet vaak, daarom vind ik het zo bijzonder.

Gasservice Brabant richt pijlen op Boxtel

Boxtel - Installatiebedrijf Gasservice Brabant timmert hard aan de weg binnen Boxtel. Na de doorstart van Installatiebedrijf Voermans B.V. leek het directeur Frank Lommers een goed moment om in Boxtel door te pakken en het servicebedrijf flink uit te breiden. DeMooiBoxtelKrant sprak hem over zijn toekomstplannen.

Het installatiebedrijf installeert en onderhoudt verwarmingsinstallaties in de Meierij en zelfs daarbuiten. Gasservice Brabant heeft inmiddels 20 vaste medewerkers. Frank Lommers leidt het bedrijf sinds 1987 en kan daarmee dit jaar zijn 30-jarig jubileum vieren. Het bedrijf zelf is veel ouder dan dat: volgens eigenaar Lommers al zeker 85 jaar.

Gasservice Brabant is al geruime tijd actief op de Boxtelse woningmarkt, zoals in de wijk Oost, waar Lommers monteurs/installateurs levert voor huurwoningen van Woonstichting St.Joseph, met name de gaarden. Toch wil Lommers zijn bedrijf nadrukkelijker op de kaart zetten in Boxtel, waarvoor volgens hem dit moment, zo vlak na de doorstart van concurrent Voermans, uitermate geschikt is. "Laten we er niet omheen draaien; er is nu reuring op de markt en daar moet je gebruik van maken." Klanten van Installatietechniek Voermans kunnen daarom ook gratis hun installatiecontract oversluiten.

Maar hoe denkt Lommers in Boxtel dan terrein te winnen? "Onze service is erg goed en wij hebben een groot magazijn, waarin we alle onderdelen op voorraad hebben." Mede daarom is het bedrijf in december verhuisd naar een veel ruimer pand in Den Bosch. Het ruim 800 m2 grote nieuwe pand is ruim toereikend om die voorraad op peil te houden.

Volgens Lommers is goed te merken dat de economische crisis voorbij is, hoewel hij ook tijdens het dieptepunt daarvan nooit te weinig werk had. Een verklaring daarvoor heeft de directeur wel: "Wij doen niet aan nieuwbouwprojecten en bedrijfshallen en laat dat nu net de twee takken zijn waar het heel slecht ging tijdens de crisis."

In de toekomst zal Gasservice Brabant zich in de eerste plaats gaan richten op het op peil houden van de service en waar dit kan deze zelfs nog verbeteren. Ook bekijkt Lommers waar de storingsservice nóg sneller zou kunnen. Pas daarna komen eventuele uitbreidingen op de agenda te staan.

Tweede lichting ambassadeurs Gastvrij Liempde afgezwaaid

Liempde - De tweede groep ambassadeurs van Gastvrij Liempde is vorige week afgezwaaid. De tweede ronde van de ambassadeurscursus voor Gastvrij Liempde is georganiseerd door Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) in nauwe samenwerking met Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde. Alle vijftien deelnemers hebben de ambassadeurscursus met goed gevolg afgesloten en ontvingen een speldje met het logo van Gastvrij Liempde. De deelnemende ondernemers ontvingen daarnaast een raamsticker. In september 2017 start de derde ronde voor de ambassadeurscursus. Er is in deze groep nog plaats voor enkele deelnemers.

De cursisten hebben deelgenomen aan vijf avondbijeenkomsten, twee excursies en een afsluitende avond. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de historie van het Liempde en Het Groene Woud, de natuur (flora & fauna) en het omliggende landschap. Op de afsluitende avond hebben de cursisten een korte presentatie gehouden over een zelfgekozen onderwerp. De nieuwe ambassadeurs van Liempde zijn: Arthur Brands, Conny Claassen-Meijer, Gerrie de Rooij- van Oirschot, Tonnie van der Velden, Greetje Boleij, Jos en Miranda Sanders (Café 't Groene Woud), Penny van Vlerken (Oplage 12), Mieke Beerens, Maaike van de Laar (Zoet & Lief), Frank van Bommel, Marloes van Heerebeek-Martens, Jelle Faber, Jaco Everaers en Joanita van den Biggelaar (Het Gouden Woud).

Rol ambassadeurs
De ambassadeurs hebben in de cursus meer geleerd over Liempde, zodat zij toeristische bezoekers, maar ook kennissen uit het eigen netwerk beter kunnen informeren over Liempde. Zij zorgen voor de promotie van Liempde als gastvrij hart in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Een aantal ambassadeurs uit de beide cursusrondes gaat een rol vervullen als gastheer of gastvrouw in D'n Liempdsen Herd. Ook 'stroomt' een aantal van hen door naar de gidsenopleiding van SPPiLL om in de toekomst excursies te kunnen gaan verzorgen.
Aanmelden
Heb je interesse om deel te nemen aan de derde ronde van de ambassadeurscursus? Neem dan contact op met het Projectenbureau van SPPiLL via info@sppill.nl of via 06-83246226. Er is nog ruimte voor enkele deelnemers. Graag aanmelden voor 15 augustus a.s. Voor deelname aan de Ambassadeurscursus wordt een eigen bijdrage van 25 euro gevraagd (excl. btw). De avondbijeenkomsten vinden dinsdags plaats, de excursies op zondagochtend.

Henk Claassens

Foto: Willemijn Wijdenes

Dat het gemeentehuis er altijd spik en span uitziet, dat is voor een groot deel te danken aan Henk Claassens (58) en zijn team. De voorman van De Schoonmaak Coöperatie - een leerwerkbedrijf van WSD, Diamant Groep en Weener XL - is trots op zijn werk en al helemaal op zijn mensen: "Mijn medewerkers vormen een goede ploeg. Ik hoef ze alleen maar aan te sturen."

Henk werkt nu een jaar op het gemeentehuis, maar was daar al eerder werkzaam, als aanspreekpunt voor de schoonmaak. "Ik begeleidde mensen met een beperking bij hun werk in de schoonmaak", vertelt hij. "Na vier jaar ging ik dezelfde functie bij de WSD invullen, omdat ze me daar nodig hadden. Ik werd daar aanspreekpunt voor de schoonmakers en ik ging BOB-cursussen geven, basiscursussen schoonmaak. In de vijf jaar dat ik daar werkte heb ik zo'n 80 man opgeleid. Drie jaar geleden werd ik voorman. Toen ze me vorig jaar vroegen om terug te komen bij het gemeentehuis vond ik dat een hele eer. Het is een fijne plek om te werken."

Henk stuurt zijn mensen aan, begeleidt ze bij hun werkzaamheden en controleert deze na afloop. Hij leert ze hoe ze zich behoren te gedragen, wat de regels zijn en hij zorgt ervoor dat ze zich daaraan houden. "Ik vind het mooi om mensen met een beperking op te leiden, om met die mensen iets op te bouwen. Ik help ze het beste uit zichzelf te halen en daardoor haal ik ook het beste uit mijzelf. Als zij plezier hebben in hun werk, heb ik het ook. Zonder goede ploeg schiet dat niet op."

Een jaar of dertig geleden verhuisden Henk en zijn vrouw vanuit Tilburg naar Boxtel. Toen zij later scheidden, bleven ze heel goed contact houden. Elke dag ging Henk naar zijn ex-vrouw voor 'een bakske koffie en een praatje', tot ze eerder dit jaar aan kanker overleed. De leegte de zij achterliet, vult Henk voor een groot deel met zijn scooter. Bijna dagelijks brengt hij een bezoek aan Denra Scooters en Fietsen in Liempde. Hier heeft hij, naast dat bakske koffie, tijd en ruimte om zich bezig te houden met zijn grote hobby. "Bij Denra kom ik voor een praatje over scooters, maar ik word ook wel gevraagd om bijvoorbeeld een rondje te rijden op een andere scooter om te kijken of die goed loopt. Sleutelen aan mijn scooter doe ik thuis, in mijn serre. Ik ben die helemaal aan het pimpen, met chromen beugels en lijsten erop. Dat vind ik mooi om te doen. En erop rijden natuurlijk. Ik ga er mee naar mijn werk, maar ook stukjes rijden. Dan vermaak ik me prima; ik ga ergens op een bankje zitten, neem drinken mee, luister naar de vogeltjes.

Ik kreeg laatst een brief dat ik, nu ik 58 ben, korter mag gaan werken. Maar daar doe ik niet aan mee. Ik vind mijn werk en de sociale contacten die ik daardoor heb veel te leuk. Al zou ik het vrijwillig moeten doen, dan zou ik dat doen. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik werken.

TipMooiBoxtel - Collectes

Foto: Leger des Heils

Boxtel - In steeds meer gemeenten in Nederland worden de collectes gebundeld en tegelijkertijd uitgevoerd middels een enquêteformulier waarop inwoners kunnen aangeven naar welk doel zij welk bedrag willen overmaken. Naar aanleiding hiervan vroegen wij ons opiniepanel van TipMooiBoxtel naar hoe het er eigenlijk voor staat met collectes in onze gemeente en of zij denken dat zo'n manier van collecteren ook in Boxtel voet aan de grond krijgt.

Ruim een op de drie Boxtelaren (38 procent) geeft aan altijd iets te geven als er een collectant aan de deur staat. Nog eens 29 procent geeft aan enkel geld te geven aan collectes voor doelen waar zij zelf ook achter staan. Dit alles leidt tot een gemiddelde gift van 3,10 euro per jaar per Boxtelaar aan de collectant. Navraag bij enkele goede doelen die in Boxtel leert dat deze cijfers overeen komen met de ervaringen van de collectanten.

Vanwege uiteenlopende redenen, zoals een teruglopend aantal collectanten, besluiten sommige gemeenten de collectes te bundelen. Een groot deel van de Boxtelaren ziet hier weinig in: 39 procent van alle ondervraagden. Dat lijkt vooral te komen omdat zij lagere opbrengsten verwachten. Maar liefst 52 procent van alle ondervraagden gaat er vanuit dat het gezamenlijk collecteren minder opbrengsten oplevert.

Overigens lijkt het met het dalen van de gemiddelde opbrengst wel mee te vallen als er een gezamenlijke collecte komt. De gemeente Venray bijvoorbeeld meldt een stijging van 13 procent sinds de invoering van een gezamenlijke collecte. Ook de gemeenten Weert en Aarle-Rixtel, gemeente Laarbeek, melden vergelijkbare stijgingen van de inkomsten. Een ander argument dat veel Boxtelaren gebruiken is dat vooral veel lokale goede doelen te lijden hebben onder de gezamenlijke collecte omdat zij niet kunnen meeliften op de bekendheid van hun organisatie. In eerdergenoemde gemeenten is gekozen voor een samenwerking van landelijk opererende goede doelen. Het ligt daarom voor de hand dat, mocht in Boxtel worden gekozen voor een samenwerking, enkel de landelijke doelen de handen ineenslaan.


Prijsvraag Vijver en Oude Boomgaard

Boxtel - De gemeente schrijft een prijsvraag uit voor degene die de beste naam verzint voor de het nieuwe centrumparkje, waar de vijver en de oude boomgaard deel van uitmaken. De heropening van de gemeentevijver en Oude Boomgaard vindt plaats op 30 augustus. Op die dag zal ook de nieuwe naam voor het gebied onthuld worden. De werkzaamheden startten begin dit jaar en zijn naar verwachting half augustus gereed. Vanwege de vakantieperiode wordt de heropening echter uitgesteld.

Het gebied van de Oude Boomgaard en de gemeentevijver wordt ingericht als een klein, groen stadspark. Het park kwam in samenspraak met een speciale klankbordgroep tot stand. In de Oude Boomgaard zijn slechte bomen gerooid, later dit jaar komen er nog nieuwe fruitbomen bij. De totale kosten worden geschat op 30.000 euro. In het park komt een insectenhotel te staan en in de vijver komt bovendien nieuw kunstwerk.

De vijver naast het gemeentehuis is in 1998 aangelegd. Daarin staat een fontein waarop 'merletten' zichtbaar zijn. Dat zijn de eenden die onderdeel uitmaken van het wapen van Boxtel. In verband met de plaatsing van het nieuwe kunstwerk werd de vijver deels droog gepompt. Vissen die de bodem omwoelen (zoals karpers) zijn verplaatst naar een andere vijver. Een sliblaag die een voedingsbron voor blauwalg vormt, is verwijderd. In de vijver komt een kunstwerk van de onlangs overleden Boxtelse kunstenaar Ad van Iersel. Het vraagt aandacht voor de manier waarop de mens met zijn leefomgeving omgaat. Nadat het kunstwerk in de vijver is geplaatst worden er mosselen in de vijver geplaatst om de waterkwaliteit te verbeteren. De problemen met blauwalg zouden dan moeten afnemen.

Het gebied vijver/boomgaard wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis. De Boxtelse Magdalena van der Stappen overleed in 1645 en beschreef in haar testament dat tien huisjes ingericht moesten worden voor arme oudere vrouwen. Die huisjes zijn inmiddels omgebouwd tot huurwoningen en de VVV is er in gehuisvest. In 1650 werd er naast het vrouwengasthuis ook een huis voor arme oude mannen opgericht. Allen maakten gebruik van de boomgaard die dus zeker 370 jaar oud is, maar mogelijk nog ouder. Van 1930 tot 1966 was Villa Pfaff aan de Rechterstraat in bezit van de Congregatie van Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Dat is een internationale organisatie die ook wel de Witte Zusters wordt genoemd. Van 1939 tot 1969 gebruikten zij ook de naastgelegen Villa Crols. De achtertuinen van beide villa's werden als moestuin gebruikt en liepen door tot aan de boomgaard. Ook de Witte Zusters maakten gebruik van de boomgaard die dus eeuwenlang arme mensen en missiezusters van gezond voedsel voorzag.

Het gebied rond de vijver en boomgaard naast het gemeentehuis heeft geen officiële naam. Maar nu het park bijna klaar is roept wethouder Eric van den Broek mensen uit Boxtel op om een passende naam te verzinnen voor dit gebied. "Het gebied vijver/boomgaard is een prachtig park aan het worden waar men heerlijk kan wandelen en verblijven. Gezien de rijke geschiedenis van dit gebied en de rol die de boomgaard al sinds jaar en dag heeft verdient dit een passende naam", aldus Van den Broek. Uit die suggesties wordt door het college van burgemeester en wethouders een keuze gemaakt. Daarvoor zal advies ingewonnen bij betrokken ambtenaren en de lokale heemkundevereniging.

De winnaar zal, naast de eer, enkele toepasselijke prijzen ontvangen, zoals een pakket met appels, peren en honing. De naam moet wel aan enkele eisen voldoen: zo mag die niet al bestaan in de gemeente Boxtel, niet naar een nog levend persoon of een bedrijf vernoemd zijn, eenvoudig uitspreekbaar en spelbaar en bovendien niet beledigend zijn. Bij voorkeur moet de naam iets met de historische achtergrond van het gebied te maken hebben.

Suggesties kunnen gemaild worden naar: zomerprijsvraag@boxtel.nl. De prijsvraag loopt tot vrijdag 11 augustus.


Vervolg van de voorpagina: Verbouwing Markt direct na kermis 2018 van start

Eric van den Broek met een concepttekening van de nieuwe Markt. Foto: Gemeente Boxtel

Nu werd opnieuw uitstel aangevraagd door de horecaondernemers. Zij zijn voor een belangrijk deel van hun inkomsten afhankelijk van de voorjaarsperiode. Daarom werd er, met name door de Markthoreca op aangedrongen de herinrichting van de Markt niet tijdens deze periode te laten plaatsvinden. De gemeente gaat nu dus akkoord met dat verzoek.

Het verschuiven van de werkzaamheden heeft geen financiële gevolgen voor de werkzaamheden. Wel moet er extra vaart gezet worden achter de verbouwing, omdat het tijdsschema een stuk strakker is geworden. De werkzaamheden moeten uiterlijk eind november, vóór de sinterklaasperiode, afgerond zijn. Volgens de wethouder is dat een haalbare kaart.

Zowel Richard Strik, namens de horeca in de gemeente Boxtel, en Filipe van den Borne, namens het centrummanagement, laten weten dat ze blij zijn dat de werkzaamheden opgeschoven zijn. Hoewel Van den Borne 'liever gisteren dan morgen' was gestart met de herinrichting, erkent hij de kritiek van de horeca op het plan om in het voorjaar van 2018 de Markt open te breken. Ook Van den Broek is blij dat hij met de verschillende partijen tot een compromis kon komen: "Een verbouwing van de Markt zal altijd voor overlast zorgen, maar we moeten er als gemeente wel voor zorgen dat die zo min mogelijk is." Van den Borne is het daarmee eens: "Je moet natuurlijk een keer door de pijn heen. En uiteindelijk is het voor een goed doel."

Eric van den Broek met een concepttekening van de nieuwe Markt. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Vanwege de positieve ervaringen die de oprichting van een bouwteam met zich meebracht met het vorige omvangrijke project op en om de Boxtelse Markt, STA-P, wordt ook ditmaal voor deze oplossing gekozen.


Luchtpost uit Duitsland: Chantal van Mierlo

Foto: Chantal van Mierlo

Zomervakantie

Bij ons staat de zomervakantie voor de deur. Die begint ieder jaar op 1 augustus en duurt tot half september. Na de vakantie staat er iets spannends te gebeuren, want mijn oudste dochter gaat dan voor het eerst naar school. En dat wordt in Duitsland groots gevierd. Het schoolsysteem in Duitsland zit anders in elkaar dan dat in Nederland. Hier gaan de kinderen vanaf drie jaar oud naar de Kindergarten. Dat is een soort kleuterschool die echter niet in de basisschool geïntegreerd is.

Ze gaan naar school wanneer ze zes zijn geworden, en dan niet gedurende het jaar, maar iedereen die het schooljaar ervoor zes is geworden, treedt in september aan voor de eerste schooldag. In het laatste jaar van de Kindergarten worden deze kinderen Vorschulkinder genoemd.

Bij ons in de regio is het traditie dat de Vorschulkinder met Pasen hun schoolrugzak cadeau krijgen. Bij ons in het dorp is er maar één school, alle kinderen uit een jaargang vormen dus één klas. In de maanden voor het begin van de school zijn er allerlei speciale dingen die alleen de Vorschulkinder mogen doen. Zo doen ze een Eerstehulp-cursus, gaan ze met z’n allen naar het theater en knutselen met de kleuterleidster hun Schultüte.

De Schultüte is iets heel bijzonders voor de kinderen. Het is een grote puntzak die helemaal naar smaak van het kind wordt ontworpen. Door ouders en familieleden wordt de Schultüte gevuld met snoepjes en kleine cadeautjes die van pas komen op school, zoals potloden, een mooie puntenslijper of een leesboekje.
Als de grote dag dan eindelijk aanbreekt, komen alle nieuwe schoolkinderen op school aan met hun Schultüte en familie in hun kielzog. Zoals iedere belangrijke gebeurtenis begint de eerste schooldag bij ons in het dorp met een mis in de kerk. Daarna mogen de kinderen op school gaan kijken. Voor de familie is er koffie en taart. Na een uurtje zijn ze klaar. Dan is het tijd voor een feestje. Familie en vrienden komen thuis langs en natuurlijk mag de Schultüte dan worden uitgepakt.

Maar tot die tijd genieten we eerst van onze vakantie. Het wordt nog wel een uitdaging om de kinderen bezig te houden, want ik heb het op dit moment ontzettend druk met schrijfwerk. Er is zojuist een Storytel Original van mijn hand verschenen. Dat is een audioserie voor het Zweedse Storytel, een luisterboeken-app die ook in Nederland steeds meer terrein wint, denk maar aan een soort Netflix maar dan met boeken. Seizoen twee van mijn serie omtrent Profiler Julia Menken zit al in de pen. Daarnaast ben ik ook nog bezig met het schrijven van een boek dat in 2018 bij Ambo Anthos zal verschijnen. Ik hoef me dus de komende maanden niet te vervelen!

Storytel Original Chantal van Mierlo voorgelezen door Loes Haverkort

Foto: Chantal van Mierlo

Boxtel - Zoals de in Boxtel opgegroeide schrijfster Chantal van Mierlo in haar Luchtpost hiernaast vertelt, is er onlangs van haar hand een Storytel Original verschenen. Dit luisterboek wordt voorgelezen door actrice Loes Haverkort. De spannende misdaadserie Julia Menken is exclusief als Storytel Original te luisteren bij Storytel, een streamingdienst voor luisterboeken en e-books.

Gedragsdeskundige Julia Menken werkt als een van de weinige 'profilers' bij de Nederlandse Politie. Na een traumatische ervaring drie jaar geleden, werkt ze uitsluitend aan cold cases. Maar als het verminkte lichaam van een 15-jarige jongen wordt gevonden, maakt juist deze ervaring haar de meest geschikte persoon voor de zaak. Julia wordt gedwongen de confrontatie met het verleden aan te gaan...

Chantal van Mierlo woont sinds 2001 in Duitsland en werkte daar in verschillende functies in de marketing en PR. Ze schreef tot nu toe twee thrillers: De nummers en Het isolement. Julia Menken is haar eerste audioserie. Loes Haverkort groeide op in het Twentse Wierden en speelde in vele films, televisieseries en theaterstukken, waaronder Celblok H, Soldaat van Oranje, Vechtershart en Voor elkaar gemaakt. In 2015 werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in misdaadserie De jacht.


Foto: Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Kinderboerderij Boxtel organiseerde op de eerste woensdag van de vakantie, 19 juli, de traditionele Dubbeltjesmarkt. Daarop kwamen vele tientallen kinderen af die hun boeken, kleding en speelgoed aanboden.

De Dubbeltjesmarkt ging om 14.00 uur van start en duurde tot 16.00 uur. De tweede Dubbeltjesmarkt, in de laatste week van de vakantie, is op 23 augustus ook weer van 14.00-16.00 uur. Ook deze markt is gratis voor toegankelijk voor de jonge verkopers.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

12 / 16

Foto: PVDA

De nieuw op te richten fusiegemeente Altena heeft het voornemen kenbaar gemaakt een zogeheten tuintegeltaks als onderdeel op te nemen in de 'Beleidsvisie riolering en water'. Dichtgetegelde tuinen nemen minder regenwater op en lozen dus meer op de gemeenschappelijke hemelwaterafvoer. Dat extra gebruik zou dus ook extra belast moeten worden, aldus de verantwoordelijk wethouder.

Klimaat
Door de klimaatverandering is er een toegenomen kans op hoosbuien. Die grote hoeveelheid water moet verwerkt worden. De gemeente verricht allerlei inspanningen om dat vele water op te vangen, om ervoor te zorgen dat straten niet blank komen te staan, kelders droog blijven, mensen droge voeten houden. Maar de gemeente mag bij al die inspanningen ook iets van de inwoners vragen. Een betegelde tuin helpt bij die aanpak niet.

Eigen verantwoordelijkheid
Een moeilijkheid in dit verband is de handhaving, daar zijn we ons van bewust. Op basis van luchtfoto's kan het aandeel van de tegels vastgesteld worden, dat is een mogelijkheid. Maar deze moeilijkheid moet ons inziens ons er niet van weerhouden om de mogelijkheid van een 'tuintegeltaks' in overweging te nemen. Al was het alleen maar om inwoners bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid als tuinbezitter.

Op eigen erf
In de op 11 juli door onze raad vastgestelde Duurzaamheidsnota is klimaatmitigatie en -adaptatie een belangrijk thema (blz. 19 vv). Het gemeentelijk rioleringsplan zet stevig in op klimaatadaptatie door het nemen van allerlei maatregelen. Maar ook van de inwoners wordt een eigen bijdrage gevraagd: 'Indien doelmatig draagt de perceeleigenaar een steentje (!) bij door op eigen terrein voorzieningen te treffen voor buffering en verwerking van hemelwater en/of opvang van overtollig grondwater.' (blz. 19). Omgekeerd of negatief geformuleerd: als de perceeleigenaar niet een eigen bijdrage levert voor verwerking van hemelwater en grondwater, komt dat ten laste van de gemeente.

Tuintegeltaks
Tegen deze achtergrond hebben we als fractie PvdA/Groenlinks vragen aan het college voorgelegd. Bent u het met ons eens dat als een perceeleigenaar niet een eigen bijdrage levert, dat feitelijk ten laste komt van de gemeente? En als dat zo is, dan moet je ook gaan nadenken over een 'tuintegeltaks'. Daar gaan we met u als inwoner graag het gesprek over aan: is de tuintegeltaks een goed idee?

Foto: INbox

Vakantietijd, Komkommertijd. Iedereen is weg of in ieder geval onderweg om weg te gaan. Bijna alles ligt stil. Zelf hebben we ook niet meer zo'n sterke drang om alles te volgen en liggen nu eigenlijk het liefst aan de Langspier. Begrijpelijk met de temperaturen die we de afgelopen weken hebben mogen meemaken. Wie zegt nog dat de zomer in Nederland altijd nat is?

Toch wordt er achter de schermen in het gemeentehuis verder gewerkt aan een beter, mooier en fijner Boxtel. Afgelopen week tekende de wethouder nog een overeenkomst met verschillende partijen om te gaan bouwen in Lennisheuvel. Eindelijk mooie en betaalbare woningen voor onder andere starters. En wat te denken van het initiatief voor het minder bestraten van onze tuinen om het hemelwater beter af te kunnen voeren na een regenbui? Allemaal zaken die de leefbaarheid van Boxtel en haar kernen kunnen en zullen verbeteren.

Binnen INbox is het ook nog geen vakantie. U hebt kunnen lezen in de diverse kranten dat er tijdens de laatste raadsvergadering een lans gebroken werd voor de carnavalsoptocht en in het bijzonder voor de wagenbouwers. Nu zult u zeggen dat het met 30 graden buiten niet echt weer is om aan de carnaval te denken. Uw raadslid voor INbox denkt daar al jaren anders over. Als voorzitter van de Stichting Openbaar Carnaval ben ik vaak tijdens het voorjaar en in de zomermaanden al bezig met de voorbereidingen van de carnaval die komen gaat. En daarom was ik blij met het antwoord van de wethouder op de vraag of hij met de verenigingen en met de S.O.C. in gesprek wilde om te kijken naar goede locaties voor de wagenbouwers. Mooi voordeel van mijn dubbelfunctie is dat de S.O.C. hierop meteen positief kon reageren en wij nu een principeafspraak hebben met diezelfde wethouder. Het is al jaren een probleem, niet alleen in Boxtel, maar in vele dorpen en steden zonder vaste bouwloods: creatieve geesten, die een mooie wagen willen bouwen om een mooie optocht te realiseren, krijgen nul op het rekest bij loods- en stalbezitters. De verzekering is gewoon te duur omdat het als te gevaarlijk gezien wordt dat er soms gelast, geslepen etc. moet worden.
Begrijpelijk, maar dodelijk voor de optocht en de creativiteit tijdens de carnaval.

Het bestuur van de S.O.C. probeert al jaren bemiddelaar te zijn voor de carnavalsclubs en ook geschikte bouwlocaties te vinden via allerhande netwerken die we hebben. Maar met de hulp van ons college hebben we toch weer meer kans van slagen.

INbox is er blij mee, de S.O.C. is er blij mee en zeker de carnavalsverenigingen zijn er blij mee. Ik hoop dat er iets moois uit de gesprekken komt zodat we volgend jaar weer een prachtige, ludieke en mooie optocht zullen hebben.

Fijne vakantie allemaal, ook namens Marria van den Hoven,

Fractie INbox – Samen in voor Boxtel

Jan de Koning

GEMEENTE INFO
Oud papier:
27-07 Keefheuvel e.o.
01-08 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur. In de vakantieperiode heeft Burgerzaken géén avondopenstelling op de volgende donderdagen: 3 augustus,10 augustus,17 augustus, 24 augustus
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Aanvulling publicaties week 29
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Essche Heike 4 rooien: 1 witte acacia aan zijkant en 1 zomereik aan achterzijde erf

Verordening
Verordening aanpak woonoverlast, vastgesteld door de gemeenteraad van Boxtel in de vergadering van 11 juli 2017

Bekendmakingen week 30

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Fellenoord 35, bouw supermarkt
Pastoor Mandersstraat tussen huisnummer 59 en 61a, rooien: 1 berk aan voorzijde perceel

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Schijndelsedijk 5, legaliseren en uitbreiden bijgebouw

Verleende omgevingsvergunning
Esschebaan 21, plaatsen poort voor oprit

Evenementenvergunningen
Boxtel-Oost Dag; Het evenement vindt plaats op zondag 24 september 2017 van 11.00 tot 16.00 uur in een gedeelte van de Nieuwe Nieuwstraat en de Beneluxlaan en het winkelcentrum Oosterhof.
Jacht & Buitenleven, Landgoed Velder; Dit evenement vindt plaats van vrijdag 22 september 2017 tot en met zondag 24 september 2017 van 10.00 tot 18.00 uur.
UITmarkt in Podium Boxtel en Bockesprongen op de Markt; De UITmarkt vindt plaats op zaterdag 16 september 2017 van 19.00 tot 23.30 uur. Op zondag 17 september 2017 van 13.00 tot 22.30 uur staat Bockesprongen op het programma.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

13 / 16

Foto: Brigit Steer

Venezuela, Islas Los Roques!

Onderweg van Bequia naar Bonaire besluiten we een bezoek te brengen aan Islas Los Roques, een prachtige eilandengroep voor de kust van Venezuela. Meer dan honderd kleine en grotere eilanden in een nationaal park, veel enthousiaste verhalen hebben we gehoord. Omdat voor Venezuela een negatief reisadvies geldt en tussen de eilanden piraterij voorkomt, vergt het enige voorbereiding. Maar de eilanden, zo wordt ons verteld, zijn goed te bezoeken en er is niets vervelends te verwachten! We zijn met vijf Nederlandse en Belgische boten, dus met elkaar heel wat mans... Vanuit verschillende Caribische richtingen spreken we af in de baai bij Isla Francesquis. Ongelooflijk, zoals we op de afgesproken dag aankomen, binnen twee uur liggen alle boten achter eigen anker en zitten we aan de bubbels!

Natuurlijk moet er eerst even bijgepraat worden, we hebben elkaar langere tijd niet gezien. Maar een squal, een heftige regenbui met veel wind gooit roet in het eten. Drie van de vijf boten slaan los van het anker en moeten gered worden en opnieuw ankeren. (Blue Spirit lag stevig vast!) Gelukkig ligt iedereen na een uurtje weer vast en is er geen schade aangericht. We liggen in een prachtige baai, zo mooi hebben we het nog niet gezien. Samen besluiten we de volgende ochtend het eiland te gaan verkennen.

Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer
Foto: Brigit Steer

Na een heerlijk, rustige nacht zwemmen we naar de kant. Het water is glashelder en het strand bestaat uit spierwit zand dat we kennen uit vogelkooitjes! We lopen langs de zee en zien de meeuwen en pelikanen hun ontbijt uit het water vissen. Het is eiland is klein, er wonen maar een paar mensen en er is een leuk restaurantje. We besluiten 's middags met elkaar te lunchen en maken een reservering. Ook bespreken we voor de volgende dag bij een passerende vissersboot een overtocht naar het hoofdeiland, Gran Roque. Als we in het restaurant verzamelen staan we versteld van de prijzen..... De munteenheid is bolivars, als we het omrekenen naar dollars/euros is het spotgoedkoop, we laten ons lekker verwennen met een visschotel en passionfruit mojito's!

De bewoners zijn ontzettend aardig, het eten is overheerlijk en de cocktails smaken ons! We proberen ons verstaanbaar te maken in het Spaans. Samen met het beetje Engels dat men spreekt lukt dat best. Wat een mooie mensen, je ziet echt al de Zuid-Amerikaanse trekken in hun gezichten. Wat is het toch jammer dat politiek, drugs en piraterij zo'n vervelende invloed hebben op het komen en gaan van toeristen! De bewoners van de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme, lokaal vanuit Caracas en van ons wereldzeilers. Maar negatieve ervaringen spreken zich snel rond en de bezoekersaantallen lopen nog sneller terug. We besluiten hier niet te lang over na te denken. We genieten en vertellen ons eigen verhaal en hopen dat dat een beetje helpt!

Met de besproken vissersboot varen we naar Gran Roque, het enige eiland met een stadje en een klein vliegveld. Er rijden geen auto's en de straten zijn van zand. Er zijn wat toeristische winkeltjes en kleine supermarkten, zelfs verschillende restaurants, alles wordt een maal per week bevoorraad vanuit het vaste land van Venezuela. Helaas zijn er weinig voorraden en wat er is is snel uitverkocht... We lunchen op een gezellig pleintje, zo helpen we ook de plaatselijke bevolking, die het allemaal prachtig vindt!

De Belgische boot, True Blue, heeft op Sint Maarten een echtpaar ontmoet met vrienden op Crasqui, onze volgende stop. Bij Eduardo en Carola is net een dochtertje geboren en zij kunnen nog veel gebruiken. Een goed moment om kasten en voorraden te bekijken en op te ruimen! Zo komen we dus met tassen vol kleding, blikken groente, melk en pampers aan bij hun huisje en restaurantje, wat zijn ze er blij mee! We zijn benieuwd hoe het is hier te wonen, zo afgelegen, er wonen maar dertig mensen op dit eiland..... Maar het is er zo mooi! We laten ons de verse vis en kreeft erg goed smaken; wat een luxe voor ons, zij weten niet beter. In ons mengelmoesje van Engels en Spaans begrijpen we elkaar goed, wat leven deze mensen hier nog puur.

Maar we varen naar onze laatste bestemming, Isla Carenero. Van Eduardo kregen we dit eiland door als aanrader en we zijn erg nieuwsgierig. Na twee uurtjes varen zien we de inham van de ankerplek, op het eerste gezicht lijkt het nergens op, wat mangroven bomen en mooi helder water. Dan varen we de inham verder in en hebben we een prachtig uitzicht op zand, water, koraal, vissen en mangroven. Wat een idyllisch plekje, een paradijs! Alle schakeringen blauw zien we in de zee, het water is zo helder dat we de bodem en de vissen zien zwemmen. We laten ons anker vallen en genieten. Rudy heeft meer moed en vaart zijn boot tot aan het strand en legt zijn lijnen vast aan de mangroven wortels..... Dit willen wij ook, dus snel anker op en dichter naar de kant, wauw, dat worden mooie foto's! 's Middags bbq-en we op het strandje met restjes vis, kip en salade, ik wil hier niet meer weg... Bij het Maria-beeldje leggen we wat schelpen voor een behouden vaart naar Bonaire. Aan het eind van de middag vertrekken we helaas!

Islas Los Roques hebben een onvergetelijke indruk op ons gemaakt, ze staan met stip op nummer één van alle eilanden die we, tot nu toe, bezocht hebben! Gaan we dit na Curaçao en in de Pacific nog meer zien? Blijf ons volgen...

Rene & Brigit
SY Blue Spirit

Win tickets voor Formule 1 Grand Prix Spa Casino Sunshine Weeks bij Holland Casino Eindhoven

Eindhoven - Bezoek Holland Casino Eindhoven tussen 17 juli en 19 augustus en ontvang alleen op
vrijdag en zaterdag een gratis lot. Met je lot(en) maak je op maandagavond kans op
twee kaarten voor een geheel verzorgde reis naar de Formule 1 Grand Prix van België
in Spa Francorchamps op zondag 27 augustus of één van de twee troostprijzen.

Elke vrijdag en zaterdag geeft Holland Casino Eindhoven gratis nieuwe loten uit waarmee je op de eerstvolgende maandag kans maakt op deze prachtige prijs. Speel je tijdens je bezoek op de speelautomaten? Dan maak je ook nog eens kans op een geheel verzorgde reis naar Miami, dé stad van Florida; the Sunshine State. Maak op alle speelautomaten kans op de Mystery Jackpot: € 100,- en een lot voor een reis naar Miami voor twee personen. Gebruik je Favorites Card en ontvang dan zelfs twee loten.

Tijdens de Casino Sunshine Weeks wordt uiteraard ook aan de innerlijke mens gedacht. Voor slechts € 25,- geniet je dagelijks met een heerlijk glas Cava van een geweldig en fris Casino Sunshine Menu.
Wanneer ontdek jij de zomerse extra's?

Over Holland Casino
Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen.

In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Eindhoven op Facebook.


Nijmeegse Vierdaagse

... en vader Johan liep, na eerst 50 kilometer in de 'volwassen' editie te hebben gelopen, gewoon vrolijk mee. (Foto: Johan van de Ven) Foto: Johan van de Ven

Boxtel/Nijmegen - De Nijmeegse Vierdaagse werd vorige week voor de 101e keer gelopen. Op dinsdag gingen 42.036 wandelliefhebbers van start. Uiteindelijk wisten 38.409 wandelaars de finish op de St. Annastraat, tijdens de Vierdaagse beter bekend onder de naam Via Gladiola. DeMooiBoxtelKrant volgde enkele wandelaars uit ons verspreidingsgebied tijdens het grootste wandelevenement ter wereld.

Boxtelaar Johan van de Ven (35) ging voor de 50 kilometer. "We startten dinsdag om 4.00 uur", liet hij weten. "Ik liep zo lekker dat ik uiteindelijk om 11.35 uur ben gefinisht." Omdat wandelaars zich pas na 12.00 uur konden afmelden kwam hem dit op een klein half uurtje wachttijd te staan. "Hierna ben ik zo snel mogelijk naar het Kelfkensbos gelopen waar ik nog de vierdaagse feesten Kidsloop, van zaterdag tot en met dinsdag 3 km door de stad, met mijn zoon Thijm, van 6 jaar, en vrouw Kathinka heb gelopen."

Ook Lennisheuvelnaar Ad Vermulst rondde de Vierdaagse met succes af. Hij zamelde tot nu toe ruim 1.300 euro in voor onderzoek naar de ziekte van Huntington. (Foto: Privécollectie Ad Vermulst) Foto: Privécollectie Ad Vermulst
Boxtelaar Ton de Jong liep fluitend de Vierdaagse uit en kwam als eerste over de streep. (Foto: Privécollectie Ton de Jong) Foto: Privécollectie Ton de Jong
Zoon Thijm liep de kidsloop... Foto: Johan van de Ven

Dag twee leverde voor Johan de grootste uitdaging op: "Na 10 km kreeg ik erg veel last van mij rechter been/knie. Op 15 km zat de eerste Rode Kruis post. Hier kreeg ik van een arts te horen dat het beter was om te stoppen, één en ander overbelast." Na een 'second opinion' besloot hij toch door te wandelen. Fysiotherapeut nummer twee wist de schuldige aan te wijzen: een heuptas die niet goed zat en ervoor zorgde dat de Boxtelaar scheef liep.

De donderdag en vrijdag verliepen voorspoedig; "Op dag vier was het in Grave tijd voor een soepje. Daarna via de pontonbrug in Cuijk naar Malden gelopen waar de rotonde weer helemaal gevuld was met mensen uit Boxtel. Hierna ben ik doorgegaan naar de Via Gladiola waar mijn vrouw Kathinka, mijn ouders en een oom mij op stonden te wachten 1,5 km voor de finish. Onderweg ben ik ook nog een hoop bekenden tegen gekomen."

Ook Boxtelaar Ton de Jong (65) kwam vrijdagmorgen, naar eigen zeggen als eerste van de 40-kilometerlopers, binnen om 10.42 uur. Hij liep de Vierdaagse letterlijk fluitend uit.

De Jong is blij met het enthousiasme waarmee hij langs de kant werd ontvangen: "Als ik langs de Franse of Engelse militairen liep, ging ik het volkslied fluiten. Alle militairen zongen mee." Het publiek vond het prachtig. "Steeds als ik floot ging iedereen klappen, dus ik ging maar door. Ik dacht: wat doen jullie me aan met dit tempo. Maar het geeft een fantastische sfeer."

Na drie dagen gezellig tussen de meute gelopen te hebben en vaak op de fluit gespeeld te hebben, zelfs ook samen met violist Edmond Fokker van het KRO-programma 'Het gevoel van de Vierdaagse', werd het vrijdag tijd om er eens flink tegenaan te gaan. "Na verschillende lopers ingehaald te hebben liepen er op het laatst nog twee lopers voor mij: een Duitser en een Belg. Deze heb ik beiden in Malden zo'n 8 km voor de finish kunnen inhalen en fluitend tussen het klappend publiek kwam ik met 'n voldaan gevoel over de streep", laat De Jong.

Lynn (11) loopt de Nijmeegse Vierdaagse uit

Foto: Laura van der Steen

Vorige week las je in DeMooiBoxtelKrant hoe zij haar eerste dag had ervaren, nu kunnen we melden dat Lynn van der Steen de Nijmeegse Vierdaagse succesvol heeft volbracht. Vier dagen lang liep de elfjarige Boxtelse samen met haar moeder Laura dertig kilometer per dag.

Lynn en Laura op de Via Gladiola, vlak voor de finish. (Foto's: Laura van der Steen) Foto: Laura van der Steen
Foto: Laura van der Steen
Foto: Laura van der Steen
Foto: Jori van Rheede-Bekkers

"Het leek gewoon wel carnaval", vertelt moeder Laura. "In de ochtenden kwamen we gezellige jongeren tegen die vrolijk terugkwamen van een nacht stappen. Ook in de dorpen waar we doorheen kwamen was het een groot feest en herrie, en iedereen was erg gastvrij. Overal werd gezongen en gedanst en kregen we snoepjes, komkommers, tomaatjes, noem maar op. En ook zaten Lynns opa en oma langs de route met koud drinken en watermeloen. Als je weet dat iemand op je zit te wachten, dat loopt wel lekker."
Toch was het niet altijd feest: dan was het heel warm, dan regende het, en ook het soms voetje voor voetje moeten lopen in de grote drukte viel niet mee. Ook waren de laatste kilometers soms zwaar. "Behalve op vrijdag bij de intocht op de Via Gladiola in Nijmegen, toen werden we echt op handen gedragen", vertelt Laura. "Dat was fantastisch!"
Het was een bijzondere ervaring, dat straalt van moeder en dochter af. En een knappe prestatie. Maar Lynn is heel bescheiden. Als haar gevraagd wordt of ze niet trots is op zichzelf, lacht ze verlegen: "ja, best wel." Of ze volgend jaar weer mee wil doen? Haar zus Faye (10), die vrijdag de laatste paar kilometer meeliep, kan daar wel een duidelijk antwoord op geven: "ik zeker wel!" Lynn weet het nog niet, zij gaat eerst maar eens lekker uitrusten en op vakantie, dan zal ze er nog eens over nadenken. Een ding weet ze wel zeker: "het was ontzettend leuk!"

Lizzy (4) loopt de Kidsloop

Voor wie écht nog te jong was voor de Nijmeegse Vierdaagse, was er de 'Vierdaagsefeesten Kidsloop' die van zaterdag tot en met dinsdag door het centrum van de stad voerde. De kinderen konden daar laten zien dat ze zich al fanatiek voorbereidden op het stevige wandelwerk met wandelingen van 2 of 3 kilometer.

Ook de Boxtelse Lizzy (4) liep mee in deze Kidsloop, nadat haar oma erover vertelde. Voor de start kregen alle kinderen een starterspakket thuis gestuurd. Hierin zat een t-shirt, een petje en een stempelkaart. Iedere dag was het om 12.00 uur verzamelen op het kidsplein en deden de 500 kinderen die mee liepen een gezamenlijke warming-up, verzorgd werd door Jort Sport.

Ook leerden de kinderen het kidslooplied. Hier was ook weer de finish.

Om 12.15 uur werd steeds het startsein gegeven en begon de hele groep met wandelen. Iedere dag een andere route. Tijdens de tussenstop konden de kinderen zelf kiezen uit drinken en een gezonde snack zoals komkommerschijfjes.

Lizzy zelf vond de laatste dag het leukst. Ze liep door de Stikke Hezelstraat en daar loopt water doorheen. Ze kon daar doorheen lopen, overheen springen en lekker kliederen. Na afloop van haar 'vierdaagse' kreeg ze een medaille en een gladiool.

Als ze terug was van het wandelen dan waren de attracties op het kidsplein echter ook heel erg leuk. En zoals kleine kinderen betaamt had ze nog energie genoeg over om daar nog lekker door te spelen. "Gemiddeld liep ze dus wel een kilometertje of 7,5 per dag", laat moeder Jori ons weten.

Geen EK-finaleuitslag voor Kay Karssemakers na tragisch ongeval collega-rijder

Foto: RGP Photo

Loket - Voor Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racingteam stond afgelopen weekend de finale van het Europees Kampioenschap 85cc in Loket op het programma. Na vijf kwalificatieronden stonden de beste veertig rijders uit de vier Europese-zones achter het starthek in Loket om te strijden voor de Europese titel in de 85cc klasse. Karssemakers begon ijzersterk aan het weekend en streed in de eerste manche dan ook voor het podium. Het weekend nam echter een tragische wending toen een rijder uit Moldavië tijdens de wedstrijd om het leven kwam en uit respect het EK 85cc werd afgelast.

In de vrije training benutte Kay de tijd om het technische circuit te verkennen. De EK-finale van de 85cc klasse werd net als vorig seizoen verreden op het technische circuit van Loket in Tsjechië. Een moeilijk circuit met veel natuurlijke hoogteverschillen en een harde, verraderlijke ondergrond. Na verkenning van het circuit ging de tijdtraining van start. Kay versnelde meteen het tempo en zette een enorm snelle rondetijd op de klok. Vervolgens wilde hij de ronde aansluitend opnieuw een tijd neerzetten. Echter werd hij bij een springbult in de lucht geraakt door een andere rijder, waardoor de Boxtelaar ten val kwam. Hierna probeerde hij nog om zijn eigen tijd te verbeteren, maar het lukte hem niet om nog lekker in zijn ritme te komen. Lang had Kay de vijfde tijd in handen, maar in de laatste ronde van de tijdtraining werd hij nog twee plaatsen terugverwezen. Met een zevende tijd had Kay alsnog een prima uitgangspositie voor de manches.

Gedreven stond de crosser uit Boxtel achter het starthek voor de eerste manche. Toen dat naar beneden klapte, reageerde Kay als een speer en met een mooie kopstart begon hij als leider aan de wedstrijd. De HMX-rijder wist de leiding een halve ronde in handen te houden maar moest toen toch de koppositie afstaan aan de Engelse Eddie Jay Wade. Kay probeerde de kopman sterk in het vizier te houden, maar doordat hij in de tweede ronde een klein foutje maakte verloor hij deze uit het oog. Kay herpakte zich snel en wist ijzersterk de tweede plaats in handen te houden. Met flinke druk van de derde en vierde man in het achterwiel bleef Kay geconcentreerd rijden. Echter werd de wedstrijd door een noodlottig ongeval na 11 minuten stilgelegd; de gevallen rijder, Igor Cuharciuc uit Moldavië, overleed na alle medische hulp aan zijn verwondingen. De organisatie besloot uit respect voor zijn ouders en nabestaanden om de tweede manche op zondag af te lassen, en dat er ook geen uitslag kwam van de eerste manche.

De komende week zal Kay zich gaan concentreren en voorbereiden voor het WK Junior. Aankomend weekend zal hij aan de start komen in het Junior Wereld Kampioenschap 85cc in Estland. Hier strijden de beste rijders uit de hele wereld om de Wereldtitel, én het landenklassement.


Boxtel By Night op 9 september

Boxtel - Boxtel By Night, het jaarlijkse hoogtepunt van het kanoseizoen in Boxtel, valt dit jaar op 9 september. Enkele weken later vindt bovendien nog een ander hoogtepunt plaats op de Dommel: Dommeltheater, met als thema 'Niets is wat het lijkt'. Dit zal op 24 september op de rivier neerstrijken.

Tijdens Boxtel By Night, georganiseerd door Kanovereniging De Pagaai, kunnen de kanoërs met verlichtte kano's het rondje Boxtel varen. Deelnemers moeten zich vooraf inschrijven via het inschrijfformulier op www.depagaai.nl. Na reservering krijgen de ingeschreven deelnemers de nodige info via e-mail en op zaterdag 9 september kunnen zij vanaf 18.00 uur bij De Pagaai aan de Vioetboog 7 hun kano komen voorzien van versiering en verlichting. Rond 21.00 uur zal het startsein worden gegeven voor de vaartocht.
De kosten van deze activiteit bedragen 7,50 euro per persoon bij gebruik van een kano va nde vereniging. Bij deelname met eigen kano kost deelname 5,50 euro per persoon. Tijdens deze bijzondere avond worden alle bruggen voorzien van sfeervolle verlichting. Ook het clubgebouw aan de Voetboog en de omgeving van de Pagaai worden versierd.

Mensen die langs de Dommel wonen wordt verzocht om hun tuin te voorzien van verlichting. Enkele buurtverenigingen hebben hier spontaan zelfs een jaarlijks festijn van gemaakt. De mooist verlichte tuin komt in aanmerking voor een leuke attentie. Op diverse plaatsen aan de Dommel zal muziek te horen zijn en bij het clubhuis speelt de Red River Band vanaf 19.30 uur tot het vertrek van de deelnemers.

Bij terugkomst kunnen deelnemers en bezoekers nog nagenieten onder het genot van een hapje van de aanwezige BBQ en een drankje. Dit alles wordt muzikaal ondersteund door een dj. Voor meer informatie kun je bellen naar: 06-20082982 (na 18.00 uur). Inschrijven kan via de website www.depagaai.nl, waar ook meer informatie te vinden is over andere activiteiten van Kanovereniging De Pagaai, zoals het 'Rondje Boxtel'.

Munseltocht en Lichtjestocht
Naast Boxtel By Night organiseert de vereniging ieder jaar de Munseltocht waarbij de bewoners van Woonzorgroep De Munsel een tochtje over de Dommel richting de Hooibrug maken met hiervoor speciaal tot catamaran omgebouwde kano's. Ook verzorgt de kanovereniging in november, op Allerheiligen, de lichtjestocht vanaf Kasteel Stapelen tot het centrum bij de Zwaanse brug.

Verder heeft De Pagaai dit jaar al vele bezoekers mogen verwelkomen voor een kanotocht over de Dommel. Het 'Rondje Boxtel' is nog te varen tot eind september. De rondjes Boxtel zijn te varen op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 14.00 uur.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 18 juli
1. L. de Laat & C. de Laat 63,87% 2. T. van Doorn & F. Verhees 60,92% 3. F. van Roij & G. vd Meerendonk 59,52%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 18 juli
A-Lijn: 1. J. Peerling & R. van Stuivenberg 67,92% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 62,50%
3 J. Klercx & H. Peerlings 59,17% B-Lijn: 1. J. van Doorn & J. Schüller 68,23% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 61,98% 2. A. Veraa & T. Heesakkers 54,69%

Duivensport

Uitslagen, PV De Luchtpost Boxtel
Uitslag vlucht: Chateauroux 133 duiven 593 kilometer
1-3-4-5-6-7-10 Roland van de Langenberg
2-13 Frans Kapteijns
8-11-12 combinatie Noni
9 combinatie van Rooij-Platenburg
14 Ad Blummel
15 Theo van de Langenberg

Uitslag vlucht: Chimay 201 oude duiven 185 kilomter
1-5 comb. van Rooij-Platenburg
2 Roland van de Langenberg
3-4-14 Frans van Laarhoven
6-7-8-9-10 Marco en Nicole Verbeek
11 Henk van Schijndel
12 Theo van de Langenberg
13-15 Berrie van de Brand

Uitslag vlucht: Chimay 84 jonge duiven 185 kilometer
1-3-7-8-12-15 Berrie van de Brand
2 Jo Hazenberg
4-9-10-14 Roland van de Langenberg
5-13 Wim Langenhuizen
6-11 Ad Blummel

Regenachtig Open Regio Mixtoernooi JBV De Walnoot

Boxtel - Omdat de regen afgelopen maandag met bakken naar beneden kwam, werden de wekelijkse partijen van het open Regio Mixtoernooi bij de JBV De Walnoot op de negen binnenbanen van de jeu de boulesvereniging gespeeld.

Meer dan 53 mensen kwamen maandagmiddag op dit wekelijks terugkerende evenement af. 48 van hen namen actief deel aan het toernooi. De wedstrijdleiding werd verzorgd door Hans van Dinther.

Jo van der Heijden won het toernooi met 3/23 punten. Op de tweede plaats eindigde Hans Wesdorp met 3/19 punten, Wim van Alphen werd derde met 3/15 punten en Joop Schellekens vierde met 3/12 punten.

Elke maandagmiddag zijn geïnteresseerden van harte welkom om te komen kijken naar de Open Regio Mix bij Jeu de Boulesvereniging De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Vanaf 13.00 uur kunnen zij een balletje meegooien.
Kijk voor meer informatie over De Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.

16 / 16

w q r u c k n u t s e l w e r k j e s t
l u h t u d m a r b k j x o p m i v d s
v i l v l z l y n s f l a g y u t o l v
e k j s c o k i e n e n e n n e w r e v
r m s m o r e t h c o d n i e l k k y d
t d y e b g s u h e b q b b n t p r q s
r e o k i z o v i d u a n a e z z e m c
o w t k j a n o k c r e p u s o o x g g
e d w v z a y c u i b i k w r r y o m t
t f o e o m u i k d n l q i p t l h n n
e j m w n h q h n g o i d w v a s e o l
l q a e d j l s j k p m k c a w r m n h
e x w d e h b p z w x a e i w e j x m p
n g b f r d h e h o u f c g d k n f i b
s z n e s t e l k u z e j n a s p u s s
t o q i v s t e l s p e i e i l v j b q
r w z l d h u n a s u k z a g x l q a k
d n e t h c o g a d n o z k r o n w a i
p m g a c h t e r k l e i n k i n d r y
i p w r h c l g b c w d a o t q t j j w

27 juli - 23 augustus

Wisselexpositie: 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang'(za& zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

27 juli - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

27 juli – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 27 juli

Huiskamer; spelletjesochtend
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Route Kasteel Stapelen
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, , Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zaterdag 29 juli

Meditatieve wandelingen in Boxtel
14.00 uur, verzamelen bij Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel

Huiskamer: rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 30 juli

Huiskamer: koffie met gebak
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Maandag 31 juli

Huiskamer; spelletjesochtend
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Dinsdag 1 augustus

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Woensdag 2 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Kloosterroute
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 3 augustus

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Architectuur rond 1900
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Vrijdag 4 augustus

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, Selissenwal 25, Boxtel

5-9 augustus

Liempdse kermis
Concordiapark, Liempde

Viswedstrijd (alleen leden)
13.00 uur, Groot Viswater Den Hulzer, Liempde

Sandra Maurix

Michiel van der Ven

super
oma
achterkleinkind
bijzonder
bingo
familie
kienen
kinderen
kleindochter
kleinzoon
kletsen
knutselwerkjes
liefde
onmisbaar
speciaal
spelen
vertroetelen
verwennen
zondagochtend
zorgzaam