DeMooiBoxtelKrant

20 februari 2019

DeMooiBoxtelKrant 20 februari 2019


Geertjan van Rossem geïnstalleerd als nieuwe pastoor

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De nieuwe pastoor van de Heilig Hartparochie, Geertjan van Rossem, is zondag tijdens een speciale Eucharistieviering in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek geïnstalleerd. De installatieplechtigheid werd geleid door bisschop Gerard de Korte, van het bisdom Den Bosch, waar de Heilig Hartparochie onder valt.

Tijdens zijn speech benadrukte de nieuwe pastoor het belang van samenwerking en verbondenheid. Hij sprak ook een dankwoord uit naar zijn voorganger Jacques Grubben en de vele, vele helpende handen die 'zijn' parochie mag ontvangen. Naast de woorden van de nieuwe pastoor waren er lezingen en de vier gildes uit het werkgebied van de parochie waren ook aanwezig om de nieuwe kerkelijk leider te verwelkomen. De zang tijdens de dienst werd verzorgd door het Sint-Petruskoor.

Geertjan van Rossem (l) en Bisschop Gerard de Korte. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Na de drukbezochte plechtigheid was er voor parochianen direct de mogelijkheid om persoonlijk kennis te maken met Van Rossem. Die begon daarmee direct met het inlossen van zijn belofte om zich te verdiepen in wat er speelt onder 'zijn' parochianen.

Ook na afloop toonde de nieuwe pastoor zich dankbaar voor de vele helpende handen die hij de afgelopen weken al mocht ontvangen: "Dank aan al diegenen die zich hebben ingespannen om van deze dag een mooie dag te maken, niet alleen voor mij, maar juist ook voor de hele gemeenschap van de Heilig Hartparochie, voor allen die hier vandaag zijn of zich met ons verbonden weten."

Waggelrevue is bonte optocht van hilarische acts

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Tijdens de jaarlijkse Waggelrevue was het vrijdag- en zaterdagavond weer een kolderieke bedoeling in Hofpaleis Partycentre Denziz. Daarbij kwamen verschillende verrassende, maar vooral hilarische optredens voorbij. Gezien de kwaliteit en afwisseling van de acts is het jammer dat de zaal vrijdag niet uitverkocht was. Zaterdag was Denziz dat echter wel en genoten honderden mensen van een mooi programma.

Nadat Prins Donald V en zijn gevolg in polonaise hun entree maakten was er een warm woord van welkom door de nieuwe president van SOC, Frank van Heesch. Het was aan Jan de Koning en Zijne Doorluchtigheid om de spits af te bijten door het zingen van 'Hil Boxtel hiet wir Indegat', waarmee het tweetal in november het Kwekdeuntjesfist en de bijbehorende Eendison-award won. Daarna werden jaarmedailles uitgereikt aan de organisatoren.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Opgewarmd door deze welkomstact kon het hoofdprogramma van start. De muzikale omlijsting van de avond was in handen van de Ducktown Band en Ton van Alebeek praatte het geheel aan elkaar. Daarbij kon het publiek genieten van tien acts, afkomstig uit de hele regio. Daarover lees je meer op pagina 10.

Pag. 5 Foto: Willemijn Wijdenes

Amaliaschool rent voor Bosnië

Pag. 3 Foto: Jan van der Steen

100 kaarsjes voor Boxtelse

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 21 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 22 februari        Opfrismiddag Verkeerstheorie voor 50+ in De Walnoot        13.15
        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Dinsdag 26 februari        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 27 februari        Filmmiddag in het Wereldhuis aan de Achterberghstraat        14.30
        Eten in het Wereldhuis, opgeven voor 22 februari bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Meditatieve avond: onthechting en rijkdom

Boxtel - Op dinsdag 26 februari is er een meditatieve avond in Boxtel, op Hoogheem 24. Deze avond staat in het teken van onthechting en rijkdom en duurt van 19.30 tot 21.00 uur.

'Op de meditatieve avonden wordt de gelegenheid geboden om samen te praten, luisteren en mediteren en zo de menselijke geest te voeden met goddelijke woorden, zuivere gedachten en goede daden', aldus de organisatie. Meer informatie is te verkrijgen via 06-43586628.


KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 21 februari        Rikken en jokeren in De Kloosterhof        14.00
Vrijdag 22 februari        Eten met de leden in De Kloosterhof        18.00
Maandag 25 februari        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 26 februari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag muv 4 maart        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in Sporthal De Braken, ingang zijkant de Braken        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek bij gemeentehuis Markt        09.00
Donderdag 21 februari        Keezen tweede avond in De Walnoot        19.30

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 26 februari        Leesclub: Wees onzichtbaar - Murat Isik in De Kloosterhof        20.00
Woensdag 27 februari        Keezen in De Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Openbare toiletten worden beter zichtbaar

Ondernemer Petra Essen (l.), wethouder Eric van den Broek en Diny Stolvoort plakken de eerste 'Hoge Nood' sticker. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Boxtel maakt sinds afgelopen woensdag deel uit van de Hoge Nood campagne van de Maag Lever en Darm Stichting. Deze campagne moet de zichtbaarheid van openbare toiletten verbeteren. Dit zal gebeuren met speciale stickers en een kaart, die de gemeente op verzoek verstrekt. Ook komen er kaarten beschikbaar en wordt bekeken of de locaties in de speciale Hoge Nood app kunnen worden weergegeven.

Vorige week woensdag werd 's ochtends de eerste sticker geplakt bij ondernemer Petra Essen op de deur van haar zaak Dreamz Mode in de Molenstraat. Volgens wethouder Eric van den Broek was zij één van de ondernemers in Boxtel die direct enthousiast reageerden op de vraag vanuit de politiek en bijvoorbeeld Diny Stolvoort, van stichting Ouderen in Regie, om openbare toiletten beter zichtbaar te maken.

Ondernemer Petra Essen (l.), wethouder Eric van den Broek en Diny Stolvoort plakken de eerste 'Hoge Nood' sticker. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Onderzoek van de Maag Lever en Darm Stichting toont aan dat duizenden ouderen die continentie- of darmproblemen hebben, maar ook bijvoorbeeld ouders met jonge kinderen, minder vaak de deur uit gaan dan ze zouden willen wegens het gebrek aan openbare toiletten. Ook blijkt uit dit onderzoek dat winkelend publiek minder lang blijft winkelen in een gebied waar geen openbare toiletten beschikbaar zijn. Per 1 procent korter winkelen zou dat 1,3 procent minder omzet opleveren. Geen wonder dus dat ook centrummanager Berry Dankers aangeeft blij te zijn met de gang van zaken in Boxtel.

"Ik denk dat we met dit soort acties als Boxtel onderscheidend kunnen zijn", jubelt Eric van den Broek. Volgens hem is het tamelijk uniek dat een gemeente de aansluiting bij de Hoge Nood campagne zo breed uitrolt. Naast alle gemeentelijke gebouwen en zeker elf ondernemers in het centrum van Boxtel doen namelijk ook diverse ondernemers in andere wijken en Liempde mee. De bedoeling is om het initiatief ook uit te rollen bij verenigingen en clubs. Die kunnen straks gevonden worden aan de hand van fel oranje stickers op of naast de voordeur. Ook zorgt de gemeente voor kaarten waarop de locaties staan en wordt bekeken of aansluiting op de Hoge Nood app mogelijk is.

Dankers legt uit dat met het oog op de vergrijzing de beschikbaarheid van openbaar toegankelijke toiletten een steeds belangrijkere factor wordt. Stolvoort valt hem bij: "De verwachting is dat de 'grijze druk' in Boxtel stevig toeneemt." Daarmee neemt automatisch ook de groep senioren met continentie- en/of darmproblemen toe. Geschat wordt dat ongeveer één op de vier mensen hier mee te maken krijgt. Volgens Stolvoort raken deze senioren eerder in een sociaal isolement en neemt ook het risico op bijvoorbeeld vallen toe omdat deze mensen minder snel naar buiten gaan. Dat leidt tot minder beweging, waardoor spierkracht en evenwicht weer afnemen.

Ondernemers, verenigingen of stichtingen die zich aan willen sluiten bij dit initiatief kunnen gratis een sticker aanvragen via gemeente@boxtel.nl.

Proeflokaal Verde biedt mensen die lopen bij Voedselbank gratis diner aan

Boxtel - Italiaans restaurant Verde in Boxtel start in samenwerking met de Voedselbank deze week met het aanbieden van gratis couverts voor mensen die bekend zijn bij de Voedselbank. Iedere woensdagavond zijn twee mensen met een laag inkomen welkom om gratis een driegangenmenu, inclusief drinken te nuttigen.

Eigenaar Aziz Saadi vertelt trots over hoe de samenwerking tot stand kwam: "Eerst wilde ik het allemaal zelf doen, maar dat bleek toch lastiger dan ik dacht." Daarom laat hij het administratieve deel aan de Voedselbank, waar een lijst is gemaakt wanneer wie bij Verde mag eten. Mensen die in aanmerking willen komen voor de actie moeten zich natuurlijk welaangemeld hebben bij de Voedselbank.

Aziz Saadi geeft aan dat het wat hem betreft goed mogelijk is dat de actie zich uitbreidt. Zelf wil hij, als de actie een succes wordt, wel nadenken over het beschikbaar stellen van meer tafels. "Het zou fijn zijn als heel Boxtel meedoet", lacht hij. "Dan kunnen we iedere avond zo'n twintig tot veertig man gelukkig maken!"


Mevrouw Sanders-van den Aker viert honderdste verjaardag

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De honderdste verjaardag van Mevrouw Sanders-Van den Aker is zaterdag niet ongemerkt voorbij gegaan. De krasse Boxtelse werd in haar woning door burgemeester Fons Naterop persoonlijk gefeliciteerd.

Mevrouw Sanders werd op 6 februari 1919 in de Spoorstraat geboren en is nooit uit haar geboortedorp vertrokken. Ze groeide op als dochter van Frans en Mina van den Aker die in de Spoorstraat een café runden. In 1942 trouwde ze met Leo Sanders, met wie ze acht kinderen kreeg. Haar man overleed in 1982. Van hun acht kinderen zijn een zoon en dochter geëmigreerd naar Australië.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Mevrouw Sanders-van den Aker (r.) werd gefeliciteerd door burgemeester Fons Naterop. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Ondanks haar hoge leeftijd woont ze nog steeds zelfstandig. De honderdjarige is bovendien nog goed bij de pinken, dat bleek wel bij het bezoek van de burgemeester, die meerdere keren een glimlach op zijn gezicht kon toveren wegens haar spitsvondigheden. Nadat de burgemeester was vertrokken vervolgde de jarige haar verjaardagsfeest met haar in Nederland wonende kinderen, klein- en achterkleinkinderen tijdens een high tea.

Boxtel betaalt ruim twee ton extra voor WMO

Boxtel - De gemeentelijke bijdragen aan de regionale inkoop voor specialistische WMO-hulp worden in 2019 omhoog bijgesteld. Als gevolg van de bijstelling moet Boxtel in 2019 ruim twee ton extra betalen. Daarvan moet een bedrag van 75.000 euro nog gedekt worden. Dit meldde de gemeente de gemeenteraad in november in vertrouwelijke stukken die nu openbaar gemaakt zijn.

Boxtel koopt de WMO-hulp momenteel regionaal in samen met Haaren, Den Bosch, Meierijstad, Sint-Michielsgestel en Vught. Het gezamenlijk budget van deze inkooporganisatie bedroeg het afgelopen jaar 20,8 miljoen, maar dit bleek onvoldoende om de gemaakte kosten te dekken. Daarom is gekozen dit bedrag voor 2019 op te hogen naar 23 miljoen. Het bedrag dat de gemeente Boxtel daarvan moet betalen stijgt daardoor per saldo met 209.260,47 euro. Daarvan is 75.000 euro ongedekt. De gemeenten kiezen voor deze oplossing omdat ze liever vooraf te veel betalen dan dat ze achteraf geconfronteerd worden met meerkosten.

Het is niet de eerste financiële tegenvaller binnen het sociaal domein in Boxtel. Zo kwam recent aan het licht dat onze gemeente tegen een tekort van ruim negen ton op jeugdzorg aanliep en ook werkbedrijf WSD klopte bij de gemeente aan omdat er structurele tekorten zijn. Daarmee is het tekort van 75.000 euro niet het eerste en waarschijnlijk ook niet het laatste gat in de begroting 2019 dat gedicht moet worden.

Alzheimer Café 't Groene Woud: wettelijke regelgeving

Boxtel/Schijndel - Bij het Alzheimer Café van aanstaande maandag 25 februari wordt stilgestaan bij de wettelijke regelgeving waarmee dementerenden of mantelzorgers van iemand met dementie te maken krijgen. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis. Voor consumpties wordt een bescheiden bijdrage gevraagd.

Er kan een moment ontstaan dat je je eigen zaken niet meer kunt regelen. Je zult specifiek uitleg krijgen over vragen als: Wat zijn je rechten nadat de ziekte dementie bij je is vastgesteld? Wie kan namens jou optreden bij financiële zaken? Hoe zit het met wettelijke vertegenwoordiging? Hoe kun je regelen dat op betrouwbare en professionele wijze het vermogen wordt beheerd? Wat zijn de mogelijkheden en het nut van een levenstestament? Na de uitleg is er ruimte voor je vragen. Gastspreker is notaris Monique van 't Hooft.

Het Alzheimer Café Regio 't Groene Woud vindt plaats in Zaal Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, 5481 VE in Schijndel

Cursus beeldhouwen bij HobbyCentrum Boxtel

Boxtel - In HobbyCentrumBoxtel aan de Baroniestraat 105 zijn liefhebbers welkom voor een workshop beeldhouwen van zes bijeenkomsten op maandagavond van 19.00 tot 22.00 uur. De kosten van 60 euro zijn inclusief materiaal en gereedschap.

In deze workshop leren deelnemers onder begeleiding van Herman Deckers het zelf ontwerpen en beeldhouwen van een beeldje in zachte steen zoals speksteen. Speksteen is zeer goed te bewerken. Ook de beginnende beeldhouwer bereikt hiermee mooie resultaten.

De workshop bestaat uit zes maandagavonden van 19.00 uur tot 22.00 uur. Deelnemers starten op een zelf te bepalen datum. Na zes weken beslissen ze of ze verder gaan met deze leuke hobby, onder dezelfde begeleiding. De laatste startdatum voor de workshop is 1 mei 2019.

Meer informatie over de workshop is te verkrijgen bij Herman Deckers via 0411-218680, bij Ruud Daverveld via 0411-685138 of op www.hobbycentrumboxtel.nl.

Tafels te huur voor tweedehands dameskledingbeurs bij Meneer Klaver

Lennisheuvel - Op woensdagavond 13 maart wordt bij Meneer Klaver aan de Lennisheuvel 57 een tweedehands dameskledingbeurs gehouden. Voor deze avond, die duurt van 19.30 tot 21.30 uur, zijn nog tafels te reserveren, om dameskleding, tassen, sjaals, schoenen en sieraden op aan te beiden. Deze tafels, waarbij een meegenomen rekje geplaatst mag worden, kosten 6 euro per stuk. De entree voor de beurs is gratis.

Veel vrouwen hebben wel een miskoop in de kast hangen of kleding die wacht tot een streefgewicht of -figuur is bereikt. Deze tweedehands dameskledingbeurs is een goed begin om ruimte te maken in de kast en voor een mooi prijsje een nieuwe garderobe aan te schaffen. Voor meer informatie kan gemaild worden naar baaymepromotion@gmail.com

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal

Boxtel - De eerste van de zeven tweedehandsmarkten die Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal dit jaar gaat organiseren vindt aanstaande zondag 24 februari plaats. Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 zal dan van 13.00 tot 16.00 uur omgetoverd worden tot een grote koopjeshal.

Voor deze markt zijn nog enkele tafels beschikbaar. Deze zijn te reserveren via jan@vogelvreugdonsideaal.nl of 0499-395181 (na 19.00 uur). Er zullen ruim 70 tafels volgepakt staan met tweedehands goederen van particulieren die hun waren te koop aanbieden.
De entree is 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Ook parkeren is gratis.

Buitenmarkt
Ook kun je vanaf nu al een of meerdere marktkramen reserveren voor de grote tweedehands buitenmarkt van Vogelvreugd Ons Ideaal op zondag 23 juni 2019. Meer informatie en tarieven zijn te verkrijgen via eerdergenoemd mailadres en telefoonnummer.

Wandelexcursie in Liempde

Liempde - Gastvrij Liempde-gids Harrie Raaimakers verzorgt aanstaande zondag 24 februari de wandelexcursie 'En Liemt, het ploegt voort'. Deze wandeling door het centrum van Liempde in de tijdsgeest van de jaren 60 start om 10.00 uur bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Tijdens de wandelexcursie verhaalt Harrie Raaimakers over het Liempdse karakter in de tijdsgeest van de jaren 60. Daarnaast komt de geschiedenis van carnaval en hoe carnaval in Liempde ontstaan is aan bod. De tocht voert van de Koestraat naar het Tooseplein, langs verschillende kunstwerken die een binding hebben met carnaval. Een interessante wandeling met een kijkje in de wereld van Liempdenaren een halve eeuw geleden.
Rond 12.00 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop.

Seniorenmiddag bij Ploegerspaleis Het Hof

Liempde - Prinsenvereniging De Ploegers organiseert aanstaande zondag 24 februari de Seniorenmiddag; de traditionele carnavalsmiddag voor 55-plussers en mindervaliden. Deze zeer gevarieerde middag met cabaret, muziek, sketches en dans wordt gehouden in de zaal bij Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43 in Liempde. De deur gaat om 13.00 uur open en het programma start om 13.30 uur.

Hoogtepunten uit de Zittingsavonden, optredens van nieuw talent, enkele tonpraters, muzikale optredens, maar ook een aantal verrassingsacts staan op het programma. En natuurlijk zorgt Hofkapel De Kromploegers voor de muzikale omlijsting. De toegang is gratis.

Carnavalskienavond van Invaliditeitsvereniging Boxtel

Boxtel - De Invaliditeitsvereniging Boxtel houdt op woensdag 27 februari een carnavalskienavond in De Walnoot. De avond in het gemeenschapshuis aan de Reginahof 1 begint om 19.30 uur. Bij binnenkomst ontvangen deelnemers een gratis consumptie. In de pauze is er een loterij. Voor de mooist verklede deelnemer is er een prijs.

Foto: Carla van Mensvoort

Diëtistenpraktijk Van Mensvoort
Met veel plezier run ik al jaren mijn diëtistenpraktijk in Boxtel en Liempde. Naast spreekuren in Boxtel heb ik ook al een aantal jaren spreekuur in de huisartsenpraktijk van Liempde en nu ben ik verhuisd naar de eerste verdieping. Samenwerking met de huisartsen en praktijkondersteuners loopt al jaren goed. We hebben in het verleden bijvoorbeeld een gezamenlijk project gedaan voor mensen met diabetes. Ik hoop dat de samenwerking met de andere praktijken in het Medisch Centrum in de toekomst nog mooie ontwikkelingen oplevert die ten goede komen aan uw gezondheid.
Naast diëtist ben ik ook leefstijlcoach. Dit is een nieuwe ontwikkeling waar u de komende jaren nog meer van zult horen. Centraal staat hierin het coachen tot gedragsverandering naar een gezondere leefstijl door bewust en beter te leren eten en bewegen. Onderdeel hiervan is ook aandacht voor voldoende slaap en ontspanning en voor risicofactoren als roken en alcohol.
In de praktijk kunt u ook mijn collega Elke Kuepers aantreffen. Elke houdt zich in het bijzonder bezig met darmklachten, vermoeidheidsklachten en hormonale klachten.

Overgewicht/obesitas, leefstijl, diabetes, darmproblemen, ondergewicht/ongewenst afvallen, voeding in verschillende leeftijdsfasen zoals zwangerschap, overgang, ouderen, zijn een greep uit de aandachtsgebieden van de praktijk. U kunt bij ons terecht op verwijzing van een (huis)arts, maar ook op eigen initiatief.
Degenen die niet kunnen op de ochtenden dat er in Liempde spreekuur is, zijn ook welkom op de locaties in Boxtel. Afspraken kunnen gemaakt worden via 06-43522768 of info@dietistenpraktijkboxtel.nl. Neem ook eens een kijkje op de website: www.dietistenpraktijkboxtel.nl.

Amaliaschool rent ruim 1000 euro bij elkaar voor Bosnische school

De leerlingen van groep 4, 5 en 6 gingen als eerste van start. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Het ene na het andere rondje liepen ze afgelopen vrijdag rond het wijkvoorzieningencentrum Selissenwal, de leerlingen van de Prinses Amaliaschool. Om geld in te zamelen voor de opbouw van een basisschool in Bosnië lieten zij zich sponsoren en haalden zo samen 1032 euro op.

99 kinderen deden mee aan de actie, die was opgezet door Dani Roefs, Syl van de Poll, Babette van Brederode, Noa van Reijmersdal, Hilde Verder, Kriste van Knegsel en Tessa Vreven. Samen met nog zo'n veertig andere leerlingen van het Heerbeeck College in Best vertrekken deze meiden aanstaande zaterdag 23 februari naar Bosnië om daar een school op te bouwen, die werd verwoest in de Bosnische burgeroorlog (1992-1995). In dat schoolgebouw volgen kinderen les, maar er is geen verwarming, de muren zijn kaal, de deuren kapot en er is weinig tot geen lesmateriaal. De leerlingen van Het Heerbeeck gaan er klussen en een leuke week organiseren voor de Bosnische kinderen.

De moeder van Dani Roefs, Irma van de Wal, is waarnemend directeur van de Prinses Amaliaschool. Zo raakten de leerlingen van deze Boxtelse school bij de actie betrokken. Ze wilden graag hun steentje bijdragen en deden dat door in een half uur tijd zo veel mogelijk rondjes te lopen rondom het wijkvoorzieningencentrum waarin hun school gevestigd is. Hiervoor hadden de kinderen sponsors gezocht, samen goed voor 1032 euro. Brent Lakwijk spande de kroon; hij bracht in zijn eentje 110 euro bij elkaar.
De groepen vier, vijf en zes liepen 's ochtends hun rondjes, zeven en acht gingen na de middagpauze van start. Iedereen liep zijn eigen tempo, de een was niet te stoppen, de ander wandelde even rustig tussen het rennen door. Aangemoedigd door de leraren die zich hadden verspreid over het parcours deden alle kinderen en ook Irma van de Wal, die de hele tijd meeliep, hun uiterste best. Ook de meiden van het Heerbeeck liepen om de beurt een rondje mee en zorgden voor ranja en een appeltje voor de enthousiaste sportievelingen.
Ashley van Grinsven liep in de middenbouw de meeste rondjes, maar liefst zestien keer ging ze het parcours rond. In de bovenbouw deed Nabil Qoubbane daar nog een schepje bovenop; hij liep er zeventien.

Leonardo da Vinci expositie bij de Spelelier

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Basisschool De Spelelier stond al weken in het teken van de Leonardo da Vinci projectweken. Afgelopen vrijdag was het zover en mochten de leerlingen hun uitvindingen en kunstwerken tijdens een expositie aan familieleden, vrienden en andere liefhebbers laten zien.

Tijdens de projectweken, die half januari waren begonnen, deden de kinderen onderzoek, hielden ze zich bezig met ontwerpen en het proces van 'design thinking'. In hun uitvindingen en kunstwerken kwamen alle elementen naar voren van STEAM: Science, Technology, Engenering, Art & Mathematics.
Groep 7 en 8 kreeg les in robotica met een demonstratie van een echte robot en ze gingen langs bij het MU in Eindhoven. Groep 5 en 6 ging op bezoek bij architectenbureau sKin, waar ze uitleg kregen over de werkwijze en inspiratie voor hun eigen opdracht. Groep 3/4 kreeg uitleg over cyanotopie, een fotografisch proces waarbij een blauwdruk ontstaat. Ook de kinderen van groep 1/2 werden bij het project betrokken, zij hielden zich bezig met monoprint, een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. Ook was er een workshop biomimicry, de wetenschap en kunst van het imiteren van de beste ideeën uit de natuur.
Groep 7 en 8 werkte in groepjes samen met tweedejaars JRL-leerlingen met een cultuurprofilering. Ze brainstormden, werkten een plan uit, maakten en prototype, deden een echte pitch voor werknemers van het MU en verbetreden daarna hun prototype.
Het enthousiasme onder de kinderen was groot, iedereen wilde graag vertellen over zijn project. Zo vertelde Marit Schults ,dat ze samen met een aantal andere leerlingen een trampoline ontwikkeld had waarmee stroom kan worden opgewekt. Door erop te springen wordt een dynamo in beweging gebracht die in contact staat met een accu. Zo kunnen kinderen letterlijk hun energie kwijt.

Lotte Knuiman en Marit Schults. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Binke van de Wetering mag zich de beste Boxtelse voorlezer noemen

Binke van de Wetering toont trots haar oorkonde. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Boxtelse voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd vrijdagochtend in gemeenschapshuis De Walnoot is gewonnen door Binke van de Wetering. De jury, bestaande uit Han Vlamings, Charlotte Pennings en Mariëlle Wijffelaars, verkoos de voorleesbeurt van de groep acht leerlinge van de Molenwijkschool boven die van de acht andere deelnemers.

De dames waren vrijdagochtend flink vertegenwoordigd: onder de negen deelnemers was slechts één jongen. Hoewel alle deelnemers hun uiterste best deden, kan er maar één de beste zijn. Na een rijp juryberaad werd besloten dat dat Binke van de Wetering is. Zij las voor uit: 'Drijven op een dak' van Anneriek van Heugten.

Binke mag op zaterdag 16 maart Boxtel vertegenwoordigen bij de halve provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in Goirle.

Foto: Rini van Oirschot

Maastrichtsestraat
De geschiedenis heeft tijd nodig

Om een boom in de straat te beschermen tegen vernieling werd ernaast een ijzeren paal in de grond geslagen. De pijp werd gevuld met beton. 'Zo die staat stevig vast', moet men gedacht hebben.
Agnes Bronts wist te vertellen dat dat paaltje er niet zomaar ingeslagen werd. Tegenover de boom was de inrit naar houthandel Van der Eerden. Als men met de Mallejan de bocht vanaf de straat naar de houthandel wilde nemen, zwiepte het gevaarte, de boomstam die onder de mallejan hing, zover uit, dat de bomen aan de overkant van de straat gevaar liepen. Met zo'n ijzeren paaltje in het beton en zelfs volgegoten mét beton was dat gevaar geweken.

Zo'n vijftig jaar geleden werden de huizen van de Maastrichtsestraat gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De bomen van de Maastrichtsestraat bleven gespaard. De Maastrichtsestraat werd een fietspad, dat begint bij de Brederodeweg, langs het winkelcentrum Oosterhof richting Europalaan loopt om aan de overkant van die straat door te gaan als Puttersdreef.
Maar met de bomen bleef ook het ijzeren paaltje staan en na vijftig jaar is die boom wel iets dikker geworden. De boom groeide naar het paatje toe. Zelfs toen ze niet meer naast elkaar stonden maar tegen elkaar, bleef de boom groeien. Het ijzeren paaltje deed niks. De boom en het paaltje zijn dikke vrienden geworden. Ze laten elkaar nooit meer los. En als ze al gaan, dan gaan ze samen.

Werknemers van Houthandel Van der Eerden. In 1885 werd aan de Maastrichtsestraat (Onrooisestraat) de eerste Boxtelse Stoom- en Loonzagerij M.A. van der Eerden opgericht. In 1930 werd het bedrijf eigendom van Louis van der Eerden, die het bedrijf tot 1953 in stand hield. Bij deze onderneming waren doorgaans 20 tot 30 personeelsleden werkzaam. Tweede knielend van rechts: Driek van de Langenberg en links bovenaan: Jan van der Eerden. (Foto uit Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Een jaar geleden reageerden veel mensen op Facebook op de foto van het paaltje. Men kon zich nog goed herinneren dat het geplaatst werd. Iemand wist te vertellen, dat het er destijds door Tieske van der Heijden neergezet was omdat het kleine boompje dreigde om te waaien. Maar omdat het paaltje in de beton staat lijkt het verhaal van Agnes Bronts toch aannemelijker.
Vanaf vandaag kijkt iedereen naar de vierde boom links met het paaltje; het paaltje dat geschiedenis schrijft. Je hoeft tenslotte niet altijd beroemd te zijn om in de krant te komen.

Boek&Bal brengt Boxtelse schrijvers samen

Boxtel - Op zaterdag 23 maart vindt vanaf 20.15 uur in Podium Boxtel wederom het Boek&Bal plaats. De organisatie legt momenteel de laatste hand aan het programma, dat net zoals de voorgaande edities verrassend belooft te zijn.

Het Boxtelse bal rondom het boek gaat in de eerste plaats over boeken. Zo is er in de foyer een boekenmarkt waar fervente lezers kunnen snuffelen tussen de boeken van verschillende Boxtelse schrijvers. Corinne Vlaminckx zal hier signeren, evenals Ramon Guerrero, André Verhagen, Katja de Man, Trudy van Rooij, Adriaen Willemsz, Karina van Dreemel, Paul Peijnenburg, Elvis Nistacia en Ralph Dikmans. Op het hoofdpodium is een interview met Jeroen Thijssen (Solitude, Hazer, De kinderen van tripple-A). Daarnaast treden er dichtslamrappers op, waaronder Martje Wijers en diverse podiumtalenten. Deze spetterende boekenavond wordt afgesloten met muziek van Fenne van Wuijtswinkel en Roeland Heesbeen met band. Naast Podium Boxtel kunnen boekenliefhebbers op 16 en 23 maart ook in de bibliotheek en bij boekhandel Bruna terecht voor allerlei activiteiten.

Dit jaar is het thema van de Boekenweek: 'De moeder de vrouw'. Vanzelfsprekend sluit het Boek&Bal Boxtel zich daarbij aan. Kaarten kosten 10 euro per persoon en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl.


Markante Boxtelaar Janus Melis krijgt eigen riktoernooi

Boxtel - Bar Becoloth staat vrijdag 22 februari in het teken van een nieuw rikconcours: de Janus Melis Memorial. De markante Boxtelaar Melis overleed vorig jaar en was een fervent liefhebber van het oer-Brabantse kaartspel.

Janus Melis was onder meer een van de oprichters van de bij Becoloth gevestigde rikclub Rikkeloth. Een van de doelstellingen van deze club is om het Brabantse kaartspel weer meer onder de aandacht te brengen. Volgens lid Ton Rooms vormt de eerste Janus Melis Memorial daar een mooie gelegenheid voor.

Volgens Rooms was Janus Melis zelf een van de fanatiekste kaarters van het gezelschap. Toen de trouwe leden van Rikkeloth elkaar in Janus' stamkroeg, Bar Becoloth, troffen was de knoop eigenlijk al snel doorgehakt. Janus kreeg een eigen riktoernooi.

Rooms vindt de aandacht die het toernooi nu krijgt wel mooi: "Ik denk wel dat het aanspreekt." Volgens hem heeft Rikkeloth 'een beetje een slapend karakter'. Ook de Facebookpagina werd al een tijdje niet meer geüpdatet. Toch werd het bericht over de Janus Melis Memorial al snel enkele malen gedeeld.

De hoop van de mede-initiatiefnemer van de Janus Melis Memorial is dan ook dat het 'oer-Brabantse' spel een opleving krijgt. "Het verwatert een beetje. Alleen oude mensen doen het nog. Vroeger kwam je op zondag uit de kerk en speelde je bij opa en oma mee; zo leerde je rikken. Dat is niet meer. Het verdwijnt een beetje naar de achtergrond", sombert Rooms. "Het zou een beetje populairder onder jongeren moeten worden."

Het concours ter ere van Janus Melis begint 22 februari om 17.00 uur in Bar Becoloth aan de Rozemarijnstraat in Boxtel.

Principes van lik-me-vestje

Over een paar maanden mag ik mezelf een veertiger noemen. Samen met twee vriendinnen geef ik daarom een feestje en nu hadden we voor de grap, ik herhaal: voor de grap, een bijzondere cadeauwens op de uitnodiging gezet. De genodigden konden kiezen uit het geven van een envelop met inhoud of een kortingsbon voor een botoxbehandeling.
Dat grapje bleek toch niet voor iedereen duidelijk te zijn. Inmiddels hebben twee mensen me gevraagd hoe wij dat met die kortingsbon exact voor ons zien. En blijkbaar vinden ze het dus ook nodig? Erger nog, ik heb zelf ook al voorzichtig gegoogeld op babybotox (ja dit is iets), terwijl ik vroeger altijd riep dat botox echt niks voor mij is.
Maar het is me na 40 jaar wel duidelijk: 'nooit-van-mijn-leven-principes' gaan telkens weer overboord.

Laat ik dat even doornemen. Ik weet nog goed dat ik als kind zei dat ik NOOIT zou gaan roken en nog dagelijks ervaar ik dat dat voornemen niet gelukt is.
Als tiener vertelde ik wijselijk dat ik tot mijn 25e echt niet wilde samenwonen, echter: ik woonde op mijn twintigste in Sittard met mijn vriend die inmiddels de wettige echtgenoot is.
Als twintiger maakte ik onder meer de bakfiets belachelijk en vertelde dat zo'n ding vooral een Gooise huismoeder-musthave is, en bij wie staat zo'n handig ding nu in de schuur? Juist.
Als moeder van een baby vertelde ik dat ik best wel zou willen helpen op de basisschool maar dat luizenpluizen echt over my dead body zou zijn. Inmiddels ben ik luizenmoeder bij de kleuterklas van mijn dochter (wel per ongeluk, dat verhaal is een column op zich waard.)
Ook nu als dertiger heb ik weer vooroordelen en meninkjes over de komende tien jaren.
Zaken waar ik nooit aan ga beginnen of zal aanschaffen. Maar gezien mijn verleden vrees ik nu voor het volgende:
Fietstassen
Botox
Deelnemen aan een leesclub
Wandelen voor de lol?
Oogliften
Bij een koor gaan
Wordfeud spelen mét leesbril
Tuinieren ter ontspanning
Tijdens het uitgaan klagen over te harde muziek

Ongetwijfeld gaan van bovenstaand lijstje een aantal dingen mijn leven binnendringen. En is dat erg? Nee. Want alle vooroordelen – en dit is het topje van de ijsberg - die ik eerder had en waar ik aan toegaf zijn me prima bevallen of in elk geval meegevallen, het roken even daargelaten.

Dus als iemand goede ervaringen heeft met een wandelclub of tips voor een goede grasmat en hoe ik een buxus kan knippen; meld je aan of zoek me op! Vanaf volgende week kun je me in het spetterende Boxtelse nachtleven vinden. Overigens maar twee dagen want de tijd van vijf dagen feest ligt achter me. Zoals met zoveel tegenwoordig: 'die tijd heb ik gehad…'
Fijne carnaval allen!

Marieke Dijkshoorn nieuwe voorzitter Hobbycentrum Boxtel

Marieke Dijkshoorn. Foto: Marieke Dijkshoorn

Boxtel - Marieke Dijkshoorn wordt per 1 maart voorzitter van het bestuur van de Stichting Hobbycentrum Boxtel. Zij volgt Theodoor van Leeuwen op, die na ruim twee jaar afscheid neemt. Marieke is sinds een jaar bestuurslid en een van de twee coördinatoren binnen HobbyCentrum Boxtel aan de Baroniestraat 105.

Bij HobbyCentrum Boxtel (HCB) komen wekelijks ruim 250 senioren, die aan zo'n dertig hobby's of activiteiten deelnemen. Om dit alles mogelijk te maken, zijn er bijna vijftig vrijwilligers actief onder leiding van twee coördinatoren. De doelstelling van HCB is een bijdrage te leveren aan het versterken van weerbaarheid, zelfredzaamheid, fitheid en levensvreugde van senioren uit Boxtel en omgeving.

Na het eerste 'opbouwjaar' van het HobbyCentrum met Alphons van der Heijden aan het roer, trad in december 2016 Theodoor van Leeuwen aan als voorzitter, om samen met het gehele bestuur de organisatie stevig neer te zetten, het aantal activiteiten en deelnemers te doen stijgen en de financiën op orde te krijgen. Nu die doelen zijn bereikt, maakt hij graag plaats voor een opvolger. Die is gevonden in de persoon van Marieke Dijkshoorn. Zij werd ruim een jaar geleden lid van het bestuur en trad naast Leo de Kort al snel op als mede-coördinator, een kernfunctie voor het dagelijks runnen van de organisatie. Door haar voormalige werkzaamheden is zij in Boxtel breed bekend onder senioren. Sinds 2017 komt haar ervaring op dat terrein ten goede aan HCB.

Het bestuur van de stichting bestaat nu uit vijf leden. Naast Dijkshoorn zijn dat secretaris Nus Waleson, penningmeester Marjo Lahaije, vice-voorzitter Els van Herpen en coördinator Leo de Kort. Er wordt gezocht naar versterking van dit team door twee extra bestuursleden. Zo kunnen de diverse aandachtsgebieden beter verdeeld worden.

HobbyCentrum Boxtel is gevestigd aan de Baroniestraat 105, in een deel van de voormalige wasserij Blanca. Op www.hobbycentrumboxtel.nl is meer informatie te vinden over het HobbyCentrum en alle activiteiten.

Collecteweken voor Jantje Beton

Boxtel - Van 25 februari tot en met 9 maart is de jaarlijkse Jantje Beton Collecte. Die staat in het teken van jeugdwerk in de buurt. In Boxtel lopen de volgende verenigingen voor de collecte: Judoclub Sakura Boxtel, Vechtsportvereniging 4Defence (Fight SchoolBoxtel), Gemeenschapshuis De Rots Boxtel, Klein Kindercentra, Rugby Club Ducks, Scouting Sherpa's Boxtel, Stichting Kinderboerderij Boxtel, Tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo en Volleybalvereniging VC Blox.

De Jantje Beton Collecte is zo opgezet dat de collecterende jeugdorganisaties zelf de helft van de opbrengst mogen besteden. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed aan activiteiten of spelmaterialen waar normaal gesproken geen geld voor is. Bijvoorbeeld aan het organiseren van een vakantiekamp of het aanschaffen van een nieuw speeltoestel. Zo kunnen de verenigingen mede dankzij de collecteopbrengst een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jongeren en kinderen uit de buurt organiseren.

Meer informatie over Jantje Beton of de bijbehorende collecte is te vinden op www.jantjebeton.nl.

Lezing over coöperatieve windenergie in D'n Liempdsen Herd

Foto: Coöperatie Zuidenwind

Liempde - Jo Kunnen van Coöperatie Zuidenwind verzorgt op maandag 25 februari in D'n Liempdsen Herd een lezing over windenergie. De lezing is gratis toegankelijk. Onder de aanwezigen wordt een bezoek aan de turbine van De Coöperwiek in het Limburgse Neer verloot.

De Coöperatie Zuidenwind is een snel groeiende vereniging van inmiddels meer dan vierhonderd leden, allen 'gewone' burgers. Sinds 2015 exploiteert Zuidenwind één windturbine in Midden-Limburg; eind dit jaar komen daar twee windmolens bij en eind volgend jaar nog eens twee. De coöperatie runt dan vijf moderne windturbines. De economische winst van deze molens komt geheel ten goede aan de coöperatie en de regio waar de molens staan; dus niet aan een of andere commerciële onderneming ver weg. Jo Kunnen is bestuurslid en gecertificeerd molenaar bij de Coöperatie Zuidenwind.

Foto: Coöperatie Zuidenwind

Om de opwarming van de aarde, als gevolg van CO2-uitstoot tegen te gaan werd in 2015 in Parijs het Klimaatakkoord gesloten. Op basis van dit akkoord moet deze uitstoot over de gehele wereld fors worden teruggedrongen. Naast energiebesparing kan het gebruik van duurzame energie, zoals windenergie, daar een grote bijdrage aan leveren.

In Nederland liggen plannen om het aantal windmolens op korte termijn te verdubbelen van de nu ongeveer 2.200 naar zo'n 4.400. Tijdens de avond komen onder meer de voor- en nadelen van windmolens, de werking, de kosten en de energieproductie ervan aan bod. Ook wordt de mogelijkheid een lokale 'Liempdse' windmolen te plaatsen besproken.

Onder de aanwezigen van de lezing wordt een bezoek aan de turbine van De Coöperwiek in Neer verloot. Deze turbine bevindt zich bovenin een mast op zo'n 98 meter hoogte en vanaf daar heeft men een spectaculair uitzicht over Midden-Limburg.

De lezing van Jo Kunnen wordt op maandag 25 februari om 19.30 uur gehouden in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 Liempde). Inloop start vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

SP stelt gratis bus beschikbaar voor Klimaatmars op 10 maart

Boxtel - Voor Boxtelaren die mee willen lopen in de Eerlijke Klimaatmars op zondag 10 maart stelt de lokale SP-afdeling gratis busvervoer ter beschikking. In totaal kunnen negentig mensen zich voor dit vervoer aanmelden.

Hoewel iedereen zich kan aanmelden voor de bussen roepen de socialisten met name scholieren en studenten op om van het aanbod gebruik te maken. Daarvoor is aanmelden verplicht. Dit kan tot en met 2 maart door een e-mail te sturen naar boxtel@sp.nl. Inschrijvers krijgen eveneens per e-mail te horen waar en hoe laat de bus vanuit Boxtel vertrekt.

De Eerlijke Klimaatmars wordt georganiseerd door de FNV samen met Milieudefensie, Greenpeace, DeGoedeZaak, de Woonbond en Oxfam Novib. De SP onderschrijft de doelstellingen van de Klimaatmars en is vóór een CO2-heffing op vervuilende bedrijven, "zodat recht wordt gedaan aan het principe 'de vervuiler betaalt'", zo geeft de partij in een persbericht aan.

Mijn Mooi Boxtel: Mari Kapteijns

Foto: Mari Kapteijns

Winter in de Geelders. De blauwe route van 4,5 km van Staatsbosbeheer op 22 januari 2019 vanaf de parkeerplaats rechts van Boxtel naar Schijndel.

Fanfare Concordia Liempde geeft nieuw prom-concert 'Classic meets..'

Liempde - Fanfare Concordia Liempde geeft op 5 en 6 april twee prom-concerten. Deze jaarlijkse concerten zijn inmiddels een begrip in Liempde en ook deze editie, PROM2019 belooft er weer een vol spektakel te zijn, zo laat de fanfare weten. Diverse gastoptredens moeten de avond tot een gevarieerd schouwspel maken.

Het orkest en de slagwerkgroep brengen bezoekers een avondvullend programma in beeld en geluid. De fanfare is in beweging, dat blijkt wel uit alle verschillende muziekstijlen door de tijd en de ruimte. Er zullen klassieke en modernere werken te horen zijn, maar er zullen ook planeten, werelddelen en landen de revue passeren. Bezoekers kunnen tegelijkertijd genieten van zang, dans en ander entertainment tijdens deze PROM, want naast de fanfareleden doen ook de Boxtelse zangeres Joia en Boxtelse muzikant Patrick Hendriks mee. De Liempdse paaldanseres Zoë Timmermans zal een act brengen, operazangeres Marianne van der Dungen laat haar prachtige stem horen en er treedt een dansduo op. Daarnaast zullen leden van het Vrilkhovens Strijkkwartet, dat vorig jaar zijn debuut beleefde tijdens het festival Live in Liempde, te horen zijn.

PROM2019 zal dit jaar plaatsvinden bij Classic Park aan de Koppenhoefstraat 14 in Boxtel. Het prom-concert vangt om 20.00 uur aan. Kaarten zijn verkrijgbaar via fanfareconcordiaprom2019@outlook.com of bij drogisterij Bewust Beter Liempde en kosten 12,50 euro voor volwassenen en 7,50 euro voor basisschoolkinderen. Daarnaast zijn diverse arrangementen beschikbaar voor een compleet avondje uit. Meer informatie daarover is te vinden op www.fanfareconcordialiempde.nl.

Stichting Behoud Gemeenschap Liempde stelt budget 2019 voor donaties vast

Liempde - De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde, in de volksmond beter bekend als Stichting Parkeergelden Velder, heeft het jaarbudget dat beschikbaar is voor donaties in 2019 vastgesteld op 12.000 euro.

De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde is opgericht in 1998 en heeft als doel het ondersteunen van activiteiten en verenigingen en stichtingen binnen de gemeenschap Liempde door middel van fondsenwerving. De stichting exploiteert tijdens evenementen op landgoed Velder de parkeerterreinen aan het Hollands Diep. Met de parkeeropbrengsten worden direct de Liempdse verenigingen die vrijwilligers leveren tijdens het parkeren financieel gesteund. Daarnaast kunnen alle Liempdse organisaties en particulieren donaties van de stichting aanvragen ter ondersteuning van hun activiteiten. Deze aanvragen worden getoetst aan de voorwaarden van de Leidraad en bewaakt door het Dorpsberaad Liempde.

Het beschikbare budget voor 2018 is niet volledig uitgekeerd. Dankzij een bijzonder goed seizoen in 2018 met evenementen zoals We Are Electric, New Wine en Jacht&Buitenleven vult het bestuur van de stichting het beschikbare budget voor donaties aan tot 12.000 euro voor 2019. "Het bestuur van de stichting is bijzonder blij dat mensen de weg naar onze stichting hebben gevonden en dat er al een aantal mooie verzoeken liggen voor donaties in 2019", laat secretaris Mark van der Laan namens de stichting weten.

Het volledige budget voor 2019 is nog niet toegewezen. De stichting nodigt daarom iedereen die een goed voorstel heeft voor behoud van de leefbaarheid in Liempde een aanvraag in te dienen. Voor meer informatie zie: www.stichtingbgl.nl.

Foto: FYSIO-TEAM BV

Sporten met COPD, heb er de puf voor!

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze week vertelt Ankie van der Sloot over de behandeling bij COPD, maar ook over hoe verzekeringen deze zinvolle trajecten frustreren…

Vorig jaar heb ik me middels cursussen verdiept in het begeleiden van longpatiënten (COPD). Bij mensen met COPD zijn de longen beschadigd waardoor ze lucht te kort komen. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Het belangrijkste gevolg is kortademigheid en het is helaas niet te genezen. Maar in beweging blijven is wel erg belangrijk!

Waarom dan bewegen?
Het is aangetoond dat de mate van activiteit meer zegt over de ziektelast bij COPD dan de longschade zelf. Door de benauwdheid neemt de motivatie tot bewegen natuurlijk af, met een verminderde conditie, afname van kracht en uiteindelijk meer kans op longaanvallen tot gevolg. In mijn cursus heb ik de benauwdheid bij COPD nagebootst door tijdens inspanning alleen adem te halen door een rietje, je gaat kapot!
Vooral kracht- en intervaltraining in combinatie met ademadviezen vormen onderdeel van onze trainingen. Sterkere spieren gaan efficiënter met zuurstof om, de angst voor benauwdheid neemt af en de conditie neemt toe, waardoor het activiteitenniveau en daarmee ook de kwaliteit van leven fors toeneemt.

Vergoedingen
In onze eerstelijns fysiopraktijk trainen we met vier longfysiotherapeuten al jaren patiënten met matig tot fors COPD, vaak met goede resultaten. Voor deze groep is het extra stukje kennis en specifieke trainingsbegeleiding wat wij hen kunnen bieden juist erg belangrijk. Tot dit jaar werden deze trainingen volledig vergoed door zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari is dit door de overheid teruggebracht, longpatiënten die afgelopen jaar geen of nauwelijks longaanvallen gehad hebben, krijgen veel minder vergoed dan voorheen. We hebben longpatiënten uit de zwaarste klasse die nog maar eens per twee weken vergoeding krijgen en in de vervolgjaren vrijwel niet meer.

Mogelijk heeft het succes van de trainingen bij COPD voor een te hoge kostenpost bij de zorgverzekeraars geleid, wat deze bezuiniging tot gevolg gehad heeft. Maar ik ben bang dat het weer gaat leiden tot meer longaanvallen, waardoor de kosten in de tweede lijn toe zullen nemen. En voor een nachtje ziekenhuis kan de patiënt bijna het hele jaar bij ons trainen!

Als fysiotherapeut vind ik het vooral fijn wanneer mijn behandelingen zinvol zijn. Ondanks alle verzekeringsperikelen blijf ik er daarom vol voor gaan, ik houd er in ieder geval de puf in! En mijn patiënten voorlopig ook…

Ankie van der Sloot-Neggers
FYSIO-TEAM, Boxtel

Tweede kaartje gratis bij Het Dommelbad

Boxtel - Zwembad Het Dommelbad, onderdeel van Optisport, en Albert Heijn Boxtel slaan de handen ineen en komen met een vrijkaartjesactie.

Deze week, tot en met zondag 24 februari ontvang je bij de Albert Heijn een '1+1 gratis' voucher bij besteding vanaf 25 euro aan boodschappen. Hiermee kan een gratis tweede kaartje afgehaald worden bij Het Dommelbad. Het kaartje is geldig op vrijzwemmen, banenzwemmen en aqua groepslessen. Voor de aqua groepsles geldt wel een verplichte reservering vooraf in verband met de beperkte capaciteit.

Boxtelse Yannick schrijft carnavalskraker over schoolmeester

Foto: YouTube/Mùr Mistùrs

Boxtel - Een carnavalskraker over de meester, je moet er maar opkomen. De 26-jarige Boxtelse Yannick Brechenmacher deed het en hoopt met het nummer het vak van schoolmeester eens positief en met een knipoog in de aandacht te zetten. De vierdejaars PABO-student schreef daarom samen met studiegenoten Coen, Ludo en Joris het carnavalsnummer 'Onze Mister'.

Onder hun artiestennaam 'Mùr Mistùrs' nam het viertal de clip 'in een middagje op'. Het idee begon zo'n anderhalve maand geleden toen de PABO-studenten in een lollige bui op het idee kwamen een nummer op te nemen. Yannick legt uit dat er op de PABO een groep leraren in spe is die regelmatig optredens verzorgt, bijvoorbeeld bij vieringen. Toen gaandeweg het idee van 'een nummer' naar 'een carnavalsnummer' uitgroeide, ging het eigenlijk heel snel.

Yannick: "We zijn denk ik een maand geleden de tekst gaan schrijven en Coen en Ludo, twee heel muzikale jongens, hebben toen de muziek opgenomen. Daarna hebben we het ingezongen en vorige week is in een middag tijd de clip geschoten." De videobeelden, voor het grootste deel gefilmd op de Fontys PABO in Tilburg, werden door Joris gemonteerd en de clip was af. De vier studenten hebben dus het hele nummer en de clip eigenhandig gemaakt en daar zijn ze best wel trots op.

Met 'Onze Mister' had het viertal binnen de PABO al vlug de lachers op de hand. Ook docenten kunnen de clip volgens Yannick wel waarderen. "Mensen snappen wel dat we het met een knipoog bedoelen", lacht hij. Het viertal wil, met alle commotie die momenteel speelt in het onderwijs, een positieve en humoristische noot plaatsen bij het vak leraar.

'Mùr Mistùrs' zal tijdens carnaval zelf ook met enige regelmaat aan het feesten zijn. 'Een van de mooiste feesten van het jaar', noemt Brechenmacher carnaval. "We hebben het er over gehad om dan de outfits die we in de clip dragen aan te doen", lacht hij. Hoewel de suggestie van de reporter om als leraar te gaan ook hoog op het lijstje staat: "Dat is misschien wel een leuk idee!" En wie weet kan het viertal dan wel de polonaise lopen op hun eigen nummer als dat breed opgepikt wordt.

Vervolg van de voorpagina: Waggelrevue is bonte optocht van verrassende acts

Foto: Ruud van Casteren

'Geen drank geen klank', nummer twee tijdens datzelfde Kwekdeuntjesfist, beet als nieuwkomer het spits af met een act waarbij ze zich voorbereidden op de Olympische spelen in Tokio met simultaan schoonzwemmen op de Radetzkimars. De oefening werd op housemuziek afgesloten. Onder luid applaus zochten ze de kleedkamer weer op en gingen zij toch nog even oefenen. Ook nieuwkomers waren Femke en Bart van carnavalsvereniging 'Gin Verstand'. Zij toonden hun kunsten als Gin Verstantelikenezen, die dingen zagen die er niet waren. Het leverde magische beelden op waarmee het publiek vermaakt werd.

Na de WC-eendjes en de Shopeendjes van vorig jaar had het tweetal Maria en Brigitte nu hun heil gezocht in de zorg. Op ludieke wijze vlogen de grappen over de zorgtafel. Want er is veel mis in de zorg en voor persoonlijke aandacht is tegenwoordig geen tijd meer. Toch vonden de 'Zörgeendjes' tijd om de ene na de andere patiënt te bespreken. Dat gebeurde wel zonder namen te noemen, want ook deze dames hebben zich aan de nieuwe 'AVL-privacyregels' te houden. Het levert een lachwekkende act op. De volgende vaste gast was Fons van Asten. Hij droeg in twee series korte, maar diepgaande gedichten uit eigen werk op. De meeste pakkende was de liefdesverklaring voor zijn lief waar hij al meer dan veertig jaar van houdt. Ook buutredenaar Jan Strik uit Someren kwam met een hilarische act en ook Bram, Rudy en Martijn, 'De 3 Kupkes', konden rekenen op goedkeuring vanuit de zaal met een stille Liefdesverklaring voor Marieke van de Steen.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Een echte Waggelrevue veteraan is ook Ad Hoevenaars die voor de achttiende keer aanwezig was. Hij vierde zijn eerste carnavalslustrum als solo-act en wist de zaal te vermaken met een buut waarbij de politiek op de hak werd genomen. Vertrekkende politici als Hélène van As, Mark Buijs en Herman van Wanrooij passeerden de (waggel)revue. Ook de Boxtelse Markt kwam in de buut voorbij, evenals het regenboogzebrapad, waar binnen een dag het eerste ongeval al gebeurde. Ad vroeg zich af of het niet beter bij het station had kunnen liggen, daar lag toch al het park van Herman. Het voltallig college werd als levende kerststal uitgebeeld en de Bloedprocessie met een naakte Adam en Eva werd ook nog terloops genoemd.

Een andere act waarbij de Boxtelse Markt werd besproken is die van 'De Agterblijvers', die als politie liggen te lantefanteren. Optreden tegen drank achter het stuur, drank in een leeftijd van 18-, drugs of ongeregeldheden, het is niet aan hen besteed. Dat heeft ook niet zo veel zin, menen De Agterblijvers, ze lopen toch achter alle feiten aan. Dat werd de politiecommandant door burgemeester Naterop niet in dank afgenomen, waarop de politie in het gelid sprong en 'Bij de Politie' zong op de muziek van het welbekende 'In the Navy' van Village People.

Ook 'De Vijf Zaligheden' voerden een politieke act op als het college van B&W. Zij waren met Mark Buijs in Lennisheuvel, Liempde en Boxtel op zoek naar een plek om te wonen. Op de achtergrond draaiden de beelden van de kernen mee. Onderweg werden op songteksten van The Beatles passende liederen gezonden. Daarbij werd zo hard gelachen dat zelfs De Vijf Zaligheden de teksten af en toe kwijtraakten. De zaal, met namens het college de wethouders Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel en burgemeester Fons Naterop op de eerste rij, lag meer dan plat. Ook zij gierden het met enige regelmaat uit.

Buutredenaar Rien Bekkers uit Olland was de uitsmijter van de avond en wist met zijn liefdesleven en andere levenservaringen eveneens de zaal plat te krijgen. Hier en daar vloeide wel een traantje van plezier. Kortom, de Waggelrevue leverde ook dit jaar weer genoeg vermaak op, met naast vertrouwde gezichten ook enkele nieuwe namen die zich nadrukkelijk lieten gelden.

Carnavalskrant Ploegersland met puzzelprijsvraag

Foto: De Ploegers

Liempde - De Ploegers in Liempde hebben vorige week hun nieuwe Carnavalskrant gepresenteerd. Nadat de Ploegersglossy vrijdag 15 februari werd aangeboden aan Prins Joost d'n Echte, Adjudant Tom, Graaf Jari en Rentmeester Koen van de Vivantjes in het Ploegerspaleis Het Hof, is deze zaterdagochtend rondgebracht in heel Liempde door een groep van vijftig vrijwilligers. Dat werd gecombineerd met de verkoop van lootjes waarbij de opbrengst ten goede komt aan het Jeugdcarnaval. Nieuw dit jaar is een puzzel van advertentiefragmenten uit de Carnavalskrant waarmee mooie prijzen zijn te winnen.

De winnaars van de lootjesactie worden door Prins Joost d'n Echte en Adjudant Tom getrokken op carnavalsmaandag tijdens het Loeriefoepen. Prijzen bestaan uit geldbedragen, uitgekeerd in Op Liemt Gemunt-waardebonnen.

Bij de Carnavalskrant zit een formulier met achtenveertig fragmenten van advertenties die in de Ploegersglossy te vinden zijn. Gevraagd wordt de bijbehorende bedrijven te zoeken in de Carnavalskrant en te noteren op de achterzijde van het formulier. De compleet ingevulde formulieren kunnen ingeleverd worden bij Drogist Bewust Beter aan het Raadhuisplein. Met deze puzzel zijn geldprijzen van 125, 75 en 50 euro te winnen. Het trekken van de winnende formulieren uit de juiste inzendingen gebeurt eveneens op carnavalsmaandag door Prins Joost d'n Echte en Adjudant Tom.

Boxtelse carnavalskraker neemt Kees van der Staaij op de hak

Boxtel - De Boxtelse zangeres Inge van den Biggelaar, beter bekend onder haar artiestennaam INCH, heeft deze week een carnavalsnummer uitgebracht waarbij ze SGP-voorman Kees van der Staaij op de hak neemt. Zij zingt het nummer als haar alter ego Alberto van Dam. Van der Staaij tekende onlangs de beruchte Nashville-verklaring, waarmee hij volgens sommigen homohaat aanwakkerde.

Voor Van den Biggelaar was de ondertekening aanleiding om als Alberto een carnavalsnummer op te nemen, samen met haar vriend Roel Jongenelen. Inmiddels is het nummer onder de naam 'Feessie bij Keessie' uitgebracht. 'Homo, hetero, transseksueel, Keessie houdt van iedereen evenveel' en 'Ik ben uw herder, u hoeft niet wan te hopen', het zijn zomaar enkele passage's waarmee Van der Staaij flink op de korrel wordt genomen. In de videoclip van het nummer kruipt zanger Alberto in de huid van onder meer Meneer Pastoor en Conchita Würst.

Alberto is bekend van het nummer 'Onno mag ik je toyboy zijn', waarin Onno Hoes na diens buitenechtelijke relatie destijds op de hak werd genomen. Het nummer werd een enorme feesthit. Ook vorig jaar maakte het Boxtelse duo Inge en Roel een carnavalshit over een affaire met een politicus. Camiel Eurlings, die zijn vrouw zou hebben mishandeld, werd toen door 'Blond & Blauw' bezongen in het lied 'Losse Handjes'. "Dus BN'ers: wees op uw hoede," lacht Inge, "u kunt zomaar de volgende zijn!"

Ho, ho, zo doen we dat niet!

De columns van Özcan Akyol in het Brabants Dagblad lees ik altijd met veel interesse. ‘Zeker geen domme jongen’ zeg ik meermalen tegen mijn vrouw. Hij weet zijn opvattingen over tal van onderwerpen op heldere wijze te verwoorden.

Onlangs schreef hij een column over het ‘klimaatspijbelen’. Hij staat wat sceptisch tegenover het initiatief van de jongeren om te gaan demonstreren voor een beter klimaatbeleid. ‘Hoe nobel hun initiatief ook is’, zegt hij, ‘ze kaarten absoluut geen nieuw thema aan.’ Toch apprecieert hij dat de jeugd in actie komt. ‘Wat mij vooral bevalt aan deze actie’, schrijft hij, ‘is dat de jongeren überhaupt de moeite nemen om zich massaal te verenigen, waarmee wordt aangetoond dat ze niet totaal zijn vervreemd van de dagelijkse realiteit.’
Maar dan vervolgt hij met een opmerking waaraan ik me toch wel ernstig gestoord heb. Hij zegt: ‘Veel mannen en vrouwen op leeftijd kijken hoofdschuddend naar het initiatief van de klimaatspijbelaars – ze keuren het af. Maar laten we wel wezen: die zuurpruimen zijn er over vijftig jaar niet meer. De kinderen van nu zitten dan opgezadeld met hun beleid.’

Ho, ho, zo doen we dat niet. Een dergelijk klakkeloos geformuleerde opmerking schiet bij mij behoorlijk in het verkeerde keelgat. Waar haal je het vandaan? Is daar onderzoek naar gedaan? Of kakel je maar na wat in bekende praatprogramma’s soms geopperd wordt? Over vijftig jaar zal ik welhaast de leeftijd van honderddertig bereikt hebben. Aan de hand van deze jaartallen kun je inschatten dat ik echt tot de ouderen behoor. Maar ik kan je verzekeren en vele ouderen met mij, die ik veelvuldig mag ontmoeten, dat ik de inzet van al die jongeren die aandacht vragen voor een beter klimaatbeleid enorm kan waarderen. Er zit heus wel eens een zuurpruim tussen. Die vind je in elke leeftijdscategorie. Ik vind het geweldig dat jongeren opkomen voor de toekomst van deze planeet waarop zij nog lang hopen te vertoeven. In gesprekken met vrienden (vooral ouderen) komt vaak de bezorgdheid aan de orde die zij voelen voor hun kinderen en kleinkinderen. Ook zij spreken hun afkeuring uit als machtige regeringsleiders het klimaatbeleid aan hun laars lappen.
Ik heb in ons eigen land nog weinig kritiek gehoord op de acties van de jongeren. Ja, van de minister van onderwijs Arie Slob. Die goede man kan moeilijk zeggen: ‘Voor deze zaak spijbelen, jullie hebben groot gelijk.’ Och die enkele schooldagen die verloren gaan? Ben je toch gek dat wordt wel ingehaald. Discussiëren, nadenken over de toekomst, actie voeren, die inspanningen stimuleren de groei tot volwassenheid.

Beste Özcan Akyol, ik wil je dringend vragen die rare gedachtenkronkel over ‘de ouderen’ in je hoofd te schrappen. Ga echt eens met hen in discussie over dit onderwerp. Ik stuur je deze column na publicatie in DeMooiBoxtelKrant en op mooigestel.nl persoonlijk toe. Mogelijk wil je in een nieuwe column je kijk op die ‘zuurpruimen’ toch enigszins bijstellen.

Ingezonden brief: de Klimaatontwrichting en het Lage Fruit

Geachte leden van het College en van de Gemeenteraad,
Het is nu al ruim tweeënhalf jaar geleden (!) dat de Gemeenteraad het besluit nam dat we gaan streven naar een Klimaatneutraal Boxtel in 2030. Helaas moet ik constateren dat er door de gemeente wel procedureel wordt gewerkt, maar dat er concreet helaas nog nauwelijks iets is gebeurd, en dat intussen de klimaatontwrichting met de dag erger wordt. Gelukkig waren de ECB en St. Joseph wel actief.

Aangemoedigd door een column van prof. dr. Jelle Reumer in het programma Vroege Vogels op zondag 10 februari, stel ik voor nu alvast tot een paar concrete stappen te besluiten die tot het lage fruit gerekend kunnen worden. Het zijn punten waar al diverse mensen zich lokaal druk over hebben gemaakt. Laten we daar spoedig wat aan doen. Het klimaatprobleem wordt niet alleen steeds ernstiger, ook steeds duurder. Daarom stel ik met name de volgende besluiten voor.

Het verbieden van terrasverwarming in Boxtel, omdat het pure verspilling is van fossiele energie. Het verbieden van open winkel- en restaurant-deuren op koude en ook hete dagen, net als de gemeente Wageningen. Dat bespaart veel op verwarming en koeling. Als iedereen dit doet is er weer een gelijk speelveld. Nu is men blijkbaar bang klanten te verliezen.

Ik hoop dat de gemeente Boxtel spoedig de voorgestelde maatregelen neemt en daarmee wellicht de toon zet in Nederland, en zo nog iets goed maakt van het tijdverlies dat is opgetreden door de veel te langzame procedures voor het concreet werken aan de besloten klimaatbeleidsdoelstelling.

Met vriendelijke groet,

Jan Juffermans.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

WONING TE KOOP
Altijd al willen wonen in Lieshout (Eindhoven - Helmond)? Dit is je kans! Hoekhuis te koop, Kijk voor meer informatie op de volgende link: https://goo.gl/RTFgwC

VAKANTIE

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 12 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

AANGEBODEN

Nieuwe Dessotapijttegels. Allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

BEZORGERS GEZOCHT

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant op zoek naar bezorgers. Is er niet direct een wijk vrij bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Interesse? Meld je aan op www.mooiboxtel.nl/bezorger-worden

DIENSTEN
Belastingaangifte voor particulieren. Meer dan 35 jaar ervaring. E-mail je naam, adres en telefoonnummer naar aangiftepart@gmail.com

EVENEMENT

Boeken- en Platenbeurs zaterdag 23 & zondag 24 februari, 10.00-17.00 uur, Odaschool, Laan ten Bogaerde 7, Sint-Oedenrode, 0413-478617

VAKANTIE

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 12 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

AANGEBODEN

Nieuwe Dessotapijttegels. Allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

BEZORGERS GEZOCHT

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant op zoek naar bezorgers. Is er niet direct een wijk vrij bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst. Interesse? Meld je aan op www.mooiboxtel.nl/bezorger-worden

DIENSTEN
Belastingaangifte voor particulieren. Meer dan 35 jaar ervaring. E-mail je naam, adres en telefoonnummer naar aangiftepart@gmail.com

EVENEMENT

Boeken- en Platenbeurs zaterdag 23 & zondag 24 februari, 10.00-17.00 uur, Odaschool, Laan ten Bogaerde 7, Sint-Oedenrode, 0413-478617

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

WONING TE KOOP
Altijd al willen wonen in Lieshout (Eindhoven - Helmond)? Dit is je kans! Hoekhuis te koop, Kijk voor meer informatie op de volgende link: https://goo.gl/RTFgwC

Foto: Heemkunde Boxtel

Maastrichtsestraat, 1968
De Maastrichtesestraat met woningen en bomen, gezien vanaf de Brederodeweg. Voorheen heette de Maastrichtsestraat 'Onrooische Straat'. Al rond 1600 was er in de nabijgelegen Nieuwstraat een herberg-pleisterplaats met de naam 'Oud-Maastricht'. Het lag aan de weg van de doorgaande route naar Maastricht, via Onrooi, Kasteren en Sint-Oedenrode.

Rotary bridgedrive voor Liempds Familiehuis

Foto: Rotaryclub Boxtel Oirschot Haaren

Boxtel - Het Boxtelse Baanderherencollege zal op 16 maart het domein zijn van de jaarlijkse Bridgedrive, georganiseerd door Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren. Dit jaar kunnen maximaal tachtig paren vanaf 10.00 uur tot het eind van de middag hun krachten met elkaar meten. De opbrengst van deze dag komt dit jaar ten goede aan het Familiehuis voor daklozen Gemeenschap Paus Johannes XXIII in Liempde.

Mensen die fanatiek willen bridgen, maar ook spelers die lekker een potje willen kaarten zijn welkom. Er wordt gespeeld in vier lijnen en dat betekent dat zowel de geroutineerde bridger als de beginneling volop aan zijn trekken kan komen. Het inschrijfgeld bedraagt 42 euro per koppel, inclusief koffie en thee bij binnenkomst en een goedverzorgde lunch.

De leden van de Rotaryclub steken 16 maart de handen weer uit de mouwen voor de wedstrijd, in de keuken en in de bediening. En ook dit jaar zullen er naast de prijzen voor de bridgewedstrijd weer prijzen zijn te winnen in de loterij, die wordt gehouden tijdens het berekenen van de uitslag na afloop van de laatste ronde.

De opbrengst van deze dag, de afgelopen jaren steeds rond de 5.000 euro, komt dit jaar ten goede aan het Familiehuis voor daklozen Gemeenschap Paus Johannes XXIII in Liempde. Leden en vrijwilligers van de Gemeenschap Paus Johannes XXIII zijn aanwezig in achtendertig landen, op zeshonderd plekken, met familiehuizen, eettafels voor de armen, voedingscentra, daklozenopvang, therapeutische gemeenschappen, sociale coöperaties en opvanghuizen.

Het Familiehuis in Liempde is een van de opvangplekken van de Gemeenschap Paus Johannes XXIII waar mannen, vrouwen, Nederlanders en buitenlanders tussen de 22 en 60 jaar welkom zijn. Zij hebben vaak een moeilijk leven achter de rug, met maatschappelijke problemen drugs-, alcohol- of gokverslaving. Sommigen komen uit de gevangenis of hebben net een therapeutisch programma gevolgd en weten niet waar ze heen moeten. Zij hebben geen huis, geen familie of hun familie wil niets met hen te maken hebben. In Liempde vinden zij een plek waar zij worden opgevangen zolang dat nodig is. Een familie waar zij deel van uitmaken, een plaats aan tafel, iedere dag, met ondersteuning op hun weg naar een betere toekomst.

Aanmelden voor de bridgedrive kan bij Willem Wonnink via 06-38923203 of via de website https://www.rotary.nl/boxteloirschothaaren/. Een speler is geregistreerd na betaling. Bij het bereiken van tachtig paren sluit de inschrijving.

Het Groene Woud werft donateurs

Liempde - Landschapsfonds Het Groene Woud krijgt over de jaren 2019 en 2020 een gemeentelijke subsidie van 5.000 euro. Het fonds ontving de afgelopen drie jaar al een gemeentelijke bijdrage van 5.000 euro en had bij de gemeente een verzoek tot verlenging van de subsidie ingediend. Daaraan kwam het gemeentebestuur de vorige week tegemoet. Ook zet Het Groene Woud in op kleinere bijdragen middels een vriendencampagne.

Het nieuws rondom het verstrekken van de subsidie komt in de week dat Nationaal Landschap Het Groene Woud bekend maakte ieder kwartaal een boek uit haar collectie te verloten onder vrienden van de stichting. Elk kwartaal worden drie vrienden via loting de eigenaar van een publicatie over Het Groene Woud. De winnaars krijgen persoonlijk bericht van Het Groene Woud en kunnen dan een keuze maken uit de beschikbare boeken.

Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud steunen de organisatie, net als de gemeente, financieel. Met hun bijdrage krijgt het Landschapsfonds Het Groene Woud middelen om projecten te ondersteunen die het landschap en de leefomgeving mooier, aantrekkelijker en waardevoller maken.

Particulieren, bedrijven of organisaties die vriend worden, krijgen daar ook wat voor terug. Zo worden ze uitgenodigd voor themabijeenkomsten en -dagen, ontvangen ze wekelijks een nieuwsbrief met actuele berichten uit Het Groene Woud en kunnen ze rekenen op gratis diensten of kortingen. De gratis boeken horen daar ook bij. Het eerste kwartaal van 2019 zijn drie vrienden de gelukkige eigenaar geworden van een publicatie over Het Groene Woud. Dit zijn Stichting Food4Bees, Stichting Schaapskooi Schijndel en de Brabantse Populieren Vereniging.

Wil je ook vriend worden van Nationaal Landschap Het Groene Woud? Dat kan vanaf 50 euro per jaar. Kijk voor meer informatie en aanmelding op: www.jouwgroenewoud.com/vriend

Bekendmakingen week 8

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Eindhovenseweg 41, kappen: 2 eikenbomen
Gemondsestraat perceel P70, rooien: 38 populieren langs zandpad tegenover huisnummer 20 met herplant van 20 populieren
Pierre Janssenstraat 5, realiseren dakkapel op voordakvlak
Schouwrooij 15, veranderen industriegebouw in een bedrijfsverzamelgebouw
Schijndelsedijk (N618), kappen: 9 bomen uit berm

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Prins Hendrikstraat ongenummerd tegenover huisnummer 72, vrijzetten retentiesloot Ossenwei op Landgoed Stapelen

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
De Volder tussen huisnummer 2 en 58, rooien: 1 es uit groenstrook. Herplant van 2 bomen.

Verleende omgevingsvergunningen
Halderheiweg 3b, realiseren vrijstaande woning
Halderheiweg 5, vervangen pannendak door rieten kap en realiseren carport. De kap wordt aan de achterzijde doorgetrokken als terrasoverkapping.
Hazelaarsgaard 10, plaatsen dakkapel
Heesterbos 2, verbouw woonboerderij
Nergena 3, uitbreiden (tijdelijk voor 2 jaar) manege met 8 paardenboxen
Oranjelaan 13, bouw woning

Toestemming maken uitweg
Vivaldistraat 12, toestaan van een uitweg

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan Vendelstraat Liempde (pastorietuin). Dit plan maakt de realisatie van grondgebonden woningen in de pastorietuin in het centrum van Liempde mogelijk.

Onteigeningsplan
Onteigeningsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Hierbij gaat het om het ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Boxtel voor de uitvoering van het bestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017.

Evenementenvergunningen
Vlooienmarkt Manege De Rekkendonken. Verleende evenementenvergunning aan Buurtvereniging Roderweg voor het organiseren van een vlooienmarkt op het parkeerterrein van Manege De Rekkendonken, Vleutstraat 10a in Liempde, op zondag 7 april 2019 van 10.00 tot 13.00 uur.
Vlooienmarkten parkeerterrein De Oude Kertting. Verleende evenementenvergunning aan De Evenementenlijn VOF voor het organiseren van vlooienmarkten op het parkeerterrein van De Oude Ketting, Bosscheweg 74, op zondag 5 mei 2019 van 9.00 tot 16.30 uur en op zondag 2 juni 2019 van 9.00 tot 16.30 uur.

Publicaties week 7
Geen aanvullingen

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
23-02 Centrum
23-02 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
27-02 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Gemeente stuurt aan op opknapbeurt hekken park Moorwijk

Ook op Google Streetview valt direct de deplorabele staat van het hekwerk op. Foto: Google/GeoBasis-DE/BKG

Boxtel - De gemeente gaat snel in overleg met de eigenaar van park Moorwijk om de in slechte staat verkerende hekwerken rond het gebied te laten opknappen. Dit laat het college weten naar aanleiding van vragen die de SP-fractie stelde.

Het was de SP een doorn in het oog: de slechte staat waarin de afrastering van park Moorwijk verkeerde. "Geen reclame voor Boxtel", constateerde de fractie in januari. En uit de beantwoording van de vragen die de socialisten stelden blijkt het college het daar roerend mee eens te zijn.

Het gemeentebestuur schrijft in een reactie in goed overleg te zijn met de nieuwe eigenaar van het plangebied. "In het eerstvolgende overleg zullen wij de staat van de afrastering aan de orde stellen." De verwachting is dat de eigenaar snel voor een oplossing zal zorgen. Dat gebeurde vorig jaar ook toen klachten vanuit de omgeving kwamen over de over het hek groeiende takken en struiken. Als reactie daarop hebben toen snoeiwerkzaamheden in het gebied plaatsgevonden.

Weten jullie het nog, vorig jaar schreef ik een column over de ANWB verkeersquiz. Een quiz waar ik met enige arrogantie aan begon, omdat ik bijna zeker wist de verkeersregels goed te kennen. Tijdens de quiz werd ik al verrast door een aantal borden die ik werkelijk nog nooit had gezien. Maar ook waren er verkeerssituaties die ik ondanks het groot aantal kilometers dat ik per jaar rijd nog nooit had meegemaakt. Ik heb dus een aantal keren moeten gokken of proberen door logisch na te denken het juiste antwoord te geven. In beide gevallen is het mij achteraf gezien niet goed af gegaan. De uitslag was voor mij dan ook een totale verrassing. Ik was niet met de hakken over de sloot geslaagd en kon ook niet pronken met een ruime voldoende De uitslag was keihard, mijn arrogantie bleek volledig misplaatst: ik was gezakt.

Afgelopen week stond in de Kampioen van de ANWB de uitslag. Ruim 90.000 mensen hebben de quiz met mij gemaakt en wat blijkt, slecht 10 procent van de deelnemers was geslaagd. Dit betekent dus dan 90 procent, ja echt waar, 90 procent van de deelnemers is gezakt en dus onvoldoende kennis heeft van de huidige verkeersregels. En dan nog te weten dat deze quiz eenvoudiger was dan het officiële CBR examen. Gelukkig werd door de ANWB nog wel geroepen dat het niet halen van de quiz niet per definitie betekent dat je een slechte weggebruiker bent.

O ja, en dan nog dit: afgelopen week reed ik met mijn auto bij de dubbele spoorwegovergang aan de Tongersesstraat toen deze uiteraard weer eens dicht ging voor een van de vele voorbijrazende treinen. De spoorbomen gaan zo vaak dicht dat ik het gevoel heb dat je langer stilstaat dan dat je kunt doorrijden. Dat de tijd soms kort is heeft ook een oudere dame mogen ervaren. Rustig lopend met haar rollator wilde zij op haar gemakje van de Kapelweg de spoorwegovergang oversteken naar de Tongersestraat. Maar toen zij halverwege was, begonnen de bellen van de spoorwegovergang ineens lawaai te maken en begonnen de rode lampen te knipperen. De dame raakte duidelijke in paniek en ook ik kreeg het benauwd. Ik kon net als de automobilisten achter mij niets doen omdat wij al stil stonden voor de andere overweg.
Gelukkig zag de bestuurder van een vrachtwagen met een Pools kenteken wat er aan de hand was. Voor de trein aan onze kant voorbij raasde zag ik nog net dat hij uit zijn cabine was gesprongen en naar de oude dame rende. Toen onze trein voorbij was en er weer zicht was op het andere spoor reed ook daar net een trein voorbij. Het was dus nog even spannend. Gelukkig bleek de vrouw samen met de vrachtwagenchauffeur veilig achter de gesloten spoorbomen te staan. Met getoeter en handgebaren werd de vrachtwagenchauffeur door de getuigen van deze hachelijke situatie bedankt voor zijn kordate optreden. Het wordt nu toch wel tijd dat de gemeente snel iets aan deze situatie gaat doen.


Oplichter (18) dumpt gestolen auto in weiland langs A2

Foto: Persburo Sander van Gils/Jordi de Bruijn

Boxtel - Een 18-jarige oplichter is vrijdag tegen de lamp gelopen toen hij door middel van identiteitsfraude in Boxtel een auto probeerde te stelen. De uit Kortgene afkomstige man bleek ook verantwoordelijk te zijn voor het achterlaten van een gestolen voertuig aan de Scheidingsweg/Voetboog een dag eerder. In beide gevallen ging de man op dezelfde manier te werk: hij probeerde de auto's met een vals identiteitsbewijs voor een proefrit mee te krijgen.

De man wist op 12 februari een garagehouder in Tilburg om de tuin te leiden met een vals identiteitsbewijs. Hij keerde niet meer terug van zijn 'proefrit' en de eigenaar deed uiteindelijk aangifte bij de politie. De auto werd donderdag teruggevonden in een weiland in Boxtel.

De oplichter liet de auto achter in een weiland. (Foto: Persburo Sander van Gils/Jordi de Bruijn) Foto: Persburo Sander van Gils/Jordi de Bruijn
Foto: Persburo Sander van Gils/Jordi de Bruijn
Foto: Persburo Sander van Gils/Jordi de Bruijn

De Zeeuwse autodief liep vrijdag tegen de lamp toen de politie een melding kreeg van een garagebedrijf in Boxtel. Een jongeman wilde daar een proefrit maken, maar de eigenaar vertrouwde zijn verhaal en identiteitsbewijs niet. Toen de man de door de eigenaar gewaarschuwde politie zag, ging hij er direct rennend vandoor, maar hij kon worden ingerekend. Hij werd aangehouden voor diefstal en identiteitsfraude.

Uit verder onderzoek bleek dat de man ook verdacht wordt van oplichting. Hij zou via Marktplaats een telefoon hebben afgenomen van een verkoper in Esch. De telefoon werd nooit betaald. De man zit vast voor verder onderzoek.

De politie sluit niet uit dat nog andere mensen slachtoffer zijn geworden van de truc van deze oplichter. Mensen die dit verhaal herkennen kunnen contact opnemen met de politie in Boxtel via 0900-8844.

Informatieavond Kempenhorst College

Foto: Kempenhorst College

Tijdens de onlangs gehouden Open Dag op het Kempenhorst College hebben bezoekers op allerlei manieren informatie gekregen over het onderwijs en de ondersteuning op de Oirschotse vmbo-school. Speciaal voor ouders en leerlingen uit groep (7 en) 8 van de basisschool organiseert de school op 20 februari nog een extra informatieavond.

In aanvulling op de Open Dag wordt tijdens deze avond specifieke informatie gegeven over het eerste schooljaar. Tijdens de informatieve bijeenkomst voor ouders kunnen de leerlingen een aantal minilessen volgen. De informatieavond op woensdag 20 februari begint om 19.30 uur op het Kempenhorst College, Eikenbussel 1 in Oirschot. Kijk voor meer informatie op www.kempenhorst.nl.

Drie auto's botsen op elkaar ter hoogte van afslag Boxtel-Noord

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een ongeluk met drie auto's op de A2 ter hoogte van afslag Boxtel-Noord leidde maandagmiddag tot zo'n 11 kilometer file. Het ongeluk gebeurde in de richting naar Den Bosch. Twee rijstroken werden afgesloten en de vertraging liep op tot ongeveer een uur.

Eén van de bij het ongeluk betrokken auto's moest worden weggesleept. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Ambulancepersoneel heeft ter plekke de bij het ongeluk betrokken personen nagekeken. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. Eén van de voertuigen raakte zo zwaar beschadigd dat deze moest worden weggesleept.

Boxtelaar is positief over veiligheid in het centrum

Verkeersproblemen en meer toezicht en handhaving belangrijkste verbeterpunten

Boxtel - Meer blauw op straat, de Rechterstraat (brom)fiets en scootervrij maken, beter toezicht op en een betere communicatie over de veiligheid in het algemeen. Dat zijn de belangrijkste verbeteringen voor de veiligheid in het centrum van Boxtel, zo blijkt uit onderzoek dat Top Onderzoek in opdracht van de projectgroep Keurmerk Veilig Ondernemen deed onder 349 Boxtelaren van ons panel TipMooiBoxtel. Het beeld dat zij schetsten is overwegend positief: 62 procent van de ondervraagden vindt het centrum nu al (zeer) veilig.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een door de gemeente Boxtel geïnitieerd en ondersteund project. De projectgroep bestaat uit afgevaardigden van de politie, brandweer, afgevaardigden van de gemeente, vertegenwoordigers van de retailsector en de horeca. Samen proberen zij oplossingen te vinden voor eventuele problemen die spelen in het centrum van Boxtel. De doelstelling van de werkgroep is om een schoon, heel en veilig centrum te realiseren.

Hoewel de helft (50 procent) van ons panel zich veilig en 12 procent zich zelfs zeer veilig voelt in het centrum, wil dit niet zeggen dat er alleen maar positief nieuws te melden is. Eén op de vijf ondervraagden geeft namelijk aan dat dit veiligheidsgevoel de afgelopen drie jaar wel gedaald is. Wanneer mensen die zich minder veilig zijn gaan voelen gevraagd wordt wat hiertegen gedaan kan worden, ontstaat een duidelijk beeld. Deze groep wil meer toezicht in het centrum in de vorm van camera's en meer blauw op straat. Voor driekwart (73 procent) van de 349 respondenten geldt dat niet: zij geven aan dat er aan hun veiligheidsbeleving niets is veranderd. Slechts twee procent voelt zich nu veiliger dan drie jaar geleden.

Overlast
Wanneer het panel wordt geconfronteerd met een lijst van (strafbare) feiten blijkt dat 31 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar geconfronteerd is met geluidsoverlast, gevolgd door vernieling (18 procent) en intimidatie (11 procent). Hierbij konden de deelnemers meerdere feiten kiezen. Bijna de helft (46 procent) heeft niet met een van de gepresenteerde feiten te maken gehad.

Als het panel wordt gevraagd naar het minder concrete 'ervaren van overlast' ontstaat een ander beeld. (Te) hard rijden levert veruit de meeste irritatie op. Maar liefst 52 procent van alle deelnemers laat weten hier wel eens last van te hebben. Ook vervuiling (32 procent) en hangjongeren (31 procent) leveren relatief veel overlast op in en om het Boxtelse centrum. Het panel kon ook bij deze vraag meerdere antwoorden kiezen. Mensen die een toelichting geven noemen heel specifiek hufterig gedrag in het verkeer, een te hoge parkeerdruk en een rommelige aanblik van de straten door hondenpoep, braaksel, lege blikken en flessen of urine op de stoep. Ongeveer één op de vijf deelnemers (19 procent) laat weten het afgelopen jaar geen overlast te hebben ervaren.

Straatbeeld
Over de staat van de wegen rondom het centrum zijn Boxtelaren tevreden noch ontevreden. 41 procent laat weten neutraal te staan tegenover de stelling 'Ik ben tevreden over het onderhouden van de wegen in het centrum van Boxtel'. Eén op de drie Boxtelaren (31 procent) vindt het onderhoud zelfs (zeer) goed. Toch is er ruimte voor verbetering, want ook 28 procent van de ondervraagden vindt het onderhoud juist (zeer) slecht. Met name de slechte kwaliteit van stoepen wordt veelal genoemd. Ook de kinderkopjes die op de Burgakker liggen vallen bij veel deelnemers niet in de smaak. "Verschrikkelijk", noemen enkele deelnemers die zelfs. Met name de entreestraten naar het centrum, zoals de Stationsstraat, Fellenoord en de Brederodeweg, worden genoemd in verband met de slechte kwaliteit van het wegdek.

De grootste bronnen van ergernis zitten hem erin dat herstelwerkzaamheden in de ogen van het panel vaak te lang op zich laten wachten. Van de panelleden die niet tevreden zijn over de kwaliteit van het wegdek ergert 68 procent zich aan het gebrekkige herstel van wegen, op ruime afstand gevolgd door het herstel van kapot straatmeubilair (25 procent) en overige zaken in het straatbeeld (27 procent). De gebrekkige schoonmaak van wegen en stoepen is 26 procent een doorn in het oog.

Kijken we naar openbaar groen, dan is de Boxtelaar meer te spreken over het straatbeeld in het centrum. Meer dan één derde (35 procent) is het (zeer) eens met de stelling 'Ik ben tevreden over het beheer van het openbaar groen in het centrum van Boxtel'. Een bijna even grote groep van 36 procent is positief noch negatief over het groenbeheer. Wel zouden enkele ondervraagden graag wat meer groen in het centrumgebied zien.

Verbeterpunten
Boxtelaren hebben ook duidelijke ideeën over hoe het centrum aantrekkelijker en veiliger gemaakt kan worden. Maar liefst twee derde (67 procent) van de respondenten kan wel één of enkele tips geven. Met stip op één staat daarbij het (brom)fiets- en scootervrij maken van de Rechterstraat en dan met name het smalle deel daarvan bij de HEMA. Ook zien veel deelnemers graag de auto geweerd van de Markt. Net zoals de Boxtelaren die zich de afgelopen drie jaar minder veilig zijn gaan voelen geven ook bij deze vraag veel respondenten aan graag extra handhaving en toezicht te zien. Vanzelfsprekend noemen respondenten ook met enige regelmaat een aantrekkelijk winkelaanbod, minder leegstand en meer groen op straat om het aanzien van het centrum te verbeteren. Een enkeling meent dat deze zaken ook het veiligheidsgevoel kunnen vergroten; leegstand en een onaantrekkelijk centrum zorgen namelijk voor minder volk dat op de been is, waardoor ook de onveiligheid eerder toeneemt.

Een ander verbeterpunt zit hem vooral in de communicatie. Dat blijkt wanneer hen wordt gevraagd naar of zij bekend zijn met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Maar liefst 33 procent van hen heeft nog nooit van dit keurmerk gehoord. De respondenten die ervoor kiezen hun antwoord te motiveren zouden graag meer horen over de projectgroep en waar die zich mee bezighoudt.

Direct aan de slag
Woordvoerder van de projectgroep KVO, Eric Top laat weten dat de resultaten van de peiling hem hoopvol stemmen. "Verbeterpunten zijn er natuurlijk altijd, maar ik ben blij verrast met de uitkomst dat het met het veiligheidsgevoel in Boxtel wel goed zit." Volgens hem is de burgerpeiling vooral bedoeld als nulmeting en wordt na een bepaalde tijd een nieuwe meting gedaan in de hoop dat de KVO eerdergenoemde problemen heeft opgelost. De projectgroep is direct aan de slag gegaan met de uitkomsten van het onderzoek. Zo wordt momenteel bekeken of de inzet van BOA's efficiënter kan. De werktijden worden eens kritisch bekeken en de KVO-groep onderzoekt of er een mogelijkheid is BOA's in dienst te laten treden bij de gemeente in plaats van hen extern in te huren. Dit zou de samenwerking met de politie kunnen bevorderen en hun lokale bekendheid kunnen vergroten.

Ook wat betreft een ander punt, de (brom)fiets problematiek in onder meer de Rechterstraat, kan de projectgroep melden in gesprek te zijn met betrokkenen. Bekeken wordt of het smalle stuk van de Rechterstraat kan worden afgesloten voor (brom)fietsen.

Op het gebied van communicatie naar buiten toe beraadt de groep zich nog, maar het naar buiten treden met de resultaten van de peiling vormt volgens Top een eerste stap.

RKSV Boxtel zakt verder weg op ranglijst

RKSV Boxtel verloor in eigen huis van Nijnsel. (Bron: RKSV Boxtel) Foto: Bron: RKSV Boxtel

Nijnsel neemt zege mee naar huis

Boxtel - Met Zoë Dielemans uit de MO11-1 als Pupil van de Week trad het eerste elftal van RKSV Boxtel zondag aan tegen Nijnsel. Die ploeg is momenteel, zij het met drie wedstrijden meer gespeeld dan de nummer twee, nog steeds koploper. In de eerste seizoenshelft wist Boxtel nog met 0-1 te winnen, nu zat een overwinning er echter niet in.

Na de aftrap viel er het eerste kwartier bitter weinig te noteren. Beide ploegen leden veel onnodig en slordig balverlies, en meldden zich maar sporadisch bij het doel van de tegenstander. De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Marsudi Bounin. In de twintigste minuut viel de eerste goal aan de kant van de bezoekers. Na een aanval over rechts en de bijbehorende voorzet, werd deze ongelukkig in de kruising gegleden door Tom van Rijswijk. De hatelijke 0-1 prijkte wederom op het scorebord en Boxtel wist weer wat het te doen stond. Na bijna een half uur was er een curieus moment toen Mitchell Vogels voor de tweede keer dit seizoen, een inworp boven in een boom gooide.
Aan het einde van de eerste helft wierp Boxtel wat schroom van zich af en meldde zich vaker bij het doel van Nijnsel. De sfeer werd tegelijkertijd ook wat grimmiger met onnodige overtredingen aan beide kanten. Ook Nijnsel zette, overigens zonder veel gevaar, nog een slotoffensief in. Na 45 minuten en nog een kans van Jesse van Homelen die voorlangs ging, konden beide ploegen naar de thee.

In de tweede helft was Van Homelen achter gebleven en had Robin van de Laak zijn plaats ingenomen. Net zoals in de eerste helft ging ook het spelbeeld in de eerste tien minuten beide kanten uit. Tot de 53e minuut, toen uit een aanval van Nijnsel vanuit de tweede lijn en na behoorlijk defensief geklungel aan de kant van Boxtel, de 0-2 binnen werd geschoten. In de 62e minuut dacht Boxtel via Van de Laak de aansluiter te kunnen vieren, maar deze werd afgevlagd na vermeend buitenspel. Nog geen minuut later kreeg Boxtel een penalty die werd verzilverd door Lars van Hamond, die even daarvoor in het veld was gekomen voor Bounin. Ook Stefan Persoons mocht het nog proberen, ten nadele van Gerben van Boxtel.
In het laatste kwartier was het Nijnsel dat veelvuldig de aanval zocht. In de 83e minuut kregen de bezoekers ook loon naar werken. Na een snelle counter werd kinderlijk eenvoudig de 1-3 binnen geschoven en daarmee was eventuele hoop op een gelijkspel wel getorpedeerd. Boxtel was gezien en ving wederom bot na 90 minuten.

Volgende week wordt er in Wijbosch op Sportpark de Glorie tegen WEC om 14.30 uur afgetrapt. Hopelijk is de glorie deze keer aan Boxtelse zijde te noteren.

DVG bezorgt Avesteyn eerste nederlaag

DVG versloeg het ongeslagen Avesteyn. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Liempdenaren pakken winst op de valreep

Liempde - Er stonden veel belangen op het spel afgelopen zondag. DVG wilde zich revancheren voor het verlies in de eerste competitiehelft en Avesteyn-trainer én DVG-lid Hugo van de Sande wilde in zijn eigen woonplaats natuurlijk niet verliezen. Gelukkig voor DVG gebeurde dat toch; kort voor tijd scoorde Twan van den Broek de beslissende 1-0.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

De opening van de wedstrijd lag bij de bezoekers. Een hoge bal in de laatste linie van DVG was de inleiding voor de eerste kans. In de kluts kreeg de aanvaller van Avesteyn de bal onder controle, maar DVG-keeper Sten Traa, die de zieke Raymon Strik met verve verving, was de situatie meester. De daaropvolgende hoekschop ging ver over iedereen heen. DVG antwoordde met een schot van Bas Smulders strak in de onderhoek, maar ook hier volgde het juiste antwoord van de keeper van Avesteyn. De aansluitende hoekschop leverde ook niets op.
De meest hachelijke situatie voor DVG deed zich in de zeventiende minuut voor. Sten Traa kwam ver uit zijn doel en trad goed op, maar verloor ongelukkig de bal. Avesteyn kon echter niet profiteren. Kortom, de kansen verdeelden zich goed over beide partijen. Kort voor rust was er een goede combinatie tussen Sander van de Ven, Bas Smulders en Bas van Houtum, maar laatstgenoemde kwam helaas niet tot een schot op doel.

Na rust was het spelbeeld niet wezenlijk anders. Erg slordig door beide partijen en toch kansen over en weer. Afstandsschoten door Avesteyn werden onschadelijk gemaakt door Sten Traa en aan de andere kant was DVG niet bij machte om een doeltreffende combinatie op te zetten. Een solo van Teun Welvaarts eindigde met een schot naast het doel. Gaandeweg de wedstrijd werd het duidelijk dat de ploeg die op voorsprong zou komen ook zou winnen. De beste kans van DVG kwam uit een goede aanval via meerdere spelers. Sander van de Ven vond helaas net geen aansluiting in zijn voorzet. Toen iedereen uit ging van een puntendeling kreeg invaller Twan van den Broek een unieke kans. Door een misser in de laatste linie van Avesteyn kwam hij plots aan de bal. Zijn inzet ging via de keeper in het doel en betekende de voorsprong van DVG: 1-0. De resterende tijd kwam DVG niet echt meer in gevaar. De Liempdse ploeg speelde niet de beste wedstrijd van het seizoen, maar won wel van het tot nu toe ongeslagen Avesteyn. Volgende week speelt DVG uit tegen NLC'03.

DVG 2 verloor in de slotminuten van HVCH 5. Een toegekende penalty bepaalde vlak voor tijd de eindstand: 1-2.
Ook de DVG-dames verloren een gelijkspel in de laatste minuten van de wedstrijd: 1-2

LSV krijgt lesje kansen benutten van Essche Boys

Esch - Essche Boys had zondag weinig kansen nodig tegen LSV om doelpunten te maken. Drie kansen, drie doelpunten. LSV kwam niet tot scoren en keerde huiswaarts met lege handen.

Volgens LSV-leider Mark van der Struijk vloog elke kans die de thuisploeg kreeg in het doel: "Essche Boys was erg goed in de omschakeling, ze hebben een paar kansen gehad en die gingen er allemaal in. Wij hadden zelf veel balbezit maar konden er uiteindelijk weinig mee doen."

16 / 18

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 12 februari
A-Lijn: 1 L. Frankevijle & C. Pastoor 67,01% 2 T. Walbeek & H. Wolsky 65,97% 3 R. Dankers & F. Gieles 58,68% B-Lijn: 1 D. Eltink & G. van der Meer 63,08% 2 C. Kerssens & I. Marcelis 60,87% 3 A. Eggenhuizen & C. Smits 57,58%
Uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 63,50 2 F. van Roij & T. van Roosmalen 61,67 3 C. & J. Kerssens 55,42

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 12 februari
A-Lijn: 1 A. Bosveld & W. de Langen 64,58% 2 S. Tempels & J. de Wolf 56,94% 3 A. & A. Wouters 56,60% B-Lijn: 1 F. van de Spijker & A. van de Sande 64,00% 2 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 56,50% 3 M. Soederhuizen & J. van Oosterhout 54,00%
Uitslagen 13 februari
A-Lijn: 1 J. Braken & M. Legius 63,54% 2 H. & I. Peeters 59,38% 3 S. Tempels & J. de Wolf 55,56% B-Lijn: 1 J. & M. Denteneer 65,00% 2 M. Vergouwe & F. Verhees 63,75% 3 J. van Dijk & G. aan de Stegge 63,02%
Uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1 M. Soederhuizen & W. de Langen 58,85% 2 G. van de Horst & M. van der Meijden 55,21% 3 L. den Dekker & I. van der Meijden 52,08% 3 R. van Stuivenberg & A. Wouters 52,08% B-Lijn: 1 G. van den Bosch & G. van den Bosch 60,42% 2 J. van Dijk & J. van den Honert 54,86% 3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 54,17% C-Lijn: 1 J. & M. Dekkers 69,58% 2 C. Broeders & S. van der Meijden 57,92% 3 P. & R. van der Pasch 53,75%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 13 februari
A-Lijn: 1 J. van Breugel & R. Koelink 56.94% 2 M. van Roosmalen & H. van de Brand 56.25% 3 J. Koppen & T. van Uitert 55.55%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 14 februari
A-Lijn: 1 L. & J. Vermulst 64,58% 2 J. van de Laar & G. van Oirschot 63,50% 3 M. Nieman & R. van Heeswijk 60,50% B-Lijn: 1 F. van de Schans & F. Sedee 62,85% 2 N. Maas & A. Veraa 59,72% 3 R. & J. van Dijk 57,64% C-Lijn: 1 J. Dobbelsteen & D. Legius 62,92% 2 W. Strik & P. Raaijmakers 61,67% 3 A. van Aarle & A. van de Heuvel 60,83%

Biljart

Geboliesch, uitslagen week 7
De Unie Boys-Samen Sterk        40-19
't Krijtje-'t Pommeransje        37-35
De Fetsers-Ons vertier        40-27
Kloosterboys-De Stapelaars        38-28
De Prutsers-Dé ziek wel zitte        35-29
De Eenheid-Le Carambole        29-35

BV 't Wapen van Liempde /Regiobank
Wapen van Liempde/Regiobank 1 kader-van Esch Biljarts/De Peel        4-5
Wapen van Eerschot 1-Wapen van Liempde/Regiobank 1        28-19
Wapen van Liempde/Regiobank 2-Krijt op Tijd 2        18-30
Wapen van Liempde/Regiobank 3-De straat 1        23-28

't Ivoor, uitslagen 11-16 februari
Avondcompetitie libre
BV De Hazelaar 4-'t Ivoor 1        18-30
Royal Events Palace 2-'t Ivoor 2        22-30
De Uitdaging 1-'t Ivoor 3        30-24
't Ivoor 4-De Straat 2        20-29
Avondcompetitie 3-banden klein
't Ivoor 1-De Uitdaging 2        26-26
Avondcompetitie 3-banden groot
BC Ammerzoden 2-'t Ivoor 1        20-24
Dagcompetitie libre
NAL 1-'t Ivoor 1        38-26
Vlijmendorp 1-'t Ivoor 2        32-34
't Ivoor 3-Sonnevanck 4        40-29
't Ivoor 4-De Piepers 4        38-34
Vliedberg 4-'t Ivoor 5        36-36
Dagcompetitie 3-banden klein
't Ivoor 6-Pas Buiten 1        27-23
't Ivoor 7-Café 't Trefpunt        29-22
Het Groene Laken 1-'t Ivoor 8        25-25
't Ivoor 9-De Hopbel 1        29-25

Zaalvoetbal

Kwalitaria Strik-Team Van de Wielen        2-5
Cafe Vollop-Second Cars        2-4
Heva/Van Weert-'t Geveltje        2-3
Eltechno-Juf Juf United        2-3
Langenberg/Dammers-Hart van Boxtel        6-8
Dobotex BV-Van Stekelenburg        0-9
Green Team-Wijnpakkettenonline        1-5
ZVS Filias VR 1-FC Eindhoven VR 3        15-2
Van der Heijden milieu-Celdex BV 5-4
Programma 23 februari
17.00 Big Street 68-Van de Sande/Pacqt
17.45 Le Temps Perdu-Hart van Boxtel
18.30 Juf Juf United-Tahadi
19.15 Langenberg/ Dammers-Cafe Vollop
20.00 't Geveltje-Brabant Sports 2000
Programma 25 februari
19.00 Vermeer verz-Dobotex BV
19.45 Wijnpakkettenonline-Van Stekelenburg
20.30 Celdex BV-ZVS Filias 2
21.15 Green Team-Van der Heijden milleu

Voetbal

ODC, Essche Boys, uitslagen 17 februari
ODC 1-Haarsteeg 1        3-2
Waspik VR1-ODC VR1        1-1
Essche Boys 1-LSV 1        3-0
SC 't Zand VR4-Essche Boys VR1        2-2
Programma 24 februari
SCG'18-ODC 1        14.30
Essche Boys 1-Tuldania 1        14.00
Essche Boys VR1-Waspik VR1        11.00

DVG, uitslagen 16 februari
Handel JO8/1G-DVG JO8/1        8-3
DVG JO9/1-Schijndel JO9/3        7-1
DVG JO9/2-Vorstenbosch Boys JO9/1G        5-8
DVG JO9/3-Schijndel JO9/4        8-6
DVG JO11/1-Nijnsel JO11/1        6-6
Handel JO11/1G-DVG JO11/2        4-7
Blauw Geel JO11/6-DVG JO11/3        19-1
DVG JO13/1-Someren JO13/1        0-2
Vorstenbosch Boys JO13/1-DVG JO13/2        2-3
DVG JO13/3-Sparta'25 JO13/4        8-0
DVG JO15/1-Top JO15/1        5-0
Schijndel JO15/3-DVG JO15/2        2-1
DVG MO15/1-Berghem Sport MO15/1        3-2
Stiphout JO19/1-DVG JO19/1        4-0
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        3-1
Uitslagen senioren en dames, 17 februari                                                        
DVG 1-Avesteyn 1        1-0
HVCH 5-DVG 2        2-1
DVG 3-Ollandia 2        1-0
DVG 4-Schijndel 4        2-4
Rhode 7-DVG 5        7-0
DVG 6-Blauw Geel 14        5-1
FC De Rakt 6-DVG 7        3-7
DVG VR 1-EVVC VR2        1-2
Programma 23 februari
DVG JO7/1-SBC JO7/1        09.30
DVG JO7/2-SBC JO7/2        09.30
DVG JO8/1-Boekel Sport JO8/4        10.30
DVG JO9/1-Avanti'31 JO9/2        10.30
Gemert JO9/3-DVG JO9/2        10.00
MVC JO9/2-DVG JO9/3        10.00
Daw JO11/1-DVG JO11/1        10.15
DVG JO11/2-Avanti'31 JO11/2        09.30
Mariahout JO11/3G-DVG JO11/3        10.00
Rhode JO13/1-DVG JO13/1        11.45
FC Uden JO13/1-DVG JO13/2        11.30
Erp JO13/2-DVG JO13/3        12.00
Deurne JO15/1-DVG JO15/1        13.00
DVG JO15/2-Nijnsel JO15/1        13.00
Rhode MO15/1-DVG MO15/1        11.45
DVG JO19/1-DSV JO19/1        14.30
WHV JO19/1G-DVG JO19/2        15.00
Programma senioren en dames, 24 februari
NLC'03 1-DVG 1        14.30
DVG 2-Rhode 3        12.00
Wec 2-DVG 3        12.00
DVG 5-Blauw Geel 13        10.00
DVG 7-VCO 3        10.00
ST Estria/GVV'57/SCV'58 VR2-DVG VR 1        10.15

RKSV Boxtel, uitslagen 16 februari
Best Vooruit JO17/2-Boxtel JO17/1        0-2
Boxtel JO17/2-RKDVC JO17/4        2-2
OVC'26 JO15/1-Boxtel JO15/1        6-2
Boxtel JO15/2-Maliskamp JO15/1        1-3
SCG'18 JO15/3-Boxtel JO15/3        2-16
FC Eindhoven AV JO13/1-Boxtel JO13/1        9-0
Boxtel JO13/2-TGG JO13/1        8-1
Boxtel JO12/1-EFC JO12/1        2-6
Zwaluw VFC JO12/4-Boxtel JO12/2        0-7
Boxtel JO11/1-Wilhelmina JO11/2        1-2
Beerse Boys MO17/1-Boxtel MO17/1        2-1
Boxtel MO15/1-SCG'18 MO15/1        6-2
Boxtel MO13/2-Nivo Sparta MO13/1        0-5
Boxtel MO11/1-SV BLC MO11/1        2-4
Uitslagen 17 februari
Boxtel 1-Nijnsel/TVE Reclame 1        1-3
Boxtel 3-Hilvaria 4        5-0
Boxtel 4-Helvoirt 5        0-3
Helvoirt 4-Boxtel 5        1-2
Boxtel 6-OJC ROSMALEN 6        4-2
Boxtel 7-SBC 6        1-4
SCG'18 10-Boxtel 8        2-3
Den Dungen 9-Boxtel 9        5-5
RKSV Boxtel, programma junioren 23 februari
Boxtel JO17/1-ODC JO17/2        13.00
Boxtel JO15/1-BVV/Timmermans Infra JO15/1        13.15
ODC JO14/2-Boxtel JO15/2        13.00
Programma pupillen 23 februari
Beerse boys MO13/1-Boxtel MO13/1        13.00
ODC JO13/2-Boxtel JO13/1        11.30
Uno Animo JO12/1-Boxtel JO12/1        09.00
Boxtel JO11/2-Emplina JO11/4        10.15
OJC ROSMALEN JO9/1-Boxtel JO9/1        10.15
NEO'25 JO8/1-Boxtel JO8/1        11.30
FC Tilburg MO15/1-Boxtel MO15/1        12.30
Programma senioren, 24 februari
WEC 1-Boxtel 1        14.30
VOAB 5-Boxtel 5        11.00
Boxtel 9-SCG'18 9        10.00

LSV, uitslagen 17 februari
Essche Boys 1-LSV 1        3-0
LSV 2-SBC 4        5-0
GSBW 4- LSV 3        1-1
Programma 23 februari
VCB VE1-LSV VE1        16:30
Programma 24 februari
De Valk 3-LSV 2 (Beker)        11:30
Hilvaria 4-LSV 3        12:00

Tafeltennis

BRTC, standenlijst 18 februari
1. Taverbo-Sabo 4        110-76
2. De Firma Fotografie        120-69
3. De Horntreffers        100-67
4. Rotsvast         110-66
5. Taverbo-Sabo 1        110-62
6. Taverbo-Sabo 3        110-50
7. Grand Café Rembrandt        120-40
8. Taverbo-Sabo 2        110-38
9. De Dommel         110-31
Uitslagen van 18 februari
Taverbo-Sabo 4-De Dommel        10-0
Taverbo-Sabo 3-De Firma Fotografie        2-8
Taverbo-Sabo 2-Grand Café Rembrandt        8-2
Taverbo-Sabo 1-Rotsvast         6-4
Programma 25 februari
De Horntreffers- Taverbo-Sabo 4
De Dommel-Taverbo-Sabo 3
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 2
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 1

Taverbo-Sabo, programma senioren 22 februari
20:00 Taverbo-Sabo 5-Flash 6
20:00 Taverbo-Sabo 6-Smash '73 1
20:00 Taverbo-Sabo 7-Smash '73 2
20:00 Taverbo-Sabo 8-Kruiskamp 81 6
20:00 Taverbo-Sabo 9-Kruiskamp 81 5
Programma 23 februari
15:00 Taverbo-Sabo 1-HTC 1
15:00 Taverbo-Sabo 2-Cevelum 1
15:00 Taverbo-Sabo 3-The Back Hands 1
15:00 Taverbo-Sabo 4-Waalwijk 2
Programma jeugd, 23 februari
15:00 Taverbo-Sabo 1-'t Belke 1
10:00 Taverbo-Sabo 2-Budilia 1
10:00 Taverbo-Sabo 3-ATTV 71 1

Handbal

HCB'92, uitslagen 16 februari
Swift DB2-HCB'92 DB1        25-10
Aristos/HCB'92 HS2-Blauw Wit HS1        17-27
Uitslagen 17 februari
Achilles'95 HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        20-5
Handbalshop.nl/Witte ster D2-HCB'92 D1        29-7
K.P.J. Beek en Donk DS1-HCB'92 DS1        14-7
Programma 23 februari (PiusX Liempde)
HCB'92 E1-Habo'95 E3        13.35
HCB'92 D1-Elshout D1        14.35
HCB'92 DB1-Elshout DB1        15.30
Programma 24 februari
HCB'92 DS1-Elshout DS2 (Braken) 09.15
Zephyr/HCB'92 HB1-Tremeg HB1 (Schijndel)        10.30
Bedo HS3-Aristos/HCB'92 HS2 (Beek en Donk)        13.35

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regio Mixtoernooi 18 februari
1. Leo Bekers 3/24 punten 2. Kees Doevedans 3/19 punten 3. Cor Bertens 3/17 punten 3. Joop Schellekens 3/17 punten 5. Jozef Pennings 2/14 punten 5. Ben Heutink 2/14 punten 7. Thom Brocken 3/13 punten 8. Tonnie Mauriks 3/12 punten

Taverbo-Sabo 4 opnieuw aan de leiding in BRTC

Foto: Pixabay

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) blijft het elke week stuivertje wisselen aan de kop van de ranglijst. Namen De Horntreffers vorige week nog de leiding over van Taverbo-Sabo 4, nu moest het zonder zelf te spelen toezien hoe die ploeg de leiding weer werd overnam. Met 10-0 bonden de mannen van Taverbo-Sabo 4 tegenstander De Dommel aan de zegekar.

Aanvoerder Toon van Geel en Erik van der Schoot leverden beiden slechts één game in. Peter de Rooij speelde ook een ijzersterke wedstrijd en moest twee games aan de tegenstander laten. Wim Jansen, Ad de Man en Piet Wouters van team De Dommel werden volledig weggespeeld en door deze grote nederlaag en de winst van Taverbo-Sabo 2 op Grand Café Rembrandt werd na een week de onderste plaats op de ranglijst weer ingenomen. Eindstand 10-0 in het voordeel van Taverbo-Sabo 4.

De Firma Fotografie leed vorige week nog een onverwachte nederlaag maar herstelde zich goed tegen Taverbo-Sabo 3. Stef Schellekens en Henk van de Laak bleven ongeslagen in de drie enkelspelen en ook Nick van de Laak kon voor zijn team weer eens een punt aan het totaal toevoegen. Stef en Henk waren samen ook goed voor het achtste punt door het dubbelspel te winnen van Henk IJsseldijk en Raymond de Boer van Taverbo-Sabo 3. Henk en Raymond waren wel ieder goed voor winst in het enkelspel tegen Nick van de Laak, terwijl Uschi Meeuwis dit keer niet kon scoren. Eindstand 8-2 in het voordeel van De Firma Fotografie.

Taverbo-Sabo 1 en Rotsvast maakten vóór hun onderlinge partij nog kans op aansluiting bij de koplopers maar na de wedstrijd moeten zij beide voorlopig genoegen nemen met een plaats in de middenmoot. Hans van Haaren van Taverbo-Sabo 1 speelde weer een sterke wedstrijd en won zijn drie enkelspelen, maar moest in het dubbelspel met Frans van Dun wel de winst aan Dinie van den Nieuwenhuizen en Peter van Berkel van Rotsvast laten. Van Berkel won ook nog van Van Dun en Hems maar Dinie kon geen punten scoren in het enkelspel. Bart Theeuwes wist wel voor team Rotsvast een punt op het wedstrijdformulier te krijgen door van Hems te winnen en daarmee het vierde punt voor zijn team te behalen. Van Dun was goed voor twee punten in het enkelspel en Hems wist één punt te scoren. Eindstand 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 1.

Ook onderaan de ranglijst werd na een week de stand weer gewijzigd omdat Taverbo-Sabo 2 zich wist te herstellen van twee zware nederlagen in de twee voorgaande partijen. Taverbo-Sabo 2 ging tegen Grand Café Rembrandt goed van start. Joop van Eijk en Hans Fonken wonnen hun eerste twee enkelspelen en Van Eijk was met Ad Brekelmans ook goed voor de winst in het dubbelspel door van Stephan Pennings en Gerrie Hoenselaars te winnen. Brekelmans scoorde ook twee punten door winst op Hoenselaars en Pennings, zij het dat die zich pas in de laatste vijfde game gewonnen moest geven met het kleinst mogelijk verschil van twee punten. Er stond nu een tussenstand van 7-0 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2 op het scorebord. Hoenselaars kon het eerste punt voor team Rembrandt bij laten schrijven door van Fonken te winnen. Brekelmans won van Arnold van Heijde en het laatste punt ging naar Rembrandt omdat Pennings te sterk was voor Van Eijk. Eindstand 8-2 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.

Volgende week staat de wedstrijd tussen de nummers 1 en 3 van de ranglijst, Taverbo-Sabo 4 en De Horntreffers, op het programma. Deze wedstrijd zou wel eens een uitslag op kunnen leveren die bepalend kan zijn voor het verdere verloop van deze spannende competitie.


Maximale scores voor 't Ivoor

Boxtel - Zowel het eerste als het tweede team van de avondcompetitie libre van 't Ivoor behaalden met een maximale score van dertig punten deze week de overwinning.

Het eerste team met Fouad Hasbani, Chris Fasseur en Peter van Giersbergen herstelde zich goed van de mindere periode van de laatste tijd. Hasbani won met een moyenne van 9,33. Bij het tweede team speelden Ad van Os, Theo van Dongen en Henk van Boxmeer een puike partij. Team 3 kreeg de maximale score tegen. Louis Josiassen, die een dubbelpartij speelde, won er daar één van. Team 4 vindt het juiste spoor maar niet. Weer moest Fons van Loon de eer redden. Het 3-banden klein team speelde een verdienstelijke 26-26 remise. Cor van Beers en Patrick Sterrenburg wonnen, Henk Goettsch scoorde slechts zes punten. Het 3-banden groot team won bij BC Ammerzoden, maar liet te veel punten liggen. Cees van Eindhoven en Emanuel Coort wonnen hun partijen.

Bij de afdeling dagcompetitie libre verloor team 1 met onverwacht grote cijfers van NAL 1 met 38-26. Het team had een off day met uitzondering van Peter Franken die als enige zijn partij won. Team 2 boekte een nipte overwinning met 34-32 op Vlijmendorp 2. Henk Spooren en Henk Goettsch wonnen. Team 3 schoot deze week weer goed uit zijn slof. Zij wonnen met 40-29 van Sonnevanck 4. Harrie Verhoeven, Frans Maas, Frans van de Bogaard en Wim van Dijk wonnen alle vier hun partij. Het vierde team won ruim van De Piepers 4 met 38-34. Ton Rooms, Gerard Eijkemans en Math Hendriks trokken aan het langste eind. Harrie van der Velden kwam tot acht punten. Team 5 speelde remise. Ondanks drie winstpartijen kwamen ze niet verder dan 36-36.

Bij het 3-banden klein speelde team 6 een goede wedstrijd tegen Pas Buiten 1. Math Hendriks en Henk Goettsch wonnen. Team 7 had bijna gewonnen met de maximale dertig punten, maar helaas mistte Jacques van Loon de laatste caramboles in de nabeurt en strandde zo op negen punten. Henk van Kollenburg en Fouad Hasbani wonnen overtuigend. Team 8 speelde een Boxtels onderonsje tegen Het Groene Laken. Het werd een broederlijke 25-25 remise. Voor 't Ivoor won Henk de Koning van Gerard Spijkers en André Vissers van Kees Karssemakers. Maar Jan Tils moest diep buigen voor een ontketende Ties der Kinderen. Team 9 behaalde een 29-25 overwinning op De Hopbel 1. Ook hier kwam men één carambole tekort voor maximale score. Richard van Pierlo en Rien Meijs speelden een beste partij. René de Windt had de pech om zijn laatste carambole te missen en kwam tot negen punten.

Het eredivisie team was deze week vrij, zondag 24 februari speelt het de uitwedstrijd tegen Het Hartje van Wanrooij in Oosterhout.

Nipt verlies 't Wapen van Liempde/RegioBank 1

Liempde - Voor 't Wapen van Liempde/RegioBank stond deze week de thuiswedstrijd tegen Van Esch Biljarts/De Peel uit Ysselsteyn op het programma. Van beide kanten werd er buitengewoon goed gespeeld. 't Wapen van Liempde/RegioBank verbeterde zelfs het teamgemiddelde van dit seizoen; de vier spelers speelden precies 18,00 gemiddeld. Toch werd de wedstrijd niet gewonnen, omdat de Limburgse biljarters procentueel beter presteerden.

Ton Rovers start de laatste tijd met de intentie om de partij in één beurt uit te maken. Ook nu was hij zeer geconcentreerd en hij speelde zijn 140 punten in zeven beurten bij elkaar. Hij maakte een mooie serie van 54 en gemiddeld twintig caramboles per beurt. Harm van de Laar deed het zelfs nog beter. Ondanks dat zijn tegenstander ook bijna uit was, maakte hij zijn 160 caramboles in zeven beurten; 22,85 gemiddeld met een grote serie van 84.
De tegenstander van Henry van Dijk speelde zijn beste partij van dit seizoen. Hij begon met een serie van 59 en stond na drie beurten op 110 caramboles. Na vijf beurten had deze zijn partij uit (120). Ondanks verlies kwam Henry op 104 caramboles uit met een mooi moyenne van 20,8. Ook de tegenstander van Martien van den Tillaart speelde een goede wedstrijd en was na acht beurten klaar. Hij kwam helaas niet in zijn spel.

't Wapen van Liempde/RegioBank libre 1 kon niet tot winst komen tegen 't Wapen van Eerschot in Sint-Oedenrode. Alleen Leo van Erp wist de winst te behalen. In 23 beurten waren zijn tachtig caramboles gemaakt. Het tweede libreteam speelde een thuiswedstrijd tegen Krijt op Tijd 2 uit Veghel, maar kon geen partij winnend afsluiten. Libreteam 3 moest deze week een verlies incasseren en heeft nu aan den lijve ondervonden dat als je bovenaan staat iedereen extra gemotiveerd is om van je te winnen. Alleen Edward Korsten kwam tot winst. Gelukkig verspeelde de nummer twee ook punten en daarom blijven ze virtueel koploper. De hoogste serie deze week was voor Harm van de Laar met 84 caramboles.

HCB'92 geklopt door KPJ Bedo

Beek en Donk - De handbalsters van HCB'92 uit Boxtel hebben zondag in Beek en Donk verloren van KPJ Bedo. De thuisploeg won met 14-7.

KPJ scoorde al snel het eerste doelpunt van de wedstrijd. HCB'92 reageerde hier goed op en Gitte Vanhout maakte vanuit de hoek de gelijkmaker. De teams waren aan elkaar gewaagd. De Boxtelse dames kregen wel kansen maar raakten regelmatig de paal of de doelvrouw stond in de weg. KPJ Beek en Donk liep twee punten voor toen Ellen Persoons de cirkelspeelster Veerle van Abeelen mooi aanspeelde en vrij voor goal kwam. KPJ Beek en Donk schroefde het tempo op en maakte meteen een tegendoelpunt. De ruststand was 7-4.

Na rust bracht Annemarie Sens namens HCB'92 de marge op twee doelpunten. De verdediging bij HCB'92 werd sterker en in de aanval werd een mooie wissel gemaakt en wist Linda Zwiers de bal in het net te krijgen. Daarna bleef KPJ Beek en Donk de Boxtelse dames de baas in het duel. HCB'92 kreeg nog één kans om te scoren doordat Liza van Rooij tussen twee vrouwen het doel wist te vinden. De eindstand was 14-7.

Jop van de Ven naar NK Judo

Jop van de Ven (links op het podium) behaalde een tweede plaats en plaatste zich daarmee voor het NK. (Foto: Judo Club Liempde) Foto: Judo Club Liempde

Gilze/Boxtel - Afgelopen zondag 17 februari nam Jop van de Ven voor het eerst deel aan de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Judo. De judoka van Judo Club Liempde kwam uit in de klasse -18 jaar/-55 kg.

Op het toernooi in Gilze in Sporthal Achter de Tuintjes trad Jop fit aan. Hij voelde zich goed en dat was te zien. Na een goede warming up wist hij al zijn partijen overtuigend te winnen, waardoor hij in de finale terechtkwam. Daar stuitte hij op Danté Haurissa. Deze judoka van Judo Club Berlicum was nog een paar maten te groot voor Jop en overklaste hem duidelijk. Desalniettemin won Jop een mooie zilveren medaille en mag hij op 9 maart deelnemen aan het Nederland Kampioenschap in Den Haag.

18 / 18

Expositie schilderijen Gerda van Boeckel (di tm zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Expositie schilderijen Marc Schoenmakers
VVV, Markt 36, Boxtel

Podium voor amateurkunst (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 21 februari

09.30 uur, Vrije dans
10.00 uur, Sieraden maken met halfedelstenen
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Meedenken over het profiel voor de nieuwe burgemeester
16.00 uur, Werkcafé De Link, Dr. Van Helvoirtstraat 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Ineke Strouken 'geschiedenis van onze eet– en drinkgewoonten'
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Vrijdag 22 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Bibliotheek: voorlezen 2+
10.15 uur, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

'Janus Melis' Riktoernooi
17.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Wijkborrel de Kleine Aarde
19.30 uur, Het Klaverblad 13, Boxtel

Snertconcert Beyersland Kapel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 23 februari

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1A, Boxtel

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Drieka Habrakenbal
15.11 uur, De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Snertconcert Beyersland Kapel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 24 februari

Wandelexcursie 'En Liemt, het ploegt voort'
10.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

D-examen slagwerk Teun en Dominique
10.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

VVV wandeling: Binnendommeltjestocht
11.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Huiskamer; koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rommelmarkt Vogelvreugd Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Seniorencarnaval De Ploegers
13.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Seniorencarnaval Eendengat
13.11 uur, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Maandag 25 februari

09.15 uur, HobbyCentrum vrije dans
19.00 uur, HobbyCentrum stijldansen
Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden = verplicht)

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Lezing over coöperatieve windenergie
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Dinsdag 26 februari

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

HobbyCentrum: stijldansen (aanmelden verplicht)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Aanmelddag 15.00-17.00 & 19.00-21.00 uur
BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel
JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

(Recreatief) badmintonnen, doe je mee?
19.00 uur, Sporthal De Dommel, Van der Voortweg 14, Boxtel

Meditatieve avond
19.30 uur, Hoogheem 24, Boxtel

Woensdag 27 februari

HobbyCentrum: Spaans voor beginners (aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken-jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rots Kidzz; beauty middag
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Aanmelddag 15.00-17.00 & 19.00-21.00 uur
BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel
JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Telebingo
20.40 uur, Omroep Dommelland

Foto: Dianne

Inge van Gorp

Foto: Carolijn van der Hoeven

Mats van der Hoeven

Trees Schellekens