DeMooiBoxtelKrant

29 juli 2015

DeMooiBoxtelKrant 29 juli 2015


Gekapte kastanjes laten een kale Kastanjelaan achter

W

Boxtel - Gisteren om zeven uur 's ochtends gingen werkers op de Kastanjelaan in Boxtel aan de slag met kettingzagen, graafmachines en een shredder waar een complete boom in past. Negentien kastanjebomen werden er gekapt vanwege de kastanjebloedingsziekte, die de bomen dusdanig heeft aangetast dat het niet langer verantwoord was ze te laten staan. Slechts vier kastanjebomen blijven over.

Vorig jaar werden in de Kastanjelaan ook al bomen gekapt vanwege de ziekte en eerder dit jaar werd een kastanjeboom op de Burgakker gekapt, om dezelfde reden. Ook de machtige kastanjeboom bij de Zwaanse Brug lijkt niet aan dit lot te ontkomen. De kastanjebloedingsziekte werd in Nederland voor het eerst geconstateerd in 2002. Nu lijdt ongeveer de helft van de 200.000 kastanjebomen in het land aan de ziekte. Bomen worden ziek door een bacterie, pseudomonas syringae, die op de stam en takken in de bast zit. Deze veroorzaakt een soort wonden, roestbruine vochtige plekken die gaan 'bloeden' met een stroperige, eerst heldere maar later donkerbruine vloeistof. De sapstroom naar de wortels wordt verstoord en de bast onder de vlekken gaat rotten en sterft af.

Dinsdagmiddag oogde de Kastanjelaan al erg leeg. Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Michael van Gerwen Foto: Persburo Sander van Gils

De ziekte kan niet met chemische middelen worden bestreden. Wel heeft de Wageningen Universiteit succesvolle resultaten bereikt met laboratoriumproeven met warmtetherapie, waarbij de boom wordt omwikkeld met een 'warmtedeken', een slang waardoor warm water wordt gepompt. Deze methode biedt goede vooruitzichten, maar is nog in ontwikkeling. Voor de ernstig zieke bomen, zoals aan de Kastanjelaan, komt deze behandelmethode sowieso te laat.

De gemeente heeft omwonenden van de Kastanjelaan precies uitgelegd wat de bomen mankeren. De buurt wordt betrokken bij de herinrichting van de laan en heeft al gesprekken gevoerd en een wandeling langs de bomen gemaakt met wethouder Herman van Wanrooij. Buurtbewoners hebben al verschillende voorstellen gedaan om de karakteristieke laan van de Bosscheweg naar het kerkhof opnieuw in te vullen, maar een definitief plan ligt er nog niet. "Het zal wel kaal worden bij ons", aldus een bewoonster die 's ochtends vroeg tussen de machines in de Kastanjelaan door laveert. "We willen er graag beuken voor terug, maar de gemeente had het over honingbomen. Die vinden wij niet mooi." Voor de herinrichting van de Kastanjelaan is de gemeente al vanaf april met de omwonenden in gesprek. Ook is een adviesrapport opgevraagd. Na de vakantie worden de plannen hiervoor geconcretiseerd, aldus een woordvoerder van de gemeente. "We moeten daarbij niet alleen kijken naar wat mooi en gewenst zou zijn, maar ook naar wat ecologisch verantwoord is." Voorlopig biedt de Kastanjelaan een lege, trieste aanblik. Iets waar nieuw groen hopelijk snel verandering in zal brengen.

Kermissen Boxtel beter voor de horeca dan voor exploitanten

Liempde/Boxtel - Nu de kermissen in Liempde en Boxtel voor de deur staan, is het interessant om te weten of die in trek zijn. Uit een in opdracht van DeMooiBoxtelKrant gehouden enquête blijkt dat 45 procent van de 223 ondervraagden van plan is om dit jaar een bezoek aan de kermis te brengen. Of aan de horeca daaromheen.

Dertig procent zegt niet te zullen gaan en een kwart zegt het nu nog niet te weten. De kermis in Liempde is van zaterdag 1 tot en met woensdag 5 augustus en die in Boxtel van vrijdag 14 tot en met woensdag 19 augustus. Als ze gaan, gaan de meeste mensen maar één dag (39 procent). Meer dan twee dagen gaat ruim een kwart. Liefst 61 procent combineert de kermis met een bezoek aan de horeca. Bijna een kwart komt alleen op de attracties af.

Lees meer op pagina 5 en over de kermis in Liempde op pagina 9.

Darter Michael van Gerwen pakt Matchplay-trofee nu wel

Blackpool - Het was één van de belangrijkste trofeeën die nog ontbrak op zijn imposante erelijst, maar sinds zondagavond heeft oud-Boxtelaar Michael van Gerwen ook die in zijn bezit: in het Engelse Blackpool won hij het dartstoernooi World Matchplay. In de finale versloeg hij de Engelsman James Wade met 18-12.

Vorig jaar was Van Gerwen er al dichtbij, maar verloor hij in de finale van Phil Taylor. De levende dartslegende was nu al in de halve finale uitgeschakeld door Wade.

Wade nam in de finale van dit jaar nog wel een 6-5 voorsprong op 'Mighty Mike', maar zag de oud-Boxtelaar vervolgens uitlopen naar 10-6 en uiteindelijk de winst pakken. De Gemondenaar, die heeft aangekondigd een huis in Vlijmen te laten bouwen, won naast de World Matchplay-trofee een bedrag van 140.000 euro.

"Dit is fantastisch, geweldig voor mij en het is een wens die uitkomt", zegt Van Gerwen op zijn website. "Het betekent veel voor me, want na het WK is dit het grootste ranking-evenement." Eerder in het toernooi had hij landgenoot Benito van de Pas verslagen en Jamie Lewis, Ian White en Peter Wright.

Eef Romme-van Asveld winnaar prijsvraag wandelroute

Boxtel - Twee weken geleden stond op onze Mooi Erop Uit-pagina een artikel over 'Van Peer naar Den Bosch', het boek van Thea van Beek met wandelroutes langs de oevers van De Dommel. Ze vertelde daarin over haar passie voor wandelen en haar liefde voor deze rivier. Ook was er een prijsvraag aan het artikel verbonden.

We stelden de vraag hoeveel werkende watermolens er nog zijn aan de route van de Dommel. Het antwoord hierop moet zijn: in totaal zijn er zeven werkende watermolens waarvan twee in België en vijf in Nederland. We ontvingen vele inzendingen, waaronder vele met het goede antwoord. Na loting is Eef Romme-van Asveldt als winnaar uit de bus gekomen. Zij kan een e-mail met haar adresgegevens sturen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl, dan zorgen wij dat het boekje bij haar terechtkomt.

Zilveren Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel

Boxtel - De Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) bestaat in 2015 25 jaar. Dat wil de werkgroep graag vieren met haar donateurs, relaties en alle Boxtelaren.

In het weekend van 5 en 6 september worden er door de elf werkgroepen van de WNLB in het bos van Sparrenrijk veel verschillende activiteiten verzorgd. Jong en oud kunnen daarbij op een leuke manier de natuur beleven en informatie krijgen over de stichting, die 145 donateurs en 75 actieve vrijwilligers heeft.

Bij de ingangen van Sparrenrijk aan de Nimrodlaan en de Molenwijkseweg zullen plattegronden hangen, waarop is aangegeven waar de verschillende activiteiten te vinden zijn in het bos. Sparrenrijk is gemakkelijk met de fiets te bereiken. Kom je met de auto, parkeer deze dan bij manege De Langspier.

Zaterdagavond is er om 19.30 uur een vleermuizenwandeling. Vanaf 20.30 uur is er de activiteit waterdieren kijken bij het licht van zaklantaarns. Van 21.30 uur tot de afsluitende borrel om 22.30 uur wordt er gezocht naar nachtvlinders, om deze eens goed van dichtbij te bekijken.

Wereldboom
Zondag begint om 7.00 uur met een wandeling voor de vroege vogels. Om 9.00 uur is er een ontbijt, waarna er allerlei activiteiten plaatsvinden van 11.00 tot 16.00 uur. Om 13.00 uur zal er tijdens een officieel moment even stilgestaan worden bij de inauguratie van de eerste Wereldboom van Boxtel, met een spectaculaire activiteit in en om de grote eik. Ook wordt er een bank aangeboden. Verder is er een blote voetenpad, een kabouterpad, een bomenwandeling, een paddenstoelenwandeling en een speurtocht langs de activiteiten van de WNLB.

Houd voor meer informatie de website van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel in de gaten: www.wnlb.nl.

KBO-activiteiten

Foto: pauline van den braak

Zondag 2 augustus Eten bij Elisabethdael        12.30 uur
        opgeven voor 30 juli bij Elisabethsdael tel. 662579
Maandag 3 augustus        Koersballen in De Orion 14.30 uur
Dinsdag 4 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30 uur
        Wandeling door de Kathedraal van 's-Hertogenbosch
        Starttijd 10.30 uur in de Torenstraat bij de Luipoort van de Sint-Jan
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30 uur
Woensdag 5 augustus         Extra zomerfietstocht naar de Nieuwkuikse Molen. Vertrek vanaf de Speelmanstraat 13.15 uur. Deze tocht is iets sneller dan gewoonlijk.

Poppenvoorstelling 'Ranja en Rietje' bij De Kinderboerderij

Boxtel - Vrijdag 7 augustus vertelt handpoppenspeelster Jet Donkers bij De Kinderboerderij aan het Apollopad 1 in Boxtel het verhaal over de twee varkentjes Ranja en Rietje. Het lenige boerderijvarkentje Rietje wil dolgraag bij het circus, maar dat kan ze niet alleen, varkentje Ranja zal haar moeten helpen.

Vorig jaar bracht de handpoppenspeelster uit Haaren ook haar voorstelling 'Ietsje en Pietsje' in De Kinderboerderij, en wist daarmee veel kinderen te boeien. De voorstelling 'Ranja en Rietje' is op vrijdag 7 augustus vanaf 14.00 uur en is gratis te bezoeken.

Foodbattle Lokale Agenda 21

Liempde - Lokale Agenda 21 houdt van 31 augustus tot 21 september de 'Foodbattle'. Hiervoor worden mensen gezocht die het tegen de politiek op willen nemen in een strijd om zoveel mogelijk voedsel te besparen.

Lokale Agenda 21 helpt je daarbij met allerlei makkelijk toepasbare tips, waardoor je twintig tot dertig procent minder voedsel verspilt en per jaar wel 150 euro kunt besparen. Wil je meedoen aan de Foodbattle, schrijf je dan vóór donderdag 20 augustus in via judith.joosten@home.nl. Op 8 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Zomeractiviteiten bij het MUBO

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Om kinderen in contact te brengen met kunst en cultuur organiseert het Museum Boxtel (MUBO) tijdens de zomervakantie een continue programma met activiteiten tijdens de weekenden. Vorige week las André Joosten voor uit het grote Jas de Keistamper prentenboek. Aanstaand weekend, op zaterdag 1 en zondag 2 augustus, en het weekend daarna zijn er workshops schminken.

Kinderen kunnen zich laten schminken, maar leren ook hoe ze dit zelf kunnen doen. Marga van der Wielen zal deze workshops verzorgen. Zij schminkt ook ieder jaar de deelnemers van de Heilig Bloedprocessie. Eenmaal geschminkt kunnen de kinderen zich ook nog verkleden als kunstenaar, prins of prinses, danser of danseres, enzovoorts. Er zijn voldoende verkleedspullen en attributen aanwezig. Zo ontstaat er een prachtig tableau vivant.

Omdat er voor de workshops een maximum aantal deelnemers per groep geldt, vraagt het MUBO om de kinderen hiervoor aan te melden met opgave van hun leeftijd. Dat kan per email op info@muboboxtel.nl of per telefoon op 06-16041898.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Vorig weekend werd er voorgelezen uit het boek over Jas de Keistamper. Daarna mochten kinderen zelf een straatje leggen. Foto: Willemijn Wijdenes

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen tot en met 30 augustus elk weekend in het MUBO terecht voor activiteiten als knutselen, speurtochten, schilderen, schminken, meedoen aan een tableau vivant, het maken van je eigen van Gogh of Mondriaan en het spelen met rails en treintjes in de speelhoek. Voor deelname aan de activiteiten en workshops worden geen extra kosten gerekend, het MUBO hanteert de normale entreeprijzen: kinderen tot 12 jaar zijn gratis, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro en volwassenen 3,50 euro.

Pilot met cameratoezicht op Boxtelse Kermis

Hans Barelds. Foto: Rabobank HvdM

Boxtel - Tijdens de Boxtelse kermis, die dit jaar plaatsvindt van vrijdag 14 tot en met woensdag 19 augustus, zal in Boxtel tijdelijk cameratoezicht plaatsvinden. De gemeente start in samenwerking met politie Oost-Brabant een pilot hiervoor. Het gaat hierbij om vaste camera's, die dienen om de openbare orde en veiligheid te bewaken.

De camera's worden morgen, donderdag 30 juli, geplaatst op de Markt en in de directe omgeving hiervan, op de kruising Rechterstraat met de Croonpassage. De camera's zullen actief gebruikt worden van vrijdag 14 augustus 20.00 uur tot 3.00 uur op donderdag 20 augustus.

De pilot met cameratoezicht is op verzoek van burgemeester Mark Buijs ontstaan naar aanleiding van geweldsincidenten tijdens carnaval eerder dit jaar in Boxtel. Toen vonden dinsdagnacht vlak na elkaar een zware mishandeling en een beroving plaats bij de Zwaanse Brug en in de Stationsstraat.

Na de inzet van de camera's tijdens de kermis vindt er een evaluatie plaats. Dan wordt gekeken naar de bijdrage van de camera's aan de openbare orde en veiligheid en wordt bepaald of de camera's mogelijk weer bij een volgend evenement ingezet gaan worden.

Hans Barelds treedt terug als directievoorzitter Rabobank Hart van De Meierij

Boxtel - Ruim een jaar na de fusie tussen Rabobank Dommel en Aa en Rabobank Sint-Oedenrode Schijndel staat het resultaat hiervan, Rabobank Hart van de Meierij, er goed voor. Voor Hans Barelds, de directievoorzitter van deze bank, een goed moment om zich na veertig jaar in dienst te zijn geweest bij de Rabobank persoonlijk te heroriënteren op de volgende fase in zijn werkzame leven. Hij zal daarom per 1 september de bank verlaten.

Deze beslissing heeft Barelds in goede samenspraak met de raad van commissarissen genomen. "Ik ben trots en dankbaar dat ik leiding heb mogen geven aan deze bank en wil iedereen, intern, maar zeker ook onze klanten, bedanken voor de prettige samenwerking", aldus Barelds. Kees Cloin, voorzitter van de raad van commissarissen, zei dat de bank Barelds veel dank verschuldigd is voor zijn inzet in de afgelopen jaren. "Zijn vakkundige inzet en zijn betrokkenheid bij de organisatie en de lokale gemeenschap hebben bijgedragen tot onze stabiele bank." Over de opvolging van Barelds is nog niets bekend.

Straatnaam en expositie voor Pierre Janssen

Boxtel - Nadat in 2002 voor het eerst de wens werd uitgesproken om een straat naar de Boxtelse kunstenaar Pierre Janssen (1865-1952) te vernoemen, werd deze afgelopen zaterdag werkelijkheid. Onder toeziend oog van familieleden van de schilder, belangstellenden en bewoners van de nieuwe straat onthulde Luc Janssen, achter-achterkleinzoon van de schilder, samen met zijn vader René en opa Peter bij de Panta Rhei het straatnaambord.

Nadat Luc, opgetild door zijn vader, het zwarte doek van het straatnaambord had getrokken, vertelde zijn opa erg trots te zijn: "Het is een heel grote eer dat er een straat naar mijn opa is vernoemd, zodat hij met zijn schilderkunst in herinnering blijft." In het bijzonder bedankte hij Christ van Eekelen en Rini van Oirschot van de Heemkundekring Boxtel, voor hun enorme zoektocht naar werken van Janssen waarmee zij vele exemplaren wisten op te sporen.

Na de onthulling verplaatste het gezelschap zich naar het Museum Boxtel (MUBO), voor de opening van de tentoonstelling 'Pierre Janssen even terug in Boxtel'. Hiervoor zijn vijfenzestig schilderijen en vijftig schetsen van de kunstenaar bij elkaar gebracht, vaak als gevolg van de tomeloze inzet van Van Eekelen en Van Oirschot. Vele hiervan zijn beschikbaar gesteld door familieleden, die MUBO-voorzitter Jan van Homelen in zijn welkomstwoord hier dan ook hartelijk voor bedankte. "Pierre Janssen was heel actief in het schilderen van Boxtelse en Brabantse taferelen", aldus Van Homelen. "Zijn werken geven het museum een typisch Boxtels karakter."

Ook Van Eekelen wees op het Boxtelse karakter van het werk van Janssen en dan met name zijn 'modellen' als pastoor Gerritsen, Drika Tin en Stien Pek. Hij verhaalde over de zoektocht naar de werken van Janssen, die niet alleen veel kunstwerken opleverde, maar ook veel nazaten van Janssen met elkaar in contact bracht. De opening noemde hij dan ook een 'familiereünie'. "Rini en ik zijn ook een beetje toegetreden tot deze familie, ze noemden ons ook wel Janssen en Janssen", vertelde Van Eekelen. En de familie blijft maar groeien. "In januari kwam Arnoldus Janssen vanuit Bretagne om een werk te schenken aan het museum", aldus Van Eekelen. "We hadden daar leden van de familie Janssen voor uitgenodigd. Er waren neven en nichten bij die elkaar nog nooit gezien hadden, dat was prachtig." En niet alleen de familie breidt zo uit, ook het aantal bekende werken van de kunstenaar zelf. "De zoektocht naar werken is nog niet afgelopen. Afgelopen vrijdagavond dook er nog een werk op in Waalwijk." MUBO-voorzitter Van Homelen wees er in zijn speech dan ook niet onterecht op dat ook het opsporen van kunstwerken een ware kunstvorm is.

Voor de opening onthulde de kleindochter van de schilder, Cécile Remmers-Janssen, samen met wethouder Marusjka Lestrade een zelfportret van de schilder, afkomstig uit haar privé-collectie. Het is één van de twee werken die zij leverde voor de tentoonstelling. "Het andere werk dat wij beschikbaar hebben gesteld, 'Chrysanten', hangt bij ons in de kamer", vertelde de kleindochter. "Ik vind dat een van de mooiste schilderijen van mijn opa. In ieder geval het mooiste dat wij hebben." Ze gaf aan 'apetrots' te zijn. "Dit hadden wij nooit verwacht."

Tot 11 oktober is de tentoonstelling 'Pierre Janssen even terug in Boxtel' te bezichtigen in het MUBO aan de Baroniestraat 18, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen, ook op werkdagen, zijn te boeken, via info@muboboxtel.nl of 06-16041898. Christ van Eekelen geeft een rondleiding op zondag 20 september om 11.15 uur.

Pierre Janssenstraat

Tussen Jan Kruijsenstraat en Molenstraat

Pierre (Petrus) Janssen wordt geboren op 25 augustus 1865 te Steenwijkerwold. Hij trouwt op 12 oktober 1898 te Leeuwarden met Cecilia Antonia Arnoldus. Het echtpaar krijgt vijf kinderen. Pierre Janssen overlijdt op 8 augustus 1952 te Boxtel.

Pierre Janssen krijgt zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en de Académie des Beaux Arts in Brussel. Op 11 januari 1898 laat hij zich inschrijven in Boxtel en is daar tot zijn dood blijven wonen, zij het met een kleine onderbreking; van 1900 tot 1902 verblijft hij in Amersfoort.

In Boxtel woont hij aanvankelijk in bij de grof- en hoefsmid Theodorus van Son in de Kruisstraat. Na 1911 verhuist Pierre naar 'De Ossenpad', de huidige Prins Hendrikstraat. Hij begint in Boxtel als medewerker bij Kunstinrichting Peinture Bogaerts in de Molenstraat. Daar heeft hij zich verder bekwaamd in het tekenen en schilderen.

'Een schilder van het Brabants schoon, conservatief in goeden zin', zoals hij zichzelf omschreef. Van zijn hand is het schilderij waarop schoenmaker Van Liempdt, bijgenaamd 'Jan de Pieper', staat afgebeeld. Zijn bijnaam dankt hij aan het feit dat hij tevens omroeper was. De markante kop van Drika Tin heeft hij eveneens geschilderd. Zij is de vrouw van Kupke Tin, die petroleumventer is en bij Janssen op de Ossenpad woont. Twee dagen voor zijn dood voltooit Janssen zijn laatste werk. In een 'In memoriam' in het Brabants Centrum van 14 augustus 1952 staat te lezen: 'Toen hij, op hoge leeftijd gekomen, meer aan zijn atelier gebonden was, ging hij zich speciaal toeleggen op het schilderen van bloemen en stillevens. Daarbij wist hij een steeds groeiend subtiel gevoel voor vorm- en kleurverhoudingen te bereiken en een opvallend vermogen om elk onderwerp in zijn sfeer te plaatsen.'

Ook al is Pierre Janssen geen Brabander van geboorte, toch mag hij een Brabantse schilder genoemd worden, die zijn impressies van Brabant vastlegt in olieverf, aquarel, houtskool en pastel. Hij werd en wordt nog steeds hoog gewaardeerd door de Boxtelaren. "Ik vind de wolkenpartijen op de schilderijen van Pierre Janssen veel mooier dan die van Vincent van Gogh. Dat zal ik maar niet hardop zeggen", aldus een spontane opmerking van juffrouw Van Dam, vroeger een oud-buurmeisje van de schilder. In verschillende Boxtelse en Liempdse woningen hangen nu nog steeds werken van Janssen. Vooral tekeningen en schilderijen waarop Boxtelse personen of gebouwen staan afgebeeld, zijn de eigenaars dierbaar. Maar ook buiten Boxtel worden, verspreid over heel Nederland, schilderijen van Pierre Janssen gevonden. Altijd is er echter wel een relatie met Boxtel. Schilderijen die uit erfenissen komen of Boxtelaren zijn zelf verhuisd. Er hangen zelfs werken van Janssen in Canada, België, Frankrijk en Oostenrijk. In België werd het, tot nu toe, oudste werk van Janssen gevonden; een aquarel, die hij in 1885 vervaardigde, laat een herder met een paar schapen zien.

Het is in 2002 een wens van pater Hans de Visser om in Boxtel in een straat naar Pierre Janssen vernoemd, een standbeeld voor deze schilder op te richten. In 2011 heeft ook de Boxtelse Heemkundekring die wens geuit.

Nu in 2015 heeft Boxtel een Pierre Janssenstraat, waarvan het straatnaambord door het achter-achterkleinkind van de schilder en in aanwezigheid van andere familieleden van de schilder op zaterdag 25 juli werd onthuld.

De Pierre Janssenstraat is gesitueerd bij de Jan Kruijsenstraat, waardoor Boxtel nu ook een eigen schilderswijk heeft.

Bron: Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel van Christ van Eekelen en Rini van Oirschot

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Stefan en Amy steken de sleutel in het slot van hun nieuwe huis.

Stefan en Amy zijn de laatste nieuwe bewoners van de Pierre Janssenstraat

Boxtel - Donderdag 23 juli was het dan ook voor Amy Lustenhouwer en Stefan Felix (beiden 27) eindelijk zover: zij kregen de sleutel van hun nieuwe huis. Als laatste bewoners van de nieuwste straat van Boxtel: de Pierre Janssenstraat.

Samen met de nieuwe woningen aan de Molenstraat, een van de oudste straten van Boxtel, en de Jan Kruijssenstraat vormen de tien woningen aan de Pierre Janssenstraat het plan Panta Rhei. Kersverse bewoners Amy en Stefan zijn zichtbaar blij met hun nieuwe stulp. Ze hebben zojuist met de opzichter een controleronde door het hoekhuis gelopen en alles lijkt in orde, op wat kleine puntjes na. Maar dat wordt allemaal opgelost.

Kleindochter Cécile Remmers-Janssen, wethouder Marusjka Lestrade en MUBO-voorzitter Jan van Homelen proosten op de onthulling van het zelfportret van Pierre Janssen, afkomstig uit de collectie van mevrouw Remmers. Links van haar het schilderij 'Chrysanten', ook afkomstig uit haar collectie.
Luc, achter-achterkleinzoon van Pierre Janssen, onthuld het straatnamenbord samen met zijn vader René.

Het jonge stel heeft het allemaal goed gepland: als de stukadoor is geweest, kunnen de vloer en de keuken erin. En dan is het een kwestie van nog wat schilderen en inrichten. Of ze er zin in hebben? Dat straalt van ze af. Ze zien het helemaal zitten in hun mooie, lichte huis in deze nieuwe, jonge buurt. Maar veel tijd om te kletsen hebben ze niet, want er is werk aan de winkel. Ze nemen allebei een sleutel van de zojuist ontvangen sleutelbos en zijn er klaar voor: aan de slag!

Shop- en verwendag voor dames in Boxtel

Boxtel - Zaterdag 26 september vindt er een Shopevent voor dames plaats in het centrum van Boxtel. Hierbij kunnen vriendinnen, zussen, collega's, moeder en dochters een leuke dag beleven en genieten van het diverse, brede winkel- en horeca-aanbod van Boxtel.

Diana van den Borne van Filipe Mode, Hilde Husman van 3-Trend/DenimTrend en Inge van Hout van het nieuwe Tafel 25 in de Rechterstraat slaan de handen hiervoor ineen. Zij gaan samen het event organiseren, waaraan ook Uniek Mode, PourVous Schoenmode, La Gare Clothing, Apresto, het Sieradenkasteeltje, Bekkers Foundation, Junior Kinderkleding, Proef! Culinair en Lammers Juwelier Goudsmid deel zullen nemen. Ook zijn ze nog in gesprek met een aantal andere winkels en gaan ze enkele Boxtelse horeca-ondernemers benaderen om mee te doen aan deze leuke dag.

"Dit is een mooie gelegenheid om Boxtel in het dorp zelf, maar hopelijk ook daarbuiten, goed op de kaart te zetten", aldus Diana van den Borne. "Ik heb zelf eens aan zo'n event deelgenomen en dat was ontzettend leuk. Boxtel heeft heel veel te bieden op het gebied van mode en lifestyle, dat moeten wij als ondernemers veel meer samen laten zien."

Ladies day
Hoe werkt het? Een kaartje kost 25 euro. Hiervoor word je een hele dag in de watten gelegd. Bij aanvang geniet je van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij, 's middags is er een heerlijke lunch en na afloop een glaasje bubbels. In de deelnemende winkels zijn er diverse kortingen en leuke (beauty) workshops waar je gratis aan deel kunt nemen. En om het helemaal af te maken, krijg je aan het einde van deze ladies day ook nog een goedgevulde goodybag mee naar huis en maak je kans op een leuke prijs.

Wil je meedoen? Meld je dan aan via shopeventboxtel@hotmail.com. En houd Facebook in de gaten, want hier wordt binnenkort een pagina gelanceerd voor dit event.

Kermissen beter voor horeca dan exploitanten

Vervolg van voorpagina
Liempde/Boxtel - Echt heel rijk lijken de kermisexploitanten niet te worden van hun bezoek aan Liempde en Boxtel. Zo'n 70 procent geeft er hooguit 25 euro aan uit en een kwart van de deelnemers aan de enquête amper een tientje. Acht procent trekt er 50 tot 100 euro voor uit. De horeca is daarentegen beter af met de kermis. Daar zijn de uitgaven veel evenwichtiger. Een kwart besteedt daar maximaal 10 euro, veertien procent meer dan 100 euro. De andere antwoordmogelijkheden (10-25 euro, 25-50 euro of 50-100 euro) scoren alle rond de twintig procent.

Het aanbod aan kermisattracties in Liempde en Boxtel wordt goed (42 procent) tot zeer goed (vijf procent) gewaardeerd. Achttien procent beoordeelt dit als matig en twee procent als slecht. In een toelichting op hun antwoorden stellen twee deelnemers dat de twee locaties van de kermis in Boxtel, de Markt en Breukelsplein, te ver uit elkaar liggen. "Probeer eens een verbinding te maken met attracties tussen de twee pleinen, zoals in zo veel grotere plaatsen", doet één van hen als suggestie.

Drukke Dubbeltjesmarkt bij Kinderboerderij

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Zoals elk jaar begint bij De Kinderboerderij de zomervakantie met de Dubbeltjesmarkt. Afgelopen woensdag stalden vele kinderen hiervoor hun koopwaar uit op een kleedje. Niet zoals voorgaande jaren in de paardenwei, maar in de speeltuin en de generatietuin tegenover De Kinderboerderij.

De markt trok weer veel belangstellenden, zowel kijkers als kopers. De tweedehands spullen die te koop werden aangeboden, veelal speelgoed, wisselden vlot van eigenaar.

Woensdag 26 augustus is er van 14.00 tot 16.00 uur weer een Dubbeltjesmarkt bij De Kinderboerderij, dit keer om de vakantie af te sluiten. Ook dan zullen kinderen hun oude speelgoed voor mooie prijsjes aanbieden.

Foto: Jan van der Steen

Mijn Mooi Boxtel: Charles Thijssens

Foto: Charles Thijssens

Een mooie foto van de ondergaande zon bij een wolkeloze hemel op de laatste avond van juni om 22.00 uur. De foto is genomen vanaf de achtste etage van Hoogheemflat De Tweelingen. Links op de achtergrond Magere Josje.

6 / 16

C Z E T P I L L E N K K X L J E
O Z L A A N U S R E T F A G O O
M A A L L T E S O B H E W N D N
R O X K L G N A T N E K E T I N
L A E P E N A G E L V I J L U U
E O E O T I N E N T I N G S M R
D Z R E I S A P O T H E E K M H
D W M D M S L E P P U R D G O O
I A I E K O O R D R U P P E L S
M C D R G L O M A T E C A R A P
P H D S S P L E I S T E R S R I
O T E X O O R D O P J E S A A N
T E L R E T E M O M R E H T A C
S L E P P U R D S U E N M R H E
S S F W R O D N A B R E V J C T
H B S S S Z E O B M A L K S S I

reisapotheek
paracetamol
thermometer
jodium
neusdruppels
oogdruppels
oordruppels
laxeermiddel
stopmiddel
aftersun
zwachtels
pincet
zoutoplossing
ehboset
pleisters
tekentang
klamboe
inenting
talkpoeder
schaar
verband
zetpillen
nagelvijl
oordopjes
mitella

Foto: Fam Ketelaars

Jet Ketelaars

Xander en Jesse halen geld op voor Stichting Opkikker

Ambassadeurs Jesse en Xander haalden vrijdag een mooi bedrag op voor Stichting Opkikker Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Ze stonden vrijdagochtend tijdens de weekmarkt op een mooi druk punt, tegenover het gemeentehuis en naast de fontein. De negenjarige Xander van der Burgt en de tienjarige Jesse van de Besselaar hadden dan ook bekijks genoeg met hun kraam voor Stichting Opkikker. Om hiervoor geld op te halen verkochten de jonge Boxtelaren limonade, kikkerlollies en eierkoeken.

De eierkoeken konden ook worden versierd en er stond een doos waarin oude telefoons konden worden ingeleverd, die 2,50 euro opleveren voor de stichting. Donaties werden ook veel gedaan, zonder dat daar iets tegenover stond. Xander en Jesse waren er erg blij mee. De jonge ambassadeurs zetten zich in om bekendheid te geven aan en geld in te zamelen voor Stichting Opkikker, die langdurig zieke kinderen en hun gezinnen een onvergetelijke en zorgeloze dag bezorgt. Zelf hebben de jongens, allebei langdurig ziek, ook zo'n geweldige dag mogen ervaren met een ritje in een limousine, in een echte brandweerauto, het zelf blussen van een brand en nog veel meer. Daarna besloten zij dat dit voor veel meer kinderen mogelijk moest zijn, en ze werden ambassadeur van Opkikker.

Langdurig ziek
De jongens leerd
en elkaar kennen in het ziekenhuis, in Den Bosch. Xander kwam net met de lift naar beneden na zijn operatie en Jesse stapte erin op weg naar de zijne. Ze bleken vlak bij elkaar in Boxtel Oost te wonen en allebei langdurig ziek te zijn. Xander heeft de ziekte van Perthes. Hierbij verandert de heupkop een paar keer van vorm, doordat de bloedvoorziening hiervan tijdelijk verstoord is. Vier jaar zat hij in een rolstoel. Toen hij zes was, werd hij voor de eerste keer geopereerd, waarna hij opnieuw moest leren kruipen, staan en lopen. Jesse heeft astma, een hartklep die niet goed sluit en is inmiddels al dertien keer geopereerd aan wat ooit begon als een over het hoofd gezien scheurtje in het bot in zijn arm.

Weekmarkt
De jongens wilden graag iets doen om geld in te zamelen voor Stichting Opkikker en de gemeente Boxtel hielp een handje mee. Toen de moeder van Xander, Sandra van Esch, contact opnam met de gemeente en vertelde over het initiatief van Xander en Jesse, was het zo geregeld. Ze mochten een kraam voor de stichting inrichten op de weekmarkt. En dat was niet zonder resultaat. De jongens haalden vrijdag een aantal cartridges, vijf telefoons en 107,57 euro op.

Heb je Xander en Jesse vrijdag gemist en wil je toch graag een donatie doen of een oude telefoon of cartridge inleveren? Neem dan contact op met Sandra van Esch via 06-26480422.

Ik ga op vakantie en neem mee.. gember!

Huh? Zul je misschien zeggen, maar serieus: van alle dingen die ik meegenomen of gekocht heb tijdens de vakantie blijkt gember een wondermiddel. Een redmiddel in de soms hele lange vakantiedagen met drie kleine kinderen, voor wie en eerlijk gezegd soms ook door wie het kamperen ook een tikkie creperen kan zijn.

In een 25 jaar oude Amerikaanse bus (lees: rammelend blik) vol rinkelend servies, speelgoed en vele andere loszittende spullen, vallende waterflessen, boekjes en kleurpotloden op de hobbelige Amerikaanse kustlijn met honderd bochten per kilometer, komt het wel eens voor dat op zo'n oorverdovende, maar zeker ook oogverblindende trip een kind schreeuwt dat-ie misselijk is: wagenziekte. Dan helpt gember; ruik eraan of stop het in je mond, het verlicht de misselijkheid direct. Je kunt het sap ook combineren met honing. Ik heb hiervoor, al rijdend ;), een knoflookpers gebruikt.

Het enthousiasme van de kinderen is tijdens het kamperen niet te stuiten. Dit blijkt uit de stralende oogjes, de blauwe plekken zonder huilen en de enorme berg vieze kleding, die ik in de kortste tijd ooit heb verzameld. Natuurlijk nu ik geen wasmachine bij de hand heb. Nog nooit was ik zo blij met heerlijk schone én droge was. Ondertussen staarde mijn man me hoofdschuddend aan en vroeg zich af waarom ik kamperend onder de hoogste bomen ter wereld juist dáár zo blij mee was. Verder is het enthousiasme van de kinderen te horen aan de harde kreten die uit die kleine keeltjes komen en aan het hoesten en proesten omdat ze weigeren een trui of jas aan te trekken. Ook hierbij helpt gembersap met honing (en citroen voor de vitamine C) super.

Het immuunsysteem verkeert tijdens het reizen helaas niet altijd in opperbeste staat. Gelukkig werkt gember ook goed tegen aften. Een schijfje zo'n 20 minuten tegen de aft houden en weg is de pijn. En een dag later ook de aft! Zo ook bij verkoudheid of ontstekingen van de hoofdholten. Eén tot drie koppen thee van verse gember per dag en je ziet heel snel verbetering.
Voor een koudere kampeeravond geef ik dit recept voor een heerlijk verwarmende soep, want gember werkt heerlijk verwarmend en is verwarmend heerlijk!

Ingrediënten voor 4 grote mokken soep:
• 2 tl gemalen of fijngestampt komijnzaad
• 1 tl gemalen of fijngestampt korianderzaad
• 1 el kokosnootolie, vloeibaar
• 1 ui, fijngesneden
• 350 ml rode linzen
• 1250 ml groentebouillon
• 1 blik kokosmelk
• 1 flinke duim verse gember (ongeveer 2 el fijngesneden gember)
• 1/2 tl zout
• 1/4 tl peper (optioneel, voor extra pit)

Bereiding:
Verhit de komijn en de koriander ongeveer 1 minuut in een grote soeppan, totdat de kruiden beginnen te geuren. Doe de kokosnootolie erbij en bak hierin de ui glazig. Voeg de linzen en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur zachter en voeg de kokosmelk, gember, zout en peper toe. Laat de soep een half uurtje pruttelen, totdat de linzen gaar zijn, en pureer het dan. Tip: Voeg naar smaak korianderblad en citroensap toe.

Smakelijke groeten, Tamara

Authentieke gezelligheid op de Liempdse kermis

Liempde - De Liempdse kermis is een prachtige authentieke kermis, die garant staat voor gezellig vermaak voor jong en oud. Vanaf zaterdag 1 augustus gaan de luchtschommels weer op en neer, draaien de ouderwetse rups en de draaimolen hun rondjes en kan er volop gesnoept, gegeten en genoten worden.

Zaterdag begint het jaarlijkse kermisfeest om 18.45 uur. Rooie Rico, die speciaal voor Liempde een kermisact op maat maakt, zal de kermis dan officieel openen. Hierna kunnen de liefhebbers hun hart ophalen bij attracties als de Safari Trip, een lange bank die met hoge snelheid ronddraait, de autoscooters en de Super Jet, een vliegtuigmolen voor kinderen. In de schietsalon, bij de grijpkranen en de jackpot zijn met een beetje geluk mooie prijzen te winnen. En natuurlijk kun je op de kermis ook terecht voor een oliebol, zuurstok, suikerspin, popcorn of een gebakken visje. Voor de lekkere trek kun je natuurlijk ook bij de plaatselijke horeca terecht.

Bij supermarkt Coop kun je sparen voor gratis ritjes op de Liempdse kermis. Tijdens het evenement krijg je bij verschillende attracties loten voor de grote kermisloterij op dinsdagavond. Dan worden om 20.00 uur de winnaars bekendgemaakt, die wel zelf aanwezig moeten zijn om hun prijs op te halen. Zo niet, dan wordt de prijs opnieuw verloot.

Kermisfeest in De Durpsherberg

Liempde - Bij Café De Durpsherberg in Liempde is van alles te doen tijdens de kermis. Aanstaande vrijdag, tijdens een vakantieborrel, en zaterdag draaien er dj's van Partytime in het café. Van zondag 2 tot en met woensdag 5 augustus treedt er elke avond een artiest op.

Zondag zal Etienne de gasten van De Durpsherberg met zijn zangkunsten vermaken. De zanger was vele jaren huiszanger bij het beroemde Café Bolle Jan. Op maandag is het de beurt aan Mark Elbers, The King van Nederland. Nummers van Elvis Presley zijn hem op het lijf geschreven.
Mario Mulders, de rasechte Hagenees met de felgekleurde hoed die derde werd bij het programma 'Bloed, zweet en tranen', zal op dinsdag optreden. En woensdag sluit zanger Ferry de Lits, de gangmaker die ook graag een duet met Django Wagner zingt, de kermis af.

[APART KADER]
Openingstijden van de kermis:
Zaterdag: 19.00 – 01.30 uur (openingsact om 18.45 uur)
Zondag: 13.00 – 01.30 uur
Maandag: 14.00 – 00.30 uur
Dinsdag: 14.00 – 00.30 uur
Woensdag: 14.00 – 00.30 uur

Ivo Oosterbaan

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Ivo Oosterbaan zat bijna 25 jaar bij de Boxtelse politie en had in die jaren heel Boxtel onder zijn hoede. Later ging hij werken bij de voorlichting van het hele district Aa en Dommel, maar veel mensen zullen hem ook kennen van zijn werk voor de Jeugdnatuurwacht. Hoe is het nu met hem?

Ivo komt uit een klein gezin in Tilburg. Daar werkte zijn vader, die oorspronkelijk bij de marine was, als bedrijfsleider in een textielbedrijf. Ivo ging naar een mulo voor moeilijke jeugd, niet omdat hij zelf zo lastig was, maar dat was nu eenmaal de dichtstbijzijnde school. Het was daar vrij streng, met veel nadruk op discipline, maar met een ex-marineman als vader was dat voor Ivo heel normaal. Na de middelbare school wilde hij maar één ding: bij de politie. Voor de familie was dat niets nieuws. Ivo's oudere broer was al politieagent, net zoals de oom van zijn vader. "Dienstverlenende beroepen komen vaak bij ons in de familie terug. Bij de politie, maar ook veel in de gezondheidszorg en het onderwijs. Ik wilde niet lang meer studeren en de politieopleiding duurde een jaar."

"In september 1971 kwam ik een maandje meekijken bij de politie hier in Boxtel, nog voordat ik aan die opleiding begon. 'Je moet even met hem mee', kreeg ik de eerste dag te horen. Meer introductie in het vak kreeg ik niet. Het bleek om een gasontploffing te gaan. Nogal een zware manier om je eerste dag te beginnen. Maar het beviel me toch wel. Ik was de 28e in dit korps, en daar moesten we het dag en nacht mee doen. Na een paar dagen stuurden ze me al alleen op de fiets weg, ook al kende ik de weg helemaal niet. Een jaar later, na mijn opleiding, ben ik meteen teruggegaan en vervolgens ben ik tot 1996 in Boxtel blijven werken. Het was dan wel een kleine plaats, maar die had toch een eigen gemeentepolitie en dat beviel goed. Het leuke aan het werk vond ik voornamelijk dat iedere dag anders is. Er gebeuren altijd wel onverwachte dingen."

Al tijdens die eerste jaren kreeg Ivo veel belangstelling voor de natuur. "Veel van het werk speelde zich buiten af en dan ga je vanzelf eens om je heen kijken." De Jeugdnatuurwacht was in 1976 opgericht op initiatief van de gemeente, het onderwijs en de politie, met als doel om kinderen meer te leren over de natuur. Ivo vond daar zijn tweede roeping. "We hadden iedere maand een activiteit, zowel binnen als buiten. We nodigden bijvoorbeeld de directeur van een dierenpark uit om iets te komen vertellen, iemand van de Beekse Bergen of iemand met een hulphond. In eerste instantie in een zaal bij Marktzicht, maar later gingen we de scholen zelf langs. We organiseerden ook quizzen en natuurlijk de speurtochten door de natuur. Op die manier leer je pas echt de natuur in je eigen omgeving kennen. Als je op je gemak rondkijkt, zie je enorm veel mooie dingen, in bomen, maar ook in bijvoorbeeld gevels. Je kunt wel een mooie natuurfilm voor de kinderen opzetten, maar die kunnen ze ook thuis kijken. Je moet erop uit en dingen zelf doen en beleven. De kinderen van nu zijn de bestuurders van straks. Als wij ze nu een gevoel geven voor de natuur, dan houden zij het straks ook in stand voor hun kinderen."

In 1996 ging Ivo weg bij de plaatselijke politie en werd voorlichter bij het district Aa en Dommel, waaronder Boxtel ook valt. "Dat jaar kregen we te maken met twintig dodelijke slachtoffers en kwamen twee collega's met een burn-out thuis te zitten. Je staat op een gegeven moment nergens meer van te kijken, maar je went er toch nooit aan om iemand te vertellen dat een dierbare is overleden. Het werd me een beetje te veel. Er was een vacature bij de afdeling Voorlichting en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik had toen niets meer met familieleden te maken, maar toch was het geen gemakkelijk werk. We moesten daar in een pool dag en nacht beschikbaar zijn, dus we werkten veel samen met andere districten. En toch draaide ik regelmatig weken van zestig uur. Mede daardoor heb ik in 2007 zelf een burn-out gekregen. Na mijn re-integratie bij de ICT-afdeling ben ik daar blijven hangen. Toen deze in 2015 dreigde te verhuizen naar Zwolle en ik de kans had te stoppen met werken, was de keuze niet moeilijk. In december dit jaar ga ik officieel met pensioen."

Ook zijn inzet voor de Jeugdnatuurwacht stopt binnenkort. "We zijn al zo'n acht jaar op zoek naar een goed onderkomen en daarnaast is het steeds moeilijker om goede bestuursleden te krijgen. Die combinatie is ons funest geworden. We hebben aan het begin van dit schooljaar gezegd dat we gingen stoppen, maar we maken er wel een fijn jaar van. Toch is het heel zonde dat dit verloren gaat."

"Veel collega's dachten dat ik wel problemen zou krijgen met mijn pensioen. Maar ik vind het lekker, hoor. Ik zit eigenlijk nooit stil. Bij BBO speel ik volleybal, daar ben ik al mee begonnen toen ik nog werkte. Ik zwem graag en houd van koken en reizen. We zijn net nog op vakantie naar Bourgondië geweest. Ik zit ook in de vereniging van eigenaren hier in de buurt en help graag mijn buren met allerlei klusjes. We hebben twee kleinkinderen en natuurlijk neem ik die ook graag mee de natuur in. Maar als ze beestjes zien moeten ze wel even roepen, want opa ziet het niet altijd meer."

Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

Eerste dag USA
Dit jaar gaan we op vakantie in de VS. Mijn vriend heeft er familie die ons de afgelopen jaren regelmatig heeft uitgenodigd hen te bezoeken. Steeds kiezen we voor een bestemming in Zuid-Amerika, niet alleen dichterbij en goedkoper, maar ook minder ontwikkeld, iets wat ons wel ligt. Dankzij films en televisie heb ik allerlei beelden en indrukken van de VS in mijn hoofd. Vooroordelen ook wellicht, dus het is tijd om er gewoon eens een keer te gaan kijken.

Na een lange, maar rustige vlucht komen we begin van de avond aan op het vliegveld van Miami. We worden opgewacht door Chacho, de bijna tachtigjarige oom van mijn vriend, die ons geroutineerd naar de parkeerplaats leidt. Hij is hartelijk en zeer vitaal en gaat gekleed in een witte broek en een dunne, wijde katoenen blouse. Onze bagage gaat in de kofferbak van een nieuwe, donkerbruine Honda Crossroad, de auto waarmee wij de komende weken zullen gaan rondreizen. De rit naar het huis van onze gastheer duurt ongeveer een half uur en gaat door een landschap van uitvalswegen, geflankeerd door loodsen en kantoorpanden, typisch voor het gebied tussen vliegveld en stad, waar dan ook ter wereld.

De wijk waar we heen gaan is mooi en duur, dat straalt hij van alle kanten uit. We passeren een golfclub met een meer, voor de ingangen van de woontorens staan cabines met veiligheidspersoneel en slagbomen. Het complex waar wij zullen logeren heeft een verlichte fontein omringd door palmbomen bij de oprit en Chacho maakt gebruik van de valet-parking service: een portier rijdt zijn auto naar de parkeergarage en brengt onze koffers vervolgens naar boven. De flat is prachtig: ruim en licht met een overweldigend uitzicht over een kanaal, daarachter een wijk met dichte tropische begroeiing en chique villa's en daarachter de oceaan. Het gebouw is tien jaar oud maar verkeert in perfecte staat en beschikt onder meer over een groot zwembad en een gym voor de bewoners. Er zijn vijf torens van 25 verdiepingen, met elk twee appartementen. Na een snel rekensommetje beseffen we dat alleen al in dit gebouw bijna evenveel mensen wonen als in ons hele dorp. Tel er de naastgelegen gebouwen bij op en dan kom je uit op duizenden mensen, die dicht op elkaar leven. Maar kennen ze elkaar ook?

Na onze eerste avond waarop we gezellig hebben zitten tafelen, rusten we goed uit. De volgende ochtend genieten we van het warme weer in het zwembad en na de lunch gaan we op pad. Met de auto begeven we ons in deze onbekende wereld, in eerste instantie op zoek naar een adequate uitrusting voor onze reis van zo' n 7000 km in totaal. Onwennig in de geleende auto passeren we de slagboom en rijden naar een dichtbij gelegen winkelcentrum. De poging om te betalen bij het tankstation mislukt: de machine accepteert de Argentijnse creditcard van mijn vriend niet, dus moet hij naar het kantoor om cash te betalen. In een enorme supermarkt kopen we een koelbox op wieltjes, kijken we naar tenten en slaan een voorraadje levensmiddelen in. We herkennen merken en artikelen, maar het assortiment in zijn geheel verschilt behoorlijk van wat we in Argentinië gewend zijn. Overigens zijn daar ook erg veel van dit soort megasupermarkten.

Dan gaan we naar een enorme zaak met computers, televisies en andere electronica om twee mobieltjes te kopen. Daar zien we opeens iets vertrouwds: op een gigantisch televisiescherm verschijnt het beeld van Cerro Torre en Fitz Roy, die prachtige bergen waar wij vanuit ons huis op uitkijken. Zo ver van huis en een tikkeltje verloren, is dit een leuk kadootje!

Foto: Heemkundekring Boxtel

De lijkkist van Maria Theresia van Horne, Baandervrouwe van Boxtel en douairière van Filips-Jozef, prins van Salm-Kirburg te Overijse (België).

Maximiliaan Emmanuel was vanaf 1718 de derde en tevens laatste prins van Horne. Hij huwde driemaal: zijn derde huwelijk was met de Gravin van Gavere. Zijn dochter en opvolgster Maria Theresia van Horne trad in het huwelijk met Filips-Jozef, prins van Salm-Kyrburg. Op die manier kwam het eigendom in handen van de prinsen van Salm. De prins overleed in 1779 en zijzelf in 1783. Zij werd opgevolgd door haar zoon prins Frederik-Jan-Otto van Salm-Kyrburg. Deze laatste Heer van Overijse stierf op het schavot tijdens het schrikbewind in Parijs. Onder het Frans Bewind werden zijn domeinen te Overijse aangeslagen door de Franse Republiek en het kasteel bestemd tot het senatorschap van Brussel. De broer van Napoleon, Jozef Bonaparte, verbleef soms in het kasteel. De foto is een geschenk van het stadsbestuur van Hoogstraten bij gelegenheid van een bezoek aan Boxtel in 1978.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

SP

Rinze van der Veen, Dave van de Ven, Marco Bressers en Marije van Kuijk. Foto: SP

Kunstgrasveld voor Boxtel, DVG en ODC
De SP-fractie is verheugd over een aantal opvallende sportinvesteringen. De voetbalclubs DVG, Boxtel en ODC krijgen elk een nieuw kunstgrasveld, JRC Ducks een nieuw veld en Marvel een nieuwe atletiekbaan. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "Het is knap hoe het college in financieel moeilijke tijden toch geld vrij heeft weten te maken voor deze forse investeringen. De SP ondersteunt deze plannen omdat sportverenigingen ook een belangrijke sociale functie hebben. We moeten er echter wel goed op letten dat er ook voor andere verenigingen voldoende financiële middelen zijn."

Kleine opknapbeurt vijver/boomgaard
De gemeente gaat in de komende tijd kleine aanpassingen uitvoeren in het gebied van vijver en boomgaard achter het gemeentehuis. Dat is de uitkomst van de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep. Zo wordt het pad naar het bankje bij de boomgaard gefatsoeneerd en zal het nodige snoeiwerk verricht worden. Bovendien komt er alvast een kleine aanpassing in de looproute naar het centrum. Dit zijn kleine aanpassingen en die hoeven niet veel geld te kosten, aldus SP-wethouder Eric van den Broek. De vele andere ideeën die de klankbordgroep naar voren gebracht heeft zullen op haalbaarheid onderzocht worden. De wethouder: "Ik heb een enthousiaste klankbordgroep gezien met veel goede suggesties. We gaan nu kijken wat wel en wat niet kan. In september moet er een plan liggen voor het hele gebied."

Klankbordgroep Mantelzorg komt met 21 voorstellen
De klankbordgroep bestaat uit tien mantelzorgers, het steunpunt Mantelzorg, een ambtelijk medewerker en wethouder Eric van den Broek. De eerste bijeenkomst van de klankbordgroep leverde maar liefst 21 voorstellen op. De gemeente en het steunpunt Mantelzorg gaan de (on)mogelijkheden van alle suggesties onderzoeken. Het gaat hierbij om zaken zoals opleidingsmogelijkheden, administratieve ondersteuning, werkdrukvermindering, betere aansluiting op professionele zorg, extra aandacht voor mantelzorgers met kinderen en financiële regelingen. Wethouder Van den Broek: "Mantelzorgers zijn van grote maatschappelijke waarde. We moeten ze koesteren en ondersteunen en zorgen dat ze niet overbelast raken. Daarom moeten we samen met hen het beleid vorm geven. Ik ben enthousiast over dit traject. Dit moet iets moois voor mensen in Boxtel gaan opleveren."

Vragen SP over huishoudelijke hulp in de vakantie
SP-raadslid Marije van Kuijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de huishoudelijke hulp in de vakantieperiode. Het college antwoordt dat Zorggroep Elde in de vakantieperiode niet voor volledige vervanging van de huishoudelijke hulp kan zorgen. Dat hoeft ook niet, want een aantal cliënten geeft aan zelf op vakantie te zijn of dat een familielid of mantelzorger de taken overneemt. Ook willen mensen vaak geen vervanger, omdat ze hun eigen vaste hulp willen. Alle besluiten gebeuren in overleg met de cliënt en per situatie worden de mogelijkheden onderzocht, aldus het college.

INbox

Herman van Wanrooij, Geertje Schellekens, Marria van den Hoven en Guus Eltink. Foto: Marria van den Hoven

Samen in voor Boxtel, samen in de raad
Dit keer willen u een inkijkje geven hoe onze partij functioneert. INbox bestaat uit leden die geworteld zijn in de Boxtelse samenleving. Vrijwilligerswerk is ons niet vreemd: mantelzorg, werk in wijken, collecteren, organiseren van activiteiten, dirigeren, opbouwen, opruimen, we hebben een breed werkveld. Velen van onze partij zijn lid van een sportvereniging, maar ook van andere verenigingen zoals een zangkoor, het Gilde, Boxtel Vooruit, een carnavalsvereniging, wijkorganen, enzovoorts.

Ook hebben wij zitting in de besturen van deze of andere verenigingen of stichtingen en op ons werk zijn we actief in de OR of een werkgroep. U zult begrijpen dat ons langs deze weg veel signalen vanuit de Boxtelse samenleving bereiken en dat we zo weten wat er speelt in Boxtel en wat onze inwoners bezighoudt. Onze leden zijn de oren en ogen van INbox die ons voeden met ideeën, opmerkingen, aanwijzingen en meningen van de inwoners van Boxtel. Hierover wordt gecommuniceerd in de fractievergadering die bijna wekelijks wordt gehouden. En samen bepalen we wat we verder met al die opmerkingen en meningen gaan doen.

Wij zijn blij met het initiatief van deze krant om ons de gelegenheid te geven om via deze rubriek met u te communiceren. Ook u kunt onze ogen en oren zijn in onze mooie gemeente. Om een paar voorbeelden te geven:
- Burgerparticipatie en wijkinitiatieven zijn twee onderwerpen die we als partij steeds onder de aandacht houden. In Selissenwal wil men graag ommetjes maken door de wijk. Daarvoor waren twee paadjes nodig. De paadjes liggen er, aan de ommetjes wordt gewerkt. Dit wijkinitiatief is gerealiseerd.
- In Oost zijn er zeker voor fietsers, onveilige situaties; we hebben een rondje door deze wijk gefietst met onze wethouder en de situaties ter plekke bekeken. Daar gaat zeker iets mee gebeuren. Ook hebben we actief meegekeken en gedacht over de herindeling van de Dr. de Brouwerlaan.
- De fietsroute over de Molenwijkseweg is gevaarlijk, zeker nu er zoveel in- en uitritten aan die weg zijn gekomen. Hierover hebben we vragen gesteld. Er is nog geen veilige route, maar er wordt aan gewerkt. Mogelijk worden deze volgend jaar gerealiseerd.

Er zijn tal van probleempjes die niet altijd rechtstreeks met politiek te maken hebben, maar die door onze partij makkelijker op te pakken zijn omdat we bijvoorbeeld meer van die signalen hebben gekregen. We kunnen hierover direct in overleg met de wethouders, vragen stellen in de gemeenteraad, een motie indienen of het op de agenda plaatsen. Er in ieder geval voor zorgen dat het probleem aandacht krijgt en blijft krijgen en mogelijk op korte termijn wordt opgelost. Ook zijn we blij met initiatieven van inwoners, zij blijken vaak creatieve oplossingen voor een probleem te hebben.

U kunt onze fractievergadering bijwonen als u mee wilt praten. Maar mogelijk heeft u alleen een vraag of een opmerking. U kunt contact opnemen met onze secretaris via secretaris@inbox-boxtel.nl. Ook kunt u onze website bezoeken: www.inbox-boxtel.nl.

Schroom niet en ga met ons in gesprek. Wees ook onze ogen en oren. Wij zijn u daar dankbaar voor. Ook u kunt iets betekenen voor een leefbare, veilige en prettige woonomgeving.

Protest tegen verbouwing VVV

Boxtel - Tegen de aanstaande verbouwing van het VVV-kantoor aan de Markt in Boxtel is bezwaar aangetekend door twee buurtbewoners. Volgens het duo, Louis Kallen en Jan Gemen, moet hiermee gewacht worden op de plannen voor de herinrichting van de Markt.

Hun bezwaren richten zich met name op de voorgenomen verplaatsing van de ingang van de VVV. Die zit nu aan de linkerzijde van het pand 't Hofje, maar moet straks aan de rechterzijde komen aan het Magdalena's Pad, de passage tussen de VVV en het gemeentehuis. "Waarom moet die ingang worden verplaatst?", vraagt Kallen zich hardop af. "Daarmee doe je afbreuk aan dit monument. Aan de andere zijde heeft nooit een deur gezeten, maar een raam."

Volgens de Boxtelaren moet de huidige ingang van de VVV voorlopig blijven gehandhaafd, in afwachting van de plannen met de Markt. Zij hopen dat het terras van restaurant En Garde dan wordt verplaatst van de hoek voor 't Hofje naar het marktplein aan de overkant van de weg. Dat zou in hun ogen ook de weg vrijmaken voor een looproute van de Markt naar de boomgaard en parkeerplaatsen aan de achterzijde van En Garde. Ook het kunstwerk paard van Sproncken voor het restaurant kan dan beter worden beleefd.

Volgens een woordvoerder van St. Joseph, de woonstichting die eigenaar is van 't Hofje zijn de eerste werkzaamheden aan het pand reeds begonnen. Het gaat hier om werkzaamheden aan de buitenzijde: schilderen, het reinigen en vernieuwen van dakpannen en voegwerk. Wanneer de interne verbouwing en verplaatsing van de toegang start, is volgens haar afhankelijk van de behandeling van het bezwaarschrift. Zolang daarover geen uitspraak is gedaan, wordt met dit deel van het werk niet begonnen. De woonstichting heeft van de gemeente al een vergunning om met de werkzaamheden te starten en ook de Boxtelse monumentencommissie steunt de verbouwingsplannen voor het VVV-pand.

Op 3 september vindt de hoorzitting over deze kwestie plaats bij de Boxtelse bezwaarschriftencommissie. Die geeft daarna een advies aan het college van burgemeester en wethouders, dat vervolgens een beslissing neemt.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
30/07 Keefheuvel e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 31

Bekendmakingen week 31

Aangevraagde omgevingsvergunningen:
Boseind ong, Boxtel uitbreiden bedrijfsgebouw
Dennendreef 5, Boxtel bouwen recreatiewoning (recreatiepark Dennenoord)
Industrieweg 19, Boxtel bouwen loods voor opslag goederen + (verpakte) kolen
Mgr.Wilmerstraat 25, Boxtel rooien: 1 berkenboom uit zijtuin
Uilenbroek 8, Boxtel bouwen loods
Zonnegoud 12, Boxtel bouwen vrijstaande woning

Verleende omgevingsvergunningen:
Brederodeweg 23, Boxtel aanbrengen gevelreclame + plaatsen reclamezuil
Langenberg 2, Boxtel uitbreiden woning in afwijking van bestemmingsplan
Molenwijkseweg 104, Boxtel verbouwen en uitbreiden woning + rooien: 1 eik en 1 kastanje uit zijerf + 2 bomen uit voorerf
Rechterstraat 25, Boxtel wijzigen v/d bestemming winkel in horeca

Ontwerpbeschikking Wabo:
Industrieweg 9, Boxtel veranderen of veranderen v/d werking inrichting

Verlenging beslistermijn:
Bosscheweg naast nr. 85, Boxtel verbeteren grond door mengen toplaag met zandgrond

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar alle bekendmakingen van gemeente Boxtel op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Flinke ravage bij ongeval op A2 bij Liempde

Foto: Lianne de Bruijn

Liempde - Kort voor 18.00 uur werden maandagmiddag de hulpdiensten gealarmeerd voor een verkeersongeval op de snelweg A2 bij Liempde. Op de rijbaan richting 's-Hertogenbosch was een auto door onbekende oorzaak in een slip geraakt en achterstevoren tegen de vangrail aan de rechterkant van de weg geklapt. Vervolgens kwam het voertuig op de rijbaan tot stilstand.

Persburo Sander van Gils
Foto: Lianne de Bruijn
Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Zowel de auto als de vangrail raakte zwaar beschadigd. Voor de inzittenden werd een ambulance opgeroepen, maar over hun toestand is niets bekend. Een bergingsbedrijf heeft de auto afgevoerd.

Meisje (12) gewond na val met fiets

Boxtel - Een 12-jarig meisje uit Boxtel is donderdag 23 juli aan het begin van de middag gewond geraakt aan haar knie na een val met haar fiets. Ze fietste vanaf St. Ursula in Boxtel de Baroniestraat op, maar nam hierbij de bocht te ruim. De Boxtelse raakte met haar stuur de achterkant van een passerende vrachtwagen en kwam ten val.

Ambulancepersoneel en politie waren snel ter plaatse en verleenden eerste hulp aan het meisje. Haar been werd gespalkt en ze werd in de ziekenauto verder behandeld. De politie sloot korte tijd een rijstrook af voor het verkeer om technisch onderzoek te doen naar de toedracht van de aanrijding.

Brand op dak door werk met brander

Boxtel - Op het dak van een overkapping bij een woning aan de Sint Sebastiaanstraat in Boxtel ontstond vrijdagmiddag 24 juli een kleine brand. Dit gebeurde rond 17.00 uur tijdens werkzaamheden op het dak, waarop de brandweer uitrukte.

Bij aankomst van de brandweerlieden was het vuur reeds gedoofd. Uit voorzorg controleerden zij met een warmtebeeldcamera of het vuur volledig uit was. Vermoedelijk heeft men met een brander de plastic afvoerpijp verbrand wat voor de nodige rookontwikkeling zorgde.

Omgewaaide boom blokkeert straat volledig

Boxtel - Aan de Koppenhoefstraat in Boxtel waaide zaterdagmiddag tijdens de zomerstorm een boom om. Dit gebeurde rond 14.45 uur. De boom viel op de straat, waardoor deze werd geblokkeerd en de doorgang volledig was gestremd.

De brandweer kwam ter plaatse en zaagde de grote boom in kleine stukken, die later in de berm werden gelegd. Nadat de rijbaan was schoongeveegd, kon het verkeer weer gebruik maken van de weg.

Matras in berm van snelweg A2 bij Boxtel in brand

Boxtel - Zaterdagnacht 25 juli moest de brandweer rond 4.00 uur uitrukken voor een buitenbrand langs de snelweg A2, ter hoogte van de Schijndelsedijk bij Boxtel. Achter de vangrail van de rijbaan tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch lag een matras die in brand stond.

Met één straal hoge druk was de kleine brand snel gedoofd. Hoe de matras daar terecht is gekomen en hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend. Naast de brandweer kwam ook de politie ter plaatse.

Bel je 112 of 0900-8844?

Boxtel - Iedereen weet wel dat het alarmnummer 112 gebeld moet worden bij levensbedreigende situaties. Minder bekend is dat het alarmnummer ook gebeld mag worden als je een verdachte situatie ziet of getuige bent van een misdrijf op heterdaad.

De politie kan met jouw informatie sneller in actie komen en daarmee de pakkans vergroten. De meeste aanhoudingen vinden namelijk plaats op heterdaad en vaak na meldingen van burgers.

112 bel je in principe altijd bij de de volgende spoedsituaties:
- als iemand gewond of in levensgevaar is (mens of dier);
- acute gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid;
- je bent zojuist slachtoffer geworden van een misdrijf;
- je bent getuige van een misdrijf;
- verdachte situaties.

0900-8844 bel je in principe voor de overige situaties, voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan. Op dit telefoonnummer kun je ook terecht voor informatie en advies. Wie anoniem wil blijven, belt met 0800-7000. Je kunt dan toch informatie met de politie delen, zonder jezelf bekend te hoeven maken.


v.l.n.r. Willy van Zuijlen, Ton Dortmans, Marusjka Lestrade, rondemiss Margo, William Voets en rondemiss Lian Foto: Hans van Doorn

Ton Dortmans wint Tourspel Liempde 2015
Bijna 2.900 euro opgehaald voor goede doelen

Liempde - In een volgeladen café De Durpsherberg is afgelopen zondag onder leiding van presentator Jan van de Wiel en wethouder Marusjka Lestrade de uitslag van het Tourspel Liempde 2015 bekend gemaakt. Nadat de uitslag van de laatste Tour-etappe verwerkt was bleek dat Ton Dortmans met 658 punten had gewonnen en de gele trui in ontvangst mocht nemen. William Voets pakte met 636 punten de tweede plek én de bolletjestrui, terwijl de 634 punten van Henk Renders goed waren voor de groene trui van de derde plaats.

Het was voor de vierde keer dat het Tourspel Liempde onder leiding van de stichting Woudbloem plaatsvond. De deelnemers stelden zelf een fictieve ploeg voor de Tour de France samen en verdienden punten met de resultaten die 'hun' renners tijdens deze wielerwedstrijd van drie weken behaalden. Naast het algemeen klassement waren er ook prijzen voor de beste dagvoorspellingen en het extra tourspel voor de beste prognose van de eindklassering van de Liempdse renner Koen de Kort. De uitslag daarvan zorgde nog voor wat commotie toen Koen op plaats 73 eindigde, omdat niemand dat vooraf had voorspeld. Twee spelers hadden op 72 ingezet en ook waren er twee die op 74 hadden gegokt. Uit deze vier werd door middel van een loterij de winnaar bepaald: Mark de Kort (geen familie). De Rode Lantaarn voor de slechtste voorspelling werd 'gewonnen' door Albert van Engeland met slechts 187 punten. De volledige uitslag is te vinden op www.tourspelliempde.nl.

De ideale ploeg, waarmee het meeste punten te halen was Foto: Hans van Doorn
Presentator Jan van de Wiel introduceert wethouder Marusjka Lestrade Foto: Hans van Doorn
Presentator Jan van de Wiel maakt zich klaar voor de prijsuitreiking Foto: Hans van Doorn
Presentator Jan van de Wiel stelt de rondemissen Margo en Lian voor Foto: Hans van Doorn
Tweede prijswinnaar William Voets met rondemiss Margo Foto: Hans van Doorn
Het publiek in de Durpsherberg Foto: Hans van Doorn
Tweede prijswinnaar William Voets ontvangt zijn prijs Foto: Hans van Doorn
Rondemiss Margo feliciteert Ad de Kort met zijn prijs terwijl rondemiss Lian het volgende lootje trekt Foto: Hans van Doorn
Het publiek in de Durpsherberg Foto: Hans van Doorn
Voorzitter Willy van Zuijlen bedankt wethouder Marusjka Lestrade Foto: Hans van Doorn
Wethouder Marusjka Lestrade trekt het lootje van de winnaar van het extra tourspel Foto: Hans van Doorn
Presentator Jan van de Wiel introduceert wethouder Marusjka Lestrade Foto: Hans van Doorn
Jan Claassen en Cora van den Berg nemen de cheques in ontvangst Foto: Hans van Doorn
Voorzitter Willy van Zuijlen feliciteert winnaar Ton Dortmans Foto: Hans van Doorn

Veel deelnmers
Voorzitter Willy van Zuijlen van de stichting Woudbloem sprak van een groot succes en bedankte alle vrijwilligers en sponsoren, maar vooral ook de deelnemers. Dat waren er in totaal 284. "We hebben dit jaar dertig procent meer inschrijvingen gehad in vergelijking met het afgelopen jaar. Dat is vooral te danken aan het enthousiasme van deelnemers die hun collega's, vrienden en familie hebben overgehaald om ook mee te doen. We zien dat er ook steeds meer inschrijvingen komen van buiten Liempde, wat het alleen maar mooier maakt", aldus Van Zuijlen. Wethouder Marusjka Lestrade viel hem daarin bij: "Het is prachtig om te zien hoe er ieder jaar weer een feest van wordt gemaakt. De wijken van Boxtel kunnen nog wat leren van hoe het er hier in Liempde aan toe gaat."

Dat het Tourspel steeds populairder wordt, was ook duidelijk te zien aan de drukte in De Durpsherberg, die van muur tot muur was volgepakt. Misschien was dat ook wel vanwege de gratis loterij waar aanwezigen aan mee konden doen en waar ze officiële wielrenshirts en allerlei promotiemateriaal konden winnen, die door sponsoren beschikbaar waren gesteld.

Goede doelen
Met het Tourspel werd in totaal meer dan 2.850 euro opgehaald, wat gelijkelijk werd verdeeld tussen de twee goede doelen van dit jaar: SamenLoop voor Hoop, de sponsorloop ten behoeve van de kankerbestrijding, die in Liempde wordt gehouden op 12 en 13 september, en de Stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). Deze stichting gaat het geld gebruiken om de maaltijdenvoorziening voor ouderen uit te breiden van twee naar vijf dagen per week. Voorzitter Jan Claassen van SamenLoop voor Hoop sprak zijn waardering uit voor de deelnemers en de organisatie. Hij gaf toe dit jaar voor het eerst zelf te hebben meegedaan aan het Tourspel, maar dat hij zeker van plan is om volgend jaar opnieuw mee te doen. Dat geldt ook voor Cora van den Berg, die namens de stichting BOL de cheque in ontvangst kwam nemen: "Net als de stichting BOL is het Tourspel iets waar je pas enthousiast over wordt als je ervan hebt gehoord. Froome mag dan de Tour hebben gewonnen, maar wij voelen ons de ware winnaars."

Foto boven: (V.l.n.r.) voorzitter Willy van Zuijlen van de organiserende Stichting Woudbloem, winnaar Ton Dortmans van het Liempdse Tourspel 2015, wethouder Marusjka Lestrade, rondemiss Margo, winnaar van de tweede prijs William Voets en rondemiss Lian.

Foto onder: Voorzitter Jan Claassen van de Samenloop voor Hoop in Liempde en Cora van den Berg van de Stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde nemen de cheques in ontvangst. Zij worden geflankeerd door rondemissen Margo (links) en Lian.

Bridge:

Bridgeclub Revanche, 21-07:
A-lijn:
1 Maartje & Gac Sterrenburg 58,33%
2 R. Dankers & F. Sedee 57,41%
3 H. Schalkwijk & P. Verstijnen 55,79%
B-lijn:
1 Ad & Anja Wouters 65,14%
2 T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 61,11%
3 Gerda & Ad van Lier 54,78%

Bridgeclub de Rots, 22-07:
A-lijn:
1 G. van Boxtel & G. Krebbers 60,55%
2 M. van Elk & G. Voltmann 59,44%
3 P. Broers & D. Landman 54,44%

Koen de Kort derde bij ronde van Boxmeer

Koen de Kort (rechts) veroverde maandag de derde plaats in Boxmeer. Foto: Marco Fotografie

Liempde/Boxmeer - Hij eindigde als 73e in het algemeen klassement van de Tour de France, die hij afgelopen zondag uitreed op de Parijse Champs Élysées. Een dag na dit wielerspektakel, maandag 27 juli, pakte Giant-Alpecin-renner Koen de Kort uit Liempde een fraaie derde plaats in het criterium 'Daags na de Tour' in Boxmeer.

Hij stond daar samen aan de start met mede-tourrijders als Lars Boom, Simon Geschke, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wout Poels. In dit eerste Nederlandse criterium na de Tour de France ondernam Boom, de winnaar van vorig jaar, een vergeefse ontsnappingspoging. Enkele rondes voor het einde ging de Limburger Wout Poels er samen met Robert Gesink vandoor. Poels, die als 44e eindigde in de Tour, versloeg Gesink, de nummer zes in de Ronde van Frankrijk, in de sprint. Koen de Kort was de snelste van de achtervolgers en kwam als derde over de finish.

Blox viert opening nieuw seizoen in De Braken

Boxtel - Zondag 30 augustus viert volleybalvereniging VC Blox de opening van haar nieuwe seizoen met als thuisaccommodatie sportcomplex De Braken.

's Middags verzorgt het 'Join Volleybal' team van de nationale bond NeVoBo een tour met verschillende attracties zoals een smashmeter, spronghoogtemeter en springstadion. Hierna volgt een clinic door een ex-international of eredivisie speler.

De activiteiten zijn niet alleen voor de jeugdleden van VC Blox, maar voor alle jongeren die zo op een speelse en leuke manier kennis kunnen maken met de volleybalsport. Aan het einde van de middag is er een barbecue voor leden en wordt de dag afgesloten met een feest.

Volop voetbalderby's voor start van het nieuw seizoen

Boxtel/Liempde - Voordat zij aan de competitie beginnen, gaan de voetbalclubs in de gemeente Boxtel nog volop oefenen en ook tegen elkaar.

Op zaterdag 15 augustus speelt ODC op Sportpark Wagenaars tegen DVG Liempde, om 18.00 uur. Donderdag 20 augustus treffen ODC en RKSV Boxtel elkaar op Sportpark Molenwijk voor een oefenwedstrijd om 19.30 uur. De zondag daarop, 23 augustus, treffen de Boxtelse clubs elkaar weer maar dan voor de beker op sportpark Munsel, het terrein van BOC, om 14.30 uur.

LSV uit Lennisheuvel is op zondag 16 augustus voor het eerst op eigen veld te zien. Om 12.00 uur is dan de aftrap voor de oefenwedstrijd tegen LSV 2.

16 / 16

Donderdag 30 juli

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 , Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 31 juli

Vakantieborrel met DJ van Partytime
22.00 uur Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

1 – 5 augustus

Kermis Liempde
Centrum

Zaterdag 1 augustus

Workshop Schminken
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Openingsact Liempdse Kermis
18.45 uur, Centrum Liempde

Diverse DJ's van Partytime
22.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Zondag 2 augustus

Workshop Schminken
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zanger Etienne
22.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Maandag 3 augustus

Zanger Mark Elbers
22.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Dinsdag 4 augustus

Kermisloterij Liempde
20.00 uur, Centrum Liempde

Zanger Mario Mulder
22.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Woensdag 5 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Zanger Ferry de Lits
23.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Donderdag 6 augustus

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphna
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 7 augustus

Poppenvoorstelling 'Ranja & Rietje'
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zaterdag 8 augustus

Workshop Schminken
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 9 augustus

Workshop Schminken
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 10 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 12 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 13 augustus

Binnendommeltjestocht
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphna
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

14-19 augustus

Kermis Boxtel
Markt & Breukelsplein

Zaterdag 15 augustus

Bridgedrive; 21e Klumpkesdrive
10.00 uur, Diverse horecagelegenheden, Liempde

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Voetbalderby ODC-DVG Liempde
18.00 uur, Sportpark Wagenaars, Essche Heike, Boxtel

Zondag 16 augustus

Voetbalwedstrijd LSV-LSV2
12.00 uur, Sportpark Lennisheuvel, Mijlstraat 27, Boxtel

'Boxtelse Ierse Sessie'
13.30 uur, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 19 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 20 augustus

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk

18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 of om
19.00 uur bij de Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Voetbalderby ODC-RKSV Boxtel
19.30 uur, Sportpark Molenwijk, Platanenlaan 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphna
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 22 augustus

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Concert: The Explosion Rockets
20.00 uur, Partycenter Denziz, Stationstraat 71, Boxtel

Zondag 23 augustus

Workshop Schilderen en Tekenen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Voetbalderby RKSV Boxtel-ODC
14.30 uur, Sportpark Munsel, De Aanloop 29, Boxtel

Live Muziek; Grape Valley
Vanaf 15.00 uur, Dinercafé Knus, Eindhovenseweg 39, Boxtel

Maandag 24 augustus

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

25-28 augustus

Kindervakantieweek PIUS X
Heidonk 28, Liempde

26-28 augustus

Kindervakantieweek Buurtsport
Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Woensdag 26 augustus

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 27 augustus

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphna
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 29 augustus

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 30 augustus

Kofferbalsale
10.00 uur, Den Tip, Barrierweg, Liempde

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Voorlezen uit prentenboek Jas de Keistamper
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Woensdag 2 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 3 september

Kienavond aquariumvereniging Daphna
20.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel