DeMooiBoxtelKrant

16 maart 2016

DeMooiBoxtelKrant 16 maart 2016


Onderzoeksraad voor Veiligheid: 'Onnodig risico's met giftreinen'

Boxtel - Bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor worden onnodig veiligheidsrisico's genomen. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van de botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein die gevaarlijke stoffen vervoerde bij station Tilburg op 6 maart vorig jaar. Deze 'giftreinen' rijden over een route die ze ook langs Boxtel brengt.

De botsing vond plaats door inzet van verouderde treinen en een wijziging in de planning voor de goederentrein. Door menselijke fouten werd de lengte van de goederentrein niet goed doorgegeven, wat er voor zorgde dat de machinist van de passagierstrein een rood sein negeerde mogelijk ervan uitgaande dat hij nog langs de goederentrein kon. De lekkage van de giftrein kon vervolgens ontstaan omdat extra veiligheidsmaatregelen in de verouderde treinen ontbraken. Dit was weliswaar niet wettelijk noodzakelijk, maar volgens de Raad wel wenselijk.
Bij de botsing raakte de achterste ketelwagen, die gevaarlijke stoffen bevatte, beschadigd. In de goederentrein bevonden zich ook wagons zonder gevaarlijke lading. Als een van die wagons achteraan was geplaatst, zo concludeert de Raad, zou geen gevaarlijke stof zijn vrijgekomen. Dat is echter niet wettelijk voorgeschreven.

De botsing en bijbehorende lekkage ontstonden destijds door een opeenstapeling van beslissingen die volgens de Raad om logistieke en economische redenen zijn genomen en afbreuk deden aan het effect van geldende veiligheidsmaatregelen. Dat getuigt volgens de Raad van te weinig risicobewustzijn bij de spoorbedrijven. Ook de chemiebedrijven, in wiens opdracht het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt, hebben een belangrijke rol bij de risicobeheersing, aldus de Raad.

De Raad beveelt de spoorbedrijven aan om bij de aansturing van treinen geen beslissingen te nemen die tot onnodige risico's kunnen leiden, zoals het inlassen van een tussenstop. Daarnaast doet de Raad aan NS Reizigers de aanbeveling om oude reizigerstreinen niet in te zetten op spoortrajecten waarover ook transport met gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Verder vindt de Raad dat de achterste wagon van een goederentrein geen gevaarlijke stof mag bevatten en dat de giftreinen een betere beveiliging moeten krijgen.

Wegens onderhoud aan de Betuweroute dit jaar, maar ook wegens de inzet van verouderd materieel omdat de NS treinstellen tekort komt, zijn de conclusies uit het rapport voor Boxtel van belang. Over het traject Eindhoven-Tilburg, maar ook tussen Den Bosch en Boxtel wordt in de komende jaren bovendien een flinke groei in het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor verwacht.
De NS laat op haar beurt weten te kijken welke treinen op welke trajecten het best ingezet kunnen worden om de veiligheid te maximaliseren. Daarnaast wordt volgende maand sowieso een aantal oude treinen vervangen.

Trommelen op de Djembe met NLdoet

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De bewoners van woonhuis Bracbant in Boxtel kregen zaterdag een Djembe workshop aangeboden in het kader van de themadag NLdoet. Onder de deskundige leiding van Djembe docent Marc Willems studeerden zij een stuk in, dat de bewoners vervolgens opvoerden voor zo'n 25 belangstellenden.

In het lentezonnetje was het geen straf om te luisteren naar de muzikanten in spe. Daarbij klonk het al heel aardig. De workshop is een initiatief van Yvon Spierings die stage loopt bij Bracbant. Samen met vijf vrijwilligers van Stichting De Zonnebloem en docent Marc Willems leidde zij de workshop in goede banen.

Foto: Sander van Kasteren

Bewoner Niels Kremers vindt het fantastisch: "Het was niet heel moeilijk, maar ik heb het ook vaker gedaan. Ik wil eigenlijk wel op les." Docent Marc beaamt dat het goed ging: "Het vraagt wel wat, zo'n workshop. Maar iedereen heeft een uur lang in opperste concentratie geoefend." Volgens Niels was de sfeer goed en was er geen onenigheid over wie de twee grote trommels (dunduns) mocht bespelen: "Dat deden Maartje en ik. Wij boden ons als vrijwilligers aan en de rest vond dat prima!"

In het kader van NLdoet werden overal in de gemeente activiteiten georganiseerd. Lees meer over de verschillende initiatieven op pagina 6.

Uitwisselingsconcert Harmonie van de Gildenbonds

Boxtel - Het Harmonieorkest van de Gildenbonds geeft zaterdag 26 maart een uitwisselingsconcert met Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel. Deze muzikale happening zal om 20.00 uur plaatsvinden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel.

De Gildenbonds opent onder leiding van Arjan Gaasbeek met Colonial Song van Percy Grainger. Gildenbondsklarinettiste Jonie Pijpers zal vervolgens soleren in 'Il Concerto' van Oscar Navarro. Afgesloten wordt met 'Fleodrodum', een kleurrijke lofzang op het Brabantse dorpje Vlierden van componist Eric Swiggers.

De muzikale leiding van de gasten uit Wamel is sinds 1997 in handen van Willem van Zee. Deze harmonie zorgt voor een gevarieerd programma met onder andere 'Cries of London' van Martin Elerby, 'Courtly Dances' van Benjamin Britten en 'Sasparilla' van John Mackey.                                        

De entreeprijs voor het uitwisselingsconcert bedraagt slechts 5 euro. Dit is inclusief een consumptie. Meer informatie vind je op www.gildenbonds.nl. Het Baanderherencollege ligt aan de Baanderherenweg 2 in Boxtel.

Boekenweekend bij Vincentiusvereniging Boxtel

Boxtel - Voor de liefhebber van het gedrukte boek is er deze week, Boekenweek, de uitgelezen kans om mooie tweedehands boeken aan te schaffen in het actieweekend van Vincentiusvereniging Boxtel.

Het kringloopcentrum aan de Van Leeuwenhoekstraat 5 staat op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart in het teken van de Boekenweek. Dit jaar wordt speciale aandacht besteed aan het prachtige assortiment kunstboeken dat is verzameld door vrijgevige burgers, die een boek meerdere levens gunnen.

Breed assortiment
Naast kunstboeken zijn er romans te koop, maar ook boeken op het gebied van bijvoorbeeld aardrijkskunde en geschiedenis, godsdienst, culinair, algemeen wetenschappelijk, kinderboeken, puzzels en gezondheid. Veel lees- en studievoer en dikke romans om eens lekker in te duiken, maar ook veel doe-het-zelf boeken. Of het nou gaat om de moeilijkste klussen in huis of om handige trucjes bij het kleding ontwerpen en naaien; de boekenbeurs van de Vincentiusvereniging heeft het allemaal. Naast Nederlandse boeken zijn er ook boeken in andere talen.

En niet alleen boeken worden in groten getale aangeboden, het normale assortiment van platen, cd's, speelgoed, sportartikelen, elektronica, kampeerattributen, interieurverrijking, huishoudelijke benodigdheden en meubilair is ook zeer divers en omvangrijk.

Uiteraard is het doel van de boeken- en platenbeurs geld bijeenbrengen voor de individuele hulp die de Vincentiusvereniging verleent aan noodlijdende burgers of aan één van de vele goede doelen die zij organiseert of ondersteunt. Daarom wordt alle koopwaar voor een mooi prijsje aangeboden. Het kopen van een boek, cd of lp sluit aan bij de slogan van de Vincentiusvereniging: voor een kleine prijs steun je met een groot hart.

Open dag Zorrgroep Elde met Wonen & Zorg en Werk & Carrière

Foto: Zorggroep Elde

Boxtel - De open dag van Zorggroep Elde kent dit jaar twee hoofdthema's: Wonen & Zorg en Werk & Carrière. De open dag is op zaterdag 19 maart tussen 10.00 en 14.00 uur in Wijkhuis Simeonshof.

In dit wijkhuis krijgen bezoekers antwoord op brandende vragen over tijdelijk of langdurig wonen met zorg; thuis of op één van de tien locaties van Zorggroep Elde. Naast meer informatie over diensten en services kunnen geïnteresseerden meer te weten komen over werken, leren of het doen van vrijwilligerswerk bij de zorggroep.

Op de open dag kunnen bezoekers in gesprek met onder anderen de casemanagers over algemene zorgvragen en de hoofden verpleging & verzorging over gespecialiseerde zorg bij Zorggroep Elde. Bijvoorbeeld zorg die in het kader van het project Waardigheid en Trots van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport landelijke bekendheid kreeg zoals Obesicare (zorg voor cliënten met obesitas) en De Oleander (afdeling voor cliënten met onbegrepen gedrag). Verder kunnen bezoekers kennismaken met zorgrobot Zora en diverse technologische ontwikkelingen op het gebied van zorg.

Uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen aan een personeelsadviseur of praktijk-opleider over werken in de zorg. Naast de zorgmarkt worden binnen Simeonshof rondleidingen gegeven voor geïnteresseerden.
Onder bezoekers die zich opgeven voor de digitale nieuwsbrief van Zorggroep Elde, worden kleine prijzen verloot.

Wijkhuis Simeonshof
De open dag vindt plaats in Wijkhuis Simeonshof, Annastraat 5 in Boxtel. Deze locatie heeft, zoals iedere andere locatie van Zorggroep Elde een eigen karakter en sfeer. Simeonshof heeft een belangrijke buurtverbindende rol in de wijk.

Voor een overzicht van alle activiteiten en meer informatie over de open dag kunnen geïnteresseerden terecht op www.zge.nl.

Boekenmarkt in de bibliotheek

Boxtel - De Boxtelse vestiging van Bibliotheek de Meierij houdt vanaf 16 maart een maand lang een boekenmarkt. Iedereen die nog wat boeken zoekt om te lezen tijdens de mei- of zomervakantie of voor een zacht prijsje gewoon wat wil inslaan, is dan van harte uitgenodigd om tussen het aanbod te komen snuffelen. Ook mensen die geen lid zijn van de bibliotheek zijn van harte welkom.

Iedere week wordt het aanbod van boeken in de bibliotheek aangevuld, en om er voor te zorgen dat het aanbod zo actueel mogelijk blijft, wordt de collectie met regelmaat opgeschoond. Wat dan uit de collectie gaat wordt te koop aangeboden, zodat de bibliotheek de mogelijkheden blijft houden om steeds de nieuwste boeken aan te schaffen. En dan gaat het niet alleen om boeken, maar ook om tijdschriften, cd's en dvd's voor zowel kinderen als volwassenen.

De boekenmarkt van bibliotheek de Meierij duurt van 16 maart tot en met 16 april en is te bezoeken tijdens de gewone openingstijden. Voor meer informatie kun je terecht op www.bibliotheekmeierij.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 17 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in de Orion        13.30
                        Bijeenkomst nieuwe KBO leden in De Rots        19.30
Vrijdag 18 maart        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
                        Opening Hobby Centrum Boxtel Baroniestraat 105        16.00
Zaterdag 19 maart        Mauricktheater, De Speeldoos in Vught        14.30
Maandag 21 maart        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 22 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Buurtbewoners wijzen meeste plannen De Kleine Aarde af

Boxtel - Omwonenden van het voormalige duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde (DKA) in Boxtel wijzen de meeste plannen voor de herinvulling van dit terrein af. Wat hen betreft komt heel duidelijk het initiatief van de Boxtelse ondernemers Wim van der Vorst en Albert Peijnenburg als beste naar voren. 'Dat plan heeft unaniem de voorkeur van de omwonenden van DKA.'

Dat schrijven zij in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. De omwonenden, die zich De Buren van De Kleine Aarde noemen, hebben de diverse initiatieven voor de herontwikkeling van het gebied tegen het licht gehouden.

Ze maken duidelijk dat het plan van Van der Vorst en Peijnenburg de buurt de meeste rust geeft en unaniem als beste wordt gekozen. De tuin van DKA kan daarbij als mogelijke invulling een microhotel krijgen, een brouwerij, bomencentrum en Bed & Breakfast. Nadere informatie die de omwonenden hebben gekregen van Van der Vorst leert hen dat het DKA-gebouw verhuurd wordt aan Peijnenburg, die het gaat gebruiken voor re-integratiedoeleinden. Daarbij komt eventueel zeer kleinschalige daghoreca, in het kader van begeleiding van mensen naar werk.

Volgens De Buren van De Kleine Aarde loopt de gemeente met dit initiatief geen financieel risico: er is sprake van een 'duidelijke financiering', waarbij 'Van der Vorst betaalt en ontwikkelt'. De eigenaar gaat bovendien op het terrein wonen, wat volgens de buurt van belang is om dat netjes te houden. Ook wordt het 's nachts afgesloten. Het plan is in hun ogen kleinschalig, met weinig verkeersbewegingen en erg concreet.

Die overzichtelijkheid en duidelijkheid wil bij de andere plannen volgens de buurt nog wel eens ontbreken. Zo laken zij de 'grote hoeveelheid aan initiatieven en betrokken partijen' in het voorstel met energiezuinige woningen, ondernemen en wonen van Het Collectief. Daarbij hebben zich onder meer Woonstichting St. Joseph, Waterschap de Dommel en de scholen SintLucas en Helicon aangesloten. De omwonenden spreken in hun brief de vrees uit dat het moeilijk wordt om op langere termijn alle partijen aan boord te houden. Ook zijn ze bang voor geluid en stank van de geplande vergistingsinstallatie en wijzen ze op de gevaren hiervan in combinatie met de gasleiding in de bodem.

'Veel te vaag'
Bij het plan van de familie Tops en de Herenboeren met onder meer een restaurant vinden De Buren van De Kleine Aarde de financiering onduidelijk. Daarnaast levert het voor de buurt overlast op, zowel overdag als in de avonduren en weekenden, wordt gesteld. Het initiatief 'Burgers voor de Kleine Aarde, Een Sociaal-Duurzaam Dorp' is volgens de briefschrijvers financieel zeer onzeker. Hierbij worden eveneens vraagtekens geplaatst bij de 'grote hoeveelheid aan initiatieven en betrokken partijen'. Twee andere plannen zijn door de buurtbewoners niet beoordeeld omdat ze die 'veel te vaag' vinden.

In hun reactie vragen zij het college om een transparant besluitvormingsproces bij de planvorming van De Kleine Aarde: 'Wanneer wij als buurt het gevoel krijgen niet serieus genomen te worden, zijn wij genoodzaakt stappen te nemen'. De gemeenteraad maakt 19 april een keuze.

Boek en Bal mooie aanwinst voor Boxtel

Schrijfster Chantal van Mierlo en schrijvers Frank van Pamelen en Peter Buwalda signeren hun boeken op het Boek en Bal. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Na een aantal jaren van afwezigheid, was de vernieuwde Boxtelse editie van het Boekenbal, toepasselijk Boek en Bal genaamd, een succes. Zaterdagavond kwamen zo'n honderd geïnteresseerden op het nieuwe jaarlijks terugkerende evenement in Podium Boxtel af.

De Tilburgse auteur Frank van Pamelen trapte af met een bijzonder komische lezing over poëzie. Al snel was de zaal aan het zingen, waarbij teletekstkoppen de songtekst vormden op bekende melodieën.

De karakters uit de sprookjes van de gebroeders Grimm kwamen soms heel beangstigend over. Foto: Sander van Kasteren
Peter Buwalda wordt aan de tand gevoeld door Lukas Meijsen. Foto: Sander van Kasteren

Na de lezing van Van Pamelen volgde de in Duitsland woonachtige Boxtelse auteur Chantal van Mierlo. Zij schreef de thriller 'De Nummers'. Na een korte voordracht en een vraaggesprek met Van Pamelen was het woord aan de volgende gast: Peter Buwalda. Deze succesauteur, onder meer bekend van de bestseller Bonita Avenue, werd geïnterviewd door Lukas Meijsen. Buwalda vertelde over het soms zware proces van schrijven, waarvoor hij grote offers brengt. Ook las hij enkele zeer geestige columns voor die hij schreef voor de Volkskrant.

Het Boek en Bal kende ook al enkele voorafjes zoals een lunch en schrijfworkshop in Eetcafé Le Temps Perdu aan de Markt in Boxtel en een literair diner bij Tafel25 in de Rechterstraat. Het allereerste voorproefje had zelfs al op woensdag 2 maart plaats, tijdens een muzikaal-literaire avond in Lunchgalerie De Rijker in Sint-Michielsgestel.

Intussen liepen zaterdagavond in de foyer van Podium Boxtel figuren rond uit de sprookjes van de gebroeders Grimm. Deze Duitse sprookjesschrijvers passen prima binnen het boekenweekthema Duitsland, 'Was ich noch zu sagen hätte'. De sprookjesfiguren worden overtuigend neergezet door studenten van het Koning Willem I College uit Den Bosch.

Na het college van Buwalda was het tijd voor de wat lichtere kunsten in de foyer. DichtSlamRap -winnares van 2013 Loren Brouwers en Martje Wijers, die dit jaar de publieksprijs won bij deze Boxtelse poetry battle, droegen enkele gedichten van eigen hand voor aan het gemêleerde publiek. Philip Kroonenberg and his Magic Magicians sloten vervolgens de feestelijke avond muzikaal af.

Het Boek en Bal kan terugkijken op een succesvolle rentree in Boxtel.

Elektrocutiezaak: forse boetes geëist voor Boxtel en Camelot

Boxtel - In de tweede procesdag van de elektrocutiezaak is 60.000 euro boete voor zowel gemeente Boxtel als Camelot en 30.000 euro boete voor de technische dienst van Camelot geëist. De Officier van Justitie houdt zowel gemeente Boxtel als verhuurder Camelot verantwoordelijk voor dood door schuld.

Volgens de strafeiser hebben zowel de gemeente als eigenaar van het pand als Camelot als verhuurder verzuimd om het pand voldoende te inspecteren en in een veilige staat te verhuren aan de geëlektrocuteerde Van Gaal en haar huisgenoot Akash Ragoenath. Ook de technische dienst van Camelot blunderde volgens de strafeiser door onvoldoende opgeleid personeel in te zetten nadat Ragoenath een stroomschok kreeg onder de douche. Ook werd de monteur met verkeerde instructies op pad gestuurd.

De 20-jarige Janneke van Gaal kwam op 24 januari 2013 om het leven doordat ze tijdens het douchen geëlektrocuteerd werd. Akash Ragoenath, huisgenoot van Van Gaal, kwam eerder al onder stroom te staan in de badkamer en sloeg alarm. De uitspraak is op 25 maart.

Kamerkoor Ratatouille doet mee aan lenteconcert Trio a Capella

Sint-Oedenrode - Het Boxtelse kamerkoor Ratatouille maakt aanstaande zondag zijn opwachting bij het jaarlijkse evenement Trio a Capella in de Knoptoren in Sint-Oedenrode. Voor het vierde jaar op rij organiseert het Roois Kultuur Kontakt dit a capella lenteconcert, waar drie a capella groepen optreden met een diversiteit aan stijl en repertoirekeuze.

De muzikale middag staat in het teken van de menselijke stem: puur, kwetsbaar en zonder enige muzikale begeleiding. Ratatouille voorzitter Marije Maas: "Verschillende leden van Ratatouille zijn afgelopen jaren al gaan luisteren naar Trio a Capella en waren onder de indruk van de kwaliteit en de veelzijdigheid van de gezelschappen die optraden. En ook van de mooie akoestiek in de Knoptoren." Naast Ratatouille treden dit jaar twee vocaal ensembles uit Den Bosch op: Dubbel Zes (www.dubbel-zes.nl) en All Woman (www.allwomen.nl).
Het concert begint om 14.30 uur in de Knoptoren, Kerkdijk-Noord 8, gelegen aan de Dommel in Sint-Oedenrode. Kaartjes kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij de VVV of te reserveren bij Jeanne van de Ven via a.ven62@chello.nl. Indien nog voorradig zijn er ook kaartjes te koop vanaf een uur voor aanvang van het concert in de Knoptoren.

Puccinistraat

Foto: Monique Fick

Tussen Albinonistraat en Europalaan

Puccini wordt geboren in Lucca, in een familie die al generaties in de muziek zit. Als hij vijf jaar oud is, overlijdt zijn vader. Voor zijn muzikale opleiding wordt hij naar zijn oom Fortunato Magi gestuurd, die hem een slechte en ongedisciplineerde leerling vindt.
Puccini groeit op als een levensgenieter, die een opera schrijft als hij krap bij kas zit. Dat beklemtoont ook zijn genialiteit; hij lijkt op bevel meesterlijke opera's uit zijn mouw te kunnen schudden. Maar eenmaal aan het werk stort hij zich volledig in een nieuw operaproject, en doet vervolgens alles om tot een goed eindresultaat te komen. Legendarisch is zijn enorme hoeveelheid wijzigingen in het libretto van zijn opera Manon Lescaut en de daarmee gepaard gaande heftige discussies met de schrijvers.
Na een korte loopbaan als kerkorganist besluit hij, na een opvoering van Verdi's Aïda, om operacomponist te worden. Hij studeert van 1880 tot 1883 aan het Conservatorium Giuseppe Verdi in Milaan, bij Amilcare Ponchielli en Antonio Bazzini. In 1882 doet Puccini mee aan een wedstrijd voor een opera in één bedrijf. Hoewel hij niet wint, wordt zijn inzending, Le Villi, in 1884 opgevoerd aan het Teatro Dal Verme en trekt daarbij de aandacht van uitgever Giulio Ricordi. Die bestelt een tweede opera: Edgar.

Zijn derde opera, Manon Lescaut, is een succes en brengt hem in contact met de librettisten Luigi Illica en Giuseppe Giacosa, die voor zijn drie volgende opera's met hem samenwerken. De eerste hiervan, La bohème (gebaseerd op een feuilleton van Henri Murger), wordt beschouwd als één van zijn beste werken en ook als één van de meest romantische opera's ooit. Zijn volgende opera, Tosca, is Puccini's eerste uitstapje naar verismo, de naturalistische stijl in literatuur en opera. Madama Butterfly is gebaseerd op een toneelstuk van David Belasco. Deze opera wordt bij de première zeer vijandig ontvangen. Deze kritiek is grotendeels georkestreerd door rivalen van Puccini. Na enkele herzieningen is het een van zijn meest succesvolle opera's geworden.
Hierna componeert Puccini nog maar weinig. In 1903 raakt hij gewond als gevolg van een auto-ongeluk. In 1906 overlijdt Giacosa, zijn moeder. Drie jaar later, in 1909, ontstaat er een schandaal, nadat zijn dienstmeisje zelfmoord heeft gepleegd. Puccini's vrouw heeft haar valselijk beschuldigd van een verhouding met haar man.

Puccini overlijdt in 1924 te Brussel als gevolg van complicaties bij de behandeling van keelkanker. Zijn laatste opera, Turandot, blijft onvoltooid; de laatste twee scènes worden afgemaakt door Franco Alfano. In 2001 schrijft Luciano Berio een alternatieve versie voor deze slotscènes.

Bron: Vrije encyclopedie
Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Rabo Paasloop en Kidsrun Marvel

Boxtel - Atletiekvereniging Marvel houdt op maandag 28 maart, Tweede Paasdag, de 40e editie van de Rabo Paasloop. Deze wegwedstrijd wordt gelopen over een verhard parcours van 15 kilometer, met start en finish bij atletiekvereniging Marvel.

Er zijn geldprijzen beschikbaar voor de AU-wedstrijdatleten in de categorieën Heren, Heren masters M35 en M50, Dames en Dames V35. Het totale parcours bestaat uit vier ronden. De eerste ronde is 3,3 kilometer lang; de drie overige ronden hebben een lengte van 3,9 kilometer. De atleten lopen langs de snelweg richting de wijk Oost, waar een grote lus wordt gemaakt. Ook recreatieve lopers zijn welkom. Zij kunnen finishen na elke ronde, dus na 3,3 km, 7,2 km, 11,1 km of 15 kilometer.

Voorinschrijven is mogelijk tot en met 22 maart via onderstaande website. Na-inschrijven is ook mogelijk op maandag 28 maart vanaf 9.30 uur tot 15 minuten voor de start van de wedstrijd. Het inschrijfbureau is in het clubgebouw van AV-Marvel op sportpark Den Wielakker, De Voetboog 24, Boxtel.

Het startschot is om 10.30 uur. Dan gaan de AU-wedstrijdatleten van start voor hun afstand van 15 kilometer. Tegelijkertijd starten de recreatieve lopers die hun eigen afstand mogen bepalen. Voor de jeugd van 12 t/m 15 jaar geldt dat de maximale afstand één ronde is (3,3 km).

Rabo Kidsrun
Na het succes van voorgaande jaren wordt ook dit jaar de Rabo Kidsrun georganiseerd. Deze loop over 1 kilometer is voor scholieren uit groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Op Tweede Paasdag kunnen zij zich nog inschrijven tot een kwartier voor de start in het clubgebouw van Marvel.
De Rabo Kidsrun gaat om 10.00 uur van start. Deelname kost 1 euro en begeleiders mogen gratis meelopen.

Alle deelnemers van de Rabo Paasloop ontvangen na afloop een ludieke herinnering. Meer informatie via de website www.avmarvel.nl/paasloop.

Tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal Boxtel houdt op zondag 20 maart een tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots. Op de benedenverdieping staan die dag ruim zeventig volgepakte tafels vol hebbedingetjes op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Op de markt zullen onder andere kleding, speelgoed, cd's, dvd's of lp's aangeboden worden. De zaal is open vanaf 13.00 uur en om 16.00 uur sluiten de deuren. Entree is 1 euro per persoon en vanaf 15.00 uur 50 cent. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie is te vinden op www.onsideaalboxtel.nl of door na 19.00 uur te bellen met 0499-395181. Gemeenschapshuis De Rots is te vinden aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Alzheimer Café

Schijndel - Het Alzheimer Café Regio 't Groene Woud staat op 21 maart in het teken van de miMakkusmethode. Deze methode richt zich op het maken van contact vanuit rust en respect voor de alzheimerpatiënt.

Vanaf 19.00 uur zijn alle belangstellenden welkom. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. Toegang is gratis. De avond is in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel.

Lente bij De Kinderboerderij

Boxtel - De Kinderboerderij in Boxtel is het hele paasweekend geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Eerste paasdag, zondag 27 maart, kunnen kinderen hier meedoen aan het traditionele paaseieren zoeken. Voor kinderen met of zonder groene vingers start bovendien woensdag 6 april de Spruitjesclub weer.

Op zondag 27 maart mogen kinderen vanaf 14.00 uur buiten paaseieren zoeken. Er zijn twee locaties om te zoeken; één voor kinderen tot en met 5 jaar en één voor de oudere kinderen. Voor de speurneuzen die een gouden ei vinden is er een verrassing. In de huiskamer is iedereen welkom om een kippenei om te toveren in een paasei. De activiteit duurt tot 16.00 uur en deelname is gratis.

Spruitjesclub
Voor kinderen met of zonder groene vingers start op woensdag 6 april om 14.00 uur de Spruitjesclub weer. Dit is een moestuin voor en door kinderen die op de basisschool zitten. Deelnemers telen zelf groentes en fruit in de tuin, vertroetelen de dieren en ontdekken wat er allemaal buiten leeft aan grote en kleine diertjes. Bij slecht weer is er een aangepast programma in de huiskamer.

Opgeven voor de Spruitjesclub kan onder vermelding van naam en leeftijd via de email: info@kinderboerderijboxtel.nl. Kinderboerderij Boxtel is te vinden aan het Apollopad 1 in Boxtel.

Verbouwing Expert van Erp Boxtel in volle gang Feestelijke opening op donderdag 24 maart

Boxtel - De afgelopen weken is hard gewerkt bij Expert van Erp Boxtel en zijn er al veel voorbereidingen getroffen om de winkel te verbouwen. Donderdag 24 maart zal deze feestelijk heropenen in de nieuwste Expert huisstijl. Tot het zover is, staat het team van Expert van Erp klaar om de klant te voorzien van de beste service en persoonlijk advies.

Het team van Expert Boxtel gaat het grondig aanpakken. De winkel zal een ware gedaanteverwisseling ondergaan. De eerste start is gemaakt met de verbouwing en toevoeging van een nieuwe Jura wand en Denon by Heos wand. In de Jura wand komen de nieuwste modellen koffieautomaten en in de Denon/By Heos wand zijn straks de nieuwste modellen streaming audio speakers te zien en te horen. Ook de rest van de winkel zal worden aangepakt en het assortiment zal worden uitgebreid. Het aanbod wordt compleet: van koelkasten, wasmachines, magnetrons en laptops tot Smart TV's. Ook een uitgebreid aanbod van accessoires voor smartphone, laptop, stofzuiger en tablet is bij Expert Boxtel te vinden.

Ook voor installatie
De service van Expert van Erp gaat verder dan de winkeldeur. Zwaardere apparatuur wordt namelijk op afspraak thuisbezorgd. Bedrijfsleider Kevin: "We zorgen ervoor dat alles keurig op zijn plaats komt te staan en wordt geïnstalleerd op de bestaande leidingen. Vertrekken doen we pas als alles werkt." En als er onverhoopt iets mis gaat met de apparatuur, dan kan de klant blijven rekenen op de technische dienst van Expert van Erp. "We zetten ons graag in voor een snelle reparatie. Ook na de garantietermijn en ook als apparatuur niet hier gekocht is", benadrukt Kevin. "Bij storingen aan wit- of bruingoed staan we zo snel mogelijk voor onze klant klaar. Het liefst lossen we het probleem natuurlijk ter plekke op. Maar als dit niet lukt kunnen klanten rekenen op een gratis leenapparaat", aldus de servicegerichte bedrijfsleider.

Grootse leegverkoop
Voordat de winkel compleet kan worden verbouwd moeten deze en het magazijn eerst leeg. Alleen de komende dagen kunnen klanten dan ook nog profiteren van heel veel aanbiedingen en kortingen op diverse producten. Maar let wel: OP=OP! Tijdens de verbouwing zal de winkel geopend blijven voor het winkelend publiek.

Op de hoogte blijven van de heropeningsactiviteiten? Volg Expert van Erp Boxtel op facebook/expertboxtel. Expert van Erp is gevestigd aan de Rechterstraat 62 in Boxtel.

Animo onderlinge zorg voor ouderen in heel Oost gepeild

Boxtel - De Stichting Ouderen in Regie Boxtel wil peilen of er in de hele wijk Oost animo is voor een project met onderlinge zorg voor ouderen. De organisatie houdt daarom voor belangstellenden een informatieavond, op donderdag 24 maart in gemeenschapshuis De Rots.

In december vorig jaar heeft de stichting een zogeheten pilot-onderzoek gedaan onder bewoners van 60 jaar en ouder in een deel van de componistenbuurt in Boxtel-Oost. De respons daarop was 65 procent. Daardoor heeft de werkgroep Zorg en Onderlinge Dienstverlening van Stichting Ouderen in Regie Boxtel besloten een bijeenkomst voor heel Oost te organiseren, waarbij wordt ingegaan op de uitkomsten van dit onderzoek.

De belangrijkste zijn dat de bewoners van de componistenbuurt graag in hun woning willen blijven wonen en dat men mee wil denken en ook wel mee wil werken aan de onderlinge zorg voor elkaar. Daarnaast is er behoefte aan enkele ontmoetingspunten in de wijk. Ontmoeten en contact leggen kan daar op een eenvoudige en vooral laagdrempelige manier in de praktijk worden gebracht. Zowel in De Rots als in de Kinderboerderij en misschien nog op meer plaatsen in Oost zou dat kunnen worden gerealiseerd.

Met ideeën komen
Hoe dat moet worden georganiseerd en welke initiatieven daarvoor nodig zijn, staat voor een groot deel centraal tijdens de bijeenkomst in De Rots. De bedoeling is dat bewoners zelf aan het woord komen en ook met ideeën komen, naast de uitleg over de uitkomst van het onderzoek. Onder anderen wethouder Eric van den Broek en een vertegenwoordiger van woonstichting St. Joseph spreken deze avond eveneens. De samenkomst op 24 maart in De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 start om 19.30 uur en duurt uiterlijk tot 22.00 uur.

De bijeenkomst en de vervolgstappen daarop worden mede mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Sjef van de Laar. Deze stichting heeft 1.000 euro geschonken aan 'Ouderen in regie', omdat ze enthousiast is over dit burgerinitiatief door en voor senioren.

Andere wijken
De organisatie wil nadrukkelijk de 60-plussers uit Oost hierbij betrekken. De Stichting Ouderen in Regie Boxtel legt voor dit onderdeel van haar activiteiten het accent nu op deze wijk maar wil, als het bij bewoners aanslaat en er voldoende ervaring is opgedaan, ook in andere wijken onderlinge zorg en ondersteuning gaan promoten en ondersteunen.

Om te weten te komen op hoeveel bezoekers de stichting op 24 maart kan rekenen, vraagt ze aan geïnteresseerden om zich aan te melden en aan te geven met hoeveel mensen ze willen komen. Dit kan via e-mail: werkgroepzorgendienstverlening@gmail.com. Heb je niet de mogelijkheid om te mailen, dan kun je bellen naar Henny de Haan via 0411-675023 of Ans van de Brand via 0411-676327. Bij het aanmelden kunnen belangstellenden tevens aangeven dat zij niet mobiel genoeg zijn om zelfstandig te komen. De stichting wil in dat geval voor vervoer zorgen.

Brandweer Liempde doet mee aan provinciale vaardigheidstoetsen

Foto: Persburo Sander van Gils

Wanroij - De brandweer van Liempde heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112 in Wanroij. Ondanks de gedreven inzet van de Liempdse brandweerlieden behaalde zij een tiende (laatste) plaats. De wedstrijdploeg stond onder leiding van bevelvoerder Michel Verdonk.

De deelnemende wedstrijdploeg rukte zaterdag uit voor een bedrijfsongeval bij Aben Recycling B.V. aan de Broeksteen in het buitengebied van Wanroij. Navraag bij de meldkamer leverde op dat één persoon bekneld zat onder een toploader bij een bedrijf met een biogasinstallatie. Gezien de aard van de melding rukte ook een hulpverleningsvoertuig mee uit. Bij aankomst kon de bedrijfsleider alle ins en outs van het gehele bedrijf en de installatie in de overdekte sleufsilo vertellen. Al snel was duidelijk dat van onderaf het slachtoffer nauwelijks bereikt kon worden.

Foto: Persburo Sander van Gils
Deze gebruiken of Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
deze gebruiken Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Een verkenningsronde leverde een toegang aan de achterzijde van het pand op waarna men via een bordes bovenop de silo terecht kwam. Nadat de toploader zelf gestabiliseerd was kon begonnen worden met het bevrijden van het slachtoffer. Hiervoor waren echter vele verschillende manieren voorhanden en door de dag heen kwamen hiervan ook vele varianten voorbij. Brandweer Liempde koos ervoor om de stellage met hefkussens op te tillen. Nadat het slachtoffer bevrijdt was en overgedragen aan de ambulancedienst kon een begin worden gemaakt met het inpakken van alle gebruikte materialen.

Cd-presentatie Wildmen Bluesband

Boxtel - Wildmen Bluesband zal aanstaande zondag zijn eerste full length cd presenteren in P79 in Den Bosch. De bluesband staat hier op het podium tijdens de Bosch Blues optredens. Gitarist Jos de Wilde leerde op het MiK honderden Boxtelse kinderen gitaar spelen.

Vette gitaarsolo's, een knallende Hammond en bovenal stevige uithalen van de zangeres. Dit alles op een solide ritmebasis. Alle 13 tracks op de cd zijn live ingespeeld in de Popbunker Studio in IJmuiden en geeft dus perfect weer hoe de Wildmen Bluesband klinkt op het podium. De cd is getiteld 'It's freezing in my heart', naar de energieke eigen song van frontman Jos de Wilde.

De nummers op dit album beslaan een periode vanaf begin vijftiger-jaren tot een meer recente Koko Taylor song uit 2007 en laat goed horen wat de Wildmen Bluesband op het podium brengt. Wildmen Bluesband wordt geïnspireerd door grootheden als Elmore James, Freddy King en Buddy Guy. Maar naast de traditionele bluesnummers staan op het album ook heel onverwachte songs die je niet vaak hoort tijdens bluesconcerten. Van funky up-tempo blues tot hartverscheurende ballads met veel soul van leadzangeres Saskia de Nijs.

Tijdens de presentatie is de cd uiteraard te koop voor een introductieprijs van 5 euro. De blueskelder P79 is gevestigd aan de Markt 79 in Den Bosch. Aanvang 17.00 uur.

Kanovereniging de Pagaai viert 25-jarig bestaan

Foto: Eric van Antwerpen

Boxtel - Kanovereniging De Pagaai bestaat deze maand 25 jaar. Reden om aanstaande zaterdag 19 maart een feest te geven voor leden, oud-leden en genodigden. Voorzitter ("helaas geen lid van het eerste uur") Leon van de Eerden blikt terug op een kwarteeuw historie.

"Ik ben zelf een paar jaar na de oprichting besmet geraakt door het kanovirus", vertelt Van Eerden. "Maar ik hoor wel bij de oude garde." Twee van de oorspronkelijke leden, Huub de Beer en Joop Spijkers, zijn nog lid van de vereniging. "De oprichting gebeurde destijds op camping Dennenoord. Het kanovaren was toen een campingactiviteit, maar was eigenlijk zo leuk dat de activiteitencommissie toen een heuse kanovereniging oprichtte." De naam 'Pagaai' komt van de Surinaamse benaming voor peddel.

Zij vonden hun thuisbasis in de schietloods van de handboogvereniging, op de camping. Na een aantal jaar daar te hebben vertoefd, vertrok de club in de jaren negentig naar de Voetboog. In 2005 werd met een groot aantal vrijwilligers een volwaardige accommodatie gebouwd, met in 2011 een lagune met zelfgemaakte steiger van waaruit het rondje Dommel inmiddels goed bezocht werd door vele kanovaarders. Later is ook de glijgoot in huidige toestand tot stand gekomen en kwam een eind aan het dragen van kano's over de Monseigneur Wilmerstraat.

Deelnemers zijn druk bezig de laatste hand te leggen aan de sfeerverlichting van hun kano Foto: Mark van der Pol

Door de jaren heen kwamen er vele activiteiten voorbij zoals de schoonmaaktocht over de Dommel, Sint over de Dommel, de Lichtjestocht in november en de zogenaamde Munseltocht, een tocht met speciaal gebouwde catamarans voor mensen met een beperking, ieder jaar weer een hoogtepunt voor de Munselgroep. Ook heeft de Pagaai deelgenomen aan het Boxtels evenement Dommeltheater en de nachtelijke kanotocht Boxtel by Night. Deze tocht werd geïnspireerd door een kanotocht van bevriende Amsterdamse kanoclub Sloterplas.

In de winter ligt het kanovaren zelf stil. Dat wil echter niet zeggen dat de vereniging stilzit. "In het najaar hebben we een kanotocht in de Ardennen en in de winter doen we allerlei klusjes zoals het repareren van de boten en het klussen in onze tuin", vertelt de voorzitter. "Én we hebben iedere vrijdag natuurlijk ene clubavond." Ook maken enkele leden meerdaagse tochten in België, Luxemburg en Duitsland.

Voor de komende 25 jaar hoopt Van de Eerden nog wat extra leden te kunnen rekruteren. Een lidmaatschap kost 35 euro per jaar. Meer informatie over de kanovereniging is te vinden op: depagaai.nl.

Op zaterdag 19 maart is iedereen die de Pagaai een warm hart toedraagt welkom op de feestreceptie van 15.00 tot 17.00 uur in het clubhuis aan de Voetboog 7 in Boxtel. Belangstellenden kunnen daar ook kennismaken met de vereniging via foto's en overig materiaal.


Vervolg van de voorpagina

Foto: Sander van Kasteren

Zo'n vijftig ouderen kregen vrijdagmiddag dankzij stichting De Zonnebloem en leerlingen zorg en welzijn in de kantine van het Baanderherencollege (BHC) een lunch aangeboden. Na afloop was er voor de liefhebbers een handmassage en een uitgebreide nagelverzorging. Het is de vijfde keer dat het BHC in samenwerking met De Zonnebloem ouderen lunch aanbood in het kader van NLdoet.

De leerlingen zorg en welzijn zijn erg enthousiast. "We waren van te voren best wel zenuwachtig", roepen Evi, Tessa (beiden 15) en Naomi (14) in koor. Voor hen is het de eerste keer dat ze datgene in de praktijk mogen brengen wat ze in de lessen verzorging hebben geleerd. Verrassend genoeg vinden de dames allemaal het verzorgen van de lunch het leukste programmaonderdeel.

Wie denkt dat verzorgen alleen iets voor vrouwen is, komt bedrogen uit. Er doen ook vier jongens mee aan de organisatie van de verzorgingslunch. Volgens docente Marcia van Vroonhoven hebben de leerlingen al flink geoefend in haar lessen: "De lunch is eigenlijk onderdeel van het lesprogramma."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Leerlingen van het BHC verzorgden vrijdag een lunch voor ouderen. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Bij de Geitenwei werd ook flink geklust door de vrijwilligers. Foto: Marie Fick
Wethouder Peter van de Wiel (l.) en burgemeester Mark Buijs (m.) zetten hun betse beentje voor. Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

En de ouderen? Die vinden het allemaal prachtig. "De leerlingen zijn heel vriendelijk en de soep is heerlijk", zegt een ouder dame. "Ik vind het heel leuk allemaal. Maar een nagelbehandeling hoef ik niet per se hoor", merkt ze lachend op.

Meer klussen
Ook in de Boxtelse Geitenwei en bij Buurtkamer Forofiet op Selissen werden verschillende klussen opgeknapt. Wethouder Peter van de Wiel en burgemeester Mark Buijs staken de handen flink uit de mouwen bij de aanleg van de generatietuin in Liempde.

NLdoet
In het kader van NLdoet werden dit weekend in het hele land belangeloos klussen uitgevoerd die het belang van sociale samenwerking tussen mensen moeten benadrukken. NLdoet is een jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag op initiatief van Het Oranje Fonds.


Van de Wetering doet al 25 jaar 'gewoon'

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De dagen worden langer, de zon is regelmatig te zien en de temperaturen komen overdag weer boven de 10 graden Celsius. Dat betekent dat het hoogseizoen voor Van de Wetering Kozijnen en Zonwering weer in aantocht is. En dat dit jaar voor de 25 keer, want het bedrijf viert zijn 25-jarig bestaan.

Eigenaar Marcel van de Wetering is een man van hard werken. Zijn credo is dan ook 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Zijn eerste klus was het leveren en monteren van de zonwering van Brouwerhof in de Dr. de Brouwerlaan. Dat was in 1991. "Ik was daarvoor al actief in de binnenzonweringen voor Albany Blinds. Maar ik kreeg steeds meer verzoekjes om ook buitenzonweringen aan te leggen. Eerst antwoordde ik steevast dat ik dat niet deed, maar op een bepaald moment zei ik toch ja", vervolgt Van de Wetering met een glimlach. "U vraagt, wij draaien!"

Foto: Sander van Kasteren

Zo werd zijn bedrijf geboren. Gedurende de jaren kwamen er steeds meer activiteiten bij. Zonweringen, garagedeuren, terrasoverkappingen en kunststof kozijnen. "Eigenlijk het hele buitenleven, hoewel ik geen buitenmeubilair verkoop", lacht hij. Tot zijn klanten behoren vooral particulieren, maar ook Woonstichting St. Joseph en Bosch Rexroth.

In de 25 jaar dat Van de Wetering zijn eigen zaak heeft, zijn de ontwikkelingen snel gegaan. "Je kunt het zo gek maken als je het zelf wilt, tot aan een zonwering die je via je mobiele telefoon kunt bedienen", vertelt hij. Maar hij verkoopt ook instapmodellen. Volgens hem zijn er wel meer trends te zien in de zonweringen en overkappingen: "Vroeger waren wit, grijs en bruin populaire kleuren. Nu zie je dat ook andere kleuren veel meer in opkomst zijn. Het is wat de klant wil."

Marcel van de Wetering vertelt zijn verhaal in zijn eigen showroom. Volgens hem is ook één van zijn krachten dat hij innovatieve materialen verkoopt. "Het is maatwerk; er zijn zoveel verschillende producten dat het bijna niet mogelijk is om een voorraad aan te leggen!", legt hij uit. "Bovendien kun je dan als kleine ondernemer moeilijker met de ontwikkelingen meegaan."

Intussen werkt Marcel niet meer alleen. Zijn zoon Pieter helpt hem. "Die deed een timmermansopleiding maar kon vanwege de crisis na zijn studie geen baan vinden. Toen heb ik hem gevraagd of hij mij wilde helpen." Samen met Pieter start Marcel een nieuwe zaak in Eindhoven. In het paasweekend op 25, 26 en 27 maart opent hij dit nieuwe bedrijf, dat richt zich op kozijnen en aanverwante producten. Het werd hem beschikbaar gesteld door Kroon Kozijn. "Ik kreeg eigenlijk een volledig ingerichte showroom aangeboden en bovendien neemt Kroon Kozijn zaken zoals marketing op zich", vertelt Van de Wetering. De zaak Van de Wetering Geveltechniek bv. is gevestigd aan de Rapenlandstraat 28 in Eindhoven.

Van de Wetering Kozijnen en Zonwering is te vinden op Daasdreef 1 in Liempde. Tel: 0411-632541, www.vandeweteringzonwering.nl.


Wat is nou een smartlap?
Een tijdje terug werd ik door een stel jonge studenten gevraagd om hun smartlappenfeest tot nóg hogere sferen te brengen. Ik moest dan wel echte smartlappen zingen. Nou, dat is voor mij een peulenschilletje! Dus met een volgepropte iPad met Johnny Jordaan, Tante Leen, André Hazes en Drukwerk, toog ik met veel plezier naar een van 's Neerlands grootste studentensteden. Ik parkeerde mijn bolide vlak langs een van de sierlijk verlichte grachtjes. Mooie locatie, goed georganiseerd: prima feest voor Rooie Rico dus! Ik volgde mijn gastmeisje die het feest mede organiseerde. Mijn gouden Kliko met m'n geluid sleurde ik drie trappen op naar boven alwaar het feest al in volle gang was. Voorafgaand aan mijn optreden bleek er een competitie te worden gehouden waar verschillende verenigingen een eigen lied moesten schrijven op een bestaande smartlap, zo werd mij uitgelegd.

Ik hoorde liedjes van Racoon, van Bløf en zelfs Nielson kwam voorbij. Mooi hoor, maar in mijn ogen niet echt smartlappenmuziek. Toen ik het podium mocht bestijgen en los ging op de meest oubollige maar o zo mooie liedjes uit mijn repertoire merkte ik dat er soms wat verbaasd naar mij werd gekeken. Nu merk ik wel vaker dat men soms ietwat verbaasd naar mij kijkt (het zullen wel mijn mooie blauwe kijkers zijn), maar dit keer was het anders.

Toen ik het liedje ''n Vriend' van André Hazes inzette, merkte ik wat het was. Ik geloofde het eigenlijk niet, maar… ze kenden het liedje niet! 'Wat krijgen we nu?' dacht ik. Ik zing liedjes van Hazes door heel het land en altijd wordt er hardop meegezongen. En soms zelfs met de meest Brabantse toevoegingen erbij tussen de refreinen (hielp ik je daarom uit de goot... uit de goot: k*t). Enfin, 't is altijd een succes. Maar onze nieuwe universitair hoogopgeleide jongeren kenden Hazes niet. Ouch!

Gelukkig is mijn repertoire uitgebreider en dus ging ik snel over naar de ietwat hedendaagsere liedjes van Jan Smit, Frans Duijts, Guus Meeuwis. Die kennen ze dus wel. Toch nog een prachtig feest dus. Maar op de terugweg naar huis bleef ik mij verbazen. Word ik nu oud?

Eigenlijk lag het meer aan mij. Want wat voor de één een smartlap is, is voor de ander gewoon een Nederpop liedje. Vaak hoor je van die Spaanse liedjes en die klinken zo heerlijk zomers en vakantie-achtig. Maar als je de teksten vertaalt, blijken het gewoon smartlappen te zijn. Neem nou Elvis. Ha! Dat was pas een smartlappenzanger. 'Ben je eenzaam vannacht, ga je me missen vannacht'. Of nog zo'n groepje ouwe jongens. Je kent ze misschien wel: The Beatles met 'Ik wil je handje vasthouden'. Of U2 met het liedje 'Ik kan niet leven…met of zonder jou'. Gewoon smartlappen!

Nou ja, een echte smartlap is eigenlijk een vertellend verhaal. Niet per se een liefdesliedje. Maar aangezien bijna alle liedjes nogal verhalend zijn… zijn het dan dus allemaal smartlappen? Nee lieve lezers, een lied met de tekst 'want ik heb 1,2,3,4 bitches in huis en ik heb 1,2,3,4 pillen gebruikt', dat is geen smartlap. Ik weet eigenlijk niet wat het wel is. Lekkere deun. Laat ik het daar maar bij houden. Ik denk dat ik voor díe tekst echt een te ouwe lul aan het worden ben.

Mijn Mooi Boxtel: Richard van den Brink

Foto: Richard van den Brink

Lekker genieten van rust, kabbelende beekjes en mooie natuur langs de Beerze in Natuurgebied Kampina. Wat kan de natuur toch mooi en rustgevend zijn!

Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans brengt stripboek uit

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Boxtelaar Ralph Dikmans (41) brengt 3 april een stripboek uit van de antiheld Anders-Man. Met het stripboek en enkele schilderijen staat hij bovendien op een grote stripbeurs in België. De schilderijen veilt hij daar, waarbij de opbrengst geheel naar het goede doel gaat. Dikmans zijn strip is te koop bij de Bruna in Boxtel en op 9 april zal hij er zelf ook zijn om zijn album te signeren.

Superhelden vind je in stripland in groten getale, zoals Superman, Batman en Spiderman. Maar bij niet veel mensen zal een belletje gaan rinkelen bij Anders-Man. Als het aan de Boxtelse striptekenaar ligt komt daar snel verandering in. Hij verzon de superheld naar aanleiding van een stripbeurs waar hij voor werd uitgenodigd. Dikmans: "Anders-Man is een echte antiheld. Hij heeft geen superkrachten en denkt dat hij alles goed doet. Eigenlijk is Anders-Man een groot klein kind."

Anders-Man werd geboren toen Dikmans bijna een jaar geleden een beeldkunstenaar sprak. Die had net een zelfgemaakt beeldje op de stripsigneerbeurs in België verkocht voor 100 euro. Dikmans schilderde op dat moment vooral. "Ik zei toen voor de grap: zoeken ze nog schilderijen?" Dat werd opgevangen door Catherine Dejonghe van uitgeverij 't Mannekesblad VZW. Zij zag wel wat in Dikmans zijn tekeningen en stelde hem voor om op de beurs wat tekeningen te veilen. De tekenaar besloot een album te maken zodat hij ook echt wat tentoon te stellen had. Zo groeide een grap uit tot een serieuze zaak.

't Mannekesblad VZW is een uitgeverij uit België die als doel heeft de strip te promoten. "Een VZW (vereniging zonder winstoogmerk) is net zoiets als een stichting in Nederland", legt Dikmans uit. "In België heeft de strip een andere status dan in Nederland. Hier is het 'slechts' een leuk verhaaltje, maar daar is het een echte kunstvorm, de zogenaamde negende kunst!"

Het thema van de stripbeurs van dit jaar is 'superhelden'. "Ik ging toen wat nadenken en kwam uit op een zwerver. Dat was makkelijk, want dan kon ik later zijn achtergrond nog invullen." Daarna volgde het moeilijkste deel: "Ik moest bedenken welke superkrachten mijn stripfiguur had. Maar bijna alle superkrachten komen al voorbij bij superhelden." De superkracht van Anders-Man werd om die reden achterwege gelaten.

Het superpak van Anders-Man is ook bijzonder. "De kleuren zijn van boven naar beneden rood, wit en blauw en hij heeft een oranje cape. Zo kan ik makkelijk onthouden hoe zijn pak er uitziet. Verder heeft hij een korte broek aan. Ook iets dat je niet vaak ziet bij superhelden", legt Dikmans uit. Anders-Man lijkt in bepaalde opzichten op Dikmans zelf: "Hij heeft een buikje net zoals ik, maar bij hem is het net wat erger."

Het stripalbum speelt zich af op de vloer van de stripbeurs, die hij moet beveiligen. Het verhaal in het stripboek sluit perfect aan op de stripbeurs: op iedere pagina staat een grap waarin bekenden uit de stripwereld voorbijkomen. Zo komen Willy Vandersteen (Suske & Wiske), Morris (Lucky Luke) en Hergé (Kuifje) in het album aan bod. Dikmans benaderde de tekenaars voor zover mogelijk van tevoren en vroeg hen of hij ze mocht tekenen. "De meesten reageerden erg positief. Gerard Leever (Oktoknopie) bijvoorbeeld, vond 'zijn' grap sterk en kon er erg om lachen." Een stripboek over strips dus. "En daarmee heel goed voor op een stripbeurs", vertelt Dikmans trots.

Alles aan Ralph Dikmans ademt strips: zijn rijkelijk met stripboeken gevulde boekenkast, zijn vlotte, van anekdotes doorspekte manier van praten en het plezier dat hij zichtbaar heeft als hij aan het tekenen is. "Mijn stripboek op een grote stripbeurs. Ik vind het nog steeds waus", verzucht hij.

De striptekenaar werkt in het speciaal onderwijs op de Michaëlschool. Aan zijn leerlingen heeft hij goede, kritische volgers: "Ik laat ze mijn strips lezen en als ze de grap leuk vinden, dan weet ik dat mijn strip goed is. Bovendien zijn ze goudeerlijk in hun oordeel." Ook Dikmans' kinderen blijken het werk van hun vader nauw te volgen. "Hee, je tekent in deze strip onze badkamer", merken zoon Cas en dochter Anne tijdens het interview op.

Dikmans tekent al een ruime tijd. Hoewel het de afgelopen jaren op een lager pitje stond. Als uitlaatklep begon hij toch weer te schilderen en tekenen. "Mijn vrouw was ziek en ik zocht toch een manier om stoom af te blazen", zegt de tekenaar daarover. Het leverde hem ook serieuze ideeën op: een verhaal over kanker en nierproblemen en een verhaal over pesten. Het eerste verhaal werd hem ingegeven door de ziekte van zijn vrouw die gelukkig volledig herstelde en een neef met nierproblemen. Het tweede verhaal was weer een greep uit zijn eigen leven. "Het is een beetje autobiografisch. Op de middelbare school heb ik ervaringen gehad met pesten." Toch wil Dikmans deze verhalen niet zelf tekenen en schreef hij alleen het scenario. "Mijn tekenstijl leent zich niet voor deze serieuze onderwerpen."

Dikmans veilt zijn tekeningen op de stripsigneerbeurs in België op 3 april. De opbrengst daarvan gaat naar VZW Pinocchio, een Belgische stichting die zich inzet voor kinderen met brandwonden. Op 9 april zal Dikmans zijn stripboeken tussen 14.00 en 17.00 uur signeren bij boekhandel Bruna aan de Rechterstraat 19 in Boxtel. Zijn album is in die winkel te koop voor 10 euro en is ook te bestellen via zijn facebookpagina www.facebook.com/ralphdikmans. Overigens liggen de plannen voor een tweede album al klaar: "Ik ben gewoon doorgegaan met tekenen nadat dit album in december af was. Ik zou alweer twaalf pagina's kunnen vullen!"

Welke brokken betaal je?

Wat kouder weer zorgt regelmatig voor lege accu's en vastlopende remsystemen. Daarnaast zijn gladheid en de lage zon ieder jaar weer de oorzaak van de nodige ongelukken op de weg. Gelukkig blijft het meestal beperkt tot blikschade en ongemakken, maar in alle gevallen kun je behoorlijk onthand zijn.

Waar wij regelmatig vragen over krijgen is of de autoverzekering ook pech (stilstaan zonder ongelukken) dekt. Standaard is dit niet in de polis opgenomen. Maar de laatste jaren is er het een en ander veranderd. Zo bieden steeds meer verzekeraars een pechhulpverzekering.
Het voordeel hiervan is dat je alles omtrent jouw auto op één polis hebt geregeld. De dekking van de pechhulpverzekering lijkt op de service van de wegenwacht. Sta je om wat voor reden dan ook stil langs de weg: hulp is onderweg.
Deze service kun je bovendien uitbreiden met 'pech bij huis'.

Iets anders dat de laatste jaren is veranderd, is de verzekering voor de inzittenden. Veel mensen kennen de ongevallen- en inzittendenverzekering. Deze polis keert uit bij blijvend letsel en overlijden. Wat deze verzekering echter niet vergoedt, is materiële schade of ziektekosten die je niet op jouw ziektekostenverzekering kunt verhalen.
Stel dat je een ongeval veroorzaakt. Jouw schoonmoeder zit naast je en bij haar breken een paar tanden af en de iPad die op de achterbank lag, ligt als gevolg van de klap aan gruzelementen. In dat geval is een ongevallen- en inzittendenverzekering niet toereikend: er is immers geen blijvend letsel. Een schadeverzekering voor inzittenden dekt deze schades wel. En daarnaast wordt de schade van de bestuurder vergoed.
Het is dus ook een extra bescherming van jezelf.

Maar stel dat jouw schoonmoeder net over de grens in Duitsland woont. Je dacht dat de situatie op de weg wel zou meevallen. Dat je in deze tijd van het jaar nog winterbanden nodig hebt over de grens, dat was je even vergeten. Als je dan een ongeluk veroorzaakt, dan rekent de Duitse politie het je zwaar aan dat je geen winterbanden hebt. Ondanks dat je verzekerd bent, zal de strafmaat daardoor aanzienlijk zijn.

Heb je vragen over goed verzekerd autorijden? Zowel met als zonder schade, kun je ons altijd bellen en kun je op ons rekenen.

TipMooiBoxtel: Boxtelaar erg actief op sociale media

Boxtel – Een fiks deel van de inwoners van de gemeente Boxtel (41 procent) zegt niet zonder mobiele telefoon te kunnen. Dit blijkt uit de enquête TipMooiBoxtel die DeMooiBoxtelKrant periodiek onder Boxtelaren houdt. Bovendien is de Boxtelaar ook flink actief op sociale media. Slechts 5 procent van de respondenten gaf aan er helemaal geen gebruik van te maken.

Van de ondervraagde Boxtelaren gebruikt ruim 85 procent Facebook. Het miljardenbedrijf van Mark Zuckerberg is daarmee het populairste sociale medium onder de inwoners van Boxtel. Facebook wordt op de voet gevolgd door WhatsApp (77 procent) dat ook onderdeel uitmaakt van het Facebook-imperium.
Op gepaste afstand volgen LinkedIn (38 procent), Skype (27 procent) en Twitter (25 procent). Ook Google+ (24 procent) en Instagram (19 procent) zijn populair. Vooral het relatief hoge gebruikscijfer van LinkedIn in onze gemeente valt op aangezien dit landelijk gezien onder de 25 procent ligt. Opvallend is ook dat weinig Boxtelaren aangeven dat zij 'nieuwe' sociale media zoals Snapchat en Meerkat gebruiken.
Dat Boxtelaren actief zijn op Facebook ontgaat ook de gemeente niet. Zo volgt de gemeente naar eigen zeggen met grote belangstelling pagina's als 'Je bent Boxtelaar als...', waar regelmatig frustraties en problemen worden gemeld door de Boxtelse gemeenschap. Ook kon het de gemeente niet ontgaan dat het vernieuwde parkeerbeleid op Facebook veel Boxtelaren wakker schudde. De groep 'Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE' kreeg in korte tijd 1337 leden.

Peter de Bresser

Foto: Mark van der Pol

Wie kent hem niet? Peter de Bresser was jarenlang de man die de melk kwam brengen in de Jordaan, en werkte daarna 34 jaar lang als postbezorger voor de PTT, waar hij ook voorzitter was van de personeelsvereniging. Ook is hij bij veel mensen bekend om zijn inzet bij de Boxtelse EHBO en de invaliditeitsvereniging. Hoe is het nu met hem?

De meeste mensen kennen Peter waarschijnlijk als postbezorger, maar eigenlijk was dat zijn tweede carrière. Als je tenminste die paar weken die hij binnen werkte meetelt. "Ik ben een buitenmens en een doener. Toen ik van de LTS afkwam heb ik eerst nog wel een paar weken binnen gewerkt, maar dat was helemaal niks voor mij. Ik wilde buiten werken, en dat ging ik doen als melkventer voor Bert van den Meijden. Ik reed met paard en wagen rond door de Jordaan om overal de melk te brengen. En ik kwam bij iedereen binnen. Dan kreeg ik bij de een een kopje koffie, en bij een ander mocht ik gewoon aanschuiven als het rond lunchtijd was. Dat ging zo in die tijd, vooral in de Jordaan. Ik zie nog steeds veel mensen uit de wijk, vooral de kinderen van toen. Dan is het altijd 'Hé melkboer!'

Peter trouwde met Marij, die hier in Boxtel was komen wonen toen ze een baan kreeg bij Verzorgingshuis Lindenlust. Samen gingen ze in de Prins Hendrikstraat wonen, in een pand waarin ook een snoepwinkeltje zat. Marij wilde dat winkeltje er wel graag bij houden, maar Peter ging op zoek naar een SRV-wijk om over te nemen. Het leek hem wel wat om zijn paard en wagen in te ruilen voor zo'n mooie rijdende supermarkt, maar dat verliep niet helemaal zoals gepland. "Een grote man van de SRV kwam bij ons langs. Hij raadde het me af. Hier in Boxtel was net de Weltevreden supermarkt gekomen, en het zag er steeds meer naar uit dat er in de SRV geen toekomst meer zat. Dus toen heb ik gesolliciteerd bij de PTT. Marij heeft de winkel nog een paar jaar aangehouden, maar toen we eenmaal kinderen kregen werd het voor haar erg zwaar om dat in haar eentje te doen, en dus sloot ze de winkel."

Werken bij het toenmalige staatsbedrijf PTT was Peter helemaal op het lijf geschreven. "Ik wist natuurlijk al wat het was om een buitendienst te draaien en kende de straten, dus het was in een paar weken gepiept. Ik voelde me daar meteen thuis, en dat bleef ook zo tot bijna aan het einde. Het was toen gewoon een heel ander bedrijf dan het later geworden is. Ik moest toen nog de eed afleggen en we kregen een echt uniform. Ik heb dat uniform nog steeds, net als alle andere die ik in al die jaren gedragen heb. Het was echt een prima werkgever. Ik voelde me daar zo betrokken, dat ik ook bij de personeelsvereniging ging. Daar organiseerde ik met nog vier anderen de uitjes, kaartavonden en allerlei andere leuke dingen, zoals met sinterklaas en oud en nieuw. Het klikte erg goed tussen ons vijven, dus dat koste me helemaal geen extra moeite. Als het met de post een keer rustig was, ging ik meestal gewoon rondlopen door het bedrijf en klusjes doen, zoals het schoonmaken van de koelkast of zoiets. Zo goed voelde het daar."

Hoewel Peter vele goede jaren bij de PTT kende, duurden die helaas niet eeuwig. "Het begon in 1989. Toen kregen we een brief thuis dat we vanaf dat moment geen ambtenaren meer waren, maar gewone werknemers bij een gewoon bedrijf. Dat deed me geen pijn hoor, en in het begin kwamen de veranderingen vrij geleidelijk, maar vanaf toen werd het wel steeds minder. We merkten meer dat het om de winst ging. Alles werd strenger en minder gemoedelijk. Door de jaren heen ging het steeds sneller met de veranderingen. De ene re-organisatie was nog niet klaar of de volgende stond al weer voor de deur. Toen ik in 2005 bij de directeur geroepen werd en die me vroeg of ik geen bezwaar zou hebben tegen vervroegd pensioen, vond ik het al niet erg meer. Ik was toen 60 jaar oud, en vond het mooi geweest", in juni 2006 ben ik uiteindelijk gestopt met werken.

Iedereen die Peter een beetje kent, weet dat hij geen type is om achter de geraniums te zitten. "In mijn PTT-tijd werd ik al EHBO'er. Dat vond ik zo leuk dat ik bij de vereniging ging, dus niet alleen voor het bedrijf. Toen ik bij de PTT stopte, ben ik daar gewoon mee doorgegaan, en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Ik ben er altijd bij met allerlei verschillende evenementen. Of het nu paardensport is of de Bloedprocessie, een wedstrijd van de Ducks of het Pleinfeest, ik ben er bij. Daarnaast heb ik nu zo'n app op mijn telefoon, waarmee ik kan worden opgeroepen als er iemand in de buurt een hartinfarct krijgt. Dan gaat de dichtstbijzijnde persoon die die app ontvangt naar de patiënt zelf om te starten met reanimatie en de tweede wordt opgeroepen om een AED te halen. Mooi systeem hoor."

Peter is de afgelopen jaren ook erg actief voor de invaliditeitsvereniging. "Ik hield vroeger veel van stijldansen en ben daar na mijn VUT weer mee begonnen. Dat groeide uiteindelijk uit tot een liefde voor lijndansen en country. Bij een van de groepen waar ik dat doe, vroeg een van de andere deelnemers of ik mee wilde gaan met een reisje van de invaliditeitsvereniging. Ze wist dat ik bij de EHBO zat, en ze waren nog op zoek naar meer mensen als begeleiding. Ik wilde wel, maar dan wilde ik graag dat Marij ook meekon, en daar betaalden we dan voor natuurlijk. Toen zij zag dat er maar drie begeleiders waren en dat allemaal heren waren, heeft ze zich ook meteen aangemeld. Want als er dan een dame hulp nodig had op het toilet, dan kon er tenminste een andere vrouw mee. Dus doen we dat met zijn tweeën. Ik ben daar echt het manusje van alles, want ik zeg toch nooit nee. Ik kan het beter voor een ander doen dan dat hij het voor mij doet, tenslotte. Ik kan gewoon niet stil blijven zitten, zo ben ik gewoon."

Uitslaande schuurbrand op Papiermaker

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bij een schuurbrand aan de Papiermaker is zaterdagochtend asbest vrijgekomen. De schuur raakte flink beschadigd, de bijbehorende woning liep geen schade op. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

De brandweer kwam met twee blusvoertuigen ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De omgeving werd afgezet, zodat de asbest die in de openbare ruimte terecht was gekomen kon worden opgeruimd. De politie hield omstanders op afstand.

Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.

Fietsster breekt voet na botsing met auto

Boxtel - Op de Brederodeweg is vrijdagmiddag een meisje gewond geraakt. Het ongeval gebeurde rond 17.00 uur nadat zij met haar fiets de weg overstak. Volgens getuigen reed het meisje door rood en kon een automobilist een botsing niet meer voorkomen. De jonge fietsster raakte gewond en is na de eerste verzorging ter plaatse overgebracht naar het ziekenhuis. Hier bleek ze een gebroken voet te hebben.

Volgens omwonenden is het niet de eerste keer dat er op de fietsoversteekplaats tussen de Rechterstraat en de Maastrichtsestraat een ongeval gebeurt. De auto liep flinke schade op door het ongeval, de voorruit en een van de koplampen raakten zwaar beschadigd. De politie noteerde van
enkele getuigen hun verklaring terwijl een bergingsbedrijf het voertuig takelde.

Niet met vuurwapen geschoten bij 'schietincident' Tongeren

Boxtel - Bij het 'vermeend schietincident' op 21 februari op Tongeren is niet met een vuurwapen geschoten. Dit blijkt uit politieonderzoek naar de toedracht van deze zaak. Mogelijk is wel geschoten en gedreigd met een alarmpistool of iets dergelijks. Bedreiging is dan ook wat de 28-jarige verdachte ten laste wordt gelegd.

De verdachte werd na enkele dagen weer in vrijheid gesteld. Het onderzoek naar het incident is afgerond, er wordt proces-verbaal opgemaakt en het is verder aan het OM te bepalen wat er mee gebeurt.

Wapens en verdovende middelen aangetroffen bij huiszoeking Boxtel

Foto: Politie Boxtel

Boxtel - Bij een huiszoeking aan de Van Hornstraat in Boxtel zijn eerder deze week diverse wapens aangetroffen. De politie kwam bij dit pand na informatie over een hennepkwekerij. In de woning werd een ontmantelde kwekerij aangetroffen. Daarnaast was er geknoeid met de gas- en elektrameter. De bewoner van het pand is aangehouden.

In de woning werden ook een groot aantal wapens en goederen, die gezien hun locatie als wapen kunnen worden aangemerkt, aangetroffen. Ook werd er nog een kleine hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen.

Vrachtwagen met varkens in brand

Boxtel - Een vrachtwagen vol met varkens heeft zaterdagmorgen in brand gestaan op de Keulsebaan in Boxtel. De varkens zijn daarbij ongedeerd gebleven.

De vrachtwagen was op weg naar de slachterij toen om onbekende reden de rem vastliep. De chauffeur merkte dit pas op toen zijn truck al in brand stond. Het vuur woedde bij de wielen en al snel werden verschillende brandweerposten uit de regio opgeroepen.

De varkens werden overgeladen op een andere truck.

11 / 16

Lieve lezers,

De bezetting van het Maagdenhuis. De Februaristaking. Het protest tegen de kruisraketten. John Lennon en Yoko Ono in bed voor vrede. De Arabische Lente. Occupy. Het Plein van de Hemelse Vrede. De hongerstaking van Mahatma Gandhi.

Zomaar een rijtje. Een rijtje protesten tegen onrecht of geweld die de wereld op haar grondvesten deden schudden. Die de wereld veranderden. Die de wereld - misschien wel - een betere plek maakten.

En eindelijk, eindelijk kan daar nu een nieuw hoofdstuk aan worden toegevoegd: de Boxtelse Protestmars tegen Parkeervergunningen.

We have a dream. Dat we onze dikke Volvo's neer kunnen knallen waar we willen in Boxtel centrum. Dat we onze visite niet drie weken van tevoren schriftelijk aan hoeven te geven bij de gemeente. En dat we godnondeju geïnformeerd worden over de gang van zaken in het centrum.

We have a dream. Dat Facebookpagina's vol boze Boxtelaren een verschil kunnen maken. Dat ondernemers open brieven op internet kunnen zetten (wat eigenlijk gewoon superlange Facebookposts zijn) en dat dat dan helpt. En dat een raamposter printen indruk maakt op de gemeente.

We have a dream. Dat onze auto's, zwart of wit, zonder vergunning geparkeerd kunnen worden in het centrum. Gewoon. Na je werk. Geen gezeik.

Maar die dream is bedrog, om met het orakel Marco Borsato te spreken. Want als ik wakker wordt op een gratis parkeerplaats dan droom ik nog. En geen Facebookpost of raamposter die d'r wat aan kan doen.

Ook de Protestmars tegen Parkeervergunningen zal hier niet veel tegen uithalen, vrees ik. De gemeente heeft besloten. Er wordt pas na de daad geïnformeerd. Normaal gesproken heb ik daar niks op tegen, maar in dit geval pas ik daarvoor.

Ik zal dus zeker wel voorop rijden in mijn scootmobiel. Vuistje omhoog en leuzen scanderen. En daarna lekker de boel ophouden, zoals de gemeente dat ook doet. Ik stel voor dat we onze auto's allemaal zonder bonneke overdwars voor het gemeentehuis parkeren.

Maar goed. Facebook roert zich weer en daar geniet ik dan wel weer met volle teugen van. Boxtel's Finest mag weer digitaal spuien en Heeft, na Benkskesgate en Kastanjegate, nu Vergunninggate om op los te gaan. En met goed recht.
Het voelt namelijk alsof we achterin de bus zitten, samen met Rosa Parks. Dit terwijl we eigenlijk voorin de bus willen zitten. We willen voorin zitten, maar het mag niet. Sterker nog, we willen de bus besturen. We willen de bus zelfs parkeren, maar helaas hebben we niet gedacht aan een vergunning.

We have a dream. Of in ieder geval, een Facebookpagina.

Kusjes, Bets

Foto: Heemkundekring Boxtel

Toen deze foto gemaakt werd in 1963 was de Burcht in gebruik als wijkkapel. Het pand is gebouwd als molen door het echtpaar De Boer-Smulders en kreeg bekendheid als de Blauwe Molen. Na de de Tweede Wereldoorlog werd het pand aangewend als noodhuisvesting voor de pas opgerichte Lagere Technische School. Na 25 jaar als parochiekerk dienst te hebben gedaan werd het afgestoten. Het pand kwam in particuliere handen en werd als wolcentrum in gebruik genomen door Van Kaathoven.

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

BALANS

Foto: Balans

BALANS zegt JA!
'Ja, mits...' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Informatieavond parkeervergunningen zeker doen!
Op dit moment is er grote onrust en weerstand over de door het college genomen verkeersbesluiten aangaande vergunningparkeren, blauwe zone en betaald parkeren. Wij hebben het college opgeroepen om een informatieavond te beleggen tijdens de zienswijze periode. Het college weigert dit tot op heden. Voor ons onbegrijpelijk want onze burgers hebben ons inziens diverse terechte praktische vragen over de verkeersbesluiten en daar mag het college niet voor weglopen. Tijdens de aankomende raad zullen we daarom steun zoeken bij onze collega-raadsleden om het college op te roepen nog tijdens de zienswijze periode een openbare informatieavond te organiseren. Wij rekenen op steun van onze collega's in de raad; bij burgerparticipatie hoort namelijk ook informatieverstrekking en dat hebben onze burgers gemist!

Burgers op 1!
Onze burgers hebben terechte vragen over de parkeervergunningen, die niet simpel af te doen zijn met 'dan ga je toch fietsend of lopend naar het centrum', zoals de wethouder opmerkte. Om tot een oplossing te komen in deze parkeervergunningendiscussie zullen ondernemers en inwoners samen met de gemeente tot praktische oplossingen moeten komen. Ondernemers en inwoners trekken gelukkig al samen op; het college blijft, ondanks dat het de mond vol heeft van burgerparticipatie, achter. Dit vinden wij onverstandig. Uit onze cartoon blijkt duidelijk onze mening; de burgers met hun praktijkkennis weten meer dan adviesbureaus en het dagelijks bestuur. Benut die kennis en kracht om te voorkomen dat Boxtel een spookdorp wordt en de verkeersbesluiten uiteindelijk beslecht moeten worden door de rechter. Waarschijnlijk trekken onze burgers daarbij aan het langste eind, aangezien de auto's die uit de wijken geweerd moeten gaan worden nergens naartoe kunnen; de noodzakelijke extra 230 parkeerplaatsen zijn namelijk niet aangelegd!

Gastvrij Boxtel!
Boxtel wil gastvrij zijn richting asielzoekers en vergunninghouders. Een prima zaak, maar zorg er dan ook voor dat we als gemeente gastvrij zijn voor onze eigen bewoners, ondernemers en winkelend publiek middels gratis parkeren en doe de wijken dus niet op slot. Ook hulp- en zorgverleners moeten in de wijken zijn om onze bewoners de noodzakelijke diensten te kunnen bieden.

Woonvisie; actuele cijfers ontbreken!
Er zal in onze gemeente veel gebouwd moeten worden om alle doelgroepen tijdig goed te huisvesten. Daarbij moet er wel van goede gegevens uitgegaan worden en daar wringt de schoen. De concept-woonvisie gaat uit van 250 woningen die nog gebouwd kunnen worden. Dit aantal klopte op 1 januari 2015, maar intussen zijn onder andere de plannen Den Bergh, Joice, Pantarhei, Sparrenlaene en Zonnegolven gerealiseerd. En gezien de dynamische woonwereld, kun je die getallen dus niet meer als vertrekpunt nemen bij een woonvisie die je half 2016 gaat vaststellen.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

INbox

Foto: Maria van den Hoven

Parkeervergunningen
Goed doen we het nooit voor iedereen! Alle politieke partijen hebben zich al jaren beziggehouden met parkeren en het zoekverkeer daaromheen. Er is gezocht naar de beste oplossing voor iedereen. Dat dat niet altijd lukt, blijkt wel weer uit de protesten tegen de parkeervergunningen.

Onze collega's van het CDA en de VVD hebben er vorige week beiden over geschreven in het politieke podium. En zoals zij aangaven en ook onze wethouder, willen ook wij graag dat inwoners zienswijzen indienen zodat daar ambtelijk en bestuurlijk kritisch naar gekeken kan worden.

Van verschillende kanten horen we dat inwoners niet goed geïnformeerd zouden zijn. Hoewel wij talloze momenten kunnen aangeven waarop er wel informatie is gegeven (in bijeenkomsten, publicaties, brieven enzovoorts) blijkt dit niet voldoende te zijn geweest. Wanneer we lezen dat inwoners, ook in het buitengebied, totaal van niets weten, dan gaat er iets fout. Dit politieke podium is er bijvoorbeeld ook om u te informeren. Wordt dit wel gelezen?

Foto: Monique Fick

Communicatie en informatie
Van onze partij INbox - Samen in voor Boxtel, Samen in de raad - zeggen we dat we midden in de Boxtelse samenleving staan. Wij zijn er voor en namens alle mensen in onze gemeente en willen daarom goed bereikbaar voor u zijn. En we moeten weten wat er leeft. En met dat gegeven gaan we in ieder geval verder aan de slag. Onze les: een nog betere communicatie met u.
En we willen de oproep van onze collega's van vorige week onderschrijven: 'Let op de aankondigingen in de lokale media en ben er bij als u ziet dat er een bijeenkomst wordt georganiseerd over een onderwerp dat u aangaat of interesseert.'

Zo is er volgende week maandag voor de bewoners van Selissenwal een bijeenkomst in de Amaliaschool met INbox en Combinatie95, waarin we willen praten over de jeugd en de toekomst van Selissenwal. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De volgende avond, dinsdag, is er in 't Tweespan (Kapelweg 28) een bijeenkomst waar twee onderwerpen aan bod komen. Om 19.30 uur begint de bijeenkomt over het Programma Hoogfrequent Spoor vervoer (PHS). Het college wil ons in een informatieve bijeenkomst bijpraten over wat er is gebeurd, waar we als gemeente nu staan en wat er nog moet gebeuren. Daarbij zal er volop gelegenheid zijn om vragen te stellen.
Om 21.00 uur komt het onderwerp Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) aan de orde. Er zal informatie gegeven worden over de inhoud van PAS en de gevolgen voor de gemeente.

En met betrekking tot de parkeerregulering? Op de website van de gemeente, www.boxtel.nl worden alle binnenkomende vragen die gesteld worden gepubliceerd en beantwoord. Als je dus nog een vraag hebt die er niet bij staat, stel hem dan. Op korte termijn worden er enkele inloopavonden georganiseerd waar u vragen kunt stellen en antwoord hierop krijgt.
Tot 7 april 2016 kunnen zienswijzen worden ingediend. Op de website staat hoe dat moet. Kan dat niet schriftelijk, dan kunt u naar de gemeente bellen.
Naar al die zienswijzen zal kritisch gekeken worden en waar nodig kan het beleid bijgesteld worden.

We horen graag iets terug. U vindt onze contactgegevens op de website van onze partij www.inbox-boxtel.nl en die van de gemeente.

Boxtel houdt informatieavonden over parkeren in het Centrum

Boxtel - Gemeente Boxtel belooft bij monde van verkeerswethouder Herman van Wanrooij dat het kritisch naar de parkeerplannen in het centrum en de daarop ingediende zienswijzen gaat kijken. Eerder ontketende het invoeren van parkeervergunningen in grote delen van het centrum een storm van kritiek.

"Wij hadden als gemeente wellicht proactiever moeten zijn in de informatievoorziening. Maar ik blijf achter de plannen staan", liet Van Wanrooij vorige week weten. Dit staat haaks op een schriftelijke reactie die de gemeente gisteren stuurde waarin zij aangeeft dat 'betrokkenen en in algemeenheid alle Boxtelaren breed en proactief geïnformeerd zijn over het nieuwe parkeerbeleid'. Volgens Van Wanrooij worden er iedere dag zo'n 4 zienswijzen ingediend tegen de nieuwe parkeerplannen. Die laten daar volgens hem ook ruimte voor omdat ze 2 grote zones omvatten met 18 losse verkeersbesluiten waar zienswijzen op maat in te passen zijn. De wethouder roept centrumbewoners op om niet enkel te klagen over de nieuwe plannen, maar ook een goed onderbouwde zienswijze in te dienen. De termijn hiervoor sluit op 7 april. Verder organiseert de gemeente extra inloopavonden om centrumbewoners te informeren, maar ook te ondersteunen in het indienen van zienswijzen. Die avonden zullen nog deze maand plaatsvinden. Van Wanrooij wijst nog eens op de reeds gehouden informatieavonden en klankbordbijeenkomsten waar volgens hem weinig negatieve kritiek op de voorgenomen plannen is gekomen.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
18-03 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
18-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
19-03 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
19-03 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 11

Aangevraagde omgevingsvergunning
-Beethovenring 15         rooien: 1 naaldboom uit voortuin

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
-Hogenbergseweg 43 en 45        rooien: 10 eiken uit achtererf woningen

Intrekking omgevingsvergunning beperkte milieutoets
-Middendreef 2                van een rundveebedrijf

Verleende omgevingsvergunningen
-Beneluxlaan 9 Liempde        renoveren en uitbreiden bestaande woning.
-Koningsvaren ongenummerd        rooien: 4 esdoorns uit bouwkavel V6
-Molenstraat 32                veranderen bijgebouw tot mantelzorgwoning
-Van Randerodestraat links en rechts
van woningenblok met huisnummers
17 ot met 47                rooien: 2 kastanjebomen
-Tongeren 5         vernieuwen kap inclusief kapconstructie van halfvrijstaande woonboerderij
-Zusterspad 2 t/m 28         vergroten fietsenberging

Verleende omgevingsvergunning beperkte milieutoets
-Savendonksestraat 6         voor agrarische inrichting op deze locatie

Beleidsplan
-Concept Woonvisie 2016-2025        beschrijving visie op wonen in de gemeente Boxtel met de belangrijkste opgaven en doelen voor het woonbeleid voor de komende 10 jaar.
Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Verlies voor teams HCB'92

Boxtel - De D-jeugd van HCB'92 had deze week Tachos tegen zich. De opdracht luidde goed samenwerken in de verdediging en deze opdracht werd door het hele team goed uitgevoerd. Het duurde alleen even voordat HCB de zwakke plek bij de keepster van Tachos had gevonden en het team ging de rust in met een kleien achterstand van 4-5. In de tweede helft wist HCB door goed samenspel langzaam uit te lopen tot 9-7. Helaas troffen de bezoekers in de eindfase toch nog twee keer doel waardoor er uiteindelijk een gelijkspel op het scorebord stond.

Dames 2
Dames 2 moest zaterdagavond in Drunen aantreden tegen Elshout. Doordat veel basisspelers niet beschikbaar zijn op een zaterdag werd het Boxtelse team aangevuld met andere dames en zelfs jeugdleden Liza van Rooij en Bruni van de Biggelaar gingen mee. De eerste goal, die even op zich liet wachten, was voor Elshout, dat vanuit de rechterhoek wist te scoren. Op identieke wijze viel ook het tweede doelpunt voor de thuisploeg. Invalspeelster Inge Brom maakte met een ijzersterk onderhands schot de 2-1. Elshout scoorde nog twee keer vanuit de hoek en één keer vanaf de cirkel. Daarna was het rust met een stand van 5-1.
Na de rust wist Elshout nog drie keer te scoren waardoor de stand 8-1 werd. Na een aantal pogingen vond Mandy van Abeelen het doel en scoorde het tweede doelpunt voor HCB. Uiteindelijk bracht Elshout met nog vier goals de eindstand op 12-2.

Puntenverlies Dames 1
Zondag speelde het eerste damesteam van HCB'92 tegen de dames van Lido in Heeze. Ondanks dat HCB eerder in het seizoen deze tegenstander met tien doelpunten verschil had verslagen, beloofde het toch een spannende wedstrijd te worden, omdat het krachtniveau nu niet voorspelbaar was. Door middel van een vrije worp vanaf de 9-meter opende Inge van Drunen de score voor HCB. De scores gingen gelijk op, beide teams wisten elkaar steeds van antwoord te voorzien. Omdat de scheidsrechter de verdedigingstechnieken van de Boxtelse dames niet kon waarderen, vielen er veel penalty's. Helaas alleen in het voordeel van Heeze. Doelvrouw Mary Swinkels wist maar liefst tweemaal een 7-meter te stoppen, maar toch liepen de tegenstanders door de toegekende penaltyregen uit. Nog enkele mooie afgeronde kansen van Inge van Drunen, Janneke Eijkemans en Hèlen Berkelmans bepaalden de ruststand op 7-6.
In de tweede helft moesten er duidelijk meer break-outs gelopen worden, aldus coach Mirjam van Weert. Nadat Lido twee keer de Boxtelse goalie had gepasseerd, gaf Janneke Eijkemans hier direct gehoor aan. Na een doelpunt aan de ene kant volgde eenzelfde antwoord aan de andere kant. Uiteindelijk ontfutselden de dames van HCB de scheidsrechter ook een penalty, die Mandy van Abeelen verzilverde. Het scorebord gaf even 11-11 aan, maar Lido bleef de leiding houden door direct weer een doelpunt te maken. Hèlen Berkelmans en Inge van Drunen wisten nog meerdere malen door mooie acties de aansluiting te houden en ook Ellen Persoons kon het niet nalaten om de doelvrouw te passeren. Met nog anderhalve minuut speeltijd was de stand gelijk. Helaas wist Lido door een vrijgespeelde vrouw op de cirkel de wedstrijd te bepalen. Met 16-15 bleef de winst in Heeze.

Meisjes B
Zondagmiddag ging het meisjes B-team op bezoek bij Achilles´95 in Veldhoven. Vol goede moed begon HCB´92 aan de wedstrijd waarbij de verdediging aan beide kanten goed stond opgesteld. Veerle van Abeelen keepte een uitstekende wedstrijd; ze hield zelfs een break-out tegen. Na 15 minuten was het Liza van Rooij die met een mooie worp voor het openingsdoelpunt zorgde. Al snel daarna scoorde Achilles´95 de 1-1 en even later weer een goal. Liza trok de stand gelijk via een doelpunt vanuit cirkelpositie.
Direct in het begin van de tweede helft scoorde Achilles´95 enkele malen, de verdediging van HCB'92 verslapte en dat gaf Achilles´95 de mogelijkheid om wat afstand te nemen met 5-2. De doelpunten van Gitte Vanhout en Liza in deze fase werden afgekeurd. In deze wedstrijd waren wederom de beslissingen van de scheidsrechter, die erg gevoelig bleek voor de aanwijzingen van de coach van Achilles´95, zeer bepalend voor het verloop van de partij. Er werd veel afgefloten in het nadeel van HCB´92. Dit gaf uiteindelijk een zeer vertekend beeld aan de eindstand van 14-2.

Sterk spel in eerste oefenduel honkballers Ducks

Boxtel - Zondag speelde het eerste herenteam van Ducks de eerste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het seizoen. Na het afscheid van coach Rik de Rooij is het nu aan de nieuwe trainer Kenneth Richardson om de formatie uit Boxtel klaar te stomen voor het naderende seizoen.

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Starlights en Ducks werd gespeeld in Schijndel. Startend werper van Starlights Sem van den Ekart begon sterk, maar moest in de eerste inning toch een punt incasseren op een harde tweehonkslag van Rogelio Cicilia, die Yannick Brechenmacher binnensloeg. Brechenmacher was deze inning al eerder op de honken gekomen door middel van een geplaatste honkslag.

Starlights pakte echter in de gelijkmakende slagbeurt een punt terug waardoor de stand weer gelijk werd. Ducks gaf in de slagbeurt daarna niet thuis en scoorde, geholpen door een veldfout aan de kant van Schijndel, een punt. Ducks zette door en wist nog twee punten te scoren.
Startend werper aan de zijde van Ducks, Jeroen van Nes, zette een solide prestatie neer en wist de potente slagploeg van Starlights te bedwingen.

Starlights bleef doordrukken en pakte een punt terug, tussenstand 4-2. Van Nes werd bijgestaan door zijn veldploeg om uit de inning te komen: Max Denteneer maakte een spectaculaire duik om een bal te pakken die hard geslagen werd. Hij sprong op en gooide de bal hard naar het eerste honk, waar Brechenmacher met een mooie 'stretch' de bal wist te vangen om zo de uit te verkrijgen die de inning beëindigde. Even later deed Denteneer het dunnetjes over met wederom een knappe duik, maar zijn aangooi was niet zuiver. Gelukkig wist Brechenmacher de in de grond gegooide bal behendig te pakken om zo toch nog de uit te maken.

Triple play
In de 7e inning verliet van Nes de werpersheuvel om plaats te maken voor Denteneer. Hij startte de inning goed, maar door pech en een aantal veldfouten wist de ploeg uit Schijndel vier punten te scoren. Gelukkig wist Denteneer met het eerste en tweede honk bezet een stootslag te vangen, terwijl de lopers dit beiden niet door hadden: zij waren beiden een honk verder gelopen. Denteneer gooide vlug naar het tweede honk voor de tweede uit, waarna Cicilia van twee naar het eerste honk gooide voor de derde uit. Een zeldzame 'triple play'. Dit betekende het einde van de wedstrijd met een eindstand van 6-4. Al met al een prima wedstrijd van beide ploegen vol actie en sportiviteit. Ongetwijfeld een veelbelovend begin voor beide partijen.

Kaderteam WvL verslaat koploper

Liempde - In een beladen duel tegen koploper de Vriendenkring uit Bergharen trok het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank aan het langste eind. Piet Leermakers had het geluk aan zijn zijde; zijn tegenstander strandde op 6 caramboles van het einde, maar zelf putte hij daaruit de kracht om de resterende 33 caramboles te maken.

Leo van Hastenberg won ook zijn partij op de andere tafel, mede op basis van een goede serie van 45. In de tweede helft van de wedstrijd kon Harm van de Laar geen vuist maken en verloor in 13 beurten. De uiteindelijke overwinning kwam er door Martien van den Tillaart, die na een hoogste serie van 77 finishte in 14 beurten. Dat zijn tegenstander in de gelijkmakende beurt nog een serie maakte van 74 deed aan de totale overwinning niets meer af.

Goede turnprestaties in Harlingen

Foto: Roos van Bommel

Harlingen - Drie Tabitta-toppers hadden zich geplaatst voor de kwartfinale afgelopen zondag in het verre Harlingen. Het beloofde een spannende dag te worden; er zouden veel turnsters afvallen in de strijd naar de halve finales. Coach Roos van Bommel steunde gespannen haar sporters en mag zeer tevreden zijn met de goede resultaten.

Mees van Abeelen en Romy Schepens turnden bij de jeugd N3. In het sterke deelnemersveld zetten zij beiden een erg goede wedstrijd neer. Op sprong lieten beide turnsters een nieuwe sprong zien, waardoor ze extra punten scoorden. Romy scoorde met een stabiele oefening zelfs het hoogste punt van de wedstrijd op balk. Mees wist zich wederom te bewijzen op de brug door daar hoge punten binnen te halen. Met respectievelijk een zevende en elfde plaats werden Romy en Mees na de zenuwslopende strijd beiden bekroond met een ticket naar de halve finale.
Esmee Komen kampte helaas met flinke griep en kon niet deelnemen. Ondanks de vooruitgang die ze op de trainingen liet zien,eindigde hier haar wedstrijdseizoen.
Volgend weekend zijn de laatste kwartfinales in Volendam, waar de turnsters van Tabitta opnieuw aan zullen treden.

Mooie seizoensafsluiting voor Oysters/Ducks

Boxtel - Oysters/Ducks won dit weekend de laatste wedstrijd van het seizoen tegen hekkensluiter Wallaby's met 43-12. De ploeg uit Venlo moest het vooral hebben van zijn zware voorwaartse en Oysters/Ducks meer van de snelle lijn.

Ondanks regelmatige druk via de scrum werden de Limburgers vooral door snel lijnspel van Oysters/Ducks naar een ruime nederlaag gespeeld. De laatste try was hiervan een mooi voorbeeld. Door goed loopwerk en snel de bal over te spelen via diverse spelers werd de verdediging van de Wallaby's kapot gespeeld. Bij de thuisploeg had Wout van de Sande door snelle uitbraken een groot aandeel en Pim van Esch scoorde een try en benutte de conversies.
Door deze overwinning is het team op de derde plaats in de competitie geëindigd. Een knappe prestatie na de promotie van vorig seizoen.
De Duckes Legends verloren in Zevenaar met 22-7 van Duuvels. De Achterhoekers waren sterker en passeerden door deze overwinning op de ranglijst de Duckes, die op de vierde plaats eindigden.

Spanning boven- en onderaan BRTC-ranglijst

Boxtel - In de BRTC werden slechts twee wedstrijden gespeeld. Nadat Taverbo Sabo 3 vorige week het kampioenschap behaalde is strijd om de tweede en volgende plaatsen nog open, evenals de strijd onder aan de ranglijst.

Sabo Boxtel had een lastige tegenstander aan Rotsvast. Ad van Weert verloor een partij van Bart Theeuwes. Theeuwes was ook voor Wim van Aarle te sterk. Hans van Weert van Sabo Boxtel won drie enkelspelen. Geerta Pluut won van Wim van Aarle. Samen met Bart Theeuwes won zij ook het dubbelspel van Hans en Ad van Weert. Jan Don haalde voor team Rotsvast geen punten, waardoor dit team op de achtste plaats bleef staan. Eindstand 6-4 voor Sabo Boxtel dat daardoor opklom naar de tweede plaats op de ranglijst.

De wedstrijd tussen Taverbo Sabo 1 en De Firma Fotografie was voor beide teams een belangrijke. Voor Taverbo Sabo 1 is de tweede plaats nog haalbaar. De Firma Fotografie moest proberen van de onderste plaats weg te komen. Cees Hems van Taverbo Sabo 1 won al zijn enkelspelen. Ronald van Dael van Taverbo Sabo 1 won de eerste twee games met 11-7 van Jordy van de Laak. Die kwam sterk terug en won de laatste drie games waarvan de laatste twee met 11-1 en 11-0. Van de Laak was ook te sterk voor Frans van Dun die ook een punt verloor aan Henk van de Laak. Ronald van Dael en Frans van Dun wonnen het dubbelspel in drie games van Henk en Jody van de Laak. Nick van de Laak won slechts twee games en kon dus voor De Firma Fotografie geen punten bij laten schrijven. Eindstand 7-3 in het voordeel voor Taverbo Sabo 1 dat daardoor op de vierde plaats blijft staan. Voor De Firma Fotografie was deze uitslag voldoende om gelijk te komen met de Bat Boys.

Volgende week staan de laatste drie wedstrijden op het programma waarin de beslissing valt over de bovenste posities achter kampioen Taverbo Sabo 3 en wie de rode lantaarn mee naar huis moet nemen.

Bridge Bridgeclub Revanche, dinsdag 8 maart A-lijn 1. F.& H. Schalkwijk 61,82% 2. S. Tempels & J. Sweere 57,83% 3. Hennie & Gerard Veroude 54,38% B-lijn 1. L. den Dekker & H. van de Wetering 2. G. van der Meer & P. Raaijmakers 60,05% 3. A. Hazenberg & P. van Berkel 59,50% Bridgeclub Boxtel, dinsdag 8 maart A-lijn 1. M. Kleiss & E. Wijnen 64,88% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 63,10% 3. F. Geurts & H. Jolie 61,90% B-lijn 1. A. Wouters-van Oirschot & A. Wouters 68,21% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 61,22% 3. G. van de Horst-Thomas & J. Arts 57,12% C-lijn 1. A. van Erp & A. Heijden vd Compen 61,11% 2. H. van der Krabben & A. Schalkx 50,00% 3. A. van de Heijden & Partner 44,44% 3. A. Eggenhuizen & C. Smits 44,44% Bridgeclub Rembrandt, dinsdag 8 maart A-lijn 1. J. Fischer& H. Maas 65,83% 2. F. Daniëls & C. van der Velden 59,58% 3. J. Clercx & H. Peerlings-Flinseberg 57,08% B-lijn 1. A. van Diesen & G. Bogaerts 78,13% 2. J. Claassen-Rath & A. van Zuidam-van Haren 65,63% 3. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 61,46% Bridgeclub Boxtel, woensdag 9 maart A-lijn 1. R. Dankers & H. Schalkwijk 67,12% 2. W. de Langen & R. Traa 63,44% 2. J. Braken & M. Legius 57,74% B-lijn 1. C. van Hal & G. Meys 65,42% 2. S. van Alphen & C. Meisters 61,50% 3. Annie & Cees van der Velden 57,00% Bridgeclub De Rots, woensdag 9 maart A-lijn 1. J. Koppen & J. vd Biggelaar 65,62% 2. F. Verhees & M. Vergouwe 59,89% 3. M. Ronde & M. Jussen 53,12% Bridgeclub Liempde, donderdag 10 maart A-lijn 1. Echtpaar Vermulst 60,21% 2. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 58,81% 3. Mw. van Oirschot & Mw. van de Laar 56,46% B-lijn 1. Mw. van Overbeek & Mw. van Peijnenburg 62,92% 2. Dhr. Engbers & Dhr. Gillissen 56,67% 3. Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 55,83% C-lijn 1. Mw. Kapteijns & Mw. van de Laar 65,00% 2. Mw. van Aarle & Mw. van de Heuvel 62,50% 3. Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 60,83% D-lijn 1. Mw. van Leusden & Mw. Maas 60,33% 2. Mw. Kronenburg & Dhr. Visser 59,00% 3. Echtpaar Strik 57,67% Bridgeclub Revanche, donderdag 10 maart A-lijn 1. H. van Esch & P. van de Ven 64,50% 2. Corry & Jan Kerssens 59,17% 3. P. Raaijmakers & H. Heijstek 57,00% Bridgeclub Boxtel, donderdag 10 maart A-lijn 1. P. van de Ven & P.Verstijnen 59,82% 2. J. van Doremalen & F. van Roy-van de Meerendonk 58,04% 2. H. & F. Schalkwijk 58,04% B-lijn 1. R. Traa-Vertogen & H.van Esch-Sonnevelt 57,50% 2. H. Heemskerk & C.Meisters-Windt 55,00% 3.L. den Dekker & I.van der Meijden-v.d. Doelen 54,00% Biljart Uitslagen 't Wapen Van Liempde/Regiobank De Vriendenkring-WvLiempde/Regiobank 2-6 De Helftheuvel1-WvLiempde/Regiobank 1 30-18 De Uitdaging 1-WvLiempde/Regiobank 2 28-28 WvLiempde/Regiobank 3-Ons Trefpunt 1 26-28 Uitslagen 't Ivoor (Libre)`t Ivoor 1-BBG Haarsteeg 1 29-24 (Libre)`t Ivoor 2-Krijt op Tijd 3 24-30 (Libre)`t Ivoor 3-BV De Helftheuvel 2 23-30 (Recr.)`t Ivoor 3-BV De Hazelaar 1 34-37 (3b-Kl) De Piepers 4-t Ivoor 4 23-27 (3b-Kl) `t Ivoor 5-NAL 8 24-30 (3b-Kl) 't Ivoor 6-NAL 6 15 – 30 Programma 't Ivoor 21-03 `t Ivoor 1-BV De Hazelaar 2(Recr 1) 13.00 21-03 `t Ivoor 2-VAR 2(Recr 2) 13.00 21-03 `t Ivoor 1-Riobar 2(3b-Gr.) 19.30 22-03 NAL 6-`t Ivoor 5(3b-Kl 5) 13.00 23-03 BV De Helftheuvel 2-`t Ivoor 2(C2/2) 20.00 23-03 `t Wapen van Liempde 2-`t Ivoor 3(C2/3) 20.00 23-03 De Meeuwen 2-`t Ivoor 3(Recr 3) 13.00 23-03 `t Ivoor 4-Pas Buiten 1(3b-Kl 4) 13.00 23-03 NAL 7-`t Ivoor 6(3b-Kl 6) 13.00

Uitslagen, zaterdag 12 maart
Beeball rookies3-kamp bij Starlights
Pupillen sb-Ducks        25-3
Pupillen hb-Ducks        8-10
Aspiranten sb-Jeka        4-15
Aspiranten hb-StarlightsDucks        11-7
Zondag 13 maart
Heren 2-Starlights        23-11
Heren 1-Starlights        17-4

Programma, zaterdag 19 maart
Beeball rookies-Nuenen        Ducks        14.00
Pupillen sb zuid-Ducks        Jeka (2e kl)        10.30
Pupillen hb-Ducks        Twins        13.00
Aspiranten sb-Ducks        Roef!        15.30
Aspiranten hb-Panters        Ducks        12.00
Junioren hb-Kickers        Ducks        14.00
Zondag 20 maart
Dames-Ducks        Starlights        11.00
Heren 2-Nuenen        Ducks 2        11.00
Heren 1-Tilburg        Ducks 1        14.30

Handbal

Uitslagen HCB '92 12-13 maart
HCB'92 D1-RED/RAG Tachos D1        09 - 09
Elshout DS3-HCB'92 DS2        12 - 02
Lido/De Vlinders DS1-HCB'92 DS1        16 - 15
Achilles'95 DB1-HCB'92 DB1        14 - 02        

Programma HCB '92 19-21 maart
Zaterdag 19 maart ( uitwedstrijd Best)
Aristos DB1-HCB'92 DB1        16.50
20 maart (uitwedstrijd 's-Hertogenbosch)
Blauw Wit D1-HCB'92 D1        10.20
Zondag 20 maart (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 DS2-HVM DS2        09.20
HCB'92 DS1-HCG DS1        10.45
Maandag 21 maart (thuiswedstrijd Pius X Liempde)
HCB'92 recr-Achilles'95 recr        20.00

Zaalvoetbal

Uitslagen, zaterdag 12 maart
Tahadi – Grieks rest Corfu                         4-1
Feestcafe de Nozem – Le Temps Perdu 4-1
Filipe Mode/E.Maas- C.J.v.d. Sande         3-8
v.d. Langenberg/Fleur- Heva Autobedrijf 3-1
Goossens Advies – Team Elizabeth         0-3
v.Dongen/v.d. Wiel – Kwalitaria Strik         2-2

Uitslagen, maandag 14 maart
Plein 2-F.C. Blokfit        5-6
Rijschool Gestel-Cafe Markzicht        2-2
Markzicht Boxtel-Green Team        3-2
Celdex b.v.-Hart van Boxtel        2-8
Verbeij /Hanekroot-Scheutjens b.v.        5-0

Programma, zaterdag 19 maart
X2COM-Fysio de Dommel        17.00
Adm Jilesen-v. Stekelenburg Bloemen        17.45
Feestcafe de Nozem-C.J.van de Sande        18.30
Team Elizabeth-Filipe Mode /E.Maas        19.15
Pika Bikes/'t Geveltje-Vouwwagenspecialist        20.00
Laansma Tuinen-Gebr. Bekkers        20.45

Programma, maandag 21 maart
v. Stekelenburg-Groen Als Gras        19.00
Vermeer Verz-Termeer Support        19.45
Faes entertainment-Vinyl en Tapijtwinkel        20.30
vd Heijden Milieu-Comsche Hoeve        21.15

Voetbal

Uitslagen, zaterdag 12 maart
PUPILLEN
DVG D 1-Sv Brandevoort D1        0-2
VOW D1-DVG D 2        4-2
DVG D 3-Fc Engelen D6        7-2
DVG MD 1-HVCH MD1        2-1
DVG E 1-Nulandia E1        2-2
Erp E2-DVG E 2        0-2
DVG E 3-Blauw Geel E9        3-2
DVG ME 1-Keldonk ME1        0-0
DVG F 1-SV Brandevoort F1        1-6
Sparta'25 F1-DVG F 2        8-0
Blauw Geel F8-DVG F 3        1-0
Ollandia F1g-DVG F 4        1-1
DVG F 5-Blauw Geel F13        1-0
Zwaluw mini 4-DVG mini 1        1-3
DVG mini 2-Best Vooruit mini 3        5-4
JUNIOREN
DVG A 1-Pr. Irene A1        3-1
Someren A4-DVG A 2        7-2
Milheezer Boys B1-DVG B 1        2-7
DVG B 2-Irene B2        4-2
Pr. Irene C1g-DVG C 1        2-1
DVG C 2-Sparta'25 C3        1-8
Zondag 13 maart
SENIOREN
DVG 1-Tongelre 1        5-0
DVG 2-Mariahout 2        1-1
Mariahout 3-DVG 3        2-4
DVG 4-Avanti'31 5        4-3
DVG 5-Avesteyn 5        3-1
Schijndel 9-DVG 7        3-3
Keldonk 4-DVG 8        2-2
DAMES
ASV'33 1-DVG VR 1        4-2

Programma, zaterdag 19 maart
NWC D2-DVG D 1        11.30
DVG D 2-Handel D2        11.45
WNC D2-DVG D 3        10.00
DVG MD 1-St. Fiducia/Elsendorp MD1        11.45
Oss'20 E1-DVG E 1        10.00
DVG E 2-Sparta'25 E2        10.30
Sparta'25 E4-DVG E 3        09.15
DVG ME 1        VRIJ!
Rood Wit'62 F1-DVG F 1         09.00
DVG F 2-Sc Helmondia F1        09.30
DVG F 3-Blauw Geel F6        09.30
DVG F 4-Blauw Geel F15m        09.30
Handel F2-DVG F 5        11.15
ODC mini 3-DVG mini 1        09.45
Zwaluw mini 5-DVG mini 2        09.30
DVG mini 3-Zwaluw mini 6        09.30
JUNIOREN
SCMH A1-DVG A 1        14.30
DVG A 2-Bavos A2        14.30
DVG B 1-Irene B1        14.30
ELI B2-DVG B 2        14.30
DVG C 1-Schijndel C2        13.00
WEC C2-DVG C 2        13.00

Programma zondag 20 maart
SENIOREN
Spoord.Boys 1-DVG 1        14.30
MULO 2-DVG 2        11.00
DVG 3-Avanti'31 3        12.00
Sparta'25 5-DVG 4        10.00
Boskant 4-DVG 5        10.00
DVG 6-Heeswijk 7        12.00
DVG 7-Nijnsel 6        10.00
DVG 8-Volkel 7        10.00
DAMES
DVG VR 1-Gemert 2        10.00

Uitslagen
LSV VE1-Boxtel VE1        2-1
LSV 1-RKPVV 1        3-1
LSV 2-Helvoirt 3        2-0
BMC 10-LSV 3        9-0
LSV 4-SC Elshout 3        2-0
Wilhelmina VR 3-LSV VR1        5-0

Programma, zaterdag 19 maart
Oirschot Vooruit VE1-LSV VE1        16:00
Zondag 20 maart
ELI 1-LSV 1        14:30
ODC 4-LSV 2        10:00
LSV 3-RKDVC 12        12:00
ODC 6-LSV 4        10:00
LSV VR1-SCI VR1        11:00

Uitslagen
LBC F1-SBC F4        3-5
SBC E6-LBC E1        afg
LBC D1-RPC D4        2-2
LBC B1-DBS B2        2-3
Zwaluw VFC MB1-LBC MB1        3-2

Programma, zaterdag 19 maart
Brabantia F2-LBC F1        9:15
Acht E3G-LBC E1        10:00
EMK D2-LBC D1        11:30
LBC B1        vrij
LBC MB1-Emplina MB1        11:30

ODC/RKSVBoxtel
Uitslagen, zondag 13 maart
TGG 1-Boxtel 1        0-0
Boxtel VR2-Ulysses VR3        0-2
ODC 1-SC Helmondia1        0 - 0
DSC VR1-ODC VR1        7 - 2

Programma, zondag 20 maart
Boxtel 1-GVV 1        14.30
Bruheze VR2-Boxtel VR2        13.00
Heeswijk 1-ODC 1        14.30
ODC VR1-Hedel VR1        12.15

Rugby

Uitslagen, zaterdag 12 maart
Cubs:Oysters/Ducks-The Dukes        0-58
Junioren:Oysters/Ducks-Amstelveen RC        34-17
Zondag 13 maart
Senioren 1:Oysters/Ducks-Wallaby's Venlo        43-12
Senioren 2:Duuvels Zevenaar-Duckes Legends        22-7

Programma, zaterdag 19 maart
Turven/Benjamins: toernooi REL Etten Leur.        10.00
Mini's:Voorronde Nederlands Kampioenschap in Boxtel        10.00
Cubs:Oysters/Ducks-Eemland (O wijk)        11.00
Junioren:Oysters/Ducks-Utrecht RC (O wijk)        12.00

Tafeltennis

Senioren
Arnemuiden 1-Taverbo/Sabo 1        3 - 7
Taverbo/Sabo 1-Never Despair 3        7 - 3
TIOS '51 1-Taverbo/Sabo 2        7 - 3
OTTC 1-Taverbo/Sabo 3        2 - 8
TTCV 4-Taverbo/Sabo 4        7 - 3
Waalwijk 1-Taverbo/Sabo 5        7 - 3
Taverbo/Sabo 6-Never Despair 10        7 - 3
Taverbo/Sabo 7-Always Fair 3        7 - 3
Taverbo/Sabo 8-HITA '79 3        2 - 8
Taverbo/Sabo 9-Never Despair 12        5 - 5
Taverbo/Sabo 10-HTTC 3        7 - 3
Jeugd
Return Oss 1-Taverbo/Sabo 2        6 - 4
Never Despair 5-Taverbo/Sabo 3        9 - 1

Tafeltennis

Uitslagen Taverbo/Sabo
Rotsvast-Sabo Boxtel        4-6
De Firma Fotografie-Taverbo Sabo 1        3-7

Standenlijst        Teams        Gesp.        Gew.        Verl.
1.Taverbo Sabo 3*        180        128        52
2.Sabo Boxtel        170        111        59
3.Grand Café Rembrandt        170        108        62
4.Taverbo Sabo 1        170        105        65
5.Taverbo Sabo 2        180        93        87
6.Taverbo Sabo 4        170        76        94
7.De Dommel        180        69        111
8.Rotsvast        170        67        103
9.Bat Boys        180        57        123
10.De Firma Fotografie        170        57        113
*Kampioen

Programma, maandag 21 maart
De Firma Fotografie-Sabo Boxtel
Taverbo Sabo 4-Rotsvast
Taverbo Sabo 1-Grand Cafe Rembrandt

Paardensport
Pony Ruiters, HSV St. Martinus
Eline de Bont met Misty in Oisterwijk Klasse B-L1: 2 X 1e met 207 en 206 punten.
Lieke de Bresser met Holm's Gentleman in Someren.klasse E-B: 2 X 2e met 188 en 193 punten.
Carlijn van Oerle met India in Hulten Klasse D-Z2: 1e met 63,5%

Wisseled succes 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor won deze week overtuigend van BBG Haarsteeg. Met name Don van der Wiel vertolkte een hoofdrol met een serie van 102 caramboles en een moyenne van 11,53.

Chris Fasseur won ook zijn partij terwijl Theo Verhagen op de valreep verloor. Het tweede en derde team waren deze week volslagen kansloos. Tegen hogergeplaatste teams werden alle zes gespeelde wedstrijden verloren.
Bij de afdeling Recreanten libre waren team 1 en 2 vrij. Het derde team leed een nederlaag tegen BV De Hazelaar. Will van de Oetelaar redde de eer door als enige van zijn team te winnen. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein won team 4. Frits Radema en Cor van Alphen behaalden een overwinning. Jan Tils verloor met zeven punten. Team 5 en team 6 kregen klop. Zij verloren al hun partijen en zakten verder weg op de ranglijst. Het 3-banden grootteam was deze week vrij.

Verlies voor jeugd Taverbo

Den Bosch - Afgelopen zaterdag speelde het derde jeugdteam van Taverbo in Den Bosch tegen Never Despair, dat vorige week de koppositie van hen overnam. Na een succesvolle start aan het begin van het seizoen lijkt het niet meer te lukken om tot winst te komen en haalde alleen Merlina Singh een punt binnen. Taverbo zakt hierdoor met 27 punten uit vijf wedstrijden naar de vierde plaats in het klassement.

Het tweede jeugdteam wist er in Oss tegen Return net geen gelijkspel uit te slepen. Rick van der Schoot en Lars Strik waren ieder tweemaal succesvol. Helaas lukte het Strik niet om de laatste partij winnend af te sluiten, waardoor ze een nipt verlies te incasseren hadden.

De wedstrijd van het eerste jeugdteam tegen ATTV '71 in Asten is verzet naar zaterdag 19 maart om 13.00 uur.

Alle jeugduitslagen:
Return Oss 1-Taverbo/Sabo 2 6-4
Never Despair 5-Taverbo/Sabo 3 9-1

Zwaarbevochten zege JRC door teamprestatie

Boxtel – De basketballers van JRC hebben zondag een zwaarbevochten zege geboekt op High Five in sporthal De Braken. Twee weken geleden troffen beide teams elkaar al in Tilburg, waar de Boxtelaren met ruime cijfers konden winnen. JRC wist dat deze wedstrijd niet representatief was door de kwaliteiten van de Tilburgers. Ook op de ranglijst ontliepen de teams elkaar niets en deelden ze de vijfde plaats.

Coach Miquel Olivieira kon door blessures en afzeggingen nog steeds niet beschikken over een volledige selectie. Die werd daarom aangevuld met Corné Linssen, Willem van Loon, Jasper Verhoeven en Frank Schellekens.

Beide teams startten de wedstrijd geconcentreerd, waardoor tegen een hoog schotpercentage werd afgewerkt. Bij JRC werden de punten gemaakt door Teun van Loon, die van dichtbij moeilijk af te stoppen was. Ook Remy van de Snepscheut liet zich gelden met scores, maar hij maakte ook al snel twee persoonlijke fouten en moest naar de bank. De twee ploegen werden vervolgens slordiger en leden veel balverlies, waardoor het eerste kwart werd afgesloten bij 17-19 voor de bezoekers.

JRC herpakte zich daarna en wist de voorsprong te veroveren. Aan de hand van Floris de Jongh scoorden de Boxtelaren makkelijker. Verdedigend werd hard gewerkt, al kon niet worden voorkomen dat de schutters van High Five hun punten bleven verzamelen. In een time-out benadrukte aanvoerder Coen van der Meijden dat alle spelers mee moesten knokken om verdedigende rebounds te pakken. Dit werd goed opgepakt door onder anderen Willem van Loon, die zich enkele afvallende ballen wist toe te eigenen. Het resulteerde in een kleine voorsprong bij de rust, 42-39.

De Tilburgers verrasten na de pauze door een zoneverdediging neer te zetten. JRC speelde de bal echter goed rond en profiteerde hiervan met driepunters van Frank Schellekens en Teun van Loon. High Five schakelde terug naar een man-to-manverdediging, waardoor de thuisploeg meer moeite kreeg om te scoren. In de verdediging zette JRC veel druk op de spelbepalers. Toch wist High Five in de wedstrijd te blijven, met name door de lange mannen die verrassend enkele driepunters scoorden. Uiteindelijk werd het derde kwart afgesloten bij 60-57.

De wedstrijd lag nog volledig open. JRC-coach Olivieira kon door blijven wisselen en alle spelers werkten hard voor elkaar. Dit was ook belangrijk, omdat elk beetje ruimte benut werd door de Tilburgers. Soms wist High Five de stand gelijk te trekken, maar de gastheren kwamen nooit op achterstand. Drie minuten voor tijd moest Van de Snepscheut echter met zijn vijfde persoonlijke fout het veld verlaten. Hierdoor leverde JRC aanzienlijk in aan scorend vermogen. Het sierde de ploeg dat die met een minuut op de klok een kleine voorsprong wist te pakken. High Five was genoodzaakt om fouten te maken, om JRC naar de vrije worplijn te sturen. Daar bleven Van der Meijden en De Jongh de spanning de baas en zij gooiden de wedstrijd op slot. De teamprestatie van JRC leidde tot een overwinning van 81-76.

Olivieira was na afloop trots op zijn team: "De beschikbare spelers pakten hun verantwoordelijkheid. Met maar liefst drie spelers met een double-double (dubbele cijfers qua punten en rebounds, red.), kan ik mezelf gelukkig prijzen." Dankzij deze zege vestigt JRC zich steviger bovenin de middenmoot van de Tweede Divisie. Komend weekend gaat de ploeg op bezoek bij BC Kimbria in Maastricht.

Scores JRC: Floris de Jongh 24 punten (10 rebounds), Teun van Loon 21 (10), Remy van der Snepscheut 14, Coen van der Meijden 11 (11), Kai Elissen 6, Frank Schellekens en Freek Clercx 2.

Tweemaal winst Taverbo/Sabo 1

Boxtel - Het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft dit weekend goede zaken gedaan in de hoofdklasse A. Op vrijdagavond werd in Arnemuiden met 7-3 gewonnen en een dag later moest Never Despair er in Boxtel met dezelfde cijfers aan geloven. In de hoofdklasse B verging het Taverbo/Sabo 2 minder goed. De Boxtelse reserves gingen in Tilburg met 7-3 onderuit tegen TIOS '51.

Nadat Taverbo/Sabo 1 op 30 januari het seizoen in de hoofdklasse A had afgetrapt, moest de ploeg maar liefst anderhalve maand in de wachtkamer alvorens zij weer achter de tafel diende te verschijnen. Dit vanwege onder andere de carnavalsvakantie en de opzet van de hoofdklasse dit seizoen. Doordat beide poules uit zeven teams bestaan is er iedere week een team vrij. Verder zijn er enkele wedstrijden van Taverbo/Sabo verzet vanwege personele problemen bij de tegenstanders dan wel bij de Boxtelaren zelf.
Afgelopen vrijdagavond stond er dan eindelijk weer een wedstrijd gepland voor het Boxtelse vaandelteam, dat daarvoor wel helemaal naar de krochten van de afdeling af diende te reizen. In Arnemuiden (gelegen onder de rook van Middelburg) had Taverbo/Sabo duidelijk honger naar de bal. De ploeg nam in rap tempo een 3-0 voorsprong en ondanks dat het dubbelspel met minimaal verschil verloren werd, gaven de Boxtelaren deze voorsprong niet meer uit handen. Kopman Michel Sperling won al zijn partijen. Teun Vlaminckx en Danny Smits behaalden ieder twee punten, waardoor Taverbo/Sabo met een 7-3 overwinning terugkeerde naar Boxtel.
Men moest op de terugreis wel een beetje doorrijden om nog op een enigszins schappelijke tijd op bed te liggen en zo de broodnodige rust te kunnen pakken. Een dag later stond in eigen huis immers de inhaalwedstrijd tegen Never Despair op het programma. De ietwat korte nacht deerde de mannen van Taverbo/Sabo blijkbaar nauwelijks want ook dit treffen werd met 7-3 gewonnen. Sperling was wederom ongenaakbaar en verloor vandaag zelfs geen enkele game. Teamcaptain Vlaminckx had het iets zwaarder, maar na verlies in de openingspartij herpakte hij zich knap en wist hij nog twee partijen winnend af te sluiten en samen met Sperling de winst in het dubbelspel te pakken. Smits deed met één winstpartij ook nog een duit in het zakje.
Komend weekend staat er voor Taverbo/Sabo wederom een inhaalwedstrijd gepland. Ditmaal thuis tegen The Back Hands. Winst is dan noodzakelijk om nog enigszins in het spoor te blijven van de ongenaakbare koploper Bergeijk.

Voor Taverbo/Sabo 2 lijkt degradatie onafwendbaar. In Tilburg moest gewonnen worden van TIOS '51 wilden de Boxtelse reserves nog een serieuze kans maken om hun verblijf in de hoofdklasse met nog een seizoen te verlengen. Taverbo/Sabo begon echter dramatisch aan het duel en keek al snel tegen een 4-0 achterstand aan. Dankzij overwinningen van invaller Maarten Kerkhof en aanvoerder Jasper van der Aa leek het er heel even op dat de Boxtelaren het tij nog zouden gaan keren. Die hoop was echter van korte duur. Alleen Jos Heijmans wist in de allerlaatste wedstrijd van de avond nog een puntje aan het totaal toe te voegen. Dankzij deze 7-3 nederlaag blijft Taverbo/Sabo op de voorlaatste plaats staan en geraken de concurrenten steeds verder uit het zicht.

Simpele overwinning DVG

Wilco Voets. Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen het Eindhovense Tongelre had DVG een gemakkelijke middag om de drie punten bij te schrijven. DVG won met 5-0, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de score veel hoger had moeten uitvallen. Er werd nogal nonchalant omgegaan met de vele kansen.

In de negende minuut werd de eerste treffer bejubeld. Een hoekschop van Wilco Voets werd binnengekopt door de hoog springende Bart de Windt. Meteen daarna had Sander van de Ven al de voorsprong kunnen vergroten, maar de keeper wist de bal tegen te houden. In de rebound was Twan van de Broek nog kansrijk, maar ook die inzet trof geen doel. Tongelre kon hier maar weinig tegenover stellen. Een directe vrije trap was het eerste gevaar voor Sander van Eeuwijk, maar dit schot ging langs zijn doel. Getreuzel in de opbouw van DVG leidde een nieuwe aanval in voor Tongelre, maar de voorzet werd gemakkelijk onschadelijk gemaakt.

Foto: Graziella Saccomani
Foto: Graziella Saccomani

Het meest typerende moment van de wedstrijd was voor Bart de Windt. Vrijstaand in het 16 metergebied had hij de tijd en ruimte om zelfs nog om te kijken naar de grensrechter. Toen die niet vlagde werd de bal met de buitenkant van de voet diagonaal ingeschoten: 2-0. Dit was tevens de ruststand. In de tweede helft werd het voetbal van DVG er niet beter op en verviel men in het spel van Tongelre. De balsnelheid was te laag en de passes onnauwkeurig.

In de 63e minuut was er een hoogstandje van Wilco Voets. Vanaf 25 meter nam hij de opspringende bal, vol op de pantoffel. De jeugdige doelman van Tongelre was kansloos: 3-0. Daarna was het weer de beurt aan Bart de Windt. Een schot van Pieter van de Wetering werd door de keeper niet klemvast gehouden en Bas van Houtum legde terug op Bart die zijn derde van de middag scoorde. De laatste treffer was wederom van de voet van Bart die dus vandaag bijzonder productief was en dan ook Man of the Match werd. Eindstand 5-0.

DVG 2 speelde thuis, het werd 1-1 gelijk tegen Mariahout. De DVG dames verloren uit bij ASV'33 met 4-2. Na een 2-0 achterstand werd het nog 2-2, maar ASV scoorde daarna dus nog twee keer. Woman of the Match was Sem van Roozendaal.

Twee kampioenen voor JCL bij tienertoernooi

Oisterwijk - In de Sportarena in Oisterwijk traden zondag verschillende judoka's van JCL (Judo Club Liempde) aan tijdens een toernooi voor -15, -18 en -21 jaar.

Bas Daverveld en Joost van de Linden kwamen voor Judo Club Liempde in de eerste groep uit.
Ondanks dat Bas goed judo liet zien, verloor hij al zijn wedstrijden met een houdgreep. Zijn coach Bjorn van Rooij ziet wel vooruitgang bij deze judoka, zeker nu hij steeds vaker het laatste uur in Liempde mee traint.
Joost zat in een poule met vier hele sterke jongens, dus hij moest er flink voor knokken. De eerste twee wedstrijden judode Joost erg goed; de eerste verloor hij nipt met wazari en de tweede won hij op scheidsrechterbeslissing. Bij de derde wedstrijd werd hij echter in een houdgreep genomen. Hij behaalde een mooie, verdiende derde plaats.

In de tweede groep stonden Teun Franken, Roy Kemps, Daan van Dongen en Collin van Rooij paraat. Teun stak in deze poule met kop en schouders boven de andere jongens uit, niet alleen qua grootte maar ook qua prestatie. Hij werd vrij eenvoudig met mooie worpen kampioen.
Daan maakte na lange tijd zijn rentree op de wedstrijdmat, in een poule met twee meiden en één jongen. Hij was veruit de lichtste in deze poule en moest dus vol aan de bak. Zijn eerste wedstrijd stond Daan tegenover de enige andere jongen, echt een technische judoka, in zijn poule. Hij moest het dus op kracht doen. Al snel kwam hij achter te staan met een wazari en een yuko, maar hij bleef doorvechten. Samen kwamen beide judoka's op de grond terecht, waarna Daan zijn tegenstander in een houdgreep kon pakken en won met een ippon.
Toen hij een beetje over zijn 'meidenvrees' heen was en niet meer te voorzichtig judode, won Daan beide andere partijen vrij eenvoudig met ippon. Hierdoor werd ook hij verdiend kampioen.

Roy Kemps en Collin van Rooij kwamen uit in dezelfde poule. Roy eindigde verdienstelijk op de derde plaats. Collin viel helaas na zijn tweede wedstrijd geblesseerd uit. Voor Collin is het wedstrijdseizoen ten einde, hij zal nu eerst aan zijn herstel moeten werken voor komend seizoen.

Voorronde NK Rugby Mini's zaterdag in Boxtel

Boxtel - De voorrondes van het NK Rugby voor de Mini's gaan aanstaande zaterdag 19 maart van start. Op tien verschillende locaties door heel Nederland zullen vijftig teams hieraan deelnemen. Ook Rugby Club Ducks mag vijf teams ontvangen.

Om 10.30 uur is de Kick off bij Sportpark Den Wielakker aan de Voetboog en zullen de Boxtelse Mini's de strijd aangaan met hun leeftijdgenoten van De Dukes uit Den Bosch, REL uit Etten-Leur, RCE uit Eindhoven en Oemoemenoe uit Middelburg. Dat zal stevige, sportieve wedstrijden opleveren.

Op 2 april strijden de jonge rugbyers in de tweede voorronde, de finale is op 23 april.

16 / 16

Donderdag 17 maart

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kienen in De Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zingen bij D'n Boer
21.00 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel

Vrijdag 18 maart

Boekenweekend bij Vincentiusvereniging Boxtel
10.00 uur, Vincentius, Van leeuwenstraat 5, Boxtel

Opening Hobbycentrum
15.00 uur, Oude Blanca gebouw, Hoek Spoorstraat en Baroniestraat, Boxtel

19 maart- 3 april

Tentoonstelling 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

19 -27 maart

35+ tennis dubbeltoernooi bij LTV De Merletten
LTV De Merletten, Molenwijk 3d, Boxtel

Zaterdag 19 maart

De veldexcursies gaan van start
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Boekenweekend bij Vincentiusvereniging Boxtel
10.00 uur, Vincentius, Van leeuwenstraat 5, Boxtel

Landelijke Opschoondag
09.30 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Open Dag Zorggroep Elde
10.00 uur, Locatie Wijkhuis Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Lezing over het paasverhaal op tegels
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Receptie 25 jarig jubileum Kanovereniging De Pagaai
15.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Zondag 20 maart

Thema-rondleiding over de geschiedenis van Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Palmpaasoptocht in Boxtel
12.00 uur, Residentie De Dommel, Molenpad, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie 'St Patricks Day'
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Themaconcert 'Around The World'
13.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 21 maart

Alzheimer Café
19.30 uur, Rrestaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 14, Schijndel

Openbare bijeenkomst Combinatie95 en INbox
20.00 uur, Prinses Amaliaschool, Reginahof 3, Boxtel

Dinsdag 22 maart

Haken en breien met o-maatjes in MUBO
09.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Woensdag 23 maart

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 24 maart

Bijeenkomst Stichting Ouderen in Regie
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 26 maart

Uitwisselingsconcert Gildenbondsharmonie
20.00 uur, Tijberzaal, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

ZaterDANS georganiseerd door onze columnist Tamara Koopman
20.00 uur, Sooszaal, Pius X, Heidonk 28, Liempde

27 maart – 2 april

Open collecte week
Vrije periode waar verenigingen zonder vergunning mogen collecteren

Paaseieren zoeken en knutselen
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Maandag 28 maart

Boeremert Liempde
10.00 uur, Centrum, Liempde

Paasloop: prestatie- en wedstrijdloop 15 km
10.30 uur, Vertrek vanaf atletiekbaan Marvel, Sportpark Den Wielakker

Opening Huiskamer Hoogheem
11.00 uur, Flat 7 (Leeuw), Hoogheem 488, Boxtel

Foto: Dian van de Langenberg

Iris Mosink