DeMooiBoxtelKrant

14 februari 2018

DeMooiBoxtelKrant 14 februari 2018


Carnaval 2018 levert bont festijn in Indengat, Oggelvorsenpoel en Ploegersland op

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch

Boxtel - Carnaval 2018 zit er op het moment dat deze krant op de deurmat valt alweer op. Het feest, met als hoogtepunt natuurlijk de verschillende optochten in Indengat, Ploegersland en Oggelvorsenpoel ging voor de fanatiekelingen al donderdagavond van start. Bovendien werd in Boxtel een extra feest gevierd: het 55-jarig jubileum van Stichting Openbaar Carnaval. De politie meldde maandag al op Twitter dat carnaval 2018 relatief rustig verliep. Wel was er zaterdag in Boxtel een steekpartij in de Stationsstraat maar die had volgens de politie niets met carnaval te maken.

Op zaterdag waren er de jeugdoptochten van Oggelvorsenpoel en Indengat die honderden kijkers op de been wisten te brengen en zondag was het aan de grote optochten die zelfs konden rekenen op een doorbrekend zonnetje.

De komst van het biomassaplein in Lennisheuvel, het verdwijnen van de Boxtelaartjes, de harde maatregelen tegen drugscriminaliteit en natuurlijk de blauwe zones in het centrum, het waren zomaar enkele thema's die zondag voorbij kwamen tijdens de Grote Indetrek in Boxtel. Natuurlijk werd ook uitgebreid stilgestaan bij het 55-jarig bestaan van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) Boxtel door verschillende deelnemers.

Foto: Jan van der Steen

Buurtschap West liet een flinke wasmachine, natuurlijk met enkel de '55 graden Celsius' stand, uitrukken om alle carnavalskleding schoon te wassen én alle staatsieportretten van de afgelopen 55 jaar schoon te wassen. Het leverde ook ook meteen de eerste prijs op in de categorie 'wagens'. Na het afleggen van de route door het centrum trokken alle deelnemers terug naar de Boxtelse Markt voor de prijsuitreiking. Daar werd ook scheidend SOC-President Jan de Koning in het zonnetje gezet met een oorkonde die hij ontving uit handen van Prins Donald V. Jan de Koning wordt opgevolgd door Frank van Heesch.

Ook in Ploegersland, waar veel deelnemers aansluiting zochten op het thema 'Liemt doet ut wel', kon de optocht, de Ploegerstrek, op veel belangstelling rekenen. Ook Buurman en Buurman, refererend naar Prins Joannes en zijn buurman Adjudant Arthur, kwamen in verschillende vormen voorbij. In Liempde was verder veel oog voor de actualiteit: het een dag eerder geopende bijenhotel passeerde ook in de Ploegerstrek de revue. De optocht werd gewonnen door CV De Roestkrabbers die met hun bitcoinwagen niet alleen in Liempde, maar ook in Gemonde in de prijzen vielen.

In Esch, ofwel Oggelvorsenpoel, kon de carnavalswagen van CV De Geldwolfjes op de eerste prijs rekenen. Op hun doldwaze wagen stond letterlijk alles op zijn kop, wat ook direct het motto van Esch was tijdens carnaval.

Kijk voor de volledige uitslagen op mooiboxtel.nl en voor een foto-overzicht op pagina 12 en 13 van deze krant. Ook vind je verschillende fotoverslagen terug op onze Facebookpagina @mooiboxtel.


34-jarige Gestelaar neergestoken in Stationsstraat

Foto: Jan van der Steen

Man uit Tilburg (22) aangehouden als verdachte

Boxtel - Een 34-jarige man uit Sint-Michielsgestel is zaterdagavond gewond aangetroffen op de Stationsstraat in Boxtel. De man bleek te zijn gestoken. De Stationsstraat was gedurende lange tijd afgesloten om sporenonderzoek mogelijk te maken. Later op de avond werd de vermoedelijke dader, een 22-jarige man uit Tilburg, in een woning aan de Stationsstraat aangehouden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Zaterdagavond rond 21.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Stationsstraat in Boxtel een gewonde man was aangetroffen. Hij bleek het slachtoffer te zijn van een steekpartij. Een traumahelikopter kwam naar Boxtel om medische assistentie te verlenen. Het slachtoffer werd vervolgens met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij werd behandeld aan zijn verwondingen.

De specialisten van de forensische opsporing hebben zaterdagavond direct een uitgebreid sporenonderzoek gedaan in de Stationsstraat. Een deel van het Stationsplein en de Stationsstraat was om die reden afgezet. Enkele carnavalsvierders die onder de politielinten waren doorgekropen werden vermanend toegesproken door de politie.

Ook werd een zorgvuldig buurtonderzoek in de omgeving uitgevoerd. Dat leidde kort voor middernacht tot de aanhouding van een 22-jarige verdachte uit Tilburg in een woning aan de Stationsstraat in Boxtel. De aangehouden man en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar. De verdachte zit vast op het politiebureau en de politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Wel meldt de politie dat de steekpartij niet carnavalsgerelateerd was.

Dode man gevonden in de Dommel

Boxtel - In de Dommel ter hoogte van de Florijn in Boxtel is dinsdagmiddag rond 14.00 uur een lichaam gevonden. Dit bracht de politie via Twitter naar buiten. Bij nader onderzoek bleek het om een man te gaan. De identiteit evenals de doodsoorzaak was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet vastgesteld.

Het lichaam werd door een team van forensisch experts en de brandweer veiliggesteld. Een politiehelikopter was ter plaatse om van bovenaf de plek waar de man werd gevonden in kaart te brengen. Op een andere locatie werd verder onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Het forensisch team was dinsdagavond nog bezig om de identiteit van de man met zekerheid te achterhalen.

Nieuw artikel

Foto: Vrouwencontact Boxtel

KBO-activiteiten

Donderdag 15 februari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 16 februari        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 20 februari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Informatiemiddag in De Walnoot, van Stichting Nabij en Uitvaartverzorger Bijnen        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 21 februari        Filmmiddag in het Wereldhuis        14.30
                        Eten in het Wereldhuis, opgeven voor film en/of eten vóór 14 februari bij Sina van Alpen via 0411-689285 en sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 en henksturkenboom49@gmail.com        17.00
                        De Smaak van Boxtel, in de keuken van het Baanderherencollege, ingang Van der Voortweg        18.30

Bespaarmaaltijd bij protestantse gemeente

Boxtel - Op vrijdag 2 maart wordt in de protestantse gemeente een eenvoudige maaltijd georganiseerd bij het thema 'De zaaier'. Vrijwilligers zullen koken met producten van het seizoen en van dichtbij, zodat er weinig kilometers mee gereden zijn. De maaltijd is van 18.00 tot 20.00 uur.

Bij de maaltijd vertelt Alice Bremmer over haar inspiratie bij het koken met groenten van het seizoen. Zij is theoloog en werkzaam als geestelijk verzorger bij Brabant Zorg. Als deelnemer aan het project Herenboeren merkt zij hoeveel inspanning de boer levert om tot een goede oogst te komen. En ook hoe het is om er in de keuken wat van te maken. Zij zal vertellen hoe dit voor haar een vorm van spiritualiteit is.

De Schakel aan de Clarissenstraat 18 is open om 17.30 uur. De maaltijd is van 18.00 tot 20.00 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd, na aftrek van de onkosten gaat de opbrengst naar de Voedselbank. Aanmelden graag zo spoedig mogelijk bij mariannevankrimpen@gmail.com.

Plaats je familiebericht gratis op persoonsberichten.nl

Boxtel - Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan niet alleen in DeMooiBoxtelKrant, maar ook op internet. Op www.persoonsberichten.nl kun je zelf gratis online dergelijke berichten plaatsen. Wil je deze ook in de krant plaatsen? Laat het ons dan weten via 0411-842827 of redactie@demooiboxtelkrant.nl, zodat we contact met je op kunnen nemen om je verder te helpen.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland speciaal is ontwikkeld voor alle MooiKranten. Je kunt hier een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, die op die speciale vreugde- of verdrietmomenten gepast kunnen reageren. Denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis. Het plaatsen van een bericht op persoonsberichten.nl is gratis. Neem voor tarieven in de krant contact met ons op.

Opbrengst kerstloterij Vrouwencontact Boxtel voor Simeonshof

Boxtel - Met hun kerstloterij haalden de dames van Vrouwencontact Boxtel eind vorig jaar 360 euro op. Al enkele jaren komt de opbrengst van deze loterij ten goede aan diverse projecten in Boxtel. Vorige week werd de cheque aangeboden aan de ouderen van Simeonshof.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit energie
Woensdag 14 februari        Keez avond
Maandag 19 februari        Wandelen
Dinsdag 20 februari        Leesclub, 'In het buitengebied' van Adriaan van Dis

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool        19.00/20.00
Elke donderdag        Nordic walking vanaf de Markt in Boxtel        9.00
Donderdag 15 februari        Excursie Blusco, Runmolen 2 in Boxtel        14.30

Gemeenteraad bijgepraat over ontwikkelingen PHS

Kruispunt met verkeerslichten lijkt beste optie voor Boseind

Boxtel - Een kruispunt met verkeerslichten op de plaats waar nu rotonde Boseind ligt heeft de voorkeur, zo gaf projectmanager Peter Kamps vorige week dinsdag aan tijdens een beeldvormende bijeenkomst in het gemeentehuis. Kamps kreeg van de gemeente de opdracht mee te onderzoeken wat er het beste kan gebeuren met de rotonde als het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer tot uitvoer komt en de Keulsebaan naar verwachting een flink grotere hoeveelheid verkeer te verwerken krijgt. Met het oog op onder meer de veiligheid van het fietsverkeer vanuit Lennisheuvel werden verschillende mogelijke oplossingen onderzocht.

Projectmanager Peter Kamps presenteerde de vier door de gemeente onderzochte varianten aan de vele tientallen aanwezige raadsleden en andere geïnteresseerden. Daarbij gaat de voorkeur duidelijk uit naar een kruispunt met stoplichten. De andere mogelijkheden, de aanleg van een zogenaamde bypass op het kruispunt, een turborotonde of een fietstunnel lijken om diverse redenen niet haalbaar of wenselijk, zo geeft Kamps weer.

Verkeerslichten
Zo is een bypass onvoldoende in staat de verkeersstromen het hoofd te bieden. "Dat kan in de ochtendspits nog wel", legt Kamps zijn publiek uit, "maar niet in de avond. Dat gaat gewoon niet werken." Ook een turborotonde leidt volgens hem tot onvoldoende doorstroming, terwijl je met moderne verkeerslichten de verkeersstromen kunt sturen.

Het andere alternatief, een fietstunnel onder het kruispunt door, blijkt ook onhaalbaar: er is simpelweg onvoldoende ruimte voor. Kamps kwam tot die conclusie na nader onderzoek waarbij onder meer gekeken werd naar het kabelwerk in de grond. Daaruit kwam naar voren dat een belangrijk deel van de stroomvoorziening van Ladonk onder het kruispunt door loopt. Ook is er te weinig ruimte om de fietstunnel, met het oog op sociale veiligheid, verantwoord aan te leggen en zou de aanleg een langdurige sluiting van het kruispunt en daarmee een slecht bereikbaar industrieterrein betekenen. Ten slotte loopt de aanleg van zo'n tunnel volgens Kamps ook aardig in de papieren, rekent de projectleider voor; minimaal 6 miljoen euro tegenover 2 tot 2,5 miljoen euro voor een kruispunt met verkeerslichten.

Op de vraag of er meer varianten zijn onderzocht, antwoordt Kamps ontkennend. "We kunnen die verdiepingsslag wel maken, maar de vraag is of je dat wilt", geeft hij aan. Volgens hem is het maar de vraag of het onderzoeken van andere varianten, zoals de door enkelen geopperde fietsbrug of een turborotonde met daaronder een tunnel, een ander advies zouden opleveren. Een brug zou volgens Kamps minimaal vijf meter hoog moeten zijn vanwege het vrachtverkeer dat er onderdoor moet kunnen. Vanwege de benodigde hellingshoek voor het fietsverkeer en bijkomend kostenplaatje lijkt deze optie dan ook bij voorbaat al af te vallen. "Maar daar gaat u over", geeft hij aan tegenover de aanwezige raadsleden.

Beroepsschriften
Verder werden de aanwezigen bijgepraat over de financiële en juridische voortgang van het project PHS tot nu toe door programmamanager Ludwig van Duren. Hij gaf aan dat er eigenlijk weinig te melden was sinds de laatste informatiesessie voor de raad het afgelopen jaar. Volgens hem staat de teller momenteel op 17 beroepsschriften die allen aansluiten op de afgelopen najaar ingediende zienswijzen. Omdat de eerste werkzaamheden niet gepland zijn vóór het eind van volgend jaar, ligt het niet in de lijn der verwachting dat deze de plannen zullen vertragen.

Ook wordt onderzocht hoe Boxtel bij de verschillende werkzaamheden rondom PHS een kostenoverschrijding kan voorkomen door deelprojecten slim aan te besteden en zodoende verschillende werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren. Het volgende kwartaal wordt de gemeenteraad weer bijgepraat over de voortgang van het project.

D66 wil een 'plan B' voor woningbouw Liempde

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Er moet een plan B komen om de woningbouw in Liempde vlot te trekken. Dat geeft de D66-fractie aan in vragen aan het Boxtelse college. Over dit 'plan B' heeft de fractie ook al een duidelijk idee: het gefaseerd bouwen van veertig woningen, zoals de provincie nu maximaal toestaat, en ruimte openlaten voor de bouw van extra woningen.

De D66-fractie vraagt zich af of ook de wethouder al aan een plan B heeft gedacht, mocht de provincie de woningbouwplannen wederom afkeuren. Wethouder Van de Wiel zag na de meest recente afkeuring van de bouwplannen bij de provincie nog heil in het kopen van zogenaamde Ruimte voor Ruimte(RvR)-titel. Daarbij stellen elders in de provincie gesaneerde agrarische bedrijven titels voor bouwgrond beschikbaar via de provincie in ruil voor een financiële bijdrage. Voor deze vaak grote bouwwerken, komen kleinere, beter in het buitengebied passende woningen terug. Als compensatie kunnen gemeentes RvR-titels kopen die bouw van woningen in het buitengebied mogelijk maken. Ook wees de provincie Boxtel op het zogenaamde Groen Ontwikkelfonds. Daarmee kan langs de Groote Waterloop de benodigde groencompensatie aangelegd worden.

De raadsfractie van D66 geeft eveneens aan wel wat te zien in de vorige week geopperde regeling, maar vraagt zich wel af of er genoeg bouwtitels beschikbaar zijn om toch honderd woningen te realiseren. Ook geeft de fractie aan benieuwd te zijn wie uiteindelijk moet opdraaien voor de kosten van deze RvR-bouwtitels, die meer dan een ton per stuk kosten.

PvdA/GL: 'Baroniestraat moet 30 kilometerzone worden'

Boxtel - De fractie van PvdA/GroenLinks ziet de Baroniestraat het liefst een 30 kilometerzone worden. Dit blijkt uit schriftelijke vragen die dinsdag bij het gemeentebestuur werden ingediend. Onder meer de sluiting van de dubbele overweg, de hoeveelheden fijnstof en de enorme verkeersdrukte in de smalle straat baren de fractie zorgen.

De fractie meent dat er in het verkeersdebat weinig aandacht is voor de mensen die wonen aan de Baroniestraat. "Alsof zij er niet toe doen", schrijven de raadsleden. PvdA/GroenLinks is van mening dat er maatregelen zoals de invoering van een 30 kilometerzone of eenrichtingsverkeer genomen moeten worden.

Als reden noemen fractieleden Anja van den Einden en Nico Bulter dat het nog enkele jaren zal duren voordat fietstunnel bij de dubbele overweg gereed zal zijn. De partij meent dat in de tussenliggende jaren een tijdelijke oplossing geboden moet worden. Ook kwetsbare groepen zoals voetgangers, fietsers en scholieren, en de productie van fijnstof voor omwonenden moeten in die plannen worden opgenomen, aldus PvdA/GL.

Voorbereidende werkzaamheden herinrichting Markt deze week van start

Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Deze week gaat Brabant Water van start met de aanleg van nieuwe leidingen aan de Noord- en de Zuidzijde van de Markt. De oude leidingen worden verwijderd. Eind maart worden deze werkzaamheden afgerond. De aanleg van nieuwe waterleidingen vormt de opmaat voor de herinrichting van de Markt na de kermis.

De werkzaamheden worden op de trottoirs uitgevoerd en alle panden blijven bereikbaar met loopschotten. Omwonenden krijgen te horen wat voor hen de gevolgen zijn voor de beschikbaarheid van water. Eind maart zijn alle werkzaamheden van Brabant Water volgens planning gereed.

Foto: Gemeente Boxtel

Eind februari verdwijnen eveneens 5 platanen van de Markt. Vier platanen worden bij Elisabethsdael (zorggroep Elde) herplant. De vijfde plataan wordt elders herplaatst. Twee platanen (voor DOK 12) worden enkele meters verplaatst, naar beide zijkanten van het pand, zodat ze meer op de scheiding van de terrassen komen te staan.

Fietsexcursie in het spoor van de Heeren van Boxtel en Liempde

Liempde - Op zondag 18 februari nemen de gidsen van Gastvrij Liempde liefhebbers mee op fietsexcursie naar de plaatsen waar de Heeren van Boxtel en Liempde vroeger hun landgoederen en jachtdomeinen hadden, waaronder Kasteel Stapelen en Landgoed Velder. De excursie start om 10.00 uur vanaf D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde.

Via de Heeren van Boxtel zijn Boxtel en Liempde, maar specifiek ook Kasteel Stapelen en Landgoed Velder met elkaar verbonden. Op 15 juli 1293 schenkt hertog Jan I van Brabant het Huis Stapelen aan Willem (II) van Cuyk. In 1391 beleende hertogin Johanna van Brabant de heerlijkheid Liempde en Landgoed Velder aan Willem van Merheim, die Heer van Boxtel was en kleinzoon van Willem (II) van Cuyk. Sindsdien zijn de heerlijkheden Boxtel en Liempde altijd onder dezelfde heer geweest. Landgoed Velder werd door de Heeren van Boxtel gebruikt als jachtdomein.

De excursie start zondag 18 februari om 10.00 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Rond 12.00 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen vijf euro per persoon. Dit is inclusief kopje koffie of thee na afloop.

Repair Café bij Het Goed

Boxtel - Transitie Boxtel en Het Goed organiseren op zaterdag 24 februari het Repair Café, in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het Repair Café begint om 12.00 uur en duurt tot 15.00 uur.

Twee naaisters staan dit keer klaar om met ideeën en praktische hulp kledingstukken een nieuw leven te geven. Zij kunnen onder meer kleding aanpassen, opleuken, verstellen en van twee stukken één maken. Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen.

Daarnaast staan de hobbyreparateurs klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, fietsen, lampen en elektrische apparaten gratis te repareren. De bedoeling is dat bezoekers van hen leren dat veel zaken zelf te repareren zijn.

Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt. De ervaring leert dat een flink deel van de apparaten te repareren is. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Transitie Boxtel richt zich op de overgang naar een duurzamere samenleving. De werkgroep is actief op het gebied van voedsel, tuinieren, duurzame energie en milieubewustwording. Zie ook www.transitieboxtel.nl en www.eetbaarboxtel.nl.

Het Goed is een landelijke kringlooporganisatie waarbij twintig kringloopbedrijven zijn aangesloten. Het Goed zet zich samen met gemeenten en partners in voor werkgelegenheid en meer hergebruik van goederen.

Heb je zin om mee te repareren of te naaien? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu: 0411-673826.

Oer Boswachtersdag wintervogels helpen

De natuurbrug bij De Mortelen over het spoor tussen Den Bosch en Eindhoven zal begin 2019 klaar zijn. (Foto: ProRail) Foto: ProRail

Oisterwijk - Op zaterdag 24 februari krijgen kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud de kans om in de huid van een boswachter te kruipen tijdens een vogelexcursie door de Oisterwijkse Kampina in het kader van OERRR.

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten waarbij kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur kunnen ontdekken. De activiteit op zaterdag is speciaal gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar zonder hun ouders.

In de winter zijn veel vogels uit het Oisterwijkse bos naar het zuiden vertrokken, maar er zijn ook veel blijvers. Die moeten hier een koude periode overleven. De kinderen gaan op zoek naar welke manieren vogels hebben om een koude winter te overleven én hoe de boswachter ze een handje kan helpen door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende broedplekken, voedsel en veiligheid. Ook helpen de kinderen de boswachter met klusjes in het bos.

De jonge natuurliefhebbers verzamelen zich om 13.30 uur bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk. Rond 15.30 uur zit de middag als boswachter er weer op. Leden van Natuurmonumenten en OERRR betalen 4 euro voor deze activiteit, voor niet-leden kost de middag 7 euro. Alle kinderen die meegaan, krijgen gratis het Doe Boek van Het Groene Woud. Aanmelden voor de middag kan via natuurmonumenten.nl/agenda.

Lezing Frans Kapteijns in D'n Liempdsen Herd

Liempde - D'n Liempdsen Herd verzorgt iedere laatste maandagavond van de maand een lezing over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van natuur, (cultuur)historie, duurzaamheid en (groene) trends. Maandag 26 februari geeft Frans Kapteijns een lezing over de natuurontwikkeling in Het Groene Woud, waarbij de Kampina centraal staat. Ook zal hij ingaan op de doorontwikkeling van Het Groene Woud tot Van Gogh National Park. De lezing vindt plaats in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde en begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De entree is gratis.

De Kampina ligt centraal in Het Groene Woud als belangrijk onderdeel van de natuurkern van het Nationaal Landschap. In 1998 kon de Kampina door de aankoop van Banisveld verbonden worden met De Mortelen. Hiermee kon de ontwikkeling van Het Groene Woud van start en kon begonnen worden met de realisatie van een aaneengesloten natuurkern van 7.500 hectare. In 2005 volgde de realisatie van de natuurbrug over de A2, eveneens een belangrijke schakel in de natuurkern. In 2019 zal naar verwachting een volgende belangrijke stap genomen zijn: de bouw van de natuurbrug bij De Mortelen over het spoor tussen Den Bosch en Eindhoven. Anno 2018 staat Het Groene Woud aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke fase: de doorontwikkeling tot Van Gogh National Park samen met de Loonse en Drunense Duinen en de Oostelijke Langstraat.

Frans Kapteijns
Frans Kapteijns is tientallen jaren boswachter geweest bij Natuurmonumenten. Hij is een groot ambassadeur van de natuur in zijn algemeenheid en van Het Groene Woud en Van Gogh National Park in het bijzonder. Daarnaast is hij een bevlogen spreker. Door medewerking aan radio- en tv-programma's groeide hij uit tot een bekende ambassadeur voor Natuurmonumenten. In de afgelopen jaren zette hij deze rol moeiteloos voort op sociale media.

Boxtelse Ierse Sessie bij B&B In den Boogert

Foto: Transitie Boxtel

Boxtel - Bij Bed&Breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 wordt aanstaande zondag 18 februari weer volop muziek gemaakt en meegezongen. Van 13.30 tot 16.30 uur is hier de Boxtelse Ierse Sessie.

Tijdens de Boxtelse Ierse Sessie kun je genieten van mooie ballads en pakkende meezingers, wat iedereen dan ook uit volle borst mag doen. Ook zelf muziek maken behoort tot de mogelijkheden, liefhebbers die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak of een ander instrument zijn welkom. En er mag gedanst worden.
Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar. Kijk voor meer informatie op http://iersesessie.nl.

Raam naar de wereld

Foto: Hobby Centrum Boxtel

"Het is heel fijn om mensen te leren hoe een computer of laptop te bedienen, nog fijner is het mensen te laten ervaren hoe leuk het is om via je scherm de hele wereld te kunnen ontdekken", aldus Don van der Wiel.

Don van der Wiel en Toon de Rouw zijn vrijwilligers bij Hobby Centrum Boxtel (HCB) en zij begeleiden respectievelijk de cursussen computer/laptop en iPad, iPhone en Android smartphone en -tablet.

Don: "In de beginnerscursus start ik heel basaal: aanzetten van de laptop, werken met de muis, programma's opstarten, wisselen tussen groot en klein scherm, meerdere programma's tegelijk open zetten, e-mail sturen, cc en bcc, internet opstarten en zien wat daar allemaal te beleven is. Na vijf lessen kan besloten worden of men door wil gaan voor weer vijf lessen of niet. Ik blijf daarbij alles zo lang als nodig is herhalen in een tempo zo laag als nodig is. Dit in tegenstelling tot kinderen en andere familieleden die vinden dat het na één keer uitleggen duidelijk moet zijn. Veel mensen zijn bang om iets op een computer of laptop te doen. Hier mogen ze stoeien met een laptop van het Hobbycentrum en hopelijk ervaren dat een laptop een speeltuin is waar ze van alles mee kunnen doen en leren. Het Windows-logo staat ook voor raam naar de wereld. En dat is precies wat internet je te bieden heeft: de fun van de hele wereld."

Soms kloppen mensen bij het HCB aan omdat ze vanuit zichzelf geïnteresseerd zijn in de omgang met laptop, tablet of smartphone, soms voelen ze zich gedwongen door hun omgeving: berichten van instanties die alleen nog maar via e-mail communiceren of hun kinderen die niet meer met ze willen bellen, maar alleen nog maar WhatsAppen. Daar komt Toon in actie: "Ik merkte dat ik voor mijn vrouw geen tijd neem om het uit te leggen terwijl ik dat hier wel uitgebreid doe. Ik begin hier ook met uitleg over alle grondbeginselen van tablet en smartphone zoals wifi-verbindingen, instellingen, apps toevoegen en verwijderen, WhatsApp, Instagram, Chromecast en natuurlijk heel veel handige tips. Naast dat er veel te leren valt, is het ook een ontmoetingsplek voor mensen. Het is ook gezellig om zo bij elkaar te zijn en samen te ontdekken."

Don en Toon gaan ook eens in de maand een inloopuurtje inplannen en daarmee de mogelijkheid geven aan iedereen om hun vraag te stellen rondom laptop, tablet en smartphone (zowel van Apple als Android). Data en tijden zijn te vinden op www.hobbycentrumboxtel.nl. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor al je vragen, belangstelling, aanmelding en ideeën. Hobby Centrum Boxtel: ONTMOETEN LEREN DOEN.

Bestuurder botst met busje tegen boom

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - De Esscheweg in Boxtel is vrijdagnacht geruime tijd afgesloten geweest na een eenzijdig verkeersongeval met een busje. Rond 0.30 uur botste een man met zijn bus tegen een boom en kwam vervolgens met de voorkant van de bus boven de sloot tot stilstand.

Foto: Persburo Sander van Gils

Wonderbaarlijk genoeg kon de bestuurder het voertuig zelfstandig verlaten. Wel is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat het voertuig met hoge toeren achterbleef en de politie dit niet vertrouwde werd de brandweer gealarmeerd. Net toen de brandweer arriveerde viel het voertuig motorisch uit. Een bergingsbedrijf heeft het zwaar gehavende voertuig geborgen met assistentie van de brandweer. Zij hebben ook het wegdek gereinigd.

Schoorsteenbrand in woning Parallelweg Zuid

Boxtel - Vrijdagmiddag werd rond 17.15 uur de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Parallelweg Zuid in Boxtel. Op dat moment kwamen er vlammen uit de schoorsteen maar deze waren bij aankomst van de brandweer niet meer zichtbaar.

Doordat de ladderwagen van de brandweer uit Den Bosch dienst weigerde, werd een hoogwerker uit Veghel gealarmeerd. De situatie was op dat moment gelukkig onder controle, aangezien dit voor de nodige vertraging zorgde. Nadat deze ter plaatse was kon het schoorsteenkanaal schoongeveegd worden en daarmee de brand gedoofd. De weg is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Naast de brandweer kwam ook de politie ter plaatse. Rond 19.00 uur was de klus geklaard en keerde de brandweer huiswaarts.

Unieke collectie jaren 50 portretten in beeld

Jonge communicantjes. (Foto: MUBO) Foto: MUBO

Boxtel - Gezinnen, bruidsparen, communicantjes, militairen en ga zo maar door; van 17 februari tot en met 15 april organiseert Museum Boxtel (MUBO) een expositie met portretfoto's uit de jaren 50 in Boxtel.

Begin jaren 80 vonden Piet van Oers en Roger van Laere bijna 300 glasnegatieven op de zolder van het Sint Albertusklooster van de Zusters van Liefde in Liempde. Het bleken beelden uit de jaren 50 van feestelijke gelegenheden zoals communies en trouwerijen, maar ook gewoon van gezinnen, baby's, kinderen, tieners, militairen en geestelijken. Bij elkaar een prachtig uniek tijdsbeeld uit de jaren 50. Maar wie staan er op de foto's en wie herkent wie? MUBO vraagt bezoekers te helpen met de oplossing.

Herkomst van de foto's
Wat een kloosterzolder bij de Zusters van Liefde in Liempde al niet aan geheimen prijs kan geven. Piet van Oers, oud-directeur, -hoofdredacteur en -fotograaf van het Boxtelse Brabants Centrum en Roger van Laere, oud-huisarts en oud-voorzitter van de Heemkundekring in Liempde, vonden de glasnegatieven per toeval tijdens de voorbereiding van een expositie over het religieuze leven in Liempde. Het vermoeden is dat de foto's zijn gemaakt in de studio van Harrie Janssen, gevestigd in de Prins Hendrikstraat in Boxtel en zoon van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen, die ook fotografeerde.

Van glasnegatief tot afdruk
Christ van Eekelen, secretaris van Heemkunde Boxtel, heeft alle glasnegatieven al in 2011 ingescand en gedigitaliseerd. Onlangs zijn er door Piet van Oers zwart-wit afdrukken van gemaakt. Na de vondst van ruim dertig jaar geleden is het er nu van gekomen om welgeteld 285 foto's aan het publiek te tonen. Het arbeidsintensieve proces 'van glasnegatief tot afdruk' wordt ook duidelijk gemaakt in de expositie.

Wie herkent wie?
Van lang niet alle foto's is bekend wie er precies op staan. Daarom wil MUBO graag de hulp inroepen van bezoekers. Het gaat dan om de naam van de personen, het jaar waarin de foto is genomen, ter gelegenheid waarvan deze is gemaakt en alles wat de bezoeker er nog meer over weet. Bij elke foto staat een nummer aangegeven. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een formulier met het verzoek om daarop hun kennis over een of meerdere foto's in te vullen. Piet van Oers en Roger van Laere houden in MUBO op vier middagen ook 'spreekuur' van 14.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen aan hen dan ook hun achtergrondverhalen over de foto's kwijt. Dat is gepland op de zaterdagen 10 maart en 24 maart en op de zondagen 25 februari en 15 april.

Foto's bestellen
Tegen een vergoeding van 2 euro per foto kunnen bezoekers in het bezit komen van een digitale kopie. Bestelformulieren hiervoor zijn bij de receptie verkrijgbaar.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Introductie natuurfotografie in D'n Liempdsen Herd

Liempde - Op dinsdag 20 februari geeft Bob Luijks een introductie over natuurfotografie in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Luijks is een gerenommeerd, professioneel natuurfotograaf, de lezing is dan ook zeer interessant voor iedereen die meer wil weten over deze speciale vorm van fotografie. De presentatie start om 19.30 uur en is gratis toegankelijk, vanaf 19.00 uur is de deur geopend. Vanaf april is het mogelijk om een basiscursus natuurfotografie van Luijks te volgen; eveneens in D'n Liempdsen Herd.

Bob Luijks is een fulltime natuurfotograaf uit Limburg (www.natuurportret.nl). Van kleins af aan was hij graag buiten. Daar ontstond al vroeg zijn interesse over het hoe, wat en waarom. Deze interesse gaat niet alleen uit naar de dieren- en plantenwereld, maar vooral ook naar de achtergronden van het landschap. Deze kennis en interesse zijn terug te zien in zijn foto's.

Luijks is qua fotografie het beste te typeren als een duizendpoot. Het fotograferen vormt het vertrekpunt voor diverse andere activiteiten en werkzaamheden, zoals het schrijven van tijdschriftartikelen en boeken, het vormgeven daarvan, het overdragen van zijn passie via workshops, fotosafari's en presentaties. In eigen beheer bracht Luijks onder meer het boek 'De Meinweg, onbegrensde verrassingen' uit. Hij werkte ook mee aan de praktijkboeken Landschapsfotografie, Wildlifefotografie en Creatieve natuurfotografie. Zijn kennis draagt hij daarnaast ook over als hoofdredacteur van het magazine Natuurfotografie.

Basiscursus natuurfotografie
In april start in Liempde de basiscursus natuurfotografie. Deze wordt verzorgd door Bob Luijks. De cursus bestaat uit drie theorieavonden en drie veldlessen. De theorieavonden vinden plaats in D'n Liempdsen Herd en de veldlessen in de natuurgebieden rondom Liempde. De cursus is voor iedereen die graag meer wil halen uit de natuurfotografie. In basis maakt het niet uit waar je interesse ligt (bijvoorbeeld landschap of macro).
De cursus wordt zo breed mogelijk opgezet, waardoor de theorie voor iedere vorm toe te passen is. Je dient wel een spiegelreflex- of systeemcamera te bezitten, met andere woorden: een camera waarbij je zelf veel in kunt stellen. Na afloop van de cursus ontvang je een handig cursusboek van 100 pagina's om alles nog eens op je gemak terug te lezen.

Meer weten? Kijk op www.liempdsenherd.nl onder activiteiten/workshops.


Foto: Rini van Oirschot

Rechterstraat 5 - Sigarenmagazijn Voets

Bijna 100 jaar sigarenmagazijn Voets. De derde generatie, Yasmine Melis-Elfasi, runt deze winkel, die door haar opa Harrie Voets werd opgezet. De sigarenwinkel bevond zich niet altijd op precies dezelfde plaats.

In 2007 werd deze winkel uitgeroepen als winnaar van de Boxtelse monumentenprijs 'De Sluitsteen'. Het pand is van de Tilburgse architect Frans Ruts (1894-1976). In Boxtel staan heel veel panden die door deze architect getekend zijn, zoals Hotel Van Vlerken (Café 't Hart van Boxtel), garagebedrijf De Mol en Hotel van Boxtel.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Het pand werd waarschijnlijk gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw en heeft een Art Deco-pui en een houten achtergevel. Deze gevel zien we ook bij naastgelegen panden en heeft te maken met de in 1930 gedempte loop van het Binnendommeltje. In 1924 werd het pand verbouwd tot winkelwoonhuis (sigarenmagazijn). Het pand is van historische waarde.


Een huis op erfpacht vergt extra inspanning

Het beloofde een prachtige verbouwing te worden. De gemeente was akkoord dat de keuken opengebroken werd en de aannemer stond te trappelen om aan het werk te gaan. Alleen nog een hypotheek regelen en de eerste spaden konden de grond in. Maar ja, toen kwam de aap uit de mouw: het is een huis met erfpacht. En de beoogde geldverstrekker had zijn bedenkingen. Op zo'n moment is het maar goed dat deze mensen een hypotheekadviseur in de arm namen.

Wat is een huis met erfpacht? In de brochures van makelaars staat het altijd vermeld als een huis op erfpacht staat en daarnaast wordt de canon (wettelijk verschuldigde erfbelasting) genoemd. Deze canon betaal je voor de grond waarop de woning staat. Het huis is dus van jou, maar de grond heeft een andere eigenaar. Dat kan de gemeente zijn, een waterschap, de provincie, maar ook particulieren of natuurbeschermingsorganisaties.

Is de grond van een overheid, dan heb je als koper of eigenaar meestal geen problemen. En ook als de erfpacht eeuwigdurend is afgekocht, dan doet de meerderheid van de hypotheekverstrekkers niet moeilijk bij de financiering. Lastiger wordt het als de grond particulier eigendom is of van een natuurorganisatie. Dan gaan er ineens andere regels gelden. De looptijd van de erfpachtperiode, de voorwaarden en de hoogte van de erfpachtcanon worden dan onder de loep gehouden.

Zo gebeurde dat ook hij Frits en Marijke. In eerste instantie leek er geen vuiltje aan de lucht; er werd ruim voldaan aan de inkomenseisen en ze wilden ongeveer € 50.000 financieren voor de verbouwing (er rustte geen hypotheek op de woning). Geen enkel probleem, dachten zij. En toch trapte de geldverstrekker op de rem. Waarom? Omdat de grond niet van een overheidsinstelling was, maar van Natuurmonumenten én het erfpachtrecht is gevestigd voor 2013. De bank waar zij eerst aanklopten, wilde de verbouwing daardoor niet financieren, dus wendden zij zich tot Finenzo.

Nu is het niet zo dat een hypotheek voor een woning op erfpacht net zo snel te regelen is als een 'doorsneehypotheek', maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Na de voorwaarden van verschillende hypotheekaanbieders te hebben bestudeerd bleek een aantal van hen bereid om een woninglening te verstrekken. Wel werd er om een erfpachtopinie gevraagd. Maar met dit document van de notaris in de hand, kregen zij alsnog een hypotheek tegen marktconforme voorwaarden.

Gemeente Boxtel: 'Meer gebruik van P+R door invoering blauwe zone'

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Parkeren bij het NS-station wordt steeds aantrekkelijker, dat laat de gemeente Boxtel deze week via een persbericht weten. Dit is te wijten aan een combinatie van verschillende maatregelen, aldus de gemeente. Daardoor maken meer mensen gebruik van het P+R parkeerterrein bij het station. In het laatste kwartaal van vorig jaar maakten vijf keer zoveel mensen gebruik van het terrein als in het kwartaal daarvoor.

Wethouder Herman van Wanrooij is blij met deze cijfers: "Door de invoering van de
blauwe zones en verbeterde bewegwijzering naar het parkeerterrein van de NS, parkeren
treinreizigers hun auto op de plek die daarvoor bedoeld is. De gezamenlijke inspanningen
van de NS en de gemeente Boxtel beginnen hun vruchten af te werpen."

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Lagere tarieven voor Boxtelse treinreiziger
Daarnaast heeft NS per 1 januari dit jaar het dagtarief voor de P+R parkeerplaats in Boxtel verlaagd naar 2 euro per dag. "Dit aanbod komt onder andere voort uit de goede contacten die wij onderhouden met NS en geldt voor mensen die met de trein reizen en hun auto bij het station in Boxtel parkeren. Op vertoon van je OV-chipkaart of treinkaartje betaal je het speciale tarief", aldus Van Wanrooij. "Dit maakt het nog aantrekkelijker om je auto dichtbij te parkeren en dus niet in een van de woonstraten." Het reguliere dagtarief op het P+R terrein bedraagt € 5,33.

Bijenhotel Liempde geopend

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde heeft op zaterdagochtend 10 februari een bijenhotel geopend aan de Sortestraat/Bundersdijk. Het hotel werd geplaatst in het kader van het programma Red de Bij van provincie Noord Brabant, Nationaal Landschap Het Groene Woud en Brabants Landschap. Bij de opening waren diverse afgevaardigden van het project aanwezig.

Binnen het project 'Red de Bij' worden in het buitengebied meer struiken en bomen geplant die bijdragen aan het leveren van struifmeel en nectar voor de bijen. Natuurwerkgroep Liempde heeft in het gebied een geschikte leefomgeving gecreëerd om meer soorten wilde bijen in Het Groene Woud te krijgen. Zowel honingbijen als wilde bijen en hommels hebben het erg zwaar vanwege het verdwijnen van stuifmeel- en nectarleveranciers zoals bloemen en kruiden in agrarische gebieden. Daarnaast heeft de honingbij ook last van de varroamijt, een parasiet die ervoor zorgt dat de bijen ernstig verzwakken.

Het streekfonds wil deze problematiek aanpakken en heeft daarom het project Red de Bij in Het Groene Woud in het leven geroepen. In overleg en samenwerking met de grondeigenaren is in Liempde een groot aantal maatregelen getroffen om de leefomstandigheden voor de wilde bijen te versterken. Ook werden met de eigenaren afspraken gemaakt wat betreft het bijbehorende beheer.

Extra informatieavond Kempenhorst College Oirschot

Oirschot - Tijdens de onlangs gehouden Open Dag op het Kempenhorst College hebben bezoekers op allerlei manieren informatie gekregen over het onderwijs en de ondersteuning op de Oirschotse vmbo-school. Speciaal voor ouders en leerlingen uit groep (7 en) 8 van de basisschool organiseert de school op 21 februari nog een extra informatieavond.

In aanvulling op de Open Dag wordt tijdens deze avond specifieke informatie gegeven over het eerste schooljaar. Tijdens de informatieve bijeenkomst voor ouders kunnen de leerlingen een aantal minilessen volgen. De informatieavond op woensdag 21 februari begint om 19.30 uur op het Kempenhorst College, Eikenbussel 1 in Oirschot. Kijk voor meer informatie op www.kempenhorst.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Jan van der Steen

Foto: Jan van der Steen

Deze foto heb ik genomen vanaf de Raapakkerbrug, een mooi stukje Boxtel.

Bakkal krijgt heel Boxtel aan de kebab

(Tweede voorkeur) Mehmet (l.) en Halil Can. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Dönerzaak Bakkal is sinds ruim een half jaar omgebouwd van supermarkt tot restaurant. Dit om aan de enorme vraag naar kebab, dürüm, kapsalons en pizza's te kunnen voldoen. En de familie Can, uitbaters van het familiebedrijf aan de Stationsstraat 40, timmert nog steeds aan de weg. Met de carnaval als topperiode. "Zelfs senioren komen bij ons kebab halen. Wij krijgen heel Boxtel aan de kebab", aldus de uitbaters.

Mehmet Can doet het woord namens Bakkal, omdat zijn oudere broer en eigenaar Halil het te druk heeft met het bereiden van bestellingen als de verslaggever binnenloopt voor dit interview. Ondanks dat hun namen anders doen vermoeden, zijn de broers geboren en getogen Boxtelaren.

De keuze om de winkel om te bouwen tot restaurantgedeelte werd mede ingegeven door de tijdgeest. Bakkal was al bijna twaalf jaar bezig als supermarkt annex kebabzaak en inmiddels verkochten ook Nederlandse winkels als Albert Heijn producten uit de Islamitische keuken. "Niet dat de winkel niet liep", begint Mehmet, "maar het dönergedeelte werd steeds groter. We moésten keuzes gaan maken." Tegen de zomer opende het restaurantgedeelte en dat loopt ondertussen heel goed.

Mehmet (l.) en Halil Can. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Dat begint al rond 10.00 uur 's ochtends, als Bakkal opent. Dan zijn het voornamelijk de scholieren en mensen die op industrieterrein Ladonk werken. Zo rond het middaguur gaan de eerste bestellingen de deur uit, meestal richting Ladonk of ondernemers in het centrum. "Ik denk echt dat 99 van de 100 bedrijven in Boxtel ons weet te vinden", zegt Mehmet, niet zonder trots.

De 44-jarige Mehmet werkt zelf al sinds zijn allereerste bijbaantje in kebabzaken. "Weet je waarom ons vlees zo goed is? Na het snijden leggen we het nog even in de oven", licht hij een tipje van de sluier op. En goedkope analoogkaas? Die komt er niet in bij Bakkal. "Hier, kijk zelf maar", probeert hij de verslaggever te overtuigen met een bestelbon. "En ik zie het verschil ook. Échte kaas beweegt als die uit de oven komt."

Grotendeels dankzij de thema-avonden waar de broers Can prat op gaan, is het op de normaliter slappere dinsdag- en woensdagavond ook steevast druk. Zo is woensdag traditioneel pizzadag bij Bakkal, waarbij je voor 6 euro een ronde en voor 7,50 euro een lange pizza hebt. Die lange pizza is een van de specialiteiten van Bakkal. "Uniek in Nederland", aldus de uitbaters. Dinsdag is gebombardeerd tot kapsalondag.

De klantenkring is bijna net zo gevarieerd als de menukaart: van ondernemers tot ambulancebroeders. "De hulpdiensten helpen we altijd met spoed, want het komt regelmatig voor dat ze ook met spoed weg moeten", lacht Mehmet.

Bakkal rijdt momenteel op drukke dagen met verschillende auto's en een bezorgfiets rond door Boxtel en omgeving. Binnenkort komt daar zelfs een tweede elektrische fiets bij. "Na carnaval schaffen we er nog een aan. Met zo'n fiets ben je hier in Boxtel overal razendsnel!", aldus Mehmet.

Ook heeft Bakkal een app die sinds enkele weken extra gepromoot wordt. "Ik wil daarmee mijn klanten de 2,50 euro bezorgkosten van de Thuisbezorgd-app besparen", geeft Can aan. Voor Thuisbezorgd-bestellingen geldt namelijk een vast bedrag voor bezorging, terwijl Bakkal vanaf 15 euro geen bezorgkosten meer rekent.


Ondernemend Boxtel - Angelique Schüller

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Angelique Schüller van AS Ouderenhulp.

De Boxtelse Angelique Schüller is sinds december 2017 actief met haar bedrijf AS Ouderenhulp. En daarmee hoopt zij, zoals de naam al zegt, een hoop ouderen in Boxtel en omgeving te helpen. Het idee voor haar eigen bedrijf ontstond zo'n zeven jaar geleden toen zij min of meer noodgedwongen mantelzorger werd voor haar beide ouders.

"Dat was echt bijna een fulltime job", verzucht Angelique. Volgens haar is de wereld van de ouderenzorg echt een bureaucratisch oerwoud met veel ingewikkelde regels en verschillende aanspreekpunten. "Afkortingen als 'CAK', 'CIZ' en het meer bekende 'PGB', ze komen allemaal voorbij!"

Een voorbeeld van die bureaucratie kwam ze onlangs nog tegen, net na de oprichting van AS Ouderenhulp. "Ik dacht dat ik voor mezelf een Verklaring Omtrent het Gedrag kon aanvragen", vertelt ze. "Dat bleek niet mogelijk. Iedere cliënt moet dat, als diegene dat wil, apart doen voor mij. Dat vond ik zelf óók raar!"

Volgens Angelique werd de huidige generatie senioren volkomen verrast door de veranderingen in de zorg. "Vroeger ging je gewoon naar het bejaardentehuis als je oud was", legt ze uit. "Nu is dat niet meer zo. Je komt er pas als je al heel erg afgetakeld bent." Wederom verwijst ze naar haar eigen ervaringen: "Mijn ouders moesten zo na 63 jaar huwelijk gedwongen uit elkaar. Beiden waren ze hulpbehoevend, maar mijn moeder ging naar het verzorgingstehuis , terwijl mijn vader thuis moest blijven wonen. En ik moest als mantelzorger mijn aandacht verdelen."

Nadat haar moeder wegviel besloot Angelique haar in zeven jaar opgedane kennis in te zetten in haar eigen bedrijf. Daarmee wil ze vooral een aanvulling zijn op de mantelzorger(s). "Veel van hen zitten in een overspannen toestand", schat Schüller in. Haar diensten reiken van hulp bij het boodschappen doen tot het doen van PGB-aanvragen, of zelfs enkel het drinken van een kop koffie. "Juist dat welzijnsaspect vind ik heel belangrijk!", aldus de kersverse ondernemer. "Daar hebben de zorgprofessionals tegenwoordig geen tijd meer voor. Zij moeten echt werken tegen de klok."

AS Ouderenhulp levert dus sociale en praktische hulp, maar geen zorg. "Ik wil en kan niet op die stoel gaan zitten", geeft Angelique aan. Hoewel ze verwacht dat er in Boxtel en omgeving veel vraag is, is de tijd per hulpvrager voor haar belangrijk. Daarom werkt ze in blokken van minimaal twee uur. De kosten, bewust scherp geprijsd, kunnen vaak uit bijvoorbeeld het PGB-budget worden betaald.

AS Ouderenhulp, www.asouderenhulp.nl, info@asouderenhulp.nl, 06-40270404


10 / 14

Foto: SP

Wat heeft onze wethouder tot stand gebracht?
In een flyer die huis aan huis verspreid wordt laat de SP zien wat er onder de politieke verantwoordelijkheid van wethouder Eric van den Broek in de afgelopen bestuursperiode tot stand is gebracht.

Verbeterd armoedebeleid
• Er is veel meer geld uitgetrokken voor de bestrijding van armoede onder kinderen.
• De inkomensgrens voor de collectieve ziektekostenverzekering is opgetrokken naar 130 procent van de bijstandsnorm, zodat meer mensen daar gebruik van kunnen maken.
• Aanpak schuldenproblematiek is verbeterd, extra geld schuldhulpverlening.
• Door de inkomensgrens te verhogen naar 120 procent van de bijstandsnorm kunnen meer mensen gebruik maken van minimaregelingen en kan verborgen armoede verminderen.
• De gemeente levert een bijdrage in de schoolkosten van 16- en 17-jarige mbo-leerlingen, regeling computers voor arme gezinnen is uitgebreid.

Sociale uitvoering van de zorg
• Extra uren huishoudelijke hulp voor grote schoonmaak.
• Cijfer cliëntenwaardering Wmo gestegen van 7 naar 7.6, 85 procent is tevreden over de ondersteuning.
• 200.000 euro voor mantelzorg- en vrijwilligersbeleid, 150.000 euro extra voor Wmo-projecten.
• Mantelzorgers krijgen ook uren huishoudelijke hulp, zodat overbelasting voorkomen wordt.
• Er is een lokale onafhankelijke vertrouwenspersoon aangesteld voor zorg, Wmo, inkomenszaken en minimabeleid.
• Er zijn klankbordgroepen voor mantelzorgers, vrijwilligers en senioren ingesteld.

Meer kwetsbare mensen aan een baan geholpen
• Er is een werkmakelaar aangesteld die kwetsbare mensen aan een baan moet helpen.
• In het eerste halfjaar 2017 is het aantal uitkeringen in het kader van de Participatiewet verminderd met 51 personen (verlaging van 10 procent).
• De gemeente stimuleert ondernemers om mensen met een beperking in dienst te nemen via het PSO-keurmerk (Prestatieladder Sociaal Ondernemen).

Stimulering economie
• Er is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het stimuleren van de economie.
• Het bedrijventerrein is de laatste jaren sterk verbeterd, er is meer (duurzame) bedrijvigheid.
• Lancering website bedrijvenloketboxtel.nl.
• Diverse ondernemersinitiatieven, gesteund door de gemeente (o.a. fluisterboot, Dino Hunterapp, spiegeltent, ijsbaan) hebben de economie gestimuleerd.

Centrum wordt aantrekkelijker
• Onze wethouder heeft een grote prestatie geleverd door politiek en maatschappelijk draagvlak te verwerven voor historische besluiten over de herinrichting van het centrum.
• De heringerichte Markt wordt autoluw.
• Extra parkeerplaatsen zijn gerealiseerd bij het Zusterspad en op het binnenterrein van het gemeentehuis komen 37 parkeerplaatsen.
• De cultuurhistorische as tussen Stapelen en Petrusbasiliek is verfraaid.
• Het nieuwe parkje Indenhof is een blauwgroen pareltje in het centrum.
• Gevelpanden in de winkelstraten en de aanloopstraten naar het centrum worden verfraaid.

En nog meer
• Wethouder Van den Broek gaat voortdurend naar mensen toe, zoekt persoonlijk contact, organiseerde tientallen huiskamerbijeenkomsten.
• Stimulering wijkinitiatieven, 100.000 euro extra voor wijkgericht werken.
• BOC en DVG realiseerden eindelijk hun kunstgrasvelden, iets waarvoor de SP jarenlang gepleit heeft.


Vlnr: Rob Kuppens (2), Lisa Somers (3), Dymph van de Vries (1), Jiles Beekmans (4), Rick van Eijndhoven (5). (Foto: VVD) Foto: VVD

Meewerkend Boxtel en gebrek aan communicatie.

Het nieuwe merk van onze gemeente – Meewerkend Boxtel – is een positieve wending om alle inwoners en ondernemers te betrekken bij alles wat in Boxtel leeft en om iedereen de kans te geven een constructieve bijdrage te leveren aan de besluitvorming in het gemeentehuis.

Er zijn twee wijkmakelaars actief, die de verbinding moeten leggen tussen initiatieven van inwoners en de medewerkers op het gemeentehuis. Om bewoners en ondernemers te prikkelen is het 'Right to Challenge' volgens Boxtels model door de raad vastgesteld, waardoor iedereen uitgedaagd wordt met een goed idee of plan te komen met een goede motivatie en onderbouwing.

We zetten in op het werken van buiten naar binnen. Het gemeentehuis moet laagdrempelig en gastvrij zijn. Beeldvormende vergaderingen, inloopbijeenkomsten, de goede wil is er maar de communicatie is nog verre van optimaal. Zowel onze inwoners als ondernemers hebben het gevoel voor een voldongen feit geplaatst te worden, waar ze wel iets van mogen vinden, maar waarbij met hun input op voorhand niets gedaan is.

Werkgroepen dreigen af te haken omdat ze zich niet gehoord voelen, ondernemers voelen onvoldoende betrokkenheid en geven aan, dat ze met regelmaat niet of onvoldoende geïnformeerd worden, bewoners hebben vaak de indruk, dat het allemaal niet uitmaakt omdat ze bij de gemeente toch niet luisteren.

Of dit ook werkelijk zo is of niet, het is een signaal, dat we héél serieus ter hand moeten nemen. Een zeer recent voorbeeld hierbij is de invulling van Vorst B en nu weer het bedrag van 50.000 euro dat beschikbaar wordt gesteld aan de Stichting Toekomst Stationsstraat om een plan op te stellen voor een wandelpromenade. De Werkgroep Sfeer en Beleving van het Centrummanagement heeft echter al een mooi inspiratieplan ontwikkeld, dat naadloos aansluit op het plan van het kernwinkelgebied. Het zou toch beter geweest zijn, als het werk niet twee keer gedaan moet worden. Tijd en geld zou beter in de uitvoering gestoken kunnen worden. Gelukkig hebben beiden aangegeven met elkaar in contact te zullen komen en we kunnen nu alleen maar hopen, dat het wiel niet twee keer uitgevonden hoeft te worden.
Een betere afstemming had moeite en ergernis kunnen besparen.

Ook de inspraak bij het grote nieuwe verkeersplan Move31 lijkt niet te brengen wat we ervan verwachten. Laten we lering trekken uit al deze missers en er gezamenlijk zorg voor dragen, dat communicatie de basis is van een optimale samenwerking tussen inwoners, ondernemers en gemeente.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht mag dit wat ons betreft hoog op de prioriteitenlijst staan. Eerst eerlijk en duidelijk aangeven wat de mogelijkheden en beperkingen zijn en dan met alle belangstellenden een zo breed mogelijk draagvlak opbouwen. We moeten zoeken naar mogelijkheden om iedereen zoveel mogelijk te betrekken bij alle plannen die nog komen gaan.

Aanvullingen week 6
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Munselse Hoeve 3 (kavel 1), Bouwen van een woning
Hulzerweg 2, Aanpassen dakbedekking, aanbrengen gevelstuc, wijzigen kozijn gevel
Van Salmstraat 76, Realiseren overkapping

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Oirschotseweg, Rooien van 95 populieren en 4 eiken

Verleende omgevingsvergunning
Prins Bernardstraat 9, Renoveren voorgevel (beeldbepalende gevelwand)

Bekendmakingen week 7

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bosscheweg 125, Rooien: 1 berk uit zijerf
Dennendreef 5-213, Bouwen recreatiewoning
Lennisheuvel, perceel achter nr. 85, Rooien: 10 elzen, 4 esdoorns + 1 treurwilg ivm bouwplan Heerenbeekloop
Lennisheuvel 87, Rooien 25 eiken
Mijlstraat 20, Realiseren parkeerplaatsen eigen terrein
Munselse Hoeve 3 (kavel 1), Bouwen woning
Nieuwe Erven 44, Rooien: 3 acacia’s uit zijerf
Runmolen tussen 5 en 9, Bouwen bedrijfspand

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Luissel 10, verbouwen voorhuis (inpandig) naar kleinschalige zorgboerderij

Verleende omgevingsvergunning
Baandervrouwenlaan 247, Rooien: 1 boom
Burgakker (plein) thv nummer 4, Plaatsen kunstwerk tegen muur Burgakker 6 en 6a en Rechterstraat 14
De Beukums 23, Plaatsen dakkapel op voordakvlak woning

Toestemming uitweg
Luissel 4, Maken uitweg
Munselse Hoeve 19, Maken uitweg

Evenementenvergunningen
Jesus Christ in Concert donderdag 22 maart, vrijdag 23 maart en zaterdag 24 maart: 19.00 uur-00.00 uur. Zondag 25 maart: 14.00-18.00 uur.

Overige besluiten
Aanwijzingsbesluit tijdelijk cameratoezicht Boxtel
Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer Schouwrooij 27 voor uitbreiden groothandel en assemblagebedrijf in special effects

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-02 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-02 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
17-02 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
17-02 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
17-02 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Manana

Het is niet zo dat ik het met opzet doe. Ik schaam me nog steeds elke keer als het gebeurt. Dagelijks probeer ik mijn leven te beteren, maar het lijkt wel alsof het lot elke keer een spelletje met me speelt. Ik zet mijn wekker standaard een uur eerder dan dat ik moet opstaan maar zelfs dan lukt het mij niet, of beter gezegd: het lukt me nooit om op tijd te komen.

De enige reden waarom ik niet te laat kom, is als ik moet gaan vliegen. Maar aangezien time management mijn meest onderontwikkelde eigenschap is, heb ik meestal maar twee uurtjes geslapen van tevoren. Niet van de zenuwen, maar omdat ik tot diep in de nacht nog aan de wijn heb gezeten met mijn vriendinnen. Daarna moet ik dan nog mijn koffer inpakken. Zo jammer dat alles nog nat in de wasmachine zit. Dan koop ik het daar wel, ik help de economie graag een handje. Dat ik een überhaupt op de luchthaven aan kom mag een wonder heten, maar dat komt door mijn aanstaande ex-man. Die trekt me het bed uit en neemt resolute beslissingen. Maar af en toe gaat hij op vakantie. Zo ook een paar weken geleden. Was hij maar niet gaan skiën dan had ik mezelf het meest genante moment ever kunnen besparen.

De vader van een aangetrouwde oom was overleden op een respectabele leeftijd en ik wilde graag bij de begrafenis zijn om mijn steun te betuigen. Mijn auto heb ik verkocht omdat ik naar Spanje ga dus ik had alleen mijn fiets. Ik ging gewoon fietsen als een volwassen en georganiseerde meid. Maps gaf aan dat het 55 minuten fietsen was maar ik dacht dat ik dat sneller kon. Dat bleek toch echt niet te kunnen, en met een vuurrood gezicht kwam ik uiteindelijk tien minuten te laat bij de aula aangefietst. Ik kan me niet herinneren eerder in mijn leven zo hard te hebben gezweet. Ik gooide mijn fiets gauw ergens neer en rende naar binnen. Mevrouw, ik had oponthoud mag ik alsjeblieft nog naar binnen? Ze keek me kwaad aan en op een belerend toontje zei ze: dat moet dan maar hé. Maar mevrouw, kunt u me alsjeblieft ergens onopvallend naar binnen laten gaan? Dat zal niet gaan zei ze. Je komt binnen aan de voorkant. Wat lief mevrouw, dank u wel! Sarcasme was de vrouw vreemd.
Ik zette me schrap en de deur ging voor me open. Godzijdank had ze me voor de gek gehouden en stond ik aan de zijkant. Het was al even bezig zo te zien. Er was heel verdrietige muziek en iemand stond wat te vertellen over de overleden persoon. De tranen sprongen in mijn ogen toen ik naar al die verdrietige mensen keek. Ik nam mezelf daar ook meteen voor dat ik wel een zakdoekenmens ben want nu stond ik naast mijn plakhaar, mijn rode wangen en een snotterbel ook nog mijn tranen met mijn jas weg te vegen. Maar ik was er, dus die vieze jas moesten ze dan maar voor lief nemen.
De begrafenisondernemer doet een woordje en ik kijk eens goed de aula in om te zien waar mijn schoonfamilie zit. Ik kijk nog maar een keer goed want ik zie ze niet. Ik zie überhaupt niemand die ik ken. Ik voel het bloed wegtrekken uit mijn gezicht en loop schoorvoetend naar de mevrouw die de muziek regelt. Paniekerig vraag ik haar wie hier ligt en bij het woord 'mevrouw' in plaats van 'meneer' weet ik genoeg. Ik zit op de verkeerde crematie. Een gat in de grond is niet gebruikelijk bij een crematorium, maar als het had gekund was ik erin gesprongen. En gebleven. Ik ben eruit gekropen en ik dacht wat ik altijd denk: beter te laat dan niet.
Dat hoef ik gelukkig in Spanje niet te vertellen. Daar wonen allemaal Babette's. Godzijdank. Kan ik tenminste stoppen met de feministe uit te hangen. Ik ben niet georganiseerd. Ook niet manana. Of de dag na manana. Ik kom niet op tijd, maar op prioriteit.

Adios amigos

Explosion Rockets geven voorproefje van optreden Engeland bij Denziz

Boxtel - The Explosion Rockets gaan naar Engeland en nemen een dubbeldekker vol met fans mee. Op zaterdag 24 februari geven zij alvast een voorproefje in Party Center Denziz .

Op het eiland Wight in Engeland wordt in het weekend van 9 tot en met 11 maart een groot rock 'n' rollfestival gehouden met internationale bands. Als uitsmijter op de laatste dag van het festival zijn The Explosion Rockets gevraagd als hoofdact.
De bandleden voelden zich zeer vereerd dat ze hier uitgenodigd werden en al snel ontstond het plan om er met een busje naartoe af te reizen. Maar omdat vele fans van de band er ook bij wilden zijn, moest er iets anders geregeld worden. Binnen een week waren er namelijk al honderd aanmeldingen voor een vierdaags arrangement naar Wight, waaronder vele Boxtelaren. De band gaat nu met een dubbeldekker voor negentig personen naar het eiland. De Rockets hebben beloofd daar een fantastisch visitekaartje af te geven.

Voorproefje bij Denziz
Voordat zij begin maart afreizen, staan er voor de band drie optredens gepland, waaronder één in de prachtige fiftieszaal van Party Center Denziz aan de Stationsstraat 69 in Boxtel. Voor het vijfde jaar geeft de band hier enkele keren per jaar een spetterend optreden. Een jubileum dus.

The Explosion Rockets
De band maakt muziek uit de eindjaren 50-beginjaren 60, precies zoals het toen op de plaat werd gezet. Met groot vakmanschap en oor voor detail weten zij de juiste snaar te raken. Al ruim 33 jaar staat de band vrijwel iedere week op het podium om een klasse-show neer te zetten. Hun opzwepende performance wordt gebracht met een flinke dosis humor en vakmanschap en, het belangrijkste, met vrijwel alle grote hits van onder andere legendes als Elvis Presley, Cliff Richard, Buddy Holly, The Spotniks, The Shadows en The Jumping Jewels.
Een optreden van The Explosion Rockets is er een vol herkenning en nostalgie. Het vakmanschap wordt niet alleen in Nederland, Duitsland, Luxemburg en België gewaardeerd en opgemerkt. Zo traden de Rockets op met de beroemde Elvis-gitarist James Burton en Elvis' achtergrondkoor 'The Sweet Inspirations'. Ook traden zij op met Chris Montez, bekend van onder andere de hit 'Let's Dance', met The Blue Diamonds, en werden ze gevraagd om het voorprogramma te verzorgen van Jerry Lee Lewis. Ook het allerlaatste optreden van 'rock and roll vader' Andy Tielman werd begeleid door The Explosion Rockets. In april 2017 stond de band zelfs in AHOY Rotterdam.
Een optreden van deze band is een belevenis voor iedereen die wil genieten van een wervelende show en fantastische muziek uit de 'golden 50's en 60's '. Meer informatie is te vinden op www.explosionrockets.nl.

De zaal van Party Centre Denziz gaat zaterdag 24 februari om 19.30 uur open, het optreden start om 20.30 uur. De kaartvoorverkoop kent al veel succes. Kaarten kosten in de voorverkoop slechts 8 euro per stuk. Aan de zaal kosten ze 10 euro. Bestellen kan via 06-45928586 (Thom Sens) en via 06-34348594 (Cees Veenstra). Wil je verzekerd zijn van een goede zitplaats, kom dan op tijd.


Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TE KOOP GEVRAAGD
Auto inkoop centrale, personenauto's, busjes, vrachtwagens, bedrijfsauto's, bestelauto's, brommobiels, microcars en caravans, Inlichtingen: 06-1918 7475, ook in weekend bereikbaar

14 / 14

15 februari-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 15 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel & bloemschikken
13.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 16 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Hobbycentrum; zing je mee?
13.30uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

17 februari-15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel


Zaterdag 17 februari

Wilgen knotten
09.15 uur, Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Herenboeren wandelen de winter door
13.00 uur, Carpoolplaats A2, Gestelseweg, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 18 februari

Boxtelse Ierse sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 19 februari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Hobbycentrum; haak maar aan
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Dinsdag 20 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; edelsmeden
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer; verrassing (opgeven vóór 15 februari)
17.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 21 februari

Huiskamer; rikken jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer; broodbakcursus
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Iona en Keltische Spiritualiteit
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Donderdag 22 februari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; bloemschikken
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling Prisoners
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 23 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; meezingmiddag
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Cabaretvoorstelling Joost van Hyfte
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Foto: Fam. Vos-Kuiper

Rineke Vos-Kuiper

Rian Eijkemans

A. Tiebosch