DeMooiBoxtelKrant

23 december 2015

DeMooiBoxtelKrant 23 december 2015


Foto: Hans van Doorn

De kersttijd is bij uitstek een periode om terug te blikken en vooruit te kijken. Met mooie mensen, die mooie verhalen te vertellen hebben. Deze DeMooiBoxtelKrant staat er vol mee. Zo lees je 'Hoe 't nou is met' oud-burgemeester van Boxtel Frank van Beers. En hoe de twee Boxtelse vriendinnen Lotte Timmermans en Chantal Strüber de wensdroom van een getraumatiseerd kind lieten uitkomen. Centrummanager Jef van Stratum vertelt wat zijn inspanningen van afgelopen jaar in 2016 zullen brengen.
Boxtelaren Ad van Weert en Gerard Elissen verrichten ook veel inspanningen; in de vorm van vrijwilligerswerk en klaarstaan voor een ander. Dat hoort er volgens hen gewoon bij, ook nu ze 75 en 85 zijn. Margo Brands en Lian van Oorschot, de drijvende krachten achter de zeer succesvolle SamenLoop voor Hoop Liempde, concluderen dat ze daarmee heel wat teweeg hebben gebracht. En wist je dat Boxtel in 1994 vluchtelingen uit Syrië opving? Elias en Vergin Koria doen openhartig hun verhaal.
Je vindt deze mooie mensen verspreid door deze kersteditie, samen met het nieuws uit onze mooie gemeente, de columns, de extra grote puzzel, de kandidaten van Denziz with the Stars en nog veel meer.
We wensen je veel leesplezier en mooie kerstdagen.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

WinterWonderZondag goede combinatie met Kribkesroute

Liempde - Er was veel belangstelling voor de eerste WinterWonderZondag in Liempde, die afgelopen weekeinde in combinatie met de Kribkesroute werd gehouden. Bezoekers konden onder meer met een gemotoriseerd treintje langs de vele kerststallen in het dorp, en dat zat iedere ronde vol.

Omdat er vorig jaar tal van activiteiten gedurende de week bij verschillende kerststallen werden georganiseerd, is besloten om dat dit jaar gezamenlijk te doen op twee zondagen: de WinterWonderZondagen. Afgelopen zondag was de eerste editie. Publiek kon wandelend, in het treintje, op een vierpersoonsfiets of met ezel en kar een tocht maken langs tientallen kribkes in het Liempdse. Op verschillende plaatsen boden bewoners allerlei lekkers of andere creatieve werkjes te koop aan.
Uitbaters van Café 't Huukske, 't Wapen van Liempde en D'n Durpsherberg hadden gezamenlijk een muzikaal programma in elkaar gezet. Verschillende muzikanten en orkesten vermaakten daarbij ombeurten het publiek. Ook stond er aan de Dorpsstraat een aantal sfeervolle kerstkramen, waar allerlei leuke kerstspullen konden worden gekocht.
Voor het vierde jaar op rij zijn er tientallen kerststallen te vinden in Liempde. Waar aanvankelijk een goede vijftig huishoudens tijdens de decembermaand een kerststal in de tuin plaatsten, doen er dit jaar bijna tweehonderd mee. Er is zoveel animo dat de Kribkesroute is opgedeeld in twee afzonderlijke routes. Deze zijn onder meer verkrijgbaar via de website www.kribkesroute.nl.
Komende zondagmiddag kan de route weer worden gemaakt. Dan wordt de tweede WinterWonderZondag gehouden in het centrum van Liempde.

Meer foto's: www.mooiboxtel.nl

Boxtelaar Mandigers wint ATB-wedstrijd bij De Langspier

Boxtel - Sjak Mandigers uit Boxtel heeft zondag op het parcours bij recreatieplas De Langspier in zijn woonplaats de ATB-wedstrijd (funklasse) 50-plus gewonnen.

Mandigers won met overmacht de zware wedstrijd voor Ruud Klomp uit Liempde en Jos Kuip uit Sint-Michielsgestel, die derde werd. Mandigers was de afgelopen jaren ook al de beste. Van de Boxtelse renners eindigde John Vos als vierde en Gerard van de Heuvel als zevende.

Bij de 50-min categorie won de sterke Ton Fassbender uit Sint-Oedenrode. Hij bleef Kevin Nooijen uit Volkel en Bob Kuip uit Sint-Michielsgestel voor. De beste Boxtelse renners in deze categorie waren Bjorn van de Langenberg (vijfde), Menno Bouwman (negende) en Tony de Groot (twaalfde).

De organisatie van de ATB-wedstrijd kan terugzien op een geslaagde dag en heeft aangekondigd volgend jaar samen met de veldrijders het kampioenschap opnieuw te houden.

Bij de eliterenners was er winst voor Mike Teunissen uit het Limburgse Ysselsteyn. Pechvogel van de dag was Maurits Lammertink uit Losser. De veldrijder van het team Roompot brak bij een valpartij zijn sleutelbeen. Hij kwam nog wel als derde over de meet, maar kan nu op zondag 3 januari niet deelnemen aan de veldrit Grand Prix Groenendaal, die wordt verreden in Sint-Michielsgestel.

Meer foto's: www.mooiboxtel.nl

Kerststal op Stapelen

Boxtel - Voor het eerst was afgelopen weekend buiten bij Kasteel Stapelen een kerststal te bewonderen. En ook aankomend kerstweekend kunnen bezoekers een kijkje komen nemen.

De beelden uit de kerststal zijn zeker tachtig jaar oud en zeer vakkundig gemaakt. Zo hebben de schapen van gips leren oren, zodat ze er bijna als echte scahpen uitzien. Maar nog niet alle beelden zijn gearriveerd. Het kindeke Jezus zal pas met Kerstmis in de kerststal worden bijgeplaatst. En ook dan pas, als Jezus geboren is, kunnen de drie wijzen langskomen, geheel getrouw aan het kerstverhaal.

In de kapel bij het kasteel is ook een kleinere kerststal te bewonderen. De muur van Bethlehem is daar nagemaakt. Daarboven hangen straaljagers en rondom de stal liggen krantenknipsels. Deze stal moet de huidige, explosieve situatie in het midden-oosten uitbeelden, waarbij de wereld in oorlog lijkt en geloof veel ellende lijkt te veroorzaken. De kerststal in het midden moet hoop uitbeelden in deze barre tijden en geeft aan dat religie ook kan verbinden.

De kerststal is ook op 25, 26 en 27 december tussen 14.00 en 17.00 uur nog te bezichtigen onder het genot van een warm drankje. In de avond is de kerststal gesloten. De kapel is op dezelfde tijden als de kerststal geopend.

KBO-activiteiten

Maandag 29 december        Kerstdagtocht 10.00 uur bij De Rots en de Heilig Hartkerk

Nog lang geen akkoord over ontslagen Bosch Rexroth

Boxtel - Vakbonden en directie van het Boxtelse bedrijf Bosch Rexroth zijn nog ver verwijderd van een akkoord over een sociaal plan voor 44 met ontslag bedreigde werknemers. Die werken op de afdeling cylinders, een onderdeel van de onderneming die onder meer door de gedaalde olieprijs flinke klappen heeft gekregen.

Donderdag 17 december hebben de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie overleg gehad met hun leden over het concept-sociaal plan dat de directie heeft voorgelegd. Onder meer ter discussie staat de looptijd daarvan, die wat de directie betreft in juli 2016 afloopt. "Dat vinden wij veel te kort. Zeker als je bedenkt dat de verwachting is dat we er pas op zijn vroegst eind januari uit zullen komen", stelt onderhandelaar Arjan Huizinga van CNV Vakmensen. Ook dient volgens hem te worden bekeken of het sociaal plan enkel betrekking moet hebben op de afdeling cylinders, of dat hier ook andere bedrijfsonderdelen bij moeten worden betrokken. Daarnaast legt Huizinga's vakbond zich niet zomaar neer bij de ontslagen. Hij ziet nog mogelijkheden om mensen binnen andere afdelingen te herplaatsen of om personeel, na het volgen van bijvoorbeeld cursussen, op andere functies te krijgen. "Het zal duidelijk zijn dat de inzet van onze leden heel anders zal zijn dan die van de werkgever", aldus de onderhandelaar.

SPPiLL realiseert schutskooi in de Geelders

Liempde - Wethouder Peter van de Wiel heeft vorige week woensdag de nieuwe schutskooi in natuurgebied de Geelders officieel geopend. Een project waarmee de Stichting Promotie Projecten in het Liempdse Landschap (SPPiLL) een van oudsher typerend element terugbrengt in het Liempdse landschap.

De nieuwe schutskooi staat precies op de plek waar er vroeger ook een stond. "Het gebied waar de schutskooi stond was vroeger een gemeynt", vertelt SPPiLL-voorzitter Tossy de Man. "Een groot stuk gemeenschappelijke grond dat door inwoners van omliggende dorpen werd gebruikt. Gemeenten bouwden hier vaak een schutskooi waarin loslopend of verdwaald vee werd opgesloten. Dit gebeurde door een schutter. De eigenaar kon zijn dieren tegen betaling terugkrijgen. Als hij dat niet deed, dan werden ze verkocht." Bij de kooi staat ook een informatiepaneel waarop de volledige geschiedenis van de schutskooi beschreven staat, en waar ook meer informatie te vinden is over de nabijgelegen grenswallen.

De schutskooi is een van de deelprojecten die SPPiLL georganiseerd heeft als onderdeel van het uitvoeringsprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud. Daaronder vallen ook de restauratie van de Liempdse kiosk, het realiseren van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en de aanleg van nieuwe wandelroutes. "De schutskooi en de vele andere projecten van SPPiLL maken Liempde en het buitengebied nog aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers", aldus De Man. "Het is het eerste concrete project dat door SPPiLL officieel geopend is. In de toekomst zullen er nog vele volgen."

WSD introduceert Innovatieaward

Boxtel - WSD gaat vanaf volgend jaar de Innovatieaward toekennen. Bedrijven en organisaties die een origineel idee hebben of een innovatief project uitvoeren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, kunnen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor deze prijs.

In de loop van 2016 zullen er in totaal acht innovaties door een onafhankelijke nominatiecommissie worden genomineerd. Al deze genomineerden krijgen een stimuleringsprijs van 1.000 euro en dingen mee naar de uiteindelijke award. Wie deze wint, bepalen de genomineerden aan het einde van 2016 zelf.
De commissie is specifiek op zoek naar innovaties die werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die ook een grote dosis realisme aan de dag leggen. Te denken valt aan het realiseren van arbeidsplaatsen binnen het eigen bedrijf of de organisatie, maar het kan ook werk zijn dat gecreëerd wordt in samenwerking met klanten, leveranciers en/of partners.
De Innovatieaward is een van de initiatieven en activiteiten die WSD in het komende jaar presenteert ter ere van haar 60-jarig bestaan. Voor meer informatie of het aanmelden van een bedrijf of organisatie, kun je terecht op de speciale jubileumsite www.wsd-groep.nl/60jaar/innovatieaward.

Nieuwe directeur St-Christoffel

Boxtel - Stichting Sint-Christoffel heeft een nieuwe directeur-bestuurder benoemd. Per 1 februari 2016 zal Ton Reijnen deze functie gaan vervullen. Tot die tijd blijft Marjo van Gelderen als directeur-bestuurder ad interim in functie.

Onder de Stichting Sint Christoffel vallen de acht Boxtelse scholen De Beemden, De Hobbendonken, SBO De Maremak, Sint-Petrus, Molenwijkschool, Prinses Amaliaschool, De Vorsenpoel en Sint-Theresia in Lennisheuvel. De stichting is hiermee de grootste onderwijsinstelling in de gemeente Boxtel.

De Rots gaat 'From Pub 2 Pub' met Acting The Maggot

Boxtel - 's Avonds na de rommelmarkt op zaterdag 9 januari, geeft de Boxtelse band Acting The Maggot een unieke feestshow in De Rots, genaamd 'From Pub 2 Pub'. De show staat bol van de bekende Ierse folksongs en het belooft een heerlijke avond uit te worden.

From Pub 2 Pub is een vervolg op een eerdere show waarin Acting The Maggot speelde in Boxtel en Rosmalen. Hierin vertelden de bandleden onder begeleiding van muziek verhalen over de vele tochten die ze door Ierland en Schotland maakten. From Pub 2 Pub is een soortgelijke show, hoewel deze zich puur op de Ierse invloeden richt en de nadruk dit keer meer op de muziek dan op de verhalen ligt. De show werd eerder afgelast vanwege een verkeersongeluk van de drummer van de band, maar hij is inmiddels weer volledig hersteld en is klaar om zijn kunsten opnieuw aan het Boxtelse publiek te vertonen.

Tijdens de show komt een groot aantal bekende Ierse folknummers langs, van bands zoals The Dubliners, The Pogues en Flogging Molly. Daarnaast is die avond, door een interessante samenwerking tussen De Rots en Eetcafé De Kerk, het echte Ierse Guinness bier van de tap verkrijgbaar. De show is eenmalig in Boxtel te zien en begint om 21.00 uur. Kaarten van 14 euro per stuk zijn te bestellen via www.actingthemaggot.nl en bij Eetcafé De Kerk, Oude Kerkstraat 10 in Boxtel.

Einsteinstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Tamboer en Huygensstraat.

Albert Einstein wordt op 14 maart 1879 geboren te Ulm, destijds binnen het Duitse Keizerrijk gelegen in het Koninkrijk Württemberg. Hij is een van de grootste fysici aller tijden, vooral beroemd geworden door zijn relativiteitstheorie. Deze theorie brengt niet alleen een totale omwenteling teweeg in de fysica, maar heeft door de nieuwe opvattingen over ruimte en tijd ook daarbuiten enorme invloed.

Einstein is van geboorte Duitser, verwerft de Zwitserse nationaliteit en studeert aan de Technische Hogeschool te Zürich elektrotechniek. Van 1902 tot 1909 is hij werkzaam bij de Octrooiraad te Bern; daarna wordt hij hoogleraar in Zürich en Praag. In 1913 wordt hij gekozen tot lid van de 'Akademie der Wissenschaften' te Berlijn. In 1914 verkrijgt hij weer de Duitse nationaliteit en wordt hij hoogleraar aan de universiteit te Berlijn (1914-1933) en directeur van het Kaiser Wilhelm Institut für Physik. In 1920 wordt hij ook bijzonder hoogleraar te Leiden, feitelijk tot tegen de Tweede Wereldoorlog, officieel tot in 1946.

In 1933 bij het aan de macht komen van de nazi's, doet Einstein, jood en zionist zijnde, afstand van het Duits staatsburgerschap, trekt zich terug uit de Berlijnse Akademie en vestigt zich, na een kort verblijf in België en Engeland, in de Verenigde Staten, waar hij hoogleraar theoretische fysica wordt in New York, tot zijn emeritaat in 1945. In 1941 wordt hij genaturaliseerd tot burger van de Verenigde Staten.

Voor zijn verdiensten voor de theoretische fysica en speciaal voor zijn ontdekking van de wet van het foto-elektrisch effect, wordt hem de Nobelprijs voor natuurkunde voor 1921 toegekend.
Als in 1939 enkele Amerikaanse fysici het plan opvatten de atoombom te ontwikkelen, verzoeken zij Einstein als gezaghebbend fysicus een brief te schrijven aan president Roosevelt en deze te wijzen op de mogelijkheden van kernsplijting voor het ontwerpen van een militair wapen. Na de verwoesting van Hiroshima in 1945 wordt Einstein een militant voorvechter voor internationale vrede. Hij is een leidend figuur van de Liga für Menschenrechte.
Als mens is Einstein idealist, gekant tegen alle vormen van autoriteitsdwang en militarisme; op godsdienstig gebied vrijdenker. Zijn grote populariteit is mede te danken aan zijn sociale bewogenheid, integriteit, eenvoud, humor en beminnelijkheid.
Bij de stichting van de staat Israël in 1948 weigert hij het aan hem aangeboden presidentschap.

Einstein overlijdt op 18 april 1955 in Princeton, New Jersey.
In het dagelijks leven is de naam Einstein synoniem geworden van grote intelligentie.

Bron: Teylermuseum Haarlem

Christ van Eekelen,
Heemkundekring Boxtel


Indoor-skaten met Jongerenwerk R-Newt

Foto: Acting the Maggot

Boxtel - Op dinsdag 29 december staat Jongerencentrum B-town in het teken van de skatecultuur. Jongerenwerk R-Newt, een afdeling van ContourdeTwern, bouwt dan in samenwerking met Skateland Rotterdam de grote zaal om tot indoor-skatebaan.

Alle skaters, steppers en inliners van Boxtel en omgeving zijn uitgedaagd om die dag te laten zien wat ze in huis hebben. Maar ook beginners zijn van harte welkom. Mocht je zelf geen board, stuntstep of bescherming hebben, dan kun je die gratis lenen.

De activiteit is gratis, met uitzondering van een (kleine) bijdrage voor consumpties, en vindt plaats in jongerencentrum B-town aan de Baroniestraat in Boxtel.

Voor meer informatie hierover of over R-Newt kun je terecht bij jongerenwerkster Claudia Pinxt via 06-14765018 of claudiapinxt@contourdetwern.nl.

Dorpsberaad Liempde houdt Oudjaarsborrel

Liempde - Op woensdag 30 december houdt het Dorpsberaad van Liempde zijn Oudejaarsborrel. Het nodigt daarvoor de inwoners van Liempde uit om samen terug te kijken op het afgelopen jaar en het glas te heffen op 2016. De receptie zal plaatsvinden in Café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat 6.

De ontvangst is vanaf 18.30 uur, waarna om 19.00 de voorzitter van het Dorpsberaad iedereen om 19.00 uur welkom zal heten. Aansluitend vindt de receptie plaats tot 21.00 uur.

Vette Oliebollen Festijn van de Ducktownband

Boxtel - Op nieuwjaarsdag vindt zoals elk jaar een jaar een ludieke, gezellige muzikale middag met de Ducktownband plaats bij de Comsche Hoeve aan de Stationsstraat. Dit jaar heeft het evenement als thema 'Vette Oliebollen Festijn'.

Naast de Ducktownband verlenen de Red River Band en de Boxtel Cityband hun enthousiaste muzikale medewerking aan dit altijd goed bezochte evenement, dat al tientallen jaren plezier biedt voor jong en oud. Dit jaar is er een speciale (muzikale) bijdrage van zijne doorluchtige hoogheid Prins Peer d'n Twidde.

Vanaf 15.00 uur barst het feest op vrijdag 1 januari los. De toegang is gratis.

Rommelmarkt voor het goede doel bij De Rots

Boxtel - Op 9 januari organiseert De Rots haar eerste tweedehandsmarkt voor goede doelen. Vanaf 13.00 uur staat het gemeenschapshuis vol met kraampjes en tafels van mensen die hun oude spullen voor een zacht prijsje willen verkopen.

De entree is 1 euro, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Heb je interesse in het huren van een tafel voor 3 euro per stuk? Bel dan naar 0411-683675 of 0411-601036.

Voucher kondigt gezamenlijke koopzondag aan

Gulay Bicici, Jan Balk en Arjen Witteveen van de Voedselbank Boxtel nemen de waardecheque van Jan Paashuis in ontvangst. Paashuis heeft inmiddels beloofd ook op andere dagen een euro per zak te schenken. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een groep enthousiaste centrumondernemers mocht maandagmiddag uit handen van wethouder Eric van den Broek een voucher van 1.000 euro in ontvangst nemen. De winkeliers willen elk laatste weekend van de maand een koopzondag organiseren om op die manier weer eenheid te creëren.

Voor de promotie hiervan deden zij met succes een beroep op een bijdrage uit het economisch stimuleringsfonds van de gemeente Boxtel.
Wethouder Eric van den Broek is blij met het initiatief: "Een vaste koopzondag zal meer mensen naar het centrum trekken. Ik ben blij dat de ondernemers de handen ineen geslagen hebben en er gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarnaast schenken zij er meer aandacht aan door hiervoor extra promotie te maken. Het mes snijdt zo aan twee kanten: meer loop in het centrum en verruimde openingstijden."

John van Hal van Brownies&downieS (l.) en Yasmine Elfasi van Sigarenmagazijn Voets ontvangen de voucher uit handen van Wethouder Eric van den Broek Foto: Mark van der Pol

Yasmine Elfasi van Sigarenmagazijn Voets is een van de kartrekkers. Zij hoopt dat zich nu meer ondernemers gaan aansluiten bij het collectief en ook de laatste zondag van de maand hun deuren openen. "We willen als centrum-ondernemers laten zien dat we zeker wel willen. We gaan nu een jaar proefdraaien en hopen dat het slaagt, zodat er meer winkels open zullen gaan."

De eerste koopzondag is meteen aanstaande zondag 27 december. Dan staan voor het winkelend publiek van 12.00 tot 17.00 uur de deuren open van: Proef! Culinair, Ring en Go, Filipe Mode, Het Sieradenkasteeltje, Sigarenmagazijn Voets, Junior Kinderkleding, HEMA, Eye Wish Opticiens, Mode Centrum Frans Theelen, Apresto Fashion & Lifestyle, Natasja Fashion, Shoebyshop, Kruidvat, Bart Smit, Durlinger, De Tuinen, 3 Trend, Mega Outlet en La Gare Clothing.

Oliebollenbakker Paashuis sponsort Voedselbank

Boxtel - De Boxtelse oliebollenbakker Jan Paashuis, die dit jaar zijn 35-jarig jubileum viert, gaat de komende dagen opnieuw geld inzamelen voor het goede doel. Voor het derde jaar op rij zet de ondernemer zich in voor de minderbedeelden in onze maatschappij.

Waar vorig jaar nog honderden oliebollen werden geschonken, pakt Paashuis het dit jaar anders aan. Van alle verkochte zakken oliebollen doneert de bakker, die in de wintermaanden te vinden is op de hoek Rechterstraat/Prins Hendrikstraat, een euro aan de Voedselbank.

Afgelopen zomer doneerde Paashuis tijdens de Boxtelse kermis ook al zuurstokken aan de kinderen van de cliënten van de Voedselbank.

Voedselbank-voorzitter Arjen Witteveen is blij met dit gebaar: "Dit is al voor het derde jaar op rij dat we een donatie mogen ontvangen. Hier zijn we echt hartstikke blij mee". Dat de oliebollen van Paashuis goed in de smaak vallen blijkt wel uit een test van de Bakkersuniversiteit. Zij beoordeelden de Boxtelse oliebollen met een 9, waarmee Paashuis de tweede plaats wist te behalen.

Boxtel krijgt na jaren weer een Boekenfeest in Podium

Boxtel - Het is alweer een aantal jaren geleden dat het laatste Boekenfeest in Boxtel plaatsvond maar Ferry Schoth, de oud mede-eigenaar van boekhandel Elckerlyc, kan het niet laten. Samen met Jan van Gemert blaast hij het eens zo succesvolle evenement nieuw leven in. Vrijdag 12 maart 2016 gaat het gebeuren. Dan wordt bij Podium Boxtel het begin van de boekenweek met een literair en cultureel feest ingeluid.

Ferry en Jan werken momenteel hard aan de invulling van het programma, dat in januari bekend wordt gemaakt. Dit doen zij samen met een initiatiefgroep die bestaat uit Jan Bergman van Restaurant Vandaag Kookt!, Luc Broos van Stichting Centrummanagement Boxtel, Jan de Hoogh van Kunstlicht99, Piet van Esch van The Read Shop Sint-Michielsgestel, zijn dochter Marieke van Esch van The Read Shop Boxtel, Marie-José Mathijsen van Bibliotheek De Meierij, Frans Aldenhuijsen van Bruna Boxtel en Willemijn Wijdenes van DeMooiBoxtelKrant. Ook Boekhandel Oisterwijk verleent graag zijn medewerking aan het Boekenfeest.

Hoewel het programma nog niet helemaal rond is, bevat de avond een breed cultureel aanbod. Zo zal een bekende schrijver zijn of haar opwachting maken en door een interviewer het vuur na aan de schenen worden gelegd. Ook zijn er korte theatrale intermezzo's en bijzondere performances. En uiteraard muziek. De avond wordt afgesloten met spetterende optredens.

Eet-en-leesmenu
Nieuw is het voorprogramma met het 'Eet-en-leesmenu'. Restaurants uit Boxtel, Oisterwijk en Sint-Michielsgestel serveren in de weken voorafgaand aan het Boekenfeest een verrassingsmenu, dat naast lekkere gerechten ook een of meerdere performances te bieden heeft.

De initiatiefgroep werkt ook aan de oprichting van de Stichting Boekenweek Boxtel, zodat het Boekenfeest weer een jaarlijks terugkerend evenement kan worden. Eveneens is bij de gemeente Boxtel een subsidieverzoek ingediend om de culturele avond nog meer inhoud te kunnen geven. Hoe, dat wordt half januari bekend gemaakt via verschillende media.

Kaarten voor deze bijzondere avond kosten 10 euro per persoon en zijn te bestellen via de site www.podiumboxtel.nl/reserveren.

Clubs uit gemeente Boxtel halen 20 mille op bij Grote Clubactie

Boxtel - Vele sport-, cultuur- en hobbyverenigingen hebben ook dit jaar weer kunnen rekenen op de inzet van hun fanatieke lotenverkopers tijdens de Grote Clubactie. Zo ook in de gemeente Boxtel, waar verenigingen een opbrengst van 20.814 euro binnenhaalden.

Het bedrag dat verenigingen jaarlijks ophalen met de Grote Clubactie is onmisbaar voor het inrichten van het clubhuis, de aanschaf van materialen en het organiseren van activiteiten. In totaal deden dit jaar 6000 verenigingen mee. Die verenigingen verkochten 310.000 loten meer dan vorig jaar. Door het fanatisme van de lotenverkopers zijn 2,9 miljoen loten verkocht en werd een opbrengst van bijna 9 miljoen euro behaald, waarvan 80 procent rechtstreeks naar de clubkas gaat. Directeur Frank Molkenboer van de Grote Clubactie: "We hebben dit jaar een prachtig resultaat behaald, omdat verenigingen veel meer loten verkochten dan vorig jaar. We zijn erg trots op deze opbrengst en dit is vooral te danken aan honderdduizenden enthousiaste vrijwilligers. Van de opbrengst gaat zo'n 7 miljoen euro direct naar de deelnemende verenigingen. Een fantastisch resultaat voor het verenigingsleven in Nederland!"

6 / 28

S S E K E R S T T R U I R E N W
L E C I N A A L D B O O M G D U
L J I H G O S E J T H C I L T E
E K O S E J S R A A K A U C T E
B O S A L E J N N N G D H H F N
E T A P E S S H H B V E C R S S
L S E E N U N P I E K A S I I L
G P O A H Q G A R M N U T S M I
N E L L A B T S R E K T S T T N
I O R E A N I A L K N J R M S G
J N E Q R E R L R G T E E A R E
A S I T R L I E D J E S K S E R
D E D I C T M O O B T S R E K S
N A N S S E L A T S T S R E K A
A G E W I N T E R E N F A D K O
O Y R R E M G C Q T A A J N V G

kerstmis
kerstboom
naaldboom
piek
kerstballen
engelenhaar
kaarsjes
slingers
engel
rendier
cadeautjes
lichtjes
versiering
kerststal
snoepstokjes
kerstschuim
kerstkrans
liedjes
jinglebells
stillenacht
kersttrui
sneeuw
winter
merry
christmas

Foto: Karina Bouwmeister

Karina Bouwmeister

De feestdagen staan weer voor de deur. Massaal halen we onze kerstspullen weer van zolder, wordt bij de lokale tuincentra een kerstboom gehaald en zijn de kerstborrels weer een feit. Tijd van samenzijn met vrienden en familie.

De afgelopen jaren heb ik altijd met kerst moeten werken, maar komende dagen zijn ook een keertje voor mij vrij. Een periode om terug te kijken op het afgelopen jaar. Als ik daar voor mijzelf op terugkijk is er veel gebeurd.

Positieve en negatieve dingen volgen elkaar op en uiteindelijk kan ik wel zeggen, met de jaren komt er meer rust in mijn leven. Alhoewel het vorige week niet echt rustig was. Voor een rustig weekend om de verjaardag te vieren van mijn moeder waren we afgereisd naar de prachtige Veluwe om daar even te ontspannen samen met familie. Niet wetende dat we een dag later in diezelfde omgeving in het ziekenhuis zaten met mijn zoonlief. Een acute blindedarmontsteking! Enorm geschrokken, maar gelukkig waren we er op tijd bij. Zo'n gebeurtenis zet je wel weer even met beide benen op de grond en laat je beseffen hoe belangrijk gezond zijn is. Het weekend kreeg dus een iets andere wending dan verwacht... nu alleen verplicht twee weken rust samen met die jongen.

De feestdagen zijn voor ieder ook altijd een reden van het gezellig maken in en rondom het huis, lekker eten in huis halen en quality time. Maar, is het niet zo dat dit eigenlijk ALTIJD zo zou moeten zijn? Waarom MOET dat altijd verplicht alleen op deze dagen? Ik vind dat je dit iedere dag moet doen! Heb allen lief en geniet daar oprecht en bewust van!

Het voelt een beetje onwennig dat ik dit jaar niet hoef te werken, maar ik ga er wel volop van genieten. Ook samen met vrienden, familie en lekker eten! De dagen daarna denk ik dat ik veel wandelingen in het bos ga maken om weer te detoxen, haha! Het nieuwe jaar komen er namelijk veel mooie, nieuwe uitdagingen aan. Daar binnenkort meer over.

Een kleine note: een tijd geleden kwam ik in aanraking met een aantal mensen die de keuze niet hebben om zomaar even naar de supermarkt te gaan, laat staan zomaar even een lekker biertje te drinken in het dorp. En ik zeg 'zomaar' inderdaad, omdat ik denk dat we niet heel bewust bepaalde dingen doen. Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin hij of zij het minder breed heeft, dat kan ik bevestigen en soms kunnen ze daar zelf niet eens wat aan doen. Laten we ook bij die mensen stilstaan en eens nadenken wat je voor hen zou kunnen betekenen. Dat ga ik in 2016 namelijk ook doen.

Hele, hele fijne dagen Boxtelaren! Op naar mooie momenten en geniet!

Groet,
Geert Hoes

Scholen doen goede zaken voor het goede doel

Petrus Foto: Jitske van Duren

Jenaplanschool Molenwijk haalde afgelopen donderdag bij de tweejaarlijkse kerstmarkt 921 euro op voor Stichting Bewa Ghana. Deze stichting biedt ontwikkelingshulp in Ghana in de meest brede zin van het woord. Specifiek richten ze zich op onderwijs en bevordering van zelfredzaamheid van de lokale bevolking. Tijdens de kerstmarkt waren er maar liefst 16 gezellige activiteiten, georganiseerd door twee groepen van de Molenwijkschool. Ook verkochten de kinderen knutselwerkjes die ze zelf hadden gemaakt.

JRL Foto: Sandra Engels
Hobbendonken Foto: Mark van der Pol

Woensdagavond werden de bezoekers van de kerstmarkt op de Sint-Petrusschool buiten verwelkomd door gezellige vuurkorven en kerstliedjes gezongen door Dennis Wels en Charlotte Pennings. Binnen konden zij genieten van allerlei optredens door de leerlingen, van een Afrikaanse dans tot een vrije, zeer spontane vertolking van 'O dennenboom'. De kinderen hadden mooie kerstversieringen en lekkere hapjes gemaakt die te koop werden aangeboden. Ook was er een informatiestand aanwezig van het goede doel van deze kerstmarkt: Stichting Maladah Gambia, die zich inzet voor het verbeteren van kansen op goed onderwijs voor kinderen in Gambia. De Stichting mocht vrijdag de opbrengsten in ontvangst nemen: 896,16 euro.

Het Jacob-Roelandslyceum zetten zich vrijdag met hun jaarlijkse kerstactie in voor kansarme kinderen in Bolivia. Er waren allerlei activiteiten en workshops om geld mee in te zamelen voor dit goede doel. Ook waren er optredens, een kerstmarkt, een bingo en voetbalwedstrijden. De lekkere hapjes en de gezellige sfeer brachten mede het eindresultaat tot het geweldige bedrag van 8554,10 euro. In april 2016 zullen acht leerlingen en twee docenten dit bedrag naar Bolivia gaan brengen om daar ook nog eens twee weken de handen uit de mouwen te steken.

De leerlingen van basisschool de Hobbendonken knutselden thuis ruim tweehonderd schoenendozen in elkaar met houdbare voedselwaren die ze woensdag aanboden aan de Vincentiusvereniging. Dit deden zij na een uitleg over de vereniging door bestuurslid Jan van der Poel, waarbij de leerlingen geboeid aan zijn lippen hingen. Voorafgaand aan de overhandiging van de voedselpakketten maakten de klassen kerststerren met wensen erop, die in de wensboom op het schoolplein werden gehangen.

Woensdagochtend lieten de leerkrachten van de school eerst een wensballon op voordat de leerlingen werden getrakteerd op een luxe kerstontbijt. Hierna hielpen zij fanatiek mee bij het inladen van de voedselpakketten in de vrachtwagen.

Zondag Open dag bij Van Kessel Openhaarden & Kachels

Foto: Marie Fick

Uden - Tijdens de open dag op zondag 27 december, derde kerstdag, zal het grote aanbod van open haarden en kachels in de aandacht staan. Van Kessel is een begrip in de regio en ver erbuiten. Zeker bekend om de duurzame accumulatiekachels in vele varianten.

De massieve spekstenen kachels van Tulikivi en Nunna Uuni, en de Linnatuli en Ortner accumulatiekachels zijn bekend om de behaaglijke zachte stralingswarmte. Haarden die met enkele uren stoken langdurig hun warmte afgeven, omdat het rookkanaal in de kachel een grote omweg maakt, waardoor het accumulatiemateriaal maximaal de warmte kan opnemen en deze langdurig aan de ruimte afgeeft.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Pelletkachel met subsidie
Ook zijn er pelletkachels, waarvoor in 2016 subsidie te verkrijgen is. Daar worden ook demonstraties van gegeven. Daarnaast heeft Van Kessel de nieuwste gashaarden met de nieuwste vuren in huis, in vele soorten en uitvoeringen, voor zowel moderne als klassieke interieurs. Met al dan niet een maatwerk meubel. Ook een ruime collectie van de prachtige Focus designhaarden van de zeer bekende ontwerper Dominique Imbert vind je bij Van Kessel.

Het belangrijkste is, dat gebouwd wordt met de beste materialen. Dat is de bedrijfsfilosofie, want het familiebedrijf bestaat al ruim 40 jaar en wil graag nog lang deze kwaliteit blijven leveren.

Zondag 27 december van 11.30 tot 16.00 uur, www.vankesselkachels.nl.

Foutjaarsbal zorgt voor stampvol Grand Café Rembrandt

Boxtel - Het oudejaarsbal van De Aggemarvanhuisaf Band Boxtel bij Grand Café Rembrandt was een gezellige, drukke bedoeling. De vele 'guity pleasures' die bij dit voor de gelegenheid tot 'Foutjaarsbal' omgedoopte, muzikale feestje voorbij kwamen, zorgden ervoor dat vele mensen in het publiek hardop meezongen.

Voor het Foutjaarsbal werd De Aggemarvanhuisaf Band (DAB) bijgestaan door zangeressen Charlotte Pennings, Eline Chavanu, Fenne van Wuijtswinkel en de zanger Bas Meijs. Eigenlijk zou zanger Gerlof Trommelen ook komen zingen op het bal, maar hij was helaas verhinderd. Meijs was een nieuw gezicht voor DAB, de zangeressen hadden de band al eerder bijgestaan.

Het enthousiaste publiek kon in een uitverkocht café Rembrandt genieten van foute, maar ook wat minder foute nummers. Aan bod kwamen onder anderen Copacabana van Barry Manilow, Reet Petite van Jackie Wilson en Purple Rain van Prince. De nummers waren uitstekend vertolkt en DAB bewees wederom waarom de band al meerdere malen in de prijzen is gevallen. Vooral op de vele disconummers wist het publiek geschikte danspasjes te vinden en kwamen de voetjes van de vloer.

Fakkeloptocht voor de vrede trekt door Boxtel

Foto: Marie Fick

Boxtel - Een fakkeltocht die de aandacht moest vestigen op hoop en vrede, trok zondagavond door Boxtel. In de optocht, die werd georganiseerd door de Assumptie-stichting, liepen enkele tientallen mensen mee.

De tocht begon op de binnenplaats van Kasteel Stapelen en leidde naar de Marokkaanse moskee bij Hoogheem. Aan de fakkeloptocht deden, naast alle belangstellenden, ook vertegenwoordigers uit de politiek, de Marokkaanse vereniging, de Marokkaanse moskee en de paters van Stapelen mee.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Onderweg deed de fakkeltocht het gemeentehuis aan, waar Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) de deelnemers namens de gemeenteraad toesprak. Zij riep op om verdraagzaam te zijn voor vluchtelingen: "Iedereen in de wereld die genoodzaakt is zijn heil ergens anders te zoeken, is in principe overal welkom."

Ook bij de moskee riep voorzitter Hamid Omair op tot verdraagzaamheid: "De islam krijgt de schuld van het geweld, maar is juist tegen alle vormen van geweld en extremisme."

Copy-Paste en 'Is de krant er al?' bij MUBO in kerstvakantie

Boxtel - Tot en met het weekend van 9 en 10 januari 2016 zijn in het MUBO twee wisseltentoonstellingen te bezichtigen. Dat zijn 'Copy-Paste', een interactieve doe-tentoonstelling voor jong en oud en de expositie 'Is de krant er al?, waarin de geschiedenis van 70 jaar weekkrant Brabants Centrum in beeld is gebracht.

'Copy-Paste' is een eigentijdse, interactieve tentoonstelling over hergebruik in de kunsten. Deze multidisciplinaire tentoonstelling bestaat uit zeven kunstwerken, gemaakt uit al bestaand materiaal. Een ouderwetse kopieermachine wekt bijvoorbeeld zelfgemaakte tekeningen tot leven op het plafond. Ook is er een filmverhaal, gemaakt uit 65.000 uitgeprinte filmbeelden uit 300 filmklassiekers van James Bond tot Frankenstein.

'Is de krant er al?' is een expositie over meer dan 70 jaar Brabants Centrum. De historie van deze krant is per decennium in beeld gebracht met foto's, krantenpagina's en nostalgische advertentiepagina's. Tot 1974 werd de krant handmatig met loden letters gezet. Hoe dit in zijn werk ging is ook in de expositie te zien. Op het grote scherm in de ontvangstruimte wordt doorlopend een film vertoond over de totstandkoming van een nieuwe editie van het Brabants Centrum en over het distributieproces.

Vanwege de feestdagen wordt er gratis glühwein, chocolademelk met slagroom en koffie/thee geschonken in de in kerstsfeer gehulde ontvangstruimte. De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro, voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Voor deze prijs kan ook de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel worden bezocht. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, dus ook op tweede kerstdag. Eerste kerstdag is het museum gesloten.


Rectificatie De Herbergier

In het artikel in DeMooiBoxtelKrant van vorige week over een nieuwe woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen, 'De Herbergier', wordt onterecht vermeld dat deze voorziening van start zal gaan met een team van twintig tot vijfentwintig verpleegkundigen. Dit is niet correct. Het gaat om een team van tussen de twintig en vijfentwintig medewerkers.

Kerstmarkt in en om De Rots

Boxtel - De jaarlijkse kerstmarkt bij Gemeenschapshuis De Rots afgelopen zondag werd goed bezocht. Dit kwam ongetwijfeld door het zachte weer en de vele activiteiten. De markt werd bovendien voor het eerst ook opgeleukt door enkele buitenactiviteiten.

Naast smartlappenkoor 'Gimmese Smart' en verschillende knutselactiviteiten voor kinderen, zoals kerstkaarsen maken, waren er ook kramen met winterse artikelen aanwezig. Op het plein voor het gemeenschapshuis konden bezoekers allerlei etenswaren proeven en glühwein drinken. Binnen werden workshops gegeven en konden de kleinste kinderen zich laten schminken. Ook de Kerstman ontbrak niet op de kerstmarkt.

Ramkraak
Vorige week was het weer raak en werd op de Markt een ramkraak gepleegd bij een kledingzaak (zie het 112-nieuws in deze krant). Nog diezelfde dag riep de politie getuigen op zich te melden als zij iets hadden gezien. Deze oproep was niet nodig geweest als de Markt was voorzien van permanent cameratoezicht. De opgenomen beelden hadden de ramkraak en de daders perfect vast kunnen leggen. Sterker nog, met de juiste maatregelen had de politie zelfs de daders nog kunnen aanhouden. Permanent cameratoezicht helpt niet alleen bij bestrijding van inbraken, maar ook om tijdens het uitgaan in het weekend toezicht te houden. Er vinden 's nachts in het weekend regelmatig incidenten plaats op en rondom de Markt. Ik hoop dat de politiek in 2016 permanent cameratoezicht weer op de agenda wil plaatsen.

Gourmetten
Nog even en dan is het kerst. Gezellig met de familie bij elkaar, lekker spelletjes doen en dan lekker eten. Het lijkt erop dat het gourmetten dit jaar erg populair is. Ook in Boxtel zal dat niet anders zijn en zullen de schalen met vlees, groenten en het pannenkoekbeslag op veel tafels staan. Naast al dit lekkers staat natuurlijk het gourmetstel, met altijd weer dat vervelende, veel te korte snoer op tafel. Dat betekent dus dat een verlengsnoer nodig is. Zorg ervoor dat het verlengsnoer goed is. Er komt bij het gourmetten nogal wat energie (of warmte) vrij. Heb je een slecht of oud verlengsnoer, dan kunnen de draden gaan smelten, krijg je korstsluiting en dat kan dan weer leiden tot brand. Gebruik je een rolhaspel, rol deze dan altijd helemaal af, zodat de kabel niet te warm wordt.

Vuurwerk
Dit is mijn laatste column van dit jaar dus ook nog maar even aandacht voor het vuurwerk. Er is dit jaar al meer (illegaal) vuurwerk door de politie in beslag genomen dan andere jaren. Mijn idee is dat er dan ook veel meer (illegaal) en zwaar vuurwerk in omloop is. Veel van dit vuurwerk is vaak alleen geschikt om te worden afgestoken door opgeleide professionals. De gemeente Boxtel en wijkagent Jack van Rijs geven op Twitter de komende dagen regelmatig tips om veilig met vuurwerk om te gaan en vergeet niet dat je pas vuurwerk mag afsteken op 31 december, van 18.00 tot 02.00 uur.

O ja, en dan nog even dit. Ik schreef in mijn vorige column dat wij alweer 99 (pogingen tot) inbraken hebben gehad dit jaar. Het is helaas nog niet gestopt, de teller staat inmiddels alweer op 103. Het lijkt erop dat Boxtel dit jaar te maken krijgt met een stijging van 20 procent meer inbraken. Dus ga je weg, sluit je huis goed af, informeer je buren en zorg dat je met behulp van tijdschakelaars een lampje laat branden in je huis. Ik heb de afgelopen maanden meerdere woningbouwverenigingen en particulieren geadviseerd om de juiste inbraakvertragende maatregelen te nemen. Hopelijk laat 2016 weer een daling zien.

Taalmaatjes vieren samen Kerstmis

Foto: Eric Brouwer

Boxtel - Er klonk Persisch gezang in de bibliotheek vorige week, en gedichten in het Chinees, Arabisch en Turks. Tijdens hun gezamenlijke kerstviering trakteerden de Taalmaatjes elkaar niet alleen op hapjes uit hun cultuur, maar ook op kerstwensen in hun moedertaal.

Elke woensdagochtend komen de Taalmaatjes samen in de bibliotheek. Onder begeleiding van een taalcoach, een vrijwilliger, maken deze nieuwe Nederlanders zich de Nederlandse taal eigen. Door de krant en boekjes te lezen en daar met elkaar over te praten, en over allerlei zaken. Want de Taalmaatjes hebben ook een sociale functie. Ze leren van elkaar. En ook vieren ze dus samen feest.

Foto: Eric Brouwer
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Fareed uit Afghanistan komt graag bij de Taalmaatjes. Hij woont al zestien jaar in Nederland en werkt bij Het Goed. "Om deel uit te kunnen maken van de maatschappij, moeten nieuwe Nederlanders de taal leren", zegt hij. "Daarom zijn de Taalmaatjes zo belangrijk." Tijdens de kerstviering zingt hij een Persisch lied, waarop een dame spontaan begint te dansen. Imran en Farah zingen samen een lied in het Engels, afgewisseld met het Urdu, de officiële taal in Pakistan. Een luid applaus volgt. Ook Ads optreden wordt enthousiast ontvangen. Hij leest het gedicht van Ling Ling, die naar China moest omdat haar moeder ziek is, in het Chinees voor. Enkele andere Chinese Taalmaatjes slaan in eerste instantie lachend een hand voor de mond, maar Ad slaat zich er goed doorheen. "Ik heb respect voor jullie omdat jullie onze taal willen leren", zegt Ad. "Daarom lees ik het gedicht van Ling Ling in haar moedertaal voor."

Jola Wouterse, die samen met Hetty van den Akker de begeleiding van de Taalmaatjes voor haar rekening neemt, begeleidt ook deze viering. Zij geniet zichtbaar van het samenzijn. Na de voordrachten geeft ze alle taalcoaches een kaart met daarop voor hun persoonlijk complimenten van de Taalmaatjes. 'Je wilt ons helpen, met hart en ziel', krijgt een coach te horen. Een ander krijgt een kaart met daarop 'je kunt goed luisteren'. En zo regent het nog meer complimenten. Ook van ContourdeTwern , dat met een kerstkaart de vrijwilligers laat weten hen zeer te waarderen. En dat zij, net zoals de Taalmaatjes zelf overigens, onmisbaar zijn voor de organisatie.

Na de voordrachten en warme woorden is het tijd voor de hapjes en wordt er gezellig nagekletst. Het is bijna te mooi om waar te zijn, hoe al die mensen met verschillende nationaliteiten bij de Taalmaatjes met elkaar omgaan. Met respect en zonder vooroordelen, dat is de echte kerstgedachte, in welke taal die ook wordt uitgesproken.

Projecten rond Stapelen in de ijskast

Boxtel - Projecten in en om kasteel Stapelen in Boxtel, zoals de vorming van een stadslandgoed, staan voorlopig in de ijskast. Dat zegt overste Jan Zuiker van de Nederlandse Assumptie, waartoe de in het kasteel wonende paters Assumptionisten behoren, in de nasleep van een conflict met directeur Jacques Beirnaert.

Die heeft vorige week te horen gekregen dat de besturen van de Assumptiestichting en de stichting Beheer Kasteel Stapelen het vertrouwen in hem hebben opgezegd. Over de achtergronden van dit besluit wil Zuiker, tevens voorzitter van de in Boxtel gevestigde Assumptiestichting, niet te veel uitweiden. Hij houdt het op 'ernstige en onoverbrugbare conflicten over het te voeren beleid'.

Desgevraagd geeft Zuiker toe dat één van de pijnpunten de bouwplannen op het terrein van de Zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat zijn. Daar is in de buurt nogal wat weerstand tegen. Met de opbrengsten van de bouw wil de assumptie onder meer de plannen voor een stadslandgoed rond Stapelen bekostigen. Volgens Zuiker willen de bezwaarmakers vooralsnog van geen wijken weten: "Dat is hun goed recht. Maar als ze doorprocederen tot aan de Hoge Raad en daarvan gelijk krijgen, dan zitten wij in het schip".

De overste zegt dat de Assumptiestichting wel de intentie heeft om door te gaan met alle plannen, maar dan moeten ze financieel wel haalbaar zijn. "Aangezien de verandering van het bestemmingsplan voor het terrein aan de Prins Hendrikstraat alsmaar uitblijft - wij hadden verwacht daar deze maand iets over te horen - doen wij niets meer voordat we de bouwvergunning hebben. Zolang dat niet zeker is, vinden we het niet verantwoord om een investering te doen in het stadslandgoed en andere activiteiten die in het kasteel en het park eromheen worden ontplooid. Die staan nu in de ijskast. We hebben gezegd dat alles wat in december in het kasteel was gepland gewoon door moet kunnen gaan. Daarna gaan we als bestuur kritisch naar de plannen kijken en kan het zijn dat er een en ander wordt geschrapt."

Over het opzeggen van het vertrouwen in de directeur, zegt Zuiker: "Laat duidelijk zijn dat de heer Beirnaert grote verdiensten heeft gehad voor Stapelen. We vinden het alleen niet juist om inhoudelijk in de publiciteit te brengen waar onze conflicten over gaan. We willen zijn naam niet beschadigen".

In een reactie zegt Beirnaert dat er bij hem gaandeweg grote onduidelijkheid was ontstaan over zijn rol als directeur in relatie tot het bestuur. "Daarover wilde ik duidelijkheid ontvangen en die heb ik gekregen door middel van de mededeling van het bestuur dat ze niet langer vertrouwen hebben in mijn functioneren als directeur van beide stichtingen. Naar mijn mening hadden ze op dat moment moeten besluiten tot een mediation of een afkoelingsperiode, met een onafhankelijk interim-bestuurder. Ik ben daartoe nog steeds bereid."

Volgens overste Zuiker is het stadium van mediation echter voorbij. "Het is erg jammer en zeer teleurstellend en pijnlijk", besluit Beirnaert, die dit jaar een grote rol speelde bij alle festiviteiten in en om het kasteel rond 100 jaar paters Assumptionisten op Stapelen.

Hoe is het nu met....Frank van Beers

Foto: Mark van der Pol

Wie kent hem niet? Frank van Beers was ruim zes jaar burgemeester van Boxtel totdat hij in 2012 zijn functie neerlegde en aan de slag ging als voorzitter van de Raad van Bestuur van Cello. In dit Kerstnummer gaan we in gesprek met Frank en lees je hoe het hem nu vergaat.

Frank is geboren en getogen in Den Bosch. Na zijn opleidingen ging hij aan de slag als leerkracht muziek, Nederlands en informatica, op de Paulus Mavo in zijn woonplaats. Via zijn broer die politiek actief was, raakte Frank op de achtergrond al snel ook betrokken. Nadat zijn broer burgemeester werd gaf Frank blijk van zijn eigen politieke ambities. Bij de verkiezingen in 1994 was hij de kandidaat voor het CDA voor het wethouderschap. Zonder enige ervaring als gemeenteraadslid werd Frank beëdigd tot wethouder in Rosmalen. "Dat was een bijzondere situatie. Normaal gesproken had je eerst een aantal jaar ervaring als gemeenteraadslid voordat je wethouder werd. Ik werd beëdigd tot gemeenteraadslid en twee minuten later tot wethouder", licht Frank toe.

Toen de gemeentelijke herindeling in 1995 volgde, werd Frank lijsttrekker voor het CDA in de gemeente Den Bosch. Hier vervulde hij zes jaar lang de functie van wethouder. "Daarna vond ik de tijd rijp om eens verder te kijken en het leek me leuk om burgemeester te worden. Toen deze vacature in de gemeente Mill en Sint Hubert vrijkwam, solliciteerde ik daar dan ook op." Frank kreeg de functie toegewezen en startte in 2001 als burgemeester.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

In 2005 kwam dezelfde functie beschikbaar in de gemeente Boxtel. "Ik was direct geïnteresseerd. Boxtel trok mij enorm - en nu nog - het is een hartstikke mooie plaats. Boxtel is in mijn ogen echt een dorp met stadse allure en daar hou ik wel van. Er is veel economische bedrijvigheid, het is redelijk compact gebouwd en het duurzame karakter waar het om bekend staat, spreekt me erg aan." Een andere belangrijke reden voor Frank en zijn vrouw Marianne om naar Boxtel te komen waren hun dochters. "Die wonen in Den Bosch en we wilden graag dichter bij ze wonen."

Toen Frank in 2012 unaniem werd herkozen voor een nieuwe termijn door de Boxtelse gemeenteraad, moest hij enkele weken later alweer bekend maken dat hij zijn functie neer ging leggen. "Ik heb mijn taak als burgemeester altijd met ontzettend veel plezier uitgevoerd. Gezien mijn leeftijd (57 op dat moment) dacht ik echter ook na over mijn toekomst tot aan mijn pensioen. Ik wilde op een gegeven moment toch nog iets anders doen. De betrokkenheid bij Cello is altijd al heel groot geweest, natuurlijk mede door mijn dochters die een beperking hebben. Toen de vacature bij Cello vrijkwam heb ik gereageerd. Ik ben al mijn hele leven bezig geweest met zorg, gezondheid en welzijn en deze functie als voorzitter van de Raad van Bestuur wilde ik graag vervullen." Een enorme overgang bleek wel. De functie verschilde in vele opzichten van de burgemeestersfunctie. "Het bestuursdeel liep prima, daar had ik natuurlijk als burgemeester al de nodige ervaring opgedaan. Het leidinggeven aan managers binnen het managementteam was nieuw voor mij. Dat moest ik wel even te pakken krijgen." Vanaf het moment dat Frank zaken losliet en vertrouwde op de ervaring, kennis en kunde van de managers, ging het goed lopen. "Ik heb ze veel vertrouwen gegeven. Het mooie vind ik dat als je mensen vertrouwen en regie geeft, je ziet dat ze tot veel betere dingen in staat zijn."

Inmiddels heeft Frank het nog steeds prima naar zijn zin. "Ik vind het fijn dat ik een bijdrage kan en mag leveren. We komen in een andere tijd. Je moet hetzelfde doen met minder geld." De kanteling in de zorg is in 2012 in gang gezet. Het veranderen is erop gericht dat wij loskomen uit het patroon van 'zorgen voor' en bewegen naar 'zorgen dat'. De cliënt blijft wel ondersteuning nodig hebben. Maar die wordt niet meer uitsluitend door medewerkers van Cello gegeven. Wel door familieleden, door vrijwilligers of door mensen uit de buurt. De komende jaren steken we dus vooral energie in het bouwen aan netwerken rondom de cliënt. Zodat de cliënt het eigen leven zo goed mogelijk zelf kan indelen. Keuze op je eigen niveau, dat is in mijn ogen vrijheid."

Verandering is niet altijd makkelijk. "Maar vaak zie je dat mensen daar later positief op terugkijken. Het kan dus zeker ook leuk zijn." Frank vindt het belangrijk om mensen met een beperking ook deel te laten nemen aan de maatschappij. "Als we de tijd nemen om cliënten goed te begeleiden dan zie je dat er een wereld voor ze opengaat. En daar kan ik van genieten." Frank is dan ook een echt 'mensenmens'. De omgang en het werken met mensen heeft al zijn hele werkzame leven een belangrijke rol gespeeld. Dat is ook wat hij het meeste mist aan zijn baan als burgemeester. Bijvoorbeeld het uitreiken van Koninklijke Onderscheidingen: "Dat was altijd erg leuk om te mogen doen. Deze mensen worden vaak maar één keer in hun leven in het zonnetje gezet. Erg bijzonder!"

Juist de weekenden zijn tegenwoordig wat rustiger met minder verplichtingen en meer tijd voor zijn eigen gezin. Sinds een jaar zijn Frank en Marianne ook nog eens trotse opa en oma geworden van een kleindochter. "En daar willen we natuurlijk ook goed voor zorgen."
Bij Cello kan hij het nog wel een aantal jaren volhouden. "Dit zou ik zeker tot mijn pensioen wel willen blijven doen. Ik ben er nu voor de mensen en cliënten van Cello. Het is geweldig om iets voor hen te mogen betekenen. Door met mensen te werken word ik blij en kom ik zelf het beste tot mijn recht, daar krijg je ontzettend veel plezier en energie voor terug."

"Iedereen weet dat ik de kennis niet uit boeken heb, maar uit eigen ervaring. Dat is soms wel een voordeel. Ik kan hierdoor ook begrip opbrengen in bepaalde situaties." Cello staat voor goede zorg. "Ieder mens is waardevol. We proberen mensen zo menswaardig mogelijk in de samenleving te laten participeren. Als we ze daarbij een klein stukje regie in handen geven kan echt iedereen gelukkig worden."


Hoe is het nu met... Frank van Beers

Foto: Marco Borghardt

Wie kent hem niet? Frank van Beers was ruim zes jaar burgemeester van Boxtel totdat hij in 2012 zijn functie neerlegde en aan de slag ging als voorzitter van de Raad van Bestuur van Cello. In dit Kerstnummer gaan we in gesprek met Frank en lees je hoe het hem nu vergaat.

Frank is geboren en getogen in Den Bosch. Na zijn opleidingen ging hij aan de slag als leerkracht muziek, Nederlands en informatica, op de Paulus Mavo in zijn woonplaats. Via zijn broer die politiek actief was, raakte Frank op de achtergrond al snel ook betrokken. Nadat zijn broer burgemeester werd gaf Frank blijk van zijn eigen politieke ambities. Bij de verkiezingen in 1994 was hij de kandidaat voor het CDA voor het wethouderschap. Zonder enige ervaring als gemeenteraadslid werd Frank beëdigd tot wethouder in Rosmalen. "Dat was een bijzondere situatie. Normaal gesproken had je eerst een aantal jaar ervaring als gemeenteraadslid voordat je wethouder werd. Ik werd beëdigd tot gemeenteraadslid en twee minuten later tot wethouder", licht Frank toe.

Toen de gemeentelijke herindeling in 1995 volgde, werd Frank lijsttrekker voor het CDA in de gemeente Den Bosch. Hier vervulde hij zes jaar lang de functie van wethouder. "Daarna vond ik de tijd rijp om eens verder te kijken en het leek me leuk om burgemeester te worden. Toen deze vacature in de gemeente Mill en Sint Hubert vrijkwam, solliciteerde ik daar dan ook op." Frank kreeg de functie toegewezen en startte in 2001 als burgemeester.

In 2005 kwam dezelfde functie beschikbaar in de gemeente Boxtel. "Ik was direct geïnteresseerd. Boxtel trok mij enorm - en nu nog - het is een hartstikke mooie plaats. Boxtel is in mijn ogen echt een dorp met stadse allure en daar hou ik wel van. Er is veel economische bedrijvigheid, het is redelijk compact gebouwd en het duurzame karakter waar het om bekend staat, spreekt me erg aan." Een andere belangrijke reden voor Frank en zijn vrouw Marianne om naar Boxtel te komen waren hun dochters. "Die wonen in Den Bosch en we wilden graag dichter bij ze wonen."

Toen Frank in 2012 unaniem werd herkozen voor een nieuwe termijn door de Boxtelse gemeenteraad, moest hij enkele weken later alweer bekend maken dat hij zijn functie neer ging leggen. "Ik heb mijn taak als burgemeester altijd met ontzettend veel plezier uitgevoerd. Gezien mijn leeftijd (57 op dat moment) dacht ik echter ook na over mijn toekomst tot aan mijn pensioen. Ik wilde op een gegeven moment toch nog iets anders doen. De betrokkenheid bij Cello is altijd al heel groot geweest, natuurlijk mede door mijn dochters die een beperking hebben. Toen de vacature bij Cello vrijkwam heb ik gereageerd. Ik ben al mijn hele leven bezig geweest met zorg, gezondheid en welzijn en deze functie als voorzitter van de Raad van Bestuur wilde ik graag vervullen."

Een enorme overgang bleek wel. De functie verschilde in vele opzichten van de burgemeestersfunctie. "Het bestuursdeel liep prima, daar had ik natuurlijk als burgemeester al de nodige ervaring opgedaan. Het leidinggeven aan managers binnen het managementteam was nieuw voor mij. Dat moest ik wel even te pakken krijgen." Vanaf het moment dat Frank zaken losliet en vertrouwde op de ervaring, kennis en kunde van de managers, ging het goed lopen. "Ik heb ze veel vertrouwen gegeven. Het mooie vind ik dat als je mensen vertrouwen en regie geeft, je ziet dat ze tot veel betere dingen in staat zijn."

Inmiddels heeft Frank het nog steeds prima naar zijn zin. "Ik vind het fijn dat ik een bijdrage kan en mag leveren. We komen in een andere tijd. Je moet hetzelfde doen met minder geld." De kanteling in de zorg is in 2012 in gang gezet. Het veranderen is erop gericht dat wij loskomen uit het patroon van 'zorgen voor' en bewegen naar 'zorgen dat'. De cliënt blijft wel ondersteuning nodig hebben. Maar die wordt niet meer uitsluitend door medewerkers van Cello gegeven. Wel door familieleden, door vrijwilligers of door mensen uit de buurt. De komende jaren steken we dus vooral energie in het bouwen aan netwerken rondom de cliënt. Zodat de cliënt het eigen leven zo goed mogelijk zelf kan indelen. Keuze op je eigen niveau, dat is in mijn ogen vrijheid."

Verandering is niet altijd makkelijk. "Maar vaak zie je dat mensen daar later positief op terugkijken. Het kan dus zeker ook leuk zijn." Frank vindt het belangrijk om mensen met een beperking ook deel te laten nemen aan de maatschappij. "Als we de tijd nemen om cliënten goed te begeleiden dan zie je dat er een wereld voor ze opengaat. En daar kan ik van genieten." Frank is dan ook een echt 'mensenmens'. De omgang en het werken met mensen heeft al zijn hele werkzame leven een belangrijke rol gespeeld. Dat is ook wat hij het meeste mist aan zijn baan als burgemeester. Zoals het uitreiken van Koninklijke Onderscheidingen: "Dat was altijd erg leuk om te mogen doen. Deze mensen worden vaak maar één keer in hun leven in het zonnetje gezet. Erg bijzonder!"

Juist de weekenden zijn tegenwoordig wat rustiger met minder verplichtingen en meer tijd voor zijn eigen gezin. Sinds een jaar zijn Frank en Marianne ook nog eens trotse opa en oma geworden van een kleindochter. "En daar willen we natuurlijk ook goed voor zorgen."
Bij Cello kan hij het nog wel een aantal jaren volhouden. "Dit zou ik zeker tot mijn pensioen wel willen blijven doen. Ik ben er nu voor de mensen en cliënten van Cello. Het is geweldig om iets voor hen te mogen betekenen. Door met mensen te werken word ik blij en kom ik zelf het beste tot mijn recht, daar krijg je ontzettend veel plezier en energie voor terug."

Frank heeft zijn ervaring opgedaan in de praktijk, met zijn twee dochters. "Iedereen weet dat ik de kennis niet uit boeken heb, maar uit eigen ervaring. Dat is soms wel een voordeel. Ik kan hierdoor ook begrip opbrengen in bepaalde situaties." Cello staat voor goede zorg. "Ieder mens is waardevol. We proberen mensen zo menswaardig mogelijk in de samenleving te laten participeren. Als we ze daarbij een klein stukje regie in handen geven kan echt iedereen gelukkig worden."

Luchtpost uit Schotland: Tessa Berkelmans

Foto: Tessa Berkelmans

Hiya!

Ik ben Tessa Berkelmans en sinds september 2015 woon ik in Glasgow, Schotland. Een plek waar ik nog nooit eerder was geweest, maar dromen brengen je op mooie plekken!

Nu een jaar geleden was ik druk bezig met auditeren voor een opleiding musical theatre in Londen of Glasgow, dat was mijn droom. Om eerlijk te zijn was het nog even spannend aangezien ik pas in augustus het verlossende woord te horen kreeg dat ik mocht gaan studeren aan the Royal Conservatoire of Schotland te Glasgow. Een kleine maand had ik de tijd om op zoek te gaan naar een woning in mijn nieuwe woonplaats en dat is via het hippe social media helemaal goed gekomen!

Deze foto heeft mijn voorkeur Foto: Tessa Berkelmans

Nu ik deze luchtpost schrijf ben ik in Boxtel, even thuis met de kerstvakantie. Ik besef steeds meer hoe gelukkig ik in Glasgow ben, hoe fijn ik het daar heb. Mijn kamertje is niet heel groot, maar vooral heel knus en fijn. Binnen tien minuten lopen ben ik op school en bij de winkels in de stad.

Door het Nederlandse weer ben ik al iets gewend, maar in Schotland regent het echt wel veel meer en er staat af en toe een flinke wind. Mijn flatje is in een gebouw aan een heuvel en het is behoorlijk steil. Er zijn zelfs leuningen aan de zijkanten van de straat. Stiekem ben ik een beetje bang voor de winter die gaat komen, ik heb al zo'n voorstelling dat als het heeft gesneeuwd, ik met een sleetje mijn berg af moet. Ach, we zullen zien. Ik kan zeker alles in Nederland meer waarderen aangezien het hier een stuk beter geregeld is qua infrastructuur en onderhoud en het blijft iets langer licht; in Glasgow is het vaak tegen 16.00 uur al donker.

Ik ga de komende dagen dus met volle teugen genieten van mijn vrienden, familie, lieve vriend en ... het fietsen. Daarnaast ben ik druk bezig om alle voorbereidingen voor mijn concertje dat in 'De Toonzaal' in Den Bosch zal plaatsvinden op 27 december. Weer zo'n mooie droom die in vervulling gaat. Het concert begint om 14.30 uur en er zijn ook nog kaartjes aan de deur verkrijgbaar. Ik zal tijdens deze muzikale middag iedereen meenemen op het mooie avontuur dat ik tot nu toe heb beleefd en de liedjes die daar een rol in hebben gespeeld. Ook zijn er hele mooie gastoptredens deze middag.

Ik ga heerlijk genieten van de feestdagen en dat wens ik alle lezers ook toe, geniet en heb een prachtig mooi 2016. Dat ook al uw dromen uit mogen komen!

Warm wishes,
Tessa


Foto: Heemkundekring Boxtel

Splitsing Sattionsstraat-Breukelsestraat.
Links de smidse en hoefsmederij van Frans van den Brandt. Hijzelf poseert op de foto, tweede van rechts van het paard. De man met de fiets is kapper Bullens, met vrouw en oudste zoon Bertus (in kappersjas). De kapperszaak was toen gevestigd in het pand met de twee verdiepingen links. Op de hoek van de Breukelsestraat de manufacturenzaak van Marietje en Joke van der Eerden; dit pand was herbouwd na de brand van omstreeks 1912. In het midden de in 1864-1865 aangelegde Stationsstraat, waarvan de aarden baan in rechte strekking over het bouwland werd geleid van de Komse Hoeve naar het station. De aanbesteding vond plaats op 28 november 1864; het werk werd gegund voor Fl. 7700,-- De weg bleef echter nog lang onbestraat.

Nieuw artikel

Wouter Kabouter groet enkele tientallen kinderen bij de dorpspomp aan de Keefheuvel. Foto: Mark van der Pol

LIEMT-AL-LICHT lampionoptocht met Woutertje Kaboutertje

Liempde - Op zaterdag 2 januari tegen 17.00 uur verzamelen de deelnemers (kinderen tot en met groep 4 van de basisschool) van de LIEMT-AL-LICHT lampionoptocht zich weer rond de Dorpspomp aan de Keefheuvel in Liempde. Daar ontvangen zij een gratis lampion van de Stichting Algemeen Belang Liempde.

Onder leiding van Willemke Tell trekt de lampionoptocht naar het Raadhuisplein om daar Woutertje Kaboutertje te begroeten. Deze dappere dorpskabouter maakt alweer voor de zestiende keer zijn opwachting. Uit veiligheid wordt net als voorgaande jaren opgesteld voor het winkelpand van de Firma Saris.

De LIEMT-AL-LICHT lampionoptocht voert door het met duizenden sfeervolle lichtjes en met kerststallen versierde centrum. Onderweg zullen de deelnemertjes een paar sprookjesfiguren en een muzikale paddenstoel ontmoeten.

Bewoners langs de route (Keefheuvel, Raadhuisplein, Oude Dijk, Heesterbos, Nieuwstraat, Schoolpad, Kloosterhof, Keefheuvel, Vlasspreistraat, Dorpsstraat, Broekegangske, Dorpspomp) wordt vriendelijk gevraagd de zichtbare kerstversiering in ieder geval tot na de lampionoptocht te laten hangen. Ook andere versieringen, zoals waxinelichtjes in glazen potjes langs de route geplaatst, verhogen de sfeer.

Bij terugkomst bij de Dorpspomp staat er voor de kinderen iets lekkers klaar en kunnen zij weer gedag zeggen tegen Woutertje Kaboutertje.

Voor meer inlichtingen: Gerard Schalkx via gerard_co@hotmail.com.

INbox

Foto: INbox

Afgelopen zondag hebben we meegelopen in de fakkeltocht door Boxtel om aandacht te vragen voor de hoop en het werken aan vrede voor alle mensen.

INbox zet zich in voor de belangen van de inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

We zijn ons er natuurlijk ook van bewust dat, wat er in de wereld gebeurt, invloed heeft op het leven in Boxtel en ons raakt.

Ook volgend jaar zal voor ons 'samen' belangrijk zijn. 'Samen' omdat je niet alleen leeft. Omdat het samen zoveel rijker is dan alleen. Omdat je samen zoveel meer kunt bereiken.

Wij wensen iedereen gezellige kerstdagen, een goed uiteinde en voor 2016 gezondheid, geluk en saamhorigheid.

We hopen u in 2016 weer te ontmoeten en van u net als in het afgelopen jaar te horen wat er anders of beter kan in de gemeente Boxtel.

Ook in 2016 krijgt u mogelijkheden om uw mening te laten horen. U bent van harte welkom om mee te praten bij beeldvormende bijeenkomsten. Er zal een groter beroep op u worden gedaan om anderen te helpen en de leefbaarheid in uw buurt te verbeteren.

Als mensen het over de gemeente Boxtel hebben, wordt er vaak gewezen naar het gemeentehuis op de Markt. Maar de gemeente Boxtel, dat zijn wij, u en ik. Wij inwoners vormen samen de gemeente Boxtel. Samen in voor Boxtel, samen in de raad. Daarom ook voor 2016 onze oproep: nodig ons uit, meldt u, laat u horen, kom met kritiek, uw ideeën, klachten of vragen.

U kunt contact opnemen met onze raads- of fractieleden, de contactgegevens vindt u op onze website: www.inbox-boxtel.nl.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Tijdens de fakkeltocht door Boxtel, afgelopen zondagavond, sprak Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) als vicevoorzitter van de gemeenteraad de deelnemers bij het gemeentehuis als volgt toe:

"Als bijna vanzelfsprekend mogen we deze fakkeltocht zien in de context van wat zich afspeelt rondom de aantasting van de fundamentele bestaansrechten van te veel mensen. Mensen die daardoor genoodzaakt zijn hun heil ergens anders te zoeken. Zij zoeken veiligheid en vrede bij ons.

Het is niet helemaal toevallig dat ik hier als vicevoorzitter namens de raad spreek. Meteen toen de vluchtelingensituatie zich in zijn volle omvang aan ons liet zien, heeft de gemeenteraad unaniem stelling genomen en besloten dat Boxtel van zich moest laten horen. Fractievoorzitters en voltallige raadsfracties schaarden zich unaniem achter het voorstel als gemeenteraad van Boxtel het college van burgemeester en wethouders een opdracht te geven: de opdracht om zich zo spoedig mogelijk te melden bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om passende hulp aan te bieden. Daarmee was Boxtel een van de eerste gemeenten die daarvoor het mandaat kregen van hun gemeenteraad als initiatiefnemer.

Het feit dat u en ik hier geboren zijn, is geen verdienste van ons zelf. Dat is toeval. Daaraan kan men dus ook geen privilege ontlenen. Of het recht claimen te zeggen: dit is mijn land want ik ben hier geboren of woon hier, en jij mag hier niet komen. Dat betekent: iedereen in de wereld die genoodzaakt is zijn heil ergens anders te zoeken, is in principe overal welkom.

Dan klopt ook de uitspraak: als je één mens redt, red je de wereld. Dat klopt helemaal als je in je eigen woonplaats bezig bent een stukje van de wereld met elkaar vorm te geven door voor elkaar te zorgen. Als ieder dorp, iedere stad dat doet, redden we de wereld. In feite zijn een gemeenteraad, het college, een Marokkaanse vereniging en moskee, en de paters van Stapelen niet anders dan een formele vorm om voor elkaar te kunnen zorgen. En om een grondslag te leveren voor een fatsoenlijk en te respecteren bestaan.

Zo met elkaar optrekkend, leveren we een duurzame grondslag om met elkaar in vrede te kunnen leven.

Ik wens u allemaal namens de gemeenteraad vredige kerstdagen en bedank de Marokkaanse vereniging en moskee en de paters op Stapelen voor de bijdrage die zij willen leveren aan vrede in het klein en dus in het groot, in Boxtel."

Zorgen over inzet brandweer

Boxtel - De Boxtelse politieke partij Balans maakt zich zorgen over de inzet van de brandweerkorpsen in die gemeente. Aanleiding is een artikel in het Brabants Dagblad waarin een ander vrijwilligerskorps, dat van Berghem, de noodklok luidt. In de publicatie wordt gemeld dat ook in Boxtel een bluswagen in de kazerne is blijven staan wegens een gebrek aan vrijwilligers.

Balans wil van het college van burgemeester en wethouders weten of dat inderdaad is gebeurd in Boxtel of Liempde. Volgens de partij is dat niet bevorderlijk voor zowel het veiligheidsgevoel van inwoners, als het enthousiasme en de sfeer bij de brandweervrijwilligers.

De brandweerzorg is sinds 2012 anders georganiseerd. Lokale korpsen zijn opgegaan in zogeheten veiligheidsregio's. Daardoor kan het voorkomen dat voor een inzet in de gemeente Boxtel materieel en personeel van andere korpsen wordt ingezet. Tegelijkertijd is dit ook een bezuinigingsmaatregel. Het aantal vrijwilligers is nu gebaseerd op het aantal voertuigen dat in de kazerne staat. In een aantal gevallen betekent dat een vermindering van de hoeveelheid beschikbare brandweerlieden.

In Berghem heeft dat er begin deze maand al een keer toe geleid dat er voor een uitruk te weinig mensen beschikbaar waren. Het bluswerk moest toen aan de collega's uit Oss worden overgelaten. Voor het korps in Berghem is nu de maat vol en het treedt daarom met zijn klachten naar buiten.

In Boxtel en Liempde?
Balans wil nu van het gemeentebestuur weten of deze situatie zich inderdaad ook in Boxtel of Liempde heeft voorgedaan. De partij vraagt of de gemeente actie heeft ondernomen en of er in overleg met de korpsleiding en vrijwilligers van de brandweer adequate maatregelen zijn getroffen.

Balans zegt zich te realiseren dat aan veiligheid een prijskaartje hangt. Dat is voor de Boxtelse politieke partij echter 'nimmer een issue geweest'.

Desgevraagd kon de gemeente Boxtel gisteren nog geen reactie geven op de vragen van Balans.

Bekendmakingen week 52

Aangevraagde omgevingsvergunning
-Steegstraat 7        plaatsen ondergrondse afsluiter in betonbak met overkapping

Verleende omgevingsvergunningen
-Munselse Hoeve 10        uitbreiden en aanpassen woning
-Newtonplein 18        uitbreiden zolderverdieping woning aan voor- en achterzijde

Anterieure overeenkomst
-Nergena 28        overeenkomst maakt bouw mogelijk van twee woningen en herbouw bestaande tweede agrarische bedrijfswoning

Beleidsplan
-Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan-5 (2015-2019)        vastgesteld door gemeenteraad

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO
Er wordt tussen 24 en 30 december geen oud papier opgehaald.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 28

Chantal en Lotte maken droom werkelijkheid Anneleen (10) beleefde de dag van haar leven met Dream4kids

Foto: Marco Borghardt

Boxtel - Als je een dag mocht uitkiezen waarop al je dromen uitkomen, hoe zou die dag er dan uitzien? Veel mensen zullen die vraag niet één, twee, drie kunnen beantwoorden en áls ze al weten hoe die dag er voor hen uitziet, dan nog zal hij waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden. Maar de 10-jarige Anneleen uit het Gelderse Lent kan zich gelukkig prijzen; haar droomdag kwam uit, dankzij de twee Boxtelse vriendinnen Lotte Timmermans en Chantal Strüber (beiden 23).

13 december was het zo ver. Anneleen werd opgehaald in een limousine door vlogger Joy. Joy heeft een beautyblog die razend populair is onder jonge meiden. Lotte: "Op de Tinadag stonden vriendinnen van Anneleen tweeënhalf uur in de rij voor een handtekening van Joy, terwijl Anneleen op haar droomdag een halve middag met haar samen kon zijn."

De limo bracht Anneleen naar Amsterdam, waar ze mocht gaan shoppen met een vriendin. Dat kwam goed uit, want later op de dag werd Anneleen verwacht bij de première van 'Beauty and the Beast'. "We gingen over de rode loper en liepen daar tussen Patricia Paay en Joop van den Ende, dat was ook wel heel bijzonder", vertelt Lotte lachend. "En mijn ouders mochten op het laatste moment ook mee naar de première, als dank voor hun chauffeursdiensten op de droomdag. Zij reden zodat wij ons konden focussen op Anneleen."

De dag werd afgesloten met een etentje voor de familie van Anneleen. Natuurlijk waren ook Chantal en Lotte en haar ouders hierbij aanwezig. "Geheel gesponsord door Pastanino", vult Chantal aan. Als klap op de vuurpijl maakte Joy nog een vlog over de droomdag van Anneleen, die er volgens Lotte volkomen beduusd van was. "En haar vader, die zijn dochter helemaal zag opleven, heeft ons wel honderd keer bedankt. Dáár doe je het allemaal voor", vertelt Lotte trots.

Dream4kids
Anneleen kreeg de droomdag niet zomaar aangeboden. Ze is namelijk aangemeld bij Dream4kids. Dit is een organisatie die kinderen met een trauma een positieve boost wil geven. Anneleen hield zo'n trauma over aan het overlijden van haar moeder vorig jaar december.
Lotte en Chantal hoorden via via van Dream4kids en gaven zich hiervoor op als vrijwilliger. Lotte: "Chantal en ik vinden het heel leuk om dingen te organiseren. Bovendien voelt het ook heel goed om er iemand blij mee te maken. Daar word je zelf ook heel vrolijk van!"

Een arts of psycholoog kan een kind, als hij denkt dat het daar baat bij kan hebben, aanmelden bij Dream4kids. Die organisatie zoekt dan twee vrijwilligers en een kind bij elkaar. Als beide kanten daarmee tevreden zijn, kan het organiseren beginnen. De vrijwilligers, die ook wel 'dreamchasers' worden genoemd, hebben daarvoor een gesprek met hun 'droomkind'. "Er kwam een grote map uit de kast met daarin alle kinderen die op een droomdag zaten te wachten", vertelt Lotte. "Zo werden wij gematcht met Anneleen."

Volgens de dreamchasers is er altijd vraag naar nieuwe vrijwilligers bij Dream4kids. Zelf hebben ze in ieder geval voor nieuwe aanwas gezorgd. Lotte: "Ik vertelde een oud-klasgenootje over de droomdag die wij organiseerden voor Anneleen. Zij vond het idee zo leuk, dat ze zichzelf nu ook heeft aangemeld."

Op de vraag wáárom het tweetal nu juist kiest voor vrijwilligerswerk voor Dream4kids, antwoordt Lotte lachend: "Nou, ik doe óók nog een keer per maand vrijwilligerswerk voor Cello hoor!" Maar dan wordt haar gezicht weer serieus: "Er worden vaak dingen voor zieke kinderen georganiseerd, maar juist voor kinderen met een trauma wordt weinig gedaan. Het is een beetje een vergeten groep die het moeilijk heeft."

Overigens is een droomdag niet zomaar 'voor de leuk'. Op de Radboud Universiteit van Nijmegen loopt momenteel een onderzoek naar het effect van deze dagen op getraumatiseerde kinderen. De eerste, tussentijdse resultaten zijn hoopgevend: voor 46 procent van de kinderen heeft zo'n dag een langdurig, positief effect. Bij 20 procent van de kinderen gingen bovendien de cijfers op school aantoonbaar omhoog na zo'n verwendag. Chantal: "Je denkt dan wel: wow, het heeft dus écht een positief effect op die kinderen!"

Lotte en Chantal hadden al meer ervaring met het organiseren van evenementen. Voor hun profielwerkstuk op het Jacob-Roelandslyceum organiseerden zij in 2008 samen met twee anderen een benefietconcert voor War Child, als onderdeel van de kerstmarkt. Hier wisten zij onder andere een optreden van Diggy Dex te regelen. Met een totale opbrengst van ruim boven de 11.000 euro was die kerstmarkt een enorm succes. Bovendien deed Chantal een studie eventmanagement. "lk heb bij diverse evenementenbureaus stage gelopen."

Aan Dream4kids beleefden de 'dreamchasers' veel plezier. Het tweetal vertelt rustig, maar hun houding verraadt een groot enthousiasme. "Het was ook erg gaaf om te regelen, iedere week onder het genot van een wijntje", vertelt Chantal. Ze legden zichzelf met de première van 'Beauty and the Beast wel een strakke deadline op, vervolgt ze: "We hebben zo'n negen weken de tijd gehad om alles uit te voeren. Dat komt omdat de première van de musical op 13 december was, anders hadden we meer tijd gehad. Er zit in principe geen deadline aan het uitvoeren van een droomdag."

Sponsors waren volgens Lotte en Chantal helemaal niet moeilijk te vinden. Zeker materiële sponsors niet: "De gratis kaartjes voor de galavoorstelling waren zo geregeld. Daar hebben we alles omheen gepland. Ook een limousine van Starlimo was zo besteld en ook autoservice van de Zande uit Esch droeg bij aan het vervoer." Verder was daar de inzet van de ouders van Lotte: het bedrijf van haar vader, Siermetaal Timmermans, sponsorde ruimhartig.

Moeilijker was het om sponsors in de vorm van geld te vinden. Daar moest het tweetal tot op de laatste dag flink hun best voor doen. Met hun grote enveloppen bij zowel de Jumbo in Boxtel als de Spar in Esch, wisten Chantal en Lotte nog net op tijd de benodigde 300 euro bij elkaar te krijgen.

Lotte: "Er zat nog 60 euro in de pot en daarvoor bleven twee keuzes over: het geld doneren aan andere 'dreamchasers', of het alvast reserveren voor de volgende droom die we in vervulling gaan laten gaan." Ze kozen voor het laatste. Zoals het er nu naar uitziet, vindt de volgende droomdag van de hand van Chantal en Lotte in het voorjaar van 2016 plaats.

Concurrentie is moordend bij Denziz with the Stars

Mark van der Pol Foto: Sander van Kasteren

Ondertitel: 'Het niveau ligt weer erg hoog dit jaar'

Boxtel - Denziz with the Stars is een jaarlijks terugkerende danswedstrijd voor bekende Boxtelaren. De deelnemende BB'ers worden gekoppeld aan een professionele danspartner en op de avond van de liveshows beoordeeld door een jury. Vorig jaar won Balans-raadslid Mariëlle van Alphen de danswedstrijd. Op 16 januari 2016 is alweer de derde editie van dit swingende evenement bij Partycentre Denziz aan de Stationstraat. DeMooiBoxtelKrant stelt de deelnemers alvast aan je voor.

Mark van der Pol Foto: Sander van Kasteren
Pim van Loon Foto: Mark van der Pol
Peter van de Wiel Foto: Mark van der Pol
Alle deelnemers aan 'Denziz with the stars 2016', samen met hun danspartners.
Rian de Bie Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Dian van de Langenberg Foto: Mark van der Pol
Monique Trouwen Foto: Mark van der Pol
Elise van Weert Foto: Mark van der Pol

Peter Devetzis (48): "Bij de Boxtelaren zal ik vooral bekend staan als 'de eigenaar van Grieks restaurant Corfu'. Ik ben geboren in Griekenland, opgegroeid in Eindhoven, maar inmiddels alweer jaren ingeburgerd in Boxtel. Toen ik veertien was, heb ik wel wat danslessen gevolgd. Maar ik ben geen ervaren danser. Mijn grootste motivatie is om van Mark van der Pol te winnen!

Ik dans de Jive bij Denziz with the Stars. Ik had wel liever een ballroomdans gehad, zoals de wals of een quickstep, maar ik doe toch vooral mee voor de fun."

Mark van der Pol (34): "Mensen zullen mij vooral kennen van mooiboxtel.nl en DeMooiBoxtelKrant. Marion van Denziz vroeg me voor het derde jaar op rij om mee te doen en nu besloot ik het er maar eens op te wagen. Het lijkt me gewoon erg gezellig. Het niveau van de competitie ligt schijnbaar erg hoog, maar dan hebben ze mij nog niet gezien, haha. Ik dans voor mijn gevoel nog een beetje als een stijve hark.

Ik kwam in Boxtel vanwege de liefde en toen ontstond de liefde voor Boxtel. Ik wil er nooit meer weg. Ik dans zelf de tango, een passionele dans. Het publiek moet zelf maar bepalen of ik dat goed doe. Ik hoop in ieder geval bij de beste vier te eindigen, maar ik wil zeker Peter Devetzis verslaan. Maar winnen doe ik ook graag; het lijkt me fantastisch om zélf ook eens de krant te halen."

Elise van Weert (52): "Mijn naam zal bij mensen die wel eens bij de Comsche Hoeve komen wel een belletje doen rinkelen. Daar sta ik namelijk meestal bij de muntverkoop. Bovendien ben ik lid van CV De Agterblijvers.

Ik dans de Chachacha. Dat is een pittige dans hoor! Daar komt nog bij dat de lat heel hoog ligt dit jaar. Dit is de derde editie van Denziz with the Stars en volgens mij willen Cees en Marion het niveau ieder jaar verbeteren. Ik oefen twee keer per week en steek dus alles bij elkaar wel een volledige werkweek in de voorbereidingen naar de liveshow toe."

Peter van de Wiel (59): "Ik ben de oudste kandidaat bij Denziz with the Stars. Marusjka Lestrade is nog wat ouder, maar die heeft zich terug moeten trekken met een blessure. Of ze durfde misschien niet meer toen ze hoorde dat ze de oudste deelnemer was, haha. Mensen zullen me vooral kennen van mijn huidige functie als wethouder in Boxtel. Daarnaast heb ik vijftien jaar fanatiek gevoetbald bij DVG 1.

Ik dans de Rumba. Om die dans goed te leren, daar gaat veel tijd in zitten. Die tijd heb ik helaas niet, dus ik maak er maar het beste van. Ik zou heel graag van Mark van der Pol winnen, want ik zie dat hij behoorlijk fanatiek is."

Pim van Loon (48): "De mensen uit Boxtel kennen mij vooral van CV De Knokkers. Ook ben ik actief op de hockeyvelden van MEP.

Ik ben vorig jaar gaan kijken naar Denziz with the Stars en het zag er erg leuk uit. Daarom ben ik blij dat ik dit jaar gevraagd ben om mee te doen!

Ik heb zelf een beetje danservaring. Lang geleden, in een vorig leven, zeg ik altijd, heb ik wat danslessen gehad. Toen danste ik vooral Latin. Nu doen we een Engelse Wals en daarvan kende ik alleen de basis.

Ik daag mezelf wel uit en ik doe mee om te winnen. Als ik iets doe, dan doe ik het goed."

Rian de Bie (44): "Het lijkt me hartstikke leuk om mee te doen aan Denziz with the Stars. Boxtelaren kennen mijn waarschijnlijk als de dochter van de Rooie Sloot en natuurlijk van lunchroom Wendy's.

Ik ben erg blij met mijn danspartner Mike; een erg leuke jongen. Met hem dans ik de Quickstep.

Samen met mijn zus heb ik wel wat danservaring opgebouwd met onze act, waarbij we de Herreys nadeden. Dat is een Zweedse band die in de jaren tachtig het Songfestival won. Het niveau ligt erg hoog, dus die danservaring kan ik wel gebruiken. Iedere keer als ik weer wat geleerd heb, verzinnen ze er nog een stapje bij. Ik oefen stiekem thuis ook nog mijn pasjes en ik moet bekennen dat ik daar zelfs wat spierpijn in mijn heupen aan heb overgehouden."

Dian van de Langenberg (nu 51, maar morgen 52 jaar): "Ik ben meer dan 25 jaar lid van CV De Natneuzen en ben daarom gevraagd om mee te doen. Ik steek ook mijn nek uit voor het liedjesfestijn, als bestuurslid van die vereniging.

Noemenswaardige danservaring heb ik niet. Het bleef vroeger een beetje bij dansen in de disco, maar ik heb nooit les gehad.

Ik dans zelf de Samba, maar heb geen voorkeur voor een dans. Het valt wel op dat alle deelnemers heel erg fanatiek zijn. Ik doe zelf vooral mee voor de lol en heb geen enkel idee waar ik ga eindigen. Maar ik heb Pim van Loon zien dansen en ik vind het echt heel knap hoe hij bezig is."

Monique Trouwen (54): "Ik ben eigenlijk de joker van dit jaar. Ik was al gevraagd voor de editie van 2016, maar toen Marusjka Lestrade geblesseerd uitviel, vroeg Marion van Denziz me haar plaats in te nemen. Daarom lopen ik en mijn danspartner twee weken achter op de concurrenten. Die achterstand moeten we dus inhalen!

Boxtelaren zullen mij vooral herkennen als het gezicht van Sigarenmagazijn Voets en mijn lidmaatschap van CV Geen Drank, Geen Klank.

Als dans is voor mij de Paso doble uitgekozen. Wat mijn kansen zijn om te winnen? Geen idee. Ik doe mee voor de lol en waar ik eindig, dat zie ik wel."

Prijsvraag Denziz

Wil jij 16 januari ook graag naar Denziz with the stars? DeMooiBoxtelKrant mag 8 maal 2 kaarten weggeven. Stuur een e-mail waarin je uitlegt waarom je dit spektakel niet wilt missen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl of doe een briefje in de bus bij Molenstraat 57. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer te vermelden.

17 / 28

18 / 28

19 / 28

Centrummanager Jef van Stratum is klaar voor 2016 'Als er iets is, weten de ondernemers mij te vinden'

Foto: Marco Borghardt

Boxtel - In december 2014 ging hij de uitdaging aan en werd Jef van Stratum centrummanager van Boxtel. Hij bracht een flinke dosis ervaring mee als centrummanager van Veldhoven en Geldrop. Zijn eerste taak voor Boxtel was de reeds gelegde basis van centrummanagement verder uitbouwen en een sterke organisatiestructuur aanbrengen. Dat deed hij met succes, 2015 was een vruchtbaar jaar. Maar de nieuwe centrummanager kon de geboekte successen niet goed laten zien. "Je gaat niet roepen 'de werkgroepen zijn met dit en dit bezig', dat werkt niet. Maar dit jaar heeft heel veel gebracht, en dat gaan we in 2016 laten zien."

Hoewel hij geen Boxtelaar is, heeft Jef het dorp in zijn hart gesloten. 16 uur per week zet hij zich volledig voor het centrum en de ondernemers in. Uren waarin hij veel vergadert met de gemeente, vastgoedeigenaren, Beleef Boxtel en allerlei belanghebbenden in het centrum. Tussendoor werkt hij waar hij met zijn laptop terecht kan. "Soms zit ik bij Filipe Mode, soms bij de gemeente", vertelt Jef. "Als ik internet heb, kan ik aan de slag. Niet ideaal, maar het werkt. Gelukkig krijg ik begin 2016 een vaste werkplek. Dat is natuurlijk beter, ook voor mijn zichtbaarheid en bereikbaarheid." Na de verbouwing van het VVV-kantoor begin januari, wordt dat karakteristieke gebouw op de Markt een multifunctionele ruimte, waar onder andere centrummanagement, de VVV en Beleef Boxtel hun plek krijgen. Daar is altijd iemand aanwezig, zodat de verschillende deelnemers elkaars binnenlopers op kunnen vangen en informatie kunnen verschaffen.

Naast Boxtel is Jef nog steeds centrummanager in Geldrop en heeft hij zijn eigen managementbureau. "Dat maakt het lastig om vaste dagen in Boxtel te zijn. Ook omdat ik afhankelijk ben van wanneer anderen kunnen vergaderen. Als ik hier op een dinsdag moet zijn voor een bijeenkomst bij de gemeente, plan ik op die dag meer afspraken in. Maar ik hoef niet in Boxtel te zijn om me ervoor in te zetten; ik werk ook voor Boxtel als ik in Geldrop ben en andersom. En de telefoontjes en mailtjes gaan constant door, dus ik ben goed bereikbaar. En als dat een keer niet zo is, omdat ik in bespreking ben, kan mijn projectassistente Esther eventueel opvangen en waarnemen."

Werkgroepen
"2015 was echt een leerjaar voor centrummanagement Boxtel. Het grote pluspunt dat we hebben bereikt, is ook meteen lastig te benoemen, omdat je dat niet goed kunt laten zien. We hebben organisatorisch grote stappen gezet met het opzetten van de werkgroepen. Sfeer & Beleving houdt zich onder andere bezig met evenementen en de aankleding van het centrum, Communicatie met pr en interne en externe informatievoorziening, Veiligheid & Beheer met het Keurmerk Veilig Ondernemen maar ook de verkeerssituaties in het centrum en Leegstand & Branchering met de invulling en (her)inrichting van leegstaande winkelpanden. Elke werkgroep wordt voorgezeten door een ondernemer, en in elke groep zit een lid van het bestuur van de Stichting Centrummanagement en een ambtenaar van de gemeente Boxtel. Zo houden we de lijntjes kort. De werkgroepen functioneren zelfstandig en vervullen een belangrijke rol in het uitvoeren van het jaarlijkse activiteitenplan en de daaraan gekoppelde begroting. Mijn opdracht was de werkgroepen op te zetten en aan het werk zetten. Volgend jaar gaan ze uiteindelijk zelf functioneren en zal ik ze meer aan- en bijsturen. Dan verschuift mijn rol meer van coördinator naar procesmanager. De voorzitters blijven verantwoordelijk voor de acties die zij moeten bespreken met hun werkgroepen en ik als centrummanager controleer het proces en zorg dat de actiepunten worden vastgelegd en gerealiseerd, zodat deze ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd bij de volgende vergadering."

"De ondernemers die niet in de werkgroepen zitten, hebben nog redelijk weinig gezien van de werkwijze van centrummanagement. Dat is ook lastig als je organisatorisch bezig bent. Ik kan niet elke week bij alle ondernemers binnenlopen, daar heb ik simpelweg de tijd niet voor. En dat werkt niet efficiënt. Omdat ik niet altijd hier ben en rondloop, maakt dat het moeilijker om mijn zichtbaarheid te verbeteren. Daarom ben ik ook zo blij met ons nieuwe kantoor. Maar sowieso, als er iets is, weten de ondernemers mij te vinden en als het dan nodig is, ga ik natuurlijk wel even langs."

Ten gunste van ondernemers
Naast de werkgroepen en het uitzicht op een multifunctionele werkplek, bracht 2015 voor centrummanagement ook een nieuwe website, met daarin profielpagina's voor de centrumondernemers. En natuurlijk mooie evenementen, waaronder het nieuwe voorjaarsfestijn 'Boxtel zet de bloemetjes buiten'. "We hebben bij alle evenementen wel een grote verandering aangebracht", vertelt Jef. "We zijn gestopt met dingen doen 'omdat ze altijd zo gedaan zijn'. Centrummanagement moet zelf de regie in handen houden en dingen organiseren omdat ze ten gunste van de ondernemers zijn. We willen best helpen bij evenementen zoals Bockesprongen en de Herfstfair of deze financieel ondersteunen, maar we leveren alleen een bijdrage als er een activiteit aan verbonden is die een toegevoegde waarde heeft voor de ondernemers, zoals een koopzondag. Die omslag heeft hier wel wat teweeggebracht, maar nu is de rolverdeling duidelijk en dat werkt. Voor 2016 kunnen we zeggen: we hebben een activiteitenplan met alle activiteiten van het hele jaar erin opgenomen, met een duidelijke omschrijving van de rol van centrummanagement daarbij. Zo komen we volgend jaar ook niet voor verrassingen te staan. Het ideaalplaatje is natuurlijk dat ondernemers mij gaan attenderen op dingen. Dat ze bijvoorbeeld zeggen 'zouden wij vandaag niet de poster voor de Oranjebraderie krijgen?' Zo transparant wil ik zijn. Dat legt druk op mij en op de werkgroepen, maar dat houdt ons scherp."

"We hebben veel neuzen dezelfde kant op gekregen. Er is geëvalueerd met de gemeente en met de ondernemers. Iedereen mag alles weten, we hebben geen geheimen. We hebben een nieuwe visie en strategieën bepaald, en die gaan we zo snel mogelijk communiceren. In januari gaan studenten voor ons aan de slag met een eindexamenopdracht communicatie-marketing. We weten dat mensen niet naar Boxtel komen, maar waarom is dat? En de klanten die we hebben, die kennen we niet. Welke leeftijdscategorie is dat, wat willen zij? Dat wordt onderzocht. We hebben in Boxtel heel veel parels waar we iets mee kunnen doen, het centrum is er daar één van. Maar waarom komen de vele bezoekers van de Oertijd Museum De Groene Poort niet naar het centrum toe? Op dat soort vragen willen we antwoorden. En die gaan we vinden; vanaf nu gaan we alleen nog maar vooruit kijken."

Streamers:

'We zijn gestopt met dingen doen "omdat ze altijd zo gedaan zijn".'

'We hebben veel neuzen dezelfde kant op gekregen.'

Ramkraak bij Filipe Mode

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Bij kledingzaak Filipe Mode op de Markt is in de nacht van donderdag op vrijdag een ramkraak gepleegd. De melding kwam rond 6.30 uur binnen bij de politie. Volgens camerabeelden is de pui door een auto aan diggelen gereden, waarna twee daders het pand betraden.

Bij aankomst van de politie was van de daders geen spoor meer te bekennen. De politie verrichtte vrijdagochtend uitgebreid sporenonderzoek. Later die ochtend vond de politie de auto waarmee de ramkraak was gepleegd terug op de Wulverhorst. Deze is door de politie in beslag genomen en veiliggesteld voor nader onderzoek.
Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht in deze zaak. De daders zijn er met een hoeveelheid kleding en een onbekend geldbedrag vandoor gegaan.

Grote hennepstekkerij opgerold in Liempde

Foto: Sander van Gils

Liempde - Op Den Berg in Liempde is dinsdagochtend een grote hennepstekkerij aangetroffen waar naast zo'n 500 volwassen planten ook bijna 9000 stekjes van wietplanten stonden. In de woning trof de politie ook een vuurwapen met munitie aan. Deze zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. De 77-jarige bewoner van het pand is aangehouden.

De politie had informatie dat in de loods een hennepstekkerij zou zitten. Daarom werd dinsdagochtend een inval gedaan. Enkele honderden van de stekken stonden al ingepakt klaar om verstuurd te worden, vermoedelijk voor de inrichting van één of meerdere illegale hennepkwekerijen. Hennepstekkerijen dienen als voorraadschuur voor hennepkwekerijen. Daarom geeft de politie prioriteit aan de aanpak van stekkerijen boven kwekerijen.

Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils
Foto: Sander van Gils
Foto: Mark van der Pol

Netbeheerder Enexis constateerde dat de stroom in de loods illegaal werd afgetapt en ontkoppelde daarom het pand van het net. Ook de gemeente is ter plaatse geweest om de situatie te beoordelen.
De actie sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant-Zeeland om als overheid de drugscriminaliteit een halt toe te roepen.

Wilde achtervolging eindigt op A2 bij Boxtel

Boxtel - Een wilde politie-achtervolging is vrijdagavond geëindigd op de A2 tussen Boxtel en Best. De snelweg zag blauw van de politielichten van tientallen politieauto's. Ook twee politieheli's hielpen bij de achtervolging. Drie personen werden gearresteerd.

De achtervolging begon na een inbraak in Uitgeest, op de A9. Politie-eenheden uit drie provincies, waaronder Brabant, hielpen mee in de achtervolging.
De linkerrijstrook van de A2 werd tijdens de achtervolging afgesloten zodat de politie daar kon rijden. Later werden twee rijstroken gesloten, in het kader van het onderzoek.

Keulsebaan bezaaid met slachtafval

Boxtel - Een vrachtwagen verloor vrijdagavond slachtafval op de Keulsebaan in Boxtel. Toen een opruimploeg van de gemeente Boxtel rond 18.45 uur ter plaatse kwam, was een deel al opgeruimd door de chauffeur.

De gemeente was nog lang bezig met een veegwagen. Ook de brandweer was druk doende met het schoonspuiten van het wegdek. Hiervoor werd ook schuim gebruikt. Het voorval gebeurde tussen de rotonde met de Parallelweg Zuid en de tunnelbak onder het spoor.

Vroeger zorgden we gewoon voor elkaar

Foto: Marco Borghardt

Vroeger zorgden we gewoon voor elkaar

Boxtel – Ze zijn beiden ouderen en ze zijn beiden nog volop actief als mantelzorger en als vrijwilliger: Ad van Weert (75) en Gerard Elissen (85) hebben een overvolle agenda. Dat hadden ze vroeger al, zo blijkt uit hun imposante lijst met activiteiten: Gerard was ruim 60 jaar lid van de vakbond, is 75 jaar actief bij voetbalvereniging ODC, doet al 30 jaar vrijwilligerswerk bij de invaliditeitsvereniging en is inmiddels alweer 20 jaar vrijwilliger bij De Walnoot. Ook Ad heeft een indrukwekkend palmares, waarop onder andere de functies gemeenteraadslid, voorzitter van de lokale FNV en de mantelzorg voor een 86-jarige vriend prijken. Volgens beide heren was de zorg voor je medemens vroeger iets 'dat er gewoon bij hoorde'.

AD:

In mei 2016 is Ad 60 jaar lid van de FNV, maar hij spreekt nog met dezelfde vurigheid over de vakbond als waarmee hij vroeger onderhandeld moet hebben met de werkgevers in Boxtel. "Ik ben geen makkelijke", zegt Ad daarover. "Ze moeten niet proberen mij te belazeren."

De ene na de andere anekdote komt op tafel: bijvoorbeeld hoe de toen 14-jarige Ad, vanwege zijn te jonge leeftijd, moest schuilen in de wc als er een arbeidsinspecteur kwam, of over hoe hij een driedaagse staking organiseerde bij zijn werkgever, het sigarenbedrijf Lapaz. Ondanks die staking is Van Weert positief over zijn voormalig werkgever: "Die directeur werkte voorheen bij de mijnen in Limburg en wist hoe het werkte."

Vandaag de dag kookt zijn vrouw Lidy 'een ware keukenprinses' (67), gesteund door Ad, iedere dag voor een 86-jarige vriend. "Die man is nooit getrouwd geweest", vertelt Ad. "En natuurlijk ook gewoon omdat ik hem een aardige vent vind!"

Rond 14.30 uur bellen we bij Ad aan en doet hij de deur open. "Ik had al naar kantoor gebeld, want ik kon niet meer vinden wanneer we hadden afgesproken", verklapt Ad, na een vriendelijke begroeting. Het geeft aan hoe vol zijn agenda nog steeds staat.

's Ochtends is hij al bij zijn 86-jarige vriend, die liever niet met zijn naam in de krant wil, geweest. Later op de middag, na ons interview, gaat Ad ook weer die kant op. En tussendoor, als hij geen interview had moeten geven, was hij waarschijnlijk bezig geweest met het regelen van zaken voor een van zijn vrijwilligersactiviteiten.

Bijvoorbeeld een concert zoals dat werd gegeven in het Baanderherencollege door het Projectkoor Boxtel op zaterdag 12 december. Een van de drijvende krachten achter de schermen was Ad. "Dat kost enorm veel werk", merkt hij op. "Maar ik ben ook zelf schuldig aan mijn overvolle agenda. Ik vind het gewoon prachtig hoe ik dan weer 250 mensen gelukkig kan maken door mee te werken aan zo'n concert."

"Ik zat overal in", merkt Ad op over zijn leven. Hij was actief bij het GAK, de FNV en al op jonge leeftijd in het bestuur van de Jeugdvereniging, dat in die tijd ook het beheer van Gemeenschapshuis De Rots in handen had.

Ad leerde er ook voormalig burgemeester Jan van Homelen en diens inmiddels overleden broer Wim kennen. Met Jan bleef Ad bevriend. Ik begon daar toen ik achttien was en ben vrijwilliger gebleven tot mijn drieënveertigste. Vijfentwintig jaar dus", legt hij uit. Het leverde hem een mooie kast op: "Die was voor het langstzittende bestuurslid, werd destijds afgesproken. Dat was ik, want Van Homelen ging op zijn tweeëndertigste als burgemeester naar Lage Mierde."

Ad: "Vroeger was het eigenlijk heel gewoon om vrijwilligerswerk te doen. Dat hoorde er gewoon bij." Volgens hem hebben mensen het tegenwoordig te druk met werken. Als voorbeeld noemt hij zijn eigen kinderen die tweeverdiener zijn en 's ochtends vroeg van huis gaan en 's avonds laat pas weer thuiskomen. Hij maakt zich daarom zorgen over de toekomst. "De overheid kan wel willen dat we meer aan mantelzorg doen, maar dan moet er ook nog tijd voor zijn. Iedereen werkt tegenwoordig langer door." Dit betekent dat veel ouderen volgens Ad wel mantelzorg willen doen, maar dat hun gezondheid het niet meer toestaat.

Mede daarom heeft Ad zich, samen met zijn vrouw Lidy, al ingeschreven voor een seniorenwoning. Zo kan hij zijn mooie huis aan de Sint Catharinastraat tijdig verruilen voor een aangepaste woning als dat nodig is. "De vraag is of ik het dan zo goed krijg als degene waar ik nu zelf mantelzorger voor ben", vraagt Ad zich hardop af. "Niet uit onwil, maar gewoon omdat iedereen het zo druk heeft met werken."

GERARD:

Sinds 2011 woont Gerard samen met zijn vrouw Nel (82) aan de Annastraat, naast Simeonshof, in een seniorenwoning. Het stel kon alweer 25 jaar geleden beginnen met genieten van het pensioen van Gerard. Hij was toen 57 en kon zijn leven in loondienst beëindigen. Dit betekende niet dat hij ook stopte met werken, want ook toen gingen de vrijwillige klussen gewoon door.

In 2007 werd Nel in het ziekenhuis opgenomen. Ze had last van haar hart en al snel bleek het helemaal mis te zijn. Na haar operatie werd duidelijk dat ze nooit meer de oude zou worden. Het stel woonde toen nog in de Sint Sebastiaanstraat, waar Gerard zijn eigen tuin en die van een buurman bijhield. "Vroeger toen deed je dat soort dingen gewoon. Dat hoorde er bij", vindt hij.

Gerard en Nel konden niet blijven in hun huis op de Sint Sebastiaanstraat, waar ze al 44 jaar woonden. "Je kunt wel eigenwijs zijn en zeggen: 'we blijven zitten waar we zitten', maar dan waren we waarschijnlijk uiteindelijk uit elkaar geplaatst in een verpleeghuis", merkt Gerard op. Toen het stel in 2011 samen naar hun huidige seniorenwoning op de Annastraat kon verhuizen, voelde dat dan ook als een grote geruststelling.

Vanuit haar sta-op stoel mengt de goedgebekte Nel zich zo nu en dan in het gesprek. Ook zij was altijd een actieveling. En eigenlijk is ze dat nu nog steeds: "Ik wil nu nog steeds veel te veel. Ik krijg regelmatig van Gerard of mijn kinderen op mijn kop als ik toch weer ben gaan strijken."

Ze kan, met behulp van haar rollator nog net zelfstandig naar het naastgelegen Simeonshof lopen en is daar actief in het koor. "En ik kan mezelf nog behelpen met zaken als schoenen aandoen. Daar ben ik wel blij mee", vervolgt Nel.

Gerard rijdt met Nel ook iedere week naar de ouderengym. "Ik kan aan veel niet meer meedoen vanwege mijn gezondheid, maar alles wat ik kan is meegenomen", zegt Nel. "Bovendien", vult Gerard haar aan, "is dat haar sociale contact".

Het stel is getrouwd in 1957 in, zoals Gerard dat zegt, 'goede én slechte tijden'. "Ik heb er nog niet eens bij stilgestaan om hulp van anderen in te schakelen bij de zorg voor Nel." Bovendien vindt Gerard het geen fijn idee om de zorg van zijn vrouw aan anderen over te laten: "Als ik bij De Walnoot ben en er zijn anderen in mijn huis, dan zit ik daar ook niet gerust."

Op de vraag of Gerard vroeger al veel in het huishouden deed, antwoordt Nel luidkeels 'nee'. Volgens haar werkte dat vroeger ook niet zo. De man zorgde voor de inkomsten en de vrouw voor het huishouden. Zo gebeurde het dat Gerard op zijn eenentachtigste nog wel eens de aardappels liet aanbranden, aldus Nel. "Maar ook ik heb moeten leren koken."

Wel komt er eens in de week huishoudelijke hulp over de vloer, hoewel die soms tijd te kort komt. "Dan pak ik de stofzuiger op en kan de hulp ondertussen schoonmaken", vertelt Gerard lachend.

"Ik wil géén klaagverhaal in de krant lezen!", zegt rasoptimist Gerard. Hij ziet zijn overige vrijwillige activiteiten dan ook niet als een extra inspanning, maar juist als een moment van ontspanning. "Als ik een bardienst draai bij De Walnoot, dan ben ik daar de hele tijd bezig en heb ik ook geen tijd om na te denken. Vrijwilligerswerk doe je ook voor jezelf." Voor dat vrijwilligerswerk mocht Gerard op 20 maart vorig jaar zelfs een lintje in ontvangst nemen.

22 / 28

Nachtmis herleeft in Liempde
Na goedkeuring sturen aan riannevanaarle@hotmail.com.
Als het goed is hebben we nog een foto gekregen van de fanfare samen met het koor in een eerder concert, zo niet meteen even navragen.

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Voor het eerst in meer dan dertig jaar is er op met Kerstmis weer een nachtmis in Liempde. Op initiatief van Fanfare Concordia gaan op kerstavond de deuren van de Sint Jans Onthoofdingskerk open voor een echte muzikale eucharistieviering.

Jarenlang bestond de kerstviering uit kleine groepjes muzikanten die op kerstavond in de toren van de kerk kerstliedjes speelden die tot in de wijde omtrek te horen waren. Hoewel veel mensen dat erg leuk vonden, bleef toch de behoefte aan een echte kerstmis bestaan. Bas Oremans en Rianne van Aarle, beiden lid van de programmacommissie van Fanfare Concordia, besloten de mogelijkheden toch een nader te bekijken.

"In december is heel Liempde in kerstsfeer", vertelt Bas. "Je hebt Liempt Lopt Uit, de Kribkesroute en Liemt in het Licht, dan is het eigenlijk heel gek dat zoiets traditioneels als een kerstmis niet plaatsvindt". Rianne vult hem aan: "We waren in eerste instantie bang dat we de kerk niet vol zouden krijgen, maar die angst hebben we nu wel laten varen. Mensen reageren zo enthousiast en we horen het van iedereen terug. Dat komt ook grotendeels door onze kapelaan Geoffrey de Jong, die de afgelopen jaren de banden met muziek strak heeft aangehaald en mensen enthousiast gemaakt heeft. Zonder hem zou dit zeker niet mogelijk zijn geweest."

Naast Fanfare Concordia verleent ook het Liempds Gemengd Koor zijn muzikale medewerking. "We hebben al erg vaak samengewerkt en muziek gemaakt", aldus Bas, "ook tijdens kerst. Dat beviel altijd prima, dus de keuze om hen erbij te betrekken was zo gemaakt."

De viering op kerstavond is een echte eucharistieviering, maar staat open voor iedereen, niet alleen gelovigen. Het doel is stil te staan bij het religieuze aspect van Kerstmis, maar ook voor de niet-gelovige muziekliefhebber valt er genoeg te genieten. "We beginnen al vroeg, als de mensen binnenkomen is er al muziek en samenzang", legt Bas uit. "Ook tijdens de mis en na afloop daarvan blijft muziek steeds terugkomen, zodat het een echte viering wordt. De kapelaan fungeert als gastheer en de lezingen en voorbeden worden grotendeels door onze leden gedaan, zodat de muziek en het gesproken deel samen één geheel vormen. De nummers die we spelen zijn zowel de traditionele samenzangen als de meer populaire kerstliedjes, maar er zit ook eigen werk tussen. Het belangrijkste is om het sfeervol te brengen en iedereen een leuke avond te bezorgen."

De nachtmis vindt plaats op donderdag 24 december in de Sint Jans Onthoofdingkerk, Dorpsstraat 36 in Liempde. De dienst begint om 23.00 uur, maar de deuren gaan al om 22.30 uur open. Liefhebbers wordt aangeraden om vroeg te komen, het zou nog wel eens druk kunnen worden.


23 / 28

Het geheim van succesverhaal SamenLoop voor Hoop Margo en Lian kijken terug op een geweldig evenement

Foto: Marco Borghardt

Liempde - In het weekend van 12 en 13 september was zowat elke inwoner van Liempde op de een of andere manier wel betrokken bij het evenement van het jaar, de SamenLoop voor Hoop. Bijna 1600 deelnemers haalden tijdens een 24-uurs wandelevenement ruim 160.000 euro op voor KWF Kankerbestrijding. Een astronomisch hoog bedrag dat de verwachtingen van iedereen ver oversteeg, ook die van initiatiefnemers en drijvende krachten Margo Brands en Lian van Oorschot.

"We hoorden van andere edities van de SamenLoop in de buurt en vonden het jammer dat we hier niet aan mee hadden gedaan. Toen zeiden we tegen elkaar: 'waarom doen we het dan niet gewoon in Liempde?'" aldus Margo en Lian. En zo gezegd zo gedaan. Vol enthousiasme werd het draaiboek opgevraagd bij KWF. Maar dit leverde al meteen problemen op. "Wij konden ons niet in alles uit het draaiboek vinden, dus het idee werd even in de ijskast gezet. "Het bleef echter kriebelen en uiteindelijk besloten we het toch te gaan doen. Maar dan wel op onze eigen manier", vertelt Margo.

Op dat moment konden de twee dames niet vermoeden dat het evenement zo groot zou worden. "We waren bij vijfhonderd deelnemers al dik tevreden geweest. Dat het er uiteindelijk drie keer zoveel werden, is echt ongelofelijk", aldus Lian. Er werden verschillende commissies in het leven geroepen waarbij de juiste mensen op de juiste plek belandden. Dankzij de vele vrijwilligers en de tomeloze inzet van de commissievoorzitters werd er ontzettend veel werk verzet. Dit resulteerde in een zeer geslaagd evenement dat alle verwachtingen overtrof, iets waarin Liempde een voorbeeld is voor velen. Steeds weer weten de dorpelingen iets fantastisch neer te zetten. Het geheim van dit Liempdse succes? "De saamhorigheid", weten de dames beslist. Lian: "In Liempde wonen veel mensen die graag iets voor een ander over hebben en zich daarvoor in willen zetten."

In aanloop naar het evenement was er regelmatig overleg met de teamcaptains. "Je ziet dan dat teams elkaar aansteken en allerlei creatieve acties bedenken om geld in te zamelen", licht Margo toe. Van het organiseren van huiskamerconcerten tot het maken van handdoekjes, het organiseren van een klassenfuif of een hockeyclinic, er was veel bedrijvigheid rondom de talloze sponsoracties. De dames weken vaak af van wat het draaiboek van KWF voorschreef. Standaard antwoord van Margo en Lian was dan altijd: "Wij doen dat in Liempde anders." Zondagavond na afloop was bij KWF duidelijk wat de dames al die tijd bedoelden.

Op de dag zelf hebben de dames vooral ook geprobeerd om te genieten. Margo: "Het was prachtig. Ik was me ervan bewust dat ik ervan moest genieten omdat het maar een eenmalige gebeurtenis was. Het was in alle opzichten een bijzondere happening met een lach en een traan." Lian knikt instemmend: "Toen ik aankwam was ik nog erg geëmotioneerd, na de opening heb ik vooral genoten."
Na 24 uur kwam er een einde aan de Liempdse editie van SamenLoop voor Hoop. Dat ze het in Liempde anders deden dan de rest werd nog eens bevestigd toen de woordvoerster van KWF het voorlopige bedrag van 150.000 euro bekendmaakte: "Ongelooflijk, gigantisch en onverwacht! Dat is Liempde!"

De reacties bleven na afloop binnenstromen. Iedereen was ontzettend enthousiast, trots, geëmotioneerd en positief. "De telefoon stond echt roodgloeiend", vertelt Lian. "Enkel en alleen maar lovende reacties. Dat doet je enorm goed." Margo vult aan: "We hebben tientallen lieve kaartjes, handdoekjes en geluksengeltjes gekregen. Iedereen was echt super enthousiast en de saamhorigheid was enorm. De SamenLoop was van te voren al maanden het gesprek van de dag. Na afloop ging dat nog even door."

Zelf misten Lian en Margo de eerste weken na het evenement vooral het veelvuldige contact. "In aanloop naar de SamenLoop zijn we natuurlijk heel veel bij elkaar geweest. We hadden dagelijks contact en hebben veel lief en leed met elkaar gedeeld. Hierdoor hebben we zeker een andere, betere band met elkaar gekregen", aldus Margo. "De eerste week was vooral ontzettend emotioneel. Het was een enorme ontlading. Je hebt maandenlang keihard gewerkt en ernaartoe geleefd, je blijft dan overeind op de adrenaline. Toen onze missie volbracht was, konden we achterover leunen. Toen volgde de ontlading", valt Lian haar bij.

"Iedereen die ik spreek heeft er een goed gevoel aan overgehouden. Mensen hebben het echt leuk gehad en de dag was het voor hen echt waard", licht Lian toe. "En ze hebben er zo ontzettend veel voor teruggekregen. Die beleving van 24 uur saamhorigheid is veel mooier dan het bedrag. Dat toont echt aan dat we een grote familie zijn in Liempde", vindt Margo. "We hebben heel wat teweeggebracht", vult Margo lachend aan. Met het opgehaalde bedrag van uiteindelijk 161.020 euro is een jaar onderzoek bij elkaar gespaard. "En met dezelfde mensen zou ik het zo weer doen", besluit Lian.

Streamers:

'We hebben tientallen lieve kaartjes, handdoekjes en geluksengeltjes gekregen.'

'Het was in alle opzichten een bijzondere happening met een lach en een traan.'

'Met dezelfde mensen zou ik het zo weer doen.'

Mijn Mooi Boxtel: Sandra Engels

Foto: Sandra Engels

Deze prachtige boom op Munsel staat in elk jaargetijde prachtig te stralen, maar in september en oktober komt de ochtendzon er een schepje bovenop doen.

Vluchten en dan... opnieuw beginnen Familie Koria bouwde nieuw leven op in Nederland

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - In 1993 vluchtte de familie Koria uit Syrië, huis en haard achterlatend in de hoop een veilige toekomst op te kunnen bouwen voor henzelf en hun drie zonen Mayk, Rabi en Somi, toen acht, vijf en vier jaar oud. Na een verblijf van vier maanden in een Nederlands asielzoekerscentrum kwam het gezin in februari 1994 in Boxtel aan, waar het een flat kreeg toegewezen op Hoogheem.

In Syrië hadden ze een goed leven. Vader Elias had een eigen beddenzaak en moeder Vergin werkte als onderwijzeres. Ze hadden een mooi jong gezin en vrienden en familie om zich heen. Toen kwam het moment dat ze weg moesten gaan, omdat dat veiliger was. Een paar maanden later stonden ze in een vreemd land, een vreemd huis en een vreemde omgeving en moesten ze daarvan hun thuis maken. Gelukkig werden ze goed begeleid door Bureau Nieuwkomers.

Elias en Vergin gingen niet bij de pakken neerzitten. Ze begonnen zelf met Nederlandse les en de kinderen gingen naar school. Eerst naar de Walpoort en daarna naar de Hobbendonken. Het gezin probeerde iets van het leven te maken. De eerste jaren waren niet gemakkelijk voor ze. De Nederlandse taal was moeilijk om te leren en vader en moeder mochten niet werken omdat ze nog geen verblijfsvergunning hadden. Vooral voor Elias was het de eerste paar jaar erg moeilijk; waar Vergin zich op de kinderen kon richten had hij het er zwaar mee dat hij niet aan de slag kon. Hij was gewend om een eigen zaak te hebben en hard te moeten werken.

graag deze foto gebruiken! Foto: Mark van der Pol

Zodra ze een verblijfsvergunning kregen, gingen ze meteen op zoek naar werk. Via verschillende banen kwam Elias uiteindelijk als chauffeur terecht bij de WSD, waar hij al tien jaar met veel plezier werkt. Vergin ging na een jaar aan de slag bij de Angelaschool. Inmiddels heeft ze een opleiding gevolgd en is ze afgestudeerd als onderwijsassistent nivo 4. Ze werkt na 15 jaar nog steeds op dezelfde school.

Het harde werken van vader en moeder zit blijkbaar in de genen, want de drie zonen zijn goed terechtgekomen. Mayk, de oudste zoon, deed na de mavo de Bracbant havo en heeft vervolgens een HBO-opleiding afgerond, zijn master gehaald en werkt nu als advocaat in Amsterdam. Rabi heeft ook op mavo De Wilgenbroek gezeten en is na de havo een HBO studie Fotografie gaan doen. Na drie jaar werd hij toegelaten tot de HKU, De Kunstacademie. Hij ontving onlangs de prijs Vrije Schilderkunst uit handen van koning Willem-Alexander (zie ook www.youtube.com/watch?v=BHD3Yb4Eqfg). Somi, de jongste, is na één jaar op de mavo doorgestroomd naar de havo en heeft vervolgens een HBO-studie afgerond aan het Forensisch Instituut. Hij werkt als kwaliteitscontroleur bij Friesland Campina in Rotterdam.

De kinderen zijn opgegroeid in Boxtel, hebben hier hun school afgemaakt, vrienden gemaakt en zijn nu uitgevlogen. Maar ze zijn Boxtel zeker niet vergeten, ze komen nog regelmatig thuis bij hun ouders, zeker met de feestdagen. Wat dat betreft was er geen grote cultuurshock toen ze in Nederland aankwamen, de belangrijke feestdagen voor het gezin zoals Pasen, Kerstmis en oud & nieuw worden hier ook gevierd. Alleen Sinterklaas was nieuw voor ze, die kennen ze in Syrië niet. Maar dat feest werd trouw elk jaar gevierd, totdat de kinderen groter werden en het geven van cadeautjes weer naar kerst verschoof.
Het grootste verschil wat betreft Kerstmis was dat ze het in Syrië grootser vierden. Daar hadden ze een week lang elke avond feest vanaf kerstavond tot en met nieuwjaarsdag. Ze gingen met z'n allen naar de kerk en er werd een zaal gehuurd waar familie en vrienden samenkwamen. In Boxtel zijn ze alleen met hun eigen gezin en zijn de familie en vrienden uit Syrië in gedachten aanwezig.

Contact hebben ze nog wel met mensen van vroeger, ook al gaat dat soms moeizaam. De meeste mensen zijn gevlucht en wonen niet meer in Syrië, met hen kunnen ze het contact beter onderhouden. Vroeger per post en tegenwoordig via e-mail, Facebook en Skype. Maar die paar mensen die zijn achtergebleven in Syrië zijn moeilijk te bereiken, de post komt niet meer aan en internet is niet altijd aanwezig. Vrienden en familie zijn verspreid over de hele wereld.

Het grote verschil met de periode dat zij uit Syrië vluchtten en de vluchtelingensituatie nu, is dat zij destijds niet met zoveel mensen tegelijk waren gevlucht. Nu is het oorlog en vluchten de mensen massaal. Veel gezinnen komen naar Nederland in de hoop op een veilig leven. Dat ze goed terecht kunnen komen, bewijst de familie Koria met hun verhaal, maar "je krijgt het niet voor niks", benadrukt Vergin. "We hebben altijd hard gewerkt en zijn erg dankbaar voor de gastvrijheid die we hebben ontvangen. Zo hebben we onze kinderen ook opgevoed. We hebben ons goed aangepast aan het leven in Nederland. Ons huis staat altijd open voor vrienden en waar we een ander kunnen helpen, zullen we dat ook doen. We zijn dankbaar voor het leven dat we leven."

Vroeger hadden ze nog de droom om ooit terug te gaan naar hun geboorteland, niet voor altijd maar om even terug te keren naar hun roots. Door de oorlog is die droom aan diggelen, er is weinig wat hen nog bindt met het land waar ze zelf opgroeiden. Hun hart is vergroeid met Nederland, de kinderen zijn goed terechtgekomen en hebben hier hun leven opgebouwd, waar ze enorm trots op zijn. En misschien komen er ooit kleinkinderen. Des te meer redenen om hier te blijven en hier oud te worden.


Bridgclub Boxtel, 16 december: A-lijn: 1. N. van der Poel & J. de Wolf 63,54% 2. F. Geurts & H. Jolie 62,81% 3. T. van der Horst-Clercx & I. Peeters-Kaanders 60,42% B-lijn: 1. A. Slaats-Wosyka & J. Dufornee-Hazenberg 59,44% 2. N. Knijnenburg-Beumer & T. van de Sande-Schoenmakers 59,31% 3. B. Dragt-Bouwman & H. Dragt 56,77% Bridgeclub Boxtel, Kerstdrive 16 december: A-lijn: 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 60,92% 2. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 59,97% 3. R. Dankers & F. Sedee 58,04% B-lijn: 1. C. van Hal & B. von Geusau 57,61% 2. J. Braken & M. Legius 56,28% 3. J. Jilesen & L. Frankevijle 55,00% Bridgeclub Revanche, 15 december: A-lijn: 1. R. Dankers & F. Sedee 67,50% 2. Frank & Henk Schalkwijk 62,85% 3. G. van der Meer-Gaarman & P. Raaijmakers 62,43% B-lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 58,28% 2. I. van Susante-Blaauwhof & J. van Helvoort 57,61% 3. S. van Thiel & M. van Weert-Brouwers 57,08% Bridgeclub Revanche, 17 december: A-lijn: 1. T. vd Kolk & P. Schure 64,65% 2. P. Raaijmakers & H. Heijstek 62,08% 3. H. Schalkwijk & B. Hermkens 57,61% Bridgeclub Rembrandt, 15 december: 1. F. Daniëls & C. van der Velden 61,25% 2. J. Koppen & N. Maas 59,17% 3. J. Clerck & H. Peerlings-Flinsenberg 56,94% B-lijn: 1. P. Ronde & M Ronde 60,83% 2. P. Schoonen & A. Schoonen 57,92% 3. J. Hamles & M. Hamels 57,50% Bridgeclub de Rots, 16 december: A-lijn: 1. R. Daverveld & A. Moerdijk 57,33% 2. L. Seinstra & G. van Boxtel 54,16% 3. J. vd Borne & M. vd Weiden 53,91%

Uitslag van donderdag 17 dec van Bridgeclub Boxtel
A-lijn: 1 Arnold Bosveld & Marianne Soederhuizen-Penning 58,59% 2. Netty Gieles-Kapteijns & Fons Gieles 58,07% 3. Jan van de Meerendonk & Joke van de Meerendonk-Merkx 55,99% B-lijn: 1. Marij Spierings-van de Kerkhof & Ton Spierings 65,63% 2. Trees Hoppenbrouwers-v.d. Velden & Gerry Wagenaars-Vera 63,28% 3. Theo van Alphen & Sina van Alphen-v.d.Ven 59,64%

Bridgeclub Boxtel, Kerstdrive 16 december:
A-lijn: 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 60,92% 2. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 59,97% 3. R. Dankers & F. Sedee 58,04% B-lijn: 1. C. van Hal & B. von Geusau 57,61% 2. J. Braken & M. Legius 56,28% 3. J. Jilesen & L. Frankevijle 55,00%


Biljart:
Standenlijst V.O.C. Ursulanen:
Deelnemers                 Wed Pnt         Car         Beur Gem
Bruno Buszta                 12         117         234         242         0,967
Jan Baaijens                 14         116         395         305         1,295
Joop Hooyer                 13         111         319         307         1,039
Jan van der Steen         12         109         369         293         1,259
Jaap de Wolf                 11         100         287         227         1,264
Frans Klein                         11         100         235         258         0,911
Gé Neuteboom                         11         92         161         277         0,581
Piet de Goey                 12         91         229         268         0,854
Ton van Uden                 12         91         186         269         0,691
Mies van den Biggelaar                10         85         149         243         0,613
Wim van Groenestijn 11         81         179         284         0,630
Jacques Vousten         12         81         147         290         0,507
Johan Verboom                         11         79         181         260         0,696
Theo Sontrop                 11         79         149         287         0,519
Jan van Boxtel                 10         70         206         224         0,920
Jan van Roij                        9         55         102         231         0,442

Uitslagen Wapen van Liempde:
WvLiempde/Regiobank 1-BV de Hazelaar 29-26
BV 't Ivoor 3-WvLiempde/Regiobank 2 21-28
WvLiempde/Regiobank 3-De Straat 1 23-29

Uitslagen 't Ivoor:
't Ivoor 1-De Hazelaar 2 (Libre) 25-21
't Ivoor 2-De Helftheuvel 2 (Libre) 14-30
't Ivoor 3-Het Wapen van Liempde (Libre) 21-28
Rio Bar 2-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 26-27
't Ivoor 1-Hart van Brabant 1 (Recr.) 35-36
't Ivoor 2-De Hazelaar 2 (Recr.) 33-33
OBV De Vliedberg 2-'t Ivoor 3 (Recr.) 31-27
NAL 7-'t Ivoor 4 (3b-Kl.) 20-29
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 5 (3b-Kl.) 25-21
De Hopbel 1-'t Ivoor 6 (3b-Kl.) 26-26

Programma 't Ivoor:
4 januari:
De Hazelaar 2-'t Ivoor 1 (Recr.) 13:00
't Ivoor 3-DVR 2 (Recr.) 13:00
't Ivoor 1-BC Uden 1 (3b-Gr.) 19:30
5 januari:
VAR 2-'t Ivoor 2 (Recr.) 13:00
De Hazelaar 1-'t Ivoor 1 (Libre) 19:30
6 januari:
't Ivoor 4-Het Groene Laken 1 (3b-Kl.) 13:00
Triangel Bar 1-'t Ivoor 3 (Libre) 20:00
't Wapen van Liempde 2-'t Ivoor 2 (Libre) 20:00
7 januari:
't Ivoor 5-De Hopbel 1 (3b-Kl.) 13:00
't Ivoor6-D'n Brouwer (3b-Kl.) 13:00

Zaalvoetbal:

Uitslagen 19 december:
Adm. Jilesen-Grieks Rest. Corfu 8-0
Goossens Advies-Heva Autobedr. 3-0
Team Elizabeth-Filipe Mode/E.Maas 4-3
Cafe 't Geveltje-v. Stekelenburg 4-13
v. Dongen/v.d.Wiel-Vouwwagenspec. 3-0
Tahadi-Fysio de Dommel 3-3

Uitslagen 21 december:
Groen als Gras-Comsche Hoeve 4-11
Vinyl en Tapijtwinkel-v.d. Heijden milieu 0-3
Termeer Support-Faes entertainment 2-8
v. Stekelenburg-Vermeer Risicobeheer 2-8

Programma 28 december:
Plein 2-Celdex b.v. 19:00
Green Team-Hart van Boxtel 19:45
Rijschool Gestel 2-Scheutjens b.v. 20:30
F.C. Blokfit-Cafe Markzicht 21:15

Tafeltennis
Uitslagen
Sabo Boxtel-Rotsvast 9 - 1
Bat Boys-Grand Café Rembrandt 1 - 9
Taverbo Sabo 1-Taverbo Sabo 3 2 - 8
Taverbo Sabo 4-De Firma Fotografie 5 – 4

Standenlijst
                Teams                Gesp.                Gew.                Verl.        
1        Taverbo Sabo 3 120 85 35
2        Grand Café Rembrandt 120 74 46
3        Taverbo Sabo 1 100 62 38
4        Sabo Boxtel 100 62 38
5        Taverbo Sabo 2 110 58 52
6        Taverbo Sabo 4 109 52 57
7        De Dommel 100 42 58
8        Bat Boys 120 37 83
9        Rotsvast 90 32 58
10 De Firma Fotografie 89 26 63

Programma 11 januari 2016
Grand Café Rembrandt-De Firma Fotografie
Taverbo Sabo 1-Bat Boys
De Dommel-Rotsvast
Taverbo Sabo 2-Taverbo Sabo 3

Taverbo 3 verslaat eerste en stevent op titel af

In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie BRTC is de topper tussen de teams van Taverbo Sabo 1 en Taverbo Sabo 3 geëindigd in een duidelijke 2-8 zege voor het derde.

De kampioen van vorig jaar, Taverbo 1, moest deze wedstrijd winnen om nog aanspraak te kunnen maken op prolongatie van de titel. Maar het team van Taverbo 3 ging voortvarend van start en na een tussenstand van 5-0 in het voordeel van het derde, liet Dave van Wijck pas in de zesde partij het eerste punt aan Ronald van Dael. Uschi Meeuwis wist deze avond van geen wijken en scoorde driemaal in het enkelspel. Pas in de laatste partij kon Ronald van Dael het tweede punt binnenhalen door in de beslissende vijfde game met 12-10 van Daan de Koning te winnen. Voor Taverbo 1 bleven Cees Hems en Hans van Haaren zonder punt. Het dubbelspel ging ook naar Taverbo 3, zodat de eindstand van deze spannende en goede wedstrijd met 8-2 in het voordeel van het derde eindigde. Dat zet hiermee een grote stap op weg naar de titel.

Deze uitslag was ook in het voordeel van Grand Café Rembrandt en Sabo Boxtel. Sabo Boxtel speelde tegen het team Rotsvast een degelijke wedstrijd. Wim van Aarle kon niet van Bart Theeuwes winnen maar in de overige negen partijen gingen de punten naar Sabo Boxtel waardoor er een ruime 9-1 winst voor dit team op het wedstrijdformulier kwam. Hans en Ad van Weert waren samen goed voor winst in het dubbelspel tegen Bart Theeuwes en Dinie van den Nieuwenhuizen en wonnen ook alle drie hun enkelspelen. Voor Jan Don van Rotsvast was geen winst te behalen in deze wedstrijd. Door deze winst kwam Sabo Boxtel gelijk met Taverbo Sabo 1.

Grand Café Rembrandt liet dezelfde cijfers op het scorebord schrijven in de partij tegen de Bat Boys waarin alleen Aukje van den Heuvel van Mari Karssemakers verloor. Samen met Erik van der Schoot won Aukje wel het dubbelspel. Van der Schoot bleef ook ongeslagen in het enkelspel en door de winst van Ad Brekelmans in zijn drie enkelspelen bleef het voor de Bat Boys bij dat ene punt voor Karssemakers. Die stond voor het eerst na een langdurige blessure weer achter de tafel. Voor de Bat Boys trad na lange tijd ook Frank Hermans weer eens aan, maar ook hij had last van de langdurige afwezigheid en het ontbreken van wedstrijdritme. Ook Peter Kemps kon geen punt aan het totaal van zijn team bij laten schrijven. Eindstand 9-1 in het voordeel van Grand Café Rembrandt en hiermee kwam deze ploeg vaster op de tweede plaats.

In de wedstrijd tussen Taverbo 4 en De Firma Fotografie stonden beide teams met twee spelers aan de start en daardoor werd het een korte partij. Voor Taverbo 4 wist Mari Smits tweemaal te winnen en kon Toon van Geel ook een punt bij laten schrijven. Voor de Firma Fotografie scoorde Henk van de Laak een punt en samen met Nick van de Laak zorgde hij voor winst in het dubbelspel. Door de afwezigheid van twee spelers werden slechts negen punten verdeeld: een 5-4 winst voor Taverbo 4.

Vele podiumplaatsen voor jeugd taekwondoschool Dekker in Son

Foto: TS Dekker

Son/Boxtel - Na maanden van harde trainingsarbeid heeft de Boxtelse Taekwondo School Dekker zondag veel prijzen behaald tijdens de Fuji Mae Kids Cup in Son.
Dit toernooi voor kinderen tot en met 14 jaar wordt bezocht door kinderen uit de hele Benelux en deze zondag waren er dat liefst 275. TS Dekker was met veertien jeugdleden aanwezig. De Boxtelse school scoorde op drie onderdelen enorm goed: tuls (stijlvormen), hoogtesprong (tegen een bal aan een touwtje, op hoogte gehangen) en sparren. Bij dat laatste onderdeel waren er eerste plaatsen voor Luuk Peijnenburg, Loubna Driouch en Dinand Verhoeven.

De uitslagen:

Foto: TS Dekker

Tuls (stijlvormen):
Alexandra Dekker 2de
Cas Dikmans 2de
Linda Beekmans 3de
Albegina Kleijzen 3de
Corne Beekmans 3de

Hoogtesprong:
Loubna Driouch 2de
Brian Marien 2de

Sparren:
Luuk Peijnenburg 1ste
Loubna Driouch 1ste
Dinand Verhoeven 1ste
Roy Peijnenburg 2de
Bryan Marien 2de
Lucas Punt 2de
Blaislie Kleijzen 2de
Nabil Qoubbane 2de
Corne Beekmans 2de
Albegina Kleijzen 3de
Lamyae Benhaddi 3de
Linda Beekmans 3de

Hun prestaties zorgden voor grote tevredenheid bij de coaches Aaron Dekker, Amy Bressers, Ralph Dikmans en begeleidster Romy Raaijmakers. Namens TS Dekker traden Stanley Portier en Jolijn van Eijsden in Son als scheidsrechter op.

Foto: Cobi Neeft

'Het taboe van de rolstoel doorbreken'
HCB'92 start als eerste in Brabant met rolstoelhandbal

Boxtel - De Boxtelse sportwereld krijgt er een bijzondere sportploeg bij. Binnen handbalvereniging HCB'92 is men namelijk druk bezig met het oprichten van een rolstoelhandbalteam. Een primeur voor Boxtel en voor heel Brabant.

Het zijn mooie tijden voor het Nederlandse handbal. De afgelopen weken maakte het Nederlandse damesteam furore op het WK in Denemarken en onlangs liet het Nederlands rolstoelhandbalteam zich in Oostenrijk kronen tot officieus Europees kampioen. Met name die laatste prestatie werd door HCB'92-bestuurslid Hèlen Berkelmans met gejuich ontvangen. Samen met Marjon Korver en Anita van Engelshoven vormt zij binnen haar vereniging de commissie die zich tot doel heeft gesteld het rolstoelhandbal in Boxtel op te starten.

Foto: Cobi Neeft

Eerste in Brabant
Waar bijvoorbeeld rolstoeltennis en rolstoelbasketbal al de nodige beoefenaars hebben, is dat bij rolstoelhandbal nog niet het geval. Zo'n twee jaar geleden formeerde oud-handbalster Ada Stam bij haar club CSV uit Castricum het eerste rolstoelhandbalteam van Nederland. Sinds die tijd zijn er nog drie clubs met een rolstoeltak bijgekomen. HCB'92 is de vijfde vereniging in Nederland en de eerste in Brabant die deze vorm van handbal aan gaat bieden.
In juni van dit jaar was Berkelmans getuige van een demonstratie van rolstoelhandbal op de Nationale Handbaldag in Arnhem. Ze raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ze besloot om rolstoelhandbal ook in Boxtel op de kaart te gaan zetten, mede omdat er binnen de gemeente nog geen enkele teamsport is die men in een rolstoel kan beoefenen.

Wat de visie van HCB'92 uniek maakt, is dat iedereen zich bij het team aan kan sluiten. "Door niet alleen mindervaliden maar ook mensen die in principe helemaal geen rolstoel nodig hebben de kans te geven om mee te doen, willen we het taboe van de rolstoel proberen te doorbreken", legt Berkelmans uit. "Verder kan het een ideale oplossing zijn voor mensen die in het dagelijks leven nog goed ter been zijn, maar die bijvoorbeeld vanwege knieklachten niet meer fanatiek kunnen sporten terwijl ze dat wel graag zouden willen. Ook binnen een revalidatietraject zouden we een rol kunnen spelen. Maar het is natuurlijk vooral ook een hartstikke mooie sport en voor iedereen leuk om te doen!"

Enthousiasme
Samen met Korver en van Engelshoven is Berkelmans inmiddels druk bezig met het regelen van allerlei zaken. Zo is er nauw contact met de andere 'rolstoelverenigingen' en het Nederlands Handbal Verbond. Ook is men naarstig op zoek naar sponsoren, bijvoorbeeld om de benodigde rolstoelen te financieren. Al met al is het een flinke klus, maar de dames zijn stuk voor stuk enorm enthousiast over het project. En ze merken dat hun enthousiasme gedeeld wordt in de regio. Korver: "We hebben al van een aantal mensen gehoord dat ze graag bij ons willen komen spelen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we binnen afzienbare tijd een leuk team op de been hebben."

Clinic
Ter introductie van het rolstoelhandbal organiseert HCB'92 op zondag 6 maart 2016 een clinic. Hierbij worden enkele demonstratiewedstrijden gespeeld en is het mogelijk de sport zelf uit te proberen. Rolstoelhandbal is voor alle leeftijden en zowel dames als heren. De clinic duurt van 13.00 tot 18.00 uur en wordt gehouden in sportcomplex De Braken. Aanmelden kan via mailadres hcb92@handbal.nl, onder vermelding van 'rolstoelhandbal'. Ook geïnteresseerde spelers/sponsoren kunnen dit gebruiken.

JRC met strakke defensie en snelheid langs EBBC

Boxtel – Na vorige week een verre uitwedstrijd te hebben gespeeld in Zevenaar, ontvingen de basketballers van JRC Boxtel afgelopen zondag in Sportcomplex De Braken het eerste herenteam van EBBC uit 's-Hertogenbosch. Voor JRC-speler Mitchell Hendriks een weerzien met oude bekenden, aangezien hij vorig jaar nog voor EBBC speelde. Vooraf beloofde het een spannende wedstrijd te worden; EBBC had slechts één verliespartij meer dan JRC dit seizoen.

Bij JRC ontbraken nog altijd Jaap van Loon en Ian Rooth met langdurige blessures en ook Felix Stegeman moest toekijken vanwege fysieke ongemakken. Jasper Verhoeven liep vrijdag in de wedstrijd van Heren 2 een enkelblessure op, waardoor ook hij voorlopig uitgeschakeld is.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd en het lukte geen van beide dominant te zijn op het veld. JRC scoorde de punten via Teun van Loon en Remy van de Snepscheut, maar ook EBBC bleef scoren waardoor het tot 13-13 gelijk opging. Vervolgens maakte JRC vaker verkeerde keuzes in zowel de aanval als de verdediging. Aanvoerder Coen van der Meijden probeerde zijn ploeg nog overeind te houden met verdedigende rebounds, maar ook hij kon niet vermijden dat EBBC uitliep naar 19-28.

Coach Miquel Oliviera wees zijn team erop dat de verdediging veel beter zou moeten in het tweede kwart, want 28 punten tegen in één kwart was simpelweg te veel. De boodschap was aangekomen bij de spelers en er werd meer druk naar voren gezet. Dit resulteerde in balverlies en slordig spel bij de Bosschenaren. Aanvallend liep het redelijk bij JRC en wisten verschillende spelers te scoren dankzij beter teamspel. Dit kwart kon JRC de bezoekers op slechts acht punten houden. In de slotseconde van de eerste helft schoot Van de Snepscheut nog een 'buzzerbeater' driepunter, waardoor de achterstand bij rust terug was gebracht tot 35-36.

In de rust benadrukte JRC-coach Oliviera dat JRC er zelf voor zorgde dat de Bosschenaren hoop hielden op een overwinning, omdat de thuisploeg zelf het verschil niet maakte. In het derde kwart zou het sterke spel van het tweede moeten worden voortgezet. Met deze wijsheid gingen de spelers het veld op. Van de Snepscheut nam het voortouw door tien punten te scoren in deze periode. In de verdediging bleef JRC veel druk zetten waardoor Freek Clercx en Floris de Jongh steals konden pakken. Als EBBC toch tot een schotpoging kwam, stond Kai Elissen klaar om de verdedigende rebound te pakken. Met name Clercx bracht aanvallend veel tempo in het Boxtelse spel en EBBC had geen antwoord op de snelheid van Erwin Reinaerts. Na het derde kwart was JRC al een stukje weggelopen bij EBBC: 58-48.

Toch wisten de gastheren dat ze niet mochten verslappen, de voorsprong was tenslotte behaald door hard te werken. Veel druk in de verdediging en snelheid in de aanval bleef het devies. De verdedigende druk werd nu gezet door Reinaerts, De Jongh en Frank Schellekens. Reinaerts, die vrijdagavond al 'zijn' Heren 2 met groots spel naar een overwinning leidde, trok zijn vorm door bij het eerste en liet zien dat zijn snelle en sterke drives lastig af te stoppen waren door de Bosschenaren. Van de Snepscheut scoorde zondag niet alleen gemakkelijk zelf, ook liet hij zijn medespelers beter spelen, bijvoorbeeld met een assist op Schellekens na een fast break. Het slotakkoord was voor JRC met een driepunter van de Bosschenaar in Boxtelse dienst: Hendriks bepaalde de eindstand op 81-61.

JRC gaat nu een korte winterstop in met een vijfde plaats op de ranglijst. Op zondag 10 januari ontvangt het om 17.00 uur Tracks Parkstad uit Heerlen in Sportcomplex De Braken.

Wisselend succes voor 't Ivoor

Boxtel - Met twee zeges zorgden Don van der Wiel en Theo Verhagen voor de overwinning van het eerste team van 't Ivoor. Chris Fasseur bleef daarbij achter met verlies en slechts vijf punten.

Het tweede team was volledig van slag en verloor ruim. Ad van Os, Frans van Esch en Leo Huijbers waren volslagen kansloos. Het derde team kwam met een zware nederlaag thuis uit Liempde. Math Hendriks hield de schade nog enigszins beperkt door zijn partij te winnen. Theo van Dongen en Gerard de Beer lieten het lelijk afweten.
Het 3-banden groot team haalde de punten weg uit Vught. Daar werd gewonnen van de Rio Bar 2. Leo van der Westelaken en Louis van der Meijden wonnen hun partij. Theo Verhagen moest genoegen nemen met zeven punten ondanks zijn overweldigende start. Bij de afdeling Recreanten behield het eerste team de koppositie op de ranglijst ondanks een klein verlies. Het tweede team speelde remise. Het derde team leed een nederlaag. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein boekte team 4 een nuttige overwinning en draait goed mee in de top. Team 5 leed een nederlaag, terwijl team 6 een remise uit het vuur sleepte.

Komende weken is er geen competitie, deze wordt weer hervat op maandag 4 januari. Biljartvereniging 't Ivoor wenst iedereen prettige kerstdagen en een gezond en sportief 2016.

Schutters l'Union niet op stoom

Boxtel - Met teveel schutters enigszins uit vorm heeft het eerste zestal van handboogschutterij l'Union Boxtel ook in de tweede 25m 1 pijl competitiewedstrijd geen indruk weten te maken. Het eindresultaat van 1.122 punten is beslist matig te noemen en ver achter Amicitia Schijndel, dat de beste prestatie leverde met 1.144 punten.

Lichtpunt was Adri van de Langenberg. Met een score van 236 punten voerde hij het team aan en liet goede vorm zien. De resultaten van Marchel Kluijtmans met 225, Henk Jegers met 223, Gerard van der Steen met 220, Marc Verdaasdonk met 218 en Henri van de Broek met 206 punten zijn zeker voor verbetering vatbaar.

Beginnerscursus Bridge

Boxtel - Vanaf 8 januari 2016 start een cursus bridge voor beginners bij Grand Café Rembrandt. Deelname is gratis, maar cursisten zijn wel verplicht om een jaar lid te zijn van Bridgeclub Rembrandt Boxtel tegen een contributie van 65 euro.

De cursus bestaat uit twaalf lessen, steeds op vrijdagmiddag. Om 13.00 uur kunnen de nieuwe cursisten kennis maken met deze gezellige sport.
Aanmelden voor de cursus kan bij Anja van Kempen via 0411-673546 of 06-13669862. Je vindt Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel.

28 / 28

24 december-14 februari

Tentoonstelling COPY-PASTE: over hergebruik in de kunsten
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 24 december

Kerstviering op Stapelen
19.00 uur en 21.30 uur, Kasteel Stapelen, Park en Binnenplaats, Boxtel

Nachtmis, een oude traditie herleeft in Liempde
23.00 uur, RK Kerk Sint Jans Onthoofding, Dorpsstraat 36, Liempde

25-27 december

Kerststal
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Binnenplaats, Boxtel

Zaterdag 26 december

Kerst-Inn
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kerstconcert van Vocaal Ensemble Octotant
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zondag 27 december

Winterwonderzondag
13.15 uur, Centrum, Liempde

Kerstconcert Ratatouille
14.30 uur, Sint Theresiakerk, Lennisheuvel 50, Lennisheuvel

Live muziek: Duo Trend
20.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Maandag 28 december 2015

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 29 december

Skate Up
15.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Woensdag 30 december

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Oudjaarsborrel Dorpsberaad Liempde
18.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Country dansles
19:00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 31 december

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 januari

Nieuwjaarsduik
11. 30 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Nieuwjaarsborrel
15.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Vette Oliebollen Festijn
15.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Zaterdag 2 januari

Live muziek Maxpoint (60&70s)
20.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Zondag 3 januari

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 5 januari

Start Weerbaarheidstraining
20.00 uur, Judo Club Liempde, Basischool De Oversteek, Dorpsstraat 28, Liempde

Donderdag 7 januari

Country Line Dance voor beginners en gevorderden
18.45 uur en 20.00 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.

Zaterdag 9 januari

Rommelmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Acting the maggot from Pub2Pub
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 10 januari

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie
12.00 uur, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

Nieuwjaarsconcert 'van Böhmen tot Brabant'
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Nieuwjaarsloterij
16.00 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Donderdag 14 januari

Country Line Dance voor beginners en gevorderden
18.45 uur en 20.00 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel