DeMooiBoxtelKrant

19 juli 2017

DeMooiBoxtelKrant 19 juli 2017


Boxtel zwaait deelnemers Nijmeegse Vierdaagse uit

Marie-José Spijkers ontvangt haar onderscheiding uit handen van burgemeester Mark Buijs. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel/Nijmegen - Zijn ze vandaag alweer vroeg begonnen aan de tweede dag van de jaarlijkse Nijmeegse wandelprestatietocht, vorige week woensdag werden de Boxtelse deelnemers aan de Vierdaagse al uitgezwaaid door Herman van Wanrooij. Dit gebeurde traditiegetrouw op het gemeentehuis, waar de wethouder iedereen namens het gehele gemeentebestuur veel succes wenste.

De eerste twee dagen van de Vierdaagse verlopen erg warm. Met het oog op de veiligheid werd de wandelroute op dinsdag omgedraaid ten opzichte van vorig jaar. Dit had tot gevolg dat de gewraakte Oosterhoutsedijk, waar het afgelopen jaar veel wandelaars onwel werden door de hitte, nu vroeg op de ochtend in plaats van 's middags werd aangedaan. Ook vandaag wordt warm weer voorspeld met in de namiddag en avond onweersbuien. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat veel wandelaars hier last van krijgen omdat zij voor 17.00 uur binnen moeten zijn. Donderdag en vrijdag wordt het koeler.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Wethouder Van Wanrooij met twee Boxtelse wandelaars. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
De Boxtelse wandelaars, waaronder Laura en Lynn (naast elkaar, zittend) van der Steen, werden uitgezwaaid op het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

De wandelaars worden vrijdag op de 'Via Gladiola' feestelijk onthaald. Vlak daarvoor worden zij in Malden door een Boxtelse delegatie van wethouder Herman van Wanrooij en dorpsreus Jas de Keistamper verwelkomd.

Kijk op pagina 7 voor de ervaring van de eerste dag van Laura en haar dochter Lynn (11) van der Steen.

Verkeersplan Move'31 moet Boxtelse verkeersproblemen oplossen

Boxtel - De Boxtelse gemeenteraad, met uitzondering van oppositiepartijen CDA en BALANS, stemde dinsdag in met een ontwerpbesluit voor Move'31, de ambitieuze verkeersplannen van wethouder Herman van Wanrooij. Move'31 is een vervolg op het uit 2008 stammende gemeentelijk vervoersplan. Volgens de wethouder werd het hoog tijd dat er een nieuw plan van aanpak kwam om enkele nijpende verkeersproblemen in Boxtel op te lossen.

Volgens Van Wanrooij stond de verkeersdiscussie al zo'n negen jaar op een laag pitje. De maatregelen rondom Programma Hoogfrequent Spoor en de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kalksheuvel hebben de hele discussie in een stroomversnelling gebracht. Verkeersmodellen wijzen namelijk uit dat dankzij de sluiting van de dubbele overweg met name de noord-zuidas veel extra verkeer te verwerken krijgt. Om dit te herstellen is een totaaloplossing nodig, te weten Move'31.

De discussie in de Boxtelse raadsvergadering, voorafgaand aan het besluit om Move'31 aan te nemen, bleek vooral een herhaling van zetten. Tijdens het debat grepen verschillende partijen de kans om nog eens te pleiten voor een noordelijke ontsluitingsweg. Zo'n weg werd in 2011, na een eerste inventarisatie al door het gemeentebestuur als onnodig bestempeld.

Lees verder op pagina 7.

Zuster Marie-José Spijkers is een 'kei van een Boxtelaar'

Boxtel - Zuster Marie-José Spijkers is op woensdag 12 juli uitgeroepen tot 'kei van een Boxtelaar' door burgemeester Mark Buijs. Ze ontvangt deze onderscheiding vanwege haar verdiensten voor de ouderen- en ziekenzorg in Boxtel.

Lees verder op pagina 9.

Ghislaine de Brouwer vertrekt als MUBO-bestuurslid

Boxtel - Ghislaine de Brouwer verlaat het bestuur van MUBO per 1 augustus. Na een 'inwerkperiode' van drie maanden betrad deze functie in januari. Nu legt zij die alweer neer wegens 'onvoldoende affiniteit en voeling' met haar specifieke bestuurstaken. Het huidige MUBO-bestuur bestaat na haar vertrek uit voorzitter Maria Voets, secretaris Willem van Vossen en penningmeester Hans van Dijk. MUBO is op zoek naar een vervanger en zoekt bovendien nog een extra bestuurslid. De sollicitatieprocedure voor deze functies gaat van start na de vakantieperiode.

Haar bestuurlijke portefeuille, betrof de herinrichting van de vaste expositie en de inventarisatie en registratie van museale collectiestukken. Zij heeft het bestuur te kennen gegeven dat het voor beide partijen beter is om zich als bestuurslid terug te trekken. Het bestuur laat weten haar beslissing te respecteren.

Ghislaine de Brouwer nam heeft het stokje per 1 januari 2017 overgenomen van het scheidend bestuurslid Bea Schoenmakers. Op dat moment lag er een plan van aanpak voor de herinrichting van de vaste expositie, dat onder leiding van Bea Schoenmakers is opgesteld door een student van de Reinwardt Academie uit Amsterdam samen met een aantal enthousiaste MUBO-vrijwilligers.

De volgende stap is logischerwijs de uitvoering daarvan ter hand te nemen. Dit is de belangrijkste taak waaraan Ghislaine de Brouwer vanuit het bestuur de komende jaren sturing zou gaan geven. Een omvangrijk project met veel uitvoeringstechnische aspecten, dat zeker enkele jaren in beslag gaat nemen. In het verlengde hiervan wordt dan tegelijkertijd een start gemaakt met de inventarisatie en registratie van alle museale objecten in de zogenaamde 'Brabant Cloud', een databank waarin alle objecten digitaal worden opgeslagen.

Het bestuur laat weten ervan overtuigd te zijn dat Ghislaine het MUBO een warm hart toedraagt. "Dat blijkt ook uit het feit dat zij haar besluit, met name ook in het belang van MUBO, tijdig kenbaar heeft gemaakt, zodat de ontstane vacature nog op korte termijn kan worden ingevuld", valt te lezen lezen in een uitgebreid dankwoord. De Brouwer heeft laten weten dat MUBO waar nodig altijd een beroep op haar kan blijven doen.

Mede gezien de omvangrijke projecten die de komende jaren op stapel staan, bestaat het voornemen het bestuur op korte termijn uit te breiden met twee nieuwe bestuursleden. Profielen van de nieuwe bestuursleden zullen zo spoedig mogelijk worden opgesteld.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 20 juli        Kaartverkoop voor de dagtocht van 3 augustus, eilandentocht langs de eilanden van de provincie Zeeland, bij De Orion, Adelaar, Rots en op Selissen in het BIC (Buurt Informatie Centrum) Baanderherenweg 1a                van 14.00 tot 14.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Rondleiding Boerderij/akkerbouwbedrijf van Wim Jennissen, Meulekensweg 3, Liempde. Opgeven bij Jo de Wilt via kbo.boxtel@gmail.com of 0411-685463        14.00
Vrijdag 21 juli        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Dinsdag 25 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar 14.00
Woensdag 26 juli        Fietsen, vertrek vanaf de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij 't Tweespan, Kapelweg 28 Boxtel. Aanmelden vóór 22 juli bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 06-38938232 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Liempde - Op 5 augustus is de jaarlijkse Kermis viswedstrijd in Liempde weer. Deze wedstrijd, voor leden van De Laatste Kans Liempde, Bhv Boskant, Ons Genoegen Boxtel, Het Hoefijzer Olland en E.R.H.V. Sint-Oedenrode, trekt ieder jaar tientallen vissers die het tegen elkaar opnemen naar Liempde.

De Kermis viswedstrijd vindt plaats bij Den Hulzer Groot Viswater in Liempde en duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Inschrijven voor de wedstrijd kan tot 27 juli.

Inschrijven voor de wedstrijd kan bij P.v.d. Ven, De Wilgen 19, Liempde, Dierenspeciaalzaak Dobey, Oosterhof 14, Boxtel, De Borchmolen, Streepenstraat 2, Sint-Oedenrode of Café de Ploeg, Liempde.

Meer informatie is op te vragen bij organisator P.v.d.Ven, tel: 0411-631347.

Meditatieve wandelingen in Boxtel

Boxtel - Ook tijdens de zomerperiode zijn er weer verschillende meditatieve wandelingen in het Wandelpark. De wandelingen vinden plaats op zaterdag 29 juli, zaterdag 26 augustus en zaterdag 23 september.

De wandelingen gaan van start in het Wandelpark aan de Molenwijkseweg, de wandelaars verzamelen zich bij restaurant Molenwijk. De wandeltochten starten steeds om 14.00 uur. De bedoeling is dat wandelaars een tekst meenemen die veel voor hen betekent.

De wandelaars genieten van de mooie omgeving en bij een stop deelt een aanwezige zijn of haar tekst. Ook is er ruimte om te vertellen waarom je die tekst hebt gekozen.

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Carnavalsverenigingen hebben moeite met vinden bouwlocatie

Boxtel/Liempde - Diverse carnavalsverenigingen hebben moeite met het vinden van onderdak om een wagen te bouwen. Dit constateerde in ieder geval oppositiepartij BALANS, die een motie indiende om extra aandacht voor het probleem te vragen.

Desgevraagd laat voorzitter Rick de Jong van CV Gin Verstand uit Boxtel weten zich in de huisvestingsproblemen te herkennen: "Wij hebben voor dit jaar nog steeds geen geschikte bouwlocatie gevonden. En aangezien wij in september of oktober echt van start willen gaan is het wel belangrijk dat we voor die tijd iets vinden." De problemen om een geschikte bouwlocatie spelen al enkele jaren en gelden niet allen voor CV Gin Verstand, legt De Jong uit. "Er zijn clubs binnen de SOC (Stichting Openbaar Carnaval) die geen grote wagen bouwen, of een paar dagen voor de optocht nog vlug iets in elkaar zetten omdat ze geen bouwplaats kunnen vinden."

Vooral voor de bouwers van grote wagens is het lastig een geschikte loods te vinden, in verband met dure verzekeringen die moeten worden afgesloten. De Jong geeft aan dat de huur van een geschikte bouwloods vaak een veelvoud bedraagt van de kosten van de bouw van een carnavalswagen. Ook moet de loods gedurende een lange tijd beschikbaar zijn omdat veel bouwers, net zoals CV Gin Verstand, al beginnen te bouwen in september.

Wethouder Eric van den Broek wilde niet zo ver gaan om zich aan de door BALANS voorgestelde deadline van 1 oktober voor het vinden van een oplossing vast te leggen. Wel zegde hij toe de verschillende partijen, waaronder de SOC en de verenigingen, bij de gemeente om de tafel te krijgen in de zoektocht naar een oplossing.

De Jong is blij dat het probleem eindelijk op de politieke agenda komt. "Er zijn genoeg mogelijkheden, denk ik. Zo is het wellicht mogelijk dat de gemeente zelf locaties ter beschikking stelt. Of anders is het wellicht ook mogelijk om subsidies te verstrekken", geeft hij aan. Toch wil De Jong niet per definitie de hand ophouden. "Het is natuurlijk voor de Boxtelse bedrijven een leuke reclame als ze positief in het nieuws komen omdat ze een mooiere carnavalsoptocht mogelijk maken. Want ik denk dat de Boxtelse carnavalsoptocht echt mooiere grote wagens kan hebben als er meer goede bouwlocaties zijn."

Joia tekent deal met distributiebedrijf van Moke

Foto: Molenwijkschool

Boxtel/Rotterdam - Zangeres Joia, afkomstig uit Boxtel, en nu wonend in Rotterdam, heeft voor haar debuutalbum 'Living It Now' een distributiedeal getekend met M.A.R.S. Worldwide, het muziekbedrijf van Marcel Albers en Rose Spearman. Joia bevindt zich bij M.A.R.S. in het goede gezelschap van artiesten als Moke, Roosbeef, Ellen ten Damme en Yori Swart. Onlangs was Joia te gast in het radioprogramma van Leo Blokhuis. Haar nieuwe album verscheen afgelopen vrijdag in de winkels en is te streamen via de de bekende kanalen, waaronder Spotify.

Joia staat voor flamboyante powerpop. De Nederlandse zangeres vangt het conflict van haar generatie in een prachtig album vol liefdesliedjes met een donker rafelrandje. Met haar ontwapende persoonlijkheid, haar scherpzinnige songteksten en flamboyante podiumuitstraling slaat de zangeres een brug tussen pop en alternatief.

(Bron: JOIA) Foto: JOIA

"De liedjes op 'Living It Now' dragen een vraag uit", vertelt de zangeres in een persbericht. "Het zijn liefdesliedjes, maar door twijfel en onbegrip zit er aan elke song ook een donker rafelrandje." De zangeres wil in haar muziek de onderdrukte emoties, het verlangen en de eeuwige zoektocht naar liefde blootleggen. Musicmaker is lovend over het album: "De Rotterdamse zangeres is een creatieve duizendpoot met geheel eigen ideeën en een unieke sound. Uniek en recht uit het hart."

Joia stond in december in Paradiso voor de finale van de Grote Prijs Van Nederland, presenteerde haar eerste videoclip Silver Plate in de Rotterdamse Doelen, maakte de mini-documentaire 'Anders anders', speelde op de opening van CS Rotterdam voor koning Willem-Alexander en was finalist in de Music Matters Award. Op vrijdag 6 oktober is Joia in Boxtel te bewonderen bij Podium Boxtel.

Ingewikkeld afscheid op de Molenwijkschool in Boxtel

Boxtel/Liempde - Afgelopen vrijdag was voor veel scholieren in de regio de laatste schooldag voor de vakantie. Dat betekende dat afscheid genomen werd van vriendjes, vriendinnetjes en meesters en juffen, voor de groepen 1 tot en met 7. Voor de groep 8 leerlingen betekent het ook een afscheid van hun basisschool.

Zo ook op de Molenwijkschool. Traditiegetrouw hadden de ouders van de schoolverlaters ook dit jaar weer een spectaculair afscheid voor de kinderen voorbereid. Op het 'ontwikkelplein' was alles ingewikkeld. De banken, het klimrek, de bomen. En zelfs de kinderen uit groep 8. Zij hebben zich voldoende ontwikkeld op de jenaplanschool om op ludieke wijze afscheid te kunnen nemen van hun vertrouwde basisschool.

In de vroege ochtend werden de kinderen door hun ouders ingewikkeld in doeken. Ondertussen werden de overige schoolkinderen met hun ouders vermaakt op het schoolplein met allerlei ingewikkelde dingen. Daarna werden de ingewikkelde kinderen via een parcours door een haag van schoolgenoten richting de catwalk gedirigeerd.

Eén voor één kwam iedere schoolverlater wat moeizaam op de catwalk, waar zij 'ont'wikkeld werden en hun 'moment of fame' namen.

Eenmaal allemaal uit de wikkels stond er een enorm schuimbad op ze te wachten om zich verder te gaan ontwikkelen.

Heemkunde Boxtel lanceert nieuwe website

Foto: Heemkunde Boxtel

Boxtel - Op maandag 10 juli is de nieuwe website van Heemkunde Boxtel geruisloos online gegaan. Al vele jaren heeft Heemkunde Boxtel een website, die heel veel geraadpleegd wordt. Zo veel, dat de site niet goed meer functioneerde, aldus Heemkunde Boxtel.

Met zoveel internetverkeer komt er een moment, dat de website natuurlijk niet meer goed toegankelijk is. "Daar is nu een eind aan gekomen", meldt de heemkundevereniging.

De nieuwe website heeft een moderne uitstraling door het gebruik van afbeeldingen en bevat zeer veel wetenswaardigheden van en over Boxtel. Van archeologie tot oude gemeentegidsen; van politieke geschiedenis tot kaarten en plattegronden. Alles is overzichtelijk te raadplegen.

Via het hoofdstuk ' Heemwinkel' is ook de 'Boekenbank' te raadplegen. Hier is een overzicht van heel veel boeken, die Heemkunde Boxtel rijk is, te vinden. Veel van die boeken zijn weer in te zien in de Heemkamer, die achter de VVV te vinden is.

De website is te bereiken via: www.heemkundeboxtel.nl.

Spaaracties voor bordspel Liempds ganzenbord

Liempde - Het Liempds ganzenbord, zoals dat geschilderd wordt op de vloer van de kiosk in het Concordiapark, is in oktober ook verkrijgbaar als bordspel. SPPiLL heeft hiertoe het initiatief genomen, ondersteund door spaaracties en sponsoring van de COOP in Liempde en een financiële bijdrage van het Wijkorgaan Liempde. Vanaf 1 juli is de COOP gestart met een statiegeld-actie.

De actie loopt drie maanden. Het bedrag aan ingeleverde statiegeldbonnen wordt verdubbeld door de COOP en draagt bij aan de productiekosten van het bordspel. Daarnaast start begin september een consumentenspaaractie bij de COOP voor pionnen, dobbelsteen en voucher. Tijdens het SPPiLL-openingsweekend op zondag 8 oktober is het bordspel verkrijgbaar tegen inlevering van de voucher.

De consumentenspaaractie loopt van 4 tot en met 30 september. Gedurende deze vier weken ontvangt de consument bij elke besteding van 10 euro en bij speciale actieproducten een actiezegel. In de week van 2 tot en met 7 oktober kan een volle spaarkaart worden ingeleverd voor een zakje met pionnen, een dobbelsteen en een voucher. Tegen inlevering van de voucher kan op zondag 8 oktober tijdens de activiteit Liempde pakt uit – oogstfeest een bordspel opgehaald worden bij de kiosk. Er is een gelimiteerd aantal van 500 bordspellen beschikbaar. De pionnen bij het spel worden gevormd door vier verschillend gekleurde klompjes van Traa Souvenirs uit Liempde.

Op dit moment wordt er door diverse Liempdse kunstenaars hard gewerkt aan de realisatie van het ganzenbordspel op de vloer van de kiosk. Al vroeg in het traject is door initiatiefnemer Leo de Beer het idee naar voren gebracht om van het ganzenbord ook een bordspel te maken. Deze wens is door SPPiLL gecombineerd met het aanbod van de Liempdse ondernemer Jan Tax van de COOP om een statiegeldactie te starten, waarbij gespaard kan worden voor een goed doel. De financiële bijdrage van het Wijkorgaan maakt de begroting sluitend. Zodra het spel op de vloer gereed is, wordt een overzichtsfoto gemaakt van het Liempds ganzenbord. Dit vormt de basis voor de productie van het bordspel. In combinatie met een bijbehorende doos en de Liempdse klompjes als pionnen vormt het spel een uniek geheel.

Aantrekkelijk aanbod in het nieuwe seizoen

Foto: Hobbycentrum Boxtel

Na een korte sluiting vanwege de zomervakantie van 22 juli tot en met 13 augustus gaat het Hobbycentrum de tweede helft van augustus weer volop van start.
Het Hobbycentrum bestaat nu ruim een jaar. Het eerste jaar waren er ongeveer 260 bezoekers per week. Dat is natuurlijk een mooie start. Komend seizoen breidt het Hobbycentrum het aantal activiteiten en cursussen verder uit. De afgelopen maanden is hard gewerkt om een aantrekkelijk en nog groter aanbod te kunnen aanbieden.
Nieuw zijn een aantal lezingen over de Eerste Wereldoorlog en series bijeenkomsten over Levensvragen en Religies, Meer weten over China en Kennismaking met de Turkse cultuur. Voor wie eens wat meer wil weten over klassieke muziek is er een avondbijeenkomst: Luisteren naar Klassieke Muziek. Bij voldoende belangstelling zal dit worden vervolgd door een reeks bijeenkomsten.
Natuurlijk is er weer de naailes waar je onder begeleiding kunt werken aan allerlei kleding. Nieuw zijn de activiteiten haken en hoedjes maken.
Eén keer in de veertien dagen zijn er op vrijdagmiddag meezingmiddagen.
Wie graag liedjes zingt uit de 50'er, 60'er en 70'er jaren kan zijn hart ophalen.
En wie altijd al zijn/haar levensverhaal had willen schrijven kan daarmee een start maken in vijf bijeenkomsten.
Om het lichaam soepel te houden zijn er diverse activiteiten in de fijne beweegzaal van het Hobbycentrum: gymlessen, yoga, meditatie, vrije dans en stijldansen.
En dan zijn er natuurlijk de schilder- en tekenlessen, houtbewerking, metaalbewerking en sieraden maken, beeldhouwen, keramiek en glas in lood/tiffany. Nieuw is de activiteit bloemschikken.
Op het gebied van talen zijn er lessen Engelse Taal en Spaans voor de vakantie.
Tot slot zijn er ook weer computercursussen voor Windows-computers. Nieuw zijn de lessen voor Ipad en I-phone en voor Android-telefoon en -tablets.

Het Hobbycentrum wil de kosten voor activiteiten zo laag mogelijk houden zodat ook mensen met een kleinere beurs hieraan mee kunnen doen. De meeste activiteiten kosten dan ook niet meer dan drie euro. De kosten staan per activiteit vermeld op www.hobbycentrumboxtel.nl.

Het motto van het Hobbycentrum is Ontmoeten, Leren, Doen. Je kunt hier dus andere mensen ontmoeten, je kunt zelf dingen leren of aan anderen iets leren en je bent op een leuke en actieve manier een ochtend of middag bezig. En de ervaring leert dat het er gezellig is. Dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk.

Foto: Hobbycentrum Boxtel

Het Hobbycentrum werkt vrijwel uitsluitend met vrijwilligers. Wil je aan de slag als vrijwilliger dan ben je ook van harte welkom. Het Hobbycentrum zoekt nog begeleiders voor houtbewerking en voor metaalbewerking. Ook gastvrouwen en gastheren zijn van harte welkom. Neem dan contact met ons op via www.hobbycentrumboxtel.nl of bel 0411-210355. Langskomen kan natuurlijk ook. Het Hobbycentrum is gevestigd aan de Baroniestraat 105 en 105 A. Bekijk het volledige programma op www.hobbycentrumboxtel.nl en meld je aan voor een van de activiteiten.


Aanmeldingen Liempdse Golfkampioenschappen geopend

Liempde - Voor de 28e keer wordt dit jaar het Liempdse Golf Kampioenschap voor dames en heren georganiseerd. Deze golfwedstrijd is bedoeld voor inwoners van Liempde en wordt gespeeld op Golfbaan De Haenen, in Teteringen bij Breda.

De Haenen is een 18-holes PAR-70 afwisselende golfbaan gelegen op een geaccidenteerd terrein. Kijk voor meer informatie op www.dehaenen.nl. Er wordt zowel bij de dames als heren een strokeplay en een stableford wedstrijd georganiseerd. Bovendien zijn er prijzen voor de Neary, Longest en Birdies.

De spelers worden om 9.30 uur op de golfbaan verwacht. De eerste tee-off is om 10.28 uur. Het Wapen van Liempde verzorgt de aansluitende feestavond van 19.30 tot 01.00 uur. Tijdens deze feestavond vindt ook de prijsuitreiking plaats. Kosten voor deelname aan de golfwedstrijd bedragen 60 euro en de feestavond (diner en drankjes) 40 euro. Niet-spelende partners zijn ook welkom op de feestavond.

Aanmelden kan tot 20 augustus door een e-mail te sturen naar bert.beekmans@home.nl, onder vermelding van voor- en achternaam, EGA handicap en of je ook deelneemt aan de feestavond.

Ondernemend Boxtel - Michiel van der Ven

Foto: Van der Ven Makelaardij

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke keer weer een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Michiel van der Ven (38) van Van der Ven Makelaardij.

NVM Makelaar Michiel van der Ven start in Boxtel als nieuwe makelaar. "En Van der Ven Makelaardij moet vooral gaan uitblinken in flexibiliteit", begint Michiel, die zichtbaar veel plezier in zijn vak heeft. Na een periode in Vught woont hij sinds 2011 weer in Boxtel, de plaats waar hij ook opgroeide. Sinds 2002 is hij al actief in de markt, maar met de aantrekkende huizenmarkt leek het hem een goed moment om dit jaar als zelfstandig makelaar te beginnen. In april schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel en afgelopen week was zijn onderneming volledig operationeel.

De flexibiliteit waar Michiel op doelt is te vinden in de tijden waarop hij beschikbaar is. Dat betekent op aanvraag óók 's avonds of in het weekend. Maar daarmee houdt het niet op. "Als een klant denkt dat hij zelf goed is in het verkopen van zijn huis, maar meer een professionele procesbegeleider zoekt, kan die ook bij mij terecht", vertelt Michiel. Hij vervolgt: "Hierdoor kan de klant aanzienlijk besparen op zijn makelaarskosten. Maar anders dan bij veel (vooral internet)makelaars bied ik upgrades aan." Blijkt bijvoorbeeld dat de verkoop niet soepel verloopt of men wil toch meer overlaten aan de makelaar, dan kan bij Van der Ven aangeklopt worden om aanvullende diensten aan te vragen.

Een ander voordeel ten opzichte van 'onlinemakelaars' is dat Van der Ven een goede achtervang biedt, mochten er problemen optreden. "Er kunnen duizend en één dingen misgaan bij de verkoop van een huis. Vaak zie je bij makelaars die alleen online opereren in de kleine lettertjes staan dat ze beperkt aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld maximaal het courtagebedrag. Maar als je de huizenprijzen ziet, is dat vaak niet toereikend. Bij mij ben je gewoon goed verzekerd."

Iedereen kan bij Van der Ven Makelaardij terecht. "Of je nu een huis ter waarde van 100.000 euro of een ter waarde van een miljoen wilt verkopen, je bent altijd welkom", vertelt Michiel. Hetzelfde geldt voor taxaties.

Van der Ven begint vooralsnog als eenpitter aan de makelaardij, maar houdt de opties voor groei open. "We zien wel hoe het loopt, maar ik ga ervoor!", vertelt de makelaar vol enthousiasme. De eerste taxaties onder eigen vlag zijn ondertussen gedaan. "Ik vraag al mijn klanten bovendien om een beoordeling achter te laten op www.widbm.nl. Zo kan ik in de gaten houden hoe mijn klanten over me denken", aldus Michiel zelfverzekerd. 'Goed', luidt de conclusie, ook na het bekijken van zijn LinkedIn-profiel.

Van der Ven heeft een aantal aantrekkelijke openingsacties voor de eerste vijf verkoopklanten, te weten: gratis professionele foto's, plattegronden en een maand toppositie op verkoopsite Funda.nl.

Van der Ven Makelaardij, Lierenbout 10, Boxtel, www.vandervenmakelaardij.nl, 06-28035541, 0411-212601.

Gemeente onderzoekt behoefte aan skatebaan Van der Voortweg

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft in juni alle ruim 4.000 jongeren van 8 tot en met 18 jaar die in de gemeente Boxtel wonen, een brief gestuurd die hen opriep een korte enquête in te vullen. Daarin stond de vraag centraal of zij de skatebaan aan de Van der Voortweg zouden gebruiken als die er daadwerkelijk komt.

In de brief die de jongeren ontvingen stond een persoonlijke code waarmee zij online de enquête konden invullen. Uit de respons van zo'n 5 procent blijkt dat het lastig voor de gemeente is om jongeren te bereiken. Toch geeft TOP-onderzoek, dat de vragenlijst afnam, aan dat dit een gemiddelde opkomst is. Wethouder Eric van den Broek geeft aan dat ook hij de respons 'wat magertjes' vindt. Hij geeft echter aan dat hij weinig andere manieren dan een persoonlijke brief ziet om zich ervan te verzekeren dat hij alle Boxtelse jongeren bereikt.

Uit de 208 ingevulde enquêtes blijkt dat 55 procent van de respondenten de skatebaan zal gaan gebruiken. De gemeente gaat de vragenformulieren nu verder bestuderen om inzicht te krijgen of er ook daadwerkelijk een skatebaan op deze plaats moet komen. Volgens de wethouder kwam namelijk ook regelmatig de vraag om trap- of basketbalveldjes naar voren bij het open deel van de vragenlijst.

De resultaten van de peiling en van een zogenaamde 'beginspraakbijeenkomst' met omwonenden van de plek waar mogelijk het skateparkje komt moeten komend najaar leiden tot een besluit. Daarbij worden ook de geschiktheid van de locatie en het totale aanbod en de spreiding van de speelvoorzieningen voor 8 tot en met 18 jarigen in de gemeente meegenomen.

Volgens de wethouder hebben zo'n 80 jongeren hun e-mailadres achtergelaten en zich bereid getoond vaker mee te werken aan soortgelijke onderzoeken.

Burgemeester Buijs baalt van vertrek Festival Circolo

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs gaf dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering aan 'te balen' van het verdwijnen van festival Circolo naar Tilburg. Wel begrijpt hij, vanuit het festival gezien, het vertrek en laat hij weten dat de gemeente al in gesprek is met een partij om invulling te geven aan het gat dat het vertrekkende festival achterlaat op landgoed Velder.

De burgemeester deed zijn uitspraken naar aanleiding van vragen die de SP-fractie hem stelde. Zijn onvrede over het vertrek van het festival moet gezien worden in een bredere discussie over het verdwijnen van verschillende verenigingen en clubs vanuit Boxtel naar de omliggende steden. Ook het vertrek van de topsporters van Tabitta is hier een voorbeeld van, hoewel Buijs zich daar niet over uit liet.

Foto: Cock Stam

Het festival gaf aan na intensieve gesprekken en een prettige samenwerking toch te verhuizen naar Tilburg, omdat de faciliteiten daar beter zijn. Buijs gaf aan niet blij te zijn met de 'landelijke neiging naar urbanisatie', waarmee hij doelt op een sterke aanzuigende werking die steden momenteel lijken te hebben op alles wat hip, jong en beloftevol is. "Wij zijn wel hun achtertuin en kunnen bovendien een link tussen de Brabantse steden zijn", vindt de burgemeester.

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

078

078 Watermolen op de Keersop bij Riethoven
Pastel, 28 x 37 cm, gesign. r.o.
Particuliere collectie

De Keersoppermolen was een watermolen op de Keersop, gelegen nabij de plaatsen Riethoven en Dommelen. De Keersop stroomt uit in de Dommel. De molen lag in de buurtschap Keersop, ook 'Kerspe' geheten.

Oorspronkelijk fungeerde de molen als korenmolen. In eerste instantie was hij eigendom van de Heer van Herlaar, die tot 1368 ook Heer was van Waalre, Valkenswaard en Aalst. Hij bezat in de veertiende eeuw ook "die moelen te Kerspe met allen toebehoirten ende alle die visscherije vander moelen opwairt tot des boevenbempt toe". Ook in een document uit 1441 wordt de molen genoemd.

In 1670 komt de molen in bezit van de adellijke familie Prouveur, maar in 1711 komt hij in bezit van de familie Verhoeven, daar de dochter met Hendrick Verhoeven trouwde. De laatste mulder van dit geslacht overleed in 1957.

In 1873 wordt de molen uitgebreid met een oliemolen, die in hetzelfde gebouw wordt ondergebracht. Hiervoor worden onderdelen van een rosoliemolen uit Walik gebruikt. Hij zou door een stoommachine aangedreven zijn.

In 1938 komt er een einde aan het functioneren van de molen, want de stuwrechten worden door het waterschap afgekocht. Het rad wordt gesloopt en, na het overlijden van mulder Verhoeven, raakt de molen in verval. In 1977 wordt de molen verkocht aan een nieuwe eigenaar, die er horeca in wil beginnen. In december 1981 stort de molen van ellende in elkaar. In 1982 krijgt de nieuwe eigenaar een bouwvergunning, die in 1991 weer wordt ingetrokken, omdat de bouw te lang op zich laat wachten en een nieuwe vergunning wordt niet verleend. De eigenaar start toch een illegale restauratie van het molenhuis, maar omdat het pand op de monumentenlijst, staat legt de gemeente de bouw in oktober 1991 stil. In juli 2002 wordt het molenaarshuis door brand verwoest en Monumentenzorg concludeert in 2003, dat er na de brand in de voormalige molenaarswoning, te weinig monumentale bouwsubstantie resteert, om handhaving van de status als rijksmonument te kunnen rechtvaardigen. Dit lijkt helaas het definitieve einde van de Keersoppermolen. Waterschap De Dommel onderhoudt nu ter plaatse een stuw. In 2003 is deze voorzien van een vistrap.

Foto: Tamara Koopman

Laatste column

Daar is ‘ie dan; mijn laatste column. Na bijna 3 jaar stop ik vanwege de emigratie naar de Amerikaanse stad Boise. Aan alles komt een einde, maar met het sluiten van deuren, open je ook weer nieuwe.

Net als dat ik afgelopen zondagochtend geen dansles meer gaf; geen heerlijke sociale gebeurtenis met volop energie en ontspanning, maar daardoor meer vrije tijd met mijn gezin; een ander soort ontspanning. Ook ontzettend fijn.

Na 3 jaar lesgeven, zijn mijn danslessen in Nederland gestopt en ga ik per september in de Verenigde Staten verder. Verder met mijn ontwikkeling in dans, voeding, kleding. Allemaal te lezen en zien op mijn website www.tamarakoopman.com, die vanaf 4 juli; Independence Day, helemaal vernieuwd is en Vlindervrij. Ik ben heel erg blij met deze prachtige website dankzij Arno van Shout4Sites. Niet alleen zullen dans, voeding en kleding aan bod komen op mijn website en in mijn blog, maar zal ook het moederschap en het leven in Amerika niet ontbreken.

Vlindervrij is het thema van mijn website en is bewust en onbewust al heel lang mijn thema: ik vind het heerlijk om te fladderen door het leven, maar ik blijf steeds belemmeringen tegenkomen om echt vrij te vliegen; culturele normen en waarden, relaties, mijn eigenwaarde en zelfbeeld. Door het herontdekken van de dans, het mezelf verbinden met en laten voeden door de natuur en mezelf zien in alle kleuren en energie, voel ik me meer en meer vrij. Maar ik ben uiteraard nog lang niet bij die ultieme vlindervrijheid en wil je graag uitnodigen om mee op reis te gaan in mijn zoektocht naar het voelen en ervaren van vrijheid van binnenuit. Geïnspireerd door de natuur, muziek, gevoelens, emoties, gesprekken, boeken, films en meer zal ik in mijn blog mijn belevingen vertalen in verhalen, poëzie, dans, recepten, foto's en video's. Deze zullen ook op Facebook, Twitter en Instagram voorbijkomen als Vlindervrij.

E-book
Op mijn website staat ook een e-book gecreëerd ter ere van mijn afscheid bij DeMooiBoxtelKrant met alle geschreven 49 columns in de afgelopen 3 jaar met maar liefst 25 recepten en foto’s. Deze mooie bundel is gratis te downloaden en te vinden onder Voeding.

Nu nog één prachtige avond te gaan, waar ik dankbaar samen met 30 mooie vrouwen uit mijn dansgemeenschap ga genieten van prachtige workshops, natuurlijke voeding, de dans en elkaar. Heerlijk!! Zoveel zin in!

En last, but not least, wil ik Mark en Willemijn en andere medewerkers van DMBK bedanken voor hun energie, tijd en enthousiasme en jullie als lezers bedanken voor jullie aandacht. Ik wens jullie veel vrijheid toe en ik hoop tot ziens!

Korting voor ingeleverde kleding bij Uniek Mode

Boxtel - Damesmodezaak Uniek Mode organiseert van 19 tot 22 juli een speciale kledinginzamelingsactie voor het goede doel. Tijdens deze actie krijgen dames die gebruikte, maar nog nette kleding inleveren een extra kassakorting van tien procent. De ingezamelde kleding wordt gedoneerd aan Dress for Success Eindhoven.

De stichting Dress for Success is een vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden voorziet van representatieve kleding en praktische ondersteuning om succesvol te kunnen solliciteren. Op deze manier helpt Dress for Success mensen op weg naar economische onafhankelijkheid.

"We liepen al lang met het idee rond om iets voor de samenleving te doen", zegt Daniëlle van Nooij van Uniek Mode. "We verkopen mooie producten, maar goede kleding slijt tegenwoordig nauwelijks. Vaak belandt de kleding na een poosje in de kast om er nooit meer uit te komen!" Het team van Uniek Mode besloot daar iets aan te doen en kwam uit bij Dress for Success.

Wanneer je een kledingstuk inlevert, is het wel van belang dat dit schoon en niet kapot is, anders kan Dress for Success er niets mee doen. Je krijgt dan 10 procent extra kassakorting op de nieuwe aankopen.

Je vindt Uniek Mode aan de Rozemarijnstraat 8. Meer informatie kun je vinden op uniekmode.nl. Wil je meer weten over Dress for Success, kijk dan op www.dressforsuccess.nl.

Boxtelse duurzaamheidsvisie oogst veel lof

Boxtel - Met een uitzonderlijk applaus werd de Boxtelse duurzaamheidsvisie dinsdag door de raad ontvangen. Alle partijen, op oppositiepartij BALANS na, gingen akkoord met de visie en de daaraan gekoppelde duurzaamheidsagenda. Die moeten er samen voor zorgen dat Boxtel in 2030 een heel eind op weg is om energieneutraal te worden.

'Ambitieus', 'belangrijk' en 'duidelijk'. Het zijn zomaar wat uitlatingen vanuit de raad over de duurzaamheidsagenda, die het afgelopen jaar tot stand kwam, mede dankzij de inspanningen van verschillende werkgroepen. Deze werkgroepen verkenden de duurzaamheid op sociaal, ecologisch, economisch en energietechnisch vlak.

Maar liefst drie insprekers benadrukten de noodzaak van het inslaan van een duurzamere weg, alvorens de raad zich over het voorstel boog. Zonder uitzondering waren de partijen positief over de ambities en de daaraan gekoppelde duurzaamheidsagenda. In deze agenda wordt het daadwerkelijke beleid opgenomen, terwijl de visie voor een rode draad moet zorgen.

De visie kwam grotendeels tot stand dankzij de inzet van enkele betrokken werkgroepen. Wethouder Van de Wiel jubelde daarom dan ook dat de duurzaamheidsvisie écht van de Boxtelse samenleving is en benadrukte nogmaals de enorme opgave waarvoor Boxtel staat: "Deze visie is niet vrijblijvend. Wij committeren ons nu echt aan afspraken tot 2030."

Als enige stemde BALANS niet in met de aangekondigde maatregelen, ondanks matig enthousiasme over de brede aanpak. "Een utopie", noemt fractievoorzitter Wim van der Zanden de visie. Bovendien is het volgens hem niet zo dat de visie een breed draagvlak onder de Boxtelse samenleving geniet. Volgens de fractievoorzitter was slechts 'een zeer klein groepje enthousiaste burgers' betrokken bij het opstellen ervan.

Vervolg van de voorpagina: Move'31

Ook wethouder Van Wanrooij vond dat het allemaal wel wat sneller had gekund dan negen jaar, maar was vooral opgelucht dat er nu eindelijk werk gemaakt wordt van de nieuwe verkeersvisie. De besluiten waartoe de visie moet leiden worden tijdens de volgende ambtstermijn uitgevoerd.

Oppositiepartijen CDA, BALANS en coalitiepartij INbox gaven aan toch wat te zien in hernieuwd onderzoek naar de noodzaak en haalbaarheid van een noordelijke ontsluitingsroute. Opmerkelijk is dat deze weg in 2011, toen BALANS-fractieleider Wim van der Zanden verkeerswethouder was, als onnodig werd bestempeld. Voor SP en PvdA/GroenLinks is de aanleg van een soortgelijke ontsluitingsweg absoluut onbespreekbaar. Zij steunen een haalbaarheidsonderzoek dan ook niet. Ook de wethouder ging niet mee in de verzoeknummers van de raad: hij wees een daartoe ingediend amendement van BALANS af. Een meerderheid in de raad stemde uiteindelijk tegen. Daarmee lijkt een noordelijke ontsluitingsweg, in ieder geval gedurende deze raadsperiode, definitief van de baan.
Dat geldt niet voor een andere verkeersmaatregel, die volgt op de voorgenomen PHS-maatregelen. Namelijk de aanleg van een parallelweg langs de A2, van Petershoek tot afslag Liempde, op de plaats waar nu onder andere de Puttersdreef ligt. De noodzaak voor deze weg was al opgenomen in het Gemeentelijk vervoersplan (GVVP) 2008-2020, maar tot dusver nog weinig geconcretiseerd.

De CDA-fractie trekt de cijfers van de verkeerstellingen in twijfel. Daarom diende het CDA een verzoek in inzake de tijdelijke 'proefsluiting' van de dubbele overweg. Volgens Van Wanrooij heeft het echter geen enkele zin om de dubbele overweg bij wijze van proef af te sluiten als de andere verkeersmaatregelen, zoals de VLK (Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg), nog niet klaar zijn. "Als je iemand de keel dichtknijpt dan wordt hij op den duur blauw", wijst Van Wanrooij op de vanzelfsprekendheid dat het verkeer tijdens zo'n proefsluiting een puinhoop wordt. Ook in een latere proefsluiting als de VLK er al ligt ziet de wethouder niets. De aanleg van de VLK wordt namelijk gefinancierd met gelden die pas vrijkomen met de sluiting van beide overwegen voor al het autoverkeer.

Foto: Tamara Koopman

Laatste column

Daar is 'ie dan: mijn laatste column. Na bijna drie jaar stop ik vanwege de emigratie naar de Amerikaanse stad Boise. Aan alles komt een einde, maar met het sluiten van deuren, open je ook weer nieuwe.

Net als dat ik afgelopen zondagochtend geen dansles meer gaf; geen heerlijke sociale gebeurtenis met volop energie en ontspanning, maar daardoor meer vrije tijd met mijn gezin; een ander soort ontspanning. Ook ontzettend fijn.

Na drie jaar lesgeven zijn mijn danslessen in Nederland gestopt en ga ik per september in de Verenigde Staten verder. Verder met mijn ontwikkeling in dans, voeding, kleding. Allemaal te lezen en zien op mijn website www.tamarakoopman.com, die vanaf 4 juli - Independence Day - helemaal vernieuwd is en Vlindervrij. Ik ben heel erg blij met deze prachtige website dankzij Arno van Shout4Sites. Niet alleen zullen hierop en in mijn blog dans, voeding en kleding aan bod komen, maar zal ook het moederschap en het leven in Amerika niet ontbreken.

Vlindervrij is het thema van mijn website en is bewust en onbewust al heel lang mijn thema: ik vind het heerlijk om te fladderen door het leven, maar ik blijf steeds belemmeringen tegenkomen om echt vrij te vliegen; culturele normen en waarden, relaties, mijn eigenwaarde en zelfbeeld. Door het herontdekken van de dans, het mezelf verbinden met en laten voeden door de natuur en mezelf zien in alle kleuren en energie, voel ik me meer en meer vrij. Maar ik ben uiteraard nog lang niet bij die ultieme vlindervrijheid en wil je graag uitnodigen om mee op reis te gaan in mijn zoektocht naar het voelen en ervaren van vrijheid van binnenuit. Geïnspireerd door de natuur, muziek, gevoelens, emoties, gesprekken, boeken, films en meer zal ik in mijn blog mijn belevingen vertalen in verhalen, poëzie, dans, recepten, foto's en video's. Deze zullen ook op Facebook, Twitter en Instagram voorbijkomen als Vlindervrij.

E-book
Op mijn website staat ook een e-book gecreëerd ter ere van mijn afscheid bij DeMooiBoxtelKrant met alle geschreven 49 columns in de afgelopen drie jaar met maar liefst 25 recepten en foto's. Deze mooie bundel is gratis te downloaden en te vinden onder Voeding.

Nu nog één prachtige avond te gaan, waar ik dankbaar samen met dertig mooie vrouwen uit mijn dansgemeenschap ga genieten van prachtige workshops, natuurlijke voeding, de dans en elkaar. Heerlijk!! Zoveel zin in!

En last, but not least, wil ik Mark en Willemijn en de andere medewerkers van DMBK bedanken voor hun energie, tijd en enthousiasme en jullie als lezers bedanken voor jullie aandacht. Ik wens jullie veel vrijheid toe en ik hoop tot ziens!

Lynn (11) loopt de Nijmeegse Vierdaagse

Bertine en Inge van Dress for Success

Boxtel/Nijmegen - De 11-jarige Lynn van der Steen uit Boxtel heeft al heel wat kilometers in de benen. Na het vele oefenen samen met haar moeder Laura, is ze gisteren begonnen aan haar eerste Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang loopt zij de dertig kilometer. Dag één zit erop en Lynn is vol goede moed: "Op naar dag twee!"

Foto: Laura van der Steen

Dinsdagochtend zaten ze - iets later dan gepland - rond 6.00 uur in de auto, om 7.20 uur gingen ze van start. Lynn als deelnemer, haar moeder als begeleider. Lynn, die dit jaar nog 12 wordt en daardoor mee mocht lopen, liep tussen de militairen. "Dat is erg leuk en gaat ook wat sneller", vertelt Laura nadat ze rond 14.45 alweer binnen waren gekomen. "En als je dan ook nog veel lacht... dan krijg je zo maar een mooi speldje in de vorm van een anker van een van de militairen. Voor bescherming." De dames deden heel wat indrukken op onderweg en kwamen in de plaatsen waar ze doorkwamen vele feestvierders tegen. "De laatste kilometers waren best pittig", aldus Laura, "maar gelukkig was er genoeg water en snoep te krijgen langs de kant!"

Mijn Mooi Boxtel: Rien Schuurmans

Foto: Rien Schuurmans

Als je niet meer gelooft
in de ooievaar,
kijk dan in mooi Boxtel
naar dit prachtige paar.
Ze zijn weer samen,
het is tijd voor nieuw leven.
en dat wordt al eeuwen
in het voorjaar gegeven!
Moeder aarde slaakt
een tevreden zucht,
het scheppen en baren
hangt weer in de lucht.
En de ooievaar
staat hiervoor symbool,
want kindjes komen heus niet
uit de boerenkool!

Foto gemaakt op de Roond
Gedicht van Diny Bruijnen

Rien ne va plus, de pieken zijn niet meer van u

Totaal verslaafd was ik aan een tv-serie: Las Vegas. Het speelt zich af in de fascinerende wereld van het casino. Toen de serie was afgelopen heb ik het besloten. Ik wilde in het casino werken. Ook al wist ik niet eens het verschil tussen Roulette en Blackjack. Dat weerhield me er niet van om acuut te schrijven toen ik de vacature voor croupier voor Holland Casino zag langskomen. Ik schrijf altijd informele sollicitatiebrieven. Zo ook deze keer. Het meest ironische is wel dat ik in mijn sollicitatiebrief schreef dat ik columns schreef. En dat ik graag een column wilde schrijven over 'mijn nieuwe baan bij het casino'. Nou dat is gelukt! Alleen niet met die reden.

De recruiter had me meerdere mails gestuurd met een uitnodiging voor de selectiedag. Deze heb ik nooit gelezen want die zijn in mijn spambox terecht gekomen. Op maandagochtend kreeg ik ineens een appje, met de vraag of ik er diezelfde avond bij zou zijn. Natuurlijk zou ik er bij zijn, ook als ik daarvoor vanuit Zuid-Limburg naar Breda moest rijden. Geen probleem! Ik trok wel wat bij mijn moeder uit de kast, we hebben dezelfde smaak en maat. Behalve mijn schoenmaat, die is echt groter. Het enige paar wat me pastte was een soort platte schoen met jawel; een tijgerprint. Hartstikke hip, maar voor een sollicitatie was het nogal gewaagd. Ik had geen andere keus. Pak aan, rode lippenstift op en dus die hippe bordeelsluipers met tijgerprint. Op blote voeten gaan leek me nog erger.

Ik moest de tafel van 17 en 34 uit mijn hoofd leren. De drie uur durende, zenuwachtige autorit heb ik gebruikt om deze erin te stampen. Gelukspoppetje in mijn broekzak en daar ging ik, op naar de slachtbank. Samen met 25 andere makke schaapjes. En dan is daar het gevreesde moment; de beruchte rekentoets. Stel je voor: (11x34)+(17x7)+(5x11)=….. En dat vijftig sommen lang. Alles moest uit je hoofd. Hunted was niet zo zenuwslopend als deze test. Ik viel bijna flauw toen ik hoorde dat ik het had gehaald. Een gevoel van trots ontplofte in mijn lichaam.
Dat duurde maar even, want we moesten weer door naar de volgende test. Van een berg fiches twee stapels maken en die stapel met één hand optillen. Ik zal je vertellen; het lukt niet met nepnagels. Daarna een persoonlijk gesprek en de finale was een presentatiespel. Je moest een kaartje trekken en wat daar op stond, daar moest je vijf minuten over praten. Op mijn kaartje stond lievelingsdier. Mijn spanningsboog was inmiddels ver onder het nulpunt en ik kon alleen nog maar denken aan het biertje wat ik later zou opentrekken. Ik murmelde wat over dat ik vrolijk wordt van flamingo's (dat was zelfs nieuw voor mij) en dat ik vroeger een aap wilde hebben. De selectors keken steeds norser. Dit kon niet goed zijn. Na dit debacle mochten we eindelijk gaan. Totaal murw van vier uur solliciteren.

Een dag later belden ze om 13 uur; helaas, ik lag eruit. Goh, zei ik, kwam zeker door mijn tijgerschoenen?! Nou nee; 'Je was zo enthousiast, dat we dachten dat het nep was'. Hoe kun je nou TE enthousiast zijn? Ik heb haar vriendelijk bedankt voor de uitleg en verteld dat ik echt zo ben. Ik heb zelfs in het sollicitatiegesprek gezegd 'het is heel veel Babette'. Hoe eerlijk kon ik zijn? Ik hing op, en toen waren er toch tranen. Die kwam even aan in mijn hart. Rien ne va plus, de baan is niet voor u. Mijn Vegasdroom was weggevlogen. Maar goed ook. Dat serieuze spel zonder heel veel Babette is niks voor mij. Een beetje Babette is net zoiets als een beetje zwanger. Dat kan niet. De enige kaarten die ik nog bekijk zijn menukaarten. Trouwens, kan iemand mij vertellen wat nou precies Blackjack en Roulette is?

Zomerse groeten uit Villa Kakelbont!

Mooie opbrengst bingoavond voor Robert's Challenge

Foto: PK-Photography

Boxtel - Zoals je eerder al in deze krant kon lezen, organiseerden de Boxtelse Mary van Stekelenburg-van Kleef en haar broer Stefan van Kleef vorige week dinsdag een bingoavond bij de ‘Comsche Hoeve’ in Boxtel. Zij deden dit om geld op te halen voor stamceltherapie voor hun neef Robert Schoonenberg die de ziekte Multiple Sclerose (MS) heeft. En met succes, de bingo bracht al 3.046,75 euro op.

Robert woont samen met zijn Boxtelse vrouw Cindy en twee dochters Zoë en Loïse, in Capelle aan den IJssel. De eerste symptomen van MS kreeg hij al in 2000, toen hij tijdens de voetbaltrainingen last kreeg van zijn voeten. In juli 2004 werd de diagnose MS gesteld. In 2008 kwam hij in een rolstoel terecht en sinds 2011 kan hij niet meer zonder.
In Nederland is Robert inmiddels uitbehandeld, voor zijn vorm van MS is hier niets meer dat zijn achteruitgang zou kunnen stoppen. In het buitenland wordt al een aantal jaar stamceltherapie toegepast als geneeswijze. Bij 84% van de hieraan deelnemende MS-patiënten wordt hiermee de ziekte gestopt. Deze behandeling is echter zeer kostbaar en wordt niet door de ziektekostenverzekeraars in Nederland vergoed. Om alles goed te kunnen regelen is er een stichting genaamd 'Robert's Challenge' opgezet. Het geld dat deze stichting ophaalt wordt niet alleen gebruikt voor Robert, maar ook voor andere patiënten die leiden onder deze ziekte.

De avond begon om 20.00 uur met een meer dan volle zaal. Er waren mooie prijzen te winnen die door Boxtelse ondernemers ter beschikking waren gesteld. De hoofdprijs bestond uit een cadeaubon ter waarde van 500 euro, te besteden voor een weekendje weg in een luxe chalet in Renesse.
De bingoavond, waarbij de gehele familie Schoonenberg aanwezig was, heeft een mooi bedrag voor de stichting opgehaald van tot nu toe van 3.046,75 euro.

Kijk voor meer informatie over Robert en de stichting op www.robertschallenge.nl.

Vervolg van de voorpagina: zuster Marie-José Spijkers is een 'kei van een Boxtelaar'

Als jong meisje van 14 jaar werkte ze in de keuken van het toenmalig Bejaardencentrum Simeonshof. Daar maakte ze kennis met de Obreras de la Cruz (de Spaanse Zusters). Ze voelde grote betrokkenheid bij het werk voor de bewoners en had grote waardering voor de manier waarop de Spaanse Zusters met hen omgingen. Hun manier van het uitdragen van het apostolaat sprak haar geweldig aan. Ze besloot in te treden en deed dit als 21-jarige in 1968.

Ze keerde terug om in Simeonshof te gaan werken en volgde daar cursussen en werd afdelingshoofd. De laatste 2 jaar werkte ze als pastoraal medewerkster tot aan haar pensioen. Ze heeft 40 jaar in dienst gestaan van ouderen- en ziekenzorg in Boxtel. Tot op heden bezoekt ze nog meerdere zieken. Zr. Marie-José heeft ook veel gedaan voor haar medezusters in Bolivia, die daar al sinds 1961 voor de allerarmsten werken.

Zij zette zich samen met familie en vrienden in om kinderen in Bolivia een kans te bieden zich te ontwikkelen. Door allerlei acties op te zetten haalde ze daarvoor de middelen binnen. Door een grote actie kwam Zr. Marie-José in aanraking met het MOV (Missie, Ontwikkeling en Vrede) van de parochies in Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. Zij werd hiervan actief lid. Haar gezondheid laat haar helaas al 10 jaar in de steek.

Spijkers is bestuurslid van de KBO-Boxtel. Ook is ze al 30 jaar lid van het kerkkoor van de Sint-Petrusbasiliek.

12 / 16

Aanvulling publicaties week 27

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Sint Ambrosiusstraat 1, verbouwen en uitbreiden garage tot hondentrimsalon
Korenmolen 18, aanbrengen 2 lichtreclame objecten aan gevel

Bestemmingsplannen
Ontwerpwijzigingsplan Luissel 19, met het wijzigingsplan wordt de huidige bestemming Agrarisch-Agrarisch bedrijf omgezet naar een bestemming 'Recreatie-Dagrecreatie'.

Bekendmakingen week 29

Aangevraagde omgevingsvergunningen
De Braken 12, verbouw woning
Händelstraat 19, rooien: 1 eik uit voortuin
De Spinster ter hoogte van huisnummer 40, rooien: 4 populieren uit plantsoen
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Schouwrooij 6, uitbreiden kantoorgedeelte in bestaande bedrijfshal

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Nieuwe Nieuwstraat 1a, rooien: 1 witte paardenkastanje uit achtertuin
Schijndelseweg 3, renoveren en uitbreiden Michaëlschool en rooien11 bomen

Verleende omgevingsvergunningen
Doornakkerlaan tegenover huisnummer 10, rooien: 1 esdoorn vanwege gevaarzetting
Nieuwe Nieuwstraat 1a, snoeien witte paardenkastanje uit achtertuin
Oude Kerkstraat tussen de Sint Petrusbasiliek en de Protestantse kerk rooien: 1 paardenkastanje.
Stationsstraat 10, wijzigen gevelopening voorzijde
Van de Venstraat 1, vervangen erker
Toestemming maken uitweg
Runmolen 4, maken nieuwe uitweg op deze locatie

Evenementenvergunning
Familie en foodtruck weekend, Peerkesbos 1, dit evenement vindt plaats op vrijdag 1 september 2017 van 15.00 - 01.00 uur, zaterdag 2 september 2017 van 13.00 - 01.00 uur en op zondag 3 september 2017 van 13.00 - 23.00 uur

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Versnelde verduurzaming veehouderij
Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft besloten om de veehouderij versneld te verduurzamen met ingrijpende maatregelen. De gevolgen voor de agrarische sector, dus ook voor onze Boxtelse agrariërs en bedrijven die hiervan afhankelijk zijn, zijn enorm groot. Veel agrarische ondernemers dreigen het niet te redden. Wij maken ons zorgen en hebben het college daarom vragen gesteld over deze gevolgen en hoe we de agrariërs daarin gaan helpen.
Het CDA blijft er landelijk, provinciaal en lokaal aandacht voor vragen!

Integrale verkeersvisie
De nieuwe verkeersvisie is vastgesteld: MOVE'31. We hadden gehoopt dat MOVE'31 een integrale oplossing zou bieden voor de (toenemende) verkeersproblemen in Boxtel, maar de voorgenomen maatregelen vinden wij daarvoor niet voldoende. Voor een integrale oplossing vindt het CDA een noordelijke ontsluitingsweg noodzakelijk. Ons voorstel om hier onderzoek naar te laten uitvoeren, kreeg geen steun van de meerderheid van de gemeenteraad.
De dubbele overweg bij de Tongersestraat zal afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer. Om de gevolgen en effecten van de definitieve afsluiting duidelijk te maken, heeft het CDA een proefafsluiting voor twee weken voorgesteld (wel toegankelijk voor hulpdiensten en fietsers). Onze motie hierover is helaas niet aangenomen.

Duurzaamheidsvisie
De nieuwe Duurzaamheidsvisie is samen met inwoners, ondernemers, ambtenaren en raadsleden opgesteld. Of het nu is om goed samen te leven, te besparen op energie, om energie op te wekken of duurzaam te ondernemen, we kunnen allemaal een bijdrage leveren. Het is goed dat ook sociale duurzaamheidsinitiatieven zijn meegenomen, in de visie is veel aandacht voor onder andere ouderen, vrijwilligers en eenzaamheid.

Het CDA wil goed inzetten op energie besparen en op het communiceren van successen. Wij willen alle inwoners en ondernemers uitnodigen tot besparen en het gemakkelijk maken om stappen in de woning- en bedrijfsaanpassing te doen. Mensen moeten een reëel beeld krijgen over kosten, terugverdien- en financieringsmogelijkheden.Er zal een locatie aangewezen moeten worden voor grootschalige energieopwekking. Het wordt tijd om op te starten met collectieve projecten waarvan de winst ten goede komt aan de hele Boxtelse gemeenschap.

OV-race
CDA Brabant heeft vorige week de OV-race georganiseerd, het doel was om vanuit het Provinciehuis met het openbaar vervoer richting een vooraf onbekende bestemming te reizen. Ook het CDA Boxtel-Liempde deed mee. Onderweg moesten de deelnemers opdrachten uitvoeren om zaken als toegankelijkheid, bereikbaarheid en reistijd te testen. Zo hebben we gezien dat het OV veel obstakels kent voor mensen in een rolstoel. De ervaringen en knelpunten zullen we uiteraard meenemen en aankaarten.

Fijne zomer
Wij wensen u een hele fijne zomer toe! Ook in het komende jaar staan wij voor u klaar en blijven we ons inzetten voor ons mooie Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Foto: Combinatie95

Duurzaamheid komt in bijna alle thema’s terug. Wat duurzaamheid altijd in zich heeft, is dat huidige beslissingen niet ten koste gaan van latere generaties. Om onze wereld niet slechter achter te laten voor toekomstige generaties moeten we veranderen. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat we geen keus hebben. De komende jaren zullen de huidige generaties moeten bouwen aan de omslag naar een leefbare, duurzame wereld.

Duurzaamheidsvisie 2030
Een beter milieu begint bij jezelf, een slogan waarmee we in de jaren 90 bewust moesten worden van onze eigen verantwoordelijkheid. Inmiddels zijn we alweer aardig wat jaren verder en zien we dat we niet genoeg hebben aan alleen met onszelf bezig zijn. Er moeten grote beslissingen genomen worden. We hebben bestuurders, ondernemers, maatschappelijke instellingen en burgers nodig met lef, die de verandering samen vorm willen geven en niet bang zijn voor wat de toekomst brengt. In Boxtel mogen we ons gelukkig prijzen met ondernemers, maatschappelijke instellingen en burgers die er samen met onze eigen bevlogen wethouder voor willen gaan. Die zien dat verduurzamen geen last is, maar mogelijkheden en kansen biedt. Dit blijkt wel uit de nieuwe Duurzaamheidsvisie 2030. Deze dynamische ambitieuze visie geeft richting aan de weg naar een groene, sociale, economisch vitale en energieneutrale gemeente. Combinatie95 is trots op deze visie en ondersteunt deze 100% en bedankt iedereen die er aan mee heeft gewerkt. We rekenen ook op uw steun in het vervolg.

Mobiliteitsvisie 2031 (Move'31)
Ook binnen Move'31 moet duurzaamheid een prominente plaats krijgen. Nieuwe vormen van vervoer komen eraan. Nu al rijden er zelfrijdende auto’s en steeds meer deelauto’s. Door de komst van de elektrische (snel-)fiets is ook het fietsverkeer enorm in beweging. Hier moeten we op anticiperen. Er zijn voorspellingen dat het autoverkeer in de toekomst gaat afnemen. We moeten nadenken over de toekomst van het vervoer.

Maar natuurlijk zal Move'31 vooral gaan over de gevolgen van de sluiting van de dubbele overweg. Dit besluit is eerder al genomen, omdat anders de omgeving Baroniestraat/Van Hornstraat compleet onleefbaar wordt. Die afsluiting heeft echter ook consequenties voor andere delen van Boxtel. Combinatie95 maakt zich binnen Move'31 sterk voor passende maatregelen om die gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Waarbij we dus ook goed luisteren naar de betrokken buurten. Daarom ook heeft Combinatie95 afgelopen week een amendement ingediend om als raad zeggenschap te houden over de oplossingsrichting die gekozen wordt. Er zullen nog moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, maar Combinatie95 wil daarbij betrokken blijven. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht.

Wilt u met ons praten over een van de bovenstaande onderwerpen dan horen we dat graag. Kijk voor meer informatie ook op de website www.combinatie95.nl
GEMEENTE INFO
Oud papier:
21-07 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
21-07 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
22-07 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
22-07 Centrum
22-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
22-07 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur. LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Lieve lezers,

Bende gullie d'r al van bijgekomme? Ik ben pas nét weer boven water.

Ik doel natuurlijk op hét evenement van de afgelopen weken, en dan heb ik het eens een keer niet over Rabo Beach Break. Nee, twee weken geleden werd namelijk het tiende lustrum gevierd van 's Boxtels bekendste en bruinste café: Becoloth.

Vijftig jaar Becoloth; 't vuulde als honderd. Tenminste, als ik al die katers meereken die ik er daar gratis en veur niks bij heb gekregen. Door de tijd heen is er veur mijn gevoel veel veranderd in het Boxtelse. We zijn met z'n allen in elk geval kneiterhard digitaal gegaan (breek me de bek niet open over alle apps die er tegenwoordig bestaan), we hebben evenementen zien komen en evenementen zien gaan, we dachten dat we Den Bosch waren, en toen weer niet, prins na prins, kastelein na kastelein, en burgemeester na burgemeester passeerde de revue in de afgelopen vijftig jaar. Zelfs de oude kastanjeboom bij de Zwaanse Brug overleefde de tand des tijds niet. Eén ding bleef echter al die tijd hetzelfde: d'n Beco.

En zeg je Beco, dan zeg je Willem en Wilma. Twee mensen die letterlijk de deur openden voor een nieuwe generatie - met behoud van de oude. Waar eerder een afhaalchinees zat, werd een nieuw stuk bar gerealiseerd, waar het jongere volk hun eigen (vunzige) ding kon doen, zodat het Emmaus van weleer een meer gelaagd gezelschap bracht.
Ondanks deze uitbreiding bleef de sfeer gelijk. En maar goed ook, want wat wás het vroeger een feest. Het is dat de macrameelampen zijn vervangen, en dat ze er geen elpees meer draaien, maar voor de rest is het nog bekant zoals Henk van Bilsen het opende in '67. Het was altijd bal.

En toch. Het is en blijft een café waarvan ik (en ik weet niet hoe het met jullie zit) toch altijd een bietje een dubbel gevoel krijg. En nee, dès nie omdat ik graag Leffe dubbel drink. En ook nie omdat ik vaak dubbel zie als ik daar binnen sta (hebben ze nou echt twee kanten in de Beco of verbeeld ik me dat?). Nee, het is omdat ik nooit goed weet welke kant het op moet als ik er sta. Moet ik me verliezen in het proeven van speciale bieren? Of moet ik hossen met hordes hitsige hockeyers? Moet ik de hele kaart volmaken in het Bierstraatje? Of moet ik een potje ouderwets lampen gaan draaien?

Misschien is het ook zo lastig, omdat het allemaal kan en mag op de Rozemarijnstraat 2. De Becoloth is een plek vol mogelijkheden, en dat is het altijd geweest. Ik kan me herinneren dat er tijdens carnaval '82 eens een stuk zult aan de muur werd gespijkerd. Heeft er vijf dagen gehangen. Just sayin'.

Anyway, genoeg gemijmerd. Ik ga een pilsje vatten. En ik geef nog een slinger aan m'n kroonluchter. Proost!

Liefs, Bets

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De bewoners en bezoekers van Zorgexpertisehuis Liduina kunnen sinds kort gebruikmaken van een zelfgemaakt strand dat vorige week voor hen werd opgebouwd. Met de tropische temperaturen die we deze week mogen verwachten, zullen zij daar vast en zeker volop van genieten.


Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Foto: Heemkunde Boxtel

Op deze foto uit 1960 is Café 't Schipke van W.P.M. van Geffen-Voets te zien. Dit was gelegen aan de Bosscheweg 56. Op deze plaats staat nu het Waterschapsgebouw.


RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Koningsschieten Sint Willebrordusgilde Esch

Foto: Leo Konings

Esch - Het vierjaarlijkse koningsschieten in Esch vindt traditioneel plaats tijdens de Essche kermis. De traditie stamt al uit 1897 en wordt ook nu nog trouw voortgezet. Op 24 juli vindt de komende editie plaats.

"Het bestuur zorgt er voor dat alle 4 jaren op den gewoonen kermistijd een koningsvogel wordt verschooten", zo luidt artikel 11 van het in 1897 opgestelde reglement van het Essche Sint-Willebrordusgilde. Het koningsschieten was voor het laatst is gehouden tijdens de kermis van 2013, wat betekent dat het koningsschieten maandag 24 juli worden gehouden.

De leden van het gilde zijn al vroeg uit de veren want om 8.30 uur wordt er verzameld in 'Ons Café' om van daaruit in optocht naar De Langvelden te trekken om de heersende koning, Leo Konings thuis af te halen. Om 10.00 uur zal het voltallige gilde haar opwachting maken bij 'Zorgcentrum Buitenhuis' voor het bijwonen van de Eucharistieviering in de open lucht die begint op 10.15 uur. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de parochiekerk. Na de mis gaat het gilde terug naar De Langvelden voor een Brabantse koffietafel.

Omstreeks 12.30 uur wordt in optocht vertrokken naar het schutsterrein aan de Haarenseweg. Daar zal de koningsvogel op de boom worden geplaatst en het koningszilver onder de boom gehangen, ten teken dat de koningstitel vacant is. Nadat door loting de volgorde van de overige deelnemende schutters is bepaald zal de heersende koning het eerste schot lossen op de koningsvogel. Degene die het laatste stuk van de houten vogel naar beneden schiet mag zich voor de komende vier jaar koning van het Sint-Willebrordusgilde noemen. Naar verwachting zal de nieuwe koning tussen 15.00 en 16.00 uur bekend zijn.

Om 16.30 uur zal de nieuwe koning officieel worden ingehuldigd. Nadat hij (of zij) de eed heeft afgelegd en daardoor het koningschap met alle rechten en plichten heeft aanvaard, krijgt hij het koningszilver omgehangen en de koningsscepter overhandigd. Als teken van zijn waardigheid heeft hij daarna het recht om over het gildevaandel te lopen en brengen de vendeliers een vendelgroet aan de nieuwe koning. Daarna trekt het gilde in optocht door het dorp om de nieuwe koning aan de Essche bevolking te tonen. Degenen die het koningsschieten van nabij willen volgen zijn op maandag 24 juli vanaf 13.00 uur welkom op het schietterrein van het gilde aan de Haarenseweg.

Waterschap De Dommel waarschuwt voor blauwalg in Boxtel

Boxtel - Waterschap De Dommel heeft blauwalg aangetroffen in de vijver bij het gemeentehuis in Boxtel. Ook werd blauwalg aangetroffen in een vijver aan de Parkweg in de wijk Selissen. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Het drinken ervan kan maag- en darmklachten veroorzaken. Bezoekers van de betreffende vijver(s) worden met borden gewaarschuwd.

De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Mensen die toch in contact komen met water dat blauwalgen bevat, wordt geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Het waterschap raadt iedereen aan extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het besmette water te vermijden als er blauwalg geconstateerd is. Ook honden kunnen beter niet in water met blauwalgen zwemmen en ook het vissen in water met blauwalg wordt afgeraden.

Wanneer de temperatuur van het water hoog is, neemt de kans op vorming van drijflagen met blauwalgen toe. Blauwalgen die in het water aanwezig zijn komen naar het oppervlak, naar het nog beschikbare licht. Blauwalg is niet altijd zichtbaar, maar juist pas na enkele donkere dagen na een 'goedweerperiode' verschijnt er een drijflaag met blauwalgen aan het oppervlak. De drijflaag zal na een poosje weer afsterven en uit zichzelf verdwijnen. De blauwalgen zijn dan dus niet uit het water verdwenen, maar minder talrijk en onzichtbaar aanwezig. Blauwalg komt overigens zelden voor in stromend water. De constatering van blauwalg wordt voornamelijk in stilstaand water, zoals stadswateren en vijvers, gedaan.

Boxtels team strandt in Olland bij OV-Race

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Een Boxtelse delegatie deed op vrijdag 14 juli mee aan de OV-Race. De race werd georganiseerd door CDA Brabant om de kwaliteit van en bereikbaarheid van verschillende locaties in onze provincie te testen. Die valt tegen, zo constateerden de Boxtelse deelnemers.

De OV-Race startte met drie teams die vanaf het Brabantse Provinciehuis zo snel mogelijk naar een bestemming moesten reizen én weer terugkeren door alléén gebruik te maken van het openbaar vervoer. Onderweg moesten de teams verschillende opdrachten uitvoeren om zaken als toegankelijkheid, gesprekken met chauffeurs en medereizigers, bereikbaarheid en reistijd te testen. Te denken valt aan het meenemen van een fiets in de bus of het in- en uitstappen met een rolstoel. Dit alles moest gebeuren tegen minimale kosten.

De race werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Het Boxtelse duo Ruud en Lieke, beiden steunfractielid voor de Boxtelse CDA-afdeling, vertrok samen met statenlid Ankie de Hoon, woordvoerder verkeer en vervoer en haar zus Helma om 10.00 uur vanuit het provinciehuis op weg. De opdracht? Via Olland en Boerdonk terug naar Den Bosch, binnen vier uur. Dat viel tegen, zo vertelt Ruud: "Op het treinperron aangekomen spreken we de conducteur aan op het feit dat onze medepassagier rolstoelafhankelijk is en met ons meereist. Ook vertellen we hem dat we graag met de klaarstaande trein, de IC richting Venlo, mee willen. 'Dat had u 48 uur van te voren moeten aangeven, want dan staat er een service medewerker met een oprijplank klaar', zei hij."

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Olland, waar (vlnr.) Ruud, Lieke, Ankie en Helma uiteindelijk strandden. Foto: Ruud van Casteren
Olland, waar (vlnr.) Ruud, Lieke, Ankie en Helma uiteindelijk strandden. Foto: Ruud van Casteren

Het is niet het enige probleem waar het reisgezelschap tegenaan liep, want hoewel een nieuwe sprinter richting Boxtel een ingebouwde oprijplank heeft, kwam het viertal nog meer problemen tegen. Zo bleek de buurtbus niet op tijd te rijden om de opdracht binnen het gestelde tijdskader af te ronden en bleek de rolstoeltaxi een stuk duurder dan verwacht, met ruim 30 euro voor de 11 kilometer van Boxtel naar Olland. Vanuit daar werd al vlug besloten dat Boerdonk niet op tijd gehaald kon worden.

Ook de terugweg leverde problemen op: de buurtbus mag geen elektrische rolstoel op de lift meenemen. Na aandringen van het viertal besloot de chauffeur uit medemenselijkheid toch de lift te gebruiken om de rolstoel in te laden. Ruud: "We hadden geen zin eerst naar het station te rijden, een andere buslijn te pakken om dan vervolgens wel voor het provinciehuis uit te kunnen stappen." Ook de verplichte wandeling van de Pettelaarseweg in Den Bosch, naar het provinciehuis kon het viertal niet tegenhouden. Maar voor het openbaar vervoer is nog een lange weg te gaan.


Honkbal/Softbal

Ducks, uitslagen 11 juli
Ducks Softbal U17/1-Gryphons U17/1        8-10
Ducks Softbal U17/1-Gryphons U17/1        8-16
Uitslagen 15 juli
Ducks Softbal U17/1-Jeka U17/1        5-9
Ducks Softbal U17/1-Jeka U17/1        6-10
Uitslagen 16 juli
Gryphons H3-Ducks H2        8-3
Ducks H1-MULO         7-4
Programma 23 juli
Nuenen H4-Ducks H2        14:30

Duivensport

Uitslag Quievrain 220 oude duiven 173 kilometer
1-2 Berrie van de Brand
3-4-9-12-13 Roland van de Langenberg
5-6 Marco en Nicole Verbeek
7-8 Frans van Laarhoven
10 Theo van de Langenberg
11 Ad Blummel
14-15 comb. Van Rooij-Platenburg

Uitslag Quievrain 92 jonge duiven 173 kilometer
1-2-4-7-8-9-12-13 Roland van de Langenberg
3-5 Ad Blummel
6-11-15 Berrie van de Brand
10 Henk en Edith Ossenblok
14 Jo Hazenberg

Uitslag Bordeaux 36 duiven 862 kilometer
1-2-3-4-5-6-7-8-9-11-12 comb. Van Heesch-Van Eijndhoven
10 Wim Langenhuizen

Bridge

Bridgeclub Liempde, Zomerdrive 7, uitslagen 13 juli
1. G. Bekkers & R. van Heeswijk 59,50% 2. G. & K. vd Meerendonk 59% 3. J. van Doremalen & F. van Roy - van de Meerendonk 59% B-Lijn: 1. Z. Kusters & J. Smulders 70,83% 2. L. van Asseldonk & M. Legius 66,67% 3. G. van Wijlick & W. van der Worp 64,58%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 13 juli
A-lijn: 1. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 63,28% 2. M. Klaassen & A. van der Sangen 59,69% 3. J. van de Meerendonk & J. van de Meerendonk 59,38%

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Vakantie mix-toernooi 15 juli
1 Paulus van den Boogaard 3 28
2 Tonnie Mauriks 3 19
3 Brigit Schouten 3 19
4 Albert van de Kamp 3 12
5 Jos van Meersbergen 2 12
6 Adrie Voets 2 10
7 Jeanette Mauriks 2 9
8 Leo Bekers 2 8
9 Netty van Vught 2 7
10 Frans van Dun 2 7
11 Tonnie van Esch 2 6
12 Set de Jong 2 6
13 Paul van Helvoirt 2 4
14 Ben Heutink 2 4
15 Theo van Alphen 2 -1
16 Twan van de Ven 2 -1
17 Hans Westdorp 1 3
18 Cees van der Plas 1 3
19 Kees Doevendans 1 3
20 Korrie Doevendans 1 1
21 Cor Bertens 1 -1
22 Toon van der Pasch 1 -1
23 Albert van de Sande 1 -3
24 Silvia van der Heijden 1 -8
25 Els Bekers 1 -11
26 Truus van der Heijden 1 -11
27 Sjaan Lavrijsen 1 -14
28 Elly van der Horst 1 -22
29 Henk Spierings 0 -20
30 Marjon van Esch 0 -21
31 Cees Verhoeven 0 -21
32 Narda van Weert 0 -26


Kay Karssemakers Vice Dutch Masters of Motocross kampioen 85cc 2017

Niek Fotografie

Lichtenvoorde - Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racing team heeft afgelopen weekend tijdens de laatste wedstrijd in het Dutch Masters of Motocross kampioenschap een podiumplaats weten te behalen. De laatste wedstrijd werd verreden tijdens de Zwarte Cross. Voor 220.000 bezoekers veroverde de jonge Boxtelaar de derde plaats in het dagklassement. Met deze resultaten werd hij na vier wedstrijden Vice Dutch Master kampioen 85cc 2017.

Op vrijdag stond er een vrije training met aansluitend een tijdtraining op het programma. In het begin van de middag een kwalificatiewedstrijd en later op de dag de eerste manche. In de training verkende Kay het aangepaste circuit van Lichtenvoorde. Hij zette al snel een goede tijd op de klok en probeerde deze later in de training meerdere malen te verbeteren. Met een vijfde tijd verzekerde Kay zich van een goede startplaats voor de kwalificatiewedstrijd. Hierin nam hij een goede start en begon binnen de top vijf aan de wedstrijd. Al snel nam hij de tweede plaats in handen en ging op jacht naar de kopman. Echter had deze inmiddels al een gaatje weten te slaan en op safe kwam Kay na een goede kwalificatiemanche als tweede over de finish.

Foto: RGP Photo
Foto: RGP Photo
Foto: REBAMX

Later in de middag stond de eerste manche op het programma. Met de start zat Kay er niet goed bij en net binnen de top 10 kon Kay aan de wedstrijd beginnen. Gedurende de eerste ronde boekte hij meteen een aantal plaatsen winst en kwam op een derde plaats door. Kay probeerde meerdere malen de tweede plaats over te nemen. Vechtend voor iedere meter kwam hij steeds dichterbij en in de vijfde ronde nam hij met een mooie inhaalactie de tweede plaats over. Op jacht naar de kopman kwam Kay in de slotfase van de wedstrijd ten val en verloor hiermee verschillende plaatsen doordat hij de motor niet meteen gestart kreeg. In de laatste twee ronden wist hij toch nog twee plaatsen goed te maken, maar hij kwam teleurgesteld als zesde over de finish.

Zaterdag begon met een warming-up. Gedreven reed Kay rond op het circuit en na een aantal snelle ronden te hebben gereden sloot hij met een goed gevoel de training als snelste rijder af.
Gebrand op een beter resultaat stond de Boxtelaar achter het starthek voor de tweede manche. Hij reageerde goed op het vallen van het hek, maar doordat zijn motor iets omhoog kwam moest hij van het gas af. Hierdoor zat Kay er niet goed bij in de eerste bocht en buiten de top 15 begon hij aan de wedstrijd. Kay wist binnen no-time de ene na de andere rijder te passeren en na twee ronden bevond hij zich alweer in de top drie. Het gat na de tweede man was inmiddels zo'n acht seconden. Echter nam Kay geen genoegen met een derde plaats. Hij wist dat als hij nog op het podium wilde komen in het dagklassement hij zo hoog mogelijk moest scoren door zijn zesde plaats in de eerste manche. Ijzersterk reed hij binnen twee ronden met op dat moment de snelste rondetijd in de wedstrijd het gat na de tweede man dicht om niet veel later de tweede plaats over te nemen. De kopman was inmiddels ver uitgelopen. In het restende deel van de wedstrijd lukte het Kay om de achterstand na de kopman nog enigszins te verkleinen, maar doordat hij van ver moest komen lukte het hem niet om nog daadwerkelijk in zijn achterwiel te komen. Na een sterke wedstrijd kwam hij dan ook moegestreden als tweede over de finish.

Met een zesde en tweede plaats in de manches behaalde Kay genoeg punten om als derde naar het podium te mogen in het dagklassement. Ook mag hij zich na de vier wedstrijden van het DMOM kampioenschap Vice Dutch Master 85cc van 2017 noemen. Later op de dag werd de top drie in de eindstand van de DMOM ook nog gehuldigd op de Zwarte Cross.
De komende week zal Kay zich verder gaan voorbereiden voor de finale van het Europees Kampioenschap 85cc. Deze wordt aankomend weekend verreden tijdens de GP van Loket in Tsjechië.


Succesvol Vakantie mix-toernooi JBV De Walnoot

De winnaars van het jaarlijkse Vakantie mix-toernooi van JBV De Walnoot Paulus van den Boogaard en Tonnie Mauriks (Foto: Thom Brocken) Foto: Thom Brocken

Boxtel - Bij Jeu de boulesvereniging De Walnoot werd zaterdag het jaarlijkse Vakantie mix-toernooi gespeeld op de dertig mooie buitenbanen die de club rijk is. 32 leden speelden fanatiek voor de prijzen gedurende een bewolkte zaterdagmiddag waarbij de regen gelukkig uitbleef.

Naast de spelende leden was er ook een tiental geïnteresseerden die de jaarlijkse wedstrijd gade sloegen. De verzorging van de interne mens door de vrijwilligers en de technische commissie was weer goed geregeld. De wedstrijdleiding was in handen van Hans van Dinther.

Elke maandag zijn alle geïnteresseerden welkom om vanaf 13.00 uur te komen kijken of een balletje mee te spelen bij De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282SJ in Boxtel. Kijk voor aanvullende informatie en activiteiten over de Jeu de boulevereniging op www.jbvdewalnoot.nl.

Honkballers pakken winst in eigen huis

Boxtel - De laatste wedstrijd voor de zomerstop stond zondag op het programma voor de honkballers van Ducks. Als zij dit treffen zouden winnen, dan zouden ze de kans nog groter maken om degradatie te voorkomen. Geen gemakkelijke taak, maar Ducks zette de schouders eronder en wist met 7-4 de overwinning binnen te halen.

Pitcher Jeroen van Nes opende de wedstrijd door direct, samen met het veld, drie mannen terug naar de bank te sturen. Daarna sloeg Thor van den Dool in de eerste slagbeurt voor Ducks meteen een honkslag. Max Denteneer sloeg vervolgens de bal in de handschoen van de tweede honkman en daarmee was ook deze inning snel voorbij. Daaropvolgend kwamen er bij Mulo weer drie mannen op, en zette Jeroen van Nes er ook weer meteen drie af.

Nu werd het agressieve spel van Ducks beloond met honkslagen van Bram van der Horst, Jeroen van Nes, Sherwin Theodora en Kees van Dooremalen waarbij de eerste twee punten binnen gesleept werden. De grote uitloop kwam daarna met een homerun van Bram van der Horst en wederom een goede serie honkslagen aan Boxtelse kant. Uiteindelijk stond Ducks in de vijfde inning met 7-3 voor.

''Jeroen stond echt heerlijk te gooien vandaag en we hebben ondanks een aantal foutjes de kansen goed benut!'' vertelde coach Remco van Nistelrooij. ''De grip op de pitcher was goed en die van Mulo op de onze was minder.'' Na nog vier innings heen en weer hield Ducks stand en kon Mulo nog maar één punt scoren. De eindstand kwam uit op 7-4 voor Ducks. ''Nu lekker even uitrusten en alle blessures behandelen en dan gaan we er na de zomerstop weer vol voor!'', aldus Van Nistelrooij. De volgende wedstrijd is op 20 augustus in Nijmegen tegen Hazenkamp, de nummer één uit de competitie.
Beste slagman voor Ducks was Bram van der Horst (drie uit vier, twee honkslagen, één homerun).

T O O J D J S M C E R K U V W R E M X G
P D S X O L O V T P J W J I M V I R H B
G Q X A O I F T P S V N I R P J X Q C H
R Q V I R D I N I J M H K H C V A D U Z
V W B C A A A X T I R A N A O E U Q K R
K G K D T C J A S R G N I W I P I N L F
I K C O X X G E K A T W S A A R I E E S
J Q I L P I M I V P R C L O S I S B O W
G D J D R E V G A O A Q E L R S R F G S
P Q K K J A N H P R J G H G U T V F M A
Q E V R J V X H E J B I S R S I P M T T
J B U K V M N G A B H V B P P N S H T D
I O Y Q T N V N E G E R O S U A E L Q I
H E S J K A I N I B E R L I J N N E J A
R D S S U D X L S L A N G C E U A O U X
K A J A W H B E B D L U H A L H T H E T
G P K X P N P V R U P A N G Z H D E T V
X E B M W F H O O F D S T E D E N J D V
A S M Q G I M K D K M O U D N X U W K F
X T R F I E K A P O R U E C G M G B E L

20 juli - 23 augustus

Wisselexpositie: 'Damastweverijen in Boxtel, opkomst en teloorgang'(za& zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

20 juli - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

20 juli – 24 september
Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 20 juli

Huiskamer; spelletjesochtend
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Binnendommeltjestocht
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zaterdag 22 juli

Matineeconcert: Mark Christiaanse
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Huiskamer: rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Live optreden coverband Out of Order
20.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

23-26 juli

Kermis
Marktplein, Esch

Zondag 23 juli

Braderie
10.00 uur, Recreatiepark Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Mandag 24 juli

Huiskamer; spelletjesochtend
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Koningschieten Sint Willebrordusgilde Esch
13.00 uur, Schietterrein Gilde, Haarenseweg, Esch

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 25 juli

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 26 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Molenroute
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 27 juli

Huiskamer; spelletjesochtend
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Route Kasteel Stapelen
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, , Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Boxtel

Zaterdag 29 juli

Meditatieve wandelingen in Boxtel
14.00 uur, verzamelen bij Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel

Huiskamer: rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 30 juli

Huiskamer: koffie met gebak
11.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Maandag 31 juli

Huiskamer; spelletjesochtend
10.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Dinsdag 1 augustus

Zomerbridge bij BC Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, Chinees Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34-36, Boxtel

Woensdag 2 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Kloosterroute
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Foto: Fam van der Staak

Romy van der Staak

Ad Vermulst

Huub van der Heijden