DeMooiBoxtelKrant

26 februari 2020

DeMooiBoxtelKrant 26 februari 2020


1 / 16

Pag. 3 Foto: Babel

Voorleeskampioen

Pag. 5 Foto: Sander van Kasteren

Diamanten huwelijk

Pag. 7

Bouw Princenlant IV gestart

Carnaval 2020

3 / 16

Keltische avond in de Protestantse Kerk

Boxtel - In de Protestantse Kerk wordt op vrijdag 13 maart een Keltische avond gehouden. De Boxtelse beeldhouwer Marten Groen heeft een nieuw Keltisch kruis gemaakt dat tijdens de gratis toegankelijke avond wordt onthuld. Entree is vanaf 19.30 uur.

De Keltische avond wordt omlijst met harpmuziek, een inleiding en enkele gedichten. De avond is onderdeel van het vredesproject Voetstap, waarbij ontmoeting tussen culturen centraal staat. Het motto van de avond is Vrede in het voetspoor van Abraham/Ibrahim.

In de inleiding zal Corrie Terlouw, predikant van de protestantse gemeente, vertellen over oude Keltische afbeeldingen als symbolen van vrede. Marten Groen zal laten zien hoe hij het nieuwe Keltisch kruis heeft gemaakt en vertellen over de materialen. Hierbij zijn foto’s van de beeldhouwer in actie, door Ron Albers.

De harpiste Regina Ederveen uit Doornspijk speelt op de Keltische harp. De Keltische melodieën heeft zij vaak zelf een nieuw arrangement gegeven.

De avond is ook te beschouwen als concertlezing. De Keltische avond is op vrijdag 13 maart in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat 18. De avond duurt van 19.30-21.30 uur, inclusief pauze. Toegang is gratis, een gift is welkom. Zie www.voetstapvoorvrede.nl voor meer informatie.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Bijeenkomst voor werkzoekenden: Walk&Talk

Boxtel - Tijdens de maandelijkse bijeenkomst voor werkzoekenden Walk&Talk in de bibliotheek in Boxtel zal Marleen Renders van Houvast in Loslaten vertellen over haar ervaringen in haar carrièremove. Renders stapte van communicatiemedewerker over op de functie van ritueelbegeleidster in de uitvaartbranche. Op 3 maart tussen 10.00 en 12.00 uur deelt zij haar ervaringen.

Tijdens de Walk&Talk-bijeenkomsten kun je ervaringen en tips met elkaar delen, maar ook nieuwe contacten leggen en suggesties delen over de zoektocht naar jouw perfecte baan. Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen werkzoekenden bij Bibliotheek Boxtel terecht om ervaringen te delen en hun horizon te verbreden. De bijeenkomsten beginnen met een centrale bespreking van een onderwerp en monden al snel daarna uit in gezellige koffiepauzes tussen werkzoekenden onderling.

Deelnemers aan Walk&Talk krijgen praktische tips over bijvoorbeeld het maken van een goed cv, solliciteren via LinkedIn en netwerken. Deelnemers kunnen ook luisteren naar de ervaringen van oud-deelnemers. Er worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd, maar bovenal leren de deelnemers van elkaar.

Deelname aan Walk&Talk is net als de koffie en thee gratis. Aanmelden mag, maar is niet nodig.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 27 februari Bridgen in De Walnoot 13.30
Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 28 februari Lunchen in Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 2, aanmelden vóór 21 februari bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl 12.00
Rikken en jokeren in De Orion 13.30
Dinsdag 3 maart Biljarten in De Walnoot 13.30
Hobbymiddag in De Rots 13.30
Kienen in De Walnoot        14.00

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Koffie met Kennis in HobbyCentrum Boxtel

Boxtel - Tijdens de kennisbijeenkomt Koffie met Kennis in het HobbyCentrum Boxtel op 6 maart zullen Judith Maréchal en Trudy van Rooij spreken over de band tussen grootouders en kleinkinderen in relatie tot het levenseinde. De lezing start om 13.30 uur, entree bedraagt 2 euro.

Judith en Trudy belichten het thema ieder vanuit hun eigen invalshoek. Trudy als schrijfster en Judith als ritueelbegeleidster. Zij gaan hierover met de aanwezigen in gesprek. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.hobbycentrumboxtel.nl, of door te bellen naar 0411-210355.

>KBO-activiteiten Liempde

Woensdag 26 februari Spelletjesmiddag in De Kloosterhof 13.30
Donderdag 27 februari Kienen in De Kloosterhof 14.00
Zondag 1 maart Snertwandeling vanaf het Kerkplein 09.30
Dinsdag 3 maart Bridgen en rikken in De Kloosterhof 13.30
Woensdag 4 maart Wandelen vanaf het Raadhuisplein 10.00

pstyle="LijnDun">Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag Fietstocht, vertrek vanaf Breukelsplein 13.00
Elke woensdag Gym in de Angelaschool, ingang Baroniestraat 19.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Maandag 2 maart        Lezing Wereldvrouwen in de Walnoot        19.30

pstyle="LijnDun">Vrouwencontact Liempde

Woensdag 26 februari Haring-keezen in De Kloosterhof 19.30
Woensdag 4 maart        Kienen in De Kloosterhof        19.30

pstyle="LijnDun">Eetpunt Elisabethsdael BoxtelMgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag Koffietijd vanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag Lunch 11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag Warme maaltijd 12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

5 / 16

Het zwaaiende pootje

Vandaag bij het verschijnen van deze krant wordt het 7e en laatste deel uitgezonden van de TV-serie ‘Seven Worlds, One Planet’, een spectaculaire BBC-natuurserie. Misschien wel de meest indringende die de EO op de televisie heeft uitgebracht. Wat heb ik er tot nu toe van genoten. De tocht door de zeven continenten laat onze planeet vanuit een unieke invalshoek zien. 1500 mensen werkten in 41 landen bijna 5 jaar lang aan deze serie om adembenemende landschappen en natuurdrama’s in beeld te brengen. Elke aflevering onthult het ware karakter van één continent en toont de grootse variatie van onze planeet. Ook de gevolgen van klimaatverandering zijn in elke aflevering zichtbaar. De muziek van meestercomponist Hans Zimmer tilt de serie naar een nog hoger niveau. Peter Drost verzorgt de Nederlandse voice-over.

Achtereenvolgens kwamen aan de orde: in Antarctica het continent waar de meeste dieren onder het ijs leven is de Weddellzeehond in staat boven de dichtgevroren zee te leven; in Azië, het grootste en meest extreme continent, laten de geheimzinnige apen met blauwe gezichten zich zien evenals de nog zeldzaam in het wild levende Sumatraanse neushoorn; in de afleveringen over Zuid-Amerika, Australië, Europa en Noord-Amerika wemelt het van bijzondere en vindingrijke dieren en daarnaast van unieke landschappen; Afrika is het laatste continent in de rij. Ik verheug me erop daar vanavond naar te kijken.

Na elke uitzending uit ik tegen mijn vrouw mijn verwondering over de vele exotische dieren die op onze planeet leven. Uitzonderlijk mooi, vaak echter ook extreem wreed. Van belang zijn: paren (zorgen voor nageslacht), het groot brengen van het kleine grut, zorgen voor voedsel, je beschermen tegen meedogenloze vijanden en tegen soms extreme klimatologische omstandigheden. Deze cyclus mag niet doorbroken worden. Wij mensen doen niet anders. Vindingrijkheid om de kans dit proces tot een goed einde te brengen is van levensbelang. Soms bekruipt mij het gevoel dat sommige dieren daarover in hogere mate beschikken dan wij als ‘homo sapiens’ met ons volgroeide brein. Ik zal u een voorbeeld geven van de creatieve slimmigheid van twee kleine torretjes. Sinds enkele weken kuieren ze nog dagelijks door dat deel in mijn brein waar het geheugen gelukkig nog redelijk in tact blijkt te zijn.

Het is een unieke filmscène. Een vrouwelijk torretje zit op het blad van een struik. Aan de onderkant van het blad blijkt een mannetje te zitten dat enthousiast op zoek is naar een vrouwtje om te paren. Het vraagt de nodige creativiteit om het vrouwelijke torretje gunstig te stemmen. In de mensenwereld een heel vertrouwd beeld. Wat doet het mannetjestorretje? Hij kruipt naar de rand van het blad en zwaait met één pootje naar het vrouwtje zonder dat ze hem kan zien. Dit doet hij wel vijf of zes keer. Het vrouwelijke torretje heeft het flirtgedrag in de gaten. Het mannetje denkt dat hij nu zijn kans wel kan wagen en kruipt over de rand van het blad richting het vrouwtje. Het beestje maakt echter een terugtrekkende beweging. Ze is blijkbaar nog niet tevreden over de prestaties van haar minnaar. Teleurgesteld kruipt het mantorretje weer terug naar de onderkant van het blad. Hij begint met volle inzet aan een tweede poging om het vrouwtje voor zich te winnen. Zeker wel tien keer zwaait hij opnieuw met zijn pootje boven de rand van het blad. Welhaast uitgeput klimt hij weer over de rand naar het vrouwtjestorretje. Warempel, ze blijft uitnodigend zitten. Het hevig verliefde mannetje kan niet wachten en zit binnen enkele tellen boven op haar. Het liefdesspel kan beginnen. Hoe is het toch mogelijk dat zulke kleine diertjes met slechts een gering aantal hersencelletjes zo vindingrijk en creatief kunnen zijn louter met de bedoeling zich te vermenigvuldigen en de soort in stand te houden?

Heeft u de serie ‘Seven Worlds, One Planet’ nog niet gezien dan kan dat altijd nog via het kanaal ‘uitzending gemist’. Ik kan het u aanbevelen.

6 / 16

Foto: Lemonaderoad

When live gives you lemons, make lemonade! Femke en Robin verkochten hun huis en zegden hun banen op, om samen met hun hond Yara een jaar te gaan reizen. Een droom die in vervulling gaat, terwijl een andere droom, samen kinderen krijgen, niet uit gaat komen. Lemons waarvan zij Lemonade gaan maken. Op hun ‘Lemonade Road’.

Afgelopen weken hebben we van het zuiden naar het noorden van Portugal gereisd. We hebben veel langs de kust gereden. Die prachtige Atlantische kust met al zijn ruigheid. Steeds weer zijn we vol bewondering over de kracht van de zee en haar steeds veranderende uiterlijk. Ook Yara heeft mogen ondervinden hoe anders de zee hier is dan aan de Middellandse zeekust, toen ze, als altijd, achter haal bal aan de zee in rende en werd overspoeld door een enorme golf die ze verkeerd had ingeschat. Oeps, toen hadden we ineens een verzopen katje!

Algarve
Vanuit Spanje zijn we eerst de Algarve ingereden. Een druk en toeristisch gebied, zelfs in de winter. Dat merkten we meteen toen de eerste paar plekken waar we aankwamen om te overnachten vol waren. We vonden uiteindelijk een plek in Faro, waar we enkele nachten op een grote parkeerplaats achter het vliegveld stonden. We hebben ons laten vertellen dat er dagelijks 60 vliegtuigen vertrekken en landen. Wij waren er redelijk snel aan gewend. Yara snapte er echter niets van en zat iedere keer meteen recht overeind als er weer een vliegtuig laag over de camper heen vloog.

Foto: Lemonaderoad
Foto: Lemonaderoad
Foto: Lemonaderoad
Foto: Lemonaderoad

Sinaasappels
Daarna door naar Albufeira, waar we Wiebe ontmoetten, een oud-huisgenoot van Femke, die daar al een aantal jaar woont met zijn gezin. Hij bracht overheerlijke sinaasappels en mandarijnen mee uit eigen tuin, omdat we na al die ‘lemons’ wel aan iets anders toe waren, vond hij. Een superleuk weerzien.

Hollandse supermarkt
Onderweg kwamen we een Hollandse supermarkt tegen die onze nieuwsgierigheid wekte. “Wat hebben ze daar dan dat je hier in andere winkels niet kan krijgen?” dachten we nog. Nou, echte Nederlandse kaas en brood dus en bekende merken als Conimex, Calvé, Unox, DE, Andrelon en Robijn. Even voelden we plaatsvervangende schaamte voor ons typisch Nederlandse eetcultuurtje. Tegelijkertijd ontstond een soort hebberigheid naar dingen die we eigenlijk niet dachten te missen. We konden het dus niet laten en liepen met een fles schenkstroop en een pot ‘echte’ Nederlandse mayonaise naar buiten. Duur, maar wel lekker.

Quinta da Almiara
Online ontdekten we een vrij nieuw en leuk concept van Portugal: Easycamp. Een organisatie die als doel heeft om camperaars kennis te laten maken met lokale producten als wijn, olijfolie of honing en Portugese gastvrijheid. Als je online een van de producten koopt, ben je welkom om een kijkje te nemen op het bedrijf en daarna te komen overnachten. Daar hadden wij wel oren naar! We kochten wijn en boekten daarmee een nachtje op Quinta da Almiara. Enigszins twijfelend liepen we een paar dagen later het bedrijf in, niet goed wetende wat te verwachten. We werden echter ontzettend hartelijk ontvangen door Fernanda. Zij gaf ons een rondleiding en vertelde vol enthousiasme alles over het bedrijf en de familie. Ook mochten we kennis maken met de verschillende wijnen die ze produceerden. Daarna kregen we onze aankoop en konden we onze camper parkeren op het terrein waar we ‘s ochtend wakker werden tussen de wijngaarden, met een prachtig uitzicht, in de ochtendzon.

Onderweg
In een maand tijd komen we op zoveel plaatsen en zien we zoveel mooie dingen. Zo stonden we bij Barragem de Odivelas en hadden een prachtig plekje aan een stuwmeer. In Evora bezochten we de Capela dos Ossos. Een kapel die bijna volledig is gemaakt van menselijke schedels en botten van voormalige monniken. We beklommen in Lissabon de Christo Rei, vanwaar je over de rivier de Taag en de hele stad kan uitkijken. Bezochten Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van het Europese vastenland en maakte een tussenstop in Fatima, een Portugese bedevaartplaats.

Als we een lange reisdag hebben of pas laat vertrekken, koken we onderweg. We zijn inmiddels gewend dat we dan lang niet altijd waterpas staan. Dat is niet erg. Soms zijn de pannenkoeken dan niet overal even dik of heeft Yara een extra goede lunch als er een pan met worstjes van het fornuis afschuift.

Porto
In Porto nemen we een paar dagen rust, want hoe gek dat misschien ook klinkt, reizen is best vermoeiend. Wanneer we weer lekker zijn uitgerust gaan we natuurlijk de stad in. Vanuit de camping een prachtige fietsroute, langs de monding van de Douro, onder de bruggen door de stad in. Daar moeten we natuurlijk het belangrijkste exportproduct van de regio gaan testen: Port. We doen een rondleiding bij Taylor’s, met een kleine proeverij ter afsluiting. En natuurlijk moet er een flesje Port mee voor onderweg.

Carnaval
In Nederland is het intussen Carnaval (geweest). Het kriebelt stiekem wel een beetje als we foto’s van die Brabantse gezelligheid voorbij zien komen. Al vieren ze het in Spanje en Portugal ook. In het toiletgebouw op de camping zagen we mensen zich uitdossen voor het feest en uit het restaurant klonken de Spaanse carnavalsdeuntjes, maar toch is het anders dan in Boxtel en omstreken….

En nu? We merken dat hoe meer plaatsen we bezoeken, des te meer plekken we aan ons reisverlanglijstje toe blijven voegen om (nog) eens te bezoeken. Europa heeft zoveel moois te bieden en we hebben er eigenlijk nog zo weinig van gezien. Onze plannen blijven dan ook veranderen. Canada is inmiddels helemaal van de baan voor nu en met Amerika zijn we op het moment ook nog aan het stoeien. Ook de ontwikkelingen van het Coronavirus houden we met een schuin oog in de gaten. Voorlopig hebben we vanuit Portugal, via Spanje en Frankrijk, de route naar Italië ingezet. Daar krijgen we over een paar weken weer bezoek van familie, waar we erg naar uitkijken.

Als je het leuk vindt om ons volgen tijdens onze reis, dan kan dat via:
Facebook: www.facebook.com/lemonaderoad
Instagram: www.instagram.com/ourlemonaderoad
Polarsteps: www.polarsteps.com/lemonaderoad

Groetjes Femke, Robin en Yara


7 / 16

Fijn Fisje, nie?

Groepsdynamica is een super boeiend onderwerp; ik observeer, reflecteer en analyseer graag, vooral met carnaval. Zet een groep mensen bij elkaar en trek ze een vermomming aan, giet er een sloot alcohol in en ‘see what happens’...

Ik zie leuke stellen samen, die plezier hebben met hun vrienden. Ik zie stellen die elkaar de hele avond niet zien of bewust vermijden. Ik luister naar gesprekken die je normaal niet zou horen. Ik hoor fijne feestmuziek die vriendinnen samen in extase brengt op een podium. Ik zie heel veel knuffels, gelach, uitbundig- en gezelligheid. Ik zie emoties. Ik zie vooral een feest waar iedereen legaal even ‘gek’ mag doen.

Ik zie mannen jagen, maar vrouwen nog meer. Een vriend van me belde op, hij was in zijn kruis gegrepen. Er werden ongevraagd foto’s gemaakt. Nu kan hij er natuurlijk niets aan doen dat hij op Daan Schuurmans lijkt, maar dat meiden die zijn dochter hadden kunnen zijn zich zo aanbieden, dat had hij even niet aan zien komen. Hij vond de gedachte wel opwindend maar dacht toch meer aan zijn eigen meiden thuis.

Ook had ik een interessant gesprek met een bijzonder persoon die al tijden samen is (met dezelfde) en zich al schuldig voelt als hij maar naar een ander kijkt. Aandoenlijk bijna, zijn openheid. Hij mist de spanning en seks ontzettend maar zij is zijn alles, ze hebben elkaar nodig. Alleen met carnaval als de drank inslaat, durft hij over zijn gevoel te praten, maar niet met haar.

Ik zie lesbische stellen vol overgave zoenen, gelukkig lak aan heel de wereld. Ik zie en voel ook eenzaamheid, iedereen is zo verbonden en lijkt zo geliefd, of is dat de drank? Ik zie mensen die een depressie hebben of zelfs thuisblijven. Ik zie leden van sport- en buurtclubs even de slingers ophangen. Ik zie oude bekenden en ontmoet nieuwe. Ik zie het dragen en verdragen van elkaar.
Ik zie vooral een oergezellig volksfeest voor jong- en oud en horeca goede zaken doen;)

En jij, wat zie jij??

8 / 16

Mijn Mooi Boxtel: Karin van de Laar

Foto: Karin van de Laar

Op zoek naar mooi landschap in de Kampina...

13 / 16

strook tekst uit foto verwijderen

Bekendmakingen week 9

Aangevraagde omgevingsvergunningen
- Rechterstraat 58 en 60: het legaliseren van 3 woningen op de 1e verdieping aan de achterzijde van het pand
- Baroniestraat 26: het realiseren van 21 woningen in de voormalige H.Hart kerk (project Sacre Coeur)
- Lierenbout 14 : het rooien van een dennenboom uit de achtertuin
- van Hornstraat 128: het rooien van een plantaan uit het achtererf
- St.Sebastiaanstraat ter hoogte van nummer 1 (Perceel M246): het rooien van een beuk met herplant van een Japanse sierkers in het plantvak ter hoogte van nummer 14
- Vendelstraat ong. (perceel B3306): het bouwen van 11 woningen
- Dorpsstraat 25: het renoveren en isoleren van het dak en het dakkapel
- Roderweg 9: het plaatsen van een erker
- Morgenstond 53: het realiseren van een dakopbouw op bestaande woning

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Verleende omgevingsvergunningen
- Adrianastraat 37: het verbouwen van de woning en het realiseren van een aanbouw
- D'n Achterhof e.a. locaties: het plaatsen van 6 toeristische informatievoorzieningsborden op de volgende locaties:
1. D'n Achterhof-Keefheuvel-Oude Postbaan, hoogstam boomgaardje
2. Herscheweg, bij bankje NWG
3. Hooilanden, Rauwbommel langs nieuw wandelpad
4. Molendijk, voor Kasterense brug
5. Smalvelderstraat, voor raster edelhertengebied
6. Velder, grens Heerenbeek
- Rechterstraat, hoek Rozemarijnstraat (perceel K2362): het rooien van 7 dakplatanen, 2 platanen, 3 valse christusdoorns en 1 Noorse esdoorn (herplant met 3 elzen en 13 iepen)
- Nergena 10: het verbouwen van de woning
- Kleine Beemd 29: het dichtmaken van het bestaande balkon aan de achterzijde van de woning
- Deken Broekmanlaan, achter nummer 30, perceel M2423: het rooien van een wilg langs het Smalwater (herplant van een esdoorn)

Verlenging beslistermijn
Voor de volgende aanvraag omgevingsvergunning is de beslistermijn met zes weken verlengd:
- Het Gescheurd Hemd, naast nummer 30, het rooien van een plataan uit een plantvak

Aanwijzing collectieve festiviteiten Boxtel 2020
Op grond van artikel 4.1.2 van de Algemene plaatselijke verordening Boxtel 2012 heeft de burgemeester van Boxtel de volgende dagen aangewezen als collectieve festiviteiten in 2020:
• Oranjefeesten / Koningsdag: zondag 26 april en maandag 27 april
• Bevrijdingsdag: dinsdag 5 mei
• Kermis Liempde (Omgeving Raadhuisplein / Concordiapark): zaterdag 1 augustus tot en met woensdag 5 augustus
• Kermis Boxtel (Breukelsplein / Markt): vrijdag 14 augustus tot en met woensdag 19 augustus
• Tweede Kerstdag: zaterdag 26 december
• Oud en nieuw: donderdag 31 december en vrijdag 1 januari 2021
De aanwijzing geldt niet alleen voor de aangewezen dag zèlf, maar ook voor de daaropvolgende dag tot het sluitingstijdstip.

Straatnaambesluiten
Burgemeester en wethouders van Boxtel maken bekend dat zij op 18 februari 2020 hebben ingestemd met de volgende straatnaambesluiten.
1. Bestemmingsplan Eindhovenseweg 10-12
Achter de bestaande monumenten aan de Eindhovenseweg 10 en 12 kunnen 18 nieuwe woningen gerealiseerd worden. Het gebied wordt ontsloten door een nieuwe straat, de Jorishof. Deze sluit aan op de Eindhovenseweg. De naam verwijst naar Joris Ninaber van Eyben, de vroegere eigenaar van Joris’ meubelen.
2. Bestemmingsplan Achter den Eijngel
Aan de zuidrand van Lennisheuvel verschijnt een nieuw wijkje met ongeveer 85 woningen. De wijk wordt o.a. ontsloten door een nieuwe straat die aansluit op de Mijlstraat, het Brouwerslaantje. Op deze nieuwe ontsluitingsweg komen vijf nieuwe straatjes uit: Gerst, Hop, Gruit, Spelt en Gagel. De namen verwijzen naar het bier dat ooit gebrouwen werd in Herberg Den Eijngel, direct grenzend aan het gebied. De namen van ingrediënten van bier sluiten verder goed aan bij de namen van de landbouwwerktuigen die aan de noordzijde van het gebied gebruikt zijn als straatnaam.
3. Bestemmingsplan Vendelstraat Liempde
In de voormalige pastorietuin naast de voormalige pastorie aan de Vendelstraat worden 11 woningen gerealiseerd. De straatnaam is een verwijzing naar de vroegere functie: Pastorietuin.
4. Onderdoorgang naast het gemeentehuis
Deze onderdoorgang heeft de naam Het Januspad gekregen. Het is een verwijzing naar Janus van Roosmalen, de vroegere gemeentebode.
5. Herstel foutieve benaming
De naam van een zijstraatje van de Savendonksestraat wordt veranderd van De Speet in ’t Coot. Het straatje ligt in Boxtel en is genoemd naar de vroegere daar gelegen Hoeve ’t Coot. De naam de of het Speet bestaat al wel lang, maar is zo’n 500 m verderop gesitueerd, in Liempde.
6. Bestemmingsplan Schijndelseweg 170
Aan de oostzijde van de Schijndelseweg komen 8 nieuwe woningen. De weg krijgt de naam Petershof. Het is een verwijzing naar Peter Fernhout, de uitbater van het vroegere restaurant daar, Peter’s Hoek.
7. Fietspad Park Molenwijk
Het fietspad door het park vanaf de Platanenlaan naar het Essche Heike krijgt de naam Merlettenlaan. De tennisvereniging heeft verzocht deze naam toe te kennen in verband met hun 50-jarig jubileum.

Oud papier

27-2 Keefheuvel28-2 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk29-2 Selissen en Selissenwal buitenroute4-3 Lennisheuvel4-3 Vrilkhoven4-3 Roderweg

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 18 februari
A-lijn: 1 T. Walbeek & H. Wolsky 58,33% 2 H. van Esch & P. van de Ven 56,55% 3 T. van Roosmalen & B. Hermkens 55,36% B-lijn: Partner & J. Sweere 65,28% 2 J. Kniest & M. Schalkwijk 60,76% 3 R. Dankers & F. Gieles 58,68%
Uitslagen 20 februari
A-lijn: 1 N. van de Poel & J. Sweere 65,97% 2 C. & J. Kerssens 61,11% 3 B. Hermkens & H. Schalkwijk 57,99%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 18 februari
A-lijn: 1 R. van Stuivenberg & G. Joren 63,99% 2 M. Kleiss & E. Wijnen 62,20% 3 M. van der Meijden & A. Kuilman 58,04% B-lijn: 1 A. & A. Wouters 58,13% 2 L. Springer & F. van de Spijker 57,50% 3 T. Bosveld & I. Boom 53,13% 3 W. de Wolf & M. van der Linden 53,13%
Uitslagen 19 februari
A-lijn: 1 S. Tempels & J. de Wolf 66,32% 2 A. Slaats & R. van Weert 65,63% 3 R. van Dijk & R. Timmermans 61,11% B-lijn 1 W. van Dijk & H. van Dijk 57,29% 2 J. & M. Denteneer 56,77% 3 J. Braken & M. Legius 55,73% 3 P. & R. van der Pasch 55,73 %
Uitslagen 20 februari
A-lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 62,50% 2 R. Traa & H. van Esch 60,00% 3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,50% B-lijn: 1 J. Jansen & R. Koenders 67,50% 2 T. Schalkx & F. Vorstenbosch 58,75% 3 J. van Dijk & J. van den Honert 55,83% C-lijn: 1 G. & G. van den Bosch 59,38% 2 W. & D. van Erp 57,81% 3 H. van Kronenburg & M. Visser 56,77%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 20 februari
A-lijn: 1 F. van de Schans & J. van de Wiel 64,58% 2 M. Nieman & R. van Heeswijk 56,67% 3 J. & H. van de Steen 56,53% B-lijn: 1 T. van de Leek & T. van de Zanden 60,00% 2 M. Jussen & M. Ronde 58,75% 2 R. van der Heijden & N van de Meerakker 58,75% C-lijn: 1 P. van Gemert & Z. Kusters 61,00% 2 D. Biekens & R. Timmermans 56,25% 3 J. van de Westelaken & W. Sporken 56,00%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 18 februari
A-lijn: 1 A. Feenstra & C. van de Velden 60,26% 2 A. Veraa & T. Heesakkers 60,90% 3 H. Maas & J. Clercx 60,08% B-lijn: 1 H. Siemons & A. van Gorp 58,85% 2 A. van Kempen & S. de Vries 58,48% 3 R. van der Heijden & T. van de Zanden 58,15%

Essche Bridgeclub, uitslagen 20 februari
A-lijn: 1 A. van der Heijden-Compen & A. van Erp 60,83% 2 A. Donhuijsen & M. den Ouden 55,83% 3 C. & C. van Hal 55,00%

Voetbal

DVG, programma 29 januari
DVG JO10-3-Ollandia JO10-1G 09:30
DVG JO13-2-Schijndel JO13-2G 11:30
DVG JO15-1-Blauw Geel JO15-2 12:30
Nieuwkuijk JO15-1-DVG JO15-2 14:30
DVG MO17-1-SV BLC MO17-2 13:00
DVG ZA 1-Best Vooruit 2 afgelast
Programma 1 maart
DVG 1-BVV1 14:30
NLC'03 2-DVG 2 12:00
DVG VR 1-Asv'33 VR1 11:00

RKSV Boxtel, programma 29 februari
Boxtel JO13-1SV Capelle JO13-1 11.45
ST Vessem/DEES JO13-2-Boxtel JO13-3 11.00
Boxtel JO10-2-Wilhelmina JO10-3 8.45
Boxtel JO9-1-ST DEES/Vessem JO9-1 8.45
UNA JO19-5-Boxtel JO19-1 15.00
Were Di JO17-1-Boxtel JO17-1 14.00
Boxtel JO15-1-SCG'18 JO15-1 13.15
Boxtel VE1-Audacia VE1 16.00
Programma 1 maart
Boxtel 1-HHC'09 1 14.30
RWB 3-Boxtel 2 11.00
Boxtel 6-Vlijmense Boys 5 12.00

Biljart

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen week 8
WvL/RegioBank kader-D’n Babbel Das Keukens        3-6
WvL/RegioBank libre 1-De Hazelaar 5        20-29
Triangle Bar 1-WvL/RegioBank libre 2        20-29
’t Ivoor 3-WvL/RegioBank libre 3        27-21

Geboliesch, uitslagen week 8
’t Pommeransje-De Unie Boys        34-35
’t Krijtje-De Eenheid        32-36
Dé ziek wel zitté-Kloosterboys        31-32
Ons vertier-’t Ivoor 6        30-39
De Stapelaars-De Fetsers        33-36
De Treffers-De Prutsers        30-38


Geen winst voor ’t Wapen van Liempde/RegioBank kader

Foto: BC'80 Blusco Boxtel

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen D’n Babbel Das Keukens uit Wintelre streden de biljarters van ’t Wapen van Liempde/RegioBank kader flink voor de punten. Uiteindelijk viel de winst in het voordeel van hun gasten uit.

Leo van Hastenberg (110) vocht voor de punten, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de tegenstander (110) die een hoge serie van 53 maakte. Harm van de Laar (140) was heer en meester in zijn partij. Hij begon vanaf aquit met een mooie serie van 84. Zijn tegenstander (110) was al aangeslagen en zag het toen al niet meer zitten. In de zesde beurt won Van de Laar de wedstrijd (23.33 gemiddeld). Ton Rovers (150) trof een sterke tegenstander (150). De partij ging gelijk op met mooie series over en weer. In beurt zeven maakte zijn opponent de partij uit met een mooie reeks van 71. Rovers stond toen op 92. (13.14 met een hoogste serie van 51).
Henry van Dijk (170) speelde in het begin een ongelukkige wedstrijd; met veel risico gespeelde caramboles gingen steeds net mis. Zijn tegenstander (230) begon sterk met een reeks van 71. Van Dijk kwam goed terug door twee maal een serie van boven de 40 te maken en kwam uiteindelijk op 165 caramboles (13.75 met een hoogste serie van 49). Zijn tegenstander beëindigde de wedstrijd in de twaalfde beurt met een serie van 33.
Het eerste libreteam verloor thuis van De Hazelaar 5. Leo van Erp won zijn wedstrijd.

't Wapen van Liempde libre 2 versloeg Triangle Bar 1 in Schijndel en verstevigde hiermee hun koppositie. Patrick Sterrenburg won met 3.09. Cor van Beers met 3.07 en Peter van Lierop behaalde 9 punten en 4.40 gemiddeld.

Het derde libre team verloor uit tegen ’t Ivoor 3. Alleen Johan van der Ven won zijn wedstrijd (3.40 gemiddeld).

De hoogste weekserie was voor Harm van de Laar met 84 caramboles in het kader 38/2

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Badmintonvereniging verder als BC’80 Blusco Boxtel

Boxtel - Badmintonvereniging BC’80 heeft onlangs het sponsorcontract met Blusco BV met drie jaar verlengd. De vereniging wijzigt met ingang van dit jaar haar naam in BC’80 Blusco Boxtel.

Blusco BV sponsort de badmintonclub al enkele jaren. Sinds twee jaar dragen alle leden een clubshirt met het logo van het bedrijf. Eigenaren Eugène en Trudie van Geffen hebben besloten om nog zeker voor de komende drie jaar te blijven sponsoren. In ruil hiervoor is afgesproken dat de naam Blusco in de verenigingsnaam wordt opgenomen.

Opsteker
Het bestuur van de vereniging is hier erg blij mee. De sponsoring geeft ruimte om jaarlijks iets extra's te organiseren voor de leden. Afgelopen dinsdagavond 18 februari werden, als dank, Eugène en Trudie door alle leden van de badmintonclub in het zonnetje gezet.

Het nieuwe sponsorcontract is een mooie opsteker in een toch al feestelijk jaar. De vereniging bestaat dit jaar namelijk 40 jaar. Een mijlpaal die uitgebreid wordt gevierd. In januari werd afgetrapt met een blacklight toernooi. Nog op het programma staan een junioren-seniorentoernooi, een reünie en een verrassingsactiviteit.

Competitie
BC’80 Blusco Boxtel neemt met drie teams deel aan de competitie van de Bossche Badminton Federatie (BBF). De tegenspelende clubs liggen in een gebied van Hilvarenbeek tot Heesch. Het sporttenue dat de competitiespelers dragen is volledig in de Blusco-kleuren, zodat de sponsor overal in de regio zichtbaar is.

De badmintonclub telt 60 volwassen- en 14 jeugdleden. De jeugdtraining wordt, volledig op vrijwillige basis, verzorgd door eigen leden op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Nieuwe jeugdleden zijn welkom.
Bij de senioren, die op dinsdag vrij spelen van 20.00 tot 22.30 uur, loopt het spelniveau uiteen, dus ook voor mensen die het nog willen leren is er zeker plaats. Zij krijgen een beginnerstraining.
Kom gerust eens kijken op een dinsdagavond.

Tafeltennis voor 40-plussers bij Taverbo

Boxtel - De gehele maand maart zet tafeltennisvereniging Taverbo de deuren gastvrij open voor liefhebbers tussen de 40 en 80 jaar om kennis te maken met de sport en de vereniging. Tafeltennis is een sport met een sociaal karakter en kan tot op hoge leeftijd gespeeld worden, zowel recreatief als in competitieverband. Taverbo heeft de beschikking over een eigen accommodatie aan De Voetboog in sportpark Munsel.

Op woensdagochtend is er voor 50-plussers de mogelijkheid om vrij te spelen tussen 9.30 en 12.00 uur. Gezelligheid staat op deze ochtend voorop en tussendoor is er de mogelijkheid om samen iets te drinken. Ook is er voor 40-plussers de mogelijkheid om op woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur onder leiding van een professionele trainer de fijne kneepjes van de sport te leren. Dit alles in een ontspannen sfeer en in een gemêleerde groep waarin zowel recreanten als beginners zitten, maar ook meer gevorderde spelers. Na afloop kan er nog vrij gespeeld worden.
Heb jij eerder al eens getafeltennist? Pak dan de draad weer op. Heb je nog nooit eerder gespeeld? Grijp dan je kans en kom proeven of het spel en de vereniging iets voor je zijn. Kijk voor meer informatie op www.taverbo.nl of neem contact op met Eric Peeters via 06-23272706.

>Basketbalteam zoekt nieuwe speelsters

Boxtel - Elke woensdagavond basketbalt een fanatieke groep dames van 35-plus in sporthal De Braken. De speelsters komen uit Boxtel en Vught. Ze trainen op woensdag van 20.45 tot 22.00 uur, maar spelen ook regelmatig een wedstrijd in de regionale recreantencompetitie. Het team is op zoek naar nieuwe speelsters die het leuk vinden om weer eens te gaan basketballen.

Heb jij gebasketbald en wil je de draad weer oppakken? Of lijkt het je gewoon een leuke sport om eens kennis mee te maken? Dan ben je welkom om een keer te komen kijken of liever nog, mee te trainen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Manon van Rosmalen via 06-39585749.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">L'Union Rayonkampioen Indoor

Ammerzoden - Het eerste viertal van handboogvereniging L'Union heeft vorige week zondag te Ammerzoden het kampioenschap behaald in de B-klasse Indoor. Henk Jegers, Marcel van der Lee, Michel Scheepers en Henri van de Broek bezetten de tweede plaats na de voorrondes over zestig schoten. In de halve finale, waarin drie schutters per team binnen een minuut vier maal drie rondes afwerken in sets, waren ze met zes tegen twee De Vriendenkring uit Schayck de baas. De finale werd gewonnen van De Dageraad uit Vught.

Na drie schietbeurten was de stand in die finale 4-4. In de shoot-off trok L’Union uiteindelijk met 24-18 de winst naar zich toe, doordat de tegenstander in tijdnood kwam en een misser moest laten noteren. Het team is hiermee rechtstreeks geplaatst voor de Nederlandse kampioenschappen later dit jaar.

25 meter een pijl-competitie
Vorige week dinsdag werd de zesde en voorlaatste wedstrijd verschoten in de lopende 25 meter een pijl-competitie. In Schijndel was het viertal Adri van de Langenberg met 234, Marcel van de Lee met 231, Henk Jegers met 212 en Henri van de Broek met 203 punten redelijk op dreef. De tweede plaats voor de avond die het team hiermee behaalde was genoeg om aan de leiding te blijven in de Ere-klasse. Reserve Gerard van der Steen kwam tot 219 punten, Marchel Kluijtmans tot 217 en Michel Scheepers tot 190.

16 / 16

Tot en met 28 februari

Expositie schilderijen Riekie Wilborts
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Donderdag 27 februari

Seniorweb: alles over iPhone en iPad
9.00 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Huiskamer: Koffie-inloop
10.00 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Seniorweb: maak documenten in Word
10.00 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Vrijdag 28 februari

PC inloop Seniorweb
9.30-11.30 uur, Kloosterhof, Kloosterhof 7 Liempde

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36 Boxtel

Verhaaltjestijd
10.15-10.45 uur, bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Schaken bij 't Gesprongen Paard
13.30 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Zaterdag 29 februari

De Schatkamer van MUBO
13.00-17.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18 Boxtel

Huiskamer: Hobby & kaarten
14.00 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Zondag 1 maart

De Schatkamer van MUBO
13.00-17.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18 Boxtel

Kienen
20.00 uur, Café Fellenoord, Fellenoord 6 Boxtel

Maandag 24 februari

Inloopspreekuur Vrijwilligersteunpunt
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Klik & Tik
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Seniorweb: werken met de pc
10.00 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Seniorweb: alles over Excel
19.00 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Dinsdag 3 maart

Walk & Talk
10.00-12.00 uur, bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Koffie met een praatje - ZorgSamenBuurt Oost
10.00-12.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel

Seniorweb: alles over Windows 10
14.00 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Seniorweb: PC-inloop
15.00 uur, bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Woensdag 4 maart

Beter Nederlands Spreken
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Kienen met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 19 februari

Ronde 1 Kaartnummer
1 rijtje € 10,- 15
3 rijtjes € 25,- 220
Volle Kaart € 50,- 46
Waardebon Eetwinkel Select 133

Ronde 2
1 rijtje € 10,- 65
3 rijtjes € 25,- 118
Volle Kaart € 50,- 118
Waardebon Jumbo Oosterhof 221

Ronde 3
1 rijtje € 10,- 110
3 rijtjes € 25,- 18
Volle Kaart € 50,- 162
Waardebon COOP Liempde 17

Ronde 4 Kaartnummer
1 rijtje € 10,- 154
3 rijtjes € 25,- 192
Volle Kaart € 50,- 30
Waardebon Albert Heijn 226

Ronde 5
1 rijtje € 25,- 178
3 rijtjes € 50,- 157
Volle Kaart € 50,- 15, 25, 50

Bingogetal: 44, € 200,- Niet gevallen

Foto: Michelle

Laurens Boleij