DeMooiBoxtelKrant

10 mei 2017

DeMooiBoxtelKrant 10 mei 2017


Monumentale kastanje gerooid

Initiatiefneemster Sybilla Buisman (rechts, met rode vlag), onthult samen met Piet Snijders (links van haar) het monument. Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De monumentale witte paardenkastanje, langs eetgelegenheid De Rechter, is afgelopen maandag gerooid en versnipperd. Lang was de plek waar de zieke kastanje stond niet leeg: vandaag al werd er een nieuwe boom geplant, die om 15.00 uur met een openingsceremonie werd verwelkomd.

De Rechterstraat was maandag vanaf 's ochtends vroeg tussen De Rechter en de Prins Hendrikstraat afgesloten om de kap mogelijk te maken.

De plek waar enkele uren eerder de monumentale witte paardenkastanje nog stond. Foto: Marie Fick
De kastanje in betere tijden. Foto: Mark van der Pol
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Even voor Koningsdag maakte burgemeester Mark Buijs al bekend dat de boom op korte termijn gekapt moest worden. Dit was noodzakelijk omdat de boom van binnenuit ernstig aangetast was door de kastanjebloedingsziekte. Ook was de kastanje aangetast door tondelzwammen, die de afgelopen twee jaar enorm gegroeid waren. De boom was voor bijna de helft rot, terwijl een ander deel ook al aangetast was en nog beperkt stevigheid gaf. Omdat de boom ondertussen weer in het blad zat, kon volgens experts bij een storm niet meer gegarandeerd worden dat de kastanje nog stevig genoeg zou zijn dit te weerstaan.

De boom stond al ruim een jaar onder verscherpt toezicht en volgens de burgemeester was de tijd nu rijp om de boom om te zagen. Met het oog op besmettelijkheid van de bloedingsziekte is de kastanje versnipperd.

Op de plaats waar de kastanje stond komt nu een rode beuk. Deze boom kan tot 25 meter hoog worden en ontwikkelt in de loop der jaren een mooie brede kroon. De beuk wordt vandaag geplant. Er wordt niet voor een nieuwe kastanje gekozen vanwege het gevaar dat ook deze boom getroffen wordt door de bloedingsziekte. Om 15.00 uur wordt het glas geheven op de oude kastanje en de nieuwe beuk. Onder de noemer 'bomen over bomen' zullen enkele sprekers stilstaan bij bomen in het algemeen en de twee bomen in het bijzonder.

Op de plek waar de nieuwe boom geplant wordt stond vroeger ook al een beuk, zo wist de Heemkundevereniging te achterhalen. De beuk werd gebruikt als oriëntatiepunt in de tijd dat er nog geen goede wegen en paden aanwezig waren. Vermoedelijk heeft de beuk een bijdrage geleverd aan de naam 'Boxtel'.

De nieuwe boom en de aanplant daarvan wordt door de gemeente betaald. De burgemeester gaf eerder al aan dat de kosten tussen de 10.000 en 15.000 euro zullen bedragen. De kap van de oude kastanje was voor rekening de eigenaar van De Rechter.

Onthulling van gedenksteen tijdens Dodenherdenking Boxtel

Boxtel - Bij Dodenherdenking op 4 mei in Boxtel is de gedenksteen voor gevechtspiloot Daniel B. Nazzarett onthuld door initiatiefneemster Sybilla Buisman, Nazzaretts neef Joe Porreca en Piet Snijders. Snijders zag als klein jongetje hoe Nazzarett uit de lucht werd geschoten. De steen staat symbool voor alle onbekende strijders voor vrede en vrijheid.

De gedenksteen prijkt op de begraafplaats bij de voormalig Heilig Hartkerk, waar deze werd onthuld aan het einde van een respectvolle dodenherdenking waaraan tientallen Boxtelaren deelnamen. Deze herdenking begon met een dienst in de Sint-Petrusbasiliek, van waaruit een stille tocht volgde naar de Koppel. Hier werd bij het Indië-monument een krans gelegd en bracht het Gilde een vendelgroet. Vervolgens trok de stoet naar de Heilig Hartkerk, waar de aanwezigen om precies 20.00 uur twee minuten stilte in acht namen bij de zes oorlogsgraven van militairen die in de Tweede Oorlog sneuvelden. Burgemeester Mark Buijs nam hierna het woord waarbij hij het belang benadrukte van de waarden vrijheid, gelijkheid en 'in deze tijd misschien wel de belangrijkste: broederschap'.

Na de vendelgroet van het Gilde, het leggen van de kransen en het defilé liepen de aanwezigen via de graven van de negen Boxtelaren die op 18 december 1944 omkwamen toen een V2-raket in de Mijlstraat insloeg, naar het monument voor Nazzarett.

Scouting Boxtel was ook dit jaar weer betrokken bij de dodenherdenking. De scouts ondersteunden de gemeente door in een erehaag te staan en bloemstukken en kransen te dragen. Ter voorbereiding op de dodenherdenking keken de gidsen en verkenners woensdag (meiden en jongens van 11 t/m 15 jaar) naar de vlogs van Evert_45. In deze filmpjes gaat een jongen van de leeftijd van de scouts op zoek naar zijn ondergedoken broer in de Tweede Wereldoorlog. Zo krijgen kinderen een beter beeld van hoe deze oorlog eruitzag.

Karlijn (13 jaar) vindt het belangrijk dat Scouting Boxtel ondersteunt bij de dodenherdenking: "Je moet de jongeren laten zien wat er vroeger is gebeurd, zodat het niet vergeten wordt". Ook Anne (14 jaar) vindt het belangrijk om aanwezig te zijn: "Ik ben hier uit respect, om te laten zien dat we meeleven met andere mensen"

Na de onthulling van de gedenksteen was er voor de liefhebbers koffie en thee bij Partycentrum De Adelaar.

Collectes mei en juni

8 tot en met 13 mei Stichting Longfonds
15 tot en met 20 mei Prins Bernhard Cultuurfonds
29 mei tot en met 3 juni Epilepsiefonds
12 tot en met 17 juni Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Orgelconcert in de Petrus

Boxtel - Op zondag 21 mei a.s. geeft Arno van Wijk, organist van de Grote Kerk in Goes, geeft op zondag 21 mei een concert in de Sint-Petrusbasiliek. Het concert kost 8 euro per persoon en begint om 20.15 uur.

Van Wijk speelt een overwegend romantisch en gematigd modern programma. De programmanummers 1 en 2 zijn fraaie voorbeelden van de Duitse (Felix Mendelssohn) en Franse (César Franck) Hoog-Romantiek. De laatste twee stukken zijn composities van Albert de Klerk en Paul Christiaan van Westering, Nederlandse organisten uit de twintigste eeuw.
De Klerk was in de jaren 70 enkele keren jurylid bij de eerste Brabantse orgelconcoursen, die de SKB toen organiseerde op het Smits-orgel (1842) van de Sint-Petruskerk. Het stuk van Van Westering is gecomponeerd voor het veertigjarig organistenjubileum van Feike Asma, een zeer omstreden figuur in de orgelwereld.

Praiseconcert in De Serenade

Liempde - Praise Band Upside Down uit Boxtel organiseert aanstaande zaterdag 13 mei een Praiseconcert met samenzang. Christenen van alle gezindten zijn hierbij welkom.

Een keer per half jaar worden deze avonden georganiseerd. Doel hiervan is een gezamenlijke lofprijzing te brengen en de onderlinge eenheid in Christus te vieren en elkaar te ontmoeten.
Het Praiseconcert wordt gehouden in De Serenade, aan de Oude Dijk 117 in Liempde. Het duurt van 20.00 tot ongeveer 22.30 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

KBO-activiteiten

Donderdag 11 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Kaartverkoop dagtocht naar Zutphen bij De Walnoot, Simeonshof, De Orion, De Rots        14.00-14.30
Vrijdag 12 mei        Rikken en jokeren in De Walnoot 13.30
Dinsdag 16 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 17 mei        Fietsen, vertrek vanaf de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep vanafde Speelmanstraat        13.15

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

100 kaarsjes voor Theo van Duin

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Boxtelaar Theo van Duin is woensdag 100 jaar geworden. Burgemeester Mark Buijs heeft hem om 11.00 uur persoonlijk met een bloemetje en een stukje gebak gefeliciteerd met zijn verjaardag. 's Avonds ging hij samen met zijn familie nog lekker een hapje eten bij Restaurant De Rechter.

Bij zijn appartement op Hoogheem nam de kwieke 100-jarige de felicitaties vrolijk in ontvangst. Mijnheer Van Duin heeft geleerd met een computer om te gaan en kookt zelf. Voor de grotere klussen heeft hij inmiddels hulp in het huishouden, die hij naar eigen zeggen niet per se nodig heeft. Hij vult zijn tijd bovendien met zijn nieuwe hobby: het in elkaar zetten van grote voertuigen van Technisch Lego.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Theo van Duin werd op 3 mei 1917 werd in Zierikzee geboren als de oudste van het gezin. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog kwam hij op 23 mei 1945 uit Engeland naar Soesterberg. Hij had daar, als leraar radartechniek, bij de radioafdeling van de radargroep gezeten.

In september 1954 verhuisde hij met zijn gezin naar Addis Abeba in Ethiopië, waar hij voor Philips werkte. In 1963 verhuisde het gezin naar Eindhoven, waar mijnheer Van Duin op de afdeling educatieve producten en systemen van Philips Eindhoven ging werken. Hij hield zich daar bezig met het opzetten van elektronica opleidingen op scholen van alle niveaus en allerlei landen.

In 1988 verhuisden zijn vrouw en hij, na 8 jaar in Goes te hebben gewoond, naar Boxtel. Hierdoor woonden zijn dichter bij hun zoon en zijn gezin, die daar ook naar toe waren verhuisd. Na een kort ziekbed overleed in juli 2003 zijn vrouw. Inmiddels is zijn oorspronkelijke gezin van twee kinderen gegroeid met zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Samen met enkele van hen geniet Theo, na het vieren van zijn verjaardag thuis, van een driegangendiner bij De Rechter. "In die 100 jaar heb ik nog niet zo'n drukke verjaardag meegemaakt als nu", lacht hij. "Vanmiddag was het echt een drukte van belang!"

Vincentiusvereniging overhandigt 15.000 euro aan lokale goede doelen

Boxtel - Vincentiusvereniging Boxtel heeft op woensdag 3 mei aan andere hulpverlenende organisaties en initiatieven een bedrag van in totaal 15.000 euro uitgereikt. Dit geld is afkomstig van de opbrengst van activiteiten, waaronder verkoop van tweedehandsspullen in het Kringloopcentrum aan de Van Leeuwenstraat. Het bedrag werd geschonken aan zes lokale initiatieven die zich net als de Vincentiusverenging inzetten om armoede te bestrijden. Daarbij wordt armoede breder getrokken dan alleen financiële armoede. Steeds meer wordt eenzaamheid als een vorm van armoede beschouwd en ook dat bestrijdt de Vincentiusvereniging, ongeacht oorzaak, achtergrond of geloof.

Elk jaar besteedt de Vincentiusvereniging Boxtel een belangrijk deel van haar inkomsten aan eigen projecten, individuele zorgverlening en persoonlijke ondersteuning van medeburgers die in financieel of sociaal opzicht in zwaar weer verkeren. Wat er overblijft wordt onder meer uitgereikt aan geestverwante organisaties en initiatieven.

Voorzitter Toon van der Sloot lichtte het democratisch proces waarmee gekozen werd toe. Alle vrijwilligers van de vereniging mochten een voorstel doen van organisaties die net als de Vincentiusvereniging hulp verlenen. Door stemming is een top 6 bepaald die begunstigd werden met cheques.

Namens de Voedselbank nam Arjen Witteveen een cheque van 5.000 euro in ontvangst. Blij kondigde hij aan dat het bedrag gebruikt wordt voor de inrichting van de locatie, met name voor een vitrine koelkast.

Gelieerd aan de Voedselbank is de Voedseltuin, een initiatief van Theodoor van Leeuwen, opgezet om met hulp van vrijwilligers verse groenten te kweken die bestemd zijn voor de Voedselbank. Gedreven vertelde de heer Van Leeuwen over het werk, en daagde de toehoorders uit zelf met vrienden en familie in actie te komen en mee te helpen op het land bij De Kleine Aarde. Het bedrag van 3.000 euro zal gebruikt worden voor de beregeningsinstallatie.

Nicole Jorna, regionaal voorzitter van de Stichting Wensambulance Brabant nam waar voor haar Boxtelse collega Barry van Brakel. De stichting zet zich in voor de vervulling van wensen van ernstig zieke mensen, waarbij geen wens te klein of onbelangrijk is. Nicole nodigde de aanwezigen uit om tijdig wensen van zieke kennissen of familie in te dienen. Er kan dan snel geschakeld worden, zodat invulling nog mogelijk is. De geschonken 3.000 euro zal gebruikt worden voor rijopleiding van chauffeurs, scholing en onderhoud.

Stichting Leergeld, vertegenwoordigd door Richard Permentier, ondersteunt kinderen die niet aan schoolactiviteiten kunnen deelnemen vanwege de huiselijke financiële situatie. Daarvoor heeft de Vincentiusvereniging 1.500 euro ter beschikking gesteld.

Namens Stichting Nabij/hospice Boxtel namen Charlotte de Windt-De Reeper en Lisette Bol een cheque van 1.000 euro in ontvangst. In de korte toelichting over de activiteiten spraken het enthousiasme en betrokkenheid met de cliënten boekdelen. Steeds vaker staan de vrijwilligers ernstige zieken bij, wat vaak ook thuis gebeurt. Eenzaamheid is ook hier een schrijnend fenomeen en daardoor is het goede werk dubbel belangrijk. Het geld gaat aangewend worden voor training, begeleiding en reflectiebijeenkomsten van het voortdurend groeiend aantal vrijwilligers.

De Kinderboerderij voegt een derde activiteitensoort toe aan haar programma: gastvrijheid voor ouderen. De centrale functie in de wijk en daarbuiten lenen zich daar goed voor en daarvoor worden ze met 1.000 euro Vincentiusgeld gesteund.

Tot slot reikte het bestuur van de Vincentiusvereniging 500 euro uit aan Zorggroep Elde, dat daarmee een gezellige middag gaat organiseren voor de bejaarden van Molenweide die vanwege de verbouwing tijdelijk uit moesten wijken een onderkomen in Vught.

Als afsluiting vertelden Pierpaolo en zijn vrouw Andrea van de Stichting Gemeenschap Paue Johannes XXIII op inspirerende wijze over de opvang van vluchtelingen en alcohol/drugverslaafden door hun gezin in de gehuurde boerderij aan de Eindhovenseweg.

Pika Bikes failliet

De kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging. Foto: Cock Stam

Boxtel - Rijwielhandel Pika Bikes aan de Clarissenstraat is dinsdag failliet verklaard door de Rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch.

Pika Bikes was sinds 2005 gevestigd aan de Clarissenstraat 3. De zaak bleef woensdag dicht en ook de telefoon wordt niet opgenomen. Buurtbewoners melden dat ze het faillissement al langer hadden zien aankomen: "Ik zag er al steeds minder fietsen binnen staan." Veel rijwielhandels hebben last van de toenemende verkoop van fietsen via internet.

Foto: Sander van Kasteren

Of Pika Bikes een doorstart kan maken en wat er met de voorraad gaat gebeuren is vooralsnog nog onbekend.

Bejaarde vrouw (90) betrapt inbreker in haar huis op De Romein

Boxtel - Aan De Romein is woensdagochtend 3 mei ingebroken bij een hoogbejaarde vrouw. Bij de inbraak zijn diverse spullen, zoals sieraden buitgemaakt.

Rond 6.00 uur sloeg de inbreker zijn slag in het huis van de 90-jarige vrouw. Zij was behoorlijk overstuur toen ze de dief betrapte en ging de straat op om alarm te slaan. Daar werd ze opgevangen door buurtbewoners.

De dief zou zo'n 1.70 m lang zijn met een tengere bouw. Verder droeg de inbreker donkere kleding.

Ook aan de Kruisboog werd ingebroken bij een woning. Of de inbraken verband houden is onbekend.

Programma rond Heilig Bloedprocessie

Boxtel - De Sint-Petrusbasiliek, de Bloedmirakelse avond en de Heilig Bloedprocessie ontvangen 5000 euro van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de uitvoering van het project Toeters & Bellen bij de feestelijke her-ingebruikname van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek, de Bloedmirakelse avond en de H. Bloedprocessie in de week na Pinksteren.

Het Fonds ondersteunt projecten, die van belang zijn voor de ontwikkeling van actieve cultuurparticipatie in Nederland. De Heilig Bloedstichting doet dat door het organiseren van de Heilig Bloedprocessie op de eerste zondag na Pinksteren, 11 juni.
De bloedprocessie begint om 15.00 uur bij de Petrusschool en trekt vanaf daar door het Boxtelse centrum heen. Om 16.30 uur wordt de slotplechtigheid gehouden in de Sint-Petrusbasiliek. Bij slecht weer en het niet uittrekken van de processie wordt de slotplechtigheid wel gehouden, maar de aanvangstijd is dan 15.30 uur.

De pasavonden voor de deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie beginnen op maandag 15 mei. Vanaf deze dag zijn de pasavonden elke maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur op de eerste etage van de Openbare Bibliotheek, Burgakker 4.

Tijdens deze avonden kunnen belangstellenden zich aanmelden als deelnemer aan de processie. Een speciale oproep wordt gedaan aan jongens en meisjes vanaf 6 jaar tot ongeveer 16 jaar. Op woensdag 7 juni (de Bloedmirakelse avond) is er geen pasavond voor de processie, die dit jaar plaatsvindt op zondag 11 juni 2017.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Marijke van Beek, tel 06-54686151 of aanmelden@bloedprocessieboxtel.nl.

Op de woensdagavond, 7 juni wordt de Bloedmirakelse avond gehouden. Pater Hans de Visser geeft daarbij een lezing over Henrick II van Ranst (1431-1505) – Baanderheer van Boxtel en statussymbool in zijn tijd: militaire, opperrechter, hoogschout en bouwer van de Gotische Sint- Petrusbasiliek. In samenwerking met KLiK (klassiek in de kerken) verzorgt het Ariosto Ensemble o.l.v. Renée Kartodirdjo de muzikale omlijsting onder het motto: 'Van wereldlijk tot geestelijk lied in de 16e eeuw'. De avond begint om 20.15 uur. Entree bedraagt 8,50 euro.

Eén dag voor de Bloedprocessie, op 10 juni, wordt om de heropening van het vernieuwde carillon van de Sint-Petrusbasiliek gevierd met een bijzonder concert op het kerkplein. Het concert begint om 20.30 uur en wordt verzorgd door drie beiaardiers: Rosemarie Seuntiëns, Arrie Abbenes en Tommy van Doorn, De Gildenbondsharmonie onder leiding van Erik Somers en de solisten Fenne van Wuijtswinkel, Rob Hazenberg en Harry Hendriks. Ook de Bossche Schutterij en de Schijndragers van de Heilig Bloedprocessie werken mee.

Thema-avonden vogels van het Dommeldal

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde staat op woensdagavond 10 mei en vrijdagavond 12 mei met een informatiestand over vogels van het Dommeldal bij het Groot Duijfhuis in Kasteren. Vogelbescherming Nederland heeft de tweede week van mei 2017 uitgeroepen tot Nationale Vogelweek 2017. In het hele land worden activiteiten georganiseerd, waarbij vogels centraal staan en de natuurwerkgroep sluit daarbij aan.

Bij de informatiestand zijn films en foto's te bekijken. Ook wordt een excursie door het Dommeldal georganiseerd.

Iedereen is van 18.00 tot 21.00 uur welkom op het Groot Duijfhuis in Kasteren, Liempde. De natuurwerkgroep is dan te gast in het nieuwe bezoekerscentrum van het Brabants Landschap. De Vogelwerkgroep richt er een fraaie stand in, waar bezoekers van alles te weet kunnen komen over vogels en hun leefwijze.

Vooral voor kinderen valt er het nodige te zien en te beleven. De hele avond worden er schitterende foto's van vogels vertoond, die door leden van de Vogelwerkgroep zelf gemaakt zijn in en rond Liempde. Ook zijn er films over vogels te bewonderen. Er staan broedkasten voor uilen en andere vogels opgesteld, waar een vogelkenner veel over kan vertellen. Onder leiding van een uilenbeschermer kunnen kinderen uilenballen uitpluizen en onderzoeken van welke muizen- of vogelsoort ze botjes en schedeltjes aantreffen.

Om 19.00 uur start een wandeling door het Dommeldal van ongeveer een uur. Ervaren gidsen van de Vogelwerkgroep zullen de deelnemers onderweg vertellen over de vogels die ze tegenkomen. Bij voldoende belangstelling start om 20.00 uur een tweede wandeling. Een verrekijker en stevige schoenen zijn aan te raden.

Voor wie geen wandeling wil maken, maar toch vogels wil zien, staan er telescopen opgesteld, waarmee de broedende ooievaars in De Maai bekeken kunnen worden.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie een e-mail sturen naar: info@natuurwerkgroepliempde.nl

Wandel-Avond-3-Daagse Liempde

Liempde - Buurtvereniging Den Berg uit Liempde houdt op woensdag 17, donderdag 18 en vrijdag 19 mei de 36ste editie van de Liempdse Wandel-Avond-3-Daagse.

Er kan gekozen worden uit routes van 5 of 10 kilometer. En de organiserende buurtvereniging laat weten weer verschillende leuke wandelroutes gevonden te hebben.

Wie minimaal twee van de drie avonden meeloopt krijgt op vrijdag een medaille als herinnering. Op dit moment zijn er twee personen die nog alle edities mee hebben gelopen: Corrie van de Langenberg en Frits van Gestel.

Omdat het inschrijven van de deelnemers elk jaar een drukke klus is is dit jaar ook weer voor gekozen om een voorinschrijving mogelijk te maken op basisschool De Oversteek in het overblijf lokaal.

De organisatie laat blij te zijn dankzij diverse sponsoren weer een geweldig wandelevenement te kunnen organiseren.

Inschrijven kan op dinsdag 9 mei tussen 15.15 uur en 16.00 uur of woensdag 10 mei tussen 12.15 uur en 13.00 uur voor 4 euro per persoon. Dit bedrag dient betaald te worden bij inschrijving.

De wandelingen starten steeds bij café 't Wapen van Liempde op het Raadhuisplein.

De driedaagse begint op woensdag en donderdag tussen 18.00 en 19.00 uur. Op vrijdag is de starttijd voor de 10 kilometer tussen 17.45 en 18.00 uur. De 5 kilometer gaat van start tussen 18.45 en 19.00 uur.

Verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - Vereniging Boxtelse Verzamelaars organiseert op 14 mei een verzamelaarsruilbeurs van 10.00 tot 13.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Voor zondag 14 mei is dit: kachel-spaarpotten. Je kreeg zo'n asbak of een spaarpot in de vorm van je nieuwe kachel als relatiegeschenk. Ze zijn weggegeven van eind 18e eeuw tot rond 1970. Verzamelaar Gerrie Gijsbers laat op de ruilbeurs een gedeelte van zijn verzameling spaarpotten, inktpotten en asbakken van kachels zien. Als je nog iets hebt liggen voor hem, breng het dan mee of neem contact met hem op via kachelspaarpot@gmail.com.

Op de beurs kunnen ook nog talloze andere zaken dan kachel-spaarpotten geruild worden zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes en stickers.

Entree voor de ruilbeurs bedraagt voor volwassenen 1 euro. Kinderen mogen voor 25 eurocent naar binnen.

Vintage Garagesale Bosscheweg

Boxtel - Buurtvereniging Bosscheweg Boxtel organiseert een garagesale op de Bosscheweg.

De sale vindt zaterdag 13 mei van 11.00 tot 15.00 uur plaats en is gratis toegankelijk.

Wethouder in actie voor behoud brievenbussen

Boxtel/Liempde - Wethouder Eric van den Broek heeft de afgelopen weken een lobby gevoerd bij PostNL om enkele brievenbussen op sleutelposities in Boxtel en Liempde te behouden. Met wisselend succes: hij wist één brievenbus aan de Brederodeweg in Boxtel en één in het centrum van Liempde te behouden.

De postmaatschappij had onder andere de brievenbus in het centrum van Liempde en een brievenbus bij dagbesteding De Werf op de nominatielijst staan om weggehaald te worden. Het postbedrijf krimpt het aantal brievenbussen flink in omdat er veel minder post verstuurd wordt dan voorheen. De minst gebruikte bussen sneuvelen daarbij als eerste.

In Liempde had de wethouder eerder al succes; de brievenbus in de Nieuwstraat blijft behouden en wordt verplaatst wordt tot nabij de supermarkt. De brievenbus nabij PiusX gaat echter wel weg.

Insteek van de wethouder was om PostNL nog eens kritisch te bevragen op de overwegingen voor het weghalen van de bussen en om in ieder geval twee brievenbussen voor de Boxtelse gemeenschap te behouden, namelijk die aan de Bosscheweg nabij Liduina en de bus aan het Pastoor van Besouwplein bij Dagvoorziening De Werf.

Op basis van de Zorgkaart Nederland en op basis van de geringe vulgraad van de betreffende postbus, wil PostNL voor wat betreft de brievenbus aan het Pastoor van Besouwplein de wethouder niet tegemoet komen. Inmiddels heeft ook Dagcentrum De Werf hierover zelf ook contact opgenomen met PostNL. De brievenbus wordt dagelijks gebruikt door cliënten die als activiteit een brief posten. Vooral voor cliënten die niet zelf de straat over kunnen ziet Cello het verdwijnen van de bus als groot gemis.

Het gesprek dat de wethouder voerde heeft het behoud van in ieder geval één Boxtelse brievenbus opgeleverd: die aan de Bosscheweg. Deze zou verdwijnen omdat de bus aan de Achterbergweg volgens PostNL hemelsbreed op eenzelfde afstand tot Zorggroep Elde zou staan. De loopafstand vanuit de zorginstelling naar de Achterbergstraat is echter 800 meter, terwijl de afstand naar Bosscheweg slechts 220 meter bedraagt.

Rabobank sluit geldautomaten uit angst voor plofkraken

Boxtel - De Rabobank neemt een aantal voorzorgsmaatregelen tegen het sterk toenemend aantal plofkraken met zware explosieven en houdt daarbij rekening met het gevoel van veiligheid bij omwonenden. Daardoor sloot vorige week permanent de automaat aan de Van Beekstraat in Boxtel. Twee andere automaten, die in Liempde en in Boxtel zijn 's nachts gesloten.

De bank is in overleg met belanghebbenden voor een passend alternatief in de omgeving van de Van Beekstraat. Tot nader order worden mensen verwezen naar de Rabobank geldautomaten aan de Stationsstraat 32, hemelsbreed toch een dikke kilometer verderop.

De overige geldautomaten van Rabobank Hart van De Meierij in Boxtel en Liempde blijven gehandhaafd op de bekende locaties. Echter, wederom vanuit veiligheidsoverwegingen en vanwege de relatief beperkte pintransacties bij de buiten-geldautomaten in de nachtelijke uren, worden de geldautomaten aan Oosterhof 14 in Boxtel en Nieuwstraat 4 in Liempde tussen 0.00 en 6.00 uur afgesloten. Dit geldt niet voor de apparaten aan de Stationsstraat.

Met de nachtelijke sluiting van de automaat in Liempde verdwijnt in dit dorp de mogelijkheid om tussen middernacht en 's ochtends 6.00 uur contant geld te pinnen.

Verschillende Boxtelaren reageerden ontstemd op het nieuws. Zo stroomde de populaire Facebookpagina 'Je bent Boxtelaar als....' vol met mensen die zich verbaasden over het per 5 mei sluiten van de automaat aan de Van Beekstraat.

Volgens directeur particulieren van de Rabobank Monique Nieuweboer zit er niets anders op: "Sinds vorig jaar wordt de Rabobank in toenemende mate getroffen door plofkraken of pogingen daartoe. Dit geeft veel financiële schade en overlast. Daarom nemen we maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen. We vinden het uiteraard bijzonder vervelend om noodgedwongen over te moeten gaan tot acute maatregelen die de beschikking van contant geld voor onze klanten reduceren, maar veiligheid staat in dit geval voorop."

De Rabobank wijst ook op alternatieven voor de pinautomaten: binnen-geldautomaten in diverse supermarkten, de geldservice zodat contant geld thuisbezorgd wordt en de mogelijkheid extra te pinnen in winkels. Hoewel dit laatste toch meer een lapmiddel lijkt.

Onbekend is of wethouder Eric van de Broek net als met het verdwijnen van verschillende brievenbussen binnen de gemeente een lobby gaat voeren voor het behoud van de pinautomaten.

Kijk op mooiboxtel.nl voor een kaart van de geldautomaten in de gemeente, en hun openingstijden.

Column Rooie Rico

Ik droom graag

Als ik aan iemand vraag of ze thuis wel eens smartlappen draaien, reageert men steevast: nee natuurlijk niet! Maar elk weekend is het raak in duizenden kroegjes en cafés: we lallen keihard mee met liedjes als 'Bloed Zweet en Tranen', 'Even aan mijn moeder vragen', 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht', 'Liever te dik in de kist', 'Sabberdiosia' en ga zo nog maar even door. Ook op menig verjaardagsfeestje wordt steevast Hazes of 'Ik voel me zo verdomd alleen' gedraaid. We vinden het dus wel leuk als we feest vieren. En dat doen we niet alleen thuis. Da's niet gezellig. Samen feesten is veel leukerder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als er ergens een smartlappenfestival plaatsvindt, heel het dorp of de stad uitloopt. En hoewel het voor de één als een groot fout feest wordt gezien, zingt de ander bloedserieus en luidkeels mee. Gelukkig zijn er dan ook twee soorten smartlappenfestivals: die voor de serieuze liefhebber en die voor de minder serieuze medemens die de smartlap liever met een knipoog ontvangt.

Een van die prachtige foute festivals vindt al jaren plaats in het Valkhofpark in Nijmegen: De Dag van het Levenslied. Al in 1983 vond het eerste festival plaats. Nog heel kneuterig en klein toen en nog niet in het park maar in een klein zaaltje. Later in 1992 zouden de eerste grotere namen mee gaan doen. Zo stonden daar de toen nog volstrekt onbekende De Sjonnies. Pas drie jaar later braken ze door met hun cover 'Dans je de hele nacht met mij'. En Jaqcues Herb was de afsluiter dat jaar. Wat een festival zou dat worden.
Inmiddels komen er jaarlijks tussen de 10 en 20.000 zingende smartlappenliefhebbers op af. En jaarlijks is er een geheimzinnige slotact. Zo stonden Dennie Christian, Corry Konings, Ronnie Tober, Ronnie Ruysdael en VOF de Kunst, om maar een greep te doen, op het podium.

En ook deze Rooie Rico stond al vaker op dat podium. De eerste keer in 2005, toen nog met de mannen van Trane Met Tuite. Wat waren we trots. Er zouden straks voor het eerst in ons bestaan duizenden mensen met ons mee zingen. En dat deden ze ook! En ook de slotact was geen kleintje. Imca Marina zou dat jaar afsluiten. Je weet wel, van 'Bella Italia', 'Viva España', 'Vino Vino'…nou ja, zoek het anders even op.
Dit jaar speel ik voor de eerste keer met de mannen van Rooie Rico XXXL op dat grote podium. En dit keer… staat Imca Marina in ons voorprogramma! Jawel! Het kan natuurlijk ook komen omdat ze op haar leeftijd al wat eerder naar bed moet, maar dit is toch wel bijzonder. En dan komt er ook nog een slotact. Wie dat is? Dat is nog heel erg geheim, want dat weten we pas op de avond zelf. Feit is dat hij of zij direct na Rooie Rico XXXL het podium op komt.
Het zou natuurlijk helemaal te gek zijn als ik ooit de megageheime slotact zal worden. Het kan nog een jaar of 30 duren natuurlijk, want Imca stond er ook pas toen ze 64 was. Nog 30 jaar om hits te schrijven als 'Manuela', 'Rosamunde', 'Rozen voor Sandra', 'De Vlieger', 'Krijg toch allemaal de kolere'. 30 jaar om ellende en plezier te mengen in een lied. In de hoop dat ze ooit allemaal met mij meezingen. Net zoals ze deze moederdag met Imca allemaal mee gaan zingen: "Ik hou van dansen en muziek, e Viva España!" Tsja, ik droom nu eenmaal graag.

Moeder en zoon schrijven boek over Liduina

Moeder Nel (l.) en zoon Frank van Doorn. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Nel van Doorn (61) en zoon Frank (29) schreven samen een boek over het Boxtelse Liduinaziekenhuis door de eeuwen heen. In hun zoektocht kwamen ze veel nieuwe zaken tegen, zoals het feit dat de voormalig directeur een verzetsheld was, of de rol die het ziekenhuis speelde bij ziektepreventie. Ook relatief weinig Boxtelaren zijn op de hoogte van de massale demonstraties begin jaren 80, toen het ziekenhuis al een sluiting boven het hoofd hing. Nel en Frank, inmiddels wonend net 'over de gemeentegrens' in Schijndel weten het intussen allemaal, getuige hun van anekdotes doorspekte verhaal.

'Tussen de 1.500 en 2.000 uur' schat Nel van Doorn dat ze, samen met zoon Frank bezig is geweest aan het boek 'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren'. "Ik werkte zelf jarenlang bij het Liduinaziekenhuis", begint Nel, "Alles uit die tijd heb ik verzameld en in een grote map gedaan. We kwamen nog wel eens met mensen uit die tijd bij elkaar. Op een gegeven moment zeiden zij: 'Nel, waarom maak je er niet gewoon een geheel van?'" Zogezegd zo gedaan. Zoon Frank, historicus, werd erbij gehaald om het verhaal wat body te geven. Dat is gelukt, getuige het 132 pagina's tellende manuscript dat voor het tweetal op tafel ligt.

Het is dezelfde tafel waar Frank en Nel hun interviews afnamen om het boek te vullen. Dat gebeurde aanvankelijk in een relatief laag tempo, maar toen de datum van de reünie van oud personeel van het ziekenhuis (13 mei) bekend werd, werd ook het tempo opgeschroefd. Het vormde een duidelijke deadline om het boek uit te brengen.

De geschiedenis van het ziekenhuis leidt terug tot het begin van vijftiende eeuw. "Na het Heilig Bloedwonder kwamen van heinde en ver pelgrims naar Boxtel en ontstond de behoefte aan opvang", vertelt Nel. Frank vult haar aan: "In de vijftiende eeuw verscheen daarom het eerste gasthuis in Boxtel. Die situatie is eigenlijk zo gebleven tot 1862. Toen is de instelling langzaam uitgegroeid tot een echt ziekenhuis in 1926." In de tijd dat Liduina een gasthuis was, mochten de zusters nog geen mannen verplegen en waren mannen- en vrouwenafdeling dus gescheiden van elkaar. Nel: "Na 1926 kwamen de zusters van sociëteit JMJ. Zij kenden deze beperking niet." Maandag bood Nel het eerste exemplaar van het boek aan aan de laatste JMJ-zuster die met pensioen ging, Zuster Van de Broek.

Bij het schrijven van het boek liep het tweetal tegen een aantal verrassingen aan. Zo kwam het schrijversduo er vrij recent achter dat de voormalig directeur van Liduina Bosscheweg, Dokter De Moulin, in het Utrechts studentenverzet actief was. "Bijna niemand wist dit", zegt Nel, "Hij staat zelfs op de foto samen met koningin Wilhelmina." Ze wijst op een licht vergeelde foto: "Hier staat hij. En dit is Erik Hazelhoff Roelfzema, de soldaat van Oranje." Volgens Nel, die nog onder hem gewerkt heeft, was De Moulin een aimabel figuur. "Helaas is het niet goed met hem afgelopen", onderbreekt Frank zijn moeder. "Hij gaf gastcolleges in Amerika. Tijdens een ochtendwandeling is hij daar in 1988 overvallen en zó zwaar toegetakeld dat hij tot zijn dood in 2002 zwaar gehandicapt was."

Ook minder bekend is de rol die het ziekenhuis speelde bij de Boxtelse volksgezondheid en niet alleen die van de zieke Boxtelaar. "In 1872 ging een wet voor het tegengaan van besmettelijke ziekten in", legt Frank uit. "Vanaf dat moment werden gemeenten verantwoordelijk gesteld om epidemieën tegen te gaan. Dit leidde tot de bouw van een isolatiehuis om mensen in quarantaine te plaatsen. Gaandeweg trok dit huis op Duinendaal steeds meer functies naar zich toe en groeide het uit tot een volwaardig ziekenhuis." Dit ziekenhuis kende wel enkel verplegers en geen specialisten. Die kwamen destijds vanuit Den Bosch of Waalwijk naar Boxtel.

"In de periode van 1982 tot 1990 werd het ziekenhuis steeds verder uitgehold. De laatste operatiekamer is in 2016 gesloten", beschrijft Nel de teloorgang van het eens belangrijke streekziekenhuis. "Het begon in 1981 toen minister Til Gardeniers een beddenreductieplan doorvoerde en veel kleine ziekenhuizen acuut met sluiting bedreigd werden", legt Frank uit. "Deze bezuinigingsmaatregel leidde tot een hoop protest, waaronder ook in Boxtel. Het Liduinziekenhuis liep namelijk prima, ondanks de lege bedden." Er werd, na grootschalige demonstraties bij het ziekenhuis en op de Markt in 1982, besloten het ziekenhuis stapsgewijs af te bouwen. "Er werd achtereenvolgens samenwerking gezocht met het GZG, het Carolusziekenhuis en uiteindelijk het JBZ. Dat gerommel leidde iedere keer tot taart op tafel als er positief nieuws was en zakdoeken als het weer tegenviel." Nel wijst op een artikel uit een voorloper van HP/De Tijd, genaamd 'Het lange lijden van Liduina'. Het artikel stamt uit 1987, bijna 20 jaar voordat de laatste operatiekamer in 2016 werd gesloten. "Zo lang bleef het eigenlijk door etteren voor het ziekenhuis", geeft Frank aan. Dankzij een ijverige medewerker van de technische dienst, die honderden foto's van de demonstraties veiligstelde, kon ook dit deel van de geschiedenis in het boek vereeuwigd worden.

Het is slechts een greep uit de tientallen anekdotes die moeder en zoon vertellen. Nel zet na het boek over het Liduinaziekenhuis het schrijven op een laag pitje. Zoon Frank is alweer druk bezig aan een boek over Jan Kruijsen.

Het boek 'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren' is voor 15 euro te koop bij de Heemkamer aan de zijkant van het VVV-kantoor op donderdagavond van 18.30-20.30 uur en op vrijdagmorgen van 10.00-13.00 uur of bij het MUBO, tijdens de openingstijden op zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

De grootse reünie van oud Liduinamedewerkers is op zaterdag 13 mei bij restaurant De Bourgondiër. Hier krijgt het boek, vanzelfsprekend, een prominente plek. Oud-medewerkers die nog niet benaderd zijn, kunnen zich nog opgeven voor de reünie door een e-mail te sturen naar: liduinaboxtel@gmail.com.


Foto: Heemkunde Boxtel

280 Klinket, bruggetje naar kasteel Stapelen
Olieverf, 34 x 50 cm, gesign. r.o.
Collectie: Christ van Eekelen

De gemeente Boxtel was opdrachtgever voor een studie naar de cultuurhistorische as. In het in 2003 verschenen voorlopig ontwerp lezen we:

"De cultuurhistorische as in Boxtel verbindt de Sint-Petruskerk in het noorden met het Kasteel Stapelen in het zuiden. Langs de as liggen tal van gemeentemonumenten en een aantal rijksmonumenten. In de Structuurvisie Plus van Boxtel (2002) is de ambitie geformuleerd de cultuurhistorische as een meer prominente plaats in het dorpsbeeld te geven. Een nieuwe inrichting zal het bijzondere cultuurerfgoed van Boxtel beter tot zijn recht moeten laten komen en de identiteit van het centrum versterken. Bovendien zal er een aangenaam verblijfsklimaat moeten ontstaan, zowel voor bewoners als bezoekers. In de as 'Kasteel Stapelen' - 'Kerk Sint Petrus' manifesteert zich die Boxtelse identiteit ruimtelijk het meest. Die ruimtelijke zichtbaarheid komt mede voort uit de bewogen en belangwekkende geschiedenis die Boxtel gekend heeft.
De geschiedenis van het 'Heilig Bloed' én het Kapittel van Sint Petrus, van de Boxtelse protestantse gemeenschap, van het Clarissenklooster en klooster Duinendaal, van het Boxtelse onderwijs en de Boxtelse Markt, maar vooral ook van de Heren van Boxtel in hun relatie met kasteel Stapelen en de daar aanwezige Sint-Joris kapel. Die geschiedenis, die onlosmakelijk alleen bij Boxtel hoort, vindt zijn vorm in deze cultuurhistorische as."

De overgang van de Burgakker naar het park van Kasteel Stapelen verloopt via het bruggetje naast de voormalige dienstwoning van het kasteel (Burgakker 19). Het pittoreske houten bruggetje, zoals Pierre Janssen het schilderde, werd in 1935 vervangen door een betonnen bruggetje. Op het schilderij missen we 'Steentje', de suisse van de Sint-Petruskerk. Tot 1939 was hij ook ordebewaker in het kasteelpark. Begin 1900 verhuisde hij van Esch naar de dienstwoning naast het bruggetje.

In vroeger tijden was niet alleen Kasteel Stapelen omgracht, maar waren ook de rondom gelegen gronden door een waterbarrière omgeven. Een drietal ophaalbruggen maakten toen het kasteeldomein toegankelijk.

Geef je moeder een sportief cadeau bij Tiga

Het Cryolipolyse-apparaat. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Op 14 mei is het weer Moederdag. Dat betekent een uitgelezen kans om je moeder eens in het zonnetje te zetten. Dat kan bijvoorbeeld bij Tiga met een sportief Moederdagcadeau; een gratis week Milon op afspraak. Met deze Milon Cirkel onderscheidt Tiga zich van andere Boxtelse sportcentra. DeMooiBoxtelKrant spreekt met eigenaars Jan en Gemmy Schellekens over het al 34 jaar durende succes van de formule. "Wij willen Boxtel gezond houden!"

De trend van dit moment is de high intensity interval training. Voordeel hiervan is dat je in een korte tijd je gehele lichaam kunt trainen. Voorbeelden van deze manier van trainen zijn crossfit en calisthenics, waarbij het eigen lichaam wordt gebruikt om mee te trainen. Een andere variant van de high intensity interval training is Milon.

De Milon Cirkel bij Tiga. Foto: Sander van Kasteren

Tiga is de enige sportschool in Boxtel met deze zogenaamde Milon Cirkel. Dit is een vorm van training waarbij alle apparaten door middel van een persoonlijke pas precies zó afgesteld worden dat altijd de goede trainingsintensiteit bereikt wordt. "Ook mensen van 80 kunnen dit", verklaart Jan het succes van de trainingsvorm. "Het is zelfs zo", vult Gemmy hem aan, "dat het apparaat detecteert als je je dag niet hebt en niet meer zwaarder kunt." Zo is het voor vrijwel iedereen, groter dan 1,40 m en ouder dan 12 jaar mogelijk aan Milon te doen. "En het is bijna onmogelijk om je te blesseren", concludeert Jan.

De nieuwste aanwinst van Tiga om Boxtel is de Cryolipolyse, liposuctie zonder snijden. Het apparaat is in staat vetophopingen in het lichaam weg te krijgen waar dat met trainen vrijwel onmogelijk is. "Bijvoorbeeld voor mensen die zeggen: 'Ik wil die love handles weg, maar als ik nu nóg meer ga afvallen gaat mijn gezicht te mager worden'", zegt Jan. "Er zijn plaatsen waar het vet eigenlijk niet meer weg gaat met trainen." Het cryo-apparaat bevriest deze reserves geheel pijnloos, zodat het vet als het ware afsterft. Gedurende 12 weken wordt het dan door het lichaam afgevoerd.

De Cryolipolyse past binnen een bredere visie van Tiga. "Wij willen altijd vernieuwend zijn", vertelt Gemmy. Zo begon Tiga 34 jaar geleden als fitnesscentrum in Boxtel, terwijl in die periode bodybuilding nog de trend was. Gemmy, als danseres, en Jan als sportleraar hadden elkaar net ontmoet en ook op beroepsmatig vlak bleek dit een gelukkig huwelijk, getuige de successen in het 34-jarig bestaan van Tiga. Typerend is dat Tiga driemaal een beste docent van het jaar, 'presenter of the year', had rondlopen met Wilco, Lars en Reinder, die nu nog steeds bij Tiga werkt. "Alle leraren hebben sowieso een hoog niveau en de juiste opleiding en diploma's", legt Gemmy uit. Door de jaren heen is Tiga flink uitgebreid met als nieuwste telg beautycentre Tiga Beauty en Spa, pal naast het historische pand 'De Ark', waar de sportschool zelf gevestigd is.

De drang naar vernieuwing en afwisseling bij Tiga is altijd een belangrijke drijfveer voor Jan en Gemmy geweest. Zo komt het dat Tiga een gevarieerd aanbod van wel 80 verschillende lessen kent. "En bij ons gaat het niet alleen om het zwaaien met de kettle bell. Tiga is een echt familiecentrum, waar het kleinkind danst, de puber aan hiphop of fitness doet en opa en oma aan de Milon zijn. Evenals de moeder", zegt Gemmy.

Speciaal voor die moeders is het nu mogelijk om voor Moederdag een gratis proefweek te krijgen. Bel voor een afspraak 0411-684222, of kijk op Tiga.nl voor andere aanbiedingen.

Streekfonds Het Groene Woud zoekt organisatie voor biodiversiteitsproject

Liempde - Streekfonds Het Groene Woud introduceert een nieuw project om de biodiversiteit in Het Groene Woud verder te vergroten. Om het project uit te voeren en in goede banen te leiden, is het Streekfonds op zoek naar een plaatselijke, actieve vrijwilligersgroep die zich bezighoudt met natuur en landschap. Het Streekfonds Het Groene Woud stelt een bedrag van in totaal 15.000 euro beschikbaar. Van dit bedrag is maximaal 5.000 euro beschikbaar voor de organiserende plaatselijke groep.

Elk jaar initieert het Streekfonds een zogenaamd 'eigen project'. Voor 2017 is de keuze gemaakt voor het biodiversiteitsproject, waarbij aangesloten wordt op de vele kleinschalige initiatieven waarmee particulieren en natuurwerkgroepen bezig zijn met biodiversiteit.

Bij het verhogen van biodiversiteit wordt vooral gedacht aan het plaatsen van nestkasten, gebruik van autochtoon plantmateriaal, het creëren van kleinschalige schuilplaatsen voor bijvoorbeeld amfibieën of insecten. Maar het Streekfonds is nadrukkelijk ook op zoek naar 'out-of-the-box'-ideeën, waarbij de biodiversiteit op vernieuwende manieren wordt gestimuleerd. Het biodiversiteitsproject van het Streekfonds borduurt verder op de mogelijkheden die particulieren al hebben met het (Brabants Landschap-)project 'Erven-Plus' dat al (gedeeltelijk) door Stichting Streekfonds Het Groene Woud gefinancierd wordt. Terwijl 'Erven-Plus' gericht is op particuliere grondeigenaren zou dit eigen project zich meer moeten gaan richten op groepen. Dat kan een buurtoverleg zijn maar bijvoorbeeld ook een natuurwerkgroep of een dorpsraad.

De bedoeling van het Streekfonds is dat één organisatie binnen Het Groene Woud dit biodiversiteitsproject verder gaat oppakken en dan een oproep doet voor projectideeën. Kleinschalige netwerken worden daarom uitgenodigd om een uitgewerkt projectvoorstel in te dienen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: versterken van de biodiversiteit in de eigen omgeving, een duidelijke link leggen tussen het historische en het hedendaagse Het Groene Woud, een breed bereik hebben (bij voorkeur met onder andere een publieksvriendelijke presentatie), een verbinding leggen met andere projecten/initiatieven die aan dit thema gelieerd zijn. Alleen vrijwilligersorganisaties kunnen een idee indienen.

Op dezelfde manier als bij eerdere 'eigen projecten' worden de (in euro's gekwantificeerde) vrijwilligersuren ten dienste van de organiserende groep beschikbaar gesteld (tot een maximum van 5.000 euro). Er is maximaal 15.000 euro voor het project beschikbaar vanuit Streekfonds Het Groene Woud. Organisaties die interesse hebben om dit idee te uit te voeren, kunnen dit tot uiterlijk vrijdag 26 mei 2017 kenbaar maken via streekrekening@hetgroenewoud.com door het insturen van een voorstel. De drie organisaties met de beste voorstellen worden uitgenodigd voor een gesprek. Vervolgens kiest het bestuur van Streekfonds Het Groene Woud één partij die het project mag uitvoeren. Het wordt via een formele beschikking overgedragen. Geïnteresseerden met vragen kunnen contact opnemen met projectsecretaris Désiré van Laarhoven via bovengenoemd e-mailadres of via 06-83246226.

Verbouwen of verhuizen?

Er zijn veel redenen om te verhuizen. Je hebt een andere baan, je wilt dichter bij je familie wonen of… jouw huis past niet meer. Daar tegenover staan vaak talloze redenen om op jouw vertrouwde stekkie te blijven: de kinderen blijven op dezelfde school, je hebt aardige buren en je hoeft niet de hele inboedel op te pakken. Wat doe je dan: verhuizen of verbouwen?

Regelmatig komen mensen met vragen bij ons. Ze willen eigenlijk een grotere woonkamer, keuken, een extra slaapkamer of meer licht in huis. Vaak zijn vrienden net elders gaan wonen en daardoor oogt de eigen woonomgeving niet meer zo fris en comfortabel als voorheen. De verleiding is dan groot om toch het huizenaanbod nader te bekijken. Maar heb je er wel eens aan gedacht om jouw eigen woning door een nieuwe bril te aanschouwen? Zoals in huizenprogramma's? Wat mij altijd verbaast zijn de 'grotere woonwensen'; mensen die een extra ruimte en licht willen creëren. De uitkomst van die wirwar van ideeën en moodboards en is vaak een eye-opener. Wat kan een andere indeling, een schuifpui of een uitbouw of dakkapel een verschil maken! In een paar dagen wordt een heel nieuwe woning gecreëerd in het vertrouwde jasje. De laatste tijd raad ik mensen daarom steeds vaker aan om een interieurarchitect in de arm te nemen. Zeker toen ik hoorde dat zulk advies niet eens zo veel hoeft te kosten en meubelzaken ook aanbieden om een interieurstylist langs te laten komen.

Overweeg je jouw huis te restylen of te verbouwen dan moet je met een paar zaken rekening houden. Wil je uitsluitend de kamer restylen en nieuwe meubelen aanschaffen en heb je daarvoor extra geld nodig, dan kun je vaak beter een lening afsluiten. Tref je ook bouwkundige ingrepen dan heb je ook de mogelijkheid om daarvoor een hypotheek af te sluiten of jouw huidige hypotheekbedrag te verhogen als dat past binnen de waarde van de woning. Wat voor jou het beste is, een persoonlijke lening of een hypotheek, is helemaal afhankelijk van het bestedingsdoel, de waarde van jouw woning en jouw inkomen. Gebruik je het geld voor verbouwing van de woning dan mag je de betaalde rente aftrekken. Daarbij maakt het geen verschil of het nu om een lening of een hypotheek gaat. Heb je hier vragen over? We rekenen graag met je uit of jouw droomhuis binnen bereik ligt.Ondernemend Boxtel - Miriam Lochte

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Miriam Lochte (40) van Sankofa Bed & Breakfast.

"Mijn ouders waren maar net in Nederland toen ik in Eindhoven geboren werd. Via Son en Breugel kwamen ik en mijn familie al snel in Boxtel terecht.

In mijn middelbareschooltijd plaatste ik mezelf voor de keuze hogere hotelschool of rechten. Het werd rechten omdat dit een breder draagvlak heeft. Maar er is een natuurlijke overlap. Beide vakgebieden zijn dienstverlenend en klantgericht denken staat centraal.

Ik heb de kans die ik kreeg om de prachtige woonboerderij met B&B-faciliteiten aan de Goorestraat te huren met beide handen aangegrepen. Zo startte ik in 2015 Sankofa B&B. Sankofa komt uit een Afrikaanse taal. Het betekent: 'ga terug en neem mee wat je kunt gebruiken, neem je verleden mee, maar richt je op de toekomst'. Voor mij persoonlijk slaat dat op mijn algehele verandering in leefstijl; de overstap uit de advocatuur naar een bed & breakfast. Voor de B&B is het een soort welkomstwoord/symbool voor de klanten, kijk rond neem in je op en keer vooral nog eens terug.

Mijn bed & breakfast heeft drie tweepersoonskamers en een studio. De sterkste punten van Sankofa zijn de luxe, het comfort, de service die ik bied en natuurlijk de landelijke maar toch centrale ligging.

Het werk in de B&B is echt mijn passie en dat merken de klanten! Mijn gasten zijn heel divers; zakelijk en particulier. Sinds de vermelding van Sankofa B&B bij bijvoorbeeld Booking.com krijg ik steeds meer (internationale) gasten. Ook komen er regelmatig gasten die familie in Boxtel hebben.

In de verre toekomst wil ik wellicht uitbreiden, maar daar is het nu te vroeg voor. Ik wil me nu vooral richten op het behoud van de kwaliteit en service en het nog verder verbeteren van het comfort in en rondom de B&B.

Boxtelaren kunnen mij, naast mijn bed & breakfast, kennen van de diverse bestuursfuncties die ik door de jaren heen heb bekleed bij MEP, het gehandicapten voetbal bij ODC en Stichting Sint Christoffel. Ook kan het zijn dat ze mij kennen van mijn vader (ouders), de oprichter van de PCC, tegenwoordig BASF.

Daarnaast ben ik moeder van twee dochters, die ik dagelijks naar school breng. Ook daar zet ik me graag in, bijvoorbeeld als leesmoeder."

Sankofa Bed & Breakfast, Goorestraat 2, miriam@sankofabedandbreakfast.nl, 06-48266021, www.sankofabedandbreakfast.nl.


Mijn Mooi Boxtel: Jan van der Steen

Foto: Jan van der Steen

Een foto van de A2, gemaakt vanaf het viaduct nabij Eetcafé De Oude Ketting van de A2 laat in de avond.

Het is zover. De Dag Die Je Wist Die Zou Komen is eindelijk hier. De nieuwe Boxtelse trend (haal alles weg uit het centrum) kreeg deze week haar apotheose.

De boom der bomen werd gerooid deze week. Een grote groep toeschouwers kwam met gevaar voor eigen leven kijken (er kon immers toch zomaar wel een tak op iemands hoofd vallen!) en zag hoe een grote takelwagen Ons Aller Kastanje neerhaalde. De kastanjeboom had al veel stof doen opwaaien, en dat deed hij deze week weer - letterlijk - toen de zaag erin ging. De boom was ziek en een gevaar voor de Boxtelse mensheid, werd er gezegd. Een soort massavernietigingswapen van de natuur, zo was te lezen op de Facebookpagina's van voorstanders van boomeuthanasie. Nostalgie in boomvorm, zo was te lezen bij tegenstanders van vroegtijdige levensbeëindiging.

Het ging weer eens over en weer op de tijdlijnen van Boxtelse Facebookpagina's. Verwijten werden gemaakt. Iedereen was opeens een expert op het gebied van boomziektes en faunaschimmels. Iedereen had opeens gevaarlijk laag hangende takken gezien die zomaar eens op iemand zijn hoofd zou kunnen pleuren. Alsof er nog nooit kastanjes uit de boom zijn gevallen!

Toch zeker honderd Boxtelaren claimden geschommeld en gespeeld te hebben bij de boom. Wat dat betreft is het net de Berlijnse muur, waar elke Duitser een stukje van in zijn bezit claimt te hebben. Maar over de doden niets dan goeds natuurlijk!

De kastanjeboom kreeg mythische proporties (iemand zag een huilende Mariaverschijning in de stam!) en Boxtel deed waar het goed in was; iets met muggen en olifanten. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, iets wat de toeschouwers vanaf het #benkske, recht tegenover de boom, zouden kunnen bevestigen.

De val van de boom was, zoals gezegd, de apotheose van een exodus uit het centrum. Alle leuke dingen gingen in korte tijd weg uit het centrum: eerst de BeachBreak, toen de weekmarkt, toen de kastanje.

Allemaal prachtige Boxtelse publiekstrekkers die opeens moesten verdwijnen. Facebook werd weer eens gek. En terecht, zou ik zeggen.

Het centrum is ons hart, het is waar we met zijn allen samen komen. Het is waar we gezellig samen kunnen zijn, om voor eventjes te vergeten hoe zwaar het leven is in Oost en Selissen.

Terug naar de boom. Laat elke Boxtelaar een stukje krijgen. Een stukje hout van de kastanje. Gewoon voor op de schoorsteenmantel. Dat we dan elke dag even naar het stukje boom kunnen kijken en kunnen bedenken hoe blij we worden van gezelligheid in het centrum.

Liefs, Bets


Foto: Heemkunde Boxtel

Op de foto: Melkventer Hendrikus van der Meijden. Hij werd geboren in Boxtel op 13 oktober 1890 en overleed daar op 12 december 1961. De foto is omstreeks 1918-1920 genomen in de Stationsstraat ter hoogte van de afslag van de Kasteellaan. Deze is afkomstig uit de genealogie van zuster Bonifacia (Tonny van der Meijden).

Bibliotheek Boxtel start met inloopspreekuren e-overheid

Boxtel - Naast Digisterker-cursussen biedt de bibliotheek Boxtel vanaf 12 mei ook Digisterker-spreekuren aan. Iedere vrijdagochtend kunnen belangstellenden daar vragen stellen over digitale (overheids)diensten zoals DigiD, MijnOverheid, de Belastingdienst en de Gemeente.

De overheid digitaliseert en dat merken burgers in steeds meer zaken. In Boxtel en Liempde organiseert de bibliotheek regelmatig Digisterker cursussen, waarin men leert gebruik te maken van de digitale (overheids)-diensten van bijvoorbeeld DigiD, Belastingdienst en Gemeente.

Per 12 mei is er naast de cursus ook de mogelijkheid om in de bibliotheek in Boxtel vragen te stellen over het gebruik van e-overheid tijdens inloopspreekuren. De spreekuren vinden iedere vrijdagochtend plaats van 10.00-11.00 uur in de Bibliotheek, Burgakker 4, te Boxtel.

Aanmelden is niet nodig. Mensen met (digi-)vragen kunnen gewoon binnenlopen. Het is gewenst indien mogelijk een eigen tablet of laptop mee te nemen.


TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

Gezocht: Oppas voor 2 kinderen (9 en 12 jaar) op woensdagmiddag. Interesse? Bel 06-24155601

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

TEKST:

te huur: geheel gerenoveerde bungalow, energiezuinig. Voor langere periode in Sint-Oedenrode Kienehoef. Info: 073-5477077

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

Huur nu een stormbaan, springkussen, partytent eventueel met verwarmer, opblaasfiguur Abraham, Sarah of Baby, in Oirschot bij www.jumpersverhuur.nl of bel 06-28938597

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

TEKST:

te huur: geheel gerenoveerde bungalow, energiezuinig. Voor langere periode in Sint-Oedenrode Kienehoef. Info: 073-5477077

12 / 18

Foto: SP

SP wil klimaat-burgerberaad
De SP-fractie heeft het college van B en W gevraagd om een klimaat-burgerberaad in te stellen. Fractievoorzitter Dave van de Ven: "Dit idee van Jan Juffermans moet verder opgepakt worden. Door maandelijks ideeën en knelpunten te bespreken kan dit beraad bijdragen aan de doelstelling van de gemeenteraad om Boxtel vóór 2030 energieneutraal te maken. Ook tijdens de bespreking van het nieuwe duurzaamheidsbeleid heb ik dit punt nogmaals naar voren gebracht."

Wethouder presenteert ambitieus armoedebeleid
De gemeente heeft in de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in zaken als het oplossen van de wachtlijsten schuldhulpverlening, terugdringen van armoede in gezinnen met kinderen, het functioneren van de Voedselbank en het uitbreiden van het Welzijnsfonds. Bij een themabijeenkomst van de Wmo-Adviesraad kondigde wethouder Eric van den Broek nieuwe projecten aan, zoals het samenstellen van een Kindpakket om armoede onder kinderen verder terug te dringen. Ook worden er maatregelen genomen om mensen met schulden in een vroegtijdig stadium op te kunnen sporen zodat ze beter geholpen kunnen worden. Van den Broek: "Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. Daarom is en blijft de aanpak van armoede speerpunt van dit college."

SP stelt vragen over ramen wassen bij Wmo-cliënten
De SP-fractie heeft naar aanleiding van signalen van Wmo-cliënten en hulpverleners vragen gesteld aan het college van B en W over het niet meer wassen van de buitenkant van de ramen door huishoudelijke hulpen. Fractievoorzitter Dave van de Ven: "Dit is natuurlijk een rare situatie. Ik wil weten waarom de binnenkant van het raam wel en de buitenkant kennelijk niet tot een schoon en leefbaar huis hoort en roep het college op om ervoor te zorgen dat de buitenkanten wel weer gewassen worden." Wethouder Van den Broek zegde toe de kwestie serieus te bekijken en snel met een antwoord te komen."

Brievenbus Bosscheweg bij Liduina blijft
SP-wethouder Eric van den Broek heeft in een gesprek met PostNL voor elkaar gekregen dat in ieder geval de brievenbus aan de Bosscheweg nabij het Liduinaziekenhuis behouden blijft. Samen met het team Dagcentrum De Werf van zorginstelling Cello probeert hij alsnog het verdwijnen van de brievenbus bij het Pastoor van Besouwplein nabij de dagvoorziening tegen te houden. Het dagcentrum stelt dat hun centrum niet vermeld wordt op de Zorgkaart Nederland, terwijl het wel degelijk een zorginstelling is, namelijk een beschutte werkplek waar iedere dag zo'n 90 cliënten komen werken. Dit is een zeer kwetsbare groep in de samenleving. De brievenbus bij De Rots wordt dagelijks gebruikt door de cliënten als taak of activiteit om zelfstandig een brief te posten. Wethouder Van den Broek: "Ik ondersteun dit pleidooi van het dagcentrum van harte en zal PostNL nogmaals vragen om de brievenbus te behouden."


Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Verkeerscatastrofe wordt steeds zichtbaarder!
In april zijn er enkele informatiebijeenkomsten geweest over de uitwerking van PHS en het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP). Op al deze bijeenkomsten werd steeds duidelijker dat er gigantische veranderingen in de verkeersstructuur gaan ontstaan als gevolg van de gemaakte keuze voor slechts een fietstunneltje in plaats van de huidige dubbele overweg in de Tongersestraat.
De gevolgen hiervan voor het hele Boxtelse wegennet zijn nog catastrofaler dan iedereen dacht; Boxtel slibt dicht! En dat mag en kan niet de bedoeling zijn. BALANS is en blijft groot voorstander van een autotunnel en een goede ontsluitingsweg.

Ook inwoners MIGA en Oost nu zienswijze sluiting dubbele overweg indienen!
Deze maand komt het collegebesluit officieel in procedure om de dubbele overweg Tongersestraat te sluiten. Uit alle berekeningen blijkt o.a. dat de Noord-Zuid-as (Bosscheweg-Brederodeweg-Eindhovenseweg) dagelijks vastloopt met filevorming en verkeersonveiligheid als resultaat. De inwoners die op genoemde wegen zijn aangewezen om hun wijk te verlaten, kunnen dat straks niet meer, of als ze geluk hebben, pas na heel lang wachten. Tot op heden is hiervoor geen oplossing. Als u uw wijk in de toekomst met uw auto en/of fiets wilt verlaten, is nu het moment daar om een zienswijze in te dienen tegen de sluiting van de dubbele overweg Tongersestraat. Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u ons benaderen.

Tekening: Marcel Jurriëns. Foto: Marcel Jurriëns
Tekening: Marcel Jurriëns Foto: Marcel Jurriëns

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!


GEMEENTE INFO Oud papier 12-05 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 12-05 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 13-05 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg 13-05 Munsel + deel Centrum – Breukelen 13-05 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 19
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Mgr. Bekkersstraat 2, aanbrengen overkapping op galerij 3e verdieping van woonlocatie Vinckenrode
De Bocht 4, tijdelijk afwijken bestemmingsplan voor Theetuin 't Bakhuys
Hoek Meulekensweg - Hezelaarsestraat, bouw woonboerderij

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Hemelrijk 11-13, milieuneutraal veranderen inrichting
Rectificatie verleende omgevingsvergunning
Baroniestraat 107 t/m 111a en Spoorstraat 40, 40a en 42. In de eerste bekendmaking waren de huisnummers van de beide straten verwisseld. Hierbij gaat het om het herontwikkelen van een kantoorpand tot appartementen.

Verleende omgevingsvergunning
Clarissenstraat 39, rooien: 4 bomen aan zijkant en achterzijde praktijk

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk- Kapelweg 2017 en hiermee samenhangende ontwerpbesluiten, gemeente Boxtel. Met toepassing van de coördinatieregeling van de Wet ruimtelijke ordening liggen dit ontwerpbestemmingsplan en de hiermee samenhangende besluiten ter inzage.

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Beukendreef 1a, wijzigen varkenshouderij
Kinderbos 3, wijzigen varkens- en rundveehouderij

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvullingen week 18:
Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Rechterstraat 1                                         rooien: 1 kastanje uit het terras van een horecagelegenheid i.v.m. gevaarzetting
Verleende omgevingsvergunningen

-Koningsvaren 16                                         realiseren woning
-Rechterstraat 1 rooien: 1 kastanje uit het terras van een horecagelegenheid i.v.m. gevaarzetting

Foto: Nellie Timmermans

Mijn vriend speelt steeds de 'lieve vader'

Partners in samengestelde gezinnen hebben het niet gemakkelijk. Stiefmoeders vertellen mij nogal eens dat de gescheiden vriend alsmaar 'de lieve vader' blijft spelen t.o.v. zijn eigen kinderen, terwijl de aanwezige kinderen van de nieuwe partner kritischer door hem behandeld worden.

Dit heeft vaak te maken met de scheiding en het feit dat hij zijn kinderen minder vaak ziet. Gescheiden vaders hebben meestal minder contact met hun kinderen dan moeders die gescheiden zijn (hoewel dat ook verandert gelukkig). Toch verblijven de meeste kinderen voornamelijk bij moeder, en met vader bestaat een omgangsregeling.

Schuldgevoel en het gemis spelen bij 'te lieve vaders' een rol. Vader accepteert meer van zijn kinderen omdat hij ze toch al zo weinig ziet. Hij heeft geen zin om ze dan te moeten corrigeren. En als stiefmoeder hier iets van zegt dan wordt zij beschuldigd van jaloezie. Als de partners hier niet over praten, hun gevoelens eerlijk en open uiten, dan komt de relatie onder druk te staan.

Er dient begrip te zijn voor het schuldgevoel en het gemis bij vader. Maar vader dient ook realiteitszin te ontwikkelen en het besef dat kinderen grenzen nodig hebben en dat hij hierin een duidelijke rol moet spelen.

De partners dienen hier met respect voor elkaar over te praten en het afdoen van de kritiek van stiefmoeder als 'jaloezie' is niet verstandig. Natuurlijk zijn er stiefmoeders die jaloers zijn, maar als je je partners serieus neemt is er juist minder kans op jaloezie. En het zou kunnen zijn dat je partner misschien toch ook wat zinnigs zegt? Kortom: niet zo snel reageren…

Slechte communicatie leidt er regelmatig toe dat samengestelde gezinnen uiteindelijk weer uit elkaar vallen.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA Veghel
Privé 0413-310795 of 06-21.59.24.35. www.stief-gezin.nl


Tweede editie Lekker Lennisheuvel hoopt op mooi weer

Het viertal organisatoren met van links naar rechts: Rianne Doornekamp, Jan Blok, Ivan Corst, Ingrid van Veen. Foto: Sander van Kasteren

Lennisheuvel – Razend enthousiast is het viertal, bestaande uit Lennisheuvelnaren Ingrid van Veen, Rianne Doornekamp, Ivan Crost en Jan Blok, over Lekker Lennisheuvel. Dit jaar is de tweede editie van het culinair festival. Vorig jaar was het evenement een groot succes, ondanks het druilerige weer. Op 28 mei vindt de tweede editie plaats.

Het aantal deelnemers is toegenomen van dertien vorig jaar naar minimaal negentien nu, en de inschrijvingen lopen nog. "Het succes is volgens mij", zegt Rianne, "dat bij alle deelnemers minimaal één gerechtje te krijgen is voor 1 euro. Veel culinaire evenementen zijn veel te duur. Lekker Lennisheuvel moet betaalbaar blijven."

Met het oog op de volgende edities van Lekker Lennisheuvel richtte het viertal in januari een stichting op, gesteund door van 't Hooft & van Rosmalen Notarissen. "Zonder winstoogmerk natuurlijk, want het evenement is echt puur bedoeld om Lennisheuvel wat meer op de kaart te zetten", zegt Ingrid. "Bovendien hebben we een prachtige locatie met Park Boscheind."

Het grootste deel van de deelnemers komt uit Het Groene Woud, waarmee ook de naam Lekker Lokaal Lennisheuvel niet zou misstaan. Naast Theetuin 't Bakhuys, Soep d'Ing en La Casa Dei Cicchetti, wat zoiets betekent als 'Het huis vol gerechten', van de vier organisatoren zelf, zijn Mijnheer Klaver, Herenboeren Wilhelminapark en De Proosterij notabele nieuwkomers. Mijnheer Klaver is een nieuwe onderneming uit Lennisheuvel zelf. Het eetcafé, dat op de plek zit waar voorheen Het Voske gevestigd was, bestempelt zichzelf als 'de huiskamer van Lennisheuvel'. De Herenboeren uit Boxtel zullen hun eigengemaakt worstenbrood verkopen, voor één euro. De Proosterij uit Liempde is een kleine, lokale bierbrouwer.

Naast bier is er ook regionaal gemaakte wijn verkrijgbaar bij Lekker Lennisheuvel. Ook is er voor de kinderen het een en ander te beleven met een springkussen. Ook is stichting Lyme Aangenaam weer vertegenwoordigd. Zij verkopen pizzapunten waarvan de opbrengst gaat naar het onderzoek naar de slopende ziekte lyme, Natuurlijk kosten deze ook 1 euro. "En 1 euro is een harde eis om mee te mogen doen aan Lekker Lennisheuvel", vertelt Jan.

Dankzij het druilerige weer stonden vorig jaar veel mensen te schuilen bij de kraampjes. Dit jaar heeft het organiserende viertal hier rekening mee gehouden. Ivan: "We zetten twee grote tenten neer om onder te schuilen, mocht het regenen." "Maar we brengen een worst naar Clara", grapt Rianne, over de wens op beter weer.

Ondanks het succes van Lekker Lennisheuvel zijn er geen plannen om het festival vaker dan één keer per jaar te laten plaatsvinden. "Het moet wel exclusief blijven", vindt Ivan. Lekker Lennisheuvel is op 28 mei in Park Boscheind. Het foodfestival begint om 12.00 uur en duurt tot 18.00. uur. Er is nog ruimte voor deelnemers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via 06-13031363 of via lekkerlennisheuvel@gmail.com. Als je de 28e wilt langskomen is het aan te raden de fiets te pakken in verband met de beperkte parkeergelegenheid. De laatste ontwikkelingen rondom Lekker Lennisheuvel zijn te vinden via de Facebookpagina met de weinig verrassende naam 'Lekker Lennisheuvel'.

Activiteiten voor jongeren tijdens Ramadan

Boxtel - Twee jongeren uit Boxtel, Soufiane en Mohammed lopen stage bij Buurtsport Boxtel en willen een programma op maat maken waarin activiteiten voor jeugd tijdens de Ramadan centraal staan. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken vragenlijsten uitgezet bij hun vrienden. 'Wat vind je leuk om te doen qua activiteiten? Wat zijn jouw wensen?', vragen die de jongens aan hun leeftijdsgenoten stelden. Ze haalden tot nu toe 46 vragenlijsten op, ingevuld door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De vragenlijsten zijn op maandag 8 mei aangeboden aan de wethouder.

Wethouder Lestrade is blij met dit initiatief. Ze vertelt: 'Zowel Buurtsport Boxtel, Jongeren R-newt ContourdeTwern, de politie en de gemeente ondersteunen om een programma met spel en sport voor elkaar te krijgen.' De activiteiten worden vandaag en morgen afgestemd zodat een programma gemaakt kan worden. Locatie is Brede School De Wilgenbroek.

Zowel Soufiane als Mohammed lopen stage bij Buurtsport Boxtel. De uitdaging voor hen is om een mooi sportprogramma samen te stellen. Ze helpen zelf ook graag mee. Het streven is om de activiteiten dagelijks te organiseren van 27 mei tot en met 26 juni 2017 tussen 22.00 en 1.00 uur. Deelnemers komen in teams waarbij ook prijzen kunnen worden gewonnen. 'Dat draagt er zeker aan bij dat jongeren ook terug komen', aldus Soufiane en Mohammed.

Je vacature in DeMooiBoxtelKrant, dat werkt!

Op zoek naar personeel? Daar kan DeMooiBoxtelKrant je perfect bij helpen. Niet alleen plaatsen wij je vacature voor een aantrekkelijke prijs in de krant, tegen een zeer scherp tarief zetten we deze ook op onze drukbezochte website www.mooiboxtel.nl. Ook kun je je advertentie voor een mooie prijs door laten plaatsen in onze collega Mooi-kranten, om nog meer mensen te bereiken in de regio tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Vraag naar de mogelijkheden via verkoop@demooiboxtelkrant.nl of 0411-842827.

Winst voor honkballers Ducks

Boxtel/Helmond - Voor de heren van Ducks stond zondag de derde uitwedstrijd op rij op het programma. Ditmaal werd er gespeeld in Helmond, tegen Mulo. Ducks dat al tweemaal punten had laten liggen, was gebrand om zich te bewijzen tegen deze oude bekende.

De Boxtelaren begonnen sterk en eerste slagman Sherwin Theodora sloeg direct een honkslag. Helaas raakte hij in de daaropvolgende actie geblesseerd en moest hij het veld verlaten voor Jan van der Wielen. Op honkslagen van Thor van den Dool, Rogelio Cicilia en Jeroen van Nes kwamen de Boxtelaren drie maal over de thuisplaat. In de tweede helft van de inning kwam startend werper Van Nes goed uit de startblokken en zette met gemak de eerste drie Helmondse slagmannen opzij. Ducks breidde de voorsprong in de tweede inning uit door te scoren op harde honkslagen van Van der Wielen, Kees van Dooremalen en Van den Dool. Mulo gaf echter niet thuis en bracht in de gelijkmakende helft van de inning de tussenstand op 2-5.

Ducks moest zich herpakken en kwam pas in de vierde inning weer tot scoren, mede door een goede honkslag van Van der Wielen en een harde tweehonkslag van Van den Dool. Omdat Mulo in de tussentijd ook punten had teruggepakt was de stand 3-7. Ondanks de aanblijvende druk van de Boxtelaren bleef Mulo de moed houden en scoorde wederom twee punten: 5-7. Maar wéér waren daar Van der Wielen en Van den Dool: met respectievelijk een tweehonkslag en een honkslag sloegen zij twee punten binnen: 5-9.
De ploeg uit Helmond sloeg fel terug en in de zesde inning werden er wederom twee punten binnengebracht, wat een tussenstand opleverde van 7-9.

Toen gebeurde wat de hele wedstrijd al op de loer lag; de potente slagploeg van Ducks gooide de wedstrijd op slot door in de zevende inning maar liefst acht punten binnen te slaan. Van der Wielen, Van den Dool, Cicilia en Van Nes bekleedden in deze inning een hoofdrol. Mulo was gebroken en de wedstrijd zo goed als gespeeld. Aflossend werper Max Denteneer mocht het afmaken en deed dit met verve: de wedstrijd kwam na zeven innings ten einde met een uitslag van 7-17.
Een zeer sterke wedstrijd van de Boxtelaren, die lieten zien wat goed teamwerk kan doen. Beste slagmannen aan de zijde van Ducks waren Jan van der Wielen (5 uit 5, AVG 1.000, 2 1B, 3 2B, 3 RBI en 4 R) en Thor van den Dool (5 uit 5, AVG 1.000, 4 1B, 1 2B, 5 RBI en 2 R).

Welcome Friends-dag
Woensdag 17 mei organiseert JRC Ducks van 18.00 tot 19.30 uur de Welcome Friends-dag; een gratis training voor de jeugd tussen 5 en 15 jaar oud. Hierbij kunnen de kinderen kennismaken met honk- en softbal. Aan deze actieve en sportieve training nemen ook de huidige jeugdleden deel zodat de gastspelers meteen de sfeer kunnen proeven en een goed beeld krijgen van wat deze stoere sport inhoudt. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de Voetboog 20 in Boxtel.

Tabitta nog 6 NK-tickets rijker

Rotterdam - Op zaterdag 6 en zondag 7 mei waren er halve finales in Rotterdam. De eerder behaalde finaleplaatsen van Tabitta werden aangevuld met nog eens zes extra landelijke finalisten.

Zaterdagochtend kwamen de instappers in het hoogste landelijke niveau in actie. Voor Lizzy Stolwijk was het dubbel feest, want naast haar verjaardag kon ze ook vieren dat ze doorstroomt naar de allroundfinale. Zij turnde een foutloze wedstrijd (5e) en behaalde ook nog een toestelfinale op vloer. Ook Imke Schellekens (7e) zette een knappe prestatie neer. Ondanks wat kleine schoonheidsfoutjes mag zij ook naar de allroundfinale in Duiven.
In de middag kwam de jeugd in de 1e Divisie in actie. Lieve van der Zijde turnde een goede wedstrijd, met name door brug en vloer eindigde ze 8e en behaalde hiermee ruimschoots de finale. De sprongfinale haalde ze helaas niet door een val op sprong.
Ondanks een vervelende wedstrijdvoorbereiding, sprong Celeste Canaan beter dan ooit tevoren. Haar 12e plaats was genoeg om ook mee te mogen naar de allroundfinale. Donna van Wijgerden, die eigenlijk bij de sterkste uit het veld behoort, werd dit seizoen geplaagd door drie grote blessures. Net startklaar, scheurde ze drie dagen voor de wedstrijd haar hamstring in. Ze toonde karakter en turnde een wedstrijd met gedwongen maximale aanpassingen en ging alsnog met hakken over de sloot door naar het NK. Romy Poirters turnde met een ander doel. Zij is van 15 naar 9 trainingsuren per week gegaan en sloeg een onderdeel over om zo te mogen degraderen. Ze draaide een prima wedstrijd en liet met name een goede balkoefening zien.

Zondag was het een zenuwslopende wedstrijd voor de junioren Divisie 3. Daar mochten maar zes van de twintig junioren doorstromen naar de landelijke allroundfinale en maar een enkeling naar de toestelfinale. Lieke van Berkel en Jaimy de Wit kwamen voor Tabitta in actie en turnden beiden een goede wedstrijd. Lieke behaalde met name op sprong (3e) en brug (6e) hoge scores. In de einduitslag werd ze 5e waarmee ze een ticket naar de finale behaalde. Jaimy was met name sterk op het onderdeel brug (3e) en liet voor het eerst de salto achterover op de balk zien. Ze kwam net een puntje tekort voor doorstroming en eindigde op een nette 10e plaats.

NK zilver voor Sanne van der Schoot

Foto: Marlotte Staps

Nijmegen/Boxtel - Op het Nederlands Kampioenschap tafeltennis voor welpen, jeugd tot en met 11 jaar, is de Boxtelse tafeltennisster Sanne van der Schoot afgelopen zaterdag als tweede geëindigd in de D-klasse. Dankzij deze prestatie mocht zij een dag later tevens meedoen in de A-klasse, het hoogste nationale niveau.

De tienjarige Sanne is in het bezit van een D-licentie en liet op het NK in Nijmegen zien dat zij in deze categorie tot de top van Nederland behoort. De speelster van de Boxtelse tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo behaalde een hele knappe tweede plek. Dankzij dit resultaat plaatste zij zich tevens voor het NK in de A-klasse dat een dag later werd gespeeld en waaraan de beste tien welpen van Nederland deelnamen. Naast Sanne was ook haar clubgenote Merlina Singh (10) hiervoor geplaatst, dit op basis van haar A-licentie. Helaas konden beide Boxtelse meisjes in deze klasse niet voor een verrassing zorgen. Zij behaalden ieder weliswaar één overwinning in de poulefase maar dit bleek niet genoeg om zich te plaatsen voor de knock-out ronde.

Geen medailles jeugd l'Union bij rayonkampioenschappen

Boxtel - Drie jeugdleden van handboogschutterij l'Union Boxtel namen afgelopen zaterdag deel aan de rayonkampioenschappen 25 en 18 meter. Hoewel zij net buiten het podium vielen, zetten zij knappe prestaties neer.

Aspirant Sam Spitters behaalde met 187 een elfde plaats bij de aspiranten 11-12 jaar. Breanna Vugs werd zevende bij de aspiranten tot en met 10 jaar met een puntentotaal van 102 over 25 schoten. Jelt van de Langenberg legde met een totaal van 434 punten over 50 schoten beslag op de zesde plaats bij de junioren.

ODC JO19-1 naar hoofdklasse

Staand vlnr: Gian-Carlo, Just, Stijn, Marciano, Tijn, Chiel, Quin. Zittend vlnr: Pieter, Sait, Arnoud, Bart, Merijn, Bathuan en Ferry. Foto: ODC

Boxtel - Door de laatste competitiewedstrijd in Gestel met 1-4 te winnen van SCI mag ODC JO19-1 zich kampioen noemen van de 1e klasse. Promotie naar de hoofdklasse is hiermee een feit.

Bovenste rij vlnr: Dries Driessen, Jan Mosink, Rik van de Sande, Lars van der Kruit, Jerrel van Schaik, Ties Tiebosch, Guus Romme, Lars van der Linden, David van Lier, Fikret Alp Gedik, Tuwha Zafar. Zittend vlnr: Thijs Nooren, Wout Peeters en Jorn Spikmans. Op de foto ontbreekt Hein Adams Foto: Martine Spikmans
Vlnr: Romy Poirters, Celeste Canaan, Lieve van der Zijde en Donna van Wijgerden. Foto: Tabitta

Kampioenstitel voor ODC JO13-2

Boxtel - Om zeker te zijn van het kampioenschap moest het team JIO13-2 van ODC de laatste wedstrijd van dit seizoen winnen. Als ware kampioenen gingen de jongens de strijd aan en wisten zij met sterk en overtuigend spel de titel te veroveren.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 2 mei
A-lijn: 1. A. Kuilman & M. van der Meijden 60,42% 2. L. van Dongen & D. van Heertum 59,90% 3. Anja Wouters & Ad Wouters 59,79% B-lijn: 1. J. Esser & J. Kronenberg 58,23% 2. N. Knijnenburg & T. van de Sande 55,00% 3. A. Broekstra & M. Wolsky 54,48%
Uitslagen 4 mei
A-lijn: 1. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 60,07% 2. R. Traa & H. van Esch 59,72% 3. G. Dams & Y. Visser 53,47% B-Lijn: 1. T. van Bragt & R. Koenders 78,67% 2. H. & J. van Uitert 60,58% 3. W. & H. van Dijk 58,70

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 2 mei
A-lijn: 1. A. Visser-Rath & H. Maas 61,20% 2. J. & M. Hamels 53,67% 2. G. Bogaerts & A. van Diesen 53,20% B-lijn: 1. N. van de Meerakker & R. van der Heijden 76,04% 2. J. van de Borne & E. Jansen 58,33% 3. J. & N. Fischer 54,69%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 4 mei
A Lijn: 1. Heren Van Heeswijk-Bekkers 60,07% 2. Echtpaar Dieden 59,03% 3. Dames Eltink-Van de Steen 58,68% B-Lijn: 1. Heren Van de Dungen-Smulders 64,58% 2. Dames Van de Meerakker-Van de Heijden 63,33% 3. Heren Knoops-Quinten 57,32% C-Lijn: 1. Heren Van Pelt-Van de Heijden 61,46% 2. Dames Van Boeckel-Van de Hoek 58,85% 3. Dames Van Hastenberg-Van de Vleuten 53,65%

Duivensport

PV de Luchtpost, uitslag vlucht: Laon 253 km 633 duiven
1-4-11-12-14-15 Roland van de Langenberg
2-7-8 Ad Blummel
3-13 Comb. Noni
5 Theo van de Langenberg
6-9-10 Comb. van Rooij-Platenburg

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 6 mei                
Ducks JH1-Cardinals JH2 9-10
Ducks BM1-MULO BM1 20-19
Gryphons U17/1-Ducks U17/1 11-9
Gryphons U17/1-Ducks U17/1 9-9
Ducks PH1-Nuenen PH2 17-3
Tex Town Tigers AS1-Ducks AS1 15-6
Ducks AS1-Tex Town Tigers AS1 8-20
Ducks AH1-Gryphons AH1 10-6
Uitslagen 7 mei
MULO H1-Ducks H1 7-17
Uden Red Sox H1-Ducks H2 5-12
Programma 13 mei        
Nuenen Lions-Ducks BM1 10:00
Ducks AS1-ROEF! AS1 11:00
Royals/Mustangs AH2-Ducks AH1 11:00
MULO PH1-Ducks PH1 11:15
Ducks U17/1-Nuenen U17 14:30
Ducks U17/1-Nuenen U17 16:30
Starlights JH1-Ducks JH1 15:30
Programma 14 mei
Ducks H2-Panters H1 11:00
Ducks DS1-Wassenaar DS1 12:00
Ducks H1-Hazenkamp H2 15:00

Voetbal

DVG, uitslagen 6 mei
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/5 10-3
DVG JO7/2-ODC JO7/5 5-3
Zwaluw JO7/6-DVG JO7/3 8-0
Venhorst JO9/1-DVG JO9/2 5-3
Irene JO9/3-DVG JO9/4 1-0
DVG JO11/1-SVSH JO11/1 11-1
Sparta'25 JO11/2G-DVG JO11/3 3-1
ElsendorpJO11/1G-DVG JO11/4 3-6
Sparta'25 JO11/5G-DVG JO11/5 12-2
Venhorst JO13/1G-DVG JO13/1 1-3
DVG JO13/2-Rhode JO13/6 11-1
DVG MO13/1-SES MO13/1 2-3
DVG JO15/1-Wec JO15/1 6-0
Schijndel JO15/4-DVG JO15/2 0-5
DVG JO17/1-Maarheeze JO17/1 3-6
Avanti'31 JO17/3-DVG JO17/2 3-5
Nooit Gedacht JO19/1-DVG JO19/1 1-2
DVG JO19/2-Bl. Geel JO19/3 0-1
DVG, uitslagen 7 mei
SENIOREN
VOW 1-DVG 1 0-1
A.S.V.'33 2-DVG 2 0-1
DVG 3-Schijndel 4 5-3
DVG 5-WEC 5 2-2
Pr.Irene 9-DVG 6 0-3
DVG 7-Irene 4 8-8
DVG 8-Heeswijk 7 0-5
DAMES
HVCH VR 2-DVG VR 1 3-0

DVG, programma 13 mei
Den Dungen-DVG JO9/1        08:30
Rabobank thuis toernooi
DVG JO7/1
DVG JO7/2
DVG JO7/3
DVG JO9/2
DVG JO9/3
DBS Eindhoven-DVG JO13/1        09:10
Vow-DVG MO13/1        13:15
DVG MO15/1-Zigo MO15/1        13:00
Rhode JO17/2-DVG JO17/2        13:00
Gewijzigde aanvangstijd
DVG JO19/2 Elsendorp JO19/1        14:30
DVG, programma 14 mei
SENIOREN
DVG 1-Mariahout 1        14:30
DVG 3-U.D.I.'19 8        12:00
Schijndel 5-DVG 4        10:00
Pr.Irene 8-DVG 5        10:00
DVG 6-VOW 4        11:00
DVG 7-WEC 6        10:00
Boskant 5-DVG 8        10:00
DAMES
DVG VR 1-SDDL 1 VR        10:00
DVG, programma 16 mei
Boekel Sp. JO11/1G-DVG JO11/1        19:00
DVG JO11/2-Keldonk JO11/1G        18:45
DVG, programma 17 mei
DVG JO17/2-Mierlo Hout JO17/3        20:00
DVG, programma 19 mei
Spoordonkse Boys-DVG JO17/2        18:25

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen 7 mei
WEC 1-Boxtel 1        1-2
ODC 1-Nevelo 1 6-0
ODC VR1-Den Dungen VR1 8-0

Programma, 14 mei
Boxtel 1-WHV 1        14.30
LONGA 1-ODC 1        14:30

Rugby

Ducks, Programma 13 mei
Cubs: West Coast-Ducks        11.00
Veteranen: Oysters-Duckes Legends        16.00
Programma 14 mei
Turven/Benjamins: Moederdagtoernooi Oysters        11.00

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 8 mei
1. Nettie Leijtens (3/28), 2. Jo van der Heijden (3/25), 3. Josef Pennings (3/23), 4. Mariet van Roosmalen (3/18), 5. Piet van der Velden en Piet Schouten (3/17), 7. Jeanne Teulings (3/13), 8. Hans Westdorp (2/18, 9. Thom Brocken (2/13), 10. Wim van Alphen (2/12)

Tafeltennis

BRTC, eindstanden Meerkampen
Poule A Poule B Poule C
1 Ad Brekelmans 5-4 1 Geerta Pluut 5-4 1 Erik van der Schoot 6-6
2 Hans van Weert 5-4 2 Lothar Groth 5-4 2 Henk van de Laak 6-4
3 Peter de Rooij 5-4 3 Toon van Geel 5-3 3 Stef Schellekens 6-4
4 Cees Hems 5-1 4 Bart Theeuwes 5-3 4 Ad de Man 6-3
5 Gerrie Hoenselaars 5-1 5 Frans van Dun 5-1 5 Jan Don 6-2
6 Hans van Haaren 5-1 6 Joop van Eijk 5-0 6 Piet Wouters 6-1
7 Nick van de Laak 6-1

Manchezege voor Kay Karssemakers in ONK 85cc

Foto: MX Karssemakers

Rosmalen - Tijdens de vijfde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Rosmalen behaalde Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racing team zondag een manchezege. Hij won de eerste manche, nadat hij in de laatste ronde de leiding over had genomen. In de tweede manche moest hij genoegen nemen met een tweede plaats, wat hem in het dagklassement ook een tweede plaats opleverde.

De tijdtraining was opgedeeld in twee groepen, doordat er meer dan veertig rijders in de 85cc grote wielen waren. De twaalf beste rijders van beide groepen kwalificeerden zich voor de A- finale, waar de 24 beste rijders aan de start mochten staan. Kay was niet alleen de snelste van zijn groep, maar was ook sneller dan de rijders uit de andere groep. Daardoor mocht hij in beide manches als eerste oprijden naar het starthek, op de baan waar hij als 4-5-jarige ooit zijn eerste meters maakte.
In de eerste manche nam Kay kopstart. Meteen zat zijn grootste concurrent in het achterwiel en deze voerde de druk hoog op. In de eerste ronde wist hij de leiding in handen te houden, maar in de tweede ronde werd hij gepasseerd door Kay de Wolf. Kay bleef de kopman sterk volgen en verloor hem geen seconde uit het oog. Ondanks dat hij later in de wedstrijd een klein gaatje moest laten ontstaan, bleef hij geconcentreerd rijden. In de slotfase van de wedstrijd zette hij nog eens flink aan en ik de laatste ronde vond hij opnieuw de aansluiting met de kopman. Kay zette alles op alles en nam de leiding over. De tweede man gaf de winst echter zo maar niet uit handen en passeerde Kay twee bochten voor de finish. De Boxtelaar was het hier duidelijk niet mee eens, nam in de laatste bocht voor de finish opnieuw de leiding over en won na een slopende laatste ronde de eerste manche.

Ook in de tweede manche nam de HMX Nofear Husqvarna rijder kopstart. Opnieuw zat Kay de Wolf direct in zijn achterwiel en meteen ontstond er een mooi gevecht tussen beide rijders. Kay wist de leiding tot aan de vijfde ronde in handen te houden en werd toen gepasseerd door zijn rivaal. Meteen zette Kay een aanval in en met succes nam hij de leiding terug. In de slotfase van de wedstrijd ondervond hij echter kleine problemen aan zijn motor, waardoor hij niet de gewenste snelheid kon behalen. Hierdoor werd hij terug verwezen naar een tweede plaats en ook kon hij de aansluiting bij de kopman niet behouden. Toch bleef Kay vechten voor wat hij waard was en wist alsnog op een tweede plaats over de finish te komen. Enigszins teleurgesteld keerde hij terug naar het rennerskwartier.

Met een mancheoverwinning en een tweede plaats in de manches, werd Kay tweede in het dagklassement. Ook behaalde hij zijn eerste manchezege van het seizoen. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen blijft hij op een tweede plaats staan. Zondag zal Kay aan de start verschijnen tijdens de derde wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross in Emmen.


Taverbo/Sabo 3 pakt kampioenstitel

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) werd het seizoen 2016-2017 afgesloten met de laatste wedstrijden in de Individuele Meerkampen.

In poule C won Erik van der Schoot van Rotsvast vorige week al zijn vier gespeelde wedstrijden en hij wist deze ongeslagen status te behouden. In zijn laatste partij tegen Stef Schellekens van De Firma Fotografie, die alleen van teamgenoot Henk van de Laak had verloren, verwees Eric Stef naar de derde plaats. Van de Laak eindigde als tweede door zijn winst op Stef.
In poule B wonnen Geerta Pluut van Rotsvast en Lothar Groth van Taverbo/Sabo 2 ieder hun twee nog te spelen wedstrijden. Omdat Geerta op de eerste speeldag van Lothar had gewonnen ging zij er met de titel van Meerkampkampioen in deze poule vandoor. Lothar werd tweede en Toon van Geel van Taverbo/Sabo 4 eindigde op de derde plaats.
In poule A moest Ad van Weert van De Horntreffers vanwege een rugblessure op het allerlaatste moment verstek laten gaan. Daardoor werden zijn wedstrijden uit het schema geschrapt. Peter de Rooij van Taverbo/Sabo 4 begon sterk door met 3-1 games van Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt te winnen. Daarna won hij ook nog in vier games van Cees Hems van Taverbo/Sabo 1. Ad herstelde zich en won na een spannende partij in de vijfde en beslissende game met 11-6 van Cees. De verliespartij van Hans van Weert van De Horntreffers tegen Ad van Weert werd uit de uitslagen geschrapt. Hierdoor eindigden hij, Peter de Rooij en Ad Brekelmans ieder met vier punten. Het onderlinge resultaat moest ook hier de beslissing brengen. Ad mocht zich hierdoor als winnaar laten huldigen, gevolgd door Hans op de tweede en Peter op de derde plaats.

Het Dubbeltoernooi werd gewonnen door Wim van Aarle van De Horntreffers en Uschi Meeuwis van Taverbo/Sabo 3. Het Bekertoernooi dat dit jaar met duo-teams werd gespeeld was voor Erik van der Schoot en Geerta Pluut van team Rotsvast. Kampioen van de Competitie werd Taverbo/Sabo 3, de tweede plaats was voor Taverbo/Sabo 1 en als derde eindigde Rotsvast. De sportiviteitsprijs voor teams was voor Taverbo/Sabo 2 en de individuele sportiviteitsprijs was voor Erik van der Schoot.

Zenuwslopende slotfase DVG

Zijtaart/Liempde - Het verloop van de competitie in de vierde klasse I is uitermate geschikt voor een nagelbijtend spannende thriller. In de voorlaatste speelronde hadden zowel BMC als DVG nog kans op de titel. De Liempdse ploeg met nog twee en de mannen uit Berlicum met nog slechts één wedstrijd, tegen Maliskamp, te spelen. Om de opties in eigen hand te houden, moest DVG zondag winnen van VOW uit Zijtaart.

Ook bij andere teams staan er diverse belangen op het spel; directe degradatie ontlopen of kans maken op een periodetitel. Het verleden van DVG is niet zo gunstig in de uitwedstrijden tegen VOW - vaak zijn het wedstrijden met een apart verhaal. Zo ook zondag. DVG begon goed aan de wedstrijd en had al vroeg op voorsprong kunnen komen. Een vlotte combinatie van achter uit resulteerde in een voorzet van Sander van de Ven, maar Bas van Houtum kon niet tot een schot komen. Ook de inzet van Joep van der Meijden was niet doeltreffend. Een goed schot van Van de Ven ging over het doel. VOW kon maar weinig gevaar veroorzaken en met een schotje vanuit een corner waren de wapenfeiten van de thuisploeg in de eerste helft wel genoemd. DVG was er een paar keer dichtbij, maar VOW-doelman Niek van Zutphen wilde in zijn afscheidswedstrijd alleen maar cadeautjes krijgen in plaats van geven. Een paar goede kansen om op voorsprong te komen deden zich voor, de beste voor Wilco Voets die in een een-op-eensituatie beter had kunnen afleggen op de mee opgekomen Bart de Windt. Zijn inzet werd door Van Zutphen gestopt. Ook bij een goed genomen vrije trap van Peter van Versantvoort was de keeper de situatie meester. De ruststand was 0-0. Het nieuws vanuit Maliskamp was nog gunstig: ook de thuisploeg stond nog op 0-0, maar wel met een man minder.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde: DVG beter voetballend en op zoek naar de verlossende treffer. In de 67e minuut kwam het eerste schot op het DVG-doel, maar Mark Faes had hier geen moeite mee. Meteen daarop werd De Windt aangespeeld in de 16 meter, maar met de rug naar het doel. Hij draaide goed weg en schoot in de verre hoek onhoudbaar binnen: 0-1. Ook in Maliskamp werd gescoord. Na een voorsprong voor de thuisploeg maakte BMC kort daarop al weer gelijk.
DVG had in de fase na het doelpunt meer moeite om de bal in de ploeg te houden en de druk nam toe. Dat gaf een paar goede countermogelijkheden, die echter niet werden benut en dus bleef de voorsprong minimaal. Ondertussen was BMC op een 2-1 voorsprong gekomen.
DVG kreeg steeds meer moeite om de gelijkmaker te voorkomen en een paar fantastische reddingen van Faes waren noodzakelijk om de kansen op een kampioenschap levend te houden. De slotfase was zenuwslopend en het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter bracht de zekerheid van de overwinning. Toen ook het laatste nieuws uit Maliskamp bekend werd, was er dubbele blijdschap; Maliskamp had in de laatste bal naar voren de gelijkmaker gemaakt.
it betekent dat DVG volgende week een overwinning nodig heeft om kampioen te worden. Als de Liempdenaren daarin slagen, veroveren zij de titel zonder ook maar een enkele week bovenaan te hebben gestaan. Thuis tegen Mariahout wordt dit wonderbaarlijke seizoen zondag afgesloten. Alle DVG-supporters zjn van harte welkom om hiervan in groten getale getuige te zijn.

DVG 2 sloot het seizoen af met een overwinning tegen ASV uit Aarle Rixtel, ook hier was één doelpunt van Arno Habraken voldoende. De DVG dames verloren uit tegen HVCH met 3-0. Sanne Hellings was de Women of the Match.

Kas Beekmans wint in Assen

Foto: Toon van Ruremonde

Boxtel/Assen - NSF 100 racer Kas Beekmans is er in Assen in geslaagd te winnen. Met de overwinning staat Beekmans na twee races bovenaan in het klassement, met 360 punten.

De vrije training begon al goed voor Kas. Na wat tips van coach Leon Bovée scherpte de jonge motorracer zijn tijd nog iets aan. Het leverde hem de derde startplaats op. "Zelf was ik niet tevreden, want ik wist dat ik sneller kon", aldus de competitieve Kas.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Jan van der Staak

Kas had een hele goede start en kwam de eerste bocht door op een tweede plaats. Samen met directe concurrent Colin Velthuizen reed hij weg van de derde plaats, net zoals in Berghem. Anders dan twee weken geleden in Berghem wachtte Kas goed af en bekeek waar de zwakke punten van Colin lagen. Kas: "Ik kwam erachter dat ik de laatste bocht wel wat sneller was. Ik ging vroeg op het gas en ging Colin op het rechte stuk voorbij." Het tweetal reed goede tijden, maar Kas won de race.

Ook in race 2 ging Kas goed van start. Hij kwam wederom als tweede de bocht door. Dit keer was het Twan Smits die op kop ging. In de tweede ronde viel Colin Velthuizen echter uit. "Hij wilde me inhalen in een bocht. Ik stuurde in en hij knalde achter op mijn zitje en vloog van de baan af. Ik kon mijn motor nog net houden maar vond het wel zuur voor hem", vertelt Kas. Na enkele rondjes reed hij Twan voorbij. Justin Fokkert reed achter hem aan en kon even aanhaken. Toch reed Kas hem eraf. De eerste overwinning was een feit.

Hockeyers MEP naar NK Shoot-out

Het kaderteam van Wapen van Liempde/RegioBank met vlnr: Cees van Eindhoven, Martien van den Tillaart, Ton Rovers en Leo van Hastenberg. Foto: Wapen van Liempde/Regiobank

Tilburg/Boxtel - Twee jonge hockeyers van MHC MEP, Loet Langerwerf (JD1) en Feline Wijdenes (MD2) slaagden er zondag bij de Districtkampioenschappen Shoot-outs in Tilburg in een plaats in de top 3 te veroveren. Zij plaatsten zich daarmee voor de finale van het Nederlands Kampioenschap op 24 juni bij HC Den Bosch.

Loet Langerwerf (l.) en Feline Wijdenes. (Foto: Brechtje Klein) Foto: Brechtje Klein

Een shoot-out is een direct duel tussen veldspeler en keeper. De veldspeler neemt de bal vanaf de 23-meterlijn recht tegenover het doel en krijgt acht seconden de tijd om een doelpunt te maken - binnen de cirkel.
Zo'n 125 hockeyclubs organiseerden dit jaar hun eigen shoot-out clubkampioenschap. De winnaars van deze clubkampioenschappen gingen zondag de strijd met elkaar aan bij de districtskampioenschappen. Zes jeugdspelers van MEP, drie jongens en drie meisjes, namen hieraan deel. Langerwerf en Wijdenes lieten zien over stalen zenuwen te beschikken en bleven met respectievelijk een gedeelde eerste en een gedeelde tweede plaats hun vele concurrenten voor.

Wapen van Liempde/RegioBank naar NK kaderteams

Liempde - Voor het eerst in de ruim vijftigjarige historie van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank heeft het kaderteam de finale gehaald van het Nederlands Kampioenschap voor kaderteams. Het team won de halve finale afgelopen weekend in Emmeloord met overtuigende cijfers.

De wedstrijd tegen de Vriendenkring uit Bergharen werd een klinkende 8-0 overwinning. Tegen De Driehoek uit Lichtenvoorde werd alleen door Cees van Eindhoven verloren (6-2). De twee andere partijen die in het weekend verloren gingen waren het resultaat van de wedstrijd tegen de gasten, Ghesellen uit Emmeloord. In totaal zegevierden de Liempdse biljarters in negen van de twaalf gespeelde partijen.

Martien van den Tillaart speelde een zeer sterk toernooi. Omdat hij de afgelopen maanden bovenmatig gepresteerd had, moest hij 190 caramboles kader 57/2 maken in plaats van 160. Desondanks won hij alle drie partijen in respectievelijk zeven, acht en achttien beurten en scoorde daarbij een hoogste serie van 102 caramboles. Ook Ton Rovers was in goeden doen. Hij verloor één partij in elf beurten en won de andere twee (140 caramboles 38/2) in slechts vier en vijf beurten, met een hoogste serie van 77. Slechts één winstpartij was weggelegd voor Cees van Eindhoven, elf beurten 120 caramboles en hij kon in de andere partijen geen vuist maken. Tenslotte Leo van Hastenberg, ook hij won alle drie partijen van 120 caramboles 38/2, in tien, zestien en negentien beurten. Zijn hoogste serie was 50.

In de finale van het Nederlands Kampioenschap voor kaderteams strijden de vier winnaars van de halve finales om de titel. Dat zijn behalve 't Wapen van Liempde/RegioBank het Kaderteam 's Lands Welvaren uit Kwadendamme, ABC'08 uit Assen en Kaderteam Almere '83. De finale zal worden gespeeld in het weekend van 20 en 21 mei in Hoogeveen.

18 / 18

A G E E Q S T O F F E N E T O N
Z W F A T H P E O N S E X L M D
V G M T I O R S N S E N N T S L
T R S A U P F I B A P K T E S F
A O I T R P M F G L I I K C T G
S E M J F E A U B S O B R O L A
S N C W D N E D O O A E A T S C
E T A E M A V I S L X A M V S N
N E K E O B G E G S S T K E E G
K E R T R E V O D E B K E D N N
S E R I O S S E C C A R E L R I
D O C I R O T N V H E S W A S D
S L E F A W P O O R T S R S T E
E X X P A E B N D D M E E O T L
Y S I X H W I N K E L E N T L K
E K C W R E O V N E R E I D N O

11-24 mei

Expositie Elly van Weert-van Oss 'flora en fauna'
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

11 mei- 5 juni

Tentoonstelling Robuust en teder (za&zon)
14.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

11-14 mei

Rondleidingen: 'Expo Exlibris, grafische kunst op de vierkante centimeter'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 11 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV,Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, boxtel

Quizzen met The Brain
20.30 uur, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 12 mei

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Nieuw: Inloopspreekuren e-overheid
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

BFF-toernooi voor meiden in aanloop naar het EK vrouwenvoetbal bij DVG Liempde
18.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Zaterdag 13 mei

Rondje Boxtel met kanovereniging De Pagaai
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Garagesale van de Buurtvereniging
11.00 uur, Bosscheweg, Boxtel

Repair café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Feestelijke heropening Angelaschool
13.00 uur, Baroniestraat 41, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Tiende editie Boer Zoekt Band
17.00 uur, Café D'n Boer, Corus 2, Boxtel

Praise Concert
19.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 14 mei

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Tiende editie Boer Zoekt Band
14.00 uur, Café D'n Boer, Corus 2, Boxtel

Maandag 15 mei

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Dinsdag 16 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bidtocht
14.30 uur, Sacre Coeur, Baroniestraat 24, Boxtel

Jeu de Boules Gilde Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gildenterrein, Oude Dijk 121, Liempde

17-19 mei

Wandelavonddriedaagse Liempde, 5/10 km
Start vanaf 18.00 uur, Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

17-19 mei

Essche Avond 3-Daagse, 5/10 km
Vertrek vanaf 17.30 uur, Pannenkoekenhuis 'Het Betoverde Bos', Haarenseweg 4, Esch

Woensdag 17 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Kienen, rikken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

DVG Vrije trainingen
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Welcome Friends-dag van JRC Ducks , kom jij ook?
18.00 uur, Sportpark De Wielakker, De Voetboog 20, Boxtel

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 18 mei

Informatiemarkt Maatregelenpakket PHS Boxtel
09.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Film: Le fabuleux destin d'Amelie Poulain
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Foto: Michel Oldenhof

Sjannie Oldenhof

boxtelse
weekmarkt
vrijdagochtend
shoppen
winkelen
stroopwafels
vis
noten
groente
fruit
tassen
kleding
bloemen
boeken
strips
kaas
sokken
dekbedovertrek
kip
loumpia
snoep
dierenvoer
stoffen
haar
accessoires