DeMooiBoxtelKrant

22 juli 2015

DeMooiBoxtelKrant 22 juli 2015


Kay Karssemakers Open Europees Kampioen 65cc op het WK Spanje

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De 11-jarige Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers van het Beursfoon Rockstar Energy KTM Team is zondag tijdens het Junior Wereld Kampioenschap 2015 in het Spaanse El Molar Open Europees Kampioen 65cc geworden. Doordat de status voor de 65cc-rijders eerder dit jaar is aangepast mag de officiële 'wereldtitel' niet worden gekoppeld aan de wedstrijd, in verband met de leeftijd van de rijders.

De rijder uit Boxtel voelde zich goed thuis op het circuit en wist zowel de eerste als de tweede manche naar zijn hand te zetten en werd hiermee tot open Europees kampioen gekroond. De ondergrond van het circuit van El Molar was hard, met een los bovenlaagje erop. Omdat de weersomstandigheden erg warm waren, besloot de organisatie om het tijdschema voor zowel de trainingen op zaterdag als de wedstrijden op zondag naar voren te halen. Tijdens de trainingen verzekerde Kay zich al van een goede startplaats bij de wedstrijden op zondag.

Er wordt hard gewerkt om 'De Rechter' helemaal klaar te maken voor de opening. Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Die dag had de organisatie voor het begin van de eerste manche de baan erg nat gesproeid, waardoor het op sommige plaatsen verraderlijk glad was. Kay maakte een goede start en begon de wedstrijd op een tweede plaats. Hij reed een gecontroleerde wedstrijd en al snel nam de Boxtelaar de leiding in handen en bouwde een veilige voorsprong op. Door goed geconcentreerd te blijven rijden tot in de slotfase wist hij de manche met een voorsprong van zo'n zestien seconden winnend af te sluiten.

Aan zijn zege in de eerste omloop voegde Kay in de tweede manche een klinkende zege toe. Hij nam een kopstart en reed de hele wedstrijd aan de leiding. Wel was het in deze manche een stuk spannender, doordat de tweede en derde rijder kort in het achterwiel bleven. Kay bleef zeer geconcentreerd rijden, maakte geen fouten en kwam als winnaar over de finish.

Nieuwe naam van Villa het Hof wordt 'De Rechter'

Boxtel - Sinds hij eind mei van dit jaar bekendmaakte een restaurant te beginnen in Villa het Hof bij de Zwaanse Brug, is John van de Langenberg druk bezig met de realisatie van zijn plannen voor het statige pand. Naast een grondige verbouwing, herindeling en een nieuw terras, was een nieuwe naam een vereiste. En die is er nu: De Rechter.

"We hadden meerdere namen op ons lijstje staan, maar deze kwam toch elke keer weer bovenaan te staan", aldus de Boxtelse ondernemer. "In Schijndel heb ik restaurant 'Le Verre' en in Boxtel wilde ik graag een Hollandse naam, en uiteraard een naam die ver van het toch besmette 'Villa Het Hof' afstaat. 'De Rechter' is perfect voor het pand. Vanwege het adres natuurlijk, Rechterstraat 1, maar ook omdat het een zeer statig gebouw is, met een monumentale, imposante uitstraling."

Ondanks de majestueuze uitstraling van het pand, wil Van de Langenberg geen chique zaak openen: "Het wordt een midden-segment restaurant, met ruime openingstijden en een breed aanbod. We willen een plek creëren, waar iedereen zich thuis voelt." De reacties op de terugkeer van John als horeca-ondernemer naar Boxtel waren in ieder geval louter positief. "Ik heb alleen maar goede geluiden gehoord, maar dat was ook met name omdat er eindelijk weer een zaak in het pand kwam, niet zozeer omdat ik dat ging doen", lacht John.

Luisteren naar de avonturen van Jas de Keistamper bij het MUBO

Boxtel - Om kinderen in contact te brengen met kunst en cultuur organiseert het Museum Boxtel (MUBO) tijdens de zomervakantie een continue programma met activiteiten tijdens de weekenden. Aanstaand weekend, op zaterdag 25 en zondag 26 juli zijn er voorleessessies over de reus Jas de Keistamper.

Het voorlezen start op beide dagen om 15.00 uur. Educatiemedewerker André Joosten vertelt hierbij over de avonturen van de Boxtelse reus uit het grote Jas de Keistamper prentenboek, dat onlangs is gepresenteerd. Het voorlezen gebeurt op de eerste verdieping van het MUBO naast de houten Jas van wel 3,75 meter hoog. Na het voorlezen kunnen de kinderen zelf (leren) keistampen door met een echte keistamper en heuse keien een eigen straatje te leggen in de grote zandbak, die ook in het MUBO staat.

Het grote prentenboek van Jas de Keistamper is te koop in het MUBO en kost 10 euro. Een kopie van de verhaaltekst is te verkrijgen voor 1 euro. Het MUBO vraagt om de kinderen aan te melden voor de voorleessessie met opgave van hun leeftijd. Dat kan per e-mail op info@muboboxtel.nl of per telefoon op 06-16041898.

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen tot en met 30 augustus elk weekend in het MUBO terecht voor activiteiten als knutselen, speurtochten, schilderen, schminken, meedoen aan een tableau vivant, het maken van je eigen van Gogh of Mondriaan en het spelen met rails en treintjes in de speelhoek. Voor deelname aan de activiteiten en workshops worden geen extra kosten gerekend, het MUBO hanteert de normale entreeprijzen.

Meld je aan voor open podium tijdens Open Monumentendag

Meld je aan voor open podium tijdens Open Monumentendag

Boxtel - Op zondagmiddag 13 september, tijdens het weekend van Open Monumentendag, is er in de Boxtelse Heilig Hartkerk een open podium voor muzikaal talent uit Boxtel. Aanmelden hiervoor kan tot 5 september via openpodiumboxtel@gmail.com, onder vermelding van naam, instrument en de tijdsduur van het optreden.

Het thema van de landelijke Open Monumentendag is dit jaar 'Kunst en Ambacht' en daarbij past natuurlijk muziek. Dik Bol (organisatie Open Monumentendag Boxtel), Maarten Koelink (docent en decaan BHC) en Eric Schoones (pianodocent) namen het initiatief om op deze dag ook een open podium te organiseren in de Heilig Hartkerk, die bekendstaat om z'n fraaie akoestiek. De kerk staat met de Open Monumentendag volop in de schijnwerpers; kunstenaars van Kunstlicht99 exposeren er en er wordt een film getoond met beelden van Boxtel uit 1937. Ook zal het ambacht van het wolspinnen te zien zijn.

Het open podium is voor iedereen die muziek maakt, een instrument bespeelt of zingt, voor jong en oud, en met nadruk ook voor mensen zonder podiumervaring. Het gaat niet om een professioneel niveau van musiceren. Een piano en geluidsapparatuur om begeleiding vanaf cd te laten horen zijn aanwezig.

Dagtocht KBO naar Leuven Voorverkoop op donderdag 26 juli

Boxtel - Voor de KBO staat op woensdag 29 de alweer derde dagtocht van dit jaar op de agenda. Dit keer gaat de reis naar het Belgische Leuven. De groep wordt opgedeeld tussen mensen die lekker actief bezig willen zijn en degenen die dat niet kunnen of willen. De voorverkoop voor de reis is op donderdag 23 juli tussen 14.00 en 14.30 uur in Gemeenschapshuis De Rots. De reis kost 66 euro voor leden van de KBO en 73,50 euro voor niet-leden.

Onderweg naar Leuven is er een stop in Lummen voor koffie of thee met gebak. Als eerste staat er voor beide groepen een bezoek aan het stadhuis van Leuven gepland, onder leiding van een gids. Daarna is er ruim de tijd om te genieten van het Leuvense centrum, met zijn terrassen en winkels. In de middag maakt de actieve groep een stadswandeling, waarbij ook de Begijnhof niet wordt vergeten. De rustige groep maakt ondertussen een rondrit met de Zonnetrein, die alle mooiste plekjes in Leuven aandoet. Na alle bezienswaardigheden wordt er afgereisd naar Postel, waar gezamenlijk wordt gegeten, voor de terugkeer naar Boxtel.

KBO-activiteiten

Foto: Museum Boxtel

KBO-activiteiten

Donderdag 23 juli        Naverkoop reis Leuven, alleen in De Rots van 14.00-14.30 uur
                        Handwerken in De Orion                13.30 uur
Zaterdag 25 juli        Avondconcert op de Binnendieze in Den Bosch        21.30 uur
Maandag 27 juli        Koersballen in De Orion        14.30 uur
Dinsdag 28 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30 uur
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30 uur
Woensdag 29 juli        Fietstocht de Populierenroute. Vertrek vanaf de Speelmanstraat: de snelle groep om 13.15 uur, de andere groep om 13.30 uur
                Dagreis naar Maastricht (organisatie wijk Oost) vertrek om 08.30 uur

Mantelzorgers aan de wandel met ContourdeTwern

Boxtel - In navolging van de wandeling die ContourdeTwern eerder deze maand organiseerde voor alle mantelzorgers van Boxtel, wordt op dinsdag 28 juli opnieuw een natuurwandeling georganiseerd. Net zoals de vorige keer wordt er een tocht van ongeveer zes kilometer gewandeld door de Kampina, waarbij mantelzorgers ruim de tijd hebben om met elkaar in contact te komen en te genieten van de natuur.

De wandeling start rond 12.45 uur en zal duren tot ongeveer 16.00 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om nog even na te praten met een kopje koffie en wat lekkers. Mantelzorgers die graag mee willen wandelen kunnen zich tot vrijdag 24 juli opgeven bij Marieke Dijkshoorn via mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of 0411-655899.

Nieuwe fase voor Brede Scholen Boxtel

Boxtel - De Stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) heeft de afgelopen tijd een aantal grote veranderingen doorgemaakt. Vóór deze veranderingen was de invloed van de stichting voornamelijk gericht op de wijken waar zich een brede school bevond, inmiddels organiseert zij activiteiten door heel Boxtel, waar ook niet-brede scholen en kinderdagcentra bij worden betrokken. De scholen blijven hierbij leidend over de pedagogische visie en het jaarprogramma.

Om aan deze verandering recht te doen, worden de activiteitenkalenders die de stichting maandelijks uitbrengt aangepast. In plaats van de activiteiten te ordenen per locatie van de brede school, worden deze vanaf oktober geordend per wijk, zodat ook wijken waar zich geen brede school bevindt, worden uitgelicht.

Vanaf 1 augustus zal de Stichting BSB ook worden uitgebreid met de CultuurBox, die hiervoor deel uitmaakte van MiK Cultuureducatie. Op deze manier blijft deze culturele marktplaats voor Boxtel behouden.

Liempdse helpt Servië aan ziekenhuisbedden

Foto: Willemijn Wijdenes

Liempde - Ellie van Meurs uit Liempde zag de armoede en ellende in ziekenhuizen in het Servische Subotica en besloot er iets aan te doen. Met 24 ziekenhuisbedden, zeven tilliften, dertig douchestoelen en nog veel meer spullen van Zorggroep Elde, hulp van Stichting Brabant-Bihor, de gemeente Boxtel en uiteindelijk zelfs de Gamma kreeg ze dat afgelopen vrijdag voor elkaar.

"We zaten bij ons huisje in Servië met wat vrienden te praten over de sluiting van verzorgingstehuizen in Nederland en over al het materiaal dat ze daar over moeten hebben", vertelt Ellie. "We vroegen ons af wat daarmee zou gebeuren en ik besloot om bij terugkomst in Nederland eens hiernaar te informeren. De volgende morgen stond de directeur van het plaatselijke ziekenhuis al op de stoep; hij had via via al wat gehoord en was erg blij met mijn initiatief."

Dat is niet vreemd, aangezien de armoede in Servië volgens Ellie 'echt onvoorstelbaar' is. "Servië is ongeveer het armste land in Europa, maar wordt zelden geholpen", vertelt de Liempdse. "Ze zitten niet in de Europese Unie, misschien is dat de reden. Zwaar gehandicapte kinderen van veertien liggen daar nog in peuterbedjes, waarvan het voeteneind is weggehaald zodat ze hun benen kwijt kunnen. In kindertehuis Kolevka krijgen baby's en kleine kinderen twee luiers per dag, meer budget is er niet. De omstandigheden zijn erbarmelijk en de mensen daar proberen het allemaal draaglijk te maken, maar je kunt geen ijzer met handen breken."

Foto: Willemijn Wijdenes
Samen met medewerkers van de gemeente zet Ellie van Meurs alle spullen voor Servië klaar. Foto: Willemijn Wijdenes

Ellie informeerde bij Zorggroep Elde in Boxtel. Er bleken inderdaad veel ziekenhuisbedden over te zijn doordat verzorgingstehuizen hun deuren hebben moeten sluiten. En niet alleen bedden, ook tilliften en douchestoelen. "Ondertussen raakte ik ook aan de praat met Hans van Casteren, die met zijn Stichting Brabant-Bihor al jaren humanitaire- en ontwikkelingshulp verleent in de Roemeense provincie Bihor", aldus Ellie. "Hij stelde beddengoed en dergelijke beschikbaar. Dat was fantastisch."

Toestemming regelen om de spullen naar het Servische Subotica te vervoeren had heel wat voeten in de aarde. Ellie: "We hebben zoveel papierwerk moeten regelen, verschillende verklaringen in het Hongaars en in het Servisch, waar allerlei handtekeningen voor nodig waren. En dat alles om de Europese Unie uit te kunnen gaan en om vervolgens Servië in te gaan." Maar het lukte Ellie om alles te regelen en afgelopen vrijdag was het dan zover. Samen met medewerkers van de gemeente bracht ze alle bedden, tilliften en douchestoelen naar buiten bij Lindenlust. "Vorige week kregen we te horen dat er een vrachtwagen zonder laadklep kwam om de spullen op te halen", aldus Ellie. "Hoe we de spullen in die wagen moesten krijgen, was ons een raadsel. Toen ik dat vertelde tegen wethouder Marusjka Lestrade regelde zij meteen hulp van de gemeente, in de vorm van een heftruck."

De vrachtwagen werd in Liempde opgewacht door een Servische ambtenaar, die speciaal voor deze actie naar Nederland was gekomen. "In Subotica houdt hij zich speciaal met donaties bezig", vertelt Ellie. "Hij heeft alles samen met mij geregeld. Hij zal straks ook namens de stad alle spullen verdelen."

Even was het spannend of het allemaal wel ging lukken, omdat de vrachtwagen met stukken stond tussen Veghel en Eindhoven. Om 15.00 uur arriveerde de vrachtwagen uiteindelijk bij Lindenlust. De heftruck van de gemeente was toen net weg, omdat deze ergens anders nodig was. Ellie ging echter niet bij de pakken neerzitten en vroeg de Gamma om hulp. De bedrijfsleider aarzelde geen moment en besloot te helpen. "Hij stuurde iemand met een grote heftruck. Binnen drie kwartier stonden alle spullen in de vrachtwagen. Echt geweldig van de Gamma en dat helemaal gratis!"

En zo vertrokken de spullen vrijdag alsnog naar Servië waar ze vandaag, woensdag 22 juli, in Subotica worden uitgeladen. En zondag gaat Ellie zelf die kant op: "Ik ga graag ter plekke kijken of alles goed is aangekomen. Pas als ik het zelf heb gezien, ben ik er helemaal gerust op." Of het hierbij blijft voor de Liempdse? Waarschijnlijk niet: "Als ik dit heb afgewerkt, ga ik zeker kijken wat ik nog meer kan doen. Voor het kindertehuis bijvoorbeeld. Maar eerst dit project tot een goed einde brengen."

Zesdaags festival Gezond Bewegen in het Groene Woud

Foto: Het Groene Woud

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - Tussen 24 en 29 augustus staat het Groene Woud in het teken van gezond bewegen. Om het vijftienjarig jubileum van dit Nationaal Landschap te vieren wordt dan het zesdaagse festival 'Gezond Bewegen in het Groene Woud' georganiseerd, met een groot scala aan activiteiten door de hele regio.

Tijdens de eerste vier dagen organiseren lokale organisaties allerlei beweegtochten. Dat kunnen wandeltochten zijn, maar dat kan ook op de fiets of op andere manieren. Organisaties en verenigingen kunnen zich aanmelden voor zo'n beweegtocht via gezondbewegen@hetgroenewoud.com of 013-5454999. De organisatie van het Groene Woud zorgt voor extra promotie, onder andere via de website www.hetgroenewoud.com/gezondbewegen.

Op vrijdag 28 augustus vindt in het centrum van Liempde de themadag 'Gezond Bewegen in het Groen' plaats. Aan de hand van vier thema's worden verschillende aspecten van gezond bewegen belicht met workshops, presentaties en de 'bewegen in het groen'-markt. Ook hiervoor is het Groene Woud nog op zoek naar verenigingen en organisaties die hierover iets te vertellen hebben, maar ook bezoekers kunnen zich al aanmelden via communicatieteam@hetgroenewoud.com.

Zaterdag 29 augustus wordt de week op spectaculaire wijze afgesloten met een groots sportevenement in het Oisterwijkse Streekpark Klein Oisterwijk. Verschillende sportverenigingen en -clubs komen clinics verzorgen voor jong en oud en zo hun eigen sport of spel promoten. Enige voorwaarde is dat de sport te beoefenen moet zijn op een grasveld of in een bosachtige omgeving. Ook hier kunnen verenigingen en clubs zich nog voor aanmelden via gezondbewegen@hetgroenewoud.com of 013-5454999.

De Kaarsenmaker

Foto: Monique Fick

Tussen Vorsenpoel en De Dommel

Het gebruik van kaarsen gaat lang terug. Mensen gebruiken al lang dierlijke vetten om een soort kaarsen van te fabriceren. In Egypte zijn resten van kandelaars gevonden zo oud als de vierde eeuw voor Christus. Dat impliceert dat kaarsen al voor die tijd gebruikt zijn. Kaarsen worden dan gemaakt van dierlijke vetten, van bijenwas en in India zelfs van gekookte kaneel. In Noord-Amerika wordt vet van vissen gebruikt. Ook de Etrusken gebruikten al een soort kaarsen, gemaakt van touw dat in een vet of olie is gedrenkt.

Na de val van het Romeinse rijk wordt olie in Europa een stuk schaarser. De tot dan toe gangbare olielampjes worden daardoor te duur, waardoor kaarsen meer gebruikt worden. Gedurende de middeleeuwen wordt het maken van kaarsen een echt ambacht. De eerste gildes van kaarsenmakers komen in Engeland in de veertiende eeuw op.

Foto: Monique Fick

Middeleeuwse kaarsen
Middeleeuwse kaarsen worden gemaakt van koeien- of schapenvet. Het lont wordt gemaakt van vlas of katoen. Deze kaarsen hebben wel het nadeel, dat ze een nare geur verspreiden. Daarom wordt bij luxere gelegenheden ook bijenwas in plaats van dierlijk vet gebruikt. Deze 'recepten' blijven eeuwenlang onveranderd. Wel ontwikkelt de techniek van het kaarsen maken zich. Eerst worden kaarsen gemaakt door de op maat geknipte lonten herhaaldelijk in het vloeibare vet te dompelen. Vanaf de vijftiende eeuw worden kaarsen ook steeds vaker gegoten.

Nieuwe vetsoorten
Vanaf de achttiende eeuw ontstaan ook nieuwe soorten kaarsvet. Walvisvet doet zijn intrede als materiaal voor kaarsen. De kaarsen van walvisvet produceren geen nare geur en branden helder. Ook is het vet stevig en heeft het een lagere ontbrandingstemperatuur, waardoor de kaarsen niet smelten als ze in de warme zomerzon staan. Hierdoor worden de kaarsen populair en de kaars van walvisvet wordt dan ook de meest gebruikte kaars.

Aan het begin van de negentiende eeuw wordt er nog een nieuwe vetsoort ontdekt. In 1811 wordt een patent aangevraagd op stearine. Dit is ook een dierlijk vet, maar in tegenstelling tot de middeleeuwse kaarsen verspreidt dit vet geen nare geur als het verbrand wordt. In dezelfde periode wordt in de Verenigde Staten een machine om kaarsen te maken uitgevonden. Hierdoor wordt het mogelijk om kaarsen snel en goedkoop te produceren, waardoor de kaars echt een massaproduct wordt.

Bron: Daan Couwenberg, de geschiedenis van de Goudse kaars

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


Stuur foto's in van 'De auto van m'n opa'

Boxtel - Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een nieuwe aanwinst: de website 'De auto van m'n opa' (http://deautovanmnopa.nl). Het is een site over de bezitters van motoren en auto's in Noord-Brabant tussen 1906 en 1951, met de verhalen en beelden die daarbij horen.

De website laat avontuurlijke motorrijders zien en ondernemende automobilisten, oma in het zijspan, aparte modellen en nog veel meer. Het BHIC wil graag weten welke Brabanders een auto of motorfiets bereden. Aan het kenteken was te zien of een T-Fordje of Eysink-motor uit Noord-Brabant kwam. Als je tussen 1906 en 1951 in een auto of op een motor rondreed, kon iedereen aan je kenteken namelijk zien uit welke provincie je kwam. Want in tegenstelling tot tegenwoordig was het kentekenbewijs, of nummerbewijs zoals het toen heette, persoonsgebonden in plaats van dat het bij het voertuig hoorde. Zo'n persoonsgebonden kenteken werd uitgegeven door de provincie waar je woonde. Het provinciale nummerbewijs begon met een letter, gevolgd door een nummer. Voor Noord-Brabant was dat de letter N, maar dat was overigens geen opzet: Groningen kreeg de A, Friesland de B en zo verder. Voor Noord-Brabant 'klopte' het dus toevalligerwijs.

Tussen 1906 en 1951 zijn er ruim 99.000 'Brabantse' kentekens op naam uitgegeven. Daarvan is een database gemaakt met de naam en woonplaats van de eigenaar en soms met zijn of haar adres. Maar wat de officiële gegevens niet vermelden is met wat voor soort voertuig die eigenaar zich vervolgens verplaatste. Terwijl dat nu juist zo leuk is om te weten: wie had de eerste Chevrolettruck in het dorp? In wat voor luxewagen reed de fabrieksdirecteur rond? Met wat voor autobus begon de ondernemende vrachtrijder in de jaren '20 een lokale busverbinding? Er zijn toen best veel foto's gemaakt van al die motorvoertuigen. Men was gewoon trots op het nieuwe vervoermiddel en wilde dat ook laten zien.

Doe mee
Een aantal van zulke foto's is in openbare collecties terechtgekomen van archieven of heemkundekringen. Die staan deels al op de website. Maar BHIC denkt dat er nog heel veel schatten te ontdekken zijn in particuliere fotoalbums. Dus duik in je eigen familiealbums en kijk of daar foto's van auto's of motoren in zitten van vóór 1951. Stuur ze op, mét het verhaal van de auto van je opa! Dat kan via de website 'De auto van m'n opa'. Als het om een foto van een Boxtelse of Liempdse auto(mobilist) gaat, mag je de foto met bijbehorend verhaal eveneens mailen naar DeMooiBoxtelKrant: info@demooiboxtelkrant.nl. Wij besteden er dan in deze krant aandacht aan.

Gemeente steunt lopers Nijmeegse Vierdaagse

Wethouder Herman van Wanrooij overhandigt een T-shirt van de gemeente aan een deelneemster van de Nijmeegse Vierdaagse. Foto: Cock Stam

Boxtel - Afgelopen vrijdagavond zijn de Boxtelse, Lennisheuvelse en Liempdse deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse feestelijk uitgezwaaid in het gemeentehuis. De 99e editie van dit grootse wandelevenement ging gisteren, dinsdag 21 juli, van start en duurt tot en met vrijdag 24 juli.

In het werkcafé aan de Dr. van Helvoortstraat wenste de Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij de lopers namens het gemeentebestuur veel succes en overhandigde hen een T-shirt van de gemeente Boxtel. Muziekgezelschap 'Vierdaagseklocht', een samenstelling van leden van verschillende blaasorkesten uit de gemeente Boxtel, zorgde voor de muzikale omlijsting.

De Vierdaagseklocht zwaaide de lopers muzikaal uit. Foto: Cock Stam
Foto: BHIC
De Vierdaagseklocht zwaaide de lopers muzikaal uit. Foto: Cock Stam

Vrijdag 24 juli, de laatste dag van de Vierdaagse, vertrekt dit gezelschap samen met supporters met de bus naar Malden om daar de Boxtelse deelnemers aan te moedigen bij hun laatste kilometers. Wil jij ook mee met de bus? Dat kan! De kosten voor het meerijden bedragen 20 euro. Aanmelden kan via het mailadres dlo@boxtel.nl.

Struinen door het Stationskwartier met zomeravondrondleiding VVV

Deelnemers aan de rondleiding door het Stationskwartier bekijken oude foto's. Foto: Sandra Engels

Boxtel - In de maanden juli en augustus organiseert VVV Boxtel weer verschillende cultuurhistorische zomeravondrondleidingen. Zoals afgelopen donderdag, toen geïnteresseerden tijdens de wandeling door het Stationskwartier op verrassende wijze ervoeren hoe snel de Industriële Revolutie in Boxtel heeft toegeslagen.

Door de komst van de spoorwegen verdrievoudigde het inwonertal van Boxtel. Het gebied Stapelen heeft heel wat grond afgestaan om de ontwikkeling van Boxtel mogelijk te maken. Houtwerven, wasserijen en weverijen kwamen tot grote bloei. Op deze en vele andere historische feiten werden de deelnemers aan de wandeling door het Stationskwartier afgelopen donderdag gewezen. De volgende wandeling door dit interessante deel van Boxtel is op woensdag 26 augustus.

Naast de wandeling door het Stationskwartier biedt het VVV nog meer boeiende kijkjes in verschillende Boxtelse bezienswaardigheden. Deze zomeravondrondleidingen zijn tot eind augustus op woensdag- en donderdagavonden.

Foto: Sandra Engels

Route Sint-Petrusbasiliek
De route Sint-Petrusbasiliek neemt je op donderdag 30 juli en op woensdag 12 augustus mee langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. Je zult ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van 'Het Rijke Roomse Leven'. Het Bloedwonder met zijn Bloedprocessie die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift gaan de kerkdeuren voor je open en kun je je even laven aan het interieur van deze schitterende basiliek.

Molenroute
De Molenroute laat je morgen, op donderdag 23 juli, en op donderdag 6 augustus kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Via deze rivier staat Boxtel al heel vroeg in verbinding met belangrijke steden. Laat je verrassen door de sporen uit het verleden en kom een woensdag- of donderdagavond meelopen. Je zult plekjes ontdekken die je nog nooit hebt gezien.

Route Kasteel Stapelen
De route Kasteel Stapelen laat op woensdag 5 en donderdag 27 augustus zien wat voor invloed de Heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in Boxtel, maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje en Lodewijk XIV hebben zelfs wel eens op het kasteel geslapen. Wil je weten hoe de Heren van Boxtel echte ridders zijn geworden? Sluit aan bij deze wandeling en de kasteeldeuren gaan voor je open om de ridderzaal en ook de kapel te betreden.

Binnendommeltjestocht
De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de Motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Het is interessant te zien hoe de Heren van Boxtel hun waterhuishouding regelden, waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. Wandel op woensdag 29 juli en op donderdag 13 augustus mee en ervaar 'Boxtel Binnen de Bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen.

Route Heilig Hartkerk
De route Heilig Hartkerk start vandaag, op woensdag 22 juli, en op donderdag 20 augustus met een inkijkje in de kerk nu het nog kan. In januari 2015 is de kerk aan het kerkelijk gebruik onttrokken, maar toch nog steeds een bezoekje waard. In het buurtschap Breukelen verrees in 1901 de Heilig Hartkerk. Het gehucht groeide uit tot een geheel nieuw centrum. Hoe reageerde 'Boxtel Binnen de Bruggen' hierop? Loop mee en je zult Boxtel voortaan met andere ogen zien. Deze tocht start om 19.00 uur bij de Heilig-Hartkerk.

Wil je graag meelopen, meld je dan aan bij VVV Boxtel, Markt 36, via 0411-685443 (bij geen gehoor via 06-22562001) of zorg dat je vóór 18.50 uur aanwezig bent bij de VVV of voor de Route Heilig Hartkerk bij die kerk. Meer info via rondleidingen@vvvboxtel.nl. De routes kosten 2 euro per persoon.


Gradjan Buss bakt ze voortaan zelfstandig bruin

Boxtel - Bakkerij Schellens, al jaren een vast vertrouwd gezicht in Winkelcentrum Oosterhof, verandert van naam: Gradjan Buss Brood & Banket.

"Voor de klanten verandert er niets", benadrukt eigenaar Gradjan Buss. "Maar na vijf jaar deel te hebben uitgemaakt van een franchiseformule, is de tijd nu rijp om zelfstandig verder te gaan." De bakker heeft inmiddels een grote vaste klantenkring opgebouwd en mag nog elke week nieuwe gezichten in zijn zaak verwelkomen. "Ik heb een goede reputatie opgebouwd, die garant staat voor kwaliteit. Dat blijft hetzelfde, alleen wordt met mijn naamsverandering ook de uitstraling van de zaak opgefrist."

"Bakkerij Schellens verdwijnt uit Boxtel, maar mijn brood komt nog steeds bij hen vandaan", zo vertelt de bakker. "Om de versheid van mijn producten te garanderen, ga ik nu veel meer zelf afbakken. Aan mijn gebak verandert niets, dat maak ik al jaren zelf."
Ook staat Gradjan nog steeds met hetzelfde, vertrouwde team in de zaak. Zij verwelkomen iedereen graag bij Gradjan Buss Brood & Banket.

Zorggroep Elde leidt mensen op tot gastvrijheidsmedewerkers

Boxtel - Zorggroep Elde heeft sinds kort een nieuwe functie: de gastvrijheidsmedewerker. Het gaat om een brede functie waarbij gastvrijheidstaken en voeding samengaan, en waarvoor inmiddels 21 medewerkers zijn opgeleid.

Zorggroep Elde laat weten het zeer belangrijk te vinden dat haar medewerkers een goede opleiding genieten en breed inzetbaar zijn. Vandaar dat er geïnvesteerd is om deze 21 medewerkers op te leiden tot deze functie, met taken die variëren van het ontvangen van nieuwe gasten, receptiewerkzaamheden en het koken en serveren van maaltijden.

De gastvrijheidsmedewerkers zijn al enige maanden actief in het Buitenhuis in Esch. Ad van Rozendaal, de zorgondernemer van het Buitenhuis is daar erg trots op: "Onze gastvrijheidsmedewerkers zijn van alle markten thuis. Gastgerichtheid staat voorop. Ze doen alles wat nodig is zodat al onze gasten zich prettig voelen."

Nieuw artikel

K T L J X B S L O T K L I M S K
N O T O L E P Y N S U E A S N P
A H W I U R T E T T I W C E T O
M B P E X G M Q R A U T E I A O
N I U R T E N E O R G C R T N O
E B D D S T L I P T N D U K E X
I O P S U A A O S A J T J G N W
E L A G L P P I R I R I E E I B
N L R A D P J F T E R Z N L F G
K E I D J E E D C K T N D E T U
T T J T I D S H N I E C I T H M
R J S S R E T A R R A K U R L S
P E E U T B R E L R G I L U J C
T S O R S F U E D A F I N I S H
F T A B D J I R T S D E W G C P
E O N A O W P C S R C G S M K M

K T L J X B S L O T K L I M S K
N O T O L E P Y N S U E A S N P
A H W I U R T E T T I W C E T O
M B P E X G M Q R A U T E I A O
N I U R T E N E O R G C R T N O
E B D D S T L I P T N D U K E X
I O P S U A A O S A J T J G N W
E L A G L P P I R I R I E E I B
N L R A D P J F T E R Z N L F G
K E I D J E E D C K T N D E T U
T T J T I D S H N I E C I T H M
R J S S R E T A R R A K U R L S
P E E U T B R E L R G I L U J C
T S O R S F U E D A F I N I S H
F T A B D J I R T S D E W G C P
E O N A O W P C S R C G S M K M

Foto: Mark van der Pol

Teun Kouwenberg

tourdefrance
wedstrijd
sport
juli
utrecht
parijs
wildcard
tijdrit
wielrennen
start
finish
peloton
slotklim
ritzege
klassement
bergetappe
geletrui
groenetrui
bolletjes
wittetrui
lapjestrui
rustdag
strijdlust
frankrijk

Erwin Holowacki

Optreden The Explosion Rockets bij Denziz

The Explosion Rockets nemen je mee terug naar de Golden Oldies uit de fifties and sixties. Foto: The Explosion Rockets

Boxtel - Liefhebbers van muziek uit de fifties en sixties kunnen zaterdag 22 augustus hun hart ophalen bij Partycentre Denziz. Voor de vijfde keer zullen The Explosion Rockets het publiek daar trakteren op een avond vol wervelende rock 'n' roll.

The Explosion Rockets worden in heel Nederland en zelfs in België, Luxemburg en Duitsland gevraagd en zijn onder andere door het popblad The Jubop uitgeroepen tot beste rock 'n' rollband van Nederland. Al vier keer eerder stond de band op het podium van Denziz aan de Stationsstraat 71 te Boxtel. Steeds was de zaal afgeladen vol en de sfeer fantastisch.

Zanger Ruud Kuijpers kruipt in de huid van Elvis, maar even zo gemakkelijk in die van Ricky Nelson of Cliff Richard. De band heeft een geweldige uitstraling en weet het publiek vanaf de eerste noten tot aan het laatste slot-accoord te boeien. Het plezier waarmee de jongens spelen slaat ook meteen over op de zaal. Het valt overigens op, dat vanaf de eerste nummers tot na de laatste toegift de dansvloer vol staat. Naast rock 'n' roll speelt de band ook prachtige ballads en mooie instrumentale gitaarmuziek.

Foto: Foto: The Explosion Rockets

Wil je verzekerd zijn van een goede zitplaats in de zaal van Denziz, kom dan op tijd. De zaal gaat om 20.00 uur open, de band begint om 21.00 uur en speelt tot 01.00 uur. Kaarten kosten 8 euro per stuk en zijn te verkrijgen bij Thom Sens via 06-45928586 en Cees Veenstra van Partycentre Denziz Boxtel via 06-343348594. Kaarten aan de zaal, mits nog voorhanden, kosten 10 euro. Meer informatie vind je op www.explosionrockets.nl.


Rabobank zoekt activiteiten voor vrijwilligersdag

Boxtel - Op 3 oktober organiseert de Rabobank Hart van de Meierij een vrijwilligersdag. Op die dag staan meer dan honderd medewerkers van de bank klaar om allerlei activiteiten uit te voeren voor de lokale gemeenschap. De bank hoopt zo de banden met haar omgeving verder te versterken.

Heb jij een activiteit waar je wel wat extra hulp bij kunt gebruiken? Dan kun je je aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.rabobank.nl/hvdm. Het mag van alles zijn, of het nu gaat om een reguliere activiteit of iets eenmaligs. Het begeleiden van zorgbehoevenden, het verven van een clubhuis of onderhoud verrichten aan het terrein van je sportclub, het kan allemaal.

De vrijwilligers van de Rabobank zijn op 3 oktober volledig inzetbaar tussen 9.30 en 13.30 uur. Mocht je meer willen weten, bel dan naar de de afdeling Marketing Communicatie en Coöperatie op nummer 0413-491420.

Vervolg van pagina 7

Nieuwe naam Villa het Hof wordt 'De Rechter'

De opening van 'De Rechter' staat gepland op maandag 14 september. Voor het zover is, wordt er hard gewerkt aan de verbouwing. En die verloopt niet zonder obstakels. "Het gaat hartstikke goed", vertelt John, "maar we zijn meer dingen tegengekomen dan gehoopt. Er is bijvoorbeeld veel sprake van houtrot. Dat vraagt veel aandacht, dus we herstellen alles op de juiste manier, zodat we er dadelijk weer jaren tegen kunnen."

Naast de verbouwing en inrichting van het pand, loopt ook de aanwas van nieuw personeel erg voorspoedig. "We zijn een heel eind rond met vast personeel", aldus Van de Langenberg. "We hebben een mooie groep vakkundige professionals om ons heen verzameld. Daar ben ik erg blij mee. Wel zijn we nog op zoek naar ambulante medewerkers voor in de keuken en de bediening. En ook een leerling-kok is van harte welkom."

Geleidelijk begint alles vorm te krijgen en dat geeft de ondernemer een goed gevoel. John: "Ik kan niet wachten tot het 14 september is en 'De Rechter' zijn deuren kan openen voor publiek. We gaan er iets heel moois van maken, daar ben ik van overtuigd!"

DeMooiBoxtelKrant gaat met vakantie Geen krant op 12 en 19 augustus

Foto: Rabobank Hart vd Meijerij

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - Het is zomervakantie en ook de redactie van DeMooiBoxtelKrant neemt een paar weken rust. Dit betekent dat er geen krant verschijnt op woensdag 12 en op woensdag 19 augustus. Op woensdag 26 augustus valt DeMooiBoxtelKrant weer op je deurmat.

Dat brengt ons op de volgende vraag: waar lees jij DeMooiBoxtelKrant deze zomer?

Foto: Rabobank Hart vd Meijerij
Foto: Willemijn Wijdenes

Ga je dit jaar op vakantie of blijf je thuis? Oftewel: waar sla jij deze vakantie DeMooiBoxtelKrant open? Maak een foto van onze krant op jouw vakantiebestemming en stuur deze naar redactie@demooiboxtelkrant.nl. De leukste en origineelste foto's zie je terug op onze Facebook-pagina, www.mooiboxtel.nl en wellicht in de krant.

Waar je jouw favoriete krant ook mee naartoe neemt, we wensen je een hele fijne vakantie!

Mijn Mooi Boxtel: Mireille Vugs

Foto: Mireille Vugs

Boxtel heeft prachtige natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden, ik mag dan ook graag flinke stukken wandelen in de omgeving. Het mooist zijn de onverwachtse zaken: een stiltetuin, een openlucht-fitnessruimte, een ooievaarsnest met kuikens, een reiger die voor je neus op de wieken gaat. Zo'n verrassing was het lichtspel van de zon door de glas-in-lood ramen van de Sint-Jozefkapel in Lennisheuvel.

Het is goed te merken dat de vakantieperiode is begonnen. Er staan bijna geen files meer op de weg, auto's met een caravan of vouwwagen erachter zijn even niet weg te denken uit het snelweg-beeld en veel huizen geven een verlaten maar opgeruimde indruk.
De plantjes staan er gelukkig goed bij dankzij de zorg van een goede buur of een familielid. Ook de post wordt dagelijks even van de voordeurmat gehaald en in keurige stapeltjes op de eetkamertafel gelegd die voor het raam staat. Als het 's avonds donker wordt blijft jouw huis ook donker, net als dat van de buren overigens. Heerlijk, wij zijn even op vakantie. Lekker weg. Maar is dat wel zo, ga je wel lekker weg?

Als er tijdens de vakantie met de goede buur wordt gebeld kunnen wij het niet nalaten om toch even te vragen of alles goed is met het huis en of er nog bijzonderheden zijn. Toch even die onzekerheid. Is mijn huis nu een te makkelijk doelwit voor inbrekers?

Nu kun je van je huis natuurlijk een onneembaar fort maken door het plaatsen van rolluiken, camera's en een inbraakalarm. Als er dan een alarm is krijg je daarvan op je vakantieadres een melding en kun je zelfs de beelden van de in en rond je huis geplaatste camera's op je smartphone of tablet bekijken. Of je dan nog lekker op vakantie bent is nog maar de vraag. Mij persoonlijk lijkt het niet prettig. Daarnaast kosten al deze inbraakvertragende maatregelen geld en niet iedereen kan of wil dit eraan uitgeven.

Om je huis toch een beetje een bewoonde indruk te geven en inbrekers onzeker te maken of er nu wel of niet iemand thuis is zijn hier een paar tips of opdrachten voor de goede buur:
- Leg de post op een plek die vanuit de tuin en de straat niet zichtbaar is. Bijvoorbeeld op de trap of in een kast.
- Zorg dat er in huis afwisselend een of meerdere lampen branden. Met een gecombineerde tijd- en schemerschakelaar gaan ze op het juiste moment aan en bepaal je zelf hoelang ze aan blijven.
- Laat een deel van de vuile vaatwas (bijvoorbeeld een ontbijt bordje met een koffie kopje) op tafel staan.
- Laat de goede buur gordijnen of luxaflex regelmatig openen of sluiten.
- Zorg dat de sleutels van de deuren en ramen niet in het slot zitten en dat de deuren eventueel op de klem zitten.

Met deze tips maak je het voor een inbreker in elk geval een stukje lastiger.

O ja, en dan nog dit. Als wij op onze vakantiebestemming zijn vergeten wij vaak dat ook daar boeven rondlopen en lopen we lekker ontspannen rond zonder eigenlijk goed op onze spullen te letten. Dit moet ook gewoon kunnen, maar zorg er wel voor dat je je paspoort en bankpassen veilig bij je draagt bijvoorbeeld in een tasje onder je kleding. Met deze tips wens ik jou een goede vakantie.

Veilig op vakantie met preventietips van de politie

Boxtel - De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Omdat zij vaak eenvoudig de woningen er uitpikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn, luidt het advies van de politie: geef het huis een bewoonde indruk.

Tegenwoordig zien inbrekers niet alleen aan je woning of je wel of niet thuis bent, ook zij gaan mee met hun tijd en zijn online te vinden. Dus bescherm jezelf ook op het internet goed en maak geen melding op Twitter, Facebook, MySpace, Instagram of op je weblog dat je op vakantie gaat en hoe lang je wegblijft. Anders maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.

Met de volgende tips kun je jouw bezittingen hier goed beschermen terwijl jij ergens anders geniet van je vakantie:
- Vraag je buren om je woning in de gaten te houden en hun auto af en toe op je oprit te parkeren.
- Vraag een familielid om enkele dagen in je huis te verblijven.
- Breng je kat of hond niet naar een pension, maar regel oppas aan huis.
- Laat je planten in de vensterbank staan en vraag of iemand ze water geeft.
- Gebruik een tijdschakelaar voor je verlichting.
- Laat je post ophalen en uit het zicht leggen.
- Laat geen volle vuilniszakken bij je huis achter en vraag of iemand de kliko aan de straat zet en deze ook weer binnenhaalt.
- Zet je fiets of brommer altijd op slot, ook als deze binnenstaat.
- Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar je met vakantie bent. Zorg ervoor dat ze in geval van nood je woning in kunnen. Laat trein en/of vluchtgegevens voor ze achter. Geef het merk, type en kenteken van je auto op.
- Maak geen melding op social media of op je weblog dat je op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met het afwezigheidsbericht op je voicemail en de out-of-officereply in je e-mailprogramma. Wees je ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.

Ook als je niet op vakantie gaat is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Neem deze tips daarom altijd in acht:
- Sluit ramen en deuren altijd af.
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan.
- Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.
- Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn géén
'geheime plaatsen'.
- Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos).
- Zorg dat je geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
- Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur
bijvoorbeeld een bankkluisje.
- Plak geen afwezigheidsbriefje op je deur.
- Zorg voor voldoende buitenverlichting; er wordt vaak ingebroken aan de voor,- en
achterzijde.
- Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.
- Graveer postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen.
- Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg.

Belangrijke telefoonnummers
Bij spoed/heterdaad: 112
Andere gevallen: 0900-8844
Misdaad Anoniem: 0800-7000
Noteer signalementen en eventuele kentekens.

Genieten van het buitenleven zonder ongelukken

Boxtel - Zodra de temperatuur oploopt, komen de barbecue's, tuinfakkels en vuurkorven te voorschijn. Dat is natuurlijk ontzettend gezellig en zorgt voor aangename, lange zomeravonden. Maar het kan ook gevaarlijk zijn en nare gevolgen hebben.

Wil de barbecue maar niet aangaan, gebruik dan nooit spiritus. Brandende spiritus is niet te zien en kan daardoor grote schade aanrichten. Ook kan de vlam terugslaan in de fles, waardoor deze kan ontploffen. Gebruik liever een brandgel of aanmaakblokjes. Houd dan nog afstand en zorg dat kinderen uit de buurt van de barbecue blijven.

Dit geldt uiteraard ook voor tuinfakkels, brandende kaarsen, tuinhaarden en vuurkorven. Zorg dat deze op een veilige plek staan. Dus buiten bereik van kinderen, bloemen en planten en van kozijnen en gordijnen. Zorg dat je bij open vuur altijd een emmer water in de buurt hebt staan om te kunnen blussen.

Stop op tijd met stoken en laat het vuur uitbranden voordat je naar bed gaat. Schep eventueel de asresten in een ijzeren emmer of terracotta pot om ervoor te zorgen dat de smeulende kolen geen schade aan kunnen richten. Brandt het vuur nog hevig als je weg wilt gaan? Blus het dan met water.

Trek je erop uit bij mooi zomers weer, let dan goed op met roken en open vuur. Gooi geen brandende sigaretten of lucifers weg tijdens je boswandeling en maak geen gezellig vuurtje. In Nederland is het stoken van vuren in de openlucht sowieso sinds mei 2003 verboden.

Mocht het ondanks goede voorzorgsmaatregelen toch uit de hand lopen met vuur en zich persoonlijke ongelukken voordoen, blijf dan altijd kalm en stel het slachtoffer gerust. Houd de brandwond minstens tien minuten onder lauw, stromend water en neem direct contact op met de huisarts of hulpdiensten.

Vario Beveiliging vergroot pakkans criminelen

Boxtel - Sinds juni heeft Vario Beveiliging ook een vestiging in Boxtel. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lelystad. Na Den Bosch is het bedrijf nu ook neergestreken in Boxtel aan de Havervelden.

Naast het industrieterrein waar Vario Beveiliging nu actief is, zijn ondernemers uit het centrum en ook particulieren reeds op de hoogte van de komst van Vario. Het aantal overvallen op winkels en bedrijven is sterk afgenomen, en heeft zich verplaatst naar privéwoningen. Ook op dit gebied heeft Vario Beveiligingen veel te bieden. Of het nu een vakantieperiode betreft of het hele jaar rond, Vario waakt conform afspraak over uw eigendommen.

Het personeel van Vario Beveiliging staat continue in verbinding met de eigen video-servicecentrale/meldkamer en is voorzien van de nieuwste technieken, zodat ook zijzelf goed beveiligd zijn en zij zich volledig kunnen richten op de veiligheid van hun opdrachtgevers en hun bedrijven en bezittingen. Door de combinatie videomeldkamer en surveillance is effectiever handelen mogelijk . Door nauwe samenwerking met de hulpdiensten en door gebruik van live-view, is de pakkans van de daders vele malen groter.

Neem voor meer informatie contact op met Vario Beveiliging via 0411-769058/06-41115256 of info@variobeveiliging.nl, www.variobeveiliging.nl, www.variomeldkamer.nl.

Jos Hendriks

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Jos Hendriks was 39 jaar werkzaam in het onderwijs in Boxtel, voornamelijk als leraar Nederlands en decaan op de Bracbant Havo. Hij heeft in die tijd een groot gedeelte van Boxtel in de klas gehad, en hen de fijne punten van de Nederlandse taal en literatuur bijgebracht. Hoe is het nu met hem?

Jos komt oorspronkelijk uit Deurne, uit een gezin met vier jongens. Zijn vader bracht de krant rond. "En wij dus ook", lacht Jos. "Maar wij kregen er niet voor betaald. We begonnen daar iedere dag mee, dan eerst naar de kerk en dan pas eten. Dan zat je in de kerkbanken af en toe wel te vergaan van de honger, hoor. In de zesde klas kreeg ik een test waaruit bleek dat ik naar het gymnasium kon. Dat beviel me helemaal niet. De leraar Frans bijvoorbeeld, sprak alleen maar Frans in de klas. Die kinderen van de notabelen hadden dat thuis of op vakantie wel meegekregen, maar ik snapte er niks van. En tegenwoordig heb je mentoren en gesprekken, maar toen was dat nog niet het geval. Je werd in een bank gestopt en je kreeg geen hulp, ook al huilde je de ogen uit je kop. Maar ik kreeg toch wat steun van de zittenblijvers in de klas en toen ging het wel. Ik heb het gymnasium uiteindelijk netjes in zes jaar afgemaakt."

"Mijn grootouders hadden vroeger een sigarenzaak waar ze ook veel boeken verhuurden. Nadat die zaak failliet ging, zijn de meeste van die boeken overgegaan naar een patronaat, maar ik heb er toch veel kunnen lezen. Daar heb ik mijn liefde voor lezen vandaan, waardoor ik voor een studie Nederlands koos. In 1967 kwam ik aan in de studentenstad Nijmegen, midden in de roerige jaren daar. In Parijs waren de grote studentenrevolten en ook Nijmegen kende een erg progressieve, rebelse studentengroep. Overal zaten grote plakkaten op de muren en alles ging over Marxistische literatuur. Ik viel regelrecht in die toestanden. Ik zat niet in de studentenvakbond, maar wel in de faculteitsvereniging. Daar werd echt overal over gediscussieerd, van de benoeming van professoren tot wat voor wc-papier we kregen."

"Ik kwam daar binnen als iemand die gewoon erg van lezen hield, maar toch ben ik taalkundige geworden. Vooral oude talen fascineren me. Gotisch, Sanskriet en de oude Slavische dialecten, het is net alsof je geheimschrift leest. Ik dacht toen dat ik de wetenschappelijke kant in zou gaan, maar daar was geen werk in te vinden. Dus ging ik vanaf 1969 op de Puch naar het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Daar was een stageplaats waar je ook je onderwijsbevoegdheid kon halen. Het lesgeven beviel me enorm. Lekker veel vertellen. Als je erover praat is het Nederlands. Ik was niet verheven, hoogstaand of bekrompen, maar ik was wel de baas. Elke les is een toneelstukje dat je opvoert, waar je als acteur probeert om je publiek enthousiast te maken. Toen ik in 1972 klaar was met studeren en mijn doctoraal had gehaald, ben ik gaan werken op de Bracbant Havo."

"Als hobby ben ik bij de vrijwillige brandweer gegaan. Ik vond het leuk om in mijn vrije tijd iets heel anders te doen. Ik ben zelfs bevelvoerder geweest, maar dat was omdat het moest. Mij ging het om het rijden met dat grote, rode monster. Op school gaf het wel eens conflicten, omdat ik soms plotseling weg moest. Maar dat hebben ze leren gedogen. Ook mag ik graag biljarten. Ik kan er geen hout van, maar ik doe het al veertig jaar. Toch ben ik wel eens kampioen van Boxtel geweest. We zijn nu net met acht man een nieuwe groep begonnen in Café De Kom, maar die heeft nog geen naam."

De Bracbant Havo is in 2001 gefuseerd met het JRL. "De gymnasiumleerlingen waren echt niet anders dan die van de havo en ze waren me allemaal even lief. Het samenvoegen van de leraren was echter een stuk moeilijker. Hoewel we al jaren veel samenwerkten, waren we toch aan beide kanten in onze gewoontes vastgeroest. Het JRL was wat zakelijker en afstandelijker, terwijl de havoleraren meer een soort jeugdwerkers waren. Toch waren we allemaal van goede wil en is na een paar jaren wennen alles helemaal goed gekomen."

In 2011 was het tijd voor Jos om met de VUT te gaan. Geheel in stijl wilde hij zijn laatste jaar nog even flink klappen, maar het noodlot bepaalde anders. "Ik had van alles gepland, met feesten en verrassingen, maar het is er niet meer van gekomen. Net voor de kerst kreeg ik hartklachten. Ik ben eerst gedotterd en kreeg daarna een openhartoperatie. In september van het volgende jaar heb ik nog wel een afscheidsles gehad, maar toen waren de meeste leerlingen die ik kende al weg. Toch heb ik heel veel kaarten gekregen van leerlingen met allerlei teksten en gedichten. Dat was echt enorm mooi."

De gezondheidsklachten waren nog niet voorbij. Een jaar later kreeg Jos een aneurysma en een jaar daarna kwamen de hartklachten terug. "Uiteindelijk is het allemaal gerepareerd en kon ik echt met pensioen. Op de kleinkinderen passen bijvoorbeeld. Niet op een vaste dag, want dat wil ik niet, maar toch komen ze vaak langs. Ik mag ook graag fietsen, maar dan wel op mijn gemak, lekker langzaam. Verder heb ik gewoon een rustig en minzaam leven. Ik denk dat juist doordat ik die medische problemen gehad heb, ik des te meer van mijn pensioen geniet. Je gaat de kleine dingen zien. Gewoon rustig op een bankje zitten en kijken naar de vogels."

Luchtpost uit Nieuw-Zeeland: Wim Bevers

Foto: Wim Bevers

De trouwe lezer van de Luchtpost kan zich misschien nog wel herinneren dat ik in een eerder bericht sprak over de wederopbouw van Christchurch na de aardbevingen. Op 31 mei ben ik getuige geweest bij een implosie van een gebouw van vijftien verdiepingen hoog in het centrum van deze stad. Dat is de hoogte van een Hoogheemflat met nog eens zes verdiepingen erbovenop. Wat een ervaring was dat.

Ik hoorde op de radio dat zondagmiddag om vijf uur het beschadigde politiebureau met 185 dynamietstaven opgeblazen zou worden. Het advies was om uit het stadscentrum weg te blijven maar… dat noemen we 'reversed psychology', dus duizenden mensen kwamen kijken.

Ik besloot dat op mijn rijpe leeftijd (65) mijn kansen om zoiets indrukwekkends nog eens te zien erg klein zijn. Dus tufte ik om een uur of drie in de middag mooi naar Christchurch toe. Ik had een plan uitgewerkt: de auto parkeren en op veilige afstand een mooi plekje vinden met goed zicht waar ik het hele gebeuren goed kon aanschouwen. Ook moest ik een snelle ontsnappingsroute hebben, want ik heb een hekel aan dat stof - wie weet wat voor giftige goedjes daarin hangen. Vandaar dus ook een goede windpositie. Nou was het geluk aan mijn zijde en binnen vijf minuten had ik m'n stekkie. Dus zat ik een dik uur van te voren op m'n muurtje met een koud achterwerk te wachten op de knallen.

Links van me kwam een jongen van een jaar of tien zitten die ik af en toe m'n verrekijker gaf, als hij keek dan praatte hij niet. Hij vroeg zijn moeder (die twee plaatsen rechts van me zat) iedere dertig seconden hoe lang het nog duurde. Rechts van me zat een moeder met een vijfjarig meisje dat steeds maar wilde weten waarom ze dat gebouw gingen opblazen. Ze mocht niet op het muurtje gaan staan want dan gingen ze meteen naar huis. Haar vader was politie-agent maar die was niet in het gebouw. Een uur is lang in zo'n situatie. Toen kwam er een kerel aanlopen met een keukentrap waar hij op wilde gaan staan. 'Oprotten jongen, wij zijn er al drie kwartier, dit is ons plaatsje!' (bloast 'm nou gaauw op, docht ik, mar ik zin ut mar nie). Na een paar minuten ging er een vent met een Mexicaanse hoed voor ons door, maar die stopte gelukkig niet. Nog twee minuten te gaan, toen een grote rode bus aan kwam gereden. De chauffeur kreeg honderden kwaad kijkende gezichten. Dus die reed gelukkig door.

Een laatste blik door mijn verrekijker naar dat gebouw waar ik een paar jaar geleden nog verschillende weken herstellende werkzaamheden had verricht. M'n hart bonsde hevig in mijn keel dacht ik - je zou er wat van krijgen - maar gelukkig was het zo'n opgeschoten lummel met z'n stereo in z'n Mazda die nog even langskwam. M'n hart was ok. Het bevordert je observatievermogen als je je een tijdje op zo'n muurtje zit te vervelen.

Nog twintig seconden. Stilte. De tienjarige jongen vroeg nog een keer aan z'n moeder hoe lang nog? Moeder was te druk met d'r selfie. Het vijfjarig meisje mocht op het muurtje gaan staan…tien seconden. Ik stond op, het kon me niet schelen wie er achter me was…KNAL… er gebeurde niets... vijftien seconden… nog zo'n enorme, ijzige knal en daar ging het gebouw dat vanaf de zeventiger jaren dienst had gedaan. Een grote massa betonnen balken, muren en vloeren. De grond schudde hevig als bij een aardbeving. Het was triest, spectaculair, enorm, krachtig, onvoorstelbaar indrukwekkend, het stof begon langzaam onze kant op te komen. Ik had gezien wat ik wilde zien. Ik liep terug naar de auto met m'n gedachten. Ik had er de pas in maar het stof was vlugger. Ik dacht van alles. Gedurende een van de aardbevingen is er een gebouw van vijf verdiepingen ongecontroleerd ingezakt met 89 doden en vele gewonden, eventjes werd ik wel wat emotioneel. Ik dacht aan die mensen in Nepal. Als de eerste reactie verwerkt is, word je toch wel even stil.

Waarom wil een mens zoiets zien? Is het een vorm van ramptoerisme? Wat heb je toch mazzel als je zonder kleerscheuren door het leven gaat. We leven gewoon verder met weer een nieuwe ervaring die ik niet had willen missen. Voor de bouwvakkers en slopers onder de lezers, op het internet onder 'Christchurch Implosion' kun je wel wat interessante videobeelden zien. Houdoe.

Afscheid van juffrouw Els met een boodschap

Els van der Hauw bood bij haar afscheid van Jenaplanschool Molenwijk een kleurrijke giraffe aan. t

Boxtel - Een afscheid met een toneelstuk. Het zal niet de eerste keer zijn dat er op die manier een docente wordt uitgezwaaid die na een dienstverband van tientallen jaren vertrekt bij haar school. Het bijzondere was dit keer echter dat Els van der Hauw deze viering zelf voor haar rekening nam, afgelopen donderdag in de Boxtelse Jenaplanschool Molenwijk.

Vrijdag had zij daar haar laatste werkdag. Juffrouw Els heeft 34 jaar gewerkt op de 'Molenwijk' en heeft ervoor gekozen om vroegtijdig met pensioen te gaan. Ze begon haar loopbaan bij de kleuters en stond daarna jarenlang in de middenbouw. Het afgelopen jaar heeft zij haar schoolcarrière afgesloten bij de kleuters. Els was al een vertrouwd gezicht toen de Molenwijkschool nog aan het Ronduutje in Boxtel zat en maakte in 2005 de verhuizing mee naar het huidige onderkomen aan de Speelmanstraat.

Donderdagmiddag heeft zij voor de leerlingen een zelfgeschreven viering opgevoerd. Els heeft altijd een passie gehad voor muziek en het schrijven van mooie verhalen. Ook het spelen van toneel is een grote hobby van haar. Deze kwaliteiten kwamen allemaal tot hun recht in haar eindviering. Het was een verhaal met een boodschap: zorg goed voor elkaar.

Dat kwam ook tot uiting in het afscheidscadeau dat Els de kinderen heeft gegeven: een giraffe van Ninaber. Ocean Sole is een kunstenaarscollectief uit Kenia dat kleurrijke dierenbeelden maakt van gebruikte teenslippers, ook wel flipflops genoemd. De Boxtelse broers Nicholas (31) en Michael (28) Ninaber van Eijben zijn hiervan de distributeurs. Michael was een paar jaar geleden in Kenia voor een stage en kwam in contact met Ocean Sole. In de omgeving van de hoofdstad Nairobi worden deze slippers verzameld, die na gebruik veelal op straat worden weggegooid en vaak in de oceaan belanden. Het draagt daarmee bij aan de plastic soep, een eiland van afval en plastic in het noorden van de Grote Oceaan dat inmiddels een geschatte omvang heeft van 34 keer Nederland. Met behulp van lijm maken de kunstenaars nu kleurige blokken van de slippers, waaruit allerlei beelden gehouwen worden. De focus ligt vooral op dieren uit de Afrikaanse savanne, zoals olifanten, giraffen en neushoorns.

Els had haar afscheidsverhaal hier ook op gebaseerd. De giraffe die zij de school cadeau heeft gedaan, krijgt een mooi plekje op het podium waar wekelijks de openingen en vieringen plaatsvinden. Op datzelfde podium hadden collega's en leerlingen donderdag nog warme woorden voor Els ter gelegenheid van haar vertrek.


Foto: Heemkundekring Boxtel

Boxtel (Kasteel): Poortgebouw en Brug, tussen 1650-1850.
In documenten uit 1293 is voor het eerst sprake van Kasteel Stapelen, maar het is waarschijnlijk ouder. Het kasteel is verschillende keren verbouwd. Zo werd het bijvoorbeeld in 1858, na de aankoop door de heer Mahie, in neogotische stijl gerenoveerd. Op deze foto staat Kasteel Stapelen nog afgebeeld in de meest authentieke vorm (± 1680). De foto met de wapens is gemaakt van een gravure van Henricus Laufé (uitgever J. van Croes).
Op de binnenplaats staan voor de Oranjerie, Ridderzaal en Kapel nog een groot gebouw, stammend uit de zeventiende eeuw, en een daaraan grenzende uitbouw, die van het 'Oude Gedeelte' van Stapelen vroeger een compact bouwblok maakten. Deze gebouwen zijn reeds vóór 1858 verdwenen. Het Poortgebouw is hier ook nog redelijk authentiek, dat wil zeggen nog zonder de pinakels (arkeltorentjes) en de kantelen die van 1858 dateren. Ook heeft de Hoofdtoren (rechts van het Poortgebouw) hier nog een trapgeveltje dat later, in 1858, gesloopt is. Met de vrijgekomen stenen is daarna de toren verhoogd en voorzien van een plat dakje en kantelen.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Geslaagd!
Joey van Haperen - havo De Berkenschutse

Sfeervolle jaren 30 tussenwoning met karakteristieke elementen in de wijk Breukelen. Drie slaapkamers, 850 euro exclusief. Tel: 06-54608712.

BALANS

Fractie BALANS met vlnr Willy van Zuijlen, Erica Vos, Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden. Foto: Bron: BALANS

BALANS zegt JA!
Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve, positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Minder regels voor meewerkendboxtel
De gemeente Boxtel heeft onze slogans voor een positieve grondhouding richting plannen van burgers (BALANS zegt JA en KANSEN ZIEN, GRIJPEN EN UITVOEREN) overgenomen en dit verwoord middels 'meewerkendboxtel'. Een prima zaak die wij van harte ondersteunen.

Om dat in de praktijk ook meer waar te kunnen maken als gemeente Boxtel, dienen er volgens ons veel vastgestelde regels afgeschaft te worden. De burgemeester (h)erkende gelukkig de noodzaak van het afschaffen van de regels, maar wil er geen concreet tijdpad aan koppelen. Wij willen dat wel; we vinden dat dit op korte termijn moet gebeuren; 'meewerkendboxtel' moet immers snel werkelijkheid worden en niet als een reclameslogan blijven hangen. Reclamepraatjes vullen geen gaatjes zoals u weet; de dagelijkse uitvoering in de praktijk wel!

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

Leegstaand gemeentelijk vastgoed in wijk Oost
Tijdens het wijkbezoek aan wijk Oost bleek maar weer eens hoeveel gemeentelijk eigendom de gemeente in deze wijk bezit. Dit zijn vooral (gedeeltelijk) leegstaande schoolgebouwen. Dit vastgoed vraagt om een goede invulling en daarbij is het van groot belang dat de toekomstige invulling van dat vastgoed zeker ook een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid van de wijk. De vastgestelde wijkvisie - met onder andere de invulling van de sociale as van De Rots tot De Kinderboerderij - mag daarbij niet vergeten worden. Een nieuwe invulling past soms niet met de wijkvisie. Een goede, tijdige communicatie vanuit de gemeente met een duidelijke tekst en uitleg van het waarom van de keuzes is essentieel om de bewoners van de wijk Oost ook te laten stralen. Want de mensen maken de wijk en niet de gebouwen!

Vakantie en toerisme en recreatie
De komende weken is het vakantietijd. U heeft onze vakantiewensen alweer gezien op de toegangswegen. Zelf hebben we als partij de vakantie ingeluid middels een barbecue en een bezoek met indrukwekkende rondleiding bij Classic Park. Een aanwinst voor Boxtel en een topper op het gebied van toerisme en recreatie. Dit prachtige familiebedrijf verdient ons inziens een betere bewegwijzering. Het zou toch zonde zijn als we onvoldoende kenbaar maken waar onze parels zich bevinden? Dus een duidelijke bewegwijzering, en beginnend vanaf de A2, hoort bij een meewerkend Boxtel.

Wij wensen u via deze column een gezellige, ontspannen en inspirerende vakantie toe, waar dan ook. En weet dat wij ook in de vakantie voor u klaar staan!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

Stoomtrein doet ook Boxtel aan

Vrijwilligers van de Stoomtrein door Brabant zijn in hun nopjes met zo veel genietende reizigers. Foto: Oisterwijknieuws.nl

Boxtel/Oisterwijk - De stoomtrein die op zondag 13 september in het kader van 150 Jaar Spoor in Oisterwijk door Brabant rijdt, heeft ook Boxtel als halteplaats. In Oisterwijk worden dat weekend de Stoomdagen, een oldtimershow en modedag gehouden.

Net als in Boxtel is het in 2015 exact 150 jaar geleden dat Oisterwijk verbinding kreeg met het spoor door Brabant. Met de stoomtrein kunnen passagiers naar het festivalterrein in Oisterwijk gaan. In het Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed tref je op dat terrein, rondom het station, in het centrum en het terrein van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder (KVL) een keur aan activiteiten voor jong en oud. Oisterwijk op Stoom draait 12 en 13 september rondom de immense stoommachine van de KVL. Ook zijn er vele grote en kleine stoommachines, minitreintjes, een stoombus en stoomauto. Op zondag is er tevens een oldtimertreffen, terwijl in de winkelstraten van Oisterwijk een modefestijn wordt gehouden.

Op 1 mei 1865 werd het spoortraject Tilburg-Boxtel geopend. De lijn Breda-Tilburg-Oisterwijk-Boxtel werd later uitgebreid naar onder meer Rotterdam en Eindhoven. Op zondag 13 september vertrekt vanuit Rotterdam een grote stoomtrein richting Oisterwijk en Eindhoven. Deze trein rijdt op de spoorverbinding zoals deze in 1865 door Brabant liep. Met diverse ritmogelijkheden kunnen reizigers vanuit de plaatsen langs de lijn naar Oisterwijk komen. Uiteraard brengt de stoomtrein de reiziger later die dag ook weer terug. Meereizen kan vanaf 15 euro retour, kinderen half geld. Voor de kaartverkoop kunnen liefhebbers terecht bij de VVV's in de halteplaatsen. De exacte reistijden en reisinformatie staan op de website www.oisterwijknieuws.nl/stoomtreindoorbrabant/.

De Oisterwijkse Oldtimermeeting trekt vele bezoekers naar het Oisterwijkse centrum. Foto: Oisterwijknieuws.nl
Een grote stoomtrein trekt zondag 13 september door Brabant en stopt ook in Boxtel. Foto: Joris van der Pijll
Oisterwijk op Stoom barst van de stoommachines, gesitueerd rondom de machinekamer (achtergrond) met daarin de stoommachine van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder. Foto: Oisterwijknieuws.nl

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
24-07 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
25-07 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
25-07 Centrum
25-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
25-07 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o
28-07 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1
5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000
5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
Fax nr: (0411) 655 225
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 30

Aangevraagde omgevingsvergunningen:
Beethovenring 14, Boxtel                rooien: pluimes uit achtertuin
Boseind 15, Boxtel                bouwen bedrijfshal met kantoren
Puccinistraat 53, Boxtel                rooien: 1 esdoorn + 1 vlier uit zijerf en 1 tamme kastanje uit voorerf

Verleende omgevingsvergunningen:
Gemondesetraat 14, Liempde        vervangen ramen + voordeur en wijzigen kapconstructie
Kleine Beemd 35, Boxtel                uitbreiden achterzijde woning (1e verdieping)
Rechterstraat 1, Boxtel                vervangen 3 onderdorpels + 3 dubbele tuindeuren

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning 1e fase + melding activiteitenbesluit milieubeheer en maatwerk
Boseind 10, Boxtel                veranderen inrichting horecabedrijf

Verleende horecavergunningen
Fellenoord 3, Boxtel                uitoefenen horecabedrijf
Fellenoord 8, Boxtel                uitoefenen horecabedrijf

Bestemmingsplannen
Buitengebied 2011, herziening Hamsestraat 18 Liempde ter inzage t/m 4 september 2015

Mandaatbesluiten
Mandaatverlening invordering van de gemeentelijke belastingen

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar alle bekendmakingen van gemeente Boxtel op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL


Groeten uit Boxtel! ( cursief)
Vanaf deze plaats wenst PvdAGL iedereen een mooie zomer of fijne vakantie!

Een kok is geen slager

In de veertig jaar dat ik chef-kok en hoofd van keuken was bij verschillende horecagelegenheden in Boxtel, heb ik meerdere slagers gehad. Meestal leverden zij al jaren vlees aan een restaurant voordat ik daar kwam werken. Eén van die slagers, Martin, had een thuisslachting afgesproken om een achterbout van een koe uit te benen en klaar te maken voor de diepvries. ''Zou jij dat voor mij willen doen", vroeg hij aan mij. "Ik kan onmogelijk!" Ik antwoordde hem dat ik kok was en geen slager. Waarop hij zei: "Ja dat klopt, maar jij weet veel van vlees."

En zo ging ik dus om 19.00 uur op pad met mijn uitbeenmes en aanzetstaal. In een verbouwde boerderij lag die grote koeienbout op de keukentafel op me te wachten. "Mijn God, wat een stuk vlees", riep ik uit. Zo'n achterbout weegt 75 kilo. Toen ik eraan begon gleed de bout al bijna van de gladde tafel. Om 22.00 uur had ik de hem alleen nog maar in delen liggen.

De vrouw des huizes had ondertussen haar wensen kenbaar gemaakt: bovenbil, deksel, achtermuis, stooflappen, runderpoulet, spierstuk, peeseind en zelfs voor het ezeltje had ze plannen. "U heeft er wel verstand van", zei ik. "Ja, bij ons tuis kwam ook altijd een thuisslager", zei ze. "Die maakte van de kogel mooie biefstukjes." Ik begon ondertussen al wat prikkelbaar te worden, want het begon al tegen middernacht te lopen.

Maar aan alles komt een eind, dus ook aan de achterbout. Na uren werk had ik eindelijk alles in porties in plastic zakjes verpakt en in de diepvries zitten. "Wat doet u dat netjes en secuur", kreeg ik te horen. "Martin mag u altijd wel naar mij sturen." Waarop ik haar toch teleur moest stellen: "Mevrouw, dit is de eerste en tevens de laatste keer geweest. Het uitbenen moet zorgvuldig gebeuren om het vlees niet te beschadigen en je moet daarbij erg oppassen, want het uitbeenmes is vlijmscherp. Een slager heeft zo'n karwei in een paar uur gepiept. Ik ben vroeg in de avond gekomen en het is nu midden in de nacht. Mijn vrouw heeft me denk ik als vermist opgegeven."

Groetjes, Bert Broekman

bertvliegkist@hetnet.nl

Waterzuivering Vion loopt over

Boxtel - Zaterdagmiddag liep de waterzuivering over bij de Vion. Door extreme schuimvorming in de nieuwe biologische zuivering sloegen schuimvlokken over de rand van het bassin heen, wat zorgde voor de nodige stankoverlast en vieze wanden.

Een vrouw die in een naastgelegen bedrijvenverzamelgebouw aan het werk was, merkte de overstroming op. Ze belde direct de waterzuivering op en sprak van 'golven drab die over de gevel heen kwamen'. De installatie is snel stop gezet om erger te voorkomen. "Door beluchting op de bodem ontstaat schuimvorming", verklaarde een medewerker van HydroBusiness BV die de zuivering in beheer heeft voor Vion. "Dit wordt tegengegaan met een antischuimmiddel. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was er extra schuimvorming opgetreden juist op het moment dat het antischuimmiddel op was."

"De installatie is in april in bedrijf genomen en draait inmiddels op volledige capaciteit", aldus de medewerker. "We zijn echter nog steeds bezig met het afstellen van het proces, omdat een biologische afbraakproces een andere biologie heeft. Op sommige punten moet de dosering dus nog bijgesteld worden." Over ongeveer drie maanden zou de biozuivering helemaal correct in bedrijf moeten zijn.

Het biogas dat opgewekt wordt met de zuiveringsinstallatie wordt door Vion gebruikt, waarmee het bedrijf zijn bijdrage probeert te leveren aan een duurzamere energievoorziening. Maandag zijn medewerkers de hele dag in de weer geweest om de gevel te reinigen en het vuil op te ruimen.

Ongeval op de A2, bestuurder gaat ervandoor

Foto: Mooi Boxtel

Boxtel - Vrijdagavond vond een ongeval plaats op de A2 bij Boxtel, waarbij een auto achterop een andere auto botste.

De drab stroomde over de gevel van de waterzuivering. Foto: Michael van Hoof
Foto: Mark van der Pol

De bestuurder van de auto die het ongeluk veroorzaakte, klom over de vangrail en ging ervandoor. De auto was niet verzekerd en bij aanhouding bleek dat de bestuurder 250 gram hasj op zak had en niet in het bezit was van een rijbewijs.

Hoger beroep Boxtelse pyromaan afgewezen

Boxtel - De 35-jarige Boxtelse 'pyromien', die verdacht wordt van het stichten van de autobranden die Boxtel vorige maand in hun greep hielden, had via haar advocaat beroep aangetekend tegen het volledig uitzitten van haar voorarrest. De rechtbank heeft dit beroep afgewezen.

Dit betekent dat de verdachte, die alle betrokkenheid bij de branden ontkent, de volledige negentig dagen van haar voorarrest uit moet zitten. In september moet ze voor het eerst voor de rechtbank verschijnen.

De vrouw, Vanessa R., werd 13 juni in de Van Hugenpothstaat in Boxtel gearresteerd na een reeks van autobranden in de wijk Breukelen. In anderhalve week tijd waren daar negen auto's in vlammen opgegaan. De reeks branden veroorzaakten veel onrust in de Boxtelse wijk, en ook daarbuiten.

Grote kofferbakverkoop in Esch

Esch - Zondag 13 september is er weer een grote kofferbakverkoop in Esch. Vorig jaar trok deze ruim honderd deelnemers en twaalfhonderd bezoekers. Ook dit jaar belooft het weer een succesvol evenement te worden, dus als je en standplaats wilt, is het slim je op tijd op te geven. Dit kan tot 24 augustus.

Als je wel eens een rommelmarkt, verzamelaarsbeurs of tweedehandsmarkt bezoekt, is de Essche kofferbakverkoop een 'must'. Zondag 13 september van 9.00 tot 15.00 uur zal dit drukke, gezellige festijn plaatsvinden ter hoogte van de Haarenseweg 32 in Esch.

Wie mee wil doen met de verkoop, moet een standplaats huren. Zo'n plaats heeft de lengte van je voertuig plus één meter, met een diepte van zes meter. De kosten hiervan zijn 10 euro voor een personenauto, 12,50 euro voor een Caddy/SUV/minibus en 17,50 euro voor een bestelbus. Een enkelassige aanhanger kost 5 euro extra, een dubbelassige 7,50 euro.

Er is een toiletwagen aanwezig en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Bezoekers mogen gratis parkeren en betalen 2 euro toegang, kinderen tot en met 12 jaar mogen de kofferbakverkoop gratis bezoeken.

Voor informatie over deelname en dergelijke kun je dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur bellen naar 06-20952848 of stuur een e-mail naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

Roep om pinautomaten in Liempde het hardst

Boxtel - De roep om het behoud van pinautomaten klinkt in Liempde het hardst. Daar is men dan ook blij dat de buitenautomaat van de Rabobank blijft, nu de bank zelf het kantoor in het dorp onlangs heeft gesloten.

Een en ander blijkt uit de enquête van Tipmooiboxtel.nl en bureau Top-Onderzoek over dit onderwerp. Die heeft betrekking op de gehele gemeente Boxtel, maar uit de reacties van deelnemers blijkt dat de grootste pijn op dit gebied in Liempde wordt geleden. Eén van hen zegt, met de recente sluiting van het bankkantoor in het dorp in het achterhoofd, blij te zijn bij de kassa van supermarkt Coop extra geld te kunnen pinnen. "Maar ik vind het niet prettig om daar te moeten vertellen hoeveel ik extra wil gaan pinnen. Ik vind dit eigenlijk meer privé." Deze persoon stelt er, net als vele ouderen, blijkbaar prijs op om het geld nog persoonlijk overhandigd te krijgen in het bankkantoor en niet vanuit een pinautomaat. In Liempde is dat echter niet meer mogelijk. "Nu heb ik nog een auto dus ik kan snel naar Boxtel als ik geld moet pinnen wanneer de Coop eventueel gesloten is. Maar voor oudere mensen of mensen zonder auto wordt het allemaal wel heel vervelend als ze dan naar Boxtel moeten."

De meeste mensen maken echter gebruik van een pinautomaat. 71 procent is het er 'zeer mee eens' dat zo'n geldapparaat tot de noodzakelijke basisvoorzieningen in een dorp hoort en nog eens 25 procent is het hier 'mee eens'. "Ik snap ook niet dat banken niet samenwerken om desnoods samen één pinautomaat te exploiteren in dorpen als Liempde en Esch", stelt iemand in een toelichting. Een tegengeluid klinkt er echter ook: "Als je overal kunt pinnen, heb je een pinautomaat niet meer nodig". Ook wordt geopperd om als alternatief pinautomaten te plaatsen in winkels, zoals in Boxtel nu al het geval is bij de Albert Heijn en de Hema.
Van de 223 deelnemers aan de enquête geeft 54 procent aan wekelijks gebruik te maken van een pinautomaat bij een bank. Een derde van hen doet dat maandelijks. Gevraagd naar hoeveel geld ze momenteel in hun portemonnee hebben zitten, zegt veertig procent 10-50 euro. Een iets smallere beurs, gevuld met 5 tot 10 euro, heeft 24 procent, terwijl 8 procent daar 50 tot 100 euro in heeft zitten. In een reactie stelt één deelnemer: "Ik heb geen portemonnee meer, alleen nog 'plastic'".


Reeën zoeken in de Kampina

Foto: Henk Pennings

Boxtel - Aanstaande zaterdag, 25 juli, verzorgt Natuurmonumenten in de Kampina een ochtendwandeling voor vroege vogels met als thema 'Op zoek naar het ree'.

Onder begeleiding van een gids vertrekken de wandelaars om 6.00 uur voor een twee uur durende zoektocht naar reeën. Dit moet zo vroeg op de dag, omdat het overdag te druk is voor deze elegante dieren om op zoek te gaan naar eten. Daarom laten zij zich vroeg op de dag aan bosranden zien.

De wandeling start vanaf de parkeerplaats bij de kruising Kempseweg/Annadreef in Boxtel. De kosten van de wandeling zijn 5 euro voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen 8 euro voor deelname.

Oefeninterland Groot-Brittanië-Oostenrijk bij JRC Ducks Dames Ducks spelen wedstrijd tegen Groot-Brittanië

Foto: Ilse op de Laak

Boxtel - Vrijdag 16 juli was het softbalveld van Honk- en Softbalvereniging JRC Ducks het toneel van een oefeninterland tussen de nationale teams van Oostenrijk en Groot-Brittannië. Beide teams bereidden zich voor op het EK Softbal dat op 19 juli is gestart in Rosmalen. Voor de wedstrijd konden kinderen kennismaken met de honk- en softbalsport, onder leiding van speelsters van Groot-Brittannië.

Op deze laatste schooldag voor de zomervakantie verzamelden zich zo'n veertig kinderen op het Ducks-terrein om het honk- en softbal eens te proberen. Vrijwilligers van de Ducks hadden een spelletjesparcours uitgezet waar de basisbeginselen van deze sporten beoefend konden worden. Zo kon de jeugd oefenen met gooien, vangen en slaan. In groepjes van acht trokken de kinderen over het veld, begeleid door een vrijwilliger en twee speelsters van het nationale team van Groot-Brittannië. Zij hadden in de ochtend nog een training afgewerkt op het veld en waren extra vroeg teruggekomen om de jeugd te helpen bij de spelletjes.

Foto: Ilse op de Laak
Zo'n veertig kinderen namen vrijdag enthousiast deel aan de honk- en softbalclinics. Foto: Ilse op de Laak
Foto: Ilse op de Laak
Groot-Brittannië aan slag. Foto: Ilse op de Laak
Foto: Ilse op de Laak
Ducks en Groot-Brittannië speelden zaterdag een mooie wedstrijd tegen elkaar. Foto: Erik van de Langenberg

Interland
Rond 15.30 uur was iedereen rond en kregen de kinderen als beloning een snoepzak en wat te drinken, gesponsord door de Albert Heijn. Ondertussen had het publiek een plaats gezocht rond het softbalveld omdat de wedstrijd tussen Oostenrijk en Groot-Brittannië van start ging. Beide landenteams kregen twee batgirls van de Ducks aangewezen, die de teams zouden helpen tijdens de wedstrijd met het ophalen van de knuppels op het veld. Speaker Klaartje van der Burgt introduceerde alle speelsters bij het publiek, waarna de wedstrijd kon beginnen.

De stand bleef lang gelijk door een goede pitching van beide partijen. Dat Oostenrijk zo lang mee kon gaan met Groot-Brittannië was verrassend. Na een pitcherwissel bij Oostenrijk kreeg Groot-Brittannië meer vat op de wedstrijd wat leidde tot een aantal honkslagen en de eerste punten. Als laatste pitcher bracht Groot-Brittannië de pas zestienjarige Georgina Corrick in, die de nul voor haar team kon vasthouden, waardoor de wedstrijd eindigde met 3-0 voor Groot-Brittannië.

Na afloop van de wedstrijd was er nog een clinic voor de spelers en speelsters van de Ducks. Anderhalf uur lang kregen zij een pittige training met extra aandacht voor het gooien en het slaan. De beide landenteams waren toen al terug op hun logeeradressen. Groot-Brittannië meldde zich een dag later weer in Boxtel voor een training en een wedstrijd tegen het damesteam van de Ducks.

Ducks-Groot-Brittanië
Zaterdags verscheen de selectie van Ducks, met toch wat klamme handjes, op het veld. Bijgestaan door enkele leenspeelsters van buurvereniging Roef! begonnen de dames met groot enthousiasme aan de wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Aan Duckszijde startte Klaartje van der Burght als werper. Zij wist de Britten wonderbaarlijk kort te houden. In de eerste twee innings wisten zij de honken niet te bereiken. Aan slag verraste Ducks het publiek. Nikki van Nes en Wies Ligtvoet bereikten met knappe honkslagen het tweede en derde honk. Helaas mocht dit niet tot scoren leiden. Maar dat de Britse pitcher te raken was, gaf de meiden goede hoop.

In de volgende inning wisselde Ducks wat in de opstelling. Pitcher Jazzy Kaiaruna (geleend van Roef!) nam de leiding over van Klaartje. Ook zij wist de score binnen de perken te houden. Enkele innings later besloten de Britten van pitcher te wisselen en zetten zij Georgina Corrick weer op de pitcherplaat. Deze jonge pitcher bleek een tandje groter te zijn. Toch wisten nog verschillende speelsters van Ducks de honken te bereiken. De thuisplaat was echter net iets te ver.

De Britten begonnen ondertussen warm te draaien. Verschillende verre honkslagen zorgden ervoor dat zij uiteindelijk toch aan scoren toekwamen. Met een eindscore van 0-8 mogen de meiden van Ducks met zeer gepaste trots terugkijken op een mooie wedstrijd. Op 16 augustus spelen zij hun volgende wedstrijd tegen Cardinals uit Oss.

Bridge:

Bridgeclub Rembrandt, 14-07:
A-lijn:
1 A. Feenstra & J. Peerlings 62,92%
2 T. van Uden & A. Moerdijk 60,13%
3 Jo & Rieky Steenbakkers 57,42%

Bridgeclub Revanche, 14-07:
A-lijn:
1 R. Koenders & G. Wagenaars 62,15%
2 G. vd Meerendonk & F. van Roy 60,76%
3 F. vd Meerendonk & I. Kant 60,42%
B-lijn:
1 T. vd Kolk & S. van Lier 61,58%
2 J. Kniest & M. Schalkwijk 61,17%
3 A. van Ewijk & G. van Heertum 55,92%

Bridgeclub de Rots, 15-07:
A-lijn:
1 J. van Borne & J. Fischer 63,33%
2 A. Moerdijk & R. Daverveld 58,75%
3 P. Broers & D. Landman 56,25%

Bridgeclub Boxtel, 16-07:
A-lijn:
1 A. Bosveld & M. Soederhuizen 61,50%
2 P. vd Ven & P. Verstijnen 59,42%
3 H. Schalkwijk & P. Raaijmakers 58,92%

Bridgeclub Liempde, 16-07:
A-lijn:
1 Dames vd Meerendonk 61,31%
2 Heren vd Meerendonk 57,74%
3 Echtpaar Vermulst 56,25%
B-lijn:
1 Mw. Legius & Mw. Dobbelsteen 67,83%
2 Mw. van Aarle & Mw. vd Heuvel 61,52%
3 Mw. vd Meerakker & Mw. vd Heijden 60,09%

Prijsuitreiking Tourspel Liempde bij Den Durpsherberg

Liempde - Aanstaande zondag 26 juli is de finish van de Tour de France, en daarmee ook die van het Tourspel Liempde. De prijsuitreiking is die dag bij Café Den Durpsherberg, dat vanaf 20.30 uur geopend is.

Onder leiding van wethouder Marusjka Lestrade zal er een bedrag van meer dan 1.500 euro worden verdeeld over de winnaars. Net als voorgaande jaren is er ook een extra loterij voor alle aanwezigen, waarbij leuke prijzen te winnen zijn.

Schrijf je in voor de Liempdse Sjoelkampioenschappen

Liempde - Heel Liempde staat zaterdag 5 september in het teken van Sjoelen. Als onderdeel van de actie 'SamenLoop voor Hoop' worden dan de eerste Liempdse Sjoelkampioenschappen gehouden.

Denk jij dat jij een uitblinker bent in dit spel uit de oude doos, geef jezelf dan op om aan de kampioenschappen deel te nemen. Dit kan tot 15 augustus via sjoelbak.liempde.2015@gmail.com. Meedoen kost 5 euro per koppel en mag vanaf 14 jaar. De opbrengst komt geheel ten goede aan 'SamenLoop voor Hoop'.

16 / 16

31 juli 22:00 Vakantieborrel met DJ van Partytime, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

1 augustus 18:45 Openingsact Liempdse Kermis, Centrum Liempde

1 augustus 22:00 Diverse DJ's van Partytime, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

2 augustus 22:00 Zanger Etienne, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

3 augustus 22:00 Zanger Mark Elbers, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

4 augustus 20:00 Kermisloterij Liempde, Centrum Liempde

4 augustus 22:00 Zanger Mario Mulder, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

5 augustus 22:00 Zanger Ferry de Lits, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

7 augustus 14:00 Poppenvoorstelling; Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel