DeMooiBoxtelKrant

25 oktober 2017

DeMooiBoxtelKrant 25 oktober 2017


'Gemütlich'; Oktoberfest Boxtel verboedert

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan het eerste Oktoberfest in Boxtel. Afgelopen vrijdagavond was het dan eindelijk zo ver. In een goedgevulde feesttent op het parkeerterrein bij café De Oude Ketting opende wethouder Peter van de Wiel vrijdagavond, klokslag 19.00 uur, de eerste editie van het Boxtelse Oktoberfest.

"Ik zal het kort houden", sprak de wethouder, alvorens het eerste vat bier aan te slaan, "want jullie zitten natuurlijk op iets heel anders te wachten." Dat bleek toen de Aggemarvanhuisaf Band 'Ein Prosit' inzette: nagenoeg iedere aanwezige gaf aan de oproep om te proosten gehoor. Niet gek, want in de 'feestreglementen' was uitdrukkelijk een clausule opgenomen die iedere aanwezige verplichtte te toosten als het nummer werd ingezet. Als later op de twee feestavonden Die Partyhosen een eveneens spetterend optreden neerzetten zijn we vele toosts verder en heeft het bier dan ook al rijkelijk gevloeid.

Prins Joannes (r.) en Adjudant Arthur. (Foto: De Ploegers) Foto: De Ploegers
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De tent, die plaats bood aan zo'n 500 bierliefhebbers, was vrijdagavond op enkele tafels na gevuld. Zaterdagavond was het feest uitverkocht. "Een zeer geslaagde eerste editie", noemt de organisatie het Oktoberfest bij monde van Luuk Hendriks. "De sfeer was van begin tot eind gemoedelijk en ik denk dat dat komt door het gemêleerd gezelschap. Er zaten mensen van begin 20 tot 70-plus in de tent. Dat verbroedert, zoals dat ook hoort bij een Oktoberfest", schetst Hendriks. Hij geeft aan dat ruim 900 bezoekers de weg naar het feestterrein wisten te vinden.

De organisatie, maar ook de gemeente was extra scherp op het geluidsniveau in en om de feesttent in een reactie op de moeizame vergunningsaanvraag. In september maakten enkele omwonenden een bezwaar tegen de door de gemeente afgegeven vergunning, waardoor het Oktoberfest strengere geluidsnormen opgelegd kreeg.

De donderdag voordat het feest begon werden al geluidsmetingen uitgevoerd en ook tijdens beide feestavonden werden live volumemetingen gedaan in de omgeving. Over eventuele klachten vanuit de buurt kan Hendriks kort zijn: "Die zijn ons niet bekend. We gaan nog evalueren met de gemeente, brandweer en politie, maar hebben maandag zelf al een aantal reacties uit de omgeving opgehaald door mensen te bellen." De buurtbewoners werden vooraf door middel van een brief op de hoogte gesteld van het feest. "Enkelen zijn zelfs langs gekomen. En van hen kregen we in ieder geval positieve reacties." Het lijkt er dus op dat het Oktoberfest ook op deze manier verbroedert.

Prins Joannes en adjudant Arthur heersen over Ploegersland

Liempde - In een bomvol Ploegerspaleis het Hof zijn zaterdagavond de nieuwe prins en adjudant van Ploegersland bekend gemaakt. Z.D.H. Prins Joannes zal samen met adjudant Arthur de scepter over Ploegersland zwaaien in het carnavalsseizoen 2017-2018. Het prinselijk motto van dit jaar is: 'Liemt doet ut wel'.

In zijn 'maiden speech' refereert Joannes aan het motto: "Ik heb altijd gedacht 'dat is niets voor mij', maar eenmaal gevraagd dan ga je daar toch anders tegenaan kijken en over nadenken." De 'geboren Olliedonker' (Spoordonk) laat weten geconfronteerd te worden met zijn eigen levensmotto 'ge kunt ut ok nie doen'. Dat bracht de prins uiteindelijk tot de gedachte 'ik doe ut wel'. En door de klemtoon in deze zin telkens net iets anders te leggen ontstaat er ook iedere keer weer een nieuwe spreuk.

Lees verder op pagina 7.

Lichtjes voor Allerzielen

Boxtel - Uitvaartonderneming Bijnen houdt op donderdag 2 november, Allerzielen, een lichtjestocht bij begraafplaats Munsel. De lichtjestocht duurt van 20.15 tot 22.00 uur. Eerder diezelfde avond wordt in dit kader bij De Kleine Aarde ook een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Deze wordt georganiseerd door Stichting VanOndersteBoven en begint om 19.30 uur.

Tijdens het herdenkingsfeest Allerzielen worden de gestorvenen herdacht. Waarschijnlijk ontstond deze traditie rond het jaar 1000 in Cluny, ten noorden van de Franse stad Lyon. In de twaalfde eeuw kreeg het feest de naam Allezielen mee, die het tot de dag van vandaag draagt. Het herdenkingsfeest wordt al sinds de eerste editie op 2 november gevierd.

Bijnen op begraafplaats Munsel
Uitvaartonderneming Bijnen wil de traditie van Allerzielen in een modern jasje steken en nodigt daarom alle nabestaanden uit om hun dierbaren die 'op Munsel' begraven liggen te herdenken in een lichtjestocht. Bij het graf of de gedenkplaats van hun dierbare kunnen zij een lichtje plaatsen. Voor deelnemers is na afloop nog koffie, thee of warme chocolademelk te krijgen en de mogelijkheid na te praten over hun dierbaren.

Als je wilt meelopen aan de tocht kun je je opgeven via wouter@bijnen.nl onder vermelding van naam en eventueel het grafnummer van je dierbare. In overleg met de gemeente, als beheerder van de begraafplaats, zal daarop een route gemaakt worden.
De uitvaartondernemer laat weten dat er genoeg lichtjes beschikbaar zijn voor iedereen, maar ook zelf meegebrachte lichtjes of bloemen natuurlijk welkom zijn.

Voor vragen kun je contact opnemen via eerdergenoemd e-mailadres of met het kantoor van Bijnen aan de Baroniestraat 53 via 0411-684769.

Lichtjes op De Kleine Aarde
Stichting VanOndersteBoven zet de traditie die een aantal jaar geleden bij Kasteel Stapelen is ontstaan voort. Daar werden na een herdenkingsbijeenkomst lichtjes op de Dommel te water gelaten. Nu zullen de overledenen herdacht worden bij De Kleine Aarde, vanaf 19.30 uur. Tijdens de bijeenkomst worden de namen van de overleden dierbaren genoemd en verschillende verhalen verteld, begeleid door het koor Ratatouille en solozang. Rond de vijver van De Kleine Aarde wordt de bijeenkomst afgesloten met het te water laten van de kaarsjes. Na afloop is er gelegenheid om samen te komen in het bezoekerscentrum. Bij slecht weer zal het programma binnen plaats vinden.

De bijeenkomst is donderdag 2 november gratis bij te wonen vanaf 19.30 uur bij De Kleine Aarde, Het Klaverblad 1. Meer informatie over de bijeenkomst is te vinden op de website www.vanondersteboven.com.

Brabant en de reformatie

Boxtel - De Protestantse Gemeente Boxtel organiseert twee activiteiten bij de herdenking van 500 jaar reformatie. Op dinsdag 14 november is er de lezing 'Brabant en de reformatie' en op zondag 5 november de dienst 'Zing, vecht, huil, bid'.

Muzikaal had de reformatie grote gevolgen. Er kwamen psalmen in de eigen taal en steeds nieuwe liederen. In een feestelijke dienst viert de protestantse gemeente op 5 november de vele vormen van de psalmen, in taal en melodie, onder de titel: 'Zing, vecht, huil, bid'. Medewerking wordt verleend door de cantorij onder leiding van Dirk Struycken.

Op 14 november volgt een lezing door Dick Akerboom over de reformatie in Brabant.
Hij zal spreken over de aanzet van Luthers reformatie: wat wilde hij? De centrale vragen in die tijd worden afgezet tegen de huidige centrale geloofsvragen. Brabant heeft in dit opzicht een interessant verleden: de eerste martelaren van de reformatie waren bij voorbeeld Brabanders. En rond Almkerk ontstond vroeg in de negentiende eeuw een van de eerste afscheidingen van de toenmalige Nederlandse Hervormde kerk. De lijn van dit verleden zal worden doorgetrokken naar het heden. De lezing is open voor alle belangstellenden.

De Kerkdienst is op zondag 5 november om 10.00 uur. De lezing op dinsdag 14 november begint om 20.00 uur, de entree hiervoor bedraagt 5 euro invclusief koffie. Beide activiteiten worden gehouden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel.

Collectes oktober/november

30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds
6 tot en met 11 november: Stichting Alzheimer Nederland
13 tot en met 18 november: NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)
20 tot en met 25 november: Stichting Nationaal MS Fonds,
27 november tot en met 2 december Stichting Leger des Heils Fondsenwerving

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Concert: Het Requiem van Pi

Boxtel - Het Strijps Kamerkoor geeft zondag 5 november een lezing, gevolgd door een concert in de Sint-Petrusbasiliek. De lezing begint om 15.00 uur, het concert om 16.00 uur.

Lezing plus concert kosten 15 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de kassa. Voor toegang tot enkel het concert is dat 12,50 en 15 euro. Kinderen tot 18 jaar betalen 7,50 euro. Kaarten kunnen gekocht worden via: www.strijpskamerkoor.nl.

Taizéviering in protestantse kerk

Boxtel - Op vrijdagavond 10 november vindt er weer een oecumenische Taizéviering plaats in de kerk van de Protestantse Gemeente van Boxtel, Clarissenstraat 18.

Deze interkerkelijke viering is voorbereid door leden van de Heilig Hart Parochie Boxtel en de Protestantse Gemeente Boxtel. Het thema is: 'Gelukkig zijn de armen van geest'. Rondom de Zaligsprekingen uit het Mattheüs evangelie wordt er gebeden, gezongen en gemediteerd. Gelovigen en zoekenden worden van harte uitgenodigd voor deze viering. De cantorij van de Protestantse Gemeente o.l.v. Dirk Struycken, begeleid door pianist Ko Suurmond, zorgt voor de muzikale begeleiding. De viering begint om 19.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie of thee. Meer informatie: www.Taize-Boxtel.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 26 oktober        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 27 oktober        Rikken en jokeren in De Adelaar         13.30
Dinsdag 31 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 26 oktober        Nordic walking, Markt Boxtel        09.00
Maandag 30 oktober        Yoga, De Walnoot        13.00
Dinsdag 31 oktober        Fietsen, Breukelsplein        13.00 uur
Woensdag 1 november        Gym groep 1        19.00-20.00
                        Gym groep 2        20.00-21.00

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit Energie

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Tien bewoners Vorsenpoel winnen samen 100.000 euro bij Postcode Loterij

Boxtel - Tien deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen op postcode 5283 ZJ (Vorsenpoel) in Boxtel hebben samen 100.000 euro gewonnen in de septembertrekking. Dit werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt. De winnaars verdelen deze zogenaamde Buurt-Ton met elkaar.

Het is de tweede grote geldprijs in Boxtel dit jaar. Onze gemeente viel in februari van dit jaar ook al in de prijzen. Toen konden zes bewoners van de Charpentierstraat (postcode 5283 KS) 1 miljoen euro met elkaar verdelen.

Acht huishoudens wonnen 7.142 euro, één huishouden 14.285 euro. Eveneens één huishouden mocht een cheque van 28.571 euro in ontvangst nemen. De bedragen lopen uiteen omdat de verdeling van het geldbedrag afhankelijk is van het aantal meespelende loten.

Jan (70) won 7.142 euro en is blij verrast: "Ik keek op mijn bankrekening en zag opeens dat het bedrag was bijgeschreven. Ik dacht dat het misschien een foutje was, maar ik bleek echt te hebben gewonnen! Zelf heb ik niks nodig, maar mijn kinderen kunnen het geld goed gebruiken. Zij mogen er lekker van op vakantie gaan."

De Buurt-Ton is naast de PostcodeStraatprijs een vaste prijs van de Postcode Loterij die wekelijks bekend wordt gemaakt. De prijs van 100.000 euro wordt verdeeld over het aantal deelnemers in de winnende postcode.

Nieuw wegdek voor Raapakkerbrug

De beoogde locatie van het skateparkje. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Raapakkerbrug, die de Burgakker met de Raaphof verbindt, heeft vanaf deze week een nieuw wegdek. Hiermee moeten valpartijen door het gladde wegdek in de winter tot het verleden behoren. Ook is het nieuwe wegdek veel stiller.

Volgens verkeerswethouder Herman van Wanrooij was de oude verkeerssituatie op de Raapakkerbrug 'drie keer niks'. In de winter strooiden buurtbewoners zelf iedere dag met zout om de brug goed begaanbaar te houden. Toch kon dat volgens Van Wanrooij niet voorkomen dat fietsers regelmatig een schuiver maakten op het druk gebruikte bruggetje. Bovendien maakten het fietsen over het oude wegdek erg veel lawaai.

Wethouder Herman van Wanrooij (l.) voelt een passant aan de tand over het nieuwe wegdek op de Raapakkerbrug. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Daarom besloot Van Wanrooij de situatie eens ter plaatse te bekijken. "Om 7.30 uur stond ik daar te kijken", zegt hij. Meteen viel hem op dat de bocht van de brug op de Raaphof erg onoverzichtelijk was door de hoge begroeiing op de oever van de Dommel. Bovendien kwam de wethouder tot de conclusie dat het paaltje dat de brug aan de Raaphofzijde afsloot voor autoverkeer wel op een erg onhandige plek stond. Het werd direct verwijderd. Ook worden de struiken langs het wegdek nu korter gesnoeid om het overzicht te vergroten.

Om de brug stiller en minder glad te maken tijdens de wintermaanden waren echter meer ingrijpende maatregelen nodig. De afgelopen week was de Raapakkerbrug gesloten om die mogelijk te maken. De gehele toplaag, bestaande uit bitumen met daarin steentjes verwerkt, werd bij de werkzaamheden weggeschraapt. Daarna werden er zogenaamde 'renovatiedekpanelen' geplaatst.

De wethouder is zichtbaar verheugd met het resultaat. Volgens hem kan het vernieuwde wegdek er nu weer zo'n 15 jaar tegenaan. De totale kosten voor het project bedroegen zo'n 25.000 euro. "Dat is best duur", vindt ook Van Wanrooij, "Maar het wegdek is ook heel duurzaam."

De opknapbeurt van de Raapakkerbrug past in een breder plan om het fietsverkeer door de Rechterstraat, bij de HEMA, te ontmoedigen. Op termijn overweegt het college daar weer een fietsverbod in te stellen, maar daarom moest wel eerst de alternatieve route over de Raaphof goed begaanbaar worden gemaakt.

Toch geen skateparkje aan Van der Voortweg

Boxtel - Er komt toch geen skateparkje aan de Van der Voortweg, laat de gemeente woensdag weten. Dit omdat er te weinig animo voor is onder de jeugd. Die conclusie trekt Boxtel na een peiling onder de ruim 4.000 Boxtelse jongeren van 8 tot en met 18 jaar. De respons was mager, maar voldoende om conclusies aan te verbinden, meent wethouder Eric van den Broek.

De plannen voor de aanleg van zo'n skateparkje ontstonden omdat de gemeente vermoedens had dat de jeugd zo'n parkje wel zag zitten. Daarbij werd onder meer afgegaan op de populariteit van de skatebaan langs de Hobbendonkseweg. De jongeren gaven in de door de gemeente gehouden peiling echter niet aan dat er een grote behoefte was aan nog een skatebaan.

Van den Broek is positief over de manier van werken met een zogenaamde 'beginspraakbijeenkomst'. Daarin vroeg de gemeente omwonenden om mee te denken over invulling van het skateparkje, nog voordat de gemeente concrete plannen had liggen. Deze manier van werken kost volgens de wethouder weliswaar wat meer tijd in het voortraject, maar kan achteraf 'gedoe' en procedures voorkomen omdat bewoners al inspraak hebben nog voordat er veel geld wordt gestoken in planvorming. "We zijn er echt heen gegaan met een blanco vel papier en hebben daarbij zoveel mogelijk reacties opgehaald", meent hij. Volgens hem zal de gemeente in de toekomst, daar waar mogelijk, vaker met zo'n beginspraakprocedure komen.

Ook over de peiling is de wethouder, ondanks de lage opkomst van zo'n 5 procent, niet ontevreden. Volgens hem is, in combinatie met eerdergenoemde beginspraakprocedure, gebleken dat een skatebaan aan de Van der Voortweg niet wenselijk is. Op de hoofdvraag of de jongeren dachten gebruik te gaan maken van een skatebaan aan de Van der Voortweg, reageerden 112 (2,8 procent) van de 4.038 aangeschrevenen bevestigend. Van deze 112 jongeren, wonen er 68 in het centrum, Breukelen of Selissenwal.

Van de Broek heeft de resultaten al middels een brief teruggekoppeld met de omwonenden. Met hen zal de gemeente ook op zoek gaan naar een andere invulling van het parkje aan de Van der Voortweg. Volgens de wethouder moet dan gedacht worden aan het bijhouden van het groen, het nadenken over de wandelroutes en de beleefbaarheid van het terreintje in zijn algemeenheid.

Molenwijkseweg wordt fietsstraat

Foto: Google

Boxtel - De Molenwijkseweg wordt ingericht als fietsstraat. De straat wordt tussen de grens met Esch en de Halderheiweg een 30 kilometerzone, waar de auto te gast is. Afgelopen maandag startten de werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden is de Molenwijkseweg afgesloten. Het werk wordt in fasen uitgevoerd om overlast te beperken. De verwachting is dat de straat begin december voltooid is, afhankelijk van het weer. Aannemer Gebr. Van Kessel uit Buren, zal de werkzaamheden uitvoeren.

De gemeente besloot de Molenwijkseweg tot fietsstraat te maken omdat er meer fietsers dan motorvoertuigen gebruik maken van de straat. Er gingen al langer geluiden op om de straat veiliger te maken voor fietsers vanuit de buurt en de politiek. De omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de werkzaamheden.

Griezelen in Sparrenrijk bij Spooktocht Geitenwei

Boxtel - De traditionele Spooktocht vanaf de Geitenwei op Selissen staat vrijdagavond 3 november weer op het programma. De vrijwilligers van de Geitenwei hebben ook dit keer kosten noch moeite gespaard om een mystieke en angstaanjagende spooktocht uit te zetten.

Vanwege de grote populariteit van de Spooktocht, moeten deelnemers zich van te voren opgeven via geitenweiboxtel@hotmail.com. Zij moeten 12 jaar of ouder zijn, en groepen mogen uit maximaal acht personen bestaan. Om 20.00 uur worden de deelnemers verwacht bij de Geitenwei, van waar de eerste groep om 20.15 uur zal vertrekken. De groepen zullen op hun tocht kennismaken met allerlei spoken en mysterieuze, angstaanjagende situaties.
Na terugkomst krijgen de deelnemers chocolademelk en een mandarijntje. Ze kunnen dan nog even nagenieten van hun ervaringen en nog enkele spoken ontmoeten.

Expositie 'Gérard kiekte 50 jaar'

Liempde - De Liempdse fotograaf Gerard Schalkx exposeert in de weekenden van 28 en 29 oktober en 4 en 5 november een selectie van de foto's die hij in de afgelopen 50 jaar maakte. De expositie is in ontmoetings- en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

Onder de noemer 'Gérard kiekte 50 jaar' kunnen bezoekers genieten van sfeerbeelden van Liempdse taferelen en personen die Gerard Schalkx de afgelopen halve eeuw vastlegde. De schuur en de goei kamer zijn voor de gelegenheid ingericht als expositieruimten.

In de schuur zijn de ruim 200 foto's te zien die Schalkx sinds 1974 maakte voor de Liempdse heemkundestichting Kèk Liemt. In de goei kamer kunnen bezoekers een doorlopende powerpointpresentatie bewonderen met talrijke kiekjes van gebeurtenissen en personen uit het Liempdse verleden die Schalkx gedurende 50 jaar op de gevoelige plaat vastlegde.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door stichting Kèk Liemt, waarvan Schalkx sinds de oprichting fotograaf is. De jubileumtentoonstelling is op beide weekenden geopend van 10.30 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

Hobby & Creamarkt in De Rots

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots is op zondag 29 oktober het decor van een Hobby & Creamarkt. De markt wordt georganiseerd in samenwerking met 't Keramiek Huysje en duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.

Er is een gevarieerd aanbod van hobby's en creativiteit aanwezig, sommige standhouders bieden ook de mogelijkheid om materialen uit te proberen.

Naast hobbyisten zijn ook ondernemers van binnen en buiten Boxtel, die in de creatieve sector actief zijn, aanwezig. De markt vormt een goede gelegenheid om te snuffelen naar cadeautjes & hobbymateriaal voor de decembermaand.

Er zullen onder meer kramen met keramiek, sieraden, decoupage, kaarten & stansfiguren en patchwork aanwezig zijn. Fotografe Manja van der Heijden zal op de beurs bovendien enkele Urbex foto's exposeren.

Workshop Davis-technieken

Boxtel - Dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, autisme of hooggevoeligheid. Wat heeft dat met elkaar te maken? De mensen die hier last van hebben, hebben één ding gemeen. Zij gebruiken hun hersenen op een andere manier: het zogeheten beeld denken.

Mensen met een vorm van dyslexie ervaren de wereld met al hun zintuigen en leren door te doen, te horen, te ruiken, te voelen en te zien. Dat kan soms voor leer- of leefproblemen zorgen. Het concentratieniveau is wat lager, eindeloos blijven oefenen levert niets op en school wordt een probleem.

Davis-technieken
In deze workshop gaan we aan de slag met Davis-technieken. De speciale technieken van de Davis-methode helpen je om controle te houden op hoe de verschillende delen van je hersenen samenwerken. Ze helpen om je hersenen over te laten schakelen naar een andere manier van denken. Geschikt voor kinderen en volwassenen!

30 oktober | Bibliotheek Boxtel | 19.00 - 22.00 uur | € 2,50 (leden) €5,- (niet-leden)
kaartverkoop via: www.bibliotheekdenbosch.nl

Meepraten over seniorenbeleid

Boxtel - KBO Boxtel organiseert op 2 november een politieke avond in het Boxtelse gemeentehuis. Tijdens de avond word gesproken over het seniorenbeleid van de gemeente.

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Met het oog hierop organiseert de KBO de politieke avond voor senioren. Op de avond kunnen zij in debat gaan met vertegenwoordigers van verschillende Boxtelse politieke partijen.

Door te luisteren, vragen te stellen en in debat te gaan, kunnen aanwezigen zich een beeld vormen van de manier waarop de partijen vorm willen geven aan het seniorenbeleid. Aan het einde van de avond wordt een samenvatting gemaakt van de besproken onderwerpen. Bovendien kunnen de aanwezige raadsleden aangeven welke onderwerpen en thema's ze meenemen naar het overleg binnen de fracties.

De avond is op 2 november vanaf 19.30 uur in de Raadszaal van het gemeentehuis ana de Dr. Van Helvoirtstraat 1. De avond eindigt om 22.30 uur.

Live muziek bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - Liefhebbers van dansen en muziek kunnen aanstaande zaterdag 28 oktober hun hart ophalen bij Grand café Rembrandt. Die avond kunnen zij genieten van optredens van Saints and Sinners Countryband en Band Rond de Vijftig.

Het wordt een muzikale avond met voor ieder wat wils. De toegang kost 5 euro per persoon. Grand Café Rembrandt vind je aan de Rechterstraat 56 in Boxtel.

Rommelmarkt bij De Rots

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 wordt op zaterdag 4 november weer een rommelmarkt gehouden. Liefhebbers kunnen er niet alleen op jacht naar mooie tweedehands spullen, maar deze ook zelf aan de man brengen.

De entree voor de rommelmarkt, die duurt van 13.00 tot 16.00 uur, is gratis, net zoals parkeren bij en rond De Rots. Een tafel huren kost 4 euro, te reserveren via 0411-601036, 06-10111877, 06-22771772 of kuijlen_wim@hotmail.com.

Halloweendisco bij De Rots

Boxtel - De Rotskidzz organiseren op zaterdag 28 oktober in Gemeenschapshuis De Rots een disco voor basisschoolkinderen met als thema 'Halloween'. Dj Max van Brunschoten zal voor de muziek zorgen.

Entree voor de disco bedraagt 4 euro. Bij de prijs is iets te drinken en wat lekkers inbegrepen. De disco begint om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Concert Liempds Gemengd Zangkoor

Liempde - Het Liempds Gemengd Zangkoor geeft aanstaande zondag 29 oktober samen met drie andere koren een concert in De Serenade onder het motto 'Liempde laat van zich horen door 4 eigen koren'. Het concert is gratis toegankelijk.

De koren Voices, De Vrolijke Noot en Cantate Domino zullen, naast natuurlijk het Gemengd Zangkoor, een gevarieerd repertoire laten horen van smartlap tot musicalmuziek. Het concert begint om 11.30 uur bij De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs bij De Rots

Boxtel - Op woensdagavond 1 november is er in de Rots een grote kinderkleding- en speelgoedbeurs. De avond begint om 20.00 uur, Entree bedraagt 1,50 euro. De avond is al geruime tijd volgeboekt met vele enthousiaste verkopers die hun mooie spulletjes aanbieden voor een tweede ronde.

Proef met vouchers voor ramen wassen Boxtelse minima

Een concepttekening van de natuurbrug. Foto: ProRail


Boxtel - Minima in Boxtel die daarnaast aanspraak moeten doen op de Wmo-voorziening, krijgen vanaf november van de gemeente een voucher van 50 euro toegestuurd die zij naar eigen inzicht kunnen besteden aan een glazenwasser. De gemeente kwam tot dit besluit na een in de krant gepubliceerde brief, waarin een medewerker van een zorgaanbieder vragen stelde over het ramen wassen aan de buitenkant. De brief leidde zelfs tot raadsvragen.

De proef is in het leven geroepen omdat sommige Wmo-cliënten tussen wal en schip dreigden te vallen met klusjes buiten huis die zij niet konden betalen uit het Wmo-budget. "De Wmo is gericht op zelfredzaamheid, maar bedoeld voor zaken binnenshuis. Voor de minima is er het Welzijnsfonds, maar dat is gericht op participatie in de samenleving", legt wethouder Eric van den Broek uit. Bovendien zijn er bezwaren tegen aanpassing van het huidige beleid omdat dan ook de begroting bijgesteld moet worden. Een wijziging van de Wmo zou er bovendien toe leiden dat Boxtel uit de pas gaat lopen ten opzichte van de andere gemeenten in de regio zoals Sint-Michielsgestel waarmee onze gemeente beleidsmatig samenwerkt.

De gemeente geeft nu dus vouchers uit aan de groep Wmo-gebruikers die bovendien gebruik maken van een minimavoorziening. Zo kan zonder bestaand beleid aan te passen toch een oplossing gevonden worden voor minima die anders zelf een dure hulp moeten aanschaffen. Deze groep bestaat uit ongeveer 80 personen. De proef wordt gemonitord en zou op termijn kunnen leiden tot uitgave van extra vouchers voor de inkoop van andere klusjes buitenshuis die nu niet gedekt worden door bestaande regelingen, zoals werk in de tuin.

Informatieavond bouw nieuwe natuurbrug 'De Mortelen'

Boxtel - Spoorbeheerder ProRail houdt in samenwerking met aannemer BAM een voorlichtingsbijeenkomst over de aanleg van een natuurbrug over het spoor op de gemeentegrens van Boxtel, Best en Oirschot. De bijeenkomst vindt op 2 november plaats bij Herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg 100 in Oirschot.

Het spoor tussen Eindhoven en Boxtel loopt dwars door natuurgebied Het Groene Woud heen. Daarom heeft ProRail besloten een nieuwe natuurbrug aan te leggen. Zo kunnen de dieren veilig van het ene natuurgebied naar het andere.

De aanleg van de natuurbrug liep meer dan een jaar vertraging op vanwege een juridisch conflict tussen ProRail en de vorige aannemers. Die procedure wordt nu opnieuw doorlopen, waardoor aan het eind van dit jaar waarschijnlijk eindelijk met de aanleg gestart kan worden. De nieuwe brug krijgt een breedte van 50 meter. Als alles volgens plan verloopt zijn de werkzaamheden begin 2019 voltooid.

De informatieavond is op donderdagavond 2 november en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. De avond wordt ingeleid met een korte presentatie over de natuurbrug door ProRail. Daarna licht aannemer BAM het bouwproces en de planning toe. Er zijn verschillende experts aanwezig om vragen te beantwoorden.

De realisatie van natuurbrug De Mortelen maakt onderdeel uit van het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Rijkswaterstaat en ProRail voeren het MJPO uit, in opdracht van de Rijksoverheid en onder regie van de provincies. Doel van dit programma is om verschillende natuurgebieden die ons land rijk is met elkaar te verbinden.

De aanleg van de natuurbrug is ook een van de veertien projecten binnen het regionale uitvoeringsprogramma 'Kloppend Hart van het Groene Woud'. De bouw komt mede tot stand door een bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Meer informatie over natuurbrug de Mortelen is te vinden op www.prorail.nl/demortelen.

Chatten, zenden en radio & tv maken bij Scouting Boxtel

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding

Boxtel - 170 Boxtelse scouts en 70 vrijwilligers hebben afgelopen weekend deelgenomen aan het wereldwijde JOTA-JOTI weekend, het jaarlijkse communicatie-event. De scouts hebben kennis gemaakt met vele verschillende vormen van communicatie.

Tijdens het weekend leggen de scouts uit Boxtel contact met andere scouts over de hele wereld. In totaal doen er meer dan een miljoen scouts mee aan deze activiteit. Met de hulp van een zendamateur en via speciale scouting chatkanalen kletsen ze met heel veel andere scouts. Daarnaast wordt er het hele weekend live radio gemaakt en helpen de scouts mee met het maken van tv programma's. Ook was er nog voldoende ruimte voor andere scoutingprogramma's zoals diverse bosspelen, nachtspelen en tochten.

Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Jan van der Steen
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding

Dit jaar werkten de Boxtelse scouts tijdens het JOTA-JOTI weekend de samen met hun collega's van Scouting Petrus Donders uit Sint-Michielsgestel. Hierdoor was het mogelijk gebruik te maken van twee locaties, zodat er genoeg ruimte was voor alle activiteiten.

Op zaterdag bezochten afgevaardigden van zeven Boxtelse politieke partijen Scouting Boxtel. Er werden goede gesprekken gevoerd over scouting, de plek in de samenleving en de onderlinge relatie. Vervolgens schoven de politici aan bij de radio om in de uitzending toelichting te geven op het voorgenomen jeugd- en jongerenbeleid. Daarnaast was er ook ruimte voor ludieke spelletjes op de radio, zoals ook de jeugdleden van Scouting Boxtel dat ervaren.

Scouting Boxtel verzorgt scoutingactiviteiten voor de dorpen Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. De vereniging heeft uitdagende programma's voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma's afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt scouting tot een veelzijdige hobby.

Opgave Kribkesroute en creatieve activiteiten

Liempde - Dit jaar wordt voor de zesde keer de Kribkesroute in Liempde georganiseerd. Deze start op zaterdag 16 december, gelijktijdig met de Kerstmarkt. Elk jaar breidt het aantal kerststallen langs de route zich uit, zijn er meer activiteiten en trekt de Kribkesroute meer bezoekers naar Liempde. Vorig jaar deden ruim 200 Liempdenaren mee aan de route door een kerststal in hun tuin te plaatsen.

Dit jaar hoopt de organisatie dat weer meer kerststallen langs de route worden geplaatst, met name bijzondere kerststallen. Vandaar dat dit jaar voor de eerste maal een wedstrijd aan de Kribkesroute wordt gekoppeld voor het 'meest bijzondere kribke'. Daarnaast worden inwoners, bedrijven en verenigingen opgeroepen verschillende activiteiten te organiseren rondom de winterse wandelroute door Liempde. Deze oproep geldt voor zondag 17 december, weer omgedoopt tot WinterWonderZondag, maar ook voor de gehele periode van de Kribkesroute.

De Kribkesroute bestaat uit twee wandelroutes langs een groot aantal kerststallen in Liempde. De wandelroutes met daarin de locaties van de kerststallen, worden gepubliceerd in een nieuw uit te geven folder. Ook wordt dit jaar een digitale versie van de route ontwikkeld, die eenvoudig te gebruiken is op iedere smartphone. Ook vind je de routes tijdens de kerstperiode terug in DeMooiBoxtelKrant.

Iedereen die dit jaar voor het eerst een kerststal buiten wil zetten, kan zich aanmelden via info@kribkesrouteliempde.nl of via de website www.kribkesrouteliempde.nl. Deelnemers van 2016 hoeven zich niet opnieuw aan te melden, maar alleen aan te geven wanneer ze niet mee willen doen. Hierover ontvangen zij een brief. Aan- en afmelden kan tot uiterlijk 15 november.

Vanwege het succes van de vorige edities, wordt ook dit jaar een WinterWonderZondag georganiseerd. Dit jaar vindt deze plaats op zondag 17 december. Dit kan een extra feestelijke dag tijdens de Kribkesroute worden als er langs de route allerlei bijpassende activiteiten georganiseerd worden. Daarbij kun je denken aan muziek, straattheater, kerstsamenzang met een koor, een levende kerststal, voorlezen van het kerstverhaal, een workshop kribkes knutselen, noem het maar op. Alle Liempdse inwoners, bedrijven en verenigingen kunnen meedoen. Ideeën en initiatieven kunnen aangemeld worden via info@sppill.nl. De WinterWonderZondag is een initiatief van de Liempdse horecaondernemers.

6 / 18

Foto: Heemkunde

De Kasterense watermolen

Een onverwachte e-mail
Op 8 september 2013 mailt Harry de Swart uit Breda: hij heeft een schilderij met een watermolen erop, gesigneerd met P. Janssen. Het schilderij is van zijn opa geweest, die hem verteld heeft, dat het de watermolen van Spoordonk betreft. Het schilderij staat al een tijdje op zolder en wanneer hij het weer voor de dag haalt, wil hij toch wel eens weten waar die watermolen staat of ooit gestaan heeft.
Hij neemt contact op met de familie Van Esch, eigenaar van de Spoordonkse watermolen, die hem vertelt dat het toch echt niet de Spoordonkse watermolen betreft.
'Googlen' op P. Janssen brengt hem bij de website van de Heemkunde Boxtel. Hij stuurt een foto van het schilderij met zijn e-mail mee.

Speurtocht naar watermolens
Mijn reactie op die zondagmorgen toen ik de e-mail binnenhaalde, was: "Yes, eindelijk gevonden!"
Ik reageer zo, omdat we in de afgelopen jaren dat wij schilderijen van Pierre Janssen opgespoord hebben, nooit een schilderij van de Kasterense watermolen zijn tegengekomen.
Terwijl ik er bijna 100 procent van overtuigd ben, dat Janssen die watermolen geschilderd heeft. In de bijna 550 schilderijen die we wel opgespoord hebben, zitten ongeveer vijftien watermolens, die allemaal geschilderd zijn langs het stroomgebied van de Dommel. Zo schildert Janssen de Borchmolen in Sint-Oedenrode, 'de verdwenen watermolen' te Westerhoven, de Woenselse watermolen te Eindhoven, de Keersopperwatermolen te Riethoven, de Spoordonkse watermolen en vele keren de Boxtelse watermolen in de Molenstraat. Dus waarom zou hij dan de Kasterense watermolen niet geschilderd hebben? Nog wel zo dicht bij huis.
Een ander argument, dat hij die molen geschilderd heeft, is de vondst van een schets van de Kasterense watermolen, getekend door Pierre Janssen. Die tekening, die voorkomt in een schetsboek van de hand van Pierre Janssen, ligt op zolder bij de kleindochter van Janssen in Nijmegen.

Watermolens langs de Dommel
Vandaag de dag vinden we geen of heel weinig watermolens meer langs de Dommel. Dat heeft onder andere te maken met de oprichting van Waterschap De Dommel in 1863. De watermolens zorgen voor veel overlast aan de, langs de Dommel wonende, boeren. Bij de watermolen wordt het water opgestuwd. Vóór de molen staat het water vaak te hoog, waardoor landerijen onder water komen te staan, en voorbij de watermolen staat het water te laag, waardoor de landerijen te droog worden. Het Waterschap koopt vele watermolens op om ze te slopen. Het Waterschap is tenslotte opgericht om obstakels in de rivier op te ruimen.
Al in de zestiende eeuw heeft keizer Karel V bepaald hoe hoog de waterstanden in de rivieren mogen stijgen of dalen. Op 10 april 1546 vaardigt Karel V een plakkaat uit met regelgeving voor de waterbeheersing in de rivieren de Aa en de Dommel. Aanleiding voor dat plakkaat is een verzoek van de stad 's-Hertogenbosch en de inwoners van de Meierij om een einde te maken aan de wateroverlast voor een groot aantal bezitters van landerijen langs de rivieren. Door een commissie worden de waterpeilen bij de verschillende molens vastgesteld. En om dat te controleren worden de waterhoogten gemeten met een zogenaamde 'pegel'
Pierre Janssen schildert zo'n authentieke pegel meerdere keren op afbeeldingen van de Boxtelse watermolen.

Kasterense watermolen
De Kasterense watermolen in Liempde dient als rogge-, boekweit-, olie- en volmolen. In feite ligt de watermolen aan twee zijden van de Dommel. De ene zijde wordt gebruikt als koren- en boekweitmolen, de andere als olie- en (vel)volmolen, waar zeemleer wordt gemaakt. Deze molen ligt nabij de Bodem van Elde. Om die reden mogen de inwoners van de vier dorpen, die gerechtigd zijn op de Bodem van Elde (Sint-Michielsgestel, Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode), hun graan op de Kasterense molen laten malen. In 1806 dreigt aan die eeuwenoude traditie een einde te komen door de invoering van nieuwe wetten op het gemaal, waardoor iedereen verplicht wordt in de eigen woonplaats het graan te laten malen. Ofschoon de Liempdse en de Boxtelse watermolens in handen van dezelfde eigenaar zijn, kunnen er belangenverschillen bestaan tussen de molenaars van die twee complexen. Om die reden wordt op 12 juli 1699 een conventie gemaakt, waaraan de molenaars zich stipt dienen te houden.
In de pachtcontracten van de watermolens wordt tot het einde van de achttiende eeuw telkens naar die conventie verwezen. Uit een van de pachtcontracten blijkt dat de Kasterense watermolen soms ook als runmolen wordt gebruikt. In 1776 moet de pachter van die molen jaarlijks 1.400 gulden betalen, hetgeen hij in vier termijnen mag voldoen. De pachtsom wordt niet in geld betaald, maar in mudden rogge. Er is voor de verpachting van deze molen veel belangstelling. Molenaars uit de hele omgeving bieden tegen elkaar op om pachter te kunnen worden.
De velvolmolen bij de watermolen op Kasteren is in die tijd in de Meierij van Den Bosch uniek. Het zeemleer dat daar wordt vervaardigd, wordt gebruikt voor handschoenen en broeken. Mogelijk heeft de naam Handschoenmakers, die in Liempde voorkwam, met deze molen te maken. In 1704 brandt deze molen af wanneer er vuur onder de velstoof wordt gestookt en de knecht even niet oplet. De velvolmolen wordt naderhand herbouwd en bestaat nog aan het begin van de negentiende eeuw. In 1960 wordt de molen door de bliksem getroffen en brandt vrijwel geheel af. De molengang wordt gedempt met houtafval van de Liempdse klompenindustrie. In 1986 worden er opgravingen uitgevoerd en wordt een stichting opgericht met als doel de watermolen te herbouwen.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel
Foto's van schilderijen: Rini van Oirschot
Bron: Baanderheren Boeren en Burgers, Jean Coenen 2004

821 De Kasterense watermolen
Olieverf, 45 x 55 cm, gesign. l.o.
Particuliere collectie

577 schets brug bij Kasterense watermolen
uit schetsboek Pierre Janssen

Sla je slag voor 1 januari

Ben je op zoek naar een nieuwe woning en volg je de ontwikkelingen op hypotheekgebied op het internet? Dan ben je de afgelopen weken vast op de discussies over de renteaftrek van de restschulden gestuit. NVM en Vereniging Eigen Huis proberen de politiek namelijk te overtuigen dat de restschuldregeling moet blijven. Hoe groot die kans is? We hebben geen kristallen bol, maar met een economie in de lift en een demissionair kabinet is de kans klein dat de regeling wordt aangepast. Daarom ons advies: staat jouw huis onder water en wil je verhuizen, trek dan nu je jas aan en ga naar de makelaar en jouw hypotheekadviseur.

Als je voor 1 januari 2018 jouw woning verkoopt en je hebt een restschuld, dan kun je nog 15 jaar lang gebruikmaken van de restschuldregeling. Vaak zul je voor de restschuld een aparte financiering sluiten en in sommige gevallen neem je dit bedrag mee in je nieuwe hypotheek. In beide gevallen mag je de rente over de lening aftrekken als hypotheekrente. Dit verandert vanaf 1 januari! De financiering van de restschuld zal duurder worden en kan zelfs tot gevolg hebben dat je niet meer kunt verhuizen. Wil je verhuizen en heb je een restschuld, dan is het raadzaam om nu in actie te komen. De datum van overdracht van jouw oude woning bepaalt namelijk of je van de fiscale regeling gebruik kunt maken. Is de woningschuld vóór 2018 ontstaan, dan mag je de schuld 15 jaar als aftrekpost opvoeren.

Daarnaast is er nog een andere verandering waar we je op willen wijzen: per 1 januari kun je de aanschafkosten voor de woning niet langer meefinancieren. Deze regeling werd de afgelopen jaren met een procent per jaar afgebouwd en vanaf 2018 krijg je alleen nog een hypotheek op basis van de koopsom. Dus ook als je de aankoopkosten wilt meefinancieren geldt: sla nu je slag. Is de hypotheekaanvraag voor 2018 helemaal afgerond, dan betekent dat dat je 1% minder zelf hoeft te financieren. Op een hypotheekbedrag van € 250.000 scheelt dat € 2.500 euro. Toch prettig als je wat meer budget overhoudt voor de inrichting.

Vervolg van de voorpagina: Prins Joannes en adjudant Arthur heersen over Ploegersland

Foto: Persburo Sander van Gils

Prins Joannes gaat door het dagelijks leven als Jan van den Akker. Hij is geboren in Spoordonk, maar woont al 28 jaar in Liempde. Hij is getrouwd met Ingrid en samen hebben zij twee zonen: Rens en Lars. Zijn Adjudant is Arthur Brands, getrouwd met Margo. Zij zijn de trotse ouders van twee dochters: Lenne en Maartje.

In het dagelijks leven is Z.D.H. Prins Joannes directeur bij bouwbedrijf Huijbregts Relou in Son en Breugel. Daar geeft hij leiding aan de afdelingen planvoorbereiding, calculatie en inkoop. Adjudant Arthur is beroepsmilitair en als instructeur verbonden aan defensie. Veel mensen zullen hem al kennen van zijn buuts en sketches tijdens de Zittingsavonden. Met zijn optredens brengt hij veel humor en een brede lach binnen en buiten Ploegersland.

Prins Joannes is fervent mountainbiker, tennisser en skiër. Hij heeft ook nog gevoetbald bij DVG maar vanwege blessures is hij hier mee gestopt. In het verleden was hij actief in het bestuur van buurtvereniging Den Berg en op dit moment is hij bestuurslid bij tennisvereniging 'De Peppelieren'. De naam
Joannes is al vier generaties in de familie en is de eerste officiële voornaam van de nieuwe prins.

Restaurant N9NE rolt nieuw concept uit

Boxtel - Restaurant N9ne aan de Parallelweg Zuid 35 start op 1 november met een nieuw initiatief: het bereiden van dagelijkse verse maaltijden die ook afgehaald of bezorgd kunnen worden. Om het nieuwe concept, genaamd 'Aan tafel bij N9NE', uit te rollen is het restaurant voortaan ook op de woensdag geopend.

De dagelijkse maaltijden zijn gericht op mensen die geen zin of tijd hebben om voor zichzelf te koken. Voor zo'n maaltijd betaal je 7,50 euro. Ook komt er een abonnementsvorm, waarbij de maaltijden 6,50 euro kosten. Op woensdag is N9NE uitsluitend geopend voor het nieuwe 'Aan tafel'-concept.

De maaltijden zijn te bestellen tussen 16.00 en 18.30 uur. De gerechten van 'Aan tafel bij N9NE' en de a la carte gerechten kunnen ook afgehaald of bezorgd worden. Bij afhalen kost het 'aan-tafel-gerecht' 7 euro, bij bezorging 8 euro. Bij het afhalen van de a la carte-gerechten ontvang je 15 procent korting op de kaart-prijs, bij bezorging is dit 10 procent korting. Er komen geen bezorgkosten bij. Bezorgen en afhalen kan van woensdag tot en met zondag tussen 16.00 en 22.00 uur.

Iedereen die wil weten wat de gerechten voor die week zijn, kan zich aanmelden per mail om de gerechten op zondagavond in de mailbox te krijgen. Dit kan via aantafel@N9NE.nl. De gerechten zullen tevens wekelijks gepubliceerd worden op de website www.N9NE.nl en de facebookpagina @N9NEBoxtel.

DMBK-columnist Eric Top geeft lezing over veiligheid bij De Rots

Boxtel - DMBK-columnist Eric Top verzorgt op 6 november een informatiemiddag met als thema 'veiligheid in huis' in Gemeenschapshuis De Rots. De middag wordt georganiseerd door KBO Boxtel en Liempde. De themabijeenkomst begint om 13.30 uur.

Ouderen kiezen er steeds vaker voor om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Top zal de aanwezigen tijdens deze middag informatie geven over hoe zij door relatief kleine ingrepen hun huis veiliger kunnen maken.

De meest risicovolle plekken voor ouderen zijn de trap, de badkamer en het toilet. Maar liefst de helft van alle valpartijen bij 65-plussers gebeurt in de eigen, vertrouwde omgeving. Om zowel comfortabel als zelfstandig te blijven wonen is het belangrijk om aandacht te hebben voor de woning(inrichting) en ieders gewoontes. Ongevallen zijn goed te voorkomen door eenvoudige woningaanpassingen en het gebruik van hulpmiddelen.

Veiligheid in huis heeft onder meer betrekking op een groot aantal aspecten, zoals sloten op deuren, verlichting in en rondom huis, rookmelders, inrichting van keukenkastjes, diverse hulpmiddelen, het gebruik van een rollator of contrasterende kleuren, maar ook op het gevoel dat je je veilig mag en kunt voelen in je huis.

Ook niet-KBO leden zijn welkom op de middag. De middag is gratis toegankelijk.

Boxtelaar (28) opgepakt voor oplichting via Marktplaats

Boxtel - Een 28-jarige Boxtelaar is afgelopen woensdagochtend van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van internetoplichting. De man zit vast.

De Boxtelaar zou sinds december 2015 via Marktplaats telefoons en tablets te koop hebben aangeboden, maar deze producten nadat ze waren betaald nooit hebben geleverd. Er zijn 21 aangiften tegen de man binnengekomen. De man totale schade bedraagt zo'n 2.000 euro. De fraudeur gebruikte diverse e-mailadressen en valse namen om zijn slachtoffers op te kunnen lichten. De politie verwijst mensen met vragen over internetoplichting door naar een speciale themapagina.

Verschillende ongelukken zorgen voor vertraging op de A2

Boxtel - Op de A2 bij Boxtel zijn maandagochtend verschillende ongelukken gebeurd. De linker rijstrook richting Eindhoven was enige tijd afgesloten. Over de toedracht en de ernst van de ongelukken is ons momenteel niets bekend.

Voor de ongevallen werd een ambulance opgeroepen. De beschadigde voertuigen zijn geborgen.

Mijn Mooi Boxtel: Rien Schuurmans

Foto: Rien Schuurmans

Acht fraai witte reigers
vormen samen
een gezin.
Voor dit mooie tafereel
moet je de Campina in.
Fiets of wandel
en geniet,
maar als je er
geen oog voor hebt,
dan zie je 't plaatje niet!
Geen mens weet hier
't fijne van,
maar als dit
geen schoonheid is
wat is 't dan?

Gedicht gemaakt door Diny Bruijnen.

Hobby Centrum Boxtel in kerstsfeer

December met al zijn feestelijkheden nadert met rasse schreden; de tijd van samen zijn, mooi ingepakte cadeautjes onder de kerstboom en een gezellig versierd huis. Extra bijzonder is het om dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan een dierbare en zelf je versieringen te maken.
En zelf maken, daar zijn ze bij Hobby Centrum Boxtel (HCB) expert in. HCB biedt je de gelegenheid met je handen en je creativiteit aan de slag te gaan tijdens een van de gezellige en creatieve kerstworkshops:

Elkaar een sieraad geven is van alle tijden, zelf een sieraad maken is helemaal van deze tijd. Bij HCB kun je kiezen uit wel drie verschillende workshops. Samen met Corry Veldkamp ga je halfedelstenen combineren en verwerken tot een persoonlijk kunstwerkje. Met Ad van Amelsfort en Ad Jussen zaag, buig, draai en slijp je stukjes metaal naar je eigen vorm en wens, eventueel met een originele versiering. Van Ruud Veldkamp leer je de fijne kneepjes van het bewerken van hout tot een sieraad aan hals of arm.
Naast het groen van de kerstboom is ook een kerstbloemstuk sfeer verhogend in huis. Marian van den Oever staat je bij met raad en daad bij het maken van je eigen creatie
Zou je wel eens een originele kerstboom in je tuin willen 'planten'? Maak er zelf een van metaal! In spiraal- of piramidevorm of een eigen ontwerp. Ad van Amelsfort en Ad Jussen staan voor je klaar om vorm te geven aan je idee.
Vind je het, in deze tijd van digitale kaarten en wensen, toch fijner om een papieren kerstgroet te sturen? Maak zelf je persoonlijke kerstkaart. In een serie van drie ochtenden helpt Willy de Koning je graag op weg met schaar, lijm, kleurtjes en een speciale tekst.
En dan… na alle praktische voorbereidingen helemaal in de muzikale kerstsfeer komen met kerstliedjes van toen en nu. I'm Dreaming of a White Christmas meezingen met Bing Crosby. De sfeer van de nachtmis voelen bij Stille Nacht, de Herdertjes lagen bij Nachte en Gloria in Excelsis Deo. Of het tijdloze Jingle Bells en Oh Dennenboom uit volle borst zingen.

Alle informatie over deze workshops, zoals data, tijden en kosten zijn te vinden op www.hobbycentrumboxtel.nl in het item kerstactiviteiten op de menubalk. Naast deze speciale kerstworkshops kun je je ook nog altijd aansluiten bij een van de andere tijdelijke of doorlopende activiteiten, waarvan hier nu drie uitgelicht.
Op vrijdagmiddag, om de week, gezellig samen liedjes zingen - karaoke uit vroegere tijden. In een serie van drie ochtenden een eigen verhaaltje schrijven en daar een illustratie bij maken in de vorm van een knipsel of tekening of eerst een tekening en daarbij een passende tekst maken. Kennismaken met de Turkse cultuur: luisteren naar boeiende verhalen en naar huis met een typisch Turks recept.

www.hobbycentrumboxtel.nl

Jonge sterren The Star Company stralen tussen de dino's

Marion van berlo aan het werk in haar kringloopwinkel Swiebertje. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De nieuwe videoclip van The Star Company & Inch werd vrijdag op een wel heel bijzondere locatie opgenomen. De jonge sterren van het succesvolle project van Inge 'Inch' van den Biggelaar en Roel Jongenelen brachten hun single 'Pak De Wereld Vast' ten gehore tussen de dino's van Oertijdmuseum De Groene Poort. Het is alweer de derde productie van The Star Company en ook dit keer gaat de gehele opbrengst naar Stichting Het Vergeten Kind.

Al maanden zijn Romée, Noa, Eva, Anne, Mitchell, Victor, Valerie, Janne, Fleur, Lot, Lente, Vaya, Cèzanne, Elene en Renée druk bezig met dansen, optreden en natuurlijk het inzingen van hun single in de opnamestudio. Elke week krijgen ze zangles van Inge en elke twee weken komt daar nog een dansles onder leiding van Marieke van den Heuvel bij Tiga bij. Daarnaast treden ze regelmatig op. Zo waren de kinderen te bewonderen op televisie bij Toppers van Oranje en in het centrum van Boxtel tijdens Muziekstraatje en Theaterfestival Bockesprongen.
Met de opnames van de videoclip komt er echter nog lang geen einde aan 'The Star Company-carrière' van deze jonge talenten. De komende maanden zullen zij blijven repeteren en hun opwachting maken bij diverse optredens, met als hoogtepunt de grote finaleshow in februari, in een echt theater. Details hierover volgen, houd hiervoor deze krant en de Facebook-pagina The Star Company in de gaten.

Foto: Willemijn Wijdenes

De single 'Pak De Wereld Vast', die Van den Biggelaar en Jongenelen samen schreven, komt in november uit. Deze kost 5 euro en is te verkrijgen bij onder andere The Star Company, Tiga Health & Beauty en diverse cd-shops in Nederland. Ook gaan de kinderen langs de deuren om de single te verkopen. De gehele opbrengst gaat naar Stichting Het Vergeten Kind: www.hetvergetenkind.nl.

St. Swiebertje organiseert koffietafel voor mensen die zich eenzaam voelen en mensen met een krappe beurs

Boxtel - Al ruim anderhalf jaar is Stichting Swiebertje een ware trekpleister in de Molenstraat. De kringloopwinkel is voor veel mensen die op zoek zijn naar tweedehands spullen uitgegroeid tot een wekelijks, zo niet bijna dagelijks, uitstapje, en vervult daarnaast ook de belangrijke functie van ontmoetingsplek. Initiatiefneemster Marion van Berlo en haar medewerkers ontvangen er allerlei mensen; jong, oud, rijk en arm. Mensen met mooie, maar ook vaak schrijnende verhalen. Om juist díe mensen - met een krappe beurs of die zich eenzaam voelen - een hart onder de riem te steken, organiseert Stichting Swiebertje op 23 december een gezellige koffietafel met als thema 'Met en voor elkaar'.

De koffietafel, waarvoor een kleine bijdrage van 3,50 euro per persoon wordt gevraagd, zal plaatsvinden in Gemeenschapshuis De Walnoot op de zaterdag vóór kerst van 16.00 tot 20.00 uur. Aanmelden hiervoor kan tot 10 december. Dit mag in de winkel zelf, via 06-22588123 of via swiebertjekringloop@ziggo.nl. Een leuke tip: iemand anders verrassen met een aanmelding kan natuurlijk ook.

De kringloopwinkel aan de Molenstraat maakt sinds de opening een flinke ontwikkeling door; Swiebertje werd in augustus 2016 een stichting en kreeg in juli 2017 de ANBI-status van de Belastingdienst, wat het voor bedrijven en particulieren mogelijk maakt om, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, met belastingvoordeel geld aan de stichting te schenken (meer informatie op www.belastingdienst.nl).
In mei dit jaar werd de stichting als lid geaccepteerd door WMO Zorgcoöperatie de Meierij. Daarmee biedt Swiebertje dagbestedingsplekken voor verschillende functies aan. Via deze weg doet de stichting een oproep aan mensen met een PGB, WMO of WLZ indicatie. Maar ook omgekeerd, aan (ambulant) begeleiders, coaches als ZZP'er of managers dagbesteding die werkzaam zijn in een instelling en mogelijk cliënten in gedachte hebben bij wie de kernwaarden die Stichting Swiebertje uitdraagt - laagdrempelig, kleinschalig en een persoonlijke aanpak - goed aan zouden kunnen sluiten. Swiebertje nodigt hen van harte uit contact met de kringloopwinkel te zoeken.

Niet alleen is er behoefte aan meer mensen bij Swiebertje, ook goede, bruikbare en overbodige spullen blijven welkom. Deze mogen altijd worden gebracht en kunnen indien gewenst ook aan huis worden opgehaald.

Kijk voor meer informatie op www.kringloopwinkelswiebertje.nl en op de Facebook-pagina Swiebertje (@kringloopwinkelswiebertje).

Nieuw artikel

Start kaartverkoop Kidz Got Talent

Boxtel - Het talentenfestijn van de Gildenbondsleerlingen, Kidz Got talent, wordt gehouden op 9 en 10 december. Dit promconcert in de Tijberzaal van het Baanderherencollege belooft een geweldig muzikaal evenement te worden. Het concert zal een dynamische samenwerking worden tussen getalenteerde jonge zangers en zangeressen en dansacts van Moevz Dans en Sport. Bovendien staat alles in het teken van aanstekelijke filmmuziek, en zal het leerlingenorkest van de Gildenbonds de talenten en groepsacts live ondersteunen.

De avond is natuurlijk niet compleet zonder een enthousiast publiek: daarom is vanaf deze week de kaartverkoop gestart. De voorstelling op zaterdagavond 9 december begint om 19.00 uur, die op zondagmiddag 10 december om 14.30 uur. Kaarten voor de voorstellingen kosten 5 euro, inclusief een consumptie, en zijn te verkrijgen bij SjiekKado in de Breukelsestraat, Ring&Go in de Rechterstraat en Bloemsierkunst Marimba in winkelcentrum Selissen. Kaarten kunnen ook gereserveerdd worden via www.gildenbonds.nl of kidz@gildenbonds.nl. Vermeld naast je naam en adres, ook hoeveel kaartjes je wilt en of je naar de zaterdag of de zondag voorstelling komt kijken.

10 / 18

FischerFotografie

Deel II v/d herfst: een mooie tijd om te spelen in het bos

Je kunt je onderwerp handmatig scherpstellen maar dat is niet te doen bij bewegende onderwerpen. Met de Al Servo functie zoekt de camera het bewegend onderwerp. Echter hoe goed en op wie blijft de vraag. Je geeft hiermee de controle uit handen.

Afgelopen week koos ik voor een andere methode met 100% zekerheid.
Op beide foto's is scherp gesteld op de mensen, vervolgens is de autofocus uitgezet. Zolang camera en onderwerp op dezelfde plek blijven, zal het onderwerp scherp zijn. Mits je voldoende scherptediepte rekent, anders valt de hond voor of achter het gebied dat scherp is.

FischerFotografie

Foto 1 - Velderen: Het rechtse meisje heeft een stokje gekregen waarmee ze de hond op exact de juiste plek zou 'lokken'. Het lage standpunt laat de wereld zien vanuit hun perspectief en het lijkt hierdoor alsof de hond hoger springt (spanning & sensatie).

Foto 2 - Kampina: De herfstzon staat laag. Hier is direct tegen dat zachte daglicht in gefotografeerd (contre-jour). Doordat het onderwerp van achter belicht wordt creëer je silhouetten die de lijnen en vormen sterk benadrukken. De contouren van de zijkanten, de oplichting van de stofdeeltjes en het tekort aan details versterken de beeldtaal.

Lens: op afstand gebleven met de Canon EF 70-200mm


Nieuw artikel

Pesjonkelen

Als u deze column leest heeft de zonnige nazomer van 2017 ons mogelijk al weer de rug toegekeerd. De ontluikende herfstkleuren getuigen daarvan. Nog enkele dagen en we vieren het feest van Allerheiligen met daarop volgend de ‘feestdag’ van Allerzielen. Allerheiligen doet me persoonlijk niet zo veel. Allerzielen daarentegen is voor mij een dag die ik van jongs af aan als bijzonder heb ervaren. Mogelijk hebben tradities, verhalen en suggestieve tekeningen over hel en vagevuur uit het roomse leven van de veertiger jaren de geheugencellen zodanig beroerd dat ze jaarlijks begin november opspelen. Soms op wonderlijke wijze.

Allerzielen was namelijk de dag waarop je mocht gaan ‘pesjonkelen’. Dat was nog eens een feest. Heel wat anders dan stil op je knieën zitten in de kerkbank en luisteren naar teksten en liederen waar je werkelijk geen sikkepit van begreep.

Weet u nog wat die roomse traditie inhield? In de kerk bad je zes ‘onze vaders’, zes ‘weesgegroetjes’ en ‘ere zij onze vader’. Dan rende je de kerk uit en zo snel mogelijk weer naar binnen. Opnieuw raffelde je de gebeden af, kerk uit, kerk in en dat vaak tientallen keren. Veelal ontaardde het in een wedstrijd met vriendjes, broers en zussen over wie de meeste keren het rondje gemaakt had. Je verdiende er aflaten mee, die ervoor zorgden dat de verblijfsduur in het vagevuur van overleden familieleden, die volgens de inschatting van je ouders daar zeker nog vertoefden, ingekort werd. Dat kon toch gauw oplopen tot honderden dagen eerder mogen aankloppen aan de hemelpoort. Ik beeldde me altijd sterk in dat het ene rondje voor opa was, het volgende voor oma, dan voor ome Piet, tante Ria, tante Anna, ome Cor, enzovoort. Zo ging ik alle overleden familieleden langs. Ieder op zijn of haar beurt en voor ieder evenveel aflaten. Alhoewel, voor opa en oma spande ik me een rondje extra in. Die waren al zo lang dood en waren er wel aan toe om dat afgrijselijke vagevuur toch eens te mogen verlaten.

Tegenwoordig zouden we zeggen dat we zo veel mogelijk ‘bonuspunten’ in de wacht slepen die we ‘online’ naar de hemel sturen en per e-mail verzoeken om ze ten gunste van onze dierbaren te verzilveren. Zouden er, denk ik nu, spelletjes op de iPhone bestaan waarmee de kleinkinderen na mijn overlijden ook ‘bonuspunten’ voor mijn zielenheil kunnen nasturen? Ik denk het wel. Een geruststellende gedachte.

Jan van der Krabben


Boxtelaar Eric Schoones presenteert zesde boek in Cremona en Utrecht

Schoones (l.) met pianist Roberto Prosseda in Cremona, tijdens de boekpresentatie. (Foto: Eric Schoones) Foto: Eric Schoones

Boxtel - Recent presenteerde Boxtelaar Eric Schoones zijn nieuwe boek 'Walking up the Mountain Track, The Zen Way to Enlightened Musicianship' voor een internationaal publiek. Het boek gaat over de verbanden tussen musiceren en Zen-Boeddhisme en is het resultaat van zo'n twintig jaar onderzoek.

De pianist en schrijver toont zich, weer thuis, heel tevreden: "Het was heel bijzonder om het boek te mogen presenteren tijdens Cremona Monda Musica." Dit is een grote internationale beurs in Cremona, een stad vlak bij Milaan. Uit deze stad kwamen de beroemde vioolbouwers als Stradivarius. Tijdens Cremona Mondo Musica maakte Schoones deel uit van een groep van dertig internationale muziekjournalisten die discussieerden over hun vak.

Twee weken terug was Schoones te gast in Tivoli Vredenburg in Utrecht, waar hij tijdens het Hart & Ziel Festival van Radio 4 ook een podium kreeg voor zijn boek. Daarbij overhandigde hij het eerste boek aan Zoki Gavrylyuk, de vrouw van Alexander, aan wie het boek is opgedragen.

Alexander Gavrylyuk is een van de twaalf geïnterviewden voor het boek. Het boek behandelt de vragen van een jonge musicus over hoe te leren musiceren op een hoog niveau. Via een muzikale zoektocht komt Schoones terecht komt bij een Zen-meester in Japan. Hun gesprekken over musiceren en zen worden weerspiegeld in scènes uit het leven van legendarische musici zoals Gould, Lipatti, Celibidache, Horowitz, Rubinstein, Arrau en Menuhin, die elk vanuit een steeds wisselend perspectief de wijsheid en de betekenis van Zen voor het muziek maken belichten.

Met meer dan 350 citaten over muziek en Zen, en twaalf interviews met wereldberoemde musici zoals Maria João Pires, Christa Ludwig, Alfred Brendel, Janine Jansen, Daniele Gatti, Hélène Grimaud, Joyce DiDonato en Gary Peacock, biedt het boek een unieke blik op de geheimen van het musiceren.

Al tijdens het schrijven kreeg Schoones complimenten van de musici die voor het boek werden geïnterviewd. Zo noemde de Portugees/Braziliaanse pianiste Maria João Pires Schoones iemand die het ware gevoel van kust snapt. Ook de Franse pianiste Hélène Grimaud is vol lof over het boek.

Het boek (ISBN 9789082747904) is voor 29,90 euro verkrijgbaar in de boekhandel en ook te bestellen via www.zen-musicianship.com, waar ook meer informatie te vinden is. Er is ook een e-book variant te verkrijgen.

Foto: Heemkunde

Het klooster en de kapel van St. Charles in 1894 langs de oude 'snelweg' A2

Het klooster van de Witte Paters van Sint Charles langs de N2 te Boxtel ter hoogte van de afslag naar Esch en St. Michielsgestel. Bij het opkrikkken van de N2 tot autosnelweg A2 werd het klooster afgebroken en verhuisden de Witte Paters naar Heythuysen. Zelfs het kerkhof verhuisde mee.
Een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van dit klooster vind je in de Kleine Encyclopedie op www.heemkundeboxtel.nl.


12 / 18

Foto: VVD Boxtel

Begroting 2018
Afgelopen dinsdag werd de begroting voor 2018 vastgesteld. De laatste keer voor deze raad en dit college, want in maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en zal er dus ook een nieuwe raad aantreden.

Het streven van VVD – als gedoogpartner van de huidige coalitie – was om in goede verstandhouding met elkaar zoveel mogelijk te realiseren in onze woonplaats met de beperkte middelen die er zijn.
Er zijn veel zaken opgepakt en gerealiseerd maar we zijn er nog lang niet. Graag willen wij in de komende periode met een nog grotere inbreng verder gaan.

De begroting is eigenlijk niet meer en niet minder dan de cijfermatige vertaling van de kaderstelling en het dekkingsplan, eerder dit jaar al door de raad vastgesteld.
Het is ook een moment van vooruit kijken en omzien. Een evaluatie van iedere partij over wat goed ging en wat beter kan. Wat willen we in de toekomst, welke keuzes moeten we maken en welke prioriteiten moeten we stellen?

VVD hecht veel waarde aan een goed draaiende economie, zowel in ons centrum als op het bedrijventerrein. Zo min mogelijk regeltjes en een goede bereikbaarheid zijn essentiële zaken daarbij.
Het nieuwe verkeersplan (Move 31) zal door ons dan ook hoge prioriteit krijgen en wij zullen actief deelnemen in de raadswerkgroep.
Alle inbreng (burgerparticipatie) dient serieus gewogen te worden.

Verder willen we dat de proef met blauw parkeren zorgvuldig geëvalueerd wordt. Wij willen zoveel mogelijk blauw/gratis parkeren.
Voor bezoekers, die langer dan twee uur in het centrum willen verblijven, moet er een mogelijkheid zijn om onbeperkt betaald te parkeren met betaling achteraf en voor de werkelijke tijd. Smart parkeren! Bied de keuzemogelijkheid.

Er zijn diverse woningbouwplannen in de maak, die op korte termijn gerealiseerd gaan worden. Toch zullen met spoed meer locaties aangewezen moeten worden.
Wij willen niet, dat er overmatig op sociale woningbouw wordt ingezet. Het middensegment en seniorenwoningen zijn van groot belang. Hiermee garandeer je een goede doorstroming en voorkom je aanzuigende werking vanuit ons omringende gemeenten waar minder sociale woningen beschikbaar komen.

Gezinsmigranten moeten verplicht het participatietraject volgen. Dit wordt onderdeel van de Wet Inburgering. Een goede zaak en er moet op toegezien worden dat dit ook gebeurt. Een noodzakelijke balans tussen rechten en plichten!

Verder wil VVD extra aandacht voor veiligheid. Als een ex-gedetineerde de noodzakelijke zorgvuldige begeleiding weigert, dan dient hier extra aandacht aan besteed te worden.
Het is een recht van iedere inwoner om zich veilig te kunnen voelen in zijn eigen omgeving.

VVD heeft – met enige aarzeling – ingestemd met de begroting met daarbij de kanttekening dat de gewenste doelstellingen met de huidige budgetten moeilijk haalbaar zijn. Er zullen wederom moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, dus er ligt weer een enorme uitdaging.

Foto: D66

Elk kind verdient een feestje
Telkens weer tussen hoop en vrees afwachten of je voor het volgende feestje wel een uitnodiging ontvangt en te horen krijgen dat je weer niet op een feestje mag komen. Dit is wat sommige kinderen regelmatig meemaken.

Helaas komt pesten nog steeds veel voor op scholen. Vaak gaat dit gepaard met sociale uitsluiting; iemand mag niet meedoen met spelletjes, er wordt met een kind niet gespeeld of het wordt niet uitgenodigd op verjaardagsfeestjes. 'Buiten de groep liggen' is voor een kind en daarmee ook de ouders verschrikkelijk om mee te maken.

Er wordt op scholen al heel veel gedaan om pesten te stoppen en nog beter: te voorkomen. Pesters worden op hun gedrag aangesproken, het wordt bespreekbaar gemaakt in de klas en andere kinderen worden gestimuleerd om niet mee te lopen en pestgedrag te melden, maar het blijkt erg lastig om sociale uitsluiting te voorkomen. Daarom heeft D66 een motie ingediend met een maatregel die zich niet specifiek richt op de pesters of de kinderen die gepest worden, maar die op een positieve manier bij kan dragen om sociale uitsluiting te verminderen.

Door in Boxtel te stimuleren om af en toe een klassenfeest of verjaardagsfeest voor de hele klas te geven, wordt op een onopvallende manier voorkomen dat sommige kinderen nooit een feestje hebben. Wanneer 3 of 4 kinderen samen een verjaardagsfeest geven, kunnen de kosten ook nog eens gedeeld worden en ontstaat er meer contact tussen de ouders. D66 vraagt het college daarbij wel om ouders die financieel niet in staat zijn om een feestje te organiseren te ondersteunen. Elk kind verdient immers een feestje.

In Nederland loopt op dit moment een project over dit onderwerp. Hierbij wordt geëxperimenteerd met verjaardagsfeestjes voor de hele klas om te kijken wat wel en wat niet werkt en welke effecten het heeft. D66 roept het college op dit project te omarmen en scholen te benaderen met het verzoek een dergelijk feestje te initiëren bij ouders dan wel ondernemersraad/ouderraad.

In gesprek met
Afgelopen zaterdag zijn we wederom in gesprek gegaan met inwoners en bezoekers van Boxtel. We hebben weer veel positieve geluiden en dingen om te verbeteren gehoord. Boxtel is een gezellig dorp waar veel mensen al vele jaren met plezier wonen. Er is altijd van alles te doen en het niveau van voorzieningen is hoog. Wel mag er aandacht besteed worden aan de inrichting van het centrum, er ontstaan nu regelmatig gevaarlijke situaties met auto's. Daarnaast zijn niet alle straten en winkels goed te bereiken voor mensen in een rolstoel. Een interessante suggestie was om het centrum te voorzien van gratis wifi!

Over twee weken, op zaterdag 4 november gaan we weer de straat op om in gesprek te gaan met Boxtel.

aanvullingen week 42

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Schijndelseweg 3 brandveilig gebruik van de Michaëlschool

Verleende omgevingsvergunningen
De Beemden 1 plaatsen 2 dakkapellen op voordakvlak
Dennendreef 5-299 plaatsen van recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Markt 1 uitvoeren diverse werkzaamheden voor aanleggen parkeerplaatsen in binnentuin gemeentehuis
Oude Postbaan 22 rooien: 4 populieren aan voorzijde woning

Bekendmakingen week 43

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Gemondesestraat 16, wijzigen gevelopening voorzijde
Kapelstraat 38, rooien: 1 apenboom uit voortuin
Koningsvaren ongenummerd, rooien: 1 beuk, 1 eik en 1 kastanjeboom
Koningsvaren 10, aanleggen gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen
Stationsstraat 39, plaatsen speciale toiletunit voor mindervalide bezoekers in tuin Museum Vekemans
Vleutstraat 8, plaatsen dakkapel achterzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
De Biezen 5, rooien en weghalen bestaande beplanting aan zij- en voorkant perceel
Sint Jorishoef 1, rooien: 30 bomen rondom de te slopen bijgebouwen

Verleende omgevingsvergunningen
Halse Barrier 15, realiseren mantelzorgwoning in bijgebouw en rooien: 1 Hollandse eikenboom
Heesterbos 2, rooien: 1 treurwilg achterzijde woning
Tongeren 44, bouw woonhuis

Toestemmingen maken of veranderen uitweg
Van Salmstraat 54
Schouwrooij 17

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Staarten 9, veranderen metaalbewerkingsbedrijf
Melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem
Koningsvaren 12, aanleggen gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
26-10 Keefheuvel e.o.
27-10 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
28-10 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
28-10 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
28-10 Centrum
28-10 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
28-10 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
01-11 Lennisheuvel
01-11 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 18

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Hunted. Alweer een jaar geleden. Inmiddels is de nieuwe serie opgenomen. Behalve goede vrienden hou je er gelukkig ook hippe feestjes aan over. Van ordinaire borrels tot rode loper-toestanden. Ik wist het van tevoren. Ik wist dat ookal zou ik de duurste en allermooiste galajurk aantrekken die er bestond, je de Pipi Langkous niet uit mij kan halen. Nooit kan het eens normaal. Maar goed, ik liet me mijn 'rode loper-gevoel' niet afnemen door Pipi. Ergens lag vast nog wel een soort van Little black dress in mijn kast. Dat little kon ik inmiddels ook wel achterwege laten. Strechstof is het nieuwe katoen zei ik tegen mezelf.

En daar ging ik. In de trein. Raar ook die kleine pasjes die ik moest nemen. Om vast een beetje in de stemming te komen, namen mijn tv-vriendin en ik een paar biertjes in onze Amsterdamse stamkroeg. Hoe overdressed kun je zijn in een donkerbruin buurtcafé. Glitterkes,pailettekes en in plaats van een nette panty had ik net zo lang met zelfbruiner gesmeerd tot ik de kleur van die denkbeeldige panty had bereikt. Etalagebenen. Met vlekken, dat dan weer wel.
Op de fiets alleen door Amsterdam, jezus christus, alsof ik net het WK turnen had gewonnen. Ik voelde me echt een wereldburger, dat ik het er zonder kleerscheuren vanaf heb gebracht is met recht het achtste wereldwonder te noemen. Of zonder mijn band in de tramrail. Met het pondje over. Ik heb pondjes genoeg, maar dit was nieuw.

De A'DAM Toren. Rood lopertje. Ik bleef natuurlijk hangen met mijn hak in een rooster. Gin Tonic dan maar. Met Tonic maar gin Gin. Awards uitreiking. Zelfverzekerd lopen. Recht vooruit, zo hop over een blok heen. Lachen. Heel hard lachen. Wijn. Onze maat moet naar voren en als zijn naam wordt geroepen, schreeuwen wij uit volle borst 'Hoehoeeeee!'. Iedereen draait zich om. Het is doodstil en ik roep nog steeds: 'Jeah!!'. Ik voel de blikken. Zelfs Giel Beelen kijkt me onderzoekend aan.
Wijn, meer wijn. Ik voel een onweerstaanbare drang om gek te gaan doen. Om te dansen. Niemand gaat dansen. Ik kan niet meer op mijn hakken staan. Dan maar op blote voeten. Natuurlijk van tevoren niks gegeten. Honger. Vreselijk honger. We kopen vijf porties van iets, waarvan het ons niet uitmaakt wat het is. De volgende ochtend een 35-delige bestekset in mijn tas. En een gitaarband. En een halve stijgerbuis.
Iedereen is naar huis. Wij staan nog op de tafel. De tafel van Loretta, Dinand Woesthoff, Georgina Verbaan en André van Duin. De gay dj snapt ons volledig. Nog één biertje dan.

Het regent pijpestelen. We zijn doorweekt tot op onze onderbroek. Onze haren hangen in droevige sliertjes langs ons gezicht. Wij voelen ons allesbehalve droevig. We delen een frietje met kroket bij een lieve Turkse man. Ik praat Engels tegen iedereen in Amsterdam. Iedereen. Ook tegen de dieren. Waarom? Laatste cola light. Het regent nog steeds. Met de laatste slok spoelen we ons laatste restje polderglamour weg. Door de stromende regen op de fiets. Alleen. In Amsterdam. Wereldburger. Yes, I know! Mijn jurk zit onder de Hollandse modder. Voor de deur breekt een hak af. Gelukkig komen deze pumps van de Schoenenreus en niet van Louboutins.
Ik voel me ineens toch een beetje misselijk. Gelukkig bestaat er Facetime en kan ik nog even praten met mijn zatte vriendinnen in Ibiza. Typisch gevalletje gedeelde smart. Zij kennen me als geen ander. We praten onverstaanbaar. Slaapshirt aan van mijn superdunne schoonzus die echt maat xxs heeft. Ik na deze avond XXL. Eindelijk in een diepe coma. Totaal gelukkig. Werelds was het. Mijn nieuwe motto: ze is zo lekker gewoon gebleven. ??


Wilgen knotten op landelijke Natuurwerkdag

Foto: Jose Poort

Boxtel - Voor de 17e keer organiseert LandschappenNL op zaterdag 4 november de Natuurwerkdag. Op deze dag gaan verschillende vrijwilligers buiten aan het werk met bijvoorbeeld het knotten of snoeien van bomen. De dag is een samenwerking tussen verschillende landschapsbeheersorganisaties en wordt in onze provincie door Brabants Landschap uitgevoerd.

Het werk dat op de Natuurwerkdag verzet wordt levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en heidevelden is vaak in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Een van die vrijwillige klusjes is in Boxtel het knotten van wilgen bij de Nergena. Deze werkzaamheden starten om 9.00 uur bij Nergena 2, in Boxtel (op de hoek Tongeren/Nergena). Er wordt ongeveer tot 12.00 uur gewerkt. De werkzaamheden bestaan onder meer uit zagen, knippen, het sjouwen van takken, het stapelen van de takken op een kar of een stookhoop opbouwen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.natuurwerkdag.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden over klusjes die in de regio gedaan moeten worden. Maar ook buiten de Natuurwerkdag om kunnen belangstellenden zich opgeven als vrijwilliger. De twee knotploegen in Boxtel werken elke drie weken op maandag en op zaterdag. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich melden via jmd.poort@ziggo.nl.


30 oktober lezing edelherten in D'n Liempdsen Herd

Foto: Martin van Vorstenbosch

Liempde - Edelhertenkenner Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling geeft op 30 oktober in D'n Liempdsen Herd een lezing over edelherten. De lezing is een initiatief van Brabants Landschap en begint om 19.45 uur.

Ruim een half jaar geleden heeft Brabants Landschap samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert teruggebracht in natuurgebied De Scheeken tussen Liempde en Best. De herten zijn in deze periode al enigszins gewend geraakt aan hun nieuwe leefomgeving, bij een aantal hinden zijn er al kalveren geboren en ook de bronst heeft plaatsgevonden.

Op 30 oktober vertelt Houben over het edelhertenproject in Het Groene Woud en over de ervaringen met de eerste maanden van de edelherten in De Scheeken. Het Groene Woud is van nature een vruchtbare streek, die zeer geschikt is voor edelherten. Edelherten hebben eeuwenlang in Nederland geleefd maar door jacht en het verdwijnen van hun leefomgeving verdwenen ook de laatste wilde edelherten. Met de herintroductie van een groep van dertien edelherten was dit dier voor het eerst in 150 jaar weer terug in onze provincie. In de zomer zijn vier kalveren geboren. De geboorte van deze kalfjes is een belangrijk moment voor de groep herten.

De lezing vindt plaats in D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 Liempde): aanvang 19.45 uur, inloop vanaf 19.15 uur.

Diverse wandeltochten door Oisterwijkse Bossen en Vennen

Foto: Natuurmonumenten: Peter de Krom

Boxtel/Oisterwijk - Natuurmonumenten en jongerenafdeling OERRR organiseert in de laatste week van oktober en de eerste week van november diverse vogelspottochten door de Oisterwijkse Bossen en Vennen, op de grens van Boxtel en Oisterwijk.

Kinderen van 4 tot 8 jaar oud kunnen zich komende zaterdag, 28 oktober, samen met een boswachter een echte vogelaar wanen. De boswachter vertelt hen onder meer hoe zij een verrekijker moeten gebruiken en helpt de kinderen mee een eigen schuilhut te bouwen tijdens de excursie. Ook leert hij hen hoe zij een goede vogelspotter worden: de spotters in spe gaan kijken, luisteren en leren een verrekijker te gebruiken. De kans bestaat dat de jonge vogelaars de kleurrijke grote bonte specht spotten, of heel misschien wel het felblauwe ijsvogeltje of de zeldzame raaf.

De natuurliefhebbers verzamelen zich om 13.30 uur bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk. Rond 15.30 uur zit de middag als boswachter er weer op. Leden van Natuurmonumenten en OERRR betalen 4 euro voor deze activiteit, voor niet-leden kost die 7 euro. Alle kinderen die meegaan, krijgen gratis het mooie Doe Boek van Het Groene Woud. Aanmelden kan via: natuurmonumenten.nl/agenda.

Nachtwachter
Kinderen die altijd al eens 's avonds in een donker bos boswachter wilden spelen krijgen op 3 of 4 november die kans. Ook zij kunnen samen met een boswachter tussen 18.30 uur en 20.30 uur het bos in. Ook deze tochten starten bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk.

De expeditie is voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Per gezin mag er één volwassene mee. Kinderen die lid zijn van Natuurmonumenten of OERRR betalen 5 euro. Ook volwassenen die lid zijn van Natuurmonumenten betalen dit bedrag. Voor alle niet-leden kost deze avond 8 euro. Alle kinderen die meegaan, krijgen gratis het Doe Boek van Het Groene Woud. Deelnemers kunnen zich ook opgeven via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Volwassenen
Ook voor volwassenen wordt een avondwandeltocht door de Oisterwijkse Bossen en Vennen georganiseerd. Die heeft plaats op vrijdag 3 november en richt zich op de bosuil. Ook hiervoor kan je je aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda.

De meest bekende uilenroep is die van de bosuil. Het 'oehoe' van het mannetje wordt beantwoord met een ijselijke kreet van het vrouwtje. In de avonduren is de roep van de bosuil extra indringend. Tijdens de uilenwandeling op 3 november gaan de wandelaars op zoek naar deze uil. De wandeltocht start om 20.00 uur vanaf het bezoekerscentrum in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Rond 21.30 uur is de wandeling afgelopen. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 7 euro. Voor niet-leden bedragen de kosten 10 euro.

Horntreffers en Taverbo-Sabo 3 aan kop in BRTC

Boxtel - De Horntreffers en Taverbo-Sabo 1 hebben de teams van De Firma Fotografie en De Dommel op een verpletterende nederlaag getrakteerd in de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC). Beiden wonnen met een eindstand van 9-1. Het derde en het vierde team van Taverbo-Sabo wonnen met het kleinst mogelijk verschil van het tweede Taverbo-Saboteam en Rotsvast. Dit betekent dat De Horntreffers samen met Taverbo-Sabo 3 aan kop gaan. Het niet spelende Grand Café Rembrandt bezet na dit weekend de laatste plaats.

In de BRTC gaat de ranglijst nog wekelijks op zijn kop omdat het aantal teams dat in aanmerking komt voor de hoogste klasseringen groter is dan de voorgaande jaren. Het verschil tussen de nummers één en vijf bedraagt slechts vijf punten.

De wedstrijd tussen De Horntreffers en koploper De Firma Fotografie werd een overrompeling voor De Firma Fotografie. Alleen in de eerste partij wist Stef Schellekens van Wim van Aarle te winnen en daarmee het enige punt voor zijn team op het formulier te zetten. De Horntreffers lieten er geen gras over groeien wie de sterkste was die avond. Ad en Hans van Weert gaven geen kans aan Henk en Jordy van de Laak en ook Stef moest het punt aan hen laten. Omdat ook het dubbelspel voor Ad en Hans was, kwam er een verpletterende 9-1 overwinning voor De Horntreffers als einduitslag op het formulier te staan. Daarmee namen De Horntreffers ook meteen de koppositie van De Firma Fotografie over.

Ook Taverbo-Sabo 1 hield huis tegen het team van De Dommel en won met dezelfde cijfers als in de wedstrijd hierboven. Ad de Man van De Dommel was tot nu toe als enige nog ongeslagen in deze competitie, maar al in zijn eerste partij raakte hij die status kwijt door in drie games te verliezen van Ronald van Dael. Ad scoorde wel nog een punt tegen Cees Hems, maar daar bleef het voor team De Dommel bij, omdat Ronald en Frans van Dun ongeslagen bleven. Cees Hems won nog wel van Ad van Lier en Wim Jansen en omdat ook het dubbelspel voor Frans van Dun en Ronald van Dael was, kwam ook hier een grote uitslag op het wedstrijdformulier. Door dit resultaat nam Taverbo-Sabo 1 de derde plaats in op de ranglijst. Eindstand 9-1 in het voordeel van Taverbo-Sabo 1.

Het als tweede geplaatste Taverbo-Sabo 3 moest het opnemen tegen de clubgenoten van Taverbo-Sabo 2, dat het nog steeds zonder de geblesseerde aanvoerder Mari van Dijk moet stellen. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd waarin voor Taverbo-Sabo 2 Joop van Eijk een sterke partij speelde door twee enkelspelen te winnen waaronder een verrassende zege op Uschi Meeuwis en winst tegen Erwin Holowacki.
Joop moest alleen de winst aan Henk IJsseldijk laten, maar verder dan dat ene punt kwam deze niet. Uschi won wel nog van Lothar Groth en Hans Fonken en datzelfde deed ook Erwin Holowacki. Omdat het dubbelspel gewonnen werd door Taverbo-Sabo 3 werd de winst veiliggesteld: 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 3.

Diezelfde uitslag kwam ook in de wedstrijd tussen de teams van Rotsvast en Taverbo-Sabo 4 tot stand. Voor Rotsvast was Erik van der Schoot weer goed voor drie punten. Hij nam daarmee revanche op zichzelf, want hij verloor vorige week zijn ongeslagen status door van Ad de Man van De Dommel te verliezen. Maar omdat Bart Theeuwes en Geerta Pluut voor Rotsvast alleen het dubbelspel wisten te winnen en hun enkelspelen aan Peter de Rooij, Mari Smits en Toon van Geel van Taverbo-Sabo 4 moesten laten, bleef het op vier punten steken. Door deze uitslag (6-4 voor het team van Taverbo) kwam Taverbo-Sabo 4 tot op één punt van Rotsvast te staan op de ranglijst.

Zege voor Ducks Brabarians

Tilburg - Met de winst op Tilburg afgelopen zondag neemt Ducks Brabarians de tweede plaats in de competitie in. De Boxtelaren moesten even op gang komen, maar wonnen uiteindelijk met 5-26.

In de uitwedstrijd in en tegen Tilburg gaf Ducks Brabarians na een ruststand van 5-12 in de tweede helft zijn tegenstander geen enkele ruimte meer. In tegenstelling tot de eerste helft, die stroef verliep, was er in het tweede gedeelte van de wedstrijd meer controle aan de kant van Ducks Brabarians. Een snelle try en benutte conversie gaven lucht: 5-19. Met een aantal wissels en de nodige routine hield de Boxtelse ploeg de regie in handen en besliste met een try vlak voor het eindsignaal de wedstrijd. De eindstand werd bepaald op 5-26.

Aanstaande zondag 29 oktober treedt Ducks Brabarians in Boxtel aan tegen de ongeslagen koploper The Elephants. Dit studententeam van de TU Eindhoven heeft al haar wedstrijden nog ruimschoots gewonnen. Ducks Brabarians staat op de tweede plaats en kan bij winst mede-koploper worden. De kick off op Sportpark De Wielakker is om 14.30.

Zonnig Mixtoernooi JBV De Walnoot

Boxtel - Op de banen van jeu de boulesvereniging De Walnoot werd afgelopen maandag weer fanatiek gestreden in de wekelijkse open Regiomix. Vanwege het zonnige weer werden de wedstrijden buiten gespeeld.

Deze week waren er zo'n 55 mensen aanwezig, van wie 44 deelnamen aan de wedstrijden. De wedstrijdleiding was in capabele handen van Paul van Helvoirt. Ook buiten de banen was het goed toeven. De barbediening werd uitstekend verzorgd door Adré Teulings en de vrijwilligers voorzagen de aanwezigen met grote zorg van drankjes, een worstje, kaasje en wat gezonds.

Leo Bekers behaalde de eerste plaats met 3/27 punten, tweede werd Ad Voermans met 3/23 punten en de derde plaats ging naar de Bossche Cor Mulder met 3/14 punten. Riek van Boxtel werd vierde (3/11 punten), Piet van der Velden uit Liempde vijfde (3/10 punten) en Jan van Vught uit Den Bosch zesde (3/9 punten).

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen die geïnteresseerd is in de jeu de boulessport van harte welkom bij JBV De Walnoot, Selissenwal 25, 5282 SJ in Boxtel. Liefhebbers kunnen, mits zij zich aanmelden, meedoen aan dit wekelijkse toernooi. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

HCB'92 op zoek naar heren

Boxtel - Begin maart 2017 is handbalvereniging HCB'92 uit Boxtel gestart met het werven van heren, zodat de club voor de zomervakantie weer een herenteam zou hebben. Dit doel werd bereikt, er kwamen voldoende heren naar de trainingen. Toch wil HCB'92 nogmaals een beroep doen op sportieve heren uit Boxtel en omstreken, aangezien het team nog wel wat versterking kan gebruiken.

Mannen vanaf 20 jaar oud die op recreatieve basis zin hebben om een balletje te gooien, zijn van harte welkom om iedere woensdagavond aan te sluiten. Er wordt getraind van 20.30 tot 22.00 uur in sporthal PiusX in Liempde. Het heren recreantenteam nodigt om de paar weken op de trainingsavond een tegenstander uit om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Voor meer informatie: hcb92@handbal.nl.

16 / 18

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 17 oktober
A-lijn: 1. A. van Diesen & G. Bogaerts 63.89% 2. L. Siemons & H. van Laatum 60.07% 3. J. Clercx & H. Peerlings 59.72% B-lijn: 1. N. Fischer & J. Fischer 60.92% 2. A. Vera & T. Heesakkers 60.17% 3. A. van Boxtel & A. Loupias 57.67%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 18 oktober
A-Lijn: 1. J.Fischer & J. Steenbakkers 67.36% 2. R. Daverveld & R. Steenbakkers 65.28% 3. M. van Elk & G. Voltmann 54.86%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 17 oktober
A-Lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 65,97% 2. G. Joren & R. van Stuivenberg 56,25% 3. W. de Langen & A. Bosveld 50,83% B-Lijn: 1. B. & H. Dragt 61,81% 2. G. & I. Damen 59,03% 3. C. & C. van Hal 51,39%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 18 oktober
A-Lijn: 1. R.van Stuivenberg & J. de Wolf 63,78% 2. F. Gieles & W. van der Heijden 56,88% 3. G. van der Meer & F. Sedee 54,41% B-Lijn: 1. A. de Jong & M. Kerssens 57,67% 2. A. & C. van der Velden 56,40% 3. C. & J. Meeuwis 56,10%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 19 oktober
A-lijn: 1. G. Dams & E. van Gelder 59,00% 2. J. Jansen & R. Koenders 57,50% 3. S. Tempels & J. Sweere 57,08% B-lijn: 1. A. Eltink & T. Hazenberg 64,58% 2. J. van den Honert & W. van Dijk 62,50% 3. T. Bosveld & H. Hoogers 54,17%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 17 oktober
A-Lijn: 1. W. van de Heijden & A. van Os 65,28 2. S. Tempels & J. Sweere 61,46% 3. H. van Esch & P. van de Ven 58,68% B-Lijn: 1. R. Koenders & G. Wagenaars 62,50% 2. L. Brusselaars & A. van Erp 60,42% 3. T. van Doorn & F. Verhees 57,50%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 19 oktober
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 66,67% 2. A. van de Ven & F. Sedee 62,08% 3. F. van Roij & T. van Roosmalen 61,67%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 19 oktober
A-Lijn: 1. J. & B. Dieden 67,92% 2. M. & M. Habraken 59,58% 3. G. Bekkers & F. van de Schans 52,92% B-Lijn: 1. A. & P. Wagenaar 63,89% 2. G. van Wijlick & K. Quinten 63,19% 3. J. Dobbelsteen & D. Legius 55,90% C-Lijn: 1. P. van Gemert & Z. Kusters 62,81%
2. C. & T. van Gestel 57,40% 3. T. van der Leek & T. van der Zanden 54,48%

Biljart

't Ivoor, uitslagen
Recreanten 3-Banden Klein:
`t Ivoor 7-De luchtschippers 1 23-29
3-Banden-Groot:
Touche 1-`t Ivoor 1                 27-25

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader - Car. R&H Kassa 7-1
W.v.Liempde 1 - Kruiskamp                                 24-22
W.v.Liempde 3 - Krijt op Tijd                                 16-30

Uitslagen Geboliesch week 42
Le Carambole-Ons Vertier        34-33
De Fetsers-De Stapelaars         33-39
De Prutsers-De Treffers        33-34
De Poedelaars-Samen Sterk         35-34
Kloosterboys-Dé Zie'k Wel Zitte         34-37
De Eenheid-'t Krijtje         39-25
Unieboys-'t Pommeransje         37-30

Handbal

HCB'92, programma 25-30 oktober
25 oktober: (uitwedstrijd Bergeijk)
Bergeijk recr.-HCB'92 recr 19.30
28 oktober: (Geldrop)
Speelfeest HCG F-jeugd                 10.00 -12.00
28 oktober: (uitwedstrijd Someren)
Handbal Someren E1-HCB'92 E1 10.00
28 oktober: (uitwedstrijd Heeze)
Lido DC1-HCB'92 DC1                 10.45
29 oktober: (uitwedstrijd Heeze)
Lido DS1-HCB'92 DS1                 10.00
29 oktober: (Thuiswedstrijd Schijndel)
Zephyr / HCB'92 HC1–Novitas HC1 09.50
29 oktober: (uitwedstrijd Moergestel)
Roef DS2-HCB'92 DS2                 11.00
29 oktober: (uitwedstrijd Someren)
Handbal Someren DA1-HCB'92 DA1         11.15
30 oktober: (thuiswedstrijd Pius X. Liempde)
HCB'92 recr.-Aristos recr.                20.00

Zaalvoetbal, uitslagen
X2COM-Eltechno inst                         9-2
Grieks Rest Corfu – 't Geveltje                 7-3
Café Vollop – NIKE F.C.                         1-3
Tahadi – Gebr. Bekkers                                3-6
Goossens Advies – Heva/Van Weert         4-6
Van de Sande/Pacqt-Le Temps Perdu 1-5
Wijnpakettenonline-Dobotex BV        4-3
Rijschool Gestel 2-F.C.Blokfit        5-3
Selissen Boys-Celdex BV        8-7
Programma 28 oktober
17.00 't Geveltje-Fysio De Dommel
17.45 Kwalitaria Strik-Goossens advies
18.30 Heva/Van Weert-Grieks rest Corfu
19.15 Eltechno inst-Langenberg/Dammers
20.00 Café Vollop/Telaviv-X2COM
20.45 't Hart.van Boxtel-Second Cars
30 Oktober
19.00 Meneer Van Dommelen-Dobotex BV
19.45 Van Stekelenburg-Vinyl en Tapijtwinkel
20.30 Verbeij/Hanekroot-Vermeer verz.

Tafeltennis

Programma, senioren, 27 oktober
20:00 Taverbo-Sabo 5-ASIO 1
20:00 Taverbo-Sabo 6-Veldhoven 9
20:00 Taverbo-Sabo 7-OTTC 4
20:00 Taverbo-Sabo 8-OTTC 6
20:00 Taverbo-Sabo 9-TTCV Van Herwaarden 9
Programma, senioren, 28 oktober
15:00 Taverbo-Sabo 1-Wijzenbeekkled/Westa 3
15:00 Taverbo-Sabo 2-Belcrum 2
15:00 Taverbo-Sabo 3-JCV 4
15:00 Taverbo-Sabo 4-Valkenswaard 1
Programma, jeugd, 28 oktober
10:30 Taverbo-Sabo 1-Never Despair 1
10:30 Taverbo-Sabo 2-TTCV Van Herwaarden 1
10:30 Taverbo-Sabo 3-Never Despair 4
10:30 Taverbo-Sabo 4-Never Despair 6

Uitslagen
De Dommel-Taverbo-Sabo 1        1-9
De Firma Fotografie-De Horntreffers 1-9
Rotsvast-Taverbo-Sabo 4        4-6
Taverbo-Sabo 2-Taverbo-Sabo 3        4-6

Programma van volgende week
De Dommel-De Horntreffers                
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 4        
Rotsvast-Taverbo-Sabo 3        
Taverbo-Sabo 1-Taverbo-Sabo 2

Voetbal

DVG, uitslagen 21 oktober                                                
DVG JO9/1-MULO JO9/2 6-8
NLC'03 JO9/2-DVG JO9/4 13-2
DVG JO11/1-Schijndel JO11/1 4-4
DVG JO13/1-Den Dungen JO13/1 2-3
Branvoort JO13/5-DVG JO13/2 3-1
ODC JO15/1-DVG JO15/1 1-0
DVG JO17/1-Irene JO17/1 4-1
DVG JO17/2-DVG JO19/2 4-6
Uitslagen senioren 22 oktober                                                        
Hapert 1-DVG 1 3-2
U.D.I.19 8-DVG 3 1-0
DVG 4-Erp 4 1-1
DVG 8-Heeswijk 7 1-7
Programma 28 oktober
ODC JO7/4-DVG JO7/1         09:45
Schijndel JO9/2-DVG JO9/1         09:00
Top JO9/2-DVG JO9/2         10:30
DVG JO9/3-Mariahout JO9/2G         10:30
DVG JO11/1-Stiphout JO11/1G         09:30
DVG JO11/2-Berghem Sp. JO11/3         10:30
DVG JO11/3-Rhode JO11/5         09:30
Ollandia JO11/2G-DVG JO11/4         09:30
DVG JO13/1-Mierlo Hout JO13/1         11:30
Schijndel JO13/4-DVG JO13/2         11:45
Blauw Geel JO15/1-DVG JO15/1         13:00
WHV JO15/1G-DVG JO15/2         13:00
Vorstenb Boys JO17/1-DVG JO17/1         14:30
Rhode JO17/4-DVG JO17/2         13:00
Avesteyn JO19/1-DVG JO19/1         14:30
DVG JO19/2-Eli JO19/1         14:30
Programma senioren 29 oktober
DVG 1-Nw. Woensel 1         14:30
DVG 2-Mariahout 2         12:00
Sparta'25 5-DVG 3         10:00
DVG 4-Bl.Geel'38 10         10:00
Heeswijk 4-DVG 5         11:30
WEC 4-DVG 6         10:00
U.D.I.'19 12-DVG 7         10:00
DVG 8-WEC 6         10:00 uur
DVG 9-Schijndel 8         10:00
Programma dames 29 oktober
Fc.de Rakt 1-DVG VR 1         12:00
Programma 31 oktober
DVG MO15/1-Blauw Geel MO15/2         19:00
DVG, programma 1 november
DVG JO15/1-Stiphout Vooruit JO15/1         19:00

RKSV Boxtel/ODC, uitslagen 22 oktober
ODC 1-Vlijmense Boys 1        3-0
ODC VR1-Alem VR1        4-0
ELI 1-Boxtel 1        0-1

RKSV Boxtel/ODC, programma 29 oktober
Boxtel 1-Boskant 1        14:30
Wilhelmina 1-ODC 1        14:30
ODC VR1-Den Dungen VR1        12:15

LSV, uitslagen 22 oktober
LSV 1-TPO1        4-3
LSV 3-Spoordonkse Boys 4        2-2
SCI 4-LSV 4        1-8
LSV, programma 28 oktober
LSV VE-Jong Brabant VE        16:00
Programma 29 oktober
De Bocht 1-LSV 1        14:30
ODC 6-LSV 2
LSV 3-SBC 6        11:00
LSV 4-FC Tilburg 8        12:00
LBC, uitslagen 21 oktober
Boxtel 3-LBC JO11/2        9-1
Oirschot Vooruit 2-LBC JO19/1        4-2
LBC, programma 28 oktober
Oirschot Vooruit 3G-LBC JO9/1        9:00
Unitas 7-LBC JO11/2        10:15
Wilhelmina Boys 4-LBC JO17/1        14:45
Oirschot Vooruit 3-LBC JO19/1        14:30

Rugby

RC Ducks, uitslag 22 oktober
Senioren: RC Tilburg-Ducks Brabarians        5-26
Programma zaterdag 28 oktober
TBM:        Brakkentoernooi Breda                         10.00
Cubs:        Vets Valkenswaard-Ducks                11.00
Junioren: Utrechtse RC-Ducks                11.00
Colts:        Rotterdamse RC-Ducks                13.00
Zondag 29 Oktober:
Senioren: Ducks Brabarians-The Elephants         14.30

Foto: l'Union

Fanatieke strijd om clubtitels l'Union

Boxtel - In de eigen accommodatie aan de Molenwijkseweg streden de leden van handboogschutterij l'Union Boxtel afgelopen zondag om de individuele clubtitels. Frank van Grinsven prolongeerde zijn titel van vorig jaar bij de heren, Susan van der Heijden deed dat voor de derde keer op rij bij de dames.

Verschillende blessures, werkzaamheden en andere verplichtingen weerhielden enkele herenschutters deel te nemen aan deze toch in clubverband een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Zo niet Frank van Grinsven. Na 60 schoten en een zeer regelmatige score zette hij de beste prestatie neer en werd daarmee voor het tweede jaar op rij clubkampioen. Met 551 punten bleef hij Marchel Kluijtmans die 533 punten liet optekenen ruim voor. Verdienstelijk derde werd Paul Smolders met 513 punten.
Bij de dames verdedigde Susan van der Heijden met succes haar titel. Met een verdienstelijke 345 punten uit 50 schoten werd zij ook dit jaar koningin.

In de categorie compound hengelde Henri Troeijen met 559 punten voor het derde jaar op rij de titel binnen. Jelt van de Langeberg was de beste bij de junioren. Zijn score van 422 punten was goed voor de hoogste score in zijn categorie. Jelt bleef daarmee Meike van Oss met 383, Sam Spitters met 327, Sylvana van de Burg met 312 en Niels Nelissen met 211 punten voor. Bij de aspiranten was het Breanna Vugs die met 282 om 247 punten Melissa Smits aftroefde.

Jubileum Gerard van der Steen
Na de wedstrijd was het tijd voor een bijzondere gebeurtenis. Gerard van der Steen werd gehuldigd wegens zijn 50 jaar lidmaatschap van de handboogschutterij. Van der Steen, die de functie van penningmeester vervuld, werd ook nog verdienstelijk vijfde in de wedstrijd. Hij werd goed in de bloemen gezet en geprezen voor zijn niet aflatende inzet voor l'Union.


Opnieuw verlies voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Hapert - In de uitwedstrijd van DVG kon de navigatie van vorige week weer gebruikt worden, iets eerder linksaf en je bent in Hapert. Ook het eindresultaat was helaas hetzelfde: verlies.

Het veld was goed bespeelbaar maar gedurende de wedstrijd deden zich toch verschillende glijpartijen voor. Ook kreeg de bal bij een stuit flink wat vaart mee.

Foto: Toon van Ruremonde

Al vroeg in de wedstrijd waren er kansen, een voorzet van Sander van de Ven was net te hoog voor de inlopende Sherryl Sambo. De thuisploeg kwam in de elfde minuut op voorsprong. Een lange rush duurde voort en er werd onvoldoende ingegrepen met een doelpunt als eindresultaat. Lang genieten was er voor de thuisploeg niet bij; meteen na de aftrap was het Sherryl Sambo die de bal binnen de 16 meter terughaalde en de uitgegleden verdediger kreeg de bal tegen zijn arm. De scheidsrechter wees een strafschop toe. Daan Voets schoot deze onberispelijk binnen: 1-1.
Kort daarna was er opnieuw vertwijfeling in de DVG-defensie. Tussen twee verdedigers kon de aanvaller van Hapert toch een schot afleveren. Rens van den Akker werd voor de tweede maal verslagen: 2-1. DVG bleef de aanval zoeken en kreeg ook kleine kansen. Een vrije trap, genomen door Peter Versantvoort werd tot twee keer toe geblokt. Ook een combinatie tussen de broers Van de Ven leverde een hoekschop op. De kopbal van Ruud Peijnenburg kuste de buitenkant van de paal. Typerend voor deze wedstrijd was een hoekschop in het voordeel van DVG. De afgeslagen bal werd in een streep naar voren geschoten en ondanks de verdedigers van DVG was het Hapert dat er met de bal vandoor ging. Toen het schot ook nog eens van richting veranderde was Rens van den Akker voor de derde maal geklopt.

In de rust wisselde DVG aanvallend, verdediger Daan Voets bleef achter en spits Bas van Houtum kwam erbij. Het spelbeeld veranderde en Hapert werd steeds verder teruggedrongen. Kansen waren er voor Twan van den Broek en ook Bas van Houtum. DVG drong aan, maar de aansluitingstreffer wilde (nog) niet vallen. Een schot van Van Houtum werd tot hoekschop verwerkt en niet veel later schoot Sander van de Ven voorlangs. Hapert loerde op de counter en een vierde doelpunt zou de wedstrijd definitief beslissen. In de 78e minuut werd een lange bal door Van Houtum keurig ingekopt: 3-2.
Hapert had kort daarna een riante mogelijkheid om die vierde alsnog te maken. Het schot belandde echter op de lat en in de rebound ging de bal, via Van den Akker, over het doel. De beste kans op een verdiend punt werd gemist door Sander van de Ven. Zijn inzet had het midden tussen een schot en een voorzet en ging tot opluchting van de thuisploeg voorlangs.

Het bleef bij de 3-2. Door deze tweede nederlaag op rij komt de thuiswedstrijd volgende week tegen de laatste van de poule, Nieuw Woensel, misschien wel op een goed moment. Winst is dan min of meer verplicht ofschoon dit geen vanzelfsprekendheid zal zijn. Inzet en concentratie zullen nodig zijn om te winnen.

Dommeltrofee groot succes voor zwemmers SWNZ

Boxtel - Ieder jaar organiseert SWNZ in de herfstvakantie in Boxtel de Dommeltrofee, een sprintwedstrijd met alle 50 meters en de 100 meter wisselslag. Afgelopen zondag kwamen 32 zwemmers van SWNZ in actie. Daarnaast waren er ook nog meer dan honderd zwemmers van andere Brabantse zwemverenigingen present.

SWNZ behaalde in het verenigingsklassement de derde plaats achter de Dommelbaarzen uit Vught en TRB-RES uit Tilburg. Daarnaast werden er prijzen uitgereikt voor de zwemmers die over drie van de vier 50 meters de besten waren in hun leeftijdscategorie. Bij de meisjes minioren 3, geboren in 2009, was er zilver voor Iris Maas uit Boxtel en brons voor Ila van Os uit Sint-Michielsgestel. Britt Bakers (Sint-Michielsgestel) pakte het zilver bij de meisjes junioren 2+3. Bij de meisjes jeugd ging het goud naar Lisa Verheij en het brons naar Claartje Rijken, beiden uit Sint-Michielsgestel. Jesse Hoksbergen uit Gemonde won bij de jongens jeugd het brons.
Alle zwemmers zwommen ontzettend hard, met als resultaat 73 persoonlijke records. Uitblinkers waren Kes Keij en Lisa Verheij met maar liefst vijf persoonlijke records. Luuk Bult, Nienke van de Burgt, Oliwia Krawczyk, Lotte van de Laak, Lisa Maas en Zoï van der Staak deden daar weinig voor onder met maar liefst vier nieuwe toptijden. Voor Tasnim Bezbiz, Tijs Hendriks, Jesse Hoksbergen, Claartje Rijken, Aukje en Jelle Rutten waren er drie persoonlijke records. Kenza Bakkali, Anouk Hacken, Helmie van de Laar, Iris Maas, Daphne Portegijs, Isa Verhagen en Marit Vermeulen verbeterden zich tweemaal en Faye Goossens, Maartje Hoksbergen, Isabella Juárez Galeana, Kim de Laat, Ila van Os, Juul Schellekens en Nena van der Steen verbeterden allen één keer een persoonlijk record. Hoewel zij hun records niet verbeterden, zetten ook Britt Bakers, Alma Janssen, Jessie van de Laak en Sandra Schellekens uitstekende tijden neer.

Liempdse judoka Keira Kreijveld Zuid-Nederlands kampioen

Foto: JC Liempde

Gilze - Tijdens de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen judo is Keira Kreijveld zondag kampioen geworden. Het Liempdse judotalent versloeg haar negen concurrenten in de klasse -12 jaar/-44 kg.

Door zeer overtuigend te judoën wist Keira na drie wedstrijden in de finale te komen. De jonge Liempdse blijkt nog steeds oppermachtig in haar categorie en won al haar wedstrijden kort en krachtig met vol ipon (10 punten). In sommige gevallen had zij slechts vier seconden nodig om haar tegenstander te verslaan.

In de finale leverde het treffen tussen Keira en Leahyanne van Krieken een mooie strijd op. Leahyanne probeerde wel aan te vallen, maar Keira wist dat goed te blokken. Na de gepareerde aanval wist Keira door een zeer mooie worp gevolgd door een houdgreep de wedstrijd te winnen. Een super prestatie, aldus coach Dirk Habraken van Judo Club Liempde.

Vanaf januari zal Keira in de leeftijd -15 jaar gaan judoën. Een grote, maar haalbare stap.

Ruime zege Wapen van Liempde

Liempde - De uitwedstrijd van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank tegen Carambole/Kassa uit Rumpt heeft een 7-1 zege voor de Liempdenaren opgeleverd. Het team steeg hiermee naar de vierde plaats op de ranglijst van poule 4 van de nationale kadercompetitie.

Martien van den Tillaart zette zijn tegenstander maar ternauwernood aan de kant met 180 caramboles kader 57/2 in dertien beurten, gemiddelde 13,84. Een beurt minder had Cees van Eindhoven nodig, 110 caramboles in twaalf beurten, zijn opponent ver achter zich latend. Harm van de Laar was de uitschieter van de avond, hij had slechts vijf beurten nodig voor eveneens 110 caramboles, een moyenne van 22. De tegenstander van Leo van Hastenberg maakte in de veertiende en gelijkmakende beurt de nog ontbrekende caramboles zodat dit een remisepartij werd.

Eerste overwinning voor LSV

Lennisheuvel - Eindelijk lijkt de noeste trainingsarbeid van LSV zijn vruchten af te werpen. Daar waar eerder de laatste twintig minuten funest waren en dan vaak grote nederlagen vorm kregen, was het afgelopen zondag LSV dat de langste adem had en in de slotfase toesloeg.

De beginfase van de wedstrijd werd gekenmerkt door sterke windvlagen en flinke regen. Tot tweemaal toe wist tegenstander TPO handig gebruik te maken van de onberekenbare balcurve. Op gelukkige wijze kwam de ploeg uit Moerdijk op een 2-0 voorsprong. LSV liet zich ook niet onbetuigd en met een subliem schot scoorde Bart van der Struijk direct de 1-2.

Na een uur spelen was het Buba Serimov die optimaal gebruik maakte van zijn snelheid en de 2-2 stand liet aantekenen. Toen TPO twintig minuten voor tijd weer op voorsprong kwam, leek LSV toch nog met lege handen te blijven. Echter onder aanvoering van de uitblinkende Rowi van de Besselaar ontketende de Lennisheuvelaren een sterk slotoffensief waaruit in de slotfase Job Kruijsen en invaller Mateusz Lenarcik de zege toch nog binnensleepten.

Voor komende zondag staat de lokale derby bij De Bocht'80 op de rol. Beide ploegen vertonen de laatste weken een opgaande lijn. Het wordt zeker spannend.

LSV - TPO 4-3 (1-2). 30. 0-1, 32. 0-2, 44. Van der Struijk 1-2, 61. Buba Serimov 2-2, 66. 2-3, 84. Job Kruijssen 3-3, 87. Mateusz Lenarcik 4-3.

18 / 18

26 - 29 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

26 oktober - 5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

26 oktober - 31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 26 oktober

Huiskamer: Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'De magie van Tuinieren'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaretvoorstelling: Op sterk water
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 27 oktober

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

28 oktober-5 november

Expositie 'Gérard kiekte 50 jaar' (za & zon)
10.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Zaterdag 28 oktober

OERRR Een dagje als boswachter – Vogels spotten
Aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda.

Huiskamer: Rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Halloween disco (basisschoolkinderen)
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Boxtelse Tonproatavond
20.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Voorronde Nederlands Team Kampioenschap Poker
20.00 uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Live muziek: Saints and Sinners & Band Rond de Vijftig
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstaat 56, Boxtel

Zondag 29 oktober

Herfstkleurenwandeltocht
08.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Huiskamer: Koffie met gebak
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

50e Sparrenbosloop
10.30 uur, Sparrenrijk, Molenwijkseweg, Boxtel

Hobby & Crea markt
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Concert Liempds Gemengd Zangkoor
11.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Halloween bij de Kinderboerderij
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 30 oktober

Jeu de Boules bij De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Workshop Davis-technieken
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Lezing edelherten in D'n Liempdsen Herd
19.45 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Dinsdag 31 oktober

Huiskamer: Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 1 november

Huiskamer: Rikken, jokeren, hobby
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kinderkleding- en speelgoedbeurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 2 november

Huiskamer: Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Lichtjes op De Kleine aarde
19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Meepraten over seniorenbeleid
19.30 uur, Raadszaal Gemeentehuis, Dr.van Helvoortstraat, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cor van Dijk

Wim Paridaans