DeMooiBoxtelKrant

4 oktober 2017

DeMooiBoxtelKrant 4 oktober 2017


Heerlijke herfsttaferelen bij Appelproeverij in boomgaard Indenhof

Foto: Cock Stam

Boxtel - Het was een echte herfstmarkt, de jaarlijkse Appelproeverij van Lokale Agenda 21 in de Boxtelse boomgaard Indenhof. 86 appelsoorten, die niet in de winkel te verkrijgen zijn, konden daar zondag worden geproefd. Ook werden potten jam verkocht, volop honing, pompoenen en uiteraard fruitbomen, er werd fruit geraapt en - heel bijzonder - van een perenboom in de boomgaard, waarvan niemand wist wat voor soort het was, werd door pomologen vastgesteld dat het een zeldzame Tesselaar is.

De proeverij trok veel bezoekers, hoewel er dit jaar voor het eerst geen Herfstfair met koopzondag in het centrum was en ook het weer te wensen na liet. Maar dat maakte dat het evenement een echte herfstsfeer kreeg, wat uitermate goed past bij het karakter van de proeverij, die voor het zesde jaar op rij plaatsvond. "De proeverij past ook precies in de boomgaard", vertelt Betsie van der Sloot van Lokale Agenda 21. "Niet alleen het proeven van de appels, maar de hele beleving in die prachtige omgeving maakt het geheel zo mooi. Zo werd er veel fruit geraapt, ook de kweeperen van de zeldzame Tesselaar. En als mensen een appelsoort lekker vonden, dan konden ze meteen zo'n boom bestellen."
Ook werd er geld ingezameld voor de Vincentiusvereniging. "Ik had 250 potten jam gemaakt", aldus Betsie, "met appelmoes, pruimenjam, kweekperen en vijgen. Die brachten 320 euro op."

Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Roos (l.) en Faye. Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

De grote sappers die de laatste jaren tijdens de proeverij naast de proeverij werd geplaatst ontbrak dit jaar. "Het voorjaar was te koud", weet Betsie, "veel bomen hadden vrucht gezet, maar toen het ging vriezen zijn die allemaal kapot gegaan." Het deed niet af aan het succes van het evenement. De organisatie kijkt er dan ook tevreden op terug. Of er volgend jaar - en de jaren daarna - weer een Appelproeverij is? Daarop antwoord Betsie direct en volmondig: "Ja, natuurlijk!"

Roos en Faye (10) zijn Boxtelse Keukenbazen

Boxtel - Roos Arts en Faye van der Steen (beiden 10) zijn de Boxtels Keukenbazen. Het tweetal won de Boxtelse finale in de regionale kookwedstrijd voor basisschoolleerlingen en mag aanstaande zaterdag, 7 oktober in Den Bosch om de titel 'Keukenbazen van Brabant' strijden.

De Boxtelse keukenprinsessen nemen het daar op tegen de winnende teams uit de andere zestien deelnemende gemeenten. Een vakkundige jury, die bestaat uit Maaike de Reuver, redacteur en trendwatcher bij Food Inspiration, en de Brabantse topkoks Jan van Hout en Jermain de Rozario, beoordeelt alle gerechten. De winnaar van Keukenbazen 2017 wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner op woensdag 11 oktober in het Provinciehuis in Den Bosch. Burgemeester Mark Buijs zal Roos en Faye vergezellen, want als de meiden winnen mag hij een jaar lang de titel 'SmaakBurgemeester van Nederland' dragen.

Lees meer over Roos en Faye op pagina 13.

Linda Beekmans (17) wereldkampioen Taekwon-do

Barneveld - Aan de Open Wereld Kampioenschappen en de World Cup Taekwon-do, afgelopen week in Barneveld, namen maar liefst vijftien leden van de Boxtelse Takwon-do School Dekker deel. Zij behaalden prachtige resultaten - samen namen zij zeven gouden, zeven zilveren en zeven bronzen medailles mee terug naar Boxtel. Naast deze uitmuntende teamprestaties veroverde juniorlid Linda Beekmans de titel van wereldkampioen.

Lees verder op pagina 17.

Première filmvoorstelling Film St. Petrus Basiliek

Boxtel - De film over de Sint-Petrusbasiliek, die afgelopen voorjaar opgenomen werd, gaat op 24 oktober in première. Vanaf 20.00 uur zal het resultaat te bewonderen zijn in de zaal van De Adelaar aan de Baroniestraat 75.

De korte film is geproduceerd door de werkgroep Visualisatie Canon van Boxtel in samenwerking met lokale makers, onderwerp deskundigen en een enthousiaste groep jeugdige en volwassen acteurs. De film vormt de kern van een onderwijsproject dat in eerste instantie is ontwikkeld voor de erfgoededucatie in het Boxtels basis- en voortgezet onderwijs. Naast de film zal ook het bijbehorende lesmateriaal worden gepresenteerd. Het onderliggende onderwijsconcept zal daarbij worden toegelicht. Tijdens het gehele ontwikkelingsproces zijn 'making of' opnamen gemaakt. Een beknopte samenvatting hiervan zal eveneens worden vertoond.

De werkgroep Visualisatie Canon van Boxtel
Een aantal enthousiaste personen heeft in 2015 het initiatief genomen om onderwerpen uit de Canon van Boxtel te visualiseren voor het onderwijs in Boxtel en andere belangstellenden voor de lokale geschiedenis van Boxtel. Het idee komt voort uit het project over het Bloedmirakel 'Het is een wonder'. In 2015 werd vervolgens een korte film gemaakt over de 'Leenbrief van Boxtel uit 1356', die het historisch belang van deze brief verduidelijkt. Deze werkgroep bestaat uit Pater Hans de Visser, Maarten Melis, Guus Bekooy, Hans van Liempt, Jos Vervoort, Freek Claasen sr. en Christ van Eekelen. Onder de vlag van Heemkunde Boxtel heeft de werkgroep het project over de Petrusbasiliek geproduceerd.

Doel van het educatief project
Het project beoogt primair de (bouw)geschiedenis van het kerkgebouw op een aansprekende manier zichtbaar te maken voor de groep 8 tot 15 jarigen met behulp van de film als kern en een omlijstend en ondersteunend lessenpakket. Doel is om het inzicht over het grote historische belang van de basiliek voor de ontwikkeling van Boxtel te vergroten. Daarnaast richt de film zich ook op iedereen die geïnteresseerd is in dit cultureel erfgoed. De digitale opzet maakt het project flexibel en toegankelijk voor bezoekers en websites van vele Boxtelse verenigingen en instellingen.

Collectes oktober/november

Tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds
6 tot en met 11 november: Stichting Alzheimer Nederland
13 tot en met 18 november: NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)
20 tot en met 25 november: Stichting Nationaal MS Fonds,
27 november tot en met 2 december Stichting Leger des Heils Fondsenwerving

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Ingezonden brief: Hondenoverlast

Ik heb zelf regelmatig honden om me heen maar waar ik mij over verbaas is dat er hondenbezitters zijn die geen oog hebben voor welk gedrag van hun hond als storend of bedreigend wordt ervaren door medemensen. Denk hierbij aan:
- Openbaar groen als uitlaatplek gebruiken
- Langdurig blaffen als er iemand voorbij loopt (vooral als het baasje niet thuis is) en
- Openbaar groen als losloopplek gebruiken (waar mensen met angst voor honden last van ondervinden)
Ik vind het waardevol als menig hondenbezitter zich dus meer bewust is van de impact hiervan voor omwonenden. Ik woon zelf in een flatgebouw van Woonstichting St. Joseph en heb aan den lijve ondervonden hoe het is om dagelijks langdurig hondengeblaf te horen en wat dit doet met je woongenot.
Jammer genoeg heb ik van de woonstichting St. Joseph weinig ondersteuning en begrip gekregen voor deze situatie.
Ik hoop dat wat meer aandacht voor dit probleem tot meer bewustwording kan leiden, wat voor iedereen erg prettig kan zijn.

Met vriendelijke groet

Margit Schaal

KBO-activiteiten

Donderdag 5 oktober        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 6 oktober        Eucharistieviering in Sint-Theresiakerk tot intentie overleden leden van de wijk Lennisheuvel        9.30
                        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Maandag 9 oktober        Ontvangst door burgemeester Mark Buijs in het gemeentehuis        10.30
Dinsdag 10 oktober        Biljarten in De Walnoot         13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00

Leger des Heils zoekt collectanten in Boxtel

Boxtel - Het Leger des Heils zoekt collectanten in Boxtel voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. Deze wordt gehouden van 27 november tot en met 2 december. De opbrengst wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Steeds meer mensen doen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2016 kwamen meer dan honderdduizend mensen in aanraking met het Leger des Heils. Dat is bijna 20.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening. Wil jij je aanmelden als collectant? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel 036-5398175.

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 5 oktober        Nordic Walking, vertrek Markt        9.00
Maandag 9 oktober        Yoga De Walnoot        13.00
Dinsdag 10 oktober        Fietsen Breukelsplein        13.00
Woensdag 11 oktober        Gym Angelaschool groep 1        19.00-20.00
                        Gym Angelaschool groep 2        20.00-21.00
Woensdag 11 oktober        Bloemschikken, Nieuwland 37        19.30

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit Energie
Woensdag 4 oktober        Kienen met Jackpot
Dinsdag 10 oktober        Leesclub. Het boek dat wordt behandeld is 'In de wereld' van Robert Anker

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

'Boxtel moet concrete doelen stellen binnen sociaal domein'

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente Boxtel kan nog veel verbeteren aan de samenwerking binnen het sociaal domein, zoals bijvoorbeeld bij loket WegWijs. Daartoe moet de gemeente zo snel mogelijk concrete doelen stellen. Tot die conclusie komt de Rekenkamercommissie in een rapport dat vorige week dinsdag door de gemeenteraad behandeld werd. Nu werken de verschillende instanties vaak langs elkaar heen, waardoor zaken dubbel gedaan worden. Burgemeester Mark Buijs erkent de kritiek en belooft zo snel mogelijk beterschap door middel van een actieplan.

Hoewel het rapport van de Rekenkamer volgens alle fracties zeer compleet en inhoudelijk sterk was, is de structuur en invulling van het Boxtelse sociaal domein dat een stuk minder. "Vooral door persoonlijke inzet is het schip drijvend gehouden", concludeert de commissie. Voor het opstellen van het rapport heeft de Rekenkamercommissie vertegenwoordigers van diverse sociale instanties, zoals loket WegWijs, het Sociaal Team en het Basisteam Jeugd & Gezin geïnterviewd. Daaruit bleek dat de inzet groot was, maar vooral de werkdruk enorm is. Er is voldoende geld, maar er zijn te weinig mensen. Ook werken verschillende computersystemen langs elkaar heen en worden gesprekken of intakes soms dubbel gedaan omdat de instanties langs elkaar heen werken.

Transitie
Toch oordeelt de commissie niet te hard over Boxtel: onze gemeente heeft, net als andere gemeenten in Nederland, te maken met een transitie die in 2015 ingezet werd. Daarbij werden diverse taken binnen het sociaal domein overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Het is daarom zo dat diverse gemeenten tegen dezelfde problemen aanlopen als Boxtel. Onze gemeente begon voortvarend, zo stelt de commissie, maar dreigt nu haar voorsprong kwijt te raken. Om dit te voorkomen moet Boxtel een plan van aanpak opstellen om tot concrete doelen te komen.

De commissie spreekt van 'een goed momentum' voor de gemeente om door te pakken, door bijvoorbeeld (computer)systemen te vervangen door meer integrale varianten. Mark Buijs deelt dit standpunt. Daarnaast geeft hij aan dat er ook voor cliënten meer duidelijkheid moet komen, door middel van één centraal aanspreekpunt per cliënt. Volgens hem wordt hard gewerkt aan oplossingen. Niet alleen wordt de aanschaf van nieuwe computersystemen onderzocht, maar ook wordt onderzoek gedaan naar het fysiek bij elkaar plaatsten van verschillende loketten binnen het sociaal domein. Buijs: "Nu zit de helft hier, in het gemeentehuis, en de helft in St. Ursula. We kijken of we die loketten hier naartoe kunnen halen."

Plan van aanpak
Toch is de raad niet geheel gerustgesteld. De burgemeester zegt daarom toe zo snel mogelijk, wellicht de volgende raadsvergadering al, met een plan van aanpak te komen, waarbij de conclusies uit het rapport als uitgangspunt worden gebruikt. Dat zal volgens Buijs echter niet meteen alle problemen oplossen: "Daar is ook een cultuuromslag voor nodig." Maar de eerste stap is dan in ieder geval gezet. Ook zegt hij toe dat er een beeldvormende raadsvergadering komt waarbij de raadsleden door ambtenaren bijgepraat worden over de ontwikkelingen binnen het sociaal domein.

Boxtel ontvangt Rijkssubsidie voor wijk GGD'er

Boxtel - De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren ontvangen een bijdrage van 60.000 euro van het Ministerie voor de uitrol van het project wijk GGD'er. Deze GGD'er moet het aantal politiemeldingen over verwarde personen doen afnemen.

In alle gemeenten in Nederland neemt het aantal politiemeldingen over personen met verward gedrag de laatste jaren toe. De inzet van wijk GGD'ers heeft een positief effect op de werklast van de gemeenten en politie. Er komen minder meldingen van openbare overlastplegers binnen doordat de wijk GGD'er doordat de aard van de problematiek beter in beeld gebracht wordt en de samenwerking tussen betrokken partijen bevorderd wordt.

De inzet van wijk GGD'ers is onderdeel van het programma 'personen met verward gedrag'. Hiermee wordt getracht voor 1 oktober 2018 in alle regio's en gemeenten een goed werkende aanpak op tafel te hebben voor ondersteuning van mensen met verward gedrag of mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade aanbrengen.

Succes
Vanaf 2015 heeft de gemeente Vught het concept van de Amsterdamse wijk ggd'er uitgewerkt. De wijk ggd'er werkt naast de wijkagent en richt zich op vroege signalering, preventie en hulpverlening zonder systemen. Dat is nodig om de doelgroep te helpen die zelf ook niet pas loopt met het systeem. Een combinatie van zorg én veiligheid. De werkwijze is in Vught als een groot succes ervaren.

De problematiek en werkwijze verschillen in Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren. Iedere gemeente krijgt een plan met maatwerk. Er wordt zo spoedig mogelijk gestart met de uitrol en in januari 2018 wordt het concept geëvalueerd.

Vrijwilliger Evert van Houtum onderscheiden bij opening Voedselbank

De nieuwe locatie van de voedselbank. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Vrijwilliger Evert van Houtum is sinds maandagmiddag een 'Kei van een Boxtelaar'. Hij ontving de titel uit handen van burgemeester Mark Buijs vanwege zijn werk als coördinator vervoer bij de Voedselbank tijdens de opening van het nieuwe pand aan de Achterberghstraat. Op de opening van het nieuwe pand aan de Achterberghstraat 18a kwamen maandagmiddag honderden mensen af.

Evert van Houtum werd in het najaar van 2010 gevraagd om in te vallen als chauffeur bij de Voedselbank. In maart 2011 verhuisde de Voedselbank van Oosterhof naar het Ronduutje en werd Van Houtum coördinator vervoer. Dat houdt in dat hij dag en nacht telefonisch bereikbaar moest zijn. Van Houtum was vaak vijf, zes of zeven dagen per week actief voor de Voedselbank. Tijdens de verhuizing en verbouwing van het huidige pand is hij bijna dag en nacht actief geweest. Voorzitter van de Voedselbank, Arjen Witteveen, gaf Van Houtum zelfs, bij wijze van grap, een dekbed cadeau 'zodat hij kan blijven slapen' op de nieuwe locatie.

Evert van Houtum toont trots zijn kei. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Zijn inbreng werd steeds groter door de uitbreiding van het gebied dat door de Voedselbank bediend wordt. Er kwamen contracten met supermarkten. Dat betekent dat er steeds meer geregeld moest worden. Ook de voedselveiligheid gaat een steeds grotere rol spelen. Op dit moment deelt de Voedselbank vier keer per week voedsel uit. Vanaf de opening op de nieuwe locatie op 2 oktober gaat Evert wat gas terugnemen.

Armoede
Het bestuur van de Voedselbank verklaarde enorm blij met met het nieuwe pand en de inzet van Van Houtum. Dat bleek ook uit de speech van Witteveen en het dankwoord van de burgemeester. Beiden refereerden ook aan de noodzaak van een voedselbank, die oorspronkelijk als tijdelijke oplossing in Boxtel werd opgericht. "Maar elf jaar later, op de vierde locatie, openen we hier ons nieuwe pand", aldus Witteveen, die zegt overweldigd te zijn door de hulp van buitenaf: "De meeste instanties overschrijden hun verhuisbegroting, maar wij zaten er zo'n dertig procent onder dankzij alle giften!" Ook wees Witteveen de aanwezigen erop alert te zijn op zogenaamde 'stille armoede': mensen die arm zijn, terwijl je dat niet aan hen ziet.

Voedselbank Boxtel en omstreken bedient momenteel zo'n 160 cliënten. Voorzitter Arjen Witteveen gaf eerder in deze krant al aan dat dit aantal zomaar twee keer zo hoog kan uitpakken als alle rechthebbenden gebruik zouden maken van de Voedselbank.

BHC-scholier gewond na vlam in pan tijdens schoolreisje

Boxtel/Kamperland - Een 16-jarige jongen uit Sint-Michielsgestel is in het Zeeuwse Kamperland ernstig verbrand geraakt aan zijn armen en gezicht. Het ongeluk gebeurde tijdens een schooluitje van het Baanderherencollege (BHC) afgelopen donderdag, 28 september, toen een frituurpan in brand vloog. Het slachtoffer was aanspreekbaar. Hij is per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Volgens een woordvoerder van de politie vatte een pan waarin frituurvet zat, tijdens het openen van het deksel vlam waardoor de jongen gewond raakte. Er is direct geblust met een poederblusser. De jongen is in afwachting van de hulpdiensten door omstanders opgevangen.

Enkele andere jongens die meehielpen met het opruimen van het vet liepen zelf lichte brandwonden op. Zij zijn ter plaatse behandeld en hoefden niet naar het ziekenhuis.

Bijeenkomst
Agenten en medewerkers van de brandweer hebben na het incident de andere leerlingen en begeleiders uitgelegd wat er was gebeurd en hoe en waarom hulpverleningsdiensten werken. Het vakantiepark stelde voor deze bijeenkomst het restaurant en de nodige verzorging beschikbaar.

Het BHC heeft alle ouders een brief gestuurd waarin het incident wordt toegelicht en wordt gesteld dat professionele begeleiding voor de leerlingen beschikbaar is. De school laat weten inmiddels de toedracht van het ongeval helder te hebben en de nasleep intern af te willen handelen. "Dat is het beste in het belang van medewerkers, begeleiders én leerlingen", zo laat directeur onderwijs Jan-Willem van den Berg weten.

Nieuwe secretaris H. Bloedstichting

Boxtel - In de vergadering van 26 september 2017 is Ingebjorg van Liempt- van Eekelen benoemd tot secretaris van de H. Bloedstichting. Zij volgt de in oktober 2015 overleden Toon Slaats op. De afgelopen twee jaar werd het secretariaat waargenomen door Christ van Eekelen.

Ingebjorg van Liempt- van Eekelen is de dochter van Christ van Eekelen en de schoondochter van bestuurslid Hans van Liempt. Ingebjorg is 41 jaar, woont in Boxtel en werkt bij Waterschap De Dommel.

Ze geeft al jaren haar medewerking aan de H. Bloedprocessie. Het runnen van een secretariaat is haar niet vreemd; ze is al meerdere jaren secretaris van het Platform voor mensen met een beperking Boxtel.

Repair Café in De Rots

Boxtel - Tijdens de Duurzame Week wordt op 9 oktober in Gemeenschapshuis De Rots een Repair Café gehouden. De middag wordt georganiseerd door Transitie Boxtel en duurt van 12.00 tot 15.00 uur.

Bezoekers aan het Repair Café kunnen kapotte kleding en spullen van thuis meenemen. De hobbyreparateurs en -naaisters zitten klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, fietsen, lampen, elektrische apparaten gratis te repareren. De bedoeling is ook uitdrukkelijk dat de mensen geleerd wordt dat je veel dingen zelf kunt repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.
De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.
Transitie Boxtel richt zich op lokale veerkracht in de overgang naar een tijdperk van klimaatverandering en energie transitie. De werkgroep is actief op het gebied van voedsel, tuinieren, duurzame energie en milieubewustwording. Voor meer informatie kun je terecht op www.transitieboxtel.nl. Mensen die zin hebben om mee te helpen met repareren kunnen bellen met Johan de Dreu: 0411–673826.

Foto: Buurtvereniging de Mijlpaal

Dat wordt 'griezelen, gruwelijk eng' bij Boekenbal groep 7 en 8

Boxtel - Ook dit jaar vormen de bibliotheek en de Sint-Petrusschool aan de Burgakker het decor voor een avond vol spelletjes, dans, muziek en uiteraard... boeken voor leerlingen van groep 7 en 8 tijdens het Boekenbal op vrijdag 6 oktober. Van 19.00 tot 21.15 uur hoeft er voor een keer niet rustig te worden gedaan op school en in de bieb, maar mogen de kinderen er lekker los en naar hartelust rennen, spelen en feesten.

Groep 7 en 8 leerlingen van de organiserende scholen - Sint-Petrusschool, OBS De Spelelier, SBO De Maremak, De Vorsenpoel, Prinses Amaliaschool en basisschool St. Theresia - die naar het boekenbal willen komen, kunnen een kaartje kopen bij hun leerkracht voor 3 euro. Drinken en hapjes zijn bij de prijs inbegrepen.

Er valt die avond van alles te beleven. Het thema van de kinderboekenweek en dus ook van het Boekenbal is 'Griezelen, Gruwelijk eng'. Kinderen kunnen meedoen aan een thriller act , een griezelquiz, het spookhuis-parcours of monsterlijke knutselactiviteit, en ja….de rest blijft natuurlijk nog even geheim.

Het boekenbal wordt zoals altijd gezamenlijk afgesloten om 21.05 uur en ouders mogen daarbij aanwezig zijn. De deur van de bibliotheek gaat open om 19.00 uur precies, om 18.55 uur worden de naamstickers uitgereikt op het plein van de bibliotheek. Vanuit genoemde scholen zijn leerkrachten aanwezig, maar de uiteindelijke verantwoording voor de kinderen ligt natuurlijk bij de ouders.

Energievoorlichting in Liempde en In Goede Aarde

Boxtel/Liempde - Vier energie-adviseurs en woonstichting St. Joseph slaan de handen ineen en komen naar de mensen toe. Midden in Liempde en in het centrum van de wijk In Goede Aarde gaan zij energievoorlichting geven, van complete besparingsadviezen tot kleine energietips.

Op woensdag 11 oktober staan ze van 16.00 tot 20.00 uur in de Muziekkiosk in het Concordiapark in Liempde. En op donderdag 12 oktober zijn ze te vinden in een partytent op het Newtonplein in de wijk In Goede Aarde, eveneens van 16.00 tot 20.00 uur.
De energie-adviseurs zijn opgeleid tot zogenaamde 'Ecomediairs' door de stichting Urgenda in Amsterdam, bekend van de klimaatrechtszaak tegen de Nederlandse Staat over het landelijke klimaatbeleid. De ecomediairs kunnen onder andere een totaaladvies opstellen om je huis energieneutraal te maken. Dat betekent dat je stopt met het gebruik van gas en geheel op duurzame energie kan gaan leven. 'Nul op de meter' wordt het ook wel genoemd. Hiermee is, op jaarbasis, de hoeveelheid energie die je zelf opwekt gelijk aan het eigen gebruik. De ecomediair beoordeelt de staat van je huis qua isolatie en de huidige voorzieningen en maakt zo een berekening van je totale energiebehoefte. Met die gegevens kan een voorstel worden gemaakt om bijvoorbeeld een warmtepomp te gaan gebruiken om het huis te verwarmen. En voor het koken kun je kiezen uit ceramisch of inductie-koken.
De twee infodagen zijn voor ieder vrij toegankelijk, zonder afspraak.

Verzamelaarsbeurs bij Walnoot

Boxtel - Verzamelaars kunnen zondag 8 oktober van 10.00 tot 13.00 uur hun verzamelingen uitbreiden tijdens de verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot.

De entree voor volwassenen kost 1 euro, kinderen betalen 25 eurocent. Op deze beurs kan van alles geruils worden, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes, winkelwagenmuntjes en nog veel meer. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. dit keer is dat Het Rode Kruis.
Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel.

Rommelmarkt bij De Braken

Boxtel - Koopjesjagers kunnen in De Braken aanstaande zondag 8 oktober hun hart ophalen bij een grote rommelmarkt in het sportcomplex. Van 10.00 tot 16.00 uur kan er volop geshopt worden.

De entree kost 2 euro per volwassene, parkeren is gratis. Sportcomplex De Braken, de Braken 1a, 5282JJ in Boxtel. Voor meer informatie of reserveringen, bel met 06-81135591 of kijk op www.vandersteenevenementen.nl.

Rommelmarkt bij De Rots

Boxtel - Bij De Rots kan er op zaterdag 14 oktober op koopjes worden gejaagd. De rommelmarkt in het gemeenschapshuis is van 13.00 tot 16.00 uur.

De entree en parkeren zijn gratis, een tafel huren kost 4 euro. Reserveren kan door te bellen met 0411-601036, 06-10111877 of 0622771772 of door een e-mail te sturen naar kuijlen_wim@hotmail.com of kuringen@home.nl.
Gemeenschapshuis De Rots vindt je aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Halloween bij Kinderboerderij

Boxtel - Met Halloween is er van alles te doen bij De Kinderboerderij. Op zondag 29 oktober is er een Halloween activiteit van 14.00 tot 16.00 uur.

Kinderen mogen een pompoen uithollen en versieren, proeven van pompoensoep en knutselen in de huiskamer. Verkleed komen mag, maar hoeft niet. Deelname is gratis, wel je eigen pompoen meenemen.

Spooktocht bij De Geitenwei

Boxtel - Bij de Geitenwei is de spooktocht weer terug van weggeweest. Op vrijdag 3 november om 20.15 uur kunnen kinderen vanaf 12 jaar griezelen en gruwelen in Sparrenrijk.

De entree is gratis, maar vol = vol du opgeven is verplicht. Dit kan via geitenweiboxtel@hotmail.com. Groepen mogen uit maximaal 8 personen bestaan.

Dagmar de Kok exposeert 'GRRRRRR'

Boxtel - Het nieuwste werk van Dagmar de Kok is op zondag 8 oktober te zien in een buitententoonstelling, in de tuin aan de Lage Voortsteweg 20 in Liempde. Van 11.00 tot 17.00 uur toont deze van oorsprong Boxtel/Liempdse kunstenaar hier haar werk onder het thema 'GRRRRRR".

Beelden van de afgelopen drie maanden zijn te zien tijdens deze dag. De Kok werkt nauw samen met Galerie Nasty Alice, die over het algemeen het meest recente werk in de galerie toont. Voor deze expo komt een aantal beelden naar Liempde. Ander recent werk is op afspraak te zien bij de galerie en op de website www.dagmardekok.com.
Vanaf 14.00 uur zal een fgratis wijnproeverij gehouden worden, verzorgd door Bosch Wijnkopers.

Ondernemend Boxtel - Kim Brusselers

Foto: Sander van Kasteren

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Kim Brusselers (36) van Eetcafé De Kerk.

'Toevallig' belandde hij in de horeca, maar inmiddels voelt Kim Brusselers (36) zich bij 'zijn' Eetcafé De Kerk alweer bijna 3,5 jaar als een vis in het water. Op 1 mei 2014 nam hij het café over van ondernemersechtpaar Peter en Trees Raijmakers, die na 18 jaar in de zaak met pensioen gingen. Sinds die datum zijn zijn burgers een begrip in Boxtel en omstreken. Op 1 maart 2017 werd De Kerk een tweemanszaak, toen Kim zijn vriendin Evy mede-eigenaar maakte. Kim en Evy staan zelf in hun zaak, geholpen door twee parttimers. "Het is echt een hobby!", aldus het tweetal.

De Kerk is al vanaf het begin in 1995, onder Peter en Trees, een blues- en rockcafé. Omstreeks die tijd begon Brusselers ook in de horeca. "Ik ben toen ik ongeveer 18 was bij Joep van der Meijden (Le Temps Perdu -red.) gaan helpen. Zo ben ik er eigenlijk langzaam in gegroeid", verklaart Kim zijn keuze voor de horeca. "Ik wilde vroeger eigenlijk altijd slager worden", verklapt Brusselers. Toch is de voorkeur voor het werken met vlees terug te vinden in zijn eetcafé: hij introduceerde namelijk het begrip 'kwaliteitsburger' in Boxtel toen hij begon in het café aan de Oude Kerkstraat. Het verbaast hem naar eigen zeggen ook een beetje hoe populair het burgerconcept was en nog steeds is. "Ik had toen, en heb nu nog steeds een backupplan klaarliggen", legt Kim uit. Maar hij is vooralsnog niet van plan de huidige formule aan te passen. Daarvoor loopt de zaak te goed.

Naast hamburgers kun je bij De Kerk ook terecht voor een goed glas speciaalbier. Zo'n 60 bieren zijn voorradig. En ook een goed gesprek aan de bar is volgens de uitbater belangrijk: "We hebben de muziek eigenlijk nooit op vol volume staan, met uitzondering van feestjes. Je moet hier gewoon kunnen communiceren met elkaar." Ook staat het café bekend om de live muziekevenementen, zoals Church Open Air en het muzikale gedeelte van Bockesprongen.

Waar Boxtelaren Kim verder van kunnen kennen? Even is het stil, gevolgd door een lach. "We doen genoeg aan sponsoring voor bijvoorbeeld MEP, ODC en rksv Boxtel. Maar zelf sport ik niet. Daar heb ik ook weinig tijd voor", besluit Kim, terwijl de volgende klanten alweer op de stoep staan.

Eetcafé De Kerk, info@eetcafedekerk.com, www.eetcafedekerk.com, Facebook: @eetcafedekerkboxtel, reserveren (aan te raden in het weekend): 0411-674735.


Foto: SPPiLL

Liempde - Rond de opening van bezoekers- en ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd wordt op zondag 8 oktober van 12.00 tot 17.00 uur een groot evenement georganiseerd onder de noemer 'Liempde pakt Uit'. Eerder waren al diverse open dagen bij de boerderij, die al gedurende zo'n anderhalf jaar opgeknapt wordt door vrijwilligers van SPPiLL. Rondom de openingshandeling vinden veel activiteiten plaats in het centrum van Liempde en in een speciaal voor deze gelegenheid geplaatste feesttent achter D'n Liempdsen Herd.

Vele Liempdse verenigingen, bij D'n Liempdsen Herd betrokken partners en diverse muziekgroepen geven acte présence op de feestelijke dag. De afronding van de herinrichting van de dorpskern, de opening van het nieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd en de afronding van diverse andere SPPiLL-projecten in Liempde worden uitbundig met alle inwoners en belangstellenden gevierd. Met het feestprogramma laat Liempde op alle fronten zien dat het mooier, gastvrijer en toegankelijker is geworden dan ooit.

De feestelijke activiteiten van 'Liempde pakt uit' starten om 12.00 uur met het openen van het ganzenbordspel op de kioskvloer door wethouder Peter van de Wiel en vervolgens het aansnijden van een taart van enkele m2 groot in de feesttent achter D'n Liempdsen Herd. Voor elke bezoeker is er gratis taart (totdat die op is uiteraard). In de feesttent is de hele middag muziek van Small Experience, zijn er kinderactiviteiten zoals knorpoenen maken en schminken en zijn er heerlijke streekproducten te koop zoals pompoensoep en aardappel-twisters. D'n Liempdsen Herd is de hele middag geopend; vrijwilligers staan klaar om bezoekers rond te leiden door de tot bezoekerscentrum omgetoverde monumentale boerderij.

Stempelkaarten en loterij
Het gehele centrum van Liempde is zondag 8 oktober afgesloten voor doorgaand verkeer. Door het gebied is een wandelroute uitgezet langs diverse gerealiseerde SPPiLL-projecten. Op de route is voor jong en oud van alles te zien, te doen en te proeven dankzij de medewerking van muziekgroepen, plaatselijke verenigingen, betrokken organisaties en ondernemers. Deelnemers aan de wandelroute kunnen op hun tocht stempels verzamelen. Wie een volle stempelkaart inlevert, maakt diezelfde dag nog kans op leuke prijzen in de 'Liempde pakt uit'-loterij. De hoofdprijs: een half scharrelvarken (dat uiteraard in keurig gesneden lapjes en vacuüm verpakt bij de winnaar thuis wordt bezorgd). Wie nóg meer van Liempde wil zien, kan een rondrit maken met een trein. Deze rijdt de hele middag twee keer per uur door het dorp. De treinritten zijn onder begeleiding van een door SPPiLL opgeleide Gastvrij Liempde-gids.

Sponsoring en bijdragen
De restauratie en verbouwing van D'n Liempdsen Herd was niet mogelijk geweest zonder de inzet van tientallen vrijwilligers, sponsoring van vele leveranciers, inbreng van diverse partnerorganisaties (zoals Stichting Kèk Liemt, Natuurwerkgroep Liempde, Brabants Landschap en Stichting de Brabantse Boerderij) en de financiële bijdragen van onder meer Kloppend Hart van Het Groene Woud (programma Landschappen van Allure), Provincie Noord-Brabant, gemeente Boxtel, Rabobank, Streekfonds Het Groene Woud, Oranje Fonds, ANWB, Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Doen.

Foto: SPPiLL
Foto: SPPiLL
Foto: SPPiLL
Foto: SPPiLL
Kunstenares Carro Lenselink werkt aan het grote centrale vlak met vele herkenbare Liempdse elementen. (Foto: Carro Lenselink) Foto: Carro Lenselink

Ganzenbord
Na maandenlang schilderen door zeven kunstenaars op de betonnen vloer van de kiosk in Liempde wordt eveneens op zondag, om 12.00 uur, hun meesterwerk onthuld: het Liempdse ganzenbord. Wijkwethouder van Liempde, Peter van de Wiel, zal samen met initiatiefnemer en mede-kunstenaar Leo de Beer het ganzenbord officieel openen en het eerste potje ganzenbord spelen op de kiosk.

Als onderdeel van de projecten van SPPILL is in 2016 de Liempdse kiosk aan het Concordiapark volledig gerenoveerd en in haar oude glorie hersteld. Als kroon op het werk schreef SPPILL een prijsvraag uit voor een idee om iets op de vloer van de kiosk aan te brengen. Leo de Beer uit Liempde won de prijsvraag met het idee om een levensgroot Liempds ganzenbord op de kioskvloer te schilderen.

Samen met zes andere kunstenaars Gerda van Boeckel, Jessica Braken, Carro Lenselink, Falco van der Velden, Jan Verhoeven en Helena Verspeek, heeft Leo maandenlang gewerkt aan het 35m2 grote ganzenbord en al die tijd was de kiosk van Liempde in plastic gepakt zodat er rustig en beschermd tegen de weersomstandigheden geschilderd kon worden.

"Het ganzenbord werd eeuwen geleden gebruikt om kinderen de valkuilen van het leven te leren", vertelt Leo. "Het idee is dat families weer de tijd nemen om samen te spelen en te verbinden en nu kan dat met dit ganzenbord in Liempde. Het spel is bedoeld voor jong en oud en ik hoop dat we hiermee iets positiefs aan de gemeenschap hebben bijgedragen. En natuurlijk vooral dat iedereen van het spel kan genieten!"


6 / 20

Foto: Heemkunde Boxtel

Een schilderij van Pierre Janssen met een verhaal op de achterkant

In het kader van het project Pierre Janssen fotograferen we bij de familie Konings in Scheemda, Noord-oost Groningen, onderstaand schilderij. Schilderijen van Janssen helemaal in Groningen. Die schilderijen (zes in totaal) komen er via via terecht. Ja, een erfenis kan vele kilometers afleggen.

Typisch, maar ook op de achterkant van het schilderij wordt een voorstelling aangetroffen. Hoewel het schilderstuk aan de achterkant niet is gesigneerd, is het ontegenzeglijk geschilderd door Pierre Janssen. Gedurende het onderzoek naar de werken van Pierre Janssen is wel vaker geconstateerd dat de schilder zuinig met inkt, verf en doek is. Eén keer eerder wordt een schilderij gevonden, dat ook aan de achterkant een schildering bevat. Dat betreft een stilleven.

Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Heemkunde Boxtel

Deze achterkant roept veel vragen op, zoals: Is dit een grafmonument(je)? Waar heeft Janssen het geschilderd? Wie ligt er begraven? En zo kunnen er nog veel meer vragen verzonnen worden.
Met behulp van een aantal 'informanten' wordt duidelijk, dat het grafsteentje zich bevindt op het landgoed Zegenwerp te Sint-Michielsgestel (tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel).

Op een ochtend in 2013 wordt het grafsteentje gefotografeerd. Er wordt voor de vroege ochtend gekozen, omdat de zonnestand dan nagenoeg overeen komt met de stand van de zon, toen Pierre Janssen het grafje schilderde. Het moet echter niet uitgesloten worden, dat de steen ooit andersom gelegen heeft. Dat is zeker het geval, als links op het schilderij door Janssen een vennetje geschilderd wordt. Aan de andere kant, bij de oever van het vennetje staan hele dikke beuken. Zeker ouder dan 100 jaar. De steen is de laatste jaren een keer schoongemaakt. Er zit in het geheel geen algengroei op. Maar we gaan er hier toch maar vanuit, dat de steen altijd zo gelegen heeft. En dat blijkt al meer dan 200 jaar te zijn.

Nu we weten waar Pierre Janssen zijn schildersezel heeft neergezet, kunnen we verder met het onderzoek. Wie ligt er begraven? En waarom op deze plek? Het is tenslotte geen kerkhof.
Op de steen, ongeveer 50 x 40 cm, staat de volgende tekst:

CATHERINE LOUISE
NEE LE 23 SEPTBRE
DECEDEE LE
23 OCTOBRE
1811

Wie is Catherine Louise?
Dat kunnen we te weten komen als we de burgerlijke stand van de gemeente Sint-Michielsgestel raadplegen. Daar hebben we geluk bij, want in 1811 wordt in Nederland de burgerlijke stand ingevoerd. Op 23 september 1811 wordt in dat register ingeschreven (de registers zijn dan nog in de Franse taal): Catherine Marie Louise, dochter van Guilleaume (Willem) Arnould Alting Lamoral van Geusau, burgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel en van Sibilla Henriëtte Wilhelmine Umbgrove. Catherine is het vierde kind de burgemeester en zijn vrouw.

Op 23 oktober lezen we in het de registers van de burgerlijke stand (samengevat):
Vandaag 23 oktober 1811 overleed Catharina Maria Louisa, geboren 23 september 1811 en dochter van Willem Arnould Alting Lamoraal van Geusau.

Dus deze Catherine Marie Louise overlijdt terwijl zij maar één maand oud is geworden.

Er is veel bekend over de familie Alting von Geusau. Het voert hier te ver om daar dieper op in te gaan. Maar wie is deze burgemeester Willem Arnold Alting Lamoraal van Geusau en waar vinden we het landgoed Zegenwerp?
In 1809 kocht baron Willem Arnold Alting Lamoraal van Geusau het landgoed Zegenwerp. Het blijft tot 1828 in zijn bezit. Het landgoed bevindt zich op de westoever van rivier de Dommel. Het is een landgoed van 70 ha., dat zich bevindt ten zuiden van de kom van Sint-Michielsgestel. Baron Willem Arnold Alting Lamoraal van Geusau is, naast burgemeester van Sint-Michielsgestel, ook lid van de Gedeputeerde Staten en luitenant-kolonel bij de vrijwillige Noordbrabantsche jagers. Hij trouwt in 1804 met Sybilla Hendrina Wilhelmina Umbgrove. Beide echtelieden komen uit adellijke families.

Pierre Janssen schildert dit bostafereel met het grafmonumentje tussen 1900 en 1952.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel
Foto's en foto's van schilderijen: Rini van Oirschot


752 Rivier de Dommel te Boxtel (vermoedelijk)
olieverf, 55 x 77 cm, gesign. l.o.
Collectie: G.S. Konings


753 achterkant van het schilderij
Grafmonumentje in het bos
olieverf, 31 x 52 cm, niet gesign. toegeschreven aan Pierre Janssen
Collectie: G.S. Konings


Foto NP7A0264.jpg
Foto NP7A0296.JPG

Voel jij je veilig in je eigen huis?
Ik bedoel nu niet of je hang- en sluitwerk voldoende is om inbrekers te vertragen of dat je nu wel of niet moet overgaan tot de aanschaf van een inbraakalarm. Dat mag natuurlijk altijd, maar daar kom ik later in mijn column nog wel op terug.

Nee, ik bedoel nu of jij je in je eigen huis wel veilig voelt voor je partner, je eigen kinderen of bijvoorbeeld de medewerkers van de thuiszorg. Achter de voordeur van verschillende huizen vinden uit het zicht van de buren helaas nogal wat misdrijven plaats. Zo worden kinderen geestelijk of fysiek mishandeld door een of beide ouders, worden ouderen geslagen of bestolen door de eigen kinderen en wordt jouw vader of moeder misschien wel slecht behandeld door de lieve medewerkster van de thuiszorg. Je kunt je het misschien niet voorstellen, maar echt, het gebeurt.

Laat ik eens beginnen met de kinderen die door een van de ouders worden mishandeld. Hoewel exacte cijfer ontbreken is de schatting dat jaarlijks tenminste 50.000 kinderen worden mishandeld door een of beide ouders, gemiddeld een keer per week overlijdt een kind als gevolg van de mishandeling, en denk niet dat dit alleen in de grote steden gebeurt.

Maar ook ouderen zijn het slachtoffer. De schatting is dat jaarlijks maar liefst 200.000 ouderen door de eigen kinderen of externe hulpverleners structureel zowel geestelijk als lichamelijk worden mishandeld.

Omdat veel van de mishandelingen achter de voordeur plaatsvinden, blijven ook veel zaken onbekend. Kinderen worden zo bang gemaakt door de ouder(s) dat ze met niemand durven praten en ouderen schamen zich vaak of durven ook niets te zeggen. Triest, heel erg triest. Daarom een oproep aan ons allemaal. Heb je een vermoeden van een kind- of oudermishandeling, meldt dit dan bij de politie. Dit kan ook anoniem. Wil je meer weten of twijfel je, neem dan gerust contact op met mij en ik help je graag verder. Ben je zelf die ouder die zijn kind mishandelt, denk dan nog eens goed na voor je je kind weer slaat of geestelijk onder druk zet. Jouw eigen kind houdt daar zijn of haar hele leven lang last van en het kan zelfs leiden tot zelfmoord. Maar ook als je er kennelijk plezier aan hebt je vader of moeder te mishandelen, te bestelen en geestelijk onder druk te zetten, denk dan eens goed na en stop.

In de week van 9 oktober is het de nationale week van de veiligheid. Laten wij naast alle andere acties ook eens extra stilstaan bij de kinderen en ouderen die slachtoffer zijn van mishandeling.

O ja, en dan nog even dit over de week van de veiligheid. Natuurlijk zal ik daar met mijn bedrijf ook weer aan mee doen. In de week van de veiligheid kom ik tegen een gereduceerd tarief bij jou thuis de (inbraak)veiligheid controleren en geef ik 20 procent korting als je bij mij nieuw hang- en sluitwerk bestelt.


Vier mannen aangehouden voor leegroven vrachtwagen

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Vier Poolse mannen zijn vrijdagavond 29 september aangehouden op de parkeerplaats bij Eetcafé De Oude Ketting op verdenking van diefstal en/of heling. Daarnaast werden twee bestelbussen, een trekker met oplegger en tienduizenden euro's aan contant geld in beslag genomen.

Surveillerende politiemensen zagen de mannen op en neer lopen naar een geparkeerde vrachtwagen. Vanuit de vrachtwagen werden er spullen overgeladen in een bestelbus. Toen de politie een van de mannen aansprak renden er een paar mannen weg, aldus een passerende getuige. Met deze man, die aan het hardlopen was, zoekt de politie contact.

Foto: Sander van Kasteren

Tienduizenden euro's
Een van de mannen werd bij de vrachtwagen aangehouden. In de laadruimte van de oplegger stonden tientallen kratten met vermoedelijk gestolen goederen zoals horloges, cosmetica en kleding. Ook drie anderen zijn ter plaatse of vlakbij aangehouden en vastgezet. Het gaat om mannen uit Polen van 24, 32, 37 en 39 jaar. De trekker met oplegger en twee bestelbussen zijn in beslag genomen. Bij de mannen is bij elkaar genomen ook een groot contant geldbedrag van tienduizenden euro's aangetroffen en in beslag genomen. De recherche onderzoekt de zaak verder.

Burgemeester Buijs sluit drugspand Baandervrouwenlaan en schuur Stationsstraat

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs heeft een woning aan de Baandervrouwenlaan voor drie maanden gesloten. Een schuur aan de Stationsstraat gaat zes maanden op slot. In beide panden werden harddrugs aangetroffen. Door de drugs kwamen zowel de openbare orde als de volksgezondheid in het gedrang. Reden voor burgemeester Buijs om tot sluiting over te gaan.

Als gevolg van eerdere drugsvondsten in Boxtel, heeft de politie enkele weken geleden ook drugs aangetroffen in een schuur aan de Stationsstraat en een woning aan de Baandervrouwenlaan. De sluitingen passen in de harde aanpak tegen drugscriminaliteit die de burgemeester begin september al aankondigde.

Op grond van artikel 13b Opiumwet (ook wel Wet Damocles) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of met dit doel aanwezig zijn. De maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten. Met de sluiting wil de burgemeester benadrukken dat in de gemeente Boxtel illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd.

Autobrandje op de Papiermaker

Boxtel - Aan de Papiermaker in Boxtel is donderdagmiddag het motorblok van een auto in brand gevlogen. De brandweer was snel ter plaatse en doofde het vuur dat in de motor was ontstaan. Het voertuig is zwaar beschadigd.

De brand werd opgemerkt door de overburen. Zij bemerkten een vreemde geur en gingen op onderzoek uit. Na enkele minuten zagen zij dat de auto van de overbuurvrouw in brand stond.

De buurtbewoners probeerden de vlammen nog te doven, maar slaagden daar niet meer in. Met behulp van de brandweer werden de verzekeringspapieren, die in de auto lagen, in veiligheid gesteld. De brandweer kon de oorzaak nog niet met zekerheid vaststellen. De verzekering zal de autobrand verder afhandelen.

Foto: Sander van Kasteren

Balans vinden bij kanker, hoe dan?

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie.

In onze vorige column - “Blij met mijn steunkous” - hebben wij, Elly Martens en Daniëlle Maartens, gesproken over oedeemfysiotherapie. Naast patiënten met oedeem begeleiden wij ook mensen met kanker. Deze begeleiding kan starten in verschillende fases van het ziekteproces. Tijdens en na de medische behandeling, maar ook wanneer genezing niet meer mogelijk is (de palliatieve fase) en in de laatste fase (terminale fase). Met deze column willen we uitleggen waarom tijdens de behandeling van kanker het zo belangrijk is om te blijven bewegen.

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen een zeer gunstig effect heeft op het welzijn van mensen die lijden aan kanker. Zowel conditietraining als (intensieve) krachttraining leveren een bijdrage aan het herstel van fysieke klachten, zoals krachtverlies of verminderd uithoudingsvermogen. Maar er zijn ook effecten op psychisch en sociaal vlak, bijvoorbeeld vermindering van angst en vermoeidheid, waardoor sociale contacten die op een lager pitje stonden weer kunnen worden opgepakt.

Het zal niet vreemd uit onze mond klinken dat wij dit onderstrepen. Als in de oncologie geschoolde fysiotherapeuten proberen wij iedereen die met kanker te maken krijgt te ondersteunen bij het komen tot herstel. Dit kan al tijdens de medische behandeling, zoals chemotherapie. Over het algemeen voelen mensen zich door de training fitter, zowel tijdens als na de kuur. Ook als er nog een operatie volgt is het van groot belang om deze zo fit mogelijk in te gaan. Hierdoor vermindert het risico op complicaties aanzienlijk.

In onze Doelgroep Training Oncologie ligt het accent op fysieke training op het eigen niveau. Dit niveau wordt bepaald door middel van fysieke testen en vragenlijsten. Onderdelen hieruit zijn conditietraining, krachttraining en evenwichtstraining. Naast het sporten is het ook erg belangrijk om inzicht te krijgen in de balans tussen activiteiten en ontspanning en deze indien mogelijk te vergroten. Binnen de training is er dan ook regelmatig aandacht voor voorlichting, ademhaling en ontspanningsoefeningen. Het is met name deze balans die zorgt voor vermindering van vermoeidheidsklachten, één van de grootste problemen na de medische behandeling.

Wij merken dat het omgaan met deze vermoeidheid vaak erg moeilijk is voor mensen die te maken krijgen met kanker. Door de ziekte raken ze de controle over het lichaam kwijt en die willen ze natuurlijk zo snel mogelijk terug door veel te bewegen. Dat is een logische gedachte en ook erg belangrijk, maar ook hierin moet een goede balans worden gevonden. Sporten is leuk, maar wij vinden dat de boog niet altijd gespannen kan zijn!

Daniëlle Maartens en Elly Martens
Oedeem- en oncologie fysiotherapie
FYSIO-TEAM, Boxtel - Liempde
www.fysio-team.nl / 0411-672548


Peter Janssen viert 50-jarig horecajubileum

Peter en zijn vrouw Antoinette. Foto: Tom Kievit

Boxtel - Ober Peter Janssen werd afgelopen zondag verrast met een surpriseparty bij de Comsche Hoeve omdat hij 50 jaar in het vak zit. "Een dik verdiend feestje", zo noemt Mary van Stekelenburg, van de Comsche Hoeve het.

Janssen werd om 14.00 uur in een volle Comsche Hoeve ontvangen door vrienden, collega's en familie in de veronderstelling dat hij naar een feest van een vriend ging. "Het was nog niet zo eenvoudig de échte reden van het feest geheim te houden voor hem", aldus Van Stekelenburg. "Hij hoort en ziet alles en kent iedereen!"

Peter en zijn vrouw Antoinette. Foto: Tom Kievit
Peter en zijn vrouw Antoinette. (Foto: Tom Kievit) Foto: Tom Kievit
Foto: De Ploegers

Peter staat bekend als een geliefde ober die echt hart voor zijn vak heeft. "Wij zeggen vaak: laat dat maar aan Peter over, dan komt het wel goed", aldus Van Stekelenburg. Janssen is al met pensioen in zijn dagelijkse baan, het oberen blijft hij echter volhouden. Mary: "Ik denk dat dit echt zijn hobby is, zijn roeping, zou ik bijna zeggen."

Tip 4: Wie wordt de nieuwe Prins van Ploegersland?

Liempde - Ook dit jaar is het Prinsenvereniging de Ploegers gelukt om een nieuwe Prins te vinden die samen met zijn Adjudant Ploegersland zal gaan regeren in het komende carnavalsseizoen. Hij staat te trappelen om een jaar lang de scepter over Ploegersland te mogen zwaaien. Wie het dit jaar geworden is? Dat wordt op zaterdag 21 oktober in Ploegerspaleis Het Hof onthuld. Tot die tijd zal de geheimcommissie van de Ploegers iedere week een tip geven die tot de juiste naam van de nieuwe Prins kan leiden. Deze week tip 4.

Bij zijn kroost valt de appel niet ver van de boom en dat heeft niets te maken met zijn fotografisch geheugen. Daarbij komt dat hij van achter niet aan de rivieren ligt maar zij zeker wel. Al met al geven die dingen kleur aan zijn bezigheden. Daar wordt veel zorg aan besteed.

Denk jij te weten wie de nieuwe Prins is, stuur je antwoord dan naar redactie@ploegers.nl. Onder de goede inzendingen worden twee kaarten voor de zittingsavonden verloot. Op zaterdag 21 oktober val bij Het Hof om 20.30 uur eerst afscheid genomen worden van Prins Populus I&II en zal vervolgens de nieuwe Prins geïnstalleerd worden. Iedereen is van harte welkom om deze avond te bezoeken.

Dierenarts@Home start met open dag

Boxtel - Vanaf aanstaande zaterdag 7 oktober kent Boxtel een nieuwe dierenartsenpraktijk: Dierenarts@Home. De dierenarts is gevestigd aan de Breukelsestraat 9 en was al langer aan huis actief. Met de opening van de fysieke vestiging blijven ook de huisbezoeken doorgaan. Op 7 oktober is de opening, vergezeld van een open dag.

Drijvende kracht achter Dierenarts@Home is dierenarts Simon van de Berg. Hij werd geboren in Berlicum, maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Boxtel. Daarna verhuisde hij naar Utrecht om dierenarts te worden. Daar studeerde hij in 2015 af en begon kort daarna voor zichzelf. In de zomer van 2016 startte Simon in Boxtel met Dierenarts@Home. Eerst was dat enkel met een mobiele praktijk, waarmee hij huisbezoeken aflegde, maar nu komt daar dus ook een vaste praktijk bij.

De fysieke vestiging versterkt volgens Van de Berg ook zijn mobiele praktijk. Voorheen konden bloedmonsters pas na het laatste thuisbezoek geanalyseerd worden. Nu kan dat 'even' tussendoor, in de Breukelsestraat. Het zorgt ervoor dat hij zich kan onderscheiden. "Röntgenfoto's, echo's en bloedmonsters neem ik aan huis af, een unieke service. Een perfecte aanvulling met de vaste praktijk: foto's en bloedmonsters kunnen op de praktijk snel worden bekeken zodat zo snel mogelijk een diagnose kan worden gesteld. Dat kan al binnen enkele uren", aldus de dierenarts.

Simon hecht aan de Brabantse gezelligheid. "Ik heb in diverse andere regio's gewerkt, maar dat is toch écht anders. Het voelt hier in Boxtel echt een beetje als thuiskomen", besluit de dierenarts. Dat blijkt ook uit het feit dat hij overal eenvoudig, zonder navigatie, naartoe rijdt.

De open dag op zaterdag 7 oktober begint 's ochtends om 11.00 uur. Naast dat belangstellenden kennis kunnen maken met Simon, kunnen ze ook kennismaken met zijn praktijk en persoonlijke, warme manier van werken. Zo mogen ze meekijken op röntgenfoto's en krijgen ze een kijkje in de keuken van het diagnosticeren. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten om kennis te maken met de praktijk. De open dag duurt tot 16.00 uur. Simon: "Ik heet graag iedereen welkom in mijn praktijk, zowel met twee als vier voeten. Tot zaterdag!"

Dierenarts@Home is alle dagen van de week, behalve zondag, geopend op afspraak. Kijk op de website voor actuele openingstijden: www.dierenartsathome.nl.


Luchtpost uit Amerika: Alida Pham

Foto: Alida Pham

Hema-tompoesjes! Mijn allergrootste gemis!

Ik vlieg ergens boven de Atlantische Oceaan en bedenk me ineens dat ik nog twee roze Hema-tompoesjes bij ons pap en ons mam in de koelkast heb laten staan. Die wilde ik nog opeten maar door de haast vanmorgen ben ik ze helaas helemaal vergeten. Mijn zus was zo blij dat ik weer even thuis in Boxtel was, dat ze in haar enthousiasme meteen acht tompoesjes voor me had gekocht. Thuis vindt niemand ze zo lekker als ik. Mijn vader en zus namen er gelukkig ook ieder een, maar zelfs dan bleek het toch wel een uitdaging om er zes in drie dagen op te eten.

Na een werkbezoek van anderhalve week in Zweden kon ik op de terugweg gelukkig nog een korte stop maken in Amsterdam om vervolgens even in Boxtel bij mijn ouders langs te gaan. Gisteren glimlachte de kassajuffrouw bij de Albert Heijn nog breed na het scannen van kilo's etenswaren die nu weer in de koffer mee teruggaan naar de hoofdstad van de Verenigde Staten, Washington DC. Venco dropjes in allerlei vormen en smaken, romige stroopwafels en Old Amsterdam was de missie; heel populair bij de collega's in het buitenland.

Foto: Alida Pham
Foto: Alida Pham

De tijd vliegt. In oktober woon ik er alweer drie jaar. Ben naar de Amerikaanse hoofdstad verhuisd voor een baan als communicatieadviseur bij de Wereldbank. Een hele klus is het wel. Ik ben onderdeel van een klein team dat in ontwikkelingslanden de overheden met het bedrijfsleven aan elkaar verbindt zodat er geïnvesteerd kan worden in duurzame waterprojecten.

Het is heel interessant en afwisselend werk. Iedere dag is anders. De ene dag belangrijke vergaderingen beleggen en notuleren, de andere dag een stand bouwen op een internationale waterconferentie, dan weer een berichtje tikken of tweeten over een nieuw rapport en meteen de website bijwerken. Uiteraard wordt er ook veel internationaal gereisd. Soms mag ik een projectteam op locatie helpen met een communicatiestrategie of de lancering van een nieuwe samenwerking. Een enkele keer tref ik het en mag ik zelfs een staatshoofd interviewen. Afgelopen zomer sprak ik bijvoorbeeld nog met de Peruaanse President Kuczynski over de waterproblematiek in zijn land. Dan knijp ik soms toch even in mijn arm en denk ik: 'Goh! Eigenlijk ben ik ook maar gewoon een Brabantse meid uit Boxtel die hier toch maar eens eventjes zit...' Zonder tompoesjes weliswaar, maar die kom ik een paar keer per jaar gewoon weer eten bij de Hema in Boxtel.

Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

RIJLES

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

ROMMELMARKT

zondag 08-10-2017 sporthal de Braken, DeBraken 1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

tekst:

Geen zin, tijd of mogelijkheid om uw was te strijken?
Janneke's Strijkservice neemt het graag uithanden.
Kijk of bel voor de scherpe prijzen. Tevens een haal en breng service.
Tel: 06-27 494 316 www.jannekesstrijkservice.nl

12 / 20

Foto: CDA

Liempde, laat van je horen! Vanavond (4 oktober) 19.00u in Het Hof (Liempde)
Vanavond (4 oktober) starten we met onze actieve brainstormsessies voor inwoners en ondernemers. We willen graag van u horen waar we ons ook de komende gemeenteraadsperiode hard voor moeten maken. We trappen vanavond om 19.00 uur af in Liempde (Het Hof).
Praat en denk mee over de toekomst van Liempde: wat is goed, wat kan/moet beter. Dus..Liempde, laat je horen! Tot zo?!

Boxtel en Lennisheuvel, laat van je horen!
Deze brainstormsessies houden we ook in Boxtel en Lennisheuvel. Lennisheuvel: woensdag 1 november 19:00 uur bij Meneer Klaver, Boxtel: maandag 20 november 19:00 uur bij De Rots. Aanmelden kan via cdaboxtel-liempde@hotmail.com. Graag tot dan!

Wethouderkandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2018: Vera Brouns
Vorige week hebben de leden van het CDA Boxtel-Liempde huidig raadslid Vera Brouns unaniem gekozen als wethouderskandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018-2022. In een zaal vol met enthousiaste en betrokken leden werd de voordracht van Vera Brouns aangekondigd en onder luid applaus namen onze leden deze over.
Vera Brouns: "Ik wil graag de verbindende taak oppakken met en voor burgers. Ik sta voor een goede bereikbaarheid van en in ons dorp en het behouden van ons sterke verenigingsleven. Senioren kunnen rekenen op een meer prominente plaats in het gemeentebeleid. Om deze zaken mogelijk te maken, zal ik me inzetten voor het vormen van de benodigde financiële reserves in de gemeentebegroting.

Geen stadskunstenaar
De nieuwe Cultuurnota is vorige maand aangenomen. Een van de punten hierin is het aanstellen van een stadskunstenaar. Volgens het CDA heeft Boxtel echter geen behoefte aan een duurbetaalde stadskunstenaar. Dit geld zou aan onze cultuurmakers gegeven moeten worden met de opdracht om kunst en cultuur van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel te verbinden en te profileren. De cultuurmakers kunnen dit! Het is de kunst om met beperkte middelen zoveel mogelijk mensen te laten genieten van kunst en cultuur.
We missen in deze Cultuurnota een inspirerende en innovatieve visie met duidelijke doelen en prioriteiten. Het CDA heeft er daarom niet mee ingestemd.

Luchtkastelen in plaats van woningen
Het bouwen van woningen is één van de belangrijke en grote opdrachten van de gemeente. Helaas zijn er de afgelopen jaren weinig woningen bij gekomen. De gemeenteraad heeft vaak aangedrongen op actie. Woonstichting St. Jozef staat te popelen om te bouwen, maar kan niet aan de slag omdat de gemeente Boxtel geen geschikte gronden ter beschikking stelt. Onbegrijpelijk! Het CDA vindt dat woningbouw de hoogste prioriteit van het college moet krijgen. Er wordt veel gepraat, maar weinig gebouwd. Oftewel: dit college bouwt luchtkastelen i.p.v. de benodigde woningen en appartementen.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay


Bekendmakingen week 40
Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Baroniestraat 35, vervangen carport aan achterzijde woning door een tuinkamer

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Vicaris van Alphenlaan 13, rooien: 2 berken aan achterzijde woning
Dorpsstraat-Nieuwstraat, plaatsen kunstwerk Gilde Sint Antonius Abt op pleintje bij         splitsing Dorpsstraat - Nieuwstraat
Hendrika van Haeftenstraat en Van Hugenpothstraat, rooien: 9 populieren
Hemelrijk 11-13, veranderen opslag MDI, intrekken voorschriften VOS, toelichting voorbewerkingsmachines
Kloosterhof 13, plaatsen dubbele deuren aan zijgevel leeszaaltje behorend bij Kloosterhof 13 t/m 26
Lierenbout 15, rooien: 1 berk uit achtertuin
Molenpad 1, rooien: 1 Japanse ceder uit voortuin
Mijlstraat 74, rooien: 1 notenboom aan achtzijde woning
Smalvelderstraat 6, rooien: 1 populier op 14 meter ten westen van achtergevel
Tongeren 9, veranderen spuiwateropslag
Mgr. Wilmerstraat 25, rooien: 1 berk aan voorzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
De Braken 12, verbouw woning

Verleende omgevingsvergunningen
Mijlstraat 26b, plaatsen 2 kozijnen en een overheaddeur in voorgevel
Rechterstraat 11, vervangen linkerraam door deur voor het creëren van een opgang naar atelierruimte middels vitrinekasten

Melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen
Bosscheweg 55, realiseren grondboringen voor aardwarmte en koeling. Het betreft een gesloten bron systeem met verticale bodem warmte wisselaars

Toestemmingen maken of veranderen uitweg
Markt 1 aan de zijde van de Rechterstraat
Mijlstraat 33

Horecavergunning
SPPILL, Barrierweg 4
verleende paracommerciële horecavergunning en verleende exploitatievergunning met terras

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: Combinatie '95

Combinatie95 zet zich al jaren in voor woningbouw in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Meer woningbouw is namelijk heel erg belangrijk voor de leefbaarheid in alle kernen. Combinatie95 wil natuurlijk wel dat er duurzaam en levensloopbestendig gebouwd wordt. En dat er ruimte is voor innovatie zoals bij de Greendeal gasloze wijken die er in Boxtel gaan komen. Met het experimenteel bouwen op De Kleine Aarde en duurzaam bouwen in de wijk In Goede Aarde heeft Boxtel al eerder aangetoond dat we kunnen openstaan voor nieuw technieken en inzichten op het gebied van wonen.

Gasloze wijken
Om de toekomst voor onze kinderen veilig te stellen moeten we onze woningen verduurzamen. Buiten de bekende aanpassingen zoals zonnepanelen en isolatiemaatregelen zullen we de komende jaren moeten werken aan woningen zonder gas. Het is niet ondenkbaar dat ook u binnen nu en 20 jaar een brief op de mat krijgt, waarin staat dat ook uw wijk afgesloten gaat worden van gas. Het is daarom fantastisch dat er in Boxtel een van de eerste gasloze wijken komt. De verduurzaming zorgt er ook voor dat mensen anders naar hun woning gaan kijken en steeds meer nadenken over hoe ze willen wonen en hoe hun woning eruit moet komen zien.

Tiny Houses
Er komen in de toekomst steeds meer kleine huishoudens. Een woonvorm die hier aan tegemoet kan komen is Tiny Houses. Tiny Houses zijn woningen van maximaal vijftig vierkante meter die niet per se gebonden zijn aan een vaste plek. De huizen zijn innovatief, duurzaam en bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens.

De jongerenafdeling van Combinatie95 heeft afgelopen woensdag 27 september een avond georganiseerd over deze woonvorm. Gezien de hoge opkomst hebben ook veel mensen in de gemeente Boxtel interesse in een Tiny house.

De avond werd geopend door Joep Schalkx van de jongerenafdeling van Combinatie95, waarna hij het woord gaf aan Tiny House Boxtel in de personen van Carolien Verhagen, Thomas van Gerven en Sanderij Wingens. Zij gaven mooi aan waarom zij in een Tiny House willen wonen en hoe ver ze al zijn met het realiseren van deze woondroom. Daarna vertelde Marjolein Jonker van Tiny House Nederland over de route die zij heeft gevolgd om uiteindelijk in een Tiny House te kunnen wonen. De rol van de gemeente is hierbij een hele belangrijke. Als gemeente moet je ruimte bieden en meedenken als je wilt dat dit soort initiatieven van de grond komen. Het was gelukkig al snel duidelijk dat wethouder Peter van de Wiel en de fractie van Combinatie95 zich willen inzetten voor deze nieuwe duurzame manier van wonen. De wethouder gaf zelfs aan dat er gesprekken zijn met het Collectief op de Kleine Aarde om te kijken of er daar enkele kunnen staan. Een betere plek is bijna niet denkbaar voor een woonvorm die zo nieuw, duurzaam en innovatief is. Alles wat De Kleine Aarde ook altijd is geweest.

Wilt u meer informatie over deze onderwerpen, neem dan contact op via www.combinatie95.nl.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
06-10 Kalksheuvel
11-10 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Ontmoetingen met Irma, Katia, Lee, Maria, Jacqueline en Corine!

Het klinkt gezellig, als een vriendinnenclubje dat afspreekt iets leuks te ondernemen. Een dagje naar de sauna, stad of een hapje eten in een leuk restaurant. Allerlei mogelijkheden als je de titel van deze column leest. Helaas is niet altijd alles wat het lijkt, deze meisjesnamen zijn gegeven aan de diverse orkanen die over de oceaan richting de Caribische eilanden kwamen.

Met SY Blue Spirit liggen we voor het orkaanseizoen op Curaçao , beschermd en veilig voor orkanen, maar zeg nooit nooit! Velen van jullie zullen zich de column nog kunnen herinneren over mijn ontmoeting met Matthew vorig jaar, veel stress, spanning en onrust. Gelukkig kwamen we hier op Curaçao toen met de schrik vrij en was er buiten dat weinig schade. Toen we vertrokken vanuit Bequia naar Los Roques hadden we al kennis gemaakt met Brett, een storm met flinke windstoten, maar allemaal te overzien. Op Bonaire waaide het soms flink, maar buiten dat we nat werden in onze dinghy, ook hier geen schade!

Maar ook Irma begon 'klein', als een storm op de oceaan, we weten dat dit in het orkaanseizoen zo gebeurt, we weten dat we veilig liggen hier, maar dan begint het mediacircus te draaien. Als de orkaan aanzwelt en in categorie steeds sterker wordt, komt er via veel kanalen informatie binnen. Als je dan de route kunt zien die de orkaan volgt en weet welke eilanden daar liggen, maak je je zorgen! We hebben tijdens onze reis veel zeilers en bewoners van de bovenwindse eilanden ontmoet die goede vrienden zijn geworden. Over henzelf, hun huizen en boten maakten wij ons zorgen, wat gaat er gebeuren en hoe erg kan het worden?! Je weet het niet, ik herkende de angst van vorig jaar bij mezelf, maar dit zou nog vele malen erger worden, zo niet catastrofaal!

Op de voet volgen we alle ontwikkelingen van 'vriendin' Irma, hoe bedreigend ze is en hoe ze steeds sterker wordt tot een ongekende categorie 5+! We proberen contact te krijgen want het gaat spoken op St. Barths, Sint Maarten, Barbuda, Anguilla, Saba, Stasia, BVI's en USVI's..... Iedereen is op het ergste voorbereid en we wachten in spanning af. Irma trekt zich nergens wat van aan en blijft groeien, zelfs tot de grootste orkaan ooit..... Je vraagt je af wat je zelf zou doen, of kunt doen, we bespreken scenario's. En dan is er letterlijk radiostilte, we krijgen met niemand meer contact en horen via de media de ergste berichten. De eilanden zijn compleet verwoest, alsof er een bom is gevallen, maar hoe is het met onze vrienden? Angstige momenten, waarin we foto's zien en verslagen horen van alle verwoestingen. Ook jullie hebben de foto's en filmbeelden gezien en wellicht ben je ook daar geweest, waar nu niets meer is..... En dan horen we gelukkig dat iedereen leeft en veilig is, dat zelfs enkele zeilboten het hebben overleefd met beperkte schade. Wat zijn we blij!

Maar het blijft helaas niet bij Irma, Maria komt langs en doet er nog een schepje bovenop en verwoest Domenica. Wat een catastrofe op de eilanden, meer dan 80 procent van alle gebouwen is ingestort, veel mensen hebben niets meer en overal worden hulpacties op touw gezet. Iedereen wil graag helpen! Maar komt de hulp op de juiste plaats, waar het het hardst nodig is?!

Tijdens al dat leed komt gelukkig ook een vriendin op bezoek, Jacqueline wordt ingevlogen door die grote blauwe vogel, een kadootje van manlief en de kinderen, ik ben er zo blij mee. Het voelt gelijk weer vertrouwd en we genieten volop. Maken leuke uitstapjes, liggen lekker op het strand, drinken cocktails en gaan uit eten. Helaas vliegt ze na tien dagen weer naar thuis......

Maar Corine staat al klaar om te boarden, zij komt over een paar dagen naar SY Blue Spirit. Voor haar de eerste keer op Curaçao, we hebben er veel zin in haar dit mooie eiland te laten zien. En we gaan zeker weer een week genieten!

Lieve groet vanuit Curacao!
SY Blue Spirit

Vervolg van de voorpagina: Boxtelse Keukenbazen Roos en Faye

Roos (l.) en Faye in gesprek met chef Raymond Verveer. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Toen ze hoorden van de kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar oud wisten Roos en Faye meteen dat ze mee wilden doen. De twee leerlingen van BS De Spelelier begonnen in eerste instantie wat lacherig aan de opdracht, een hoofdgerecht gemaakt met lokale streekproducten, maar al snel gingen ze serieus aan de slag. Vier woensdagmiddagen op rij waren ze bezig met producten, recepten en allerlei gerechten, voordat ze zich officieel opgaven voor de kookwedstrijd.

Draadjesvlees
"De eerste woensdag hebben we vooral op Google gekeken naar verschillende gerechten", vertelt Roos. "We hadden toen een leuk menu bedacht, maar kwamen er later achter dat er geen regionale producten in zaten." En dus gingen de meiden de week erna verschillende lokale bedrijven af om te kijken wat het regionale aanbod was. Ze gingen langs bij Herenboeren Wilhelminapark, maar die waren dicht, waarna ze zich wendden tot Biologische Boerderij De Schoffel en De Kinderboerderij. Aan de hand van de producten die ze hier zagen bedachten ze een nieuw menu. "We hebben gekozen voor draadjesvlees omdat dat van het Kampina Rund gemaakt kon worden en erg lekker is", vertelt Faye. "Omdat we gewone aardappels te saai vonden hebben we aardappelwafels bedacht en de bietenbitterbal had Roos al ooit eerder gegeten." De inzending van de meiden uit een totaal van acht als winnaar geselecteerd door topchef Raymond Verveer van het Boxtelse Eetcafé De Deugniet en Tafel 25.

Gillende Keukenmeiden
Roos en Faye schreven de recepten uit, inclusief alle benodigdheden. Een week later gingen ze aan de slag. Ze maakten de foto's, verzonnen de teamnaam 'De Gillende Keukenmeiden' en de naam voor hun gerecht: Kampi(oe)na Rund. Alle ingrediënten samen zorgden ervoor dat kok Raymond Verveer hun creatie uitkoos als Boxtelse winnaars van Keukenbazen 2017. Dit kregen ze vrijdag te horen en twee dagen later maakten Roos en Faye kennis met Raymond. Ze spraken af dat ze deze week veel thuis gaan oefenen, op woensdagmiddag samen met Raymond bij Tafel 25. Zo kunnen ze aanstaande zaterdag in Den Bosch goed voorbereid de strijd aangaan met de zestien andere winnende teams. wat ze zelf van de wedstrijd verwachten? "We gaan winnen natuurlijk!', roepen ze samen in koor. Het moge duidelijk zijn, De Boxtelse Gillende Keukenmeiden gaan er voor. Aan hun uitvoerige voorbereiding en enorme enthousiasme zal het niet liggen.


Boxtel herdenkt de bevrijding

Archieffoto: Mark van der Pol. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het is dit jaar 73 jaar geleden dat Boxtel bevrijd werd. Dit wordt herdacht op 15 oktober om 13.30 uur bij het verzetsmonument in natuurgebied De Kampina, gelegen aan De Roond in Boxtel.

De herdenking wordt namens de gemeente georganiseerd door Stichting Boxtel Vooruit. Het thema van dit jaar luidt: 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Bij de herdenking zal er een krans gelegd worden bij het monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Daarnaast zal ook het Gilde Sint Barbara en Sint Joris bloemen leggen en een gildegroet brengen. De muzikale omlijsting is in handen van het koperensemble van de Gildenbondsharmonie. Ook een delegatie van Scouting Boxtel is aanwezig tijdens de ceremonie.

Het monument in natuurgebied Kampina is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die hebben geholpen om de vliegeniers en Airborne's onder te brengen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Kampina.

Het monument is sinds 2003 geadopteerd door het Gilde Sint Barbara en Sint Joris, zij dragen zorg voor het onderhoud van het monument. Ter afsluiting zullen zij na de herdenking koffie en thee verzorgen.

Heb je vragen, mail dan naar herdenkingen.boxtelvooruit@gmail.com of bel met Marion de Koning: 06-22228608.


Wandeling langs de Rosep en het Belversven

Foto: Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert zondag 8 oktober een herfstwandeling langs de Rosep en het Belversven. Anneke en Maarten van der Waaij, leden van de natuurwerkgroep zullen de wandelaars door dit gebied gidsen en hen deelgenoot maken van wat er allemaal te zien is.

Het is niet de bedoeling dat de wandelaars flink doorlopen, maar dat zij juist goed rondkijken en te ontdekken wat je allemaal tegen kunt komen. De wandeling leidt langs de Rosep, een beekje dat in het Moergestels Broek ontspringt, en bestaat uit regen- en kwelwater. Door een laaggelegen bos met veel gagel en via een houten bruggetje over de Rosep komen de wandelaars bij het Belversven. Een paar jaar geleden lagen hier nog veel roeibootjes van een visvereniging en werd er vis uitgezet. De wandelroute vervolgt om het Belversven heen, naar de 'Stenen Heul' en daarna langs de Rosep terug naar het vertrekpunt.

Foto: Natuurwerkgroep Liempde

De lengte is ongeveer 4,8 km. Goede wandelschoenen volstaan, laarzen zijn niet nodig. De wandelaars verzamelen zich om 9.00 uur bij café 't Groene Woud en gaan dan carpoolend naar de parkeerplaats aan het einde van de verharde Posthoornseweg in Oisterwijk, waar de wandeling rond half tien zal starten. Deelname is gratis. Rond 12.15 uur staat de terugkeer bij de parkeerplaats gepland.

Explosion Rockets treden op in 'thuisbasis' Denziz

Boxtel - The Explosion Rockets treden komende zaterdag, 7 oktober, weer op bij Partycentre Denziz aan de Stationsstraat 71. De band is een regelmatig terugkerende gast in de danszaal en oogst steevast positieve reacties van het eveneens in groten getale toestromend publiek.

Een wervelende show van The Explosion Rockets voert luisteraars terug naar de Fifties and Sixties met ruige rock & roll, maar ook ballads en instrumentale gitaarmuziek. Het zal in Denziz een dansfeest zijn met muziek uit de eindjaren 50 en beginjaren 60. De tijd van Elvis, Buddy Holly en Cliff Richard met zijn Shadows.

De bandleden staan weer te popelen om in Boxtel, voor thuispubliek, op te treden. Het hele jaar zwerft de band door heel Nederland, van Volendam naar Breda en van Ahoy Rotterdam naar de TT-Hall in Assen. Maar een paar keer per jaar staan zij weer thuis op het podium van de prachtige fiftieszaal van Partycentre Denziz.

Elvis Tribute
Precies 40 jaar geleden, in 1977, overleed Elvis. Een reden om hier tijdens het optreden bij stil te staan, menen 'The Rockets'. Immers, Elvis is nog steeds de best verkochte soloartiest aller tijden. Alleen al tijdens zijn leven verkocht de King meer dan 500 miljoen platen. Na zijn dood ging de verkoop gewoon door en staat de teller inmiddels op 1,7 miljard verkochte platen.

The Explosion Rockets spelen dan ook op deze avond een groot aantal nummers van The King als Tribute aan hem. Deze nummers worden authentiek gespeeld, zoals hij met zijn band dit in de fifties and sixties deed. Meer info over de band is te vinden: www.explosionrockets.nl.

Kaarten voor dit optreden kosten 8 euro en zijn te verkrijgen door contact op te nemen met Thom Sens via 06-45928586 of 06-34348594 (Cees Veenstra van Denziz). Aan de zaal, mits niet uitverkocht, kosten de kaarten 10 euro. De zaal van Partycentre Denziz gaat open om 20.00 uur. Het optreden begint om 21.00 uur en duurt tot 1.00 uur. Wilt je verzekerd zijn van een zitplaats, kom dan op tijd.

Dames 2 HCB'92 verliest eerste wedstrijd van zaalseizoen

Boxtel - De eerste wedstrijden van het zaalseizoen stonden zondag voor HCB'92 op het programma. Dames 2 trad in eigen huis aan tegen KPJD uit Beek en Donk. Met de vorig seizoen opgedane kennis over de tegenpartij bespraken de Boxtelse dames hun tactiek voor deze wedstrijd. Ze begonnen vol goede moed, maar moesten uiteindelijk hun verlies nemen met 8-16.

Na een snel doelpunt van KPJD in de eerste helft kregen beide ploegen kansen. Over en weer werden kansen gecreëerd en mede door goed keeperswerk van Inge Brom konden de dames uit Beek en Donk niet verder uitlopen. Liza van Rooij ging goed door in de linkerhoek, waarmee ze de stand in evenwicht bracht. Na een doelpunt van Beek en Donk werd Judit Bànyai vrijgespeeld ter hoogte van de linkeropbouw. Deze mooie aanval sloot ze met een doelpunt af. De rechterhoekspeelster van KPJD wist de HCB-verdediging te omspelen en bracht de stand op 2-3. Hèlen Berkelmans bracht de stand weer in evenwicht, na een goed opgezette aanval met een wissel aan de linkerkant van het veld tussen haar en Mandy van Abeelen.
Het scoreverloop bleef gelijk opgaan. Na balverlies in de Boxtelse verdediging wist de tegenpartij te scoren vanuit de daaropvolgende break-out. Via een afstandsschot van Van Abeelen werd de stand weer gelijk. Daarna kwam Beek en Donk wederom op voorsprong via een afstandsschot. Na een overtreding van KPJD mocht Van Abeelen aanleggen vanaf de 7-meterstreep. Deze mogelijkheid wist zij te benutten. Na wederom een afstandsschot van KPJD kreeg HCB weer een strafworp mee. Deze keer was het Inge van Drunen die scoorde, waarmee ze de stand op 6-6 bracht. Vlak voor rust kwam KPJD op voorsprong. In de allerlaatste secondes van de eerste helft werd er een overtreding gemaakt, waardoor HCB nog een vrije worp meekreeg. Aangezien het rustsignaal al had geklonken, moest deze in één keer worden genomen. Dit klusje nam Bànyai voor haar rekening en, ondanks de muur van zes personen, wist zij te scoren. Hiermee bracht ze de ruststand op 7-7.

In de rust werd de eerste helft doorlopen en over het spel was iedereen tevreden. Er werd goed verdedigd en in de aanval werden regelmatig de ruimte gevonden. Met deze wetenschap begonnen de dames aan de tweede helft. Helaas wist HCB de goede eerste helft niet voort te zetten. KPJD liep uit naar 7-10 door afstandsschoten en een snelle en goed uitgespeelde break-out. Van Abeelen doorbrak de reeks van KPJD. Op de cirkel werd goed gelopen, waardoor er gaten in de verdediging ontstonden. Ze wist hierdoor met een doelpunt af te sluiten. Helaas bleek dit het enige doelpunt te worden aan Boxtelse zijde. De wedstrijd lag volledig in handen van de dames uit Beek en Donk. Ze hadden diverse speelsters met een goed afstandsschot en aangezien de Boxtelse verdediging onvoldoende uitstapte, wisten de KPJD-dames hiervan gebruik te maken en nog diverse malen te scoren. De wedstrijd eindigde met een stand van 8-16.

HCB'92 speelde een uitstekende eerste, maar een povere tweede helft. Er is duidelijk werk aan de winkel voor de Boxtelse dames, maar er zijn ook aanknopingspunten waarop verder gebouwd kan worden.
Aanstaande zondag treden zij wederom aan. In Mill is MHV de tegenstander.


Vervolg van de voorpagina Groot succes taekwon-doka's TS Dekker op WK

Gijs Boekweit en Pleuni van Ruremonde. (Foto: TV De Peppelieren) Foto: TV De Peppelieren

Barneveld - Naast de geweldige prestatie van Linda Beekmans, die zich na de Open Wereld Kampioenschappen in Barneveld wereldkampioen taekwon-do mag noemen, veroverde TS Dekker met haar Adult Female Fight Squad Team nog twee werelditels, in zowel Powerbreaking als met Special Technics. Dit Adult Dames Team, dat bestaat uit Lizzy van Wanrooij, Samantha Sophia, Kayleigh Belemans, Jolijn van Eisden, Ilona Bruls en Sophia Baltzi, behaalde ook de tweede plaats met Sparring. Het junioren Dames Team Sparring van TS Dekker, met naast kersverse wereldkampioene Linda de taekwon-doka's Tillia Marouche en Jenther Herbers namen het zilver mee naar huis.

Tim Peijnenburg (l.) en Gijs Boekweit. (Foto: TV De Peppelieren) Foto: TV De Peppelieren
Vera van Acht (l.) en Pleuni van Ruremonde. (Foto: TV De Peppelieren) Foto: TV De Peppelieren
Foto: Ad Dekker

Aan de Open Wereld Kampioenschappen, die van 25 september tot en met 1 oktober plaatsvonden, deden 737 deelnemers uit 35 landen mee. Sabum Ad Dekker sprak na afloop zijn dank gaat uit naar de coaches Aäron Dekker, Kevin van Weert, Amy Bressers, Atmane Qoubbane en Jolijn van Eisden en naar scheidsrechters Stanley Portier, Alex van Vreede en Tini Mitro. Ook bedankt de trotse Dekker de ouders, supporters en sponsoren van zijn taekwon-doka's.

Fanatieke strijd om clubkampioenschap De Peppelieren

Liempde - Bij TV De Peppelieren werden zondag de RaboBank Clubkampioenschappen 2017 gespeeld. De nieuwe Clubkampioenen 2017 zijn Pleuni van Ruremonde wist haar titel te prolongeren, Gijs Boekweit pakte voor de eerste keer de titel van clubkampioen.

Van Ruremonde won haar finalewedstrijd met 6-2 en 6-3 van Vera van Acht. Gijs had een driesetter nodig tegen Tim Peijnenburg en won de derder set met tie break. Setstanden: 7-5, 1-6 en 7-6

In totaal deden 146 leden van De peppelieren mee aan dit toernooi waarbij om diverse andere titels gestreden werd. Het grote aantal driesetters geeft aan dat ook in de andere finalewedstrijden iedereen zijn best deed om de partij te winnen.

LSV verliest ongelukkig

Lennisheuvel - Ondanks de 3-1 nederlaag van afgelopen zondag tegen Berkdijk, was er toch sprake van herstel na de teleurstellende seizoensopening van de week ervoor. Met een zeer verzorgde opbouw van achteruit had LSV grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht.

Dirt leidde echter niet tot veel echt grote kansen. Berkdijk was effectiever en wat gelukkiger in de afronding. Desalniettemin kan LSV goede moed putten uit deze wedstrijd.

Sterke zege Wapen van Liempde

Liempde - Na het verlies van vorige week heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank zich op een uitermate sterke wijze herpakt met een 5-3 overwinning op het eerste team van De Hazelaar.

Uitschieter was Cees van Eindhoven die zijn partij van 110 caramboles voltooide in slechts twee beurten, moyenne 55, met een hoogste serie van 90. Ook Ton Rovers was in vorm, zij het dat hij remise moest toestaan na in zes beurten 150 caramboles gemaakt te hebben. Nadat Martien van den Tillaart kansloos was tegen de beste speler van deze kaderpoule deed ook Harm van de Laar 'zijn plicht' door in negen beurten te winnen.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 26 september
A-Lijn: 1.T. Walbeek & H. Wolsky 64,58% 2. F. & H. Schalkwijk 60,31% 3. C. & J. Kerssens 57,40% B-Lijn: 1. A. & A. van Brunschot 72,50% 2. I. & B. Marcelis 58,63% 3. R. Koenders & S. van Thiel de Vries 55,95%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 26 september
A-Lijn: 1. W. de Langen & A. Bosveld 61,46% 2. G. Joren & R.van Stuivenberg 61,25% 3. I. & H. Peeters 58,68% B-Lijn: 1. G. van de Horst & J. Arts 60,42% 2. J. Esser & J. Kronenberg 56,67% 3. H. & T. Spikmans 55,42%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 27 september
A-Lijn: 1.W. de Langen & W. van der Heijden 64,58% 2. H. & I. Peeters 61,25% 3. C. Botermans & D. Tielman 58,68% 3. .A. van der Sangen & L. de Laat 58,68%
B-Lijn: 1. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 55,90% 2. S. van Alphen & C. Meisters 54,41% 3. P. Poirters & H. van de Wetering 54,35%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 28 september
A-Lijn: 1. L. den Dekker & I. van der Meijden 68,13% 2. H. & F. Schalkwijk 60,94% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 58,33% B-Lijn: 1. M. Smulders & MJ. Theloesen 60,42% 1. W. de Langen & F. Geurts 60,42% 3. J. Jansen & R. Koenders 54,69% C-Lijn: 1. J. Jilesen & F. van Amelsfort 60,42% 2. L. de Laat & S. van der Meijden 57,81% 3. T. Godding & S. Mols 53,65%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 26 september
A-Lijn: 1. L. Siemons & H. van Laatum 64,00% 2. A. van Diesen & G. Bogaerts 62,50% 3. J. Claessen & L. Weitmann 60,42% B-Lijn: 1. J. van Doorn & J. Schüller 63,75% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 58,33% 3. A. & P. Schoonen 57, 08%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 27 september
A-Lijn: 1.J. van de Boren & J. Fischer 66.14 % 2. P. Broers & D. Landman 56.77% 3. K. Betten & T. IJsseldijk 53.64%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 28 september
A-Lijn: 1. N. & G. van der Meijden 66,50% 2. T. van Roosmalen & F. van Roij 63,33% 3. C. & J. Kerssens 60%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 28 september
A-Lijn: 1. A. van Aarle & A. van den Heuvel 59,82% 2. G. Bekkers & R. van Heeswijk 56,85% 3. C. de Jong & R. van der Laar 55,36% B-Lijn: 1. A. van de Langenberg & B. van de Langen 59,38% 2. F. Sedee & P. Raaijmakers 57,08% 3. R. van der Heijden & N. van de Meerakker 55,83% C-Lijn: 1. A. van de Langenberg & B. van de Langen 59,38% 2. F. Sedee & P. Raaijmakers 57,08% 3. R. van der Heijden & N. van de Meerakker 55,83%

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 25 t/m 29 september
Libre:
`t Ivoor 1-Het Wapen van Eerschot 1        15-30
`t Ivoor 2-Krijt Op Tijd 3                         29-23
`t Ivoor 3-Het Wapen van Eerschot 3        20-30        
Recreanten libre:
Triangelbar 1-`t Ivoor 1                         27-40
NGR 4-`t Ivoor 2                                        34-36                        
`t Ivoor 3-DVR 3                                 38-32
De Vliedberg 3-`t Ivoor 4                         26-38
Recreanten 3-Banden Klein:
`t Ivoor 6-`t Ivoor 5                                 30-16        
3/Banden-klein:
`t Ivoor 1-BV Ons Moeder 1                 20-30        
3/Banden-Groot:
BV De Hazelaar 1-`t Ivoor 1                        21-22

Biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader-Hazelaar 1 5-3
W.v.Liempde 1-Hazelaar 3                         29-26
W.v.Liempde 2-de Straat                         18-28
W.v.Liempde 3-Royal                                 15-30

Biljartvereniging Geboliesch, uitslagen week 38
Le Carambole-Kloosterboys        34-32
De Treffers-'t Krijtje         34-32
Dé Zie'k Wel Zitte-De Unie Boys        33-37
Samen Sterk-'t Pommeransje        30-37
Ons Vertier-De Prutsers        34-32
De Fetsers-De Eenheid        33-40
De Stapelaars-De Poedelaars        34-37

Biljartvereniging Geboliesch, uitslagen week 39
Kloosterboys-Ons Vertier        35-36
De Poedelaars-Dé Zie'k Wel Zitte 37-30
't Krijtje-Samen Sterk 35=34
De Prutsers-De Stapelaars 29-31
Unie Boys-De Treffers        34-35
De Fetsers-Le Carambole 30-39

Zaalvoetbal

Fysio de Dommel-Kwalitaria Strik         6-3
Grieks rest Corfu-Eltechno inst.         2-0
Le Temps Perdu-NIKE F.C.                        2-6
Bouwbedr.vd Sande/Pacqt-Second Cars 3-3
't Geveltje-Vollop /Telaviv                        3-6
Cafe Vollop-Gebr. Bekkers                 6-1
F.C. Blokfit-Dobotex b.v. 9-3
Rijschool Gestel 2-Wijnpakettenonline 2-4
Vinyl en Tapijtwinkel-Vemeer verz        2-10


Programma 7 oktober
17.00 Gebr. Bekkers-Cafe Vollop
17.45 NIKE F.C.-Le Temps Perdu
18.30 Eltechno inst-'t Geveltje
19.15 Heva /v Weert-Vollop / Telaviv
20.00 Hart van Boxtel-Tahadi
20.45 Second Cars-Bouwbedr.vd Sande / Pacqt
9 oktober
19.00 Celdex b.v.-Dobotex b.v.
19.45 v.d. Heijden milieu-Vermeer verz
20.30 Selissen Boys-Meneer v. Dommelen
21.15 Groen als Gras-Verbeij/Hanekroot

Voetbal

RKSV Boxtel / ODC, uitslagen 1 oktober
ODC 1-Taxandria 1        4-0
Stiphout Vooruit 1-Boxtel 1        1-0
RKSV Boxtel / ODC, programma 8 oktober
St Mich.Gestel 1-ODC 1        14:30
Boxtel 1-Mariahout 1        14:30

DVG, uitslagen 30 september                                                
DVG JO9/1-Rhode JO9/3         11-4
DVG JO9/2-Blauw Geel JO9/5         3-13
Nijnsel JO9/1-DVG JO9/3         3-8
Avesteyn JO9/5-DVG JO9/4         8-6
DVG JO11/1-FC Uden JO11/1         6-1
DVG JO11/2-Schijndel JO11/2         1-0
Schijndel JO11/4-DVG JO11/3         4-2
Erp JO13/1-DVG JO13/1         2-1
DVG JO13/2-Nijnsel JO 13/1         1-5
Margriet JO15/1-DVG JO15/1         5-0
DVG JO15/2-Rhode JO15/4         2-3
VOW MO15/1-DVG MO15/1         1-1
DVG JO17/1-HVCH JO17/2         2-0
DVG JO17/2-Irene JO17/1         1-11
Berghem Sp. JO19/1-DVG JO19/1         2-1
Erp JO19/3-DVG JO19/2         5-1
DVG, uitslagen, 1 oktober
DVG 1-B.E.S. 1         3-2
DVG 2-U.D.I.'19 3         2-4
W.H.V. 3-DVG 4         0-6
DVG 5-VOW 3         4-3
Schijndel 6-DVG 6         1-2
Schijndel 7-DVG 7         4-3
DVG 9-Nijnsel 7         1-6
DVG, programma 7 oktober
Heeswijk JO9/2G-DVG JO9/1         10:00
DVG JO9/2-ELI JO9/1G        
DVG JO9/3-VOW JO9/1M         10:30
Avesteyn JO9/4G-DVG JO9/4         10:00
DVG JO9/5-Rhode JO9/5         10:30
Fc de Rakt JO11/1-DVG JO11/1         10:00
Wec JO11/1-DVG JO11/2         10:30
DVG JO11/3-Avanti'31 'JO11/2         09:30
Schijndel JO11/5-DVG JO114         09:00
DVG JO13/1-Stiphout JO13/1         11:30
SCMH JO13/1-DVG JO13/2         11:30
Oss'20 JO15/1-DVG JO15/1        13:00
WEC JO15/2-DVG JO15/2         13:00
DVG MO15/1-Vorstenb B MO15/1         13:00
SV Top JO17/2-DVG JO17/1         12:30
Erp JO17/3-DVG JO17/2         14:45
DVG JO19/1-Avanti'31 JO19/1         14:30
DVG JO19/2-Avesteyn JO19/2         14:30
DVG, programma 8 oktober
DVG 1-PSV am.1         14:30
DVG 2-Sparta'25 3         12:00
Brandevoort 2-DVG 3         12:00
DVG 4-VOW 2         10:00
Avesteyn 5-DVG 5         10:00
Heeswijk 5-DVG 6         12:00
Avanti'31 6-DVG 7         10:00
DVG 8-Bl.Geel'38 14         10:00
EVVC 7-DVG 9         10:00
DVG VR 1-ST Estria 1         10:00
DVG, programma 11 oktober
BVV Den Bosch JO19/1-DVG JO19/1         20:15

LSV, programma 7 oktober
De Bocht'80 VE1-LSV VE1        16:00
LSV, programma 8 oktober
SVG 1-LSV 1        14:30
St Michielsgestel 6-LSV2        13:00
Valkenswaard 6-LSV 3        10:00
LSV, uitslagen
LSV 1-Berkdijk 1        1-3
Emplina 5-LSV 2        4-2
LSV 3-Woenselse Boys 4        5-2
Hilvaria 3-LSV 4        4-3

LBC, programma 7 oktober
LBC JO9/1: WODAN 6-LBC 1        9:00
LBC JO11/ 2: Gestel 2-LBC 2        10:30
LBC JO17/1: Taxandria 4-LBC 1        14:00
LBC JO19/1: Reusel Sport 2-LBC 1        14:45

LBC, uitslagen
LBC JO9/1: RKVVO 5-LBC 1        1-2
LBC JO11/2: Woenselse Boys 4-LBC 2        6-0
LBC JO17/1: Oirschot Vooruit 4-LBC 1        4-5

Judo

Judo Club Liempde, uitslagen Judo Cup Brabant 30 september
1. Jop van de Ven, Senn Steenbakkers, Migus Ribeiro, Ivar van Weert
2. Roy Kemps, Ties Verhagen, Luuk van de Sande, Gijs de Wit, Mees Koster
3. Joost van der Linden, Luc de Laat, Keira Kreijveld, Cas de Wit
4. Collin van Rooij, Bas Daverveld, Anouk van der Mijden
5. Mike van der Mijden, Pim de Wit, Guus Zwijnenberg
UItslagen Team Coolen Open
1. Desmond Tops, Joost van der Linden, Yoran Lips
2. Nelson Tops
4. Bas Daverveld

Honk- en softbal

Uitslagen:                
30-9-2017 Softbal Aspiranten Ducks AS1 Jeka AS1 8-10
BeeBall Major League Nuenen Lions Ducks BM1 22-18
Softbal Aspiranten Jeka AS1 Ducks AS1 13-5
Honkbal Pupillen Ducks PH1 Blue Lions Tilburg PH1 5-10
Softbal U17 Ducks U17-1 Jeka U17-1 3-19
Honkbal Pupillen Blue Lions Tilburg PH1 Ducks PH1 9-5
Softbal U17 Ducks U17-1 Jeka U17-1 3-13
1-10-2017 Softbal Senioren Dames Ducks DS1 Storks DS2 11-7
Programma:                
7-10-2017 Honkbal Aspiranten Ducks AH1 Stags AH1 14:00
14-10-2017 Honkbal Aspiranten Blue Lions Tilburg AH1 Ducks AH1 11:30

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen 28 september
20:00 Unicum 8-Taverbo-Sabo 6                         4-6
Taverbo-Sabo, uitslagen 29 september
20:00 BSM 3-Taverbo-Sabo 9                                 8-2
20:00 JCV 9-Taverbo-Sabo 8                                 3-7
20:00 ROTAC '82 2-Taverbo-Sabo 7                 5-5
20:00 Veldhoven 3-Taverbo-Sabo 3                 4-6
20:00 Flash 2-Taverbo-Sabo 4                                 8-2
20:00 JCV 7-Taverbo-Sabo 5                                 4-6
Taverbo-Sabo, Senioren, uitslagen 30 september
16:00 SVE 3-Taverbo-Sabo 1                                 4-6
14:00 Never Despair 2-Taverbo-Sabo 2                5-5

Taverbo-Sabo, Jeugd, uitslagen 20 september
11:00 Flash 1-Taverbo-Sabo 1                                 4-6
11:00 Flash 3-Taverbo-Sabo 2                                 6-4
11:00 Flash 4-Taverbo-Sabo 4                                 8-2

Taverbo-Sabo, Senioren, programma 6 oktober
20:15 Die Meede 1-Taverbo/Sabo 2
20:00 Wilvo/ttv Bergeijk 3-Taverbo/Sabo 4
20:00 Taverbo/Sabo 5-PJS 2
20:00 Taverbo/Sabo 6-Budilia 4
20:00 Taverbo/Sabo 7-JCV 8
20:00 Taverbo/Sabo 8-Never Despair 12
20:00 Taverbo/Sabo 9-Never Despair 10
Taverbo-Sabo, programma 7 oktober
15:00 Taverbo/Sabo 1-TT Nijmegen 1
13:30 Budilia 1-Taverbo/Sabo 3

Taverbo-Sabo, Jeugd, programma 7 oktober
14:00 TIOS '51 2-Taverbo/Sabo 1
14:00 Rally 2-Taverbo/Sabo 2
11:00 Valkenswaard 2-Taverbo/Sabo 3
11:00 Valkenswaard 4-Taverbo/Sabo 4

Open Wereld Kampioenschappen en de World Cup Taekwon-do
Prijswinaars in de verschillende categorieën.
Sparring individueel:
Linda Beekmans " Wereldkampioen", Lizzy van Wanrooy Zilver, Mara van der Heijden Zilver,
Loubna Driouch Zilver, Max van Brunschot Zilver, Nabil Qoubbane Brons, Tillia Marouche Brons, Jenthe Herbers Brons, Atmane Qoubbane Brons, Jolijn van Eisden Brons, Kayleigh Belemans
Tulls:
Dinand Verhoeven Zilver, Jenthe Herbers Brons

Rugby

Ducks, Programma 7 oktober
TBM:                 Toernooi Uden        10.00
Cubs:                 RCC Roosendaal-Ducks        11.00
Junioren:         RCC Roosendaal-Ducks        12.00
Colts:                 Diok Leiden-Ducks        12.00
Programma 8 oktober
Senioren:         Ducks Brabarians-Bokkenrijders Roermond        10.30

Dames Ducks winnen laatste wedstrijd van seizoen

Boxtel - De laatste wedstrijd van het seizoen stond zondag op het programma voor de softbalsters van Ducks. Ditmaal was Storks uit Den Haag de opponent. Dit seizoen werd eenmaal verloren en eenmaal gewonnen van deze tegenstander. Het beloofde daarom een mooie wedstrijd te worden.

Storks begon enorm sterk aan slag. Maar liefst drie honkslagen werden in de eerste inning geslagen, waardoor twee punten gescoord werden. Het lukte Ducks om hier zelfs nog een schepje bovenop te doen. De hele slagvolgorde van Ducks kwam in de eerste inning aan slag. Vier honkslagen werden geslagen en zes punten werden gescoord. Dit bracht de stand al op 6-2 na de eerste inning.
Tijdens de tweede inning bracht Storks hier niets tegenin. Ducks daarentegen bleef aanvallend spelen en de stand werd 9-2. Ook de derde inning was snel voorbij voor Storks en er werden geen punten gescoord door de Haagse dames. Ducks bleef strijden en nu was de tussenstand 10-2. Deze wedstrijd leek dus al snel in de pocket voor Ducks.
Maar Storks gaf zich niet zo snel gewonnen, kwam terug met vier honkslagen in de vierde inning en scoorde vier punten. Ducks bleef onvermoeid doorspelen en er werd weer een punt gescoord in de vierde inning. Tussenstand: 11-6.
De dames van Storks probeerden door te gaan in de vijfde inning waar ze gebleven waren. Er werd een honkslag geslagen en een punt gescoord. Ducks scoorde niet en de tussenstand was na vijf innings 11-7. Dit was tevens de eindstand; tijdens de zesde en zevende inning konden beide teams daar niets meer aan veranderen. Beste slagvrouw Ducks: Janne de Haan en Ilon van Gurp (.666).

De dames van Ducks pakten weer punten en sloten dit seizoen in de tweede klasse sterk af. Ze kunnen trots en tevreden terugkijken op een mooi seizoen, waarin prachtige wedstrijden gespeeld werden en van sterke tegenstanders gewonnen werd.


Najaarscompetitie jeugdteam Taverbo-Sabo

Boxtel - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo was zaterdag te gast bij hekkensluiter Flash in Eindhoven.

De eerste partij kwam Dani de Rooij op een 0-2 voorsprong, maar Daan Jacobs van Flash wist terug te komen naar 2-2 en won de partij in de vijfde game zelfs met 11-4. De twee daaropvolgende partijen werden door Lars Strik en Sjoerd van Heerebeek vrij makkelijk in winst omgezet waardoor Taverbo op een 1-2 voorsprong kwam. Laatstgenoemden begonnen dan ook vol goede moed aan de dubbel, maar stonden vrij vlot met 0-2 achter. De jongens wisten zich goed te herpakken en terug te komen naar 2-2. Daan Jacobs en Sam van der Vleuten van Flash hadden echter de langste adem en waren met 11-4 in de vijfde game te sterk. Na de dubbel leken de jongens beter in de wedstrijd te zitten en kwamen ze snel op een 2-6 voorsprong. Alleen de punten van de laatste twee partijen waren nog voor Flash. De laatste partij wist Lars Strik zelfs terug te komen van een 2-0 achterstand naar 2-2, maar in de vijfde game wilde het niet meer lukken en was Daan Jacobs duidelijk sterker.

Met 16 punten uit drie wedstrijden staat het eerste jeugdteam nog steeds op een keurige derde plaats in het klassement. Komende zaterdag zijn de jongens te gast bij koploper Tios '51 2 in Tilburg.


Gelukkige overwinning DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de eerste thuiswedstijd van dit seizoen kon voetbalvereniging DVG een belangrijke overwinning bijschrijven. De Liempdse ploeg won met 3-2 van BES (Borkel en Schaft).

Het zag er in de openingsfase niet naar uit dat DVG de punten in eigen huis zou houden. BES zette volop druk op de defensie en creëerde kansen maar er vielen nog geen doelpunten; DVG-doelman Rens van den Akker was alert. Na een goed kwartier viel toch het eerste doelpunt. Een schot van de BES-aanvaller werd geblokt door Daan Voets en in de rebound was het Van den Akker die in de weg lag. De derde inbreng was echter te veel van het goede: 0-1.
DVG moest in deze fase te vaak in de rebound het vijandelijke doel opzoeken. BES kwam meerdere keren in goede scoringspositie, maar wist de voorsprong niet uit te breiden. Vijf minuten voor rust had Sherryl Sambo beter voor eigen kans kunnen gaan, maar hij legde de bal af voor Twan van den Broek die een beetje ongelukkig uitkwam en geen schot afleverde. Een nieuwe aanval van BES bracht Sander van de Ven in de problemen. Hij werd van achteren aangetikt en de bal werd vervolgens niet adequaat weggewerkt. De volgende situatie was voor de scheidsrechter voldoende om voor een 11 meter te beslissen. Achteraf een cruciale fase in de wedstrijd. De penalty werd door Van den Akker uit de benedenhoek geranseld. Nog voor rust werd het gelijk. Een perfect stuiterende bal werd door Bart de Windt vol op de pantoffel genomen. Van zo'n 25 tot 30 meter keek iedereen de bal na inclusief de keeper van BES: 1-1.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust was de BES-storm een beetje geluwd en koos de ploeg uit Borkel en Schaft meer en meer voor de lange bal. DVG had goede kansen, maar wist niet te scoren. Een overtreding op Van de Ven betekende een directe rode kaart voor BES. Een nieuwe overtreding op de doorgebroken Bas van Houtum was rijp voor rood, maar de kleur was geel. BES was nu de onderliggende partij, maar balverlies op het middelveld leidde een nieuwe achterstand in voor DVG: 1-2.
De wissels aan DVG-zijde wisten uiteindelijk het verschil te maken. In de 88e minuut was het Lars Verberk die vrijgelaten werd. Zijn diagonale schot was de BES-keeper te machtig: 2-2. Iedereen zou met dit punt kunnen leven, maar daar dacht Jaap Verhoeven anders over. Volledig vrijstaand op de punt van de 16 meter scoorde hij. Dit betekende een niet verwachte, maar welkome, overwinning voor DVG 3-2. Volgende week speelt DVG-1 opnieuw thuis, aftrap 14:30

DVG-2 speelde thuis tegen UDI '19-3 en verloor met 2-4.

Zware nederlaag voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor leed deze week een verpletterende nederlaag tegen Het Wapen van Eerschot 1 uit Sint-Oedenrode. Geen van de drie Boxtelse spelers konden een vuist maken en gingen zwaar ten onder. Don van der Wiel, Fouad Hasbani en Theo Verhagen waren kansloos.

Het tweede team tapte uit een ander vaatje en won ruim. Emanuel Coort en Henk van Boxmeer wonnen hun partij. Ad van Os kwam vijf caramboles tekort en moest genoegen nemen met negen punten. Het derde team moest ook diep door het stof. Ook hier gingen alle drie de partijen verloren. Leo Huijbers, Math Hendriks en Theo van Dongen waren kansloos.
Bij de afdeling recreanten libre toonde het eerste team wederom aan in goede vorm te verkeren. De volle veertig punten werden weggekaapt bij Triangel 1. Theo Verhagen, Fouad Hasbani, Jacques van Loon en Toon Bevers wonnen alle vier hun wedstrijd. Team 2 boekte een zwaar bevochte overwinning. Wim Bekkers sleepte er een remise uit. Jan Meeuwis en Rien Meijs verloren, maar Frans Klein verpletterde zijn tegenstander die slechts vier punten behaalde waardoor de overwinning werd veilig gesteld. Team 3 blijft het verrassend goed doen. Wim van Dijk, Harrie Verhoeven en Fons Spoor boekten ieder tien punten, Frans Maas scoorde acht punten. Team 4 verraste ook met een ruime overwinning. Johan Verhoeven was hier de enige met verlies, maar hij scoorde toch verdienstelijk acht punten. Harrie van der Velden was de grote man met een mooi moyenne van 2,52. Math Hendriks en Leo Huijbers wonnen ook.

Bij de afdeling Recreanten 3-band klein speelde team 5 tegen team 6. Team 5 moest diep door het stof met een 30-16 nederlaag. Fouad Hasbani, Jacques van Loon en Theo van Dongen scoorden de volle dertig punten Team 7 was vrij. Het 3-banden groot team won hun ontmoeting met BV De Hazelaar met het kleinst mogelijk verschil: 22-21. Berhard Legierse kwam er niet aan te pas en moest diep buigen. Leo van Westelaken en Louis van der Meijden ( moyenne 0,970 ) zorgden voor teamwinst. Het 3-banden klein team verloor kansloos alle drie de wedstrijden tegen Ons Moeder 3bnd 1.

Succesvol weekend judoka's Liempde

Senn Steenbakkers op de eerste en Bas Daverveld op de vierde plaats. (Foto: JC Liempde). Foto: JC Liempde

Liempde - Team Coolen organiseerde deze week een judoweekend in Moergestel. Zaterdag stond hier de eerste ronde van de Judo Cup Brabant centraal. Zondag vond beginnerstoernooi de Team Coolen Open plaats.

De Judo Cup Brabant is een judocompetitie die Team Coolen inmiddels al enkele seizoen organiseert voor clubs uit de regio. Judo Club Liempde doet met 21 judoka's mee aan deze competitie .Deze is bedoeld om beginnende judoka's in een aantal jaar op het niveau van nationale toernooien te krijgen, zodat de opstap naar deze toernooien niet te groot is.

Zondag namen maar vijf judoka's Van JC Liemdpe deel aan de Team Coolen Open. Maar het resultaat was erg goed. Drie judoka's behaalden de eerste prijs. Met als uitblinkers Yoran Lips en Desmond Tops. Desmond en zijn broer Nelson, die en tweede plaats behaalde, zijn pas net weer begonnen met de sport, maar het niveau wat deze judoka's hebben laten zien belooft nog veel voor komend seizoen, aldus coach Bas Raaimakers.
Bas Daverveld heeft goed gestreden en zijn judo is veel vooruit gegaan. Hij was dit keer echter te zwaar ingedeeld, waardoor hij als vierde eindigde.

Mooie prestaties debutanten St. Martinus

Boxtel - In Manege De Langspier vond afgelopen weekend een onderlinge dressuurwedstrijd plaats voor de leden van HSV St. Martinus. Enkele jonge amazones maakten daar hun wedstrijddebuut met een nieuwe pony.

Op vrijdagavond stond Sanne van der Sloot met haar beide pony's aan de start. Met de kleine zwarte A pony Blacky werd ze derde. Met haar nieuwe D pony India maakte ze haar debuut en ze bemachtigde daarmee een mooie tweede plaats met een score van 67,27%.

Op zondag tijdens de officiële wedstrijd reed Sofie Teulings haar debuut met Sascha in de klasse A-B en werd tweede met 192 punten. Haar zus Anne Teulings werd derde met Djo-Djo in de klasse B-L2 met 194 punten. Ze gooide hoge ogen met haar nieuwe D-pony Jonkers Anigo tijdens haar wedstrijddebuut. Het duo werd eerste met 204.5 punten.
Eline de Bont pakte de 22e plaats met Orchids Black Diamond in de klasse Cl/ 2 met 183 punten. Lieke Tinnenbroek kwam samen met Nando aan de start in de C-M1, zij werden derde met 191,5 punten. Kim van der Sande verscheen met Tetu HS in de ring en werd tweede met 195.5 punten in de klasse E-M2.

Districtstraining voor jeugdspelers Ducks

Boxtel - Competitiewedstrijden rugby werden niet gespeeld dit weekend, de nationale selecties hadden trainingsweekend en voor de jeugd waren er de districtstrainingen. Een aantal jeugdtalenten van Ducks namen hier ook aan deel.

Zaterdag in Breda deden Mini's (onder de 13 jaar) Teun van der Sloot, Willem Jähne, Hugo Schilder en Felix van der Schans hieraan mee. Voor de Cubs (onder de 15 jaar) waren dat Florian Veuger, Lucas de Geus, Thijs Schilder en Matz Kemna. Zij speelden in Den Bosch. Zondag mochten Junioren (onder de 17 jaar) Rens van de Wetering, Liam Carroll, Jasper van der Heijden en Luca van Straaten in Amsterdam aantreden.
De grote deelname aan deze Rugby Development Days laat zien dat vooral het jeugdrugby hard groeit. Ducks verwacht door deelname uitwisseling van kennis en trainingsmethodes waardoor het spelniveau omhoog gaat.

Komend weekend wordt de competitie hervat. Ducks Brabarians spelen in Den Bosch tegen het ongeslagen Bokkerijders Roermond.

20 / 20

5 - 29 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

5 oktober - 5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

5 oktober - 31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 5 oktober

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Pubquiz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 6 oktober

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kinderboekenbal
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Optreden Joia
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 7 oktober

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Innovatie route
12.00 uur, Industrieterrein Ladonk, Boxtel

De Goeden Doelen Markt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: Rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Hollandse kost XL
18.00 uur, Manege De Langspier, Molenwijkseweg 5, Boxtel

Optreden The Explosion Rockets
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 8 oktober

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Rommelmarkt
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Klaverconcert opleidingsorkesten
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Expositie Boxtelse Dagmar de Kok
11.00 uur, Lagevoortseweg 20, Liempde

'Oogstfeest' Liempde
12.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Liempde onthult eigen ganzenbord
12.00 uur, Concordiapark, Liempde

Iconenwijding
15.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 9 oktober

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dinsdag 10 oktober

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Open Avond 'bewustwording van jezelf'
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Uitreiking Duurzaamheidsprijs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Stichting Hobby Computerclub Boxtel
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 11 oktober

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Vlaggetjes maken en rikken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Uitleg; Hoe maak ik mijn huis energie-neutraal
16.00 uur, Concordiapark, Liempde

Foto: Jolanda Tiebosch

Elle Verhoeven

Sanne van der Schoot

Ilse van Sambeek