DeMooiBoxtelKrant

13 december 2017

DeMooiBoxtelKrant 13 december 2017


Festival We Are Electric haalt The Prodigy naar Landgoed Velder

Foto: Bart Heemskerk/We Are Electric

Festival We Are Electric haalt The Prodigy naar Landgoed Velder

Liempde - Festival We Are Electric verhuist van het E3 strand in Eersel naar Landgoed Velder in Liempde. Het festival vindt van 6 tot 8 juli plaats op het landgoed. Met The Prodigy prijkt meteen een grote naam op de affiche.

We Are Electric is een driedaags festival dat in het teken staat van live dancemuziek. Het ging in 2013 van start in het Klokgebouw in Eindhoven als eendaags festival. Na drie bijzonder succesvolle edities met onder meer Major Lazer en The Bloody Beetroots verhuisde het festival naar het E3 strand in Eersel. Daar sloot The Prodigy de eerste tweedaagse editie af en liet tijdens het optreden ook de videoclip voor de track 'Get Your Fight On' opnemen. De Britse band is bekend van grote hits als 'Smack My Bitch Up' en 'Out of Space'. Nu doet The Prodigy dus opnieuw het festival aan.

Naast The Prodigy zullen ook headliners Eric Prydz en Justice het festival aandoen. "Prydz weet als geen ander hoe je zowel commercieel als underground succesvol kunt zijn. Met een reeks alter ego's en eigen labels is hij door Beatport erkend als een van hun best verkopende artiesten aller tijden", geeft We Are Electric-organisator Paaspop Events aan. Ook het Franse Justice, is geen onbekende, met hits als 'We Are Your Friends' en 'D.A.N.C.E.'.

Verder maakt dj Sam Feldt zijn opwachting om een zeldzame 'thuiswedstrijd' te spelen. Feldt, die eigenlijk Sammy Renders heet scoorde door de afgelopen jaren diverse hits, zoals 'Summer On You' en zijn remix van 'Show Me Love' van Robyn.

Na drie succesvolle edities in Eersel verhuist het festival nu naar Liempde. "Een unieke locatie gesitueerd te midden van Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch. De bosrijke omgeving van Landgoed Velder biedt ruimte aan de groeiende ambities van We Are Electric", laat de organisatie middels een persbericht weten. Het inmiddels driedaagse festival wil uitbreiden in onder meer het muzikale aanbod, campingruimte en programmering en ziet daarin in Landgoed Velder een geschikte locatie.

De uitbreiding van het festival blijkt onder meer uit het feit dat de programmering nu doorgaat tot diep in de nacht. We Are Electric kent op Velder vier grote podia, maar biedt ook ruimte voor opkomend talent, creatieve collectieven en randactiviteiten op zowel het festivalterrein als op de camping.

Weekendtickets voor het festival zijn verkrijgbaar via we-are-electric.com. Als de volledige line-up bekendgemaakt is, zullen ook dagtickets in verkoop gebracht worden.

Winter doet intrede in Boxtel

Boxtelaar Paul Weekers trok zondag de natuur in om foto's te maken, zoals hier bij het Duits Lijntje. (Foto: Paul Weekers) Foto: Paul Weekers

Boxtel - Het duurde maar goed twee dagen, maar de winter deed afgelopen weekend toch echt haar intrede in Boxtel. Dat leverde, naast de nodige overlast, ook prachtige plaatjes op die jullie massaal met ons deelden, zoals de afbeelding hierboven.

Zondagmiddag begon het te sneeuwen. Dat leverde meteen overlast op op de weg, hoewel grote ongelukken gelukkig uitbleven binnen onze gemeentegrenzen. Wel werden de meeste buitensporten afgelast, zoals op een enkele training na alle voetbalwedstrijden van de gemeentelijke verenigingen.

Maandag begon het vanaf het middaguur te sneeuwen. Het KNMI had toen al code oranje, een waarschuwing voor mogelijk gevaarlijk weer, afgegeven. Die werd even vóór 13.00 uur omgezet naar code rood, wat zoveel betekent als: ga niet de weg op tenzij dat noodzakelijk is.

Een sneeuwtapijt viel zondag over Boxtel heen, zoals hier bij Villa Catharina. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

In Boxtel werd flink gestrooid, zo laat de gemeente weten: vanaf vrijdag werd met man en macht gewerkt om de hoofdwegen zo veel als mogelijk sneeuwvrij te houden. Hoeveel personeel en materieel daarbij precies betrokken was, kon de gemeente niet vertellen voor het sluiten van de deadline van deze krant, mede omdat de betrokken ambtenaar nog steeds de handen vol had aan de gladheidsbestrijding.


Geen krant op 27 december

Omdat Kerstmis dit jaar op maandag en dinsdag valt, komt er woensdag 27 december geen DeMooiBoxtelKrant uit. Daarom is de krant van woensdag 20 december een speciale kerstuitgave, om extra lang van te genieten.

Plaats je persoonsbericht online

Boxtel - Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan voortaan in onze krant én op internet. Nieuw in ons aanbod is www.persoonsberichten.nl. Je kunt voortaan zelf online dergelijke berichten plaatsen. Wil je ze ook in onze krant plaatsen? Dan nemen we contact op en helpen we verder.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland is ontwikkeld speciaal voor alle MooiKranten. Hierop kun je een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis.

De leesdichtheid van onze krant is groot en je persoonsbericht krijgt een speciale plek in de krant. Als je laat weten dat je het persoonsbericht in onze krant wilt plaatsen, neemt de redactie daarvoor contact met je op. Het plaatsen van het bericht online is gratis.

Excursie langs verborgen plekjes van Vrilkhoven en De Prangen

Liempde - Liempde kent veel verborgen, prachtige plekjes. Zo ook het buurtschap Vrilkhoven aan de rand van middeleeuwse bossen en het natuurgebied De Prangen met het geheim van de Rondenborch.

Om deze verholen plekken te ontdekken organiseren de gidsen van gastvrij Liempde op zondag 17 december een interessante fiets- en wandelexcursie door dit gebied. Deelnemers vertrekken om 10.00 uur bij D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde).

Begin veertiende eeuw bestaat Liempde uit wat verspreid liggende buurtschappen. Vrilkhoven was één van de buurtschappen die gezamenlijk met andere buurtschappen als Den Berg, Looeind en Kasteren Liempde vormden. Vrilkhoven kent een rijke historie door de ligging tegen Velder, de aanleg van de steenweg Den Bosch-Luik, de aanwezigheid van oude hoeves, het gebruik van de Vrilkhovense akkers door de bewoners van Vrilkhoven en het middeleeuws hoevecomplex de Rondenborch in het aangrenzende natuurgebied De Prangen.

Fietsen en wandelen
De excursie start zondag 17 december om 10.00 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De excursie bestaat zowel uit een fiets- als wandelgedeelte.
Trek voor het wandelen een paar stevige schoenen of laarzen aan. Rond 12 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon. Dit is inclusief kopje koffie
of thee na afloop.

Kerst bij De Kleine Aarde

Boxtel - De stichting VanOndersteBoven organiseert op zondag 24 december om 17.00 uur en om 19.30 bijeenkomsten in het teken van kerst met een speciaal thema op de Kleine Aarde aan het Klaverblad 13.

Om 17.00 uur worden kinderen tot 12 jaar met hun ouders, grootouders en broertjes en zusjes uitgenodigd voor een speciale kerstbijeenkomst met een fakkeltocht over het terrein van De Kleine Aarde. Tijdens deze tocht ontmoeten zij een engel, een herbergier, een schaapsherder met een fluit en trommel die hen de weg wijzen naar een plek waar licht brandt, de kachel brandt en gezongen wordt.

Om 19.30 uur worden de oudere kinderen met hun ouders, familie en kennissen uitgenodigd om samen te ontdekken wat het betekent om vanuit het niets iets nieuws tot stand te kunnen brengen. Vanuit moeder aarde is een voedseltuin ontstaan, vanuit klei ontstaan de mooiste kunstwerken en vanuit oerklanken ontstaan liederen die we ook mee kunnen zingen. De bron als begin van alle leven, met eerbied voor de natuur en respect voor mens en dier.

Iedereen is van harte welkom en kan zich vooraf aanmelden via vanondersteboven@gmail.com, www.vanondersteboven.com of 06-22547907. Aanmelden is niet verplicht, maar het kan erg druk zijn dus ben op tijd. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

KBO-activiteiten

Donderdag 14 december        Handwerken in De Orion                 13.30
Vrijdag 15 december        Kerstviering in De Walnoot         11.00
                        Kerstviering in De Orion        13.00
Maandag 18 december        Kerstviering in De Adelaar, zaal open 13.00
                        Worstenbroodjes bakken, De Wilgenbroek        13.00
Dinsdag 19 december        Biljarten in De Walnoot                 13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij         13.30
Woensdag 20 december        Kerstviering in De Rots                 13.30

Vrouwencontact Boxtel

Woensdag 13 december        Kerstviering in De Walnoot        19.00
Donderdag 14 december        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        9.00
Maandag 18 december        Yoga met daarna een kopje koffie/thee
Dinsdag 19 december        Kerstmarkt Valkenburg, vertrek vanaf parkeerterrein de Oude Ketting        11.00
Woensdag 20 december        Gym Angelaschool groep 1        19.00
                                 Gym Angelaschool groep 2        20.00

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag mindfit energie
Zaterdag 16 december deelname aan de Kerstmarkt
Maandag 18 december Wandelen kribkesroute
Woensdag 20 december kerstviering met toneel van onze culturele club

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Boxtel gaat buurtinitiatieven aan de man brengen

De wijkmakelaars van de gemeente Boxtel: Hans Mols en Werner van der Velden. Foto: Mijngemeentedichtbij

Boxtel gaat buurtinitiatieven aan de man brengen

Boxtel - Boxtel wil de mogelijkheid tot het indienen van een buurtinitiatief de flink gaan promoten. Vanaf komend voorjaar gaat de gemeente actief inwoners benaderen om hen te helpen hun ideeën vorm te geven. Dat blijkt uit een informatieavond die gisteren voor de gemeenteraad werd georganiseerd. Daarbij werden de raadsleden bijgepraat over de ontwikkelingen rondom de wijkmakelaars en de uitrol van buurtinitiatieven.

Door middel van het indienen van een buurtinitiatief kunnen de inwoners de gemeente om advies en (financiële) ondersteuning vragen. De gemeente neemt daarbij een faciliterende rol op zich. In de afgelopen anderhalf jaar kwamen binnen onze gemeente 89 van zulke initiatieven tot uitvoer.

Het actief benaderen van Boxtelaren is volgens Werner van der Velden en Hans Mols, als wijkmakelaars nauw betrokken bij de uitvoer van de buurtinitiatieven, uniek in Nederland. Door inwoners actief te betrekken bij het maken van plannen, hopen de wijkmakelaars plannen los te weken om zo tot nieuwe initiatieven te komen, of om deze juist in een vroeg stadium af te blazen, want dat kan ook, zo benadrukken beiden.

Een voorbeeld van een buurtinitiatief dat er toe leidde dat gemeentelijke plannen werden afgeblazen is bijvoorbeeld het skateparkje aan de Van der Voortweg. Binnen de gemeente bestonden vermoedens dat de aanleg van een skatebaan daar wenselijk was. Een onderzoek onder buurtbewoners en jongeren in heel Boxtel bewees het tegendeel. "En zo hebben we de gemeenschap een hoop geld kunnen besparen door niet onnodig een skateparkje aan te leggen", geven de wijkmakelaars aan.

44.000 uren
Een groot deel van de buurtinitiatieven binnen de gemeente komt voor rekening van SPPiLL in Liempde en ook in manuren, zo'n 44.000 voor alle buurtinitiatieven samen, staat de stichting hoog in de rangorde. Met name de realisatie van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd was een grootschalig project. Toch zijn er ook ook veel kleinschalige projecten, waarmee wordt aangetoond dat soms met minimale middelen al veel bereikt kan worden, zoals bij aanleg van een speelvoorziening in de Peellandstraat, of de aanleg van plantsoentjes in de Van Merheimstraat.

De uitvoer van buurtinitiatieven komt grotendeels voor rekening van de indieners ervan. Naast dat dit bespaart op arbeidskosten heeft dit volgens burgemeester Mark Buijs als extra voordeel dat het de sociale cohesie binnen een buurt vergroot. Zo noemt hij als voorbeeld de aanleg van extra groen in de Van Merheimstraat, waarbij de gelegenheid meteen werd aangegrepen om een buurtfeest te organiseren.

Ook zorgt de realisatie van buurtinitiatieven ervoor dat de buurt het initiatief als 'eigen' ziet en er daardoor ook beter voor zorgt dan wanneer het eenrichtingsverkeer vanuit de gemeente zou zijn. Zo houdt de buurt de plantsoenen beter bij wanneer zij die zelf hebben aangelegd en wordt beter opgelet zodat er geen vandalisme optreedt.

'Geen bezuinigingsmaatregel'
Maar zelf plantsoenen bijhouden en de boel in de gaten houden, is dat niet eigenlijk een taak van de gemeente? De burgemeester wil daar niets van weten. Volgens hem is de sterke nadruk op buurtinitiatieven geen ordinaire bezuinigingsmaatregel. Veel plannen hadden simpelweg nooit het daglicht gezien als ze niet als buurtinitiatief ingediend waren, zo stelt Buijs.

Een voorbeeld van zo'n initiatief waar de gemeente geen kosten bij maakt, maar toch werk gedaan krijgt is het begaanbaar maken van de stoepen in de wijk Selissen. Daarbij worden de werkzaamheden om de stoepen veiliger en beter begaanbaar te maken voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, uitgevoerd door studenten van Helicon. Zij hadden anders hun praktijkwerkzaamheden binnen de muren van de school uit moeten voeren, terwijl de Boxtelse samenleving er nu ook nog wat aan heeft.

Zo zijn er veel constructies denkbaar waarbij de gemeente als katalysator kan werken en waarbij verschillende partijen en instellingen elkaar vinden en helpen. De wijkmakelaars hebben jaarlijks zo'n 100.000 euro tot hun beschikking om buurtinitiatieven te ondersteunen. Daarnaast kan voor de uitvoer worden geput uit diverse andere budgetten, zoals voor het initiatief 'Rolstoelvriendelijk Liempde', om Liempde meer begaanbaar te maken voor mensen die slecht ter been zijn. Daarbij stelde Boxtel ruim 5 ton beschikbaar omdat de gemeente het plan zo helder en waardevol vond dat er een financiering bij gezocht werd. Ook kan vaak geput worden uit fondsen als het Oranje Fonds, of het VSB-fonds om de buurtinitiatieven van extra financiële impuls te voorzien.

Je leest meer over de totstandkoming van enkele buurtinitiatieven in DeMooiBoxtelKrant van 3 januari.

Tijdelijke aansluiting wijk In Goede Aarde op Schijndelsedijk wordt permanent

Foto: Google Earth

Boxtel - De tijdelijke aansluiting van de wijk In Goede Aarde op de Schijndelsedijk wordt definitief. Dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen om de wijkontsluiting via Het Klaverblad en rotonde Oosteind te laten lopen. Die straat wordt nu afgesloten voor doorgaand verkeer. Reden van de wijziging is dat de gemeente het niet eens kon worden met een grondeigenaar over de voorwaarden waarop een stuk grond aangekocht zou worden. Hierdoor bleek het originele plan onuitvoerbaar.

Onteigening van het stuk grond bleek niet mogelijk, zo meldt de gemeente en dus moest Boxtel terug naar de tekentafel. Daar kwam dinsdag bij de collegevergadering een nieuw plan uit rollen, dat nu wereldkundig is gemaakt.

"Op twee interactieve informatiebijeenkomsten bleek het scenario om de tijdelijke afrit definitief te maken in combinatie met het belemmeren van de doorgang van het autoverkeer op Het Klaverblad (komend vanaf Munselse Hoeve) op breed draagvlak te kunnen rekenen", zo laat de gemeente weten. Dit scenario is verder uitgewerkt en wordt nu in procedure gebracht.

Beeld 'Hee Waggel Mee' ter ere van 55 jaar SOC onthuld

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Onder het toeziend oog van tientallen Boxtelaren, burgemeester Mark Buijs, diverse oud-prinsen en natuurlijk de huidige Prins Donald V en kunstenaar Pierre van Amelsvoort werd zaterdag, klokslag 14.11 uur, het kunstwerk ter ere van 55 jaar Stichting Openbaar Carnaval (SOC) Boxtel onthuld door de eerste Boxtelse Prins: Jan. De bronzen beeltenis van een eend staat op het terras van De Rechter en de hoek van de Zwaanse Brug en werd officieel 'gedoopt' met een bierdouche.

De plaatsing van het beeld, dat de titel 'Hee Waggel Mee' draagt, was een initiatief van Frank van Heesch, ofwel prins Donald IV, die voor zijn gedane moeite de Eremedallie van Verdienste van Indegat ontving uit handen van SOC-voorzitter Jan de Koning.

Het was sowieso een feestelijk gebeuren, want nadat de aanwezige Ducktownband de carnavalshit 'Hee Waggel Mee!' uit 1970 speelde, ontving de kapel de 'Wimpel in de Orde van de Gouden Snater', een oorkonde en een vaandel voor op de grote trom.

Foto: Ruud van Casteren
Het bronzen beeld 'Hee Waggel Mee' dat kunstenaar Pierre van Amelsvoort maakte. Foto: Ruud van Casteren
Van links naar rechts: (oud-)Prinsen en mede-initiatiefnemers Donald IV, Prins Donald V, Donald III en Donald II. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Zaterdagavond volgde een feestavond, vanaf 19.55 uur bij Partycentre Denziz, ter ere van het carnavalsjubileum van de SOC. Daar werd het jubileum nog tot in de kleine uurtjes gevierd.


Maarten nog een keer solo

Boxtel - Maarten de Gans, zanger van onder andere de Ierse feestfolkband Acting The Maggot, zal zondag 17 december nog een keer een akoestisch optreden verzorgen in het cafégedeelte van Restaurant En Garde op de Markt 34 in Boxtel. Van Ierse ballads naar onbekende mooie liedjes die hij (bijna) nooit live op een podium speelt.

Afgelopen maand stond Maarten voor het eerst sinds jaren gewapend met enkel een akoestische gitaar op ditzelfde podium. Het bleek een enorm succes en al snel werden vergelijkingen gemaakt met de gezelligheid die je enkel tegenkomt in een Ierse pub. Direct na afloop waren En Garde-eigenaar Joep van der Meijden en Maarten het eens: "Dit doen we nog een keer!"

De prachtigste Ierse folk ballads worden afgewisseld met popliedjes en meezingers. Ook leuke verzoekjes zullen worden gespeeld. Het optreden begint om 16.00 uur, de toegang is gratis.

Ploegerrangfestival in Liempde

Liempde - In Ploegerspaleis Het Hof staat zondagmiddag 17 december het jaarlijkse Ploegerrangfestival op het programma. Ruim vijftig deelnemers uit de groepen 3 tot en met 8 gaan, verdeeld over twintig groepen een nummer playbacken of zelf zingen. Dit onder het toeziend oog van Jeugdprins Okkie en adjudant Bouke. Een deskundige jury beoordeelt de optredens.

De winnende acts mogen deelnemen aan de jeugdzittingsavonden op 12 en 13 januari 2018. Ook de winnaar van de 'Vrolijke Noot', gekozen door Prins Joannes en Adjudant Arthur, mag zijn of haar kunsten laten zien op deze Jeugdzittingsavonden.

Het Ploegerrangfestival begint om 13.00 uur in Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43 in Liempde. De zaal gaat om 12.30 uur open. De activiteit zal rond 17.00 uur afgelopen zijn. Iedereen is van harte welkom om de optredens te komen bewonderen.

Kerstknutselen bij De Kinderboerderij

Boxtel - Bij De Kinderboerderij zijn op woensdag 20 december kinderen welkom iets leuks te maken voor Kerstmis, voor opa of oma, hun ouders of voor zichzelf. Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom om een kerststukje of windlichtje te maken. Deelnemers mogen zelf een snoeischaartje meenemen en een schaaltje, voor de rest wordt gezorgd. Deelname is gratis.

Openingstijden feestdagen.
De kinderboerderij in Boxtel is op eerste en tweede kerstdag en op maandag 1 januari gesloten. De rest van de vakantie gelden de reguliere openingstijden.

Vogelgriep
Vanwege de uitbraak van vogelgriep in Biddinghuizen zijn er landelijke maatregelen van kracht. Ook de kinderboerderij in Boxtel moet zich houden aan de ophokplicht van pluimvee en ander gevogelte. Dit om besmetting met wilde vogels te voorkomen. Voor bezoekers zijn er geen risico's en De Kinderboerderij mag gewoon open blijven.

Kidz Got Talent zorgt voor twee uitverkochte voorstellingen

Foto: Bo van Uden

Boxtel - Samen met Moevz Sport en Dans organiseerde het Leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie het afgelopen weekend twee Jeugdproms waar Boxtelse talenten zich in de zaal van het Boxtelse Baanderherencollege mochten presenteren voor een enthousiast publiek. Dat zorgde twee keer voor een uitverkochte zaal, waar zo'n 300 man in passen.

Begeleid door het Gildenbonds Showorkest werd gezongen, gedanst en natuurlijk muziek gemaakt. Naast bekende nummers uit films als Zorro en Jurassic Park of muziek uit de musical Annie, waarbij Fleur Boom schitterde als soliste, werd het publiek nog vermaakt met vele andere optredens.

Het nummer 'Skyfall' werd met verve gebracht door Shakira Pullen, waarbij van Gitte van Loon en C-jay Essens de dans verzorgden. Boaz Tooren en Fiene Bakx zongen True Colors met dans van Chiara Saccomani. De jonge entertainers zorgden voor een gevarieerd programma, waarbij ook ruimte was voor instrumentalisten: Fyona Westerman, zelf lid van 'De Gildenbonds', bracht een trombonesolo van Funny Pumpkins. Spectaculair was ook de drumbattle van Bram Evraets en Storm Storms die in een gelijkspel eindigde.

Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden

Uiteindelijk konden de bezoekers van Kidz Got Talent met een brede glimlach de zaal van het BHC verlaten en nog even nagenieten met een hapje en een drankje.


Laatste Boxtelse Ierse sessie van dit jaar

Foto: Ton de Jong

Boxtel - De laatste Boxtelse Ierse sessie van dit jaar staat aanstaande zondag, 17 december op het programma bij B&B In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel. Ook dit keer kunnen liefhebbers van (Ierse) muziek van 13.30 tot 16.30 uur genieten van een gezellige middag.

Kijk voor meer informatie op www.iersesessie.nl. Inbreng van informatie, ideeën of adviezen zijn van harte welkom en kunnen gestuurd worden naar Peter van Steenderen via info@dental-imaging.nl of bel 06-53851409 of 0411-611090.

Brandweer Boxtel eert drie jubilarissen

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bij de brandweer in Boxtel werd zaterdagavond 9 december stilgestaan bij het 20-jarig jubileum van Bob Leermakers en Robert van der Steen en het 12,5-jarig jubileum van Marcel van Pinxteren. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse officiële avond in de brandweerkazerne aan de Brederodeweg.

Het officiële gedeelte werd geopend door Petro van Bergen, teamleider Incidentbestrijding binnen Brandweer Brabant-Noord. In het bijzijn van familie, vrienden, collega's en andere genodigden werd teruggekeken op het afgelopen jaar, waarbij de ontwikkelingen binnen de brandweer in Boxtel
de revue passeerden. Verder werd een speciaal woord van dank uitgesproken naar alle brandweervrijwilligers en zeker niet te vergeten hun partners.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
vlnr: Robert van der Steen, Marcel van Pinxteren, Bob Leermakers. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Burgemeester Mark Buijs sprak de jubilarissen toe, net als Will van Rooij, die dat deed namens de brandweervereniging. Op 1 september 1997 kwamen Leermakers en Van der Steen in dienst bij
brandweer Boxtel, toen nog zat gehuisvest in de voormalige brandweerkazerne aan de Molenstraat. Leermakers is al enig tijd opgeleid in de functie van bevelvoerder, terwijl Van de Steen onlangs is gestart aan deze leergang.
Van Pinxteren trad op 1 september 2004 in de voetsporen van zijn vader door zich aan te melden als vrijwilliger van de brandweer in Boxtel. Hij in opgeleid als manschap en weet als brandweerchauffeur ook menig brandweervoertuig probleemloos richting de plaats van het incident te sturen. Het drietal heeft de afgelopen jaren ook fanatiek deelgenomen aan de brandweerwedstrijden.

De versierselen behorende bij het jubileum van Van der Steen en Van Pinxteren werden door burgemeester Mark Buijs opgespeld. Om de medaille van staat van dienst bij Leermakers op te spelden riep burgemeester Buijs de hulp in van Bas, Leermakers oudste zoon. Ook ontvingen de jubilarissen een oorkonde voor hun staat van dienst en werden de partners in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen en doosje lekkernij.
Na het officiële gedeelte was er de gelegenheid om de jubilarissen te feliciteren en werd de avond voortgezet onder het genot van een hapje en een drankje.

Op de gezamenlijke foto (van links naar rechts) Robert van der Steen, Marcel
van Pinxteren en Bob Leermakers met hun opgespelde versierselen.

De gezellige Donkere Dagen

Nu Amerigo met Sinterklaas op zijn rug zijn hoeven weer heeft gelicht is het tijd voor de gezelligste tijd van het jaar, de kerstdagen.

De dagen worden korter, het weer geeft niet echt aanleiding om lang buiten te blijven en de sociale controle is in deze periode vaak wat minder.

Deze dagen worden door iedereen anders gevierd en beleefd. De meesten van ons gaan deze dagen doorbrengen met vrienden of familie, terwijl anderen de sneeuw opzoeken of juist de warmte. Een kleine groep mensen moet tijdens deze dagen echter werken; denk aan politie, brandweer en alle verzorgende beroepen. Gelukkig maar, want ze zijn hard nodig. Maar er is nog een belangrijke beroepsgroep die deze dagen keihard aan het werk gaat en deze mensen hebben minder goede bedoelingen. Ik bedoel hier de inbrekers. Zij zullen tijdens je afwezigheid graag gebruikmaken van het lege huis.

Slechte sloten
Eerder dit jaar schreef ik al dat anno 2017 nog steeds ruim 70% van de huizen onvoldoende zijn beveiligd tegen inbraak. De meeste sloten van ramen en deuren zijn voor de gemiddelde inbreker kinderlijk eenvoudig te openen. Als de inbreker snel binnen kan komen in jouw huis zal hij dat ook doen. Mocht je nu denken dat er toch niets te halen valt omdat je niets van waarde in huis hebt, dat maakt de inbreker niets uit. Rollators, strijkijzers, oude telefoons, gereedschap of zelfs pannen kunnen al interessant zijn.

Dit jaar heb ik bij heel wat inwoners van Boxtel, Lennisheuvel en Liempde nieuwe sloten mogen leveren. Natuurlijk werkte mijn korting van 20% daar aan mee. Maar er is meer, want naast goed hang- en sluitwerk kun je ook zonder extra kosten de kans op een inbraak een beetje kleiner maken. Informeer je buren als je tijdens de kerst(vakantie) weg bent; gebruik tijdschakelaars om je huis met licht bewoond te laten lijken; verstop geen sleutels rondom je huis (onder de mat, achter de regenpijp, op het randje boven het raam etc); sluit alle ramen, deuren, een opening van 15 cm is al genoeg om binnen te komen; draai je voordeur op slot als je weggaat. Inbrekers zijn met een stukje plastic binnen 20 seconden in je huis.

Ik wil alle lezers van deze krant nogmaals de mogelijkheid bieden om met een korting van maar liefst 20% nieuw hang- en sluitwerk aan te schaffen. Meer weten? Bel mij vrijblijvend op 06-38743303 of mail naar info@topsecurityadvies.nl.

O ja, en dan nog even iets heel anders. De komende dagen zullen de krantenbezorgers weer langs de deuren komen voor de nieuwjaarswensen. Natuurlijk geef je deze hardwerkende bezorgers iets, maar pas wel op, er zijn helaas ook boefjes bij die net doen als of zij de bezorger zijn. De echte bezorger zal mooie kaartjes bij zich hebben van de karnt en er altijd een aan je afgeven. De boefjes hebben vaak maar één kaartje en zullen deze niet afgeven, dus geef ze ook geen geld.

Auto glijdt de sloot in langs De Beeken

Boxtel - Op De Beeken in Boxtel is maandagochtend rond 11.15 uur een personenauto wegens de gladheid de sloot ingeschoven. Een botsing met een boom kon ternauwernood voorkomen worden.

Of de bestuurder gewond is geraakt is niet bekend, wel werd een ambulance, de brandweer en de politie gealarmeerd voor het ongeval. Het voertuig werd dinsdagmiddag door een bergingsbedrijf uit de sloot werd gehaald.

Fiscus int 29.000 euro bij controle Keulsebaan

Boxtel - Tijdens een verkeerscontrole die gericht was op de aanpak van ondermijnende criminaliteit hebben de politie en de Belastingdienst honderden voertuigen gecontroleerd op de Keulsebaan in Boxtel en in Vught. Daarbij heeft de fiscus vorige week woensdag ruim 29.000 euro aan openstaande bedragen geïnd. Dit meldt de politie. Er werd onder meer gecontroleerd op openstaande schulden en de veiligheid van de voertuigen.

Op de Keulsebaan werden zo'n 200 voertuigen werden onder de loep genomen. In totaal werd voor een bedrag van ruim 11.000 euro aan openstaande boetes betaald. Het grootste bedrag dat werd betaald was 8.000 euro. Ook werden er twee voertuigen in beslag genomen met een totale waarde van ruim 17.000 euro.

Ook is tijdens de controle gebruik gemaakt van de politie ANPR. In totaal werden in Boxtel en Vught zo'n 4.300 voertuigen gescand. Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

6 / 20

Foto: Heemkunde

Moeder maakt zuurkool

Deze keer een 'drieluik'; drie schilderijen met hetzelfde onderwerp. Pierre Janssen schilderde drie keer dezelfde vrouw en hetzelfde kind in eenzelfde tafereel. Op dit schilderij is te zien hoe de vrouw witte kool snijdt, om die daarna in de grote Keulse pot te stoppen; de ouderwetse manier van zuurkool maken. Haar (klein)dochter kijkt vol belangstelling toe. Zij moet het straks ook leren. Een mand vol witte kolen staat klaar om gesneden te worden. Op tafel staat het zout ook al gereed. Als de witte kool veranderd is in zuurkool, kan het gezin de hele winter vooruit. Wat weten wij eigenlijk van zuurkool?

Geschiedenis van zuurkool
Volgens de rijke historie van zuurkool zijn het de Tartaren (een Mongools ruitervolk) geweest, die zuurkool ontdekt hebben. De Mongolen vonden het maar lastig om de witte kool mee te slepen op hun tochten. Daarom werd de witte kool fijngesneden zodat het beter te vervoeren was in hun zadeltassen. Tot hun niet geringe verbazing bleek, na een aantal weken, dat de gesneden witte kool aangenaam zuur van smaak was geworden. De bezwete paardenruggen tegen de zadeltassen met de gesneden witte kool zorgden voor een natuurlijke fermentatie. Met een geringe hoeveelheid zout bereikt men hetzelfde effect. Via de nomadenvolkeren kwam zuurkool in West-Europa terecht. In Griekse en Romeinse kelders heeft men al houten vaten gevonden voor de bereiding van zuurkool. Rond 130 voor Christus roemt Plinius reeds de heerlijke smaak van zuurkool. De truc met het natuurlijk conserveren van witte kool als zuurkool was ontdekkingsreizigers en veroveraars van wereldzeeën zeer welkom. Zuurkool blijft ook op lange reizen goed houdbaar en was het middel tegen scheurbuik, een dodelijke ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. De wereldzeiler James Cook nam op advies van een arts, Johannes Kramer, zuurkool mee en ook Columbus nam op advies van zijn arts vaten zuurkool mee. Ook onze Verenigde Oost-Indische en later de West-Indische Compagnie hadden standaard zuurkool in het vooronder.

Zuurkoolfabriek anno 1904 (foto G. Kramers en Zonen B.V. Zuid-Scharnwoude) Foto: Heemkunde
Foto: Heemkunde
LET OP =HOOFDFOTO Foto: Heemkunde

Noord-Holland
Witte kool gedijt uitstekend op de akkers in de kop van Noord-Holland. Op de lichte, goed watervasthoudende kleigrond kan de kool acht maanden gestaag doorgroeien en een gewicht van soms meer dan acht kilo bereiken. De lucht is in Noord-Holland altijd in beweging en voert zeelucht aan. Die combinatie van deze lucht, wind, vocht, een groeizame bodem en de lange groeiperiode maken een natuurlijk, aromatisch product mogelijk.
De witte kool wordt ontdaan van het buitenblad, schoongemaakt, geboord, fijngesneden en bestrooid met zout (ongeveer 1,5 %). Daarna gaat de gesneden kool spontaan gisten: zetmeel en andere koolhydraten worden door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur. Tegenwoordig gebeurt dit in een moderne fabriek. Vroeger had menig huishouden een grote Keulse pot in de kelder. De kool, afgedekt en aangedrukt, gistte daar tot zuurkool, één van de weinige wintergroenten! De kool gaat nu - fijngesneden en gezouten - in grote voorraadputten. Deze putten worden luchtdicht afgesloten. Dit gebeurt door plastic zakken, gevuld met water. Daardoor gaat de kool gisten tot zuurkool. Zetmeel en suiker worden omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt dit vergistingsproces drie tot acht weken. Dan is het proces voltooid. De kool krijgt de frisse zure smaak en is licht verteerbaar - veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.

Zuurkool is een zuiver natuurlijk product. Het bevat geen conserveringsmiddelen, geur-, kleur en smaakstoffen. De houdbaarheid wordt bepaald door de aanwezigheid van vitamine C in combinatie met het zuurgehalte.

Zuur en zout worden heel vaak door elkaar gehaald. Zuurkool is niet zout. In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 1,5% zout.

Zuurkool is rijk aan vezels en is licht verteerbaar. Dit komt door de natuurlijke omzetting van koolhydraten in melkzuur. Daarom wordt zuurkool goed verdragen door de meeste maag- en darmpatiënten. Het verdient de voorkeur zuurkool niet te wassen. Integendeel, je wast een deel van de voedingswaardige vitaminen en de aroma eraf. Vind je de zuurkool iets te zuur, dan kun je dit afzwakken door het toevoegen van wat suiker, appelsap of honing. Door de ontdekking van vitamine C in onder andere zuurkool is het aantal sterfgevallen veroorzaakt door scheurbuik op de verre ontdekkingsreizen aanzienlijk afgenomen. Daarom is de Latijnse benaming van vitamine C -ascorbinezuur- afgeleid van a-scorbus ('tegen scheurbuik). Aan vitamine C worden diverse positieve werkingen toegekend, zoals een verstevigende werking op de huid en de botten, een verbeterde opname van ijzer in het darmstelsel en een verbeterd immuunsysteem.

Bron: G. Kramers en Zonen B.V. Zuid-Scharnwoude. Met dank aan Gerie Groot.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel foto's van schilderijen: Rini van Oirschot

085 Moeder maakt zuurkool
Pastel, 48 x 38 cm, gesign. r.o.
Collectie: P. Janssen

137 Moeder maakt zuurkool
Olieverf, 50 x 40 cm, gesign. l.o.
Collectie: H. van Pinxten

519 Moeder maakt zuurkool
Aquarel-pastel 29 x 35 cm gesign. r.o.
Collectie: Pronckgoed Kunst en Antiek

Zuurkoolfabriek anno 1904 (foto G. Kramers en Zonen B.V. Zuid-Scharnwoude

St. Joseph en gemeente willen bouwen

Van links naar rechts: Rob Dekker, (St. Joseph), Peter van de Wiel (wethouder) en Ad Boleij (Huurders BelangenVereniging) tekenen de prestatieafspraken voor kalenderjaar 2018. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Woonstichting Sint Joseph, de gemeente en de Huurders BelangenVereniging (HBV) hebben maandagochtend de prestatieovereenkomst voor 2018 ondertekend. In de wettelijk verplichte, jaarlijkse overeenkomst worden afspraken vastgelegd tussen de woningbouwvereniging en de gemeente. De HBV zit ook met de twee partijen aan tafel als onderhandelpartner. Uit die afspraken blijkt wat eigenlijk iedere Boxtelaar, Liempdenaar en Lennisheuvelaar al wist: er moet flink gebouwd worden.

Om het woningtekort in de goedkope en middeldure sector op te vullen staat in de afspraken dat de gemeente het komend jaar onderzoek gaat doen naar verdere bouwlocaties binnen de gemeentegrenzen. Deze locaties komen naast de bestaande locaties Roderweg-Hamstraat, Lennisheuvel en Selissen, waar de bouwplannen al in een verder gevorderd stadium zijn. Ook krijgen de bouwplannen aan de Albinonistraat en het Ronduutje het komend jaar vorm.

Ook Sint Joseph gaat bouwen: aan de Van Hughenpothstraat worden de 45 witte woningen gesloopt en vervangen door 25 grondgebonden en 8 gestapelde woonruimten. Dat betekent dus dat per saldo 12 woningen minder terugkomen. Verder krijgt de woonstichting 300.000 euro om de wachtlijsten korter te maken en zodoende de doorstroming te verbeteren.

Duurzaamheid
De drie partijen zetten verder stevig in op duurzaamheid. De woonstichting heeft al in een eerder stadium aangegeven mee te willen doen met de ambitieuze energieplannen van de gemeente. Die laatste partij doet in 2018 een scenarioonderzoek naar energiebesparings- en opwekkingsmogelijkheden.

Ook bij investeringen in sociale huurwoningen zet St. Joseph in op verduurzaming, waarbij vóór 2025 alle huurwoningen energielabel B of beter hebben. Hierbij bekijken de partijen hoe de belangen van huurders geborgd worden. Om de servicekosten te verlagen, plaatst de woonstichting jaarlijks zonnepanelen op gestapelde complexen. De stroom die deze zonnepanelen opleveren, is bestemd voor de algemene ruimtes van deze gebouwen, waardoor bewoners een daling in de servicekosten kunnen verwachten.

In de nieuwe prestatieafspraken wordt getracht de woonlasten te verlagen om zo ook sociaal duurzaam beleid te voeren. Zo matigt St. Joseph de huurprijzen voor middeninkomens. De laagste inkomensgroep wordt helemaal ontzien. Deze groep krijgt geen jaarlijkse huurverhoging.

Problemen
Hoewel er niet direct harde sancties aan verbonden zijn als de afspraken niet worden nageleefd benadrukt directeur-bestuurder van Sint Joseph Rob Dekker dat het goed is jaarlijks met de gemeente en de HBV om tafel te gaan: "De buitenwereld gaat snel. Er waren bij wijze van spreken met de oude wetgeving gemeenten waar de afspraken getekend werden en dan voor 4 jaar in een kast lagen." Hij geeft aan dat ook de woonstichting graag meer zou bouwen dan nu het geval is. "In Liempde en Lennisheuvel gaat dat niet helemaal conform planning."

Daarmee drukt Dekker zich voorzichtig uit, want vorige week werd duidelijk dat onder meer politieke partij Combinatie'95 en verschillende Liempdenaren zich zorgen maken over de stagnatie van de woningbouw aldaar. De provincie houdt woningbouw aan de Roderweg-Hamsestraat tegen, ondanks de extra oppervlakte die beschikbaar komt voor natuurontwikkeling als de gemeente de aangrenzende kassen saneert. De partij schreef daarom onlangs een brief aan gedeputeerde Erik van Merrienboer, waarin wordt opgeroepen de bouw niet langer tegen te houden.

Wethouder Peter van de Wiel geeft aan dat hij spoedig een doorbraak verwacht in Selissen en dat er ook schot komt in de bouw in Lennisheuvel. Wel benadrukt hij dat er binnen de gemeente geen locaties te vinden zijn waar de realisatie van woningbouw makkelijk is. Vooral Liempde blijft in dat opzicht een zorgenkind: "We zullen nog stevig in gesprek moeten met de provincie om de bouw bij de Roderweg-Hamsestraat te kunnen realiseren."

Ook Ad Boleij van de HBV is van mening dat er werk aan de winkel is: "Er is veel aandacht voor woonruimte voor ouderen, maar er zijn ook veel starters in Boxtel die nu op een huis zitten te wachten, met name in Liempde. Het is een feit dat de jeugd daar vertrekt wegens gebrek aan woonruimte." En daarmee wordt meteen ook pijnlijk duidelijk dat de gemeente en woningbouwvereniging zelf de touwtjes ook niet altijd in handen hebben en afhankelijk zijn van andere partijen.


Kerstmarkt Jacob-Roelandslyceum

Boxtel - De derde editie van de Kerstactie op het Jacob-Roelandslyceum is op 22 december. Tussen 10.00 en 14.00 uur zijn op de school aan de Grote Beemd 3 tegen een bescheiden prijs allerlei activiteiten te doen. De actie wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor de Boliviaanse stad Cochabamba. Twaalf leerlingen, die overigens hun ticket zelf betalen, zullen het ingezamelde bedrag zelf naar de stad brengen en daar uitgeven om lokale goede doelen te helpen en de lokale economie te steunen. Vorig jaar bracht de dag ruim 10.000 euro op.

Naast de leerlingen reizen ook twee docenten mee naar de Boliviaanse stad. De kerstactie voor Chochabamba ontstond in 2015, toen docent Guido van der Klauw zijn contacten daar besloot aan te wenden om de jaarlijkse kerstactie van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) een nieuwe impuls te geven. Tot dan toe was er altijd wel een markt, waarvan de opbrengst geheel in de kerstgedachte naar een goed doel ging, maar een rode draad daarin ontbrak een beetje.

Vanaf 2015 is dat anders en wordt jaarlijks een grote kerstmarkt georganiseerd, waarbij leerlingen dit jaar diverse gerechten koken en verkopen, en verder nog van alles te doen is. Tegen betaling van een bescheiden bedrag zijn er verschillende activiteiten, zoals een voetbaltoernooi, een sumoworstelwedstrijd, rad van fortuin, maar ook een escape room, spookhuis en een (rommel)markt in Boliviaanse sfeer.

Voor meer informatie over de markt en een kaart van waar welke activiteit plaatsvindt kun je de mobiele website kerstactie.jrl.nl bezoeken.

Meer over de doelen van het project en de leerlingen die naar Bolivia reizen is te lezen in de speciale kersteditie van DeMooiBoxtelKrant van volgende week.

Kerstmarkt brengt Dickens-sfeer naar Selissen

Ook de kerstman, hier vergezeld van wethouder Marusjka Lestrade en een kerstelfje, bezocht de markt. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Kerstmarkt brengt Dickens-sfeer naar Selissen

Boxtel - 'Gezellig'. Dit woord omschrijft de sfeer van de jaarlijkse kerstmarkt in de Van Beekstraat goed. Met de tientallen kerstkraampjes ademde de straat een Dickens-achtige sfeer. Alleen de sneeuw ontbrak nog aan het plaatje.

De aanwezigen konden genieten van verschillende spelletjes en natuurlijk ontbrak ook een (kerst)muziekje niet. Op de kerstmarkt werd in verschillende kramen allerlei kerstwaar aangeboden, zoals kerststukjes of smakelijke kersttulbanden. Honderden bezoekers keken bovendien toe hoe Dickensfiguren de straten door trokken, of verwarmden zich aan een vuurtje niet ver van de metershoge kerstboom.

En terwijl papa en mama over de markt trokken, kon het kroost marshmallows roosteren of een ritje maken in de mini-botsauto's.

Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

Afgelopen week heeft Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkent. Veel mensen zijn hier boos over, of zijn het er niet mee eens. Vooral de Palesteinen zijn woedend over deze beslissing. Trump zelf en Israël denken dat het goed is voor het vredeproces.

De erkenning door Trump is een onverstandige keuze. Amerika is het land dat vrede probeert te herstellen tussen Gaza en Israël en hoort dus neutraal te zijn in dit proces. Met deze beslissing kunnen Palesteinen gaan denken dat Trump, en dus heel Amerika, aan de kant van de Israëliërs staat. Hierdoor zou er een nieuwe oorlog ontketend kunnen worden tussen Israël en de Palesteinen en dan is vrede heel ver te zoeken.

De zet van Trump mag dan voor sommigen heel vervelend zijn, maar eigenlijk werd dit erkennen twintig jaar geleden al gedaan. Het Amerikaanse congres heeft toen de Jerusalem Embassy Act wet aangenomen. Het enige dat de voorgangers van Trump hebben gedaan, is het uitstellen van deze wet. Eigenlijk heeft hij dus alleen een wet van twintig jaar geleden, die steeds uitgesteld werd, nu wél aangenomen.

8 / 20

Foto: Erik Keune


Op een vrijdag in november heb ik een paar foto´s gemaakt in de Kampina. Ik ben Fotograaf woon in Boxtel en ga regelmatig in de Kampina wandelen. Ik vind het een geweldig stukje natuur wat we best mogen koesteren. Zeker in het najaar wanneer de kleuren en de mist weer voor zich spreken. Met de huidige techniek is dit geweldig vast te leggen. De sprookjesachtige beelden zijn er om gezien te worden en er van te genieten vandaar dat ik ze graag met jullie deel.

Afgelopen weekend zag ik de World Press Photo Tentoonstelling in Den Bosch. Indrukwekkende beelden, grotendeels in relatie tot oorlog, moord en dierenleed. Geconfronteerd met deze wereldwijde heftigheid, realiseerde ik me opnieuw hoe eenvoudigweg 'simpel' het leven hier in Nederland is en de relatief grote invloed die we zelf kunnen uitoefenen op ons levensgeluk. Natuurlijk zijn er externe factoren waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. Regeringsbesluiten die erin resulteren dat we langer moeten doorwerken bijvoorbeeld.
In workshops die ik faciliteer blijkt zeer regelmatig dat voor werknemers deze uitgestelde pensioenleeftijd een doorn in het oog is en een negatieve invloed heeft op de werkmotivatie. Vanuit individueel werknemersperspectief meer dan begrijpelijk natuurlijk. Tegelijkertijd is het voor werkgevers net zo vervelend. Zij hebben ook weinig invloed op deze overheidsmaatregelen. Wel kunnen zij elke dag opnieuw het werkgeluk van hun werknemers positief beïnvloeden.
Werkmotivatie is 'iets' waar de werknemer en de werkgever beiden aan kunnen werken.
De werkgever kan werkmotivatie bevorderen door verder te kijken dan de taken die zijn vastgelegd in een functiebeschrijving. Door een goed gesprek of de inzet van een coach waarmee de werknemer wordt geholpen om zijn/haar individuele talenten te ontdekken. Door het creëren van werk waarin de ontdekte talenten kunnen worden ingezet. Door niet te focussen op dat wat niet goed gaat. Helaas is dat laatste vaak (nog) het hoofdonderwerp van het eindejaar beoordelingsgesprek. Marc Lammers, voormalig bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam, benadrukte het jaren geleden al: focus op het maximaliseren van de unieke kwaliteiten van elke individuele speelster. Maak van een goede spits een nog betere spits. Zo haal je het beste uit het individu én zorg je voor het maximale teamresultaat.
Het individu heeft zijn of haar geluk in belangrijke mate in eigen handen door te focussen op een doel dat het leven de moeite waard maakt. Dat klinkt misschien zwaar en groot, tegelijkertijd is het heel simpel. Aristoteles noemde het een eudaimonisch leven: een actief leven waarin je je talenten ontwikkelt én een concrete bijdrage levert aan de samenleving. Ertoe doen & erbij horen, dat is waar wij mensen in de kern zo naar verlangen. Een leven waarin je de inzet van je talenten aan anderen geeft, en anderen de inzet van hun talenten aan jou.
Zingeving kan groots en meeslepend als wereldkampioen. Zingeving kan klein en dierbaar als vrijwilliger bij het dierenasiel. Zingeving kan gaan over grote resultaten of lucifers die onverwacht in het donker oplichten. In deze bezinnende decembermaand wens ik je het geluk om jouw alledaagse wondertjes van het afgelopen jaar te zien, en wens ik je de voldoening van een Zinvol Nieuwjaar voor jou en de wereld om jou heen. Samen. Zin. Geven. Ik heb er zin in!

Bas Schel (40) brengt eigentijdse versie van Karel en Elegast uit

Bas Schel geeft op het kantoor van DeMooiBoxtelKrant een demonstratie van zijn tekenkunsten. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Boxtelaar Bas Schel (40) bracht de afgelopen week zijn eerste boek uit. Het gaat om een door hem geschreven en geïllustreerde versie van het middeleeuwse verhaal 'Karel ende Elegast'. Het boek is voor 18 euro bij de tekenaar, of via Kirjaboek.nl te koop en heeft bovendien een heel persoonlijk tintje.

Je zou het eerste boek van Bas Schel een eerbetoon aan zijn vader kunnen noemen. Schel zijn vader, zelf Neerlandicus, vertelde Bas en zijn jongere broer Mark altijd het verhaal van Karel en Elegast. "Dat kon ik dus bijna letterlijk uit mijn hoofd op papier zetten", vertelt de tekenaar. Dat is maar goed ook, zo meent hij, want als echt schrijftalent zou hij zichzelf niet bestempelen.

Tekenen daarentegen, dat zit Schel in het bloed. Tot 2016 werkte hij op de communicatieafdeling van de gemeente Boxtel. Sinds onze gemeente digitaal ging werken was het spreekwoordelijke hek van de dam. "In die zin heb ik mijn tekencarrière wel aan de gemeente Boxtel te danken, want via hen kreeg ik een iPad, waar ik in mijn vrije tijd op ging tekenen. Heel praktisch, want je kunt hem overal mee naartoe nemen", legt Schel uit. Bij zijn nieuwe werkgever, de gemeente Heusden, kreeg hij onlangs ook als tekenaar een opdracht om een informatiefolder te illustreren.

Het idee om zijn tekeningen in boekvorm uit te brengen ontstond ergens rond de zomer van 2016. Eén van zijn contacten op het online-kunstenaarsplatform DeviantArt vertelde Schel dat hij prachtig tekende, maar hij nog niets tastbaars had. "Ik moet zorgen dat dáár verandering in komt, dacht ik toen", zegt de tekenaar.

Nu is er dus zijn 'eigen' versie van Karel en Elegast, dat is opgedragen aan zijn vader. Naast zijn vader komen er nog een aantal andere familieleden van Schel in het boek voor. Dat zit zo: Schel geeft aan dat hij het lastig vond om personages te verzinnen. Toen bedacht hij dat zoon Teun wel eens voor Elegast zou kunnen figureren. Al tekenend kwamen de personages meer en meer tot leven. Neefje Daan werd Karel en nichtje Isa stond model voor de fee. Voor zoon Pim (1,5 jaar oud) was de rol van de slechterik Eggerik nog beschikbaar. "Ik moet nog even nadenken hoe ik dat later aan hem ga uitleggen", lacht Schel.

Bas zijn vader nam op 26 november, diens verjaardag, het eerste exemplaar van Karel en Elegast in ontvangst. Een bijzonder moment, geeft Schel aan. Mede omdat zijn vader zijn verjaardag noodgedwongen niet thuis, maar in het ziekenhuis doorbracht. Pa Schel maakt het inmiddels weer goed en volgt vol trots de verkoop van het eerste boek van zijn zoon. En die loopt goed: inmiddels zijn al 42 van de 50 exemplaren die Bas in zijn bezit had, verkocht.

Pa Schel is niet de enige die vol trots naar Bas kijkt; ook de 4-jarige Teun volgt zijn vaders succes op de voet. "Hij houdt precies bij hoeveel boeken ik verkocht heb en trekt zelf ook regelmatig zijn stiften tevoorschijn", vertelt Schel met een brede lach op zijn gezicht. Wellicht kan de kleine Teun zijn vader in de toekomst helpen met het uitvoeren van diens toekomstdromen, want als het aan Bas ligt, komen er nog meer boeken aan. Zo wil hij graag nog een (prenten)boek maken dat zich afspeelt in Boxtel en tekent hij graag nog een kinderboek dat zich afspeelt in de toekomst.

Naast zijn eigen werk volgt Bas Schel ook het werk van 'die andere tekenaar' uit Boxtel, Ralph Dikmans. "Wat hij deed is echt een inspiratie voor mij geweest! Hij heeft zijn idee echt doorgeduwd en kijk hoe succesvol hij nu is!", spreekt Schel vol bewondering. Aan talent is volgens Schel geen gebrek in Boxtel: "Ferdy Steger bijvoorbeeld. Hij maakt prachtige kunstwerken en tegenover mij woont Ineke Platel die ook prachtig werk maakt, Er zit denk ik inkt in de Dommel!"

Bas Schel zijn versie van Karel en Elegast is voor 18 euro te bestellen via Kirjaboek.nl of bij de tekenaar zelf, door een e-mail te sturen naar basschel22@gmail.com. Schels' werk is te vinden op Facebook, Instagram, of op basschel.deviantart.com.

10 / 20

FischerFotografie

Kus bij avondlicht

Tot een uur na sunset (blauwe uurtje) is kunstlicht ongeveer even sterk als natuurlijk licht, hoewel de periode dat ze precies in balans zijn maar 10 minuten duurt. Je camera kan in de war raken van alle verschillende lichtbronnen en daardoor fout belichten. Experimenteer door zowel onder als over te belichten en controleer je histogram om verlies in de lichte en donkere delen zoveel mogelijk te beperken.

Doordat de hoeveelheid afneemt zal de sluiter langer open moeten staan om de juiste hoeveelheid licht binnen te krijgen. Bij een brandpunt van 50 mm hoort je sluiter minimaal 1/50sec te zijn. Bij 90mm minimaal 1/90sec enzovoorts. Lukt dit niet meer, dan moet je gebruikmaken van een statief of een muurtje.

FischerFotografie
FischerFotografie

Op beide foto's is achter het verliefde koppel een flitser geplaatst. Doordat het licht op de muur werd geprojecteerd ontstond het silhouet wat zorgt voor extra romantiek.

Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

Sterfgeval op lange afstand

Mijn vader, Jac Havermans, was leraar wiskunde op het Jacob-Roelandslyceum. Hij was een rustige, sobere man, degelijk ook en erg gesteld op een gezellig praatje en een zeer liefhebbende vader. Op een warme dag in augustus, twintig jaar geleden, werd hij tussen de middag onwel en stierf een paar uur later nog voor de ambulance het ziekenhuis in Den Bosch goed en wel had bereikt.

Ik woonde toen al enkele jaren in Argentinië en had hoofdstad Buenos Aires de rug toegekeerd om naar Patagonia te gaan, waar ik echter mijn draai nog niet had gevonden. Op mijn vaders sterfdag liep ik tussen de Inca-ruïnes van Sacsayhuaman, iets buiten Cuzco, Peru. Vanuit Buenos Aires was ik per bus door het Noorden van Argentinië getrokken en via Bolivia in Peru beland, waar Machu Pichu het hoofddoel was. Ik was dertig en al heel lang het huis uit. Hoewel ik een goede band met mijn ouders had, was het geen gewoonte van me om regelmatig met hen te bellen. Ik schreef zo nu en dan een brief en vandaar dat ze in Boxtel in grote lijnen van mijn reis op de hoogte waren. Maar een concrete verblijfplaats of contact was er niet.

Foto: Esther Havermans

Mijn zus Saskia kwam op het briljante idee om bij een reisorganisatie te polsen naar de toeristische hoogtepunten van Peru en Bolivia en legde uit dat mijn familia dringend naar mij op zoek was. Iemand van reisbureau Djoser was zo attent om contact op te nemen met hun reisleider ter plaatse en deze besloot om posters op te hangen op strategische plekken in Cuzco met daarop mijn naam en leeftijd. Bovendien vroeg ze de groep uit te kijken naar een alleen reizende jonge vrouw met Nederlands uiterlijk. En zo kwam het dat ik tijdens mijn ontbijt in een cafeetje in Ollantaytambo, een authentiek dorpje vlakbij Machu Pichu, werd aangesproken door een landgenoot. Hij vroeg al snel hoe ik heette en daarna of ik dertig was. Toen ik dat bevestigde zei hij zonder omhaal dat ik naar huis moest bellen omdat ik door mijn familie gezocht werd.

Beduusd door deze informatie en onmiddellijk gealarmeerd, verzamelde ik moed en zocht een openbare telefoon. Ondanks het verdriet in ons ouderlijk huis aan de Doornakkerlaan werd mijn telefoontje met gejuich ontvangen, zo blij waren ze dat ik gevonden was.

Toen ging alles in een stroomversnelling, dagen die ik in een roes beleefd heb. Op Schiphol stond, behalve een paar van mijn broers en zussen, ook mijn moeder, klein en kwetsbaar. Een aankomst die ik nooit zal vergeten, omdat Nederland en mijn familie zó duidelijk als THUIS voelden.

Foto: Stichting Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.


't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Tekst:

Grote rommelmarkt Zondag 17 december Aarle-Rixtel MFC de Dreef Duivenakker 76 09.00 - 15.00 uur Inlichtingen 06-20888818

12 / 20

Eerste kandidaten BALANS: V.l.n.r. staand: Wout de Jong, Kim van de Sande, Gerlof Roubos. Zittend: Rianne van Esch, Mariëlle van Alphen, Wim van der Zanden. (Foto: Balans) Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingsslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Op onze Ledenvergadering zijn onlangs de eerste zes namen bekendgemaakt van de kandidatenlijst waarmee BALANS de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 ingaat. De plaatsen 4, 5 en 6 zijn voor nieuwkomers in de politiek. Deze kandidaten stellen zichzelf graag aan u voor:

Gerlof Roubos
Ik ben Gerlof Roubos, 50 jaar en woon inmiddels bijna 25 jaar in Boxtel. Ik ben getrouwd met Anneke Miedema en we hebben drie kinderen, een zoon van 25 die in Amsterdam woont, een zoon van 15 en een dochter van 13. Samen hebben we in Boxtel een uitzendbureau (AllEqual), daarnaast organiseren we vanuit Opleiden In Bedrijf taaltrainingen en inburgeringstrajecten voor statushouders. We kiezen in ons werk altijd voor de persoonlijke aanpak, je bent als uitzendkracht of statushouder geen nummer, maar een mens die het verdient om te bereiken wat hij of zij wil. In mijn vrije tijd ben ik actief bij MEP en sport ik (te weinig) bij Tiga. Ik vind dat er in Boxtel te weinig geluisterd wordt naar de burgers, dat de gemeente zich overal mee bemoeit en keuzes maakt die ten koste gaan van bijvoorbeeld de zorg voor ouderen en jongeren. In plaats van langs de zijlijn te roepen, wil ik me daar ook actief voor in gaan zetten. Ik kijk uit naar de verkiezingen en ik sta uiteraard open voor de meningen van alle burgers én bedrijven in Boxtel.

Kim van de Sande
Mijn naam is Kim van de Sande, 25 jaar en sinds kort woonachtig in Boxtel Oost. In 2016 ben ik afgestudeerd aan Avans Hogeschool richting Bedrijfskunde: Management, Economie en Recht. Hierna ben ik gestart met werken bij Olympia Uitzendbureau in Schijndel. Sinds 2013 ben ik lid van BALANS en sinds een paar jaar bestuurslid. De speerpunten van BALANS sluiten aan bij mijn persoonlijke visie. Als een van de jongere leden van BALANS hoop ik veel te leren, ervaring op te doen en door middel van mijn jeugdige kijk op het leven, een steentje bij te dragen aan de vereniging en aan Boxtel.

Wout de Jong
Als kandidaat raadslid van BALANS wil ik me graag even aan u voorstellen. Mijn naam is Wout de Jong (23) en ik ben geboren en getogen in Boxtel. Na de Angelaschool en het JRL heb ik de opleiding tot leraar basisonderwijs gevolgd in Eindhoven. Recent heb ik de opleiding tot Master Educational Needs afgerond. Sinds 2015 ben ik werkzaam als leerkracht op een basisschool in Vlijmen. Daarnaast ben ik ook werkzaam in het managementteam als bovenbouwcoördinator.
In mijn vrije tijd sport ik graag of werk ik in de tuin. Daarnaast ben ik samen met andere leden van mijn carnavalsvereniging een praalwagen aan het bouwen.
De politieke zaken in Boxtel heb ik altijd op de voet gevolgd. Nu mag ik het van dichtbij meemaken en me voor onze burgers inzetten.

Kerstmis en Nieuwjaar
Wij wensen u hele fijne, warme feestdagen en een gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!


Foto eerste 6 kandidaten BALANS
V.l.n.r. Wout de Jong, Kim van de Sande, Gerlof Roubos

Gemeente zegt buurtoverlast aan te pakken
Als reactie op vragen van de SP-fractie stelt het colllege van B&W dat de gemeente buurtoverlast wijkgericht en structureel in heel Boxtel aanpakt. Dat gebeurt conform de AVE-systematiek (Aanpak Voorkomen Escalatie), waarbij overleg is met klagers en daders en professionals worden ingeschakeld zoals Sint-Joseph, de wijkagent, wijkmakelaars en jongeren- en maatschappelijk werkers. Indien nodig treedt de politie handhavend op. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "We kunnen deze intentie onderschrijven, maar kennelijk werkt deze aanpak onvoldoende in de praktijk. Uit signalen van bewoners uit de Van Beekstraat en omgeving, Duinendaal en de Stationsbuurt blijkt immers dat de overlast blijft bestaan. Wellicht is het verstandig om onderzoek te verrichten naar de effectiviteit van de gezamenlijke aanpak en te kijken naar wat er beter kan."

Meer mensen komen in aanmerking voor minimaregelingen
De gemeenteraad stelde onlangs het nieuwe armoedebeleid 2018-2023 vast. De groep mensen die in aanmerking komt voor de minimaregelingen wordt uitgebreid van inkomens van 110% naar inkomens van 120% van het sociaal minimum, zodat verborgen armoede wordt tegengegaan. Extra geld wordt uitgetrokken voor kinderen die in armoede opgroeien. Ook wordt armoede vroeger gesignaleerd, bijvoorbeeld omdat sport- en jeugdverenigingen daaraan meewerken. De regeling één computer per gezin wordt uitgebreid naar één computer per kind. SP-wethouder Eric van den Broek is blij met de uitbreiding van het armoedebeleid.

SP stelt kritische vragen over voortzetting convenant letselschade en Wmo
De gemeenten kunnen de Wmo-kosten voor slachtoffers van ongevallen niet meer verhalen op verzekeraars omdat in een convenant tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en verzekeraars dit verhaalsrecht is afgekocht voor enkele miljoenen euro's. Volgens de SP is dit convenant ongunstig voor de gemeenten en kan het ook nadelig uitpakken voor slachtoffers. Immers: verzekeraars kunnen de schade bij een ongeval doorsluizen naar de gemeente, waarbij het ten laste komt van het beperkte Wmo-budget. Fractievoorzitter Dave van de Ven vraagt zich af of Boxtel het convenant moet voortzetten en heeft daarover enkele kritische vragen gesteld aan het college.

Drie ton voor meer sociale huurwoningen voor starters
Het college wil met 300.000 euro een bijdrage leveren aan het terugdringen van de wachttijd voor starters op de sociale woningmarkt. Nu bedraagt de wachttijd voor mensen tussen de leeftijd van 24 en 30 jaar nog vijf à zes jaar. SP-raadslid Rinze van der Veen is blij met de maatregel: "Hierdoor wordt het voor Sint-Joseph gemakkelijker om meer sociale huurwoningen te realiseren en een lagere huurprijs vast te stellen. Die drie ton is slechts een begin om nog veel meer sociale huurwoningen te bouwen, daar is een enorme vraag naar." De SP-fractie wil een onderzoek naar de mogelijkheden om de gemeentelijke kosten bij het bouwen van sociale huurwoningen (legeskosten, ambtenarenkosten en bovenwijkse plankosten) te verlagen.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-12 Tongeren,Nergena, Luissel e.o
16-12 Den Berg
20-12 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Het gemeentehuis is gesloten op maandag 25 december (eerste kerstdag),dinsdag 26 december (tweede kerstdag) en maandag 1 januari (nieuwjaarsdag)

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Aanvulling week 49
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Europalaan 150, verbouw tuinberging tot garage

Bekendmakingen week 50

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Kasterensestraat 12, rooien: 9 kaprijpe populieren aan voorzijde woning
De Kleuskes, rooien: bomen uit verharde bermstrook of tussen de parkeervakken
Pauwkesstraat, rooien: bomen uit de verharde bermstrook of tussen de parkeervakken.
Roderweg 49, bouw houten garage/berging
Sint Sebastiaanstraat 18, geheel verhogen dakconstructie

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Vleutstraat 8, plaatsen dakkapel aan achterzijde woning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Fellenoord 35, realiseren winkelruimte (supermarkt)

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Rijksweg 2, Ooiendonk, plaatsen AdBlue installatie bij Texaco tankstation

Verleende omgevingsvergunning
Zonnegoud en Zonnestraal, bouw 4 vrijstaande woningen aan Zonnegoud 1,3,5 en 7 en
1 twee-onder-een kapwoning aan Zonnestraal 20 en 22

Evenementenvergunning
Nieuwjaarsduik Liempde, Op maandag 1 januari 2018 van 12.00 tot 20.00 uur organiseren Café de Durpsherberg en Café 't Huukske dit evenement in het Concordiapark

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: Willemijn Wijdenes

Elke dag fietst Suzanne van den Heuvel (32) op en neer van Best naar Boxtel om als conciërge te werken op De Prinses Amaliaschool. Op deze donderdagochtend opent zij met een stralende lach op haar gezicht de deur van de school voor de reporter van DeMooiBoxtelKrant. Suzanne heeft niets weg van het beeld dat veel mensen toch hebben van een conciërge - een wat oudere man, al dan niet met een gereedschapskist - en is zich daar ook van bewust. "Ik krijg wel vaker verbaasde reacties als ik vertel wat ik doe", vertelt ze lachend. "Zo van: 'Goh, een vrouwelijke conciërge'. Als ik dan vertel dat ik daarnaast ook Nederlandse bijles geef, raken mensen helemaal in verwarring."

Net als we willen beginnen met het interview, loopt een leerling binnen met de vraag of Suzanne iets voor hem kan kopieëren. "Maar natuurlijk", zegt ze vrolijk. Samen lopen ze naar haar 'hok', zoals ze het zelf ook noemt, waar de kopieermachine staat. Daar zijn ook nette stapels papier in verschillende kleuren te vinden, dossiermappen en allerlei materialen. Het hok van Suzanne is duidelijk een drukbezocht punt in de school waar voor allerlei zaken wordt aangeklopt. "Hier houd ik me bijvoorbeeld bezig met de boekjes kopieëren voor het nieuwe schooljaar, dossiermappen maken, bestellingen wegwerken en toetsen opbergen", vertelt ze. "Daarnaast houd ik de school netjes, ruim ik het magazijn op en doe ik heel veel verschillende dingen." Voor de zwaardere klussen is er toch ook die man met de gereedschapskist, op wie Suzanne graag een beroep doet om haar rug te ontzien. "En als ik tijd over heb, mag ik ook de raamschilderingen maken. Dat vind ik echt heel leuk om te doen."

Daarnaast geeft Suzanne dus ook bijles aan kinderen die moeite met de Nederlandse taal of die dyslectie hebben. "Dat is soms best intensief", vertelt ze. "Sommige kinderen pikken binnen een jaar de taal echt heel goed op, anderen hebben er na anderhalf jaar nog moeite mee. Dat is wel pittig, ook om die kinderen gemotiveerd te houden."

Foto: Willemijn Wijdenes

Het is dan ook wel een bijzondere functie, een conciërge die Nederlandse les geeft. Dat Suzanne daarvoor in aanmerking kwam, was een gelukkige samenloop van omstandigheden. "Zes jaar geleden mocht ik vanuit WSD een opleiding gaan volgen. Eerst deed ik een test om te kijken wat haalbaar was en daar kwam SPW 3 kinderopvang uit. Omdat er toen juist een leegloop was in de kinderopvang, ging ik na mijn opleiding tijdelijk aan het werk bij Het GOED, en ook werkte ik in de productie en allerlei verschillende functies. Toen kwam de vacature bij de Amaliaschool vrij: conciërge gezocht, het liefst vrouwelijk, in bezit van een diploma omdat diegene ook met kinderen met een taalachterstand moest werken. Dat paste precies bij mij en dus besloot ik te solliciteren en kreeg de baan.

Nu, vier jaar later heeft Suzanne helemaal haar plek gevonden op de school. "Ik maak echt deel uit van het team. Ik heb er wel een jaar over gedaan om echt mijn draai te vinden, er komt heel veel op je af op zo'n school in het begin. Dat had ik zelf ook niet verwacht, maar dat kostte veel tijd. En nu gaat dat heel goed. Er zitten 160 kinderen op de Prinses Amaliaschool, die kennen me allemaal. Soms maken ze ook iets voor mij, met 'Lieve juf Suzanne' erop, dat vind ik echt superleuk!"


Winters weekend in Liempde

Liempde – Liempde kan een winters weekend tegemoet zien met op zaterdag 16 december de opening van de Kribkesroute tijdens de Kerstmarkt en zondag de 17e de WinterWonderZondag.

De zesde editie van de Kribkesroute duurt tot en met 6 januari en is met 210 kerststallen de grootste kerststallenroute van Nederland. Er zijn drie wandelroutes en een speciale kinderroute. Nieuw dit jaar is de wedstrijd voor het meest bijzondere kribke. Bij negen genomineerde kerststallen staat een bord met daarop een letter. Wandelaars kunnen via de Facebookpagina of de stembriefjes die bij de folder zitten, onder vermelding van naam, e-mailadres en de letter, hun keuze voor meest bijzondere kribke doorgeven. Onder de inzendingen wordt een Op Liemt Gemunt-cadeaubon verloot. Van 17 tot 27 december kan er gestemd worden.

Ook dit jaar wordt de route gereden door een treintje, voor mensen die zelf niet kunnen of willen lopen. Het treintje rijdt op 16, 17, 20, 24, 25, 26 en 30 december voor 2 euro per persoon per rit. Kaartjes daarvoor worden verkocht bij Het Wapen van Liempde, Café De Durpsherberg en Café 't Huukske.

Startpunt van de wandelingen is het Raadhuisplein. Vanaf 16 december zijn de routefolders verkrijgbaar bij het Oude Raadhuis, Café De Durpsherberg, Het Wapen van Liempde, Café 't Huukske en 't Struifhuis. Ook is er een digitale versie van de route, waarop ook allerlei informatie over de kribkes te vinden is. Hiervoor kan de QR-code uit de folder of vanaf het spandoek bij de startlocatie gescand worden. Ook zijn de routes via de website www.kribkesrouteliempde.nl te downloaden.

WinterWonderZondag
Zondag 17 december van 14.00 tot 17.00 uur is de WinterWonderZondag. Wandelaars van de Kribkesroute komen dan onderweg vele muziekgroepen, kerstactiviteiten en kraampjes met winterse hapjes en drankjes tegen. Het centrum van Liempde wordt omgetoverd tot een heus Kerstmuziektheater met acht muziekgezelschappen. De hele middag klinkt vanaf de startplaats en de terrassen van Het Wapen van Liempde, Café De Durpsherberg en Café 't Huukske, gezellige en sfeervolle Kerstmuziek.

Naast de muziekoptredens vinden er verschillende Kerstactiviteiten plaats. Zo voert toneelgroep 'Gèr gedoan' driemaal een Kerstspel op in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en wordt in het gebouw van Sint Antonius Abt aan de Oude Dijk 121 een kerstverhaal voorgedragen. Voor een glaasje glühwein, een beker warme chocomel met slagroom of een Liempdenaartje kun je terecht in het centrum van Liempde. Daar zal ook brouwerij De Proosterij aanwezig zijn met ambachtelijk gebrouwen bieren.

Meer informatie over de Kribkesroute is te vinden in de folder of op www.kribkesrouteliempde.nl of www.facebook.com/kribkesroute. Het complete programma van de WinterWonderZondag is te vinden op www.gastvrijliempde.nl, waar ook aanvangstijden en locaties van de activiteiten staan.


IVT kraamzorg biedt perfecte start voor moeder en baby

Foto: Bron: IVT Kraamzorg

Den Bosch/Oss/Gemert - Om kersverse ouders en zwangeren te kunnen verzekeren van de beste kwaliteit kraamzorg en continuïteit van zorg, staat bij IVT kraamzorg een goede samenwerking met andere zorgverleners binnen de geboortezorg voorop. Een goede samenwerking tussen een verloskundige en kraamverzorgende is van groot belang om moeder en baby de beste start te bieden. Niet alleen vóór en tijdens de bevalling, maar ook in de kraamtijd.

IVT kraamzorg werkt daarom nauw samen met veel verloskundigenpraktijken in de regio Den Bosch, Oss en Gemert. Zo ook met verloskundigenpraktijk Carus waarmee IVT sinds juli dit jaar is gaan samenwerken in het pand op Haageijk 10 in Gemert. Beide partijen maken gebruik van elkaars expertise en kunnen zo de beste zorg en extra service op deze locatie bieden aan zwangeren in Gemert en omstreken.

Doordat IVT kraamzorg haar werkgebied uitbreidt met de locatie in Gemert, zijn ze regelmatig op zoek naar enthousiaste kraamverzorgenden en leerlingen. Meer
informatie over IVT kraamzorg en hun vacatures is te vinden op www.ivtkraamzorg.nl of via 073-6312342.


Mooie prestaties TS Dekker bij ITL Gala

Deze gebruiken graag Foto: TS Ad Dekker

Barneveld - Tijdens het ITL Gala in Barneveld afgelopen zondag eindigde de taekwondo-ka's van TS Dekker als derde in Ranking van 45 deelnemende scholen uit binnen- en buitenland.

Sabum Ad Dekker noemde het 'een schitterende dag' en was zeer verheugd met het behaalde resultaat: "Een top prestatie! Maar liefst een jaar lang hebben de leden gevochten in binnen- en buitenland om uiteindelijk deelnemer te mogen zijn op dit Gala. Het meest bijzondere aan dit alles is dat juist de complete WK Selectie van oktober dit jaar, vijftien deelnemers plus één extra lid, zich ook nu allen hadden geplaatst voor deze grote en belangrijke wedstrijd."

TS Dekker behaalde de derde plaats in Ranking en won met het Dames Senioren Team met Jolijn IJsco, Amy Bressers en Kayleigh Belemans de tweede plaats. Daarnaast wonnen verschillende TS Dekker-leden individueel goud, zilver en brons (zie de sportuitslagen op pagina 18). Een mooie afsluiting van het wedstrijdjaar, aldus Ad Dekker, die iedereen hartelijk feliciteerde met de behaalde resultaten. "Ook bedanken we de scheidsrechters van 2017, Alex van Vreede, Tini Mitro, Jolein van Eisden, Ralph Dikmans en Marcel van Brunschoten", aldus de trotse Sabum. "En de TS Dekker-coaches Atmane Qoubbane, Jolijn van Eisden, Amy Bressers en speciaal voor vandaag, Aäron Dekker en Kevin van Weert. Ook vandaag speciale dank aan Stanley Portier, Max Van Brunschot en Kayleigh Belemans."

Mooie prestatie Taverbo-Sabo in najaarscompetitie

Boxtel - De derde en laatste ronde in de najaarscompetitie van de RBW werd zondag gespeeld in Boxtel. Hieraan nemen elf teams deel van verschillende tafeltennisverenigingen. Zij spelen drie zondagen in een elf-kamp om het kampioenschap van de regio voor Welpen en Junioren die niet deelnemen aan de competitie van de NTTB, maar wel wedstrijden willen spelen. Voor Taverbo-Sabo speelden Niels Geerts en Sawan Mooren, die na de tweede speeldag op de achtste plaats stonden.

De deelnemende teams - één van Taverbo-Sabo uit Boxtel, één van NTTV uit Nuland, twee van OTTC uit Oss, twee van TTCV uit Veghel, één van TTV Best, drie van TTV De Kruiskamp 81 uit Den Bosch en één van TTV Schijndel - spelen in wedstrijden met het 'best of three'-systeem. Hierbij leveren alle games die gespeeld worden een punt op voor de winnaar van die game.

Taverbo-Sabo spelers Niels en Sawan moesten in deze laatste ronde nog drie wedstrijden spelen. De eerste wedstrijd was tegen het onderaanstaande team van TTV Kruiskamp 81 3. Het werd een moeizame, maar zeer verdiende overwinning. Sawan won zijn twee enkelspelen, maar Niels kon zijn wedstrijden niet in winst omzetten. Wel won hij samen met Sawan het dubbelspel en kwam er een 6-5 overwinning op het wedstrijdformulier.
De laatste twee partijen speelden de Boxtelaren tegen het uiteindelijk op de tweede en vierde plaats geëindigde teams van TTV De Kruiskamp 2 en OTTC 2. In beide wedstrijden konden Sawan en Niels geen enkele game naar zich toe trekken en werd de eindstand in beide wedstrijden 10 -0 voor de tegenstanders.

Niels en Sawan eindigden in de algemene standenlijst van Junioren en Welpen op de negende plaats, wat voldoende was om de tweede plaats in de eindrangschikking van de Welpen op te eisen. Het werd een nipte tweede plaats omdat het verschil met nummer één TTCV 2 slechts één gamepunt betrof.

Een fit begin van 2018 met Start to Run

Boxtel - Met Start to Run maak je een goed begin van het nieuwe jaar. Vanaf 3 februari gaat deze AV Marvel-cursus hardlopen voor beginners weer van start in Boxtel.

Vele beginners namen al deel aan de cursus, een initiatief van de Atletiekunie. Vanaf 3 februari verzorgen de enthousiaste loopyrainers en loopmaatjes weer zeven zaterdagen op rij een motiverende training. Samen werken ze toe naar de afsluitende loop. Na deze cursus kunnen de deelnemers zo'n 3 tot 5 kilometer achter elkaar hardlopen.

De training bestaat uit een klein gedeelte theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de lopers op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod.

De trainers weten de lopers enthousiast te krijgen voor bewegen en hardlopen. Zij bewijzen dat voor bijna iedereen sporten leuk kan zijn. De doelstelling van de loper staat centraal. De lopers van de Start to Run groepen weten zichzelf bijna altijd te verbazen.

De cursus start op zaterdag 3 februari 2018 om 9.30 uur. Zeven weken trainen de deelnemers op de zaterdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. Daarnaast biedt Marvel de mogelijkheid op woensdagavond de 'huiswerktrainingen' te lopen. Aanmelden kan vóór 26 januari 2018 via www.avmarvel.nl en https://www.yakultstarttorun.nl/. Hier is ook meer informatie te vinden.

Heb je al enige loopervaring?
Wil je het aantal kilometers dat je kunt lopen uitbreiden of je tempo verhogen, dan kun je je aanmelden voor een van de loopgroepen van AV Marvel. Er is altijd een groep die aansluit bij je ambitie. Daar kun je bijvoorbeeld toewerken naar een wedstrijd of met persoonlijke schema's een snellere tijd realiseren op een afstand. Je kunt een maand gratis meetrainen om te kijken of het bevalt. Aanmelden hiervoor kan via: ledenadministratie@avmarvel.nl. Meer informatie is te vinden op www.avmarvel.nl of via Martin van der Broek: m.vanderbroek@home.nl

Verlies voor sterk spelend HCB'92 DA1

Boxtel - De A-jeugd van handbalvereniging HCB'92 stond zondag op het veld voor een wedstrijd tegen Elshout. Ondanks het verlies van 12-18, lieten de Boxtelse dames een goede wedstrijd zien.

Manon Foolen opende de score voor HCB vanuit een vrije worp, waarbij zij de bal in de kruising gooide. Vanuit de linkerhoek scoorde Gitte Vanhout ook. Hierna wist Elshout een aantal keer te scoren doordat de HCB-verdediging geen antwoord had op hun afstandsschoten. Lieke van Rooij speelde Bruni van den Biggelaar op de cirkel aan, waardoor zij het derde doelpunt voor HCB kon maken, stand 3-5. HCB stelde een vijf-een-verdediging op waardoor Manon Foolen twee keer de bal kon onderscheppen en er een doelpunt van kon maken. Vanhout scoorde voor rust nog een keer nadat Manon Vriens een schijnbeweging maakte en de bal naar haar speelde. Ruststand 6-8.
Elshout opende de tweede helft met aantal doelpunten. Liza van Rooij maakte het eerste doelpunt voor HCB vanuit een vrije worp. Anouk Foolen zette het achtste doelpunt voor de Boxtelse dames op het scorebord: 8-16. Elshout wist even geen raad met de vijf-een-verdediging van HCB. Hierdoor scoorde Manon Foolen twee keer met mooie afstandsschoten. Keepster Veerle van Abeelen speelde Anouk Foolen in een break-out goed aan, waardoor zij scoorde. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Tess Berkien die werd aangespeeld door Liza van Rooij nadat Renske Wagemans een gat voor haar trok.

Kampioenschappen Boxtelse vogelverenigingen

H. Meulensteen werd algemeen Boxtels kampioen met een postuur kanarie Raza Español lichtbont schimmel. (Foto: Ard Smulders) Foto: Ard Smulders.

Liempde - 24 deelnemers zonden 270 vogels in voor de Boxtelse kampioenschappen die dit weekend werden gehouden in Liempde. Hieraan namen deel de organiserende vereniging De Notenkraker uit Liempde en de Boxtelse verenigingen Vogelvereniging De Witte Merel en Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal.

Boxtels kampioen jeugd: Vincent van der Kuit met een Agapornis roseicollis groen, 91 punten. Boxtels kampioen kanaries: H.W. Meulensteen met een postuur kanarie Raza Español lichtbont schimmel, 95 punten. Boxtels kampioen tropen: J. van Alebeek met een Baardsijs pop 94 punten. Boxtels kampioen parkieten: M. Schellekens met een standaard grasparkiet Hemelsblauw, 94 punten. Beste Boxtelse kweker 5 vogels: H.W. Meulensteen, 466 punten. Algemeen Boxtels kampioen: H.W. Meulensteen met een postuur kanarie Raza Español lichtbont schimmel, 95 punten.

Bridgeclub De Rots, uitslagen 6 december
A-Lijn: 1. R. Daverveld & R. Steenbakkers 66.11% 2. J. van de Borne & J. Steenbakkers 63.33% 3 A. van Gorp & A. Schoonen 55.55%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 5 december
1. I. & H. Peeters 60,13% 2. G. Joren & R. van Stuivenberg 58,88% 3. W. de Langen & A. Bosveld 56,35%
Uitslagen 6 december
A-Lijn: 1. C. Botermans & D. Tielman 65,83% 2. P. Poirters & H. van de Wetering 60,18% 3. R. van Stuivenberg & J. de Wolf 59,11% B-Lijn: 1. R. Gerris & MJ. Theloesen 59,35% 2. J. Kniest & V. Gerris 58,93% 2. B. van de Biggelaar & B. van Geusau 58,93%
Uitslagen 7 december
A-Lijn: 1. T. Walbeek & R. van Wersch 65,00% 2. H. & F. Schalkwijk 58,00% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 57,00% B-Lijn 1. P. & L. Springer 63,08% 2. G. van de Horst & M. van der Meijden 60,92% 3. R. Traa & H. van Esch 57,00% C-Lijn: 1. P. & R. van der Pasch 59,17% 2. E. & T. Luxemborg 58,75% 3. T. van der Kolk & T. Wouda 55,42%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 5 december
1. J. Sweere & T. van Roosmalen 2. L. Frankevijle & C. Pastoor 60,76% 3. C. & J. Kerssens 59,03%
Uitslagen 7 december
1. H. van Esch & P. van de Ven 65,06% 2. F. & H. Schalkwijk 60,80% 3. F. van Roij & T. van Roosmalen 59,79%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 7 december
A-Lijn: 1.D. Eltink & J. van der Steen 64,23% 2. F. van de Schans & H. van der Steen 62,38%
3. C. de Jong & R. van der Laar 62,20% B-Lijn: 1. A. van de Langenberg & B. van de Langen 66,96% 2. M. Knoops & K. Quinten 63,10% (3) E. van der Heijden & B. van Pelt 53,57% (3) H. Verdonk & J. van Vugt 53,57% C-Lijn: 1. M. & W. van Schaijk 61,25% 2. C. & T. van Gestel 55,73% 3. M. Jussen & MJ Ronde 55,63%

Boxtels Bridgekampioenschap 2017, 9 december
1.J. van de Wiel & P. Raaijmakers 65,06% 2.H. Wolsky & T. Walbeek 62,81% (3) T. Hoppenbrouwers & T. van Bragt 61,34% (3) F. Sedee & C. Hogendijk 61,34%

Zaalvoetbal

Programma 16 december
17.00 Grieks rest Corfu-Goossens advies
17.45 X2COM-Heva /Van Weert
18.30 Cafe Vollop-Second Cars
19.15 Fysio de Dommel-Langenberg/Dammers
20.00 't Geveltje-Kwalitaria Strik
20.45 Vollop/Telaviv-Eltechno inst.
Programma 18 december
19.00 Dobotex BV-Celdex BV
19.45 Verbeij/Hanekroot-Groen als Gras
20.30 Meneer Van Dommelen-Rijschool Gestel 2
21.15 Vermeer verz-Van der Heijden Milieu

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, jeugduitslagen 9 december
TIOS '51 3-Taverbo-Sabo 1                         5-5
Never Despair 2-Taverbo-Sabo 2                 5-5
Irene 1-Taverbo-Sabo 3                                 5-5
Wilvo/ttv Bergeijk 2-Taverbo-Sabo 4         9-1

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 4 t/m 7 december                
Recreanten 3-banden klein:
't Ivoor 5-NAL 7                         25-27
't Ivoor 6-D'n Brouwer 2                28-23
't Ivoor 7-D'n Brouwer 3                 25-26

Geboliesch, uitslagen week 48
De Stapelaars-Le Carambole        33-36
Ons Vertier-De Eenheid         36-34                

Taekwon-do

TS Ad Dekker, uitslagen ITL Gala te Barneveld

Tuls:
Dinand Verhoeven1e tulls
Amy Bressers 2e tulls
Jenthe Herbers 2e tulls

Sparring:
Tilila Mairouche 1e sparren
Linda Beekmans 1e sparren
Dinand Verhoeven 1e sparren
Kayleigh Belemans 1e sparren
Loubna Lahsen Driouch 1e sparren
Jolijn Ijsco van Eisden 1e sparren
Nabil Ahmed Qoubbane 2e sparren
Lucas Remy Punt 2e sparren
Areeb Abbas Ashraf 2e sparren
Corne Beekmans 3e sparren
Mara van der Heijden 3e sparren
Jenthe Herbers 3e sparren
Amy Bressers 3e sparren
Max Van Brunschot 3e sparren

Handbal

HCB'92, uitslagen 9 december
HCB'92 E1 – Niobe E2                         5-1
Zephyr/ HCB'92 HC1 – The Flyers HC1 9-4
HCB'92 DC1 – Habo '95 DC2                 19-22
Uitslagen 10 december
HCB'92 DA1 – Elshout DA1 12-18
Programma 16-18 december
16 december (uitwedstrijd Boekel)
Habo'95 E1 – HCB'92 E1                 10.00 uur
16 december (uitwedstrijd Eersel)
Jupiter'75 DA1 – HCB'92 DA1         17.30 uur
17 december (thuiswedstrijd De Braken, Boxtel)
HCB'92 DS2 – Roef DS2                 09.15 uur
17 december (uitwedstrijd Beek en Donk)
KPJ Beek en Donk DC1 – HCB'92 DC1 12.10 uur
17 december (uitwedstrijd Kloosterzande)
Novitas HC1 – Zephyr / HCB'92 HC1 12.55 uur
18 december (thuiswedstrijd Pius X, Liempde)
HCB'92 recr. – Bergeijk 1 recr.                20.00 uur

Voetbal

DVG, programma 16 december
DVG JO11- 4 Rhode JO11-5         09:30
Schijndel JO15-4 DVG JO15- 2         11:30
DVG MO15- 1 EVVC MO15-1         13:00
Programma 17 december
SENIOREN:
DVG 1-Braakhuizen 1         14:15
HVCH 4-DVG 2         11:00
DVG 5-WEC 3         10:00

LSV, programma 17 december
Inhalen: LSV 2-SCI 3        10:30
Bekerwedstrijd, 4e elftal in 2e ronde KNVB districtsbeker:
LSV 4-VOAB 7        12:30

RKSV Boxtel/ODC, programma 16 december
ODC 1-Real Lunet 1        19.00
Programma 17 december
Boxtel 1-Essche Boys 1        14.15
DSC VR1-ODC VR1        10.00

Rugby

Ducks, uitslagen 9 december:
Benjamins en Mini's: 2de plaats 3-landentoernooi Maastricht.
Junioren: Oemoemenoe Middelburg-Ducks/RCE         35-19
Programma 16 december:
TBM: trainen                                 9.30
Cubs: Ducks/RCE-Oemoemenoe Middelburg 11.00 (ehv.)
Junioren: Ducks/RCE-Tilburg                12.00 (ehv.)
Colts: 't Gooi Naarden-Ducks/Octopus         13.00
Programma 17 december:
Senioren: Wageningen-Ducks Brabarians        14.30


Regio Mixtoernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - Gigantische sneeuwbuien zorgden voor een mindere opkomst bij het Regio Mixtoernooi van maandag 11 december op de negen binnenbanen van Jeu de Boulesvereniging De Walnoot.

Ondanks de code rood die was afgegeven door het KNMI maandag, wisten dertig mensen hun weg te vinden naar de jeu de boulesvereniging aan de Selissenwal 25 in Boxtel. 27 van hen namen deel aan de wedstrijden. Zelfs oudste deelnemer Hans Westdorp van 92 jaar wist op eigen gelegenheid de wedstrijdlocatie in deze winterse omstandigheden te bereiken.

De barbediening was is de goede handen van Kees Doevendans; samen met de vrijwilligers zorgde hij weer voor een worstjes en wat gezonds. Albert van der Sande deed de wedstrijdleiding. De enige vrouwelijke winnaar met drie partijen was dit keer Narda van Weert met drie gewonnen partijen; 13/2, 13/5 en 13/9.

Iedereen die geïnteresseerd is in de jeu de boulessport is elke week weer van harte welkom bij De Walnoot om een balletje mee te gooien tijdens dit wekelijkse toernooi.

Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Jonge rugbyers trotseren winters weer

Maastricht/Middelburg - Afgelopen weekend werden diverse rugbywedstrijden afgelast vanwege de sneeuw. De Benjamins en Mini's, rugbyers U12, trotseerden de kou door deel te nemen aan een drie-landen toernooi in Maastricht. Ze behaalden beiden een knappe tweede plaats.

De junioren speelden in het sneeuwvrije Zeeland tegen Oemoemenoe. Zij verloren met 35-19. De resterende wedstrijden werden afgelast.
Komend weekend staat de laatste competitieronde van dit kalenderjaar op het programma. De senioren, Ducks Brabarians, spelen bij laagvlieger Wageningen en verdedigen daar hun top drie positie. Mits de weergoden het toelaten.

VC BLOX MB1 Kampioen

Foto: Rianne de Jong

Boxtel - Zaterdag 9 december stond de laatste wedstrijd van VC Blox MB1 op de planning. De week daarvoor wonnen zde Boxtelse meiden al de voor hen beslissende wedstrijd met 4-0. Hoewel ze dus al kampioen waren, was er toch nog sprake van een lichte spanning voor de wedstrijd tegen Spirit MB2.

Blox wilde ook deze wedstrijd winnen, maar dat was nog niet zo makkelijk. De eerste set was vanaf de eerste minuut erg spannend en werd verloren met 25-23. Na deze teleurstelling gaven de meiden nog meer en liet zich niet kennen. Ze wonnen de tweede set uiteindelijk met 23-25. Ook de derde set was voor Blox, deze werd gewonnen met 21-25.
In de laatste set liepen de meiden van Blox snel uit op Spirit, maar hun tegenstander liet zich niet kennen en kwam terug. Dit liet Blox echter niet gebeuren en ook de laatste set werd gewonnen:19-25.
Aan het eind van de wedstrijd hadden de meiden van Spirit nog een verrassing in petto voor de Boxtelse volleybalsters. Ieder teamlid van Blox kreeg een witte roos mee als felicitatie voor het kampioenschap.

Foto: VC Blox / Teun Verhagen

Na de kerstvakantie promoveren Iris Verhoeven, Evi Bakx, Vera van Haaren, Quinty van den Dungen, Tess Verberk, Neeltje Schellekens, Dewi Peijnenburg, Anne Lobbezoo en Lean Steegs van VC Blox MB1 naar de eerste klasse. Het team wordt versterkt door Mette van der Heijden.

MEP MA1 speelt tegen Oekraïne

Boxtel - Het nationale hockeyteam van Oekraïne is in Nederland om zich voor te bereiden op een internationaal zaaltoernooi. Afgelopen zaterdag speelden de dames tegen het hoogste meisjesteam van MEP. Het werd uiteindelijk 12-1 voor Oekraïne. Ondanks de grote uitslag was het een leuke en bijzondere ervaring voor Brit, Nina, Guusje, Merel, Suzanne, Lenneke, Puk, Anne, Iris, Roosmarijn en Tessa.

Twee gouden plakken voor Liempdse judoka's in Oss

De jongen met de duim omhoog is Odin van Hedel. (Foto's: Judo Club Liempde) Foto: Judo Club Liempde

Liempde/Oss - De judoka's van Judo Club Liempde gingen zondag vroeg in de ochtend op weg naar Oss, voor het eindejaarstoernooi georganiseerd door Kaihatsu in Oss. Onder toeziend oog van coaches Hans van de Berg en Björn van Rooij zetten zij uitstekende prestaties neer, met als hoogtepunten twee gouden medailles.

In de eerste groep moesten Odin van Hedel, Cas de Wit en Mees Koster aan de bak. Odin, die nog niet vaak aan wedstrijden mee heeft gedaan maar zijn mannetje wel staat, mocht als eerste aantreden. Na vier goede wedstrijden, waarvan hij er slechts één verloor, trof Odin een tegenstander met meer punten, dus kon alleen de volle winst hem de eerste plaats bezorgen. Coach Björn sprak hem daarom toe: "als je kampioen wilt worden, dan moet je met een Ippon winnen". Waarbij Odin vol vertrouwen antwoordde: "oké, ga ik even doen". De wedstrijd duurde alles bij elkaar vijf seconden. Odins tegenstander zette een worp in en de Liempdse judoka wierp hem meteen met tani-otoshi vol op zijn rug: ippon. Hiermee was Odin de eerste kampioen voor Liempde van de dag.
Tegelijkertijd met Odin moesten Cas en Mees op de andere mat judoën, ze zaten bij elkaar in de poule. Cas werd uiteindelijk verdienstelijk tweede. Mees judode zijn vierde wedstrijd erg goed. Mees en zijn tegenstander hadden beiden een wazari gescoord. Na afloop koos de scheidsrechter voor zijn tegenstander, omdat die iets meer had aangevallen. Door dit resultaat werd Mees vierde, terwijl een gedeelde derde plaats meer op zijn plaats was geweest.

De twee judoka's met de blauwe jasjes zijn Cas en Mees. Foto: Judo Club Liempde

In de laatste groep kwamen Gijs en Pim de Wit, Bas Daverveld en Collin van Rooij in actie. In tegenstelling tot de eerste groep kwamen hier veel judoka's niet opdagen, waardoor poules werden samengesteld om toch allemaal te kunnen judoën.
Gijs werd door een aantal afmeldingen in zijn poule overgeschreven naar een voor hem veel te zware poule. Dit was erg sneu voor de jonge judoka, want omdat hij hiervoor gewoonweg te klein en licht was, verloor hij zijn partijen en werd hij vierde. Bij zijn broer Pim was wel iedereen aanwezig. Pim won twee partijen met houdgreep en één op scheidsrechterbeslissing. Hiermee behaalde hij een zwaarbevochten tweede plaats.
De volgende die aan de bak moest was Bas, in zijn poule waren er na wat verschuivingen drie jongens overgebleven; Bas, nog een jongen uit zijn poule en een jongen van een zwaardere poule. Zij judoden twee keer tegen elkaar, zodat ze toch een paar partijen konden doen. Bas liet zich van zijn goede kant laten zien en behaalde een mooie tweede plek.

Als laatste moest Collin judoën, in een poule met vier anderen in de klasse -90 kg. Met zijn 54 kilo wist Collin dat het een zware opgave zou worden, maar zijn tegenstanders waren ale vier niet op komen dagen. De organisatie had nog een troef achter de hand om hem toch te laten judoën. Een 22-jarige coach van een ander team, net zo groot als Collin maar wel 68 kilo zwaar, ging zijn pak halen om hem de mogelijkheid te geven om toch te judoën.
Drie partijen zouden ze spelen. Collin verbaasde zijn coaches en het publiek.
De eerste keer ging het gelijk op; Collin scoorde twee wazari's waarna hij zelf in een verwurging kwam en rood aanliep. Maar hij kon op zijn voeten gaan staan en zijn tegenstander van de grond optillen: mate. Vervolgens zette hij een halve tai-o-toshi in, stuurde zijn tegenstander naar de grond en kreeg hem meteen in een houtgreep. De tweede wedstrijd verliep hetzelfde als de eerste en ook hier scoorde Collin een aantal wazari's en kreeg hij zijn tegenstander in de houdgreep. Voor de derde wedstrijd kreeg Collin de opdracht mee niet op kracht maar op techniek te judoën. Hij had goed geluisterd en ging vol op techniek judoën, wat hem na twintig seconde een volle ippon opleverde. Hij draaide een morote-seo-nage bij zijn tegenstander, deze blokte hem. Hij dook meteen op twee knieën en gooide hem er vol overheen. Dit leverde Collin een 'geflatteerde' eerste plaats op.

Al met al met het slechte weer en de matige opkomst in de laatste groep was het toernooi goed georganiseerd. Coaches Hans en Björn hebben mooi judo gezien en stellen zeker bij een aantal judoka's flinke vooruitgang vast.

Henri Troeijen nieuwe compound keizer l'Union

Jack Stamps (l.) en zijn uitdager Henri Troeijen. (Foto: l'Union) Foto: l'Union

Boxtel - Afgelopen zondag was er bij handboogschutterij l'Union Boxtel een treffen tussen de regerende compound keizer Jack Stamps en zijn uitdager Henri Troeijen.

Stamps werd in tussen 2011 en 2014 drie keer achter elkaar clubkampioen in deze discipline. Troeijen werd dat de laatste drie jaar, wat hem het recht gaf om de zittende keizer uit te dagen. Stamps, die de laatste jaren wegens blessures en andere omstandigheden niet meer zo actief was, nam de uitdaging aan.

Om 10.00 uur begon de wedstrijd, waarbij Jack na vier schoten al een flinke achterstand opliep. Zijn vierde schot was meteen het slechtse van de dag en belande naast het doel. Na 25 schoten was de score 228 om 220 punten in het voordeel van Troeijen.
Serie 2 ging gelijk op en beide deelnemers behaalden 233 punten. In de eindfase liep Troeijen nog wat punten uit. De einduitslag werd uiteindelijk bepaald op 556 om 442 punten in het voordeel van Henri Troeijen die zich daarmee de nieuwe keizer in de klasse compound mag noemen.

Jeugd Taverbo sluit najaarscompetitie af

Boxtel/Tilburg - Voor de jeugd van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo stond zaterdag de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie op het programma. Het eerste jeugdteam was te gast bij Tios '51 3 in Tilburg, dat royaal achter hen stond in het klassement. Sjoerd van Heerbeek, Lars Strik en Dani de Rooij kwamen echter niet verder dan 5-5 waardoor ze op de vierde plaats eindigen in de ranglijst en het volgend seizoen opnieuw mogen proberen in de Hoofdklasse.

Het derde jeugdteam, dat nog in de race was voor het kampioenschap in de vierde klasse Junioren, speelde in Tilburg tegen koploper Irene 1. Na een spannende wedstrijd waarbij de mogelijkheden tot het laatst open lagen, lukte het Rens Bedijn, Sanne van der Schoot en Merlina Singh net niet om genoeg punten te behalen. Zij eindigen hierdoor met 48 punten uit acht wedstrijden op de tweede plaats in het klassement.

Winst voor recreanten 3-banden klein 't Ivoor

Boxtel - Deze week kwamen alleen de teams bij de afdeling Recreanten 3-banden klein in actie voor biljartvereniging 't Ivoor.

Team 5 moest het onderspit delven tegen NAL 7. Frits Radema won zijn partij, maar Math Hendriks en Theo van Dongen moesten de eer aan de tegenstander laten.
Team 6 won de ontmoeting tegen D'n Brouwer 2. Met name Fouad Hasbani deed van zich spreken door zijn partij te winnen met een mooi moyenne van 0,862. Theo van Dongen won ook zijn partij, Jacques van Loon moest genoegen nemen met acht punten.
Team 7 verloor nipt van D'n Brouwer 3. Jan Tils en Henk de Koning verloren hun ontmoeting terwijl André Vissers de eer redde met een winstpartij.
Komende week weer een volledig programma.

        

20 / 20

14 december-20 januari

Expositie Biomimicry bij YourStory
Stationsstraat 33, Boxtel

14 december-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

16 december-4 februari

Tentoonstelling 55 jaar SOC (za & zon)
Rechterstraat 50, Boxtel

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 14 december

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
20.00 uur, Meneer van Dommelen, prins Hendrikstraat 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 15 december

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Sieraden maken van hout
10.00 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Luke en Sjoerd organiseren groot hardstylefeest bij B-Town
20.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

16-17 december

KunstKadoo 2017 (zat & zon)
12.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

16 december-6 januari

Kribkesroute
Route langs kerststallen voor het raam of in de voortuin, Liempde

Zaterdag 16 december

Reusachtige Carnaval Feestdag
09.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kerst-rommelmarkt
16.00 uur, Sportpark Lennisheuvel, Mijlstraat 127, Lennisheuvel

Kerstmarkt
16.00 uur, Centrum, Liempde

Midwinterkapellenfist
20.15 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 17 december

Wandelexcursie naar de Prangen
09.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Kerstrommelmarkt
10.00 uur, Sportpark Lennisheuvel, Mijlstraat 127, Lennisheuvel

PloegerRangfestival
13.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

WinterWonderZondag
14.00 uur, allerlei activiteiten rondom de kribkesroute, Liempde

Solo optreden Maarten de Gans
16.00 uur, Restaurant En Garde, Markt 34, Boxtel

Maandag 18 december

Jeu de Boules bij De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Kerst-Inn avond
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 19 december

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 20 december

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken, hobby
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kerststukjes maken bij de Kinderboerderij
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Lotte van den Anker

Harry van Heck

Foto: Tanja van Zandvoort

Maud van Zandvoort